|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1171 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Czytam niektóre wypowiedzi i normalnie mi się nóż w kieszeni otwiera. Wypowiem się jako dziecko z rodziny dotkniętej "choroba alkoholową".
Mama od zawsze pracowała, za to ojciec rzadko pracował ale za to pić zawsze miał za co. Mama nigdy nie prosiła o pomoc od państwa, jak ktoś oddawał ubrania to brała ale jedzenia nigdy nie wzięła. Zawsze powtarzała,że jesteśmy jej dziećmi a nie sierotami i to jej obowiązek nas utrzymać. Jak się okazało "ciężko chory" tatuś brał jedzenie z PCK itp. tylko my jego nigdy nie widzieliśmy. Sprzedawał wszystko co się dało, potrafił specjalnie iść oddać krew żeby te czekolady (wtedy też i soki) sprzedać żeby chociaż na piwo mieć. Zabawki choć te prosto z marzeń nie były powodem do szczęścia. Znaczy były ale przez 1-2 dni. Ojciec uważał,że to nas rozpuści i te zabawki szybko znikały. Jak ich nie przepił to zniszczył (jak on nie miał na wódkę to my też nie możemy mieć czegoś). Jedyna pomoc jaka była nam, a w szczególności mojej mamie potrzebna to pomoc w pozbyciu się ojca. Mieliśmy na policji "Niebieską kartę". Policja nie powiem, zawsze szybko przyjeżdżała ale nie mogli zbyt wiele zrobić. Kuratora ojca pierwszy raz widziałam mając 19lat, a podobno go miał od 10lat. Ojciec był w mieszkaniu zameldowany i mimo rozwodu i odebrania praw rodzicielskich mieszkał razem z nami. Wszyscy rozkładali ręce i mówili mamie,że albo niech się wyprowadzi albo niech znajdzie ojcu inne lokum o podobnym standardzie. Gdyby nie rodzina to pewnie ciągle ojciec by z nami mieszkał W wieku późno nastoletnim zaczęłam się staczać i nie pomogły prośby i groźby bliskich i znajomych. Pewnego razu jakiś obcy facet wstrząsną mną i spytał "co ty dzieciaku wyprawiasz?". On mnie zaprowadził do psychologa, terapeuty itp. Nie potrzebowałam wypasionych rzeczy ani jedzenia tylko człowieka który mi pomoże zrozumieć,że to nie moja wina jakiego ojca miałam i powinnam brać przykład z mamy a nie niego. Miałam koleżankę z podobną historią tylko w odpowiednim momencie nikt ręki jej nie podał. Teraz w wieku 23lat ma 4dziecki i męża klona swojego ojca. Ostatnio dowiedziałam się od niej,że powinnam oddawać jej część swojej wypłaty bo ja dzieci nie mam a oni tacy biedni. Jeszcze co do mieszkania leczących się alkoholików z rodzinami. Sorry ale to jakieś nieporozumienie. Ci ludzie powinni być odseparowani. Po pierwsze dlatego,że są w środowisku gdzie wiedzą gdzie i z kim się napić. Po drugie to są tykające bomby. Oni są na odwyku. Chce im się pić ale wiedzą,że nie mogą. Swoją frustrację rozładowują na bliskich a uwierzcie na słowo, trzeźwy tatuś mocniej leje. Te dzieci, rodziny nie powinny dostawać rzeczy. Oni już są nauczeni,że dostawać powinni bo są biedni. Dzieci w wieku szkolnym głodne nie chodzą, w szkole można zjeść (u mnie zupę mogliśmy jeść do woli), młodsze do żłobka czy przeczkola wysłać. Kazać pracować. Mój ojciec nie pracował bo wiedział, że jak pójdzie i opowie jaki on biedny to zawsze coś dostanie, często jadł lepiej niż my. Ale on nie pracował to mógł dostać (moja mama nie dostała pieniędzy z funduszu alimentacyjnego bo zarabiała o 5zł za dużo). Dzieci są biedne i to nie ich wina ale ryż czy makaron nie pomoże im wyjść z patologii. Szczerze to mając teraz 23lata dowiaduję się,że ciągle mam zachowania patologiczne mimo normalnej mamy, faceta i nie widzenia ojca przez 7lat. Łapię się na tym,że jak na coś mnie nie stać to myślę,że powinnam to dostać bo tatuś wolał wódkę niż mnie. Jak czytam te opisy to część rodzin ma więcej na jedną osobę niż my mieliśmy, część nawet więcej niż ja mam teraz.
