|
|
#4141 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 3
Byłam się dzisiaj zarejestrować i od razu dali mi taką duża kartkę ze skierowaniem do konkretnego sklepu . Ale za 400 zł na miesiąc nawet na pół etatu ja nie chcę pracować
|
|
|
|
#4142 |
|
Konto usunięte
|
[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;30666711]
nika135 Cześć jasne, że możesz się do nas przyłączyć Jedyne prace do jakich mnie chcieli to było stanowisko przedstawiciela handlowego kryjące się pod inną nazwą. Wtedy zawsze odmawiałam Aaaa no to niezle Mnie to nawet nie traktują jako pracownika.. bo jestem za młoda Echh no to co z tego że młoda.. jak umiem dużo.. i potrafię się dostosować.. eee dziecko normalnie ![]() Wątpię, ze coś znajdę