|
#1172 |
|
Zakorzenienie
|
zgadzam się,że niektóre opisy są dość dziwne,typu- bieda przy dochodzie 490zł na osobę,ale nie wszystkie i są rodziny w naprawdę złej sytuacji
![]() Nie wiem,może mam za miękkie serce
|
|
|
|
#1173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niech przeczytają go te wszystkie ze "zbyt miękkim sercem". A Tobie gratuluję, że się podniosłaś, że dajesz radę. I podziwiam.
|
|
#1174 |
|
Zakorzenienie
|
No chyba dobrze - tato ma 28 lat, najstarszy syn 15
Łudzę się nadzieją że te starsze to dzieci mamusi z poprzedniego związku bo mi się w głowie nie mieści
|
#1175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mądrze wszystko napisałaś i bardzo obiektywnie, takich ludzi dotkniętych "choroba alkoholową" faktycznie powinno się izolować, a potem zmuszac ich do pracy. Jak już wczesniej pisałam tutaj takiego typu ludzi powinno się wysyłać na przymusowe roboty.
|
|
|
|
|
#1176 | |
|
.
|
Cytat:
co do tego - cale szczescie przepisy sie zmienily, bodajze w zeszlym miesiacu. jesli jakis kat-oprawca mieszka ze swoja rodzina mimo rozwodu, mozna go eksmitowac do przytulku dla bezdomnych - nie potrzeba zalatwiac lokalu zastepczego.
|
|
#1177 |
|
Zakorzenienie
|
Czytam te Wasze historie i nasuwa mi się obraz typowo polskiej mentalności. - Ja nie miałam więc niech inni też nie dostaną... Niech doświadczą tego co ja to wtedy będę szczęśliwa
|
#1178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1179 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że autorce postu powyżej nie chodziło o satysfakcję z biedy ludzi, ale raczej o to, co dzieje się z pomocą materialną w rodzinie z chorobą alkoholową oraz o tym, jak warto pomagać.
|
|
|
|
#1180 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Potrzebny jest ktoś kto pokaże takim ludziom inny świat,gdzie nic nie ma za darmo, trzeba na to zapracować ale za to jaka radość jest z tego,że to za twoje a nie obcych ludzi.
|
|
#1181 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, tylko w schronisku dla bezdomnych może przebywać nie dłużej niż 6 miesięcy, a co później? No właśnie - albo lokal zastępczy, albo.. powrót do domu
|
|
|
|
#1182 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcę dostać ostrzeżenia, więc nie napiszę co o Tobie myślę ... jakoś dziwnie zamknięta jesteś na prawdę i wymyślasz sobie swoje racje z 4 liter ... Czy ktoś tutaj zazdrości tym patologicznym rodzinom ich sytuacji ???? nosz jasna cholera, gdyby mi 10 laptopów dać chcieli to bym nie chciała przeżyć takiego dzieciństwa, nie mówiąc już o całym życiu w takim gównie ... Ale taa, najlepiej uspokoić sumienie i podnieść swoją wartość dając biedakowi paczkę pod choinkę, i patrzcie jaka jestem zajedwabiście dobra, wspaniałomyślna, a Wy wszyscy pomóc nie chcecie i tylko narzekacie .. . Ehhh
|
|
#1184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wcale nie dlatego że pomoc idzie do takich, którzy naciągają, cwaniakują, nie myślą i cierpią na 'chorobę alkoholową' a nie do normalnych ludzi którym się noga podwinęła, albo zachorowali. Szczerze mówiąc, to po Tobie się nie ma co więcej spodziewać - jesteś po prostu ślepa na prawdę.
|
|
#1185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Realia są takie, że jeżeli się dana osoba nie zgodzi, to nie można jej wymeldować. Chyba, że mówimy o sądownym wymeldowaniu, tylko czy realne jest, że sąd w ciągu tych 6ciu m-cy zdąży to załatwić? |
|
|
|
|
#1186 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem jak jest teraz ale właśnie mój ojciec musiał się dobrowolnie wymeldować (w naszym wypadku mały szantaż był ).Dzięki wszystkim za dobre słowa. Ja nie miałam wcale takiego złego dzieciństwa. U nas pocieszeniem była mama, robiła wszystko co mogła. Rodzina mojej mamy i obcy ludzie którzy pokazali,że to nie nasza wina.
|
|
#1187 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczyna która opisała swoją sytuację potwierdza tylko to co pisałyśmy już wcześniej. W NIEKTÓRYCH (podkreślam piszę tylko o niektórych przypadkach, bo czasami taka pomoc jest potrzebna) RODZINACH TAKA JEDNORAZOWA, DORAŹNA PACZKA NIC NIE POMOŻE, A WRĘCZ MOŻE ZASZKODZIĆ. ABY NAPRAWDĘ POMÓC TYM RODZINOM TRZEBA BY PODJĄĆ ZUPEŁNIE INNE KROKI. Konkretnie jakie to już pisałam wcześniej, ale Titina woli nie zauważać pewnych postów, aby nie psuły jej poglądu na sprawę. |
|
|
|
|
#1188 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
#1189 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziękuję za argumenty ad personam ![]() Nie napisałam tylko o tej dziewczynie. To już któryś post o tym jak to któraś czegoś nie miała i przeżyła. Ok, współczuję dziewczynom że miały takie życie, ale to nie oznacza że innym tez należy się taki los. nie lepiej by im było gdyby taka organizacja jak SZP im pomogła?
|
|
#1190 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
Przed chwilą wizażanka napisała, że taka pomoc ubraniowa czy zabawkowa NIE POMOGŁA bo ojciec wyniósł co mógł na sprzedaż. Tym ludziom potrzebne jest uświadomienie do czego może doprowadzić ich wielodzietność, jakie są sposoby na uwolnienie się od męża pijaka albo jak aktywnie poszukiwać pracy.
|
|
#1191 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zrozumiałaś????? Edytowane przez Flashdance Czas edycji: 2011-11-23 o 12:18 |
|
|
|
|
#1192 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie ...
Dziewczyna pisze, że żadne gadżety z paczki jej w życiu nie pomogły, nie osłodziły (może na chwilę) sytuacji, za to pomogło jej ZAINTERESOWANIE obcego człowieka, pomoc NIEMATERIALNA, pokazanie, że MOŻE, że to OD NIEJ zależy jej życie. I widać, że pomogło jej to trwale, jest obecnie w dużo lepszej sytuacji od swoich koleżanek, bo sobie na to zapracowała! Czy gdyby dostawała co roku paczuszki na święta, a nikt nie zainteresowałby się jej życiem, problemami, emocjami, byłaby tu, gdzie jest dzisiaj? p.s. Titina, zignorowałaś zupełnie fakt, że dziewczyna się szczerze i uczciwie przyznała, że mimo znacznej poprawy swojego nastawienia i życia nadal miewa "patologiczne" odruchy, typu "należy mi się, bo miałam złego ojca pijaka". Ale ona potrafi z tym walczyć, potrafi żyć na własny rachunek. Czy te dzieci, którym co roku dasz paczkę z wypasionymi zabawkami czy laptopem, a poza świętami rodzice przyniosą z opieki społecznej żarcie, kasę, i co tam jeszcze, będą w stanie wyjść z tego zaklętego kręgu? Pomyśl ... I jedno, co napisałaś jedynie mnie pociesza - czyli akcja tej Akademii Przyszłości. Na tym się powinno skupić pomoc tym dzieciom, a nie na dawaniu im za darmochę dóbr materialnych ... (przepraszam, za cenę ciężkiego życia ...)
Gdyby wybory miały coś zmienić już dawno byłyby zakazane ... Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2011-11-23 o 12:49 |
|
|
|
#1193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednym taka pomoc pomoże, innym nie, ale naprawdę ciężko decydować, którzy są którymi.Co jeśli przez leni, nierobów itp., ludzie, którzy naprawdę się starają, nie dostaną wsparcia?Bo ktoś stwierdził, że taka pomoc nic nie daje?Poza tym dzieci w tych rodzinach nie są niczemu winne i warto dawać im choć trochę uśmiechu-ofiarując wymarzoną rzecz (często bardzo symboliczną,typu pluszowy miś). |
|
|
|
|
#1194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie lepiej nauczyć je, tak jak ktoś kiedyś tą dziewczynę, że nie ma nic za darmo???
|
|
#1196 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Spokojniej to ja pisałam już kilka razy i jakoś nie dotarło. Jeśli to samo pisze się po raz dziesiąty i ktoś nie potrafi zrozumieć co się pisze to trzeba spróbować pisać większymi literami, może wtedy zrozumie. Dziewczyna jasno napisała,że te zabawki nie dawały jej szczęścia, żę wszelką materialną pomoc ojciec sprzedawał, więc po co dawać takim rodzinom zabawki? Tylko po to aby rodzic je mógł sprzedać i mieć pieniądze na alkohol? I nie chodzi o to aby takim rodzinom w ogóle nie pomagać, ale pomagać z głową. Robiąc coś co naprawdę im pomoże, a nie dawać symboliczną paczkę i liczyć na cud, że ten misio pomoże dziecku z biednej rodziny. |
||
|
|
|
#1197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sytuację mieli naprawdę trudną, do tego stopnia, że na dzieciaki leciała zimą woda, nie mieli kasy na opał. Po wielu latach rodzina wyszła z tego w miarę na prostą, dużo spraw jest do rozprostowania. Gdyby nie pomoc obcych ludzi, najprawdopodobniej nie daliby sobie rady. Teraz każde z trójki dzieci uczy się i pracuje ciężko na swoją przyszłość, pomagając przy okazji matce, która jest zależna od innych przez chorobę. Dodam, że otrzymywali zarówno ubrania, zabawki, jedzenie, jak i pieniądze - zarówno z Caritasu, jak od ludzi "dobrej woli". Aaa... jeszcze wspomnę, że żadne z nich się nie stoczyło wzajemnie próbowali się wspierać oraz radzić z kłopotami, raz lepiej, raz gorzej.
Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2011-11-23 o 13:15 |
|
|
|
|
#1198 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1199 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie rozumiem Was, czy ja cytowałam ta dziewczynę? Pisałam ogólnie między innymi o tych studiujących dziewczynach które nie mają odkurzacza czy innego sprzętu.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2011-11-23 o 13:39 |
|||
|
|
|
#1200 |
|
.
|
"Pani Iwona samotnie wychowuje dwójkę dzieci: Alicję (19 l.) i Wojciecha (13 l.).
Pani Iwona samodzielnie utrzymuje rodzinę, odkąd odeszła od maltretującego ich męża - alkoholika. Niestety, ciągnące się długi z przeszłości nieustannie przypominają o minionym koszmarze. Na dochód rodziny składają się alimenty (900 zł) i pensja pani Iwony (1400 zł). Po odjęciu kosztów utrzymania mieszkania (350 zł) dochód na jednego członka rodziny wynosi około 650 zł. Relatywnie wysoką kwotę pomniejsza wspomniana spłata długów męża oraz spłata kredytu, który pani Iwona wzięła na zakup komputera dla dzieci do nauki. Pełnoletnia córka przygotowuje się do matury i myśli o podjęciu studiów. Mimo problemów rodzina cieszy się sobą i spokojem oraz z optymizmem patrzy w przyszłość. Wśród największych potrzeb pani Iwona wymienia odzież zimową dla dzieci." czy 650zl na osobe to malo, odliczajac oplaty za mieszkanie?! szkoda, ze nie napisano, ale wynosi rata splaty dlugu i rata za komputer (chociaz watpie, zeby ta byla jakas super wysoka). "Pani Magdalena (28 l.) samotnie wychowuje dwójkę dzieci: Roksanę (15 l.) i Martynę ( 2,5 l.)."
-27,9 kg Edytowane przez skazana_na_bluesa Czas edycji: 2011-11-23 o 13:41 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:59.

Łudzę się nadzieją że te starsze to dzieci mamusi z poprzedniego związku bo mi się w głowie nie mieści
Mądrze wszystko napisałaś i bardzo obiektywnie, takich ludzi dotkniętych "choroba alkoholową" faktycznie powinno się izolować, a potem zmuszac ich do pracy. Jak już wczesniej pisałam tutaj takiego typu ludzi powinno się wysyłać na przymusowe roboty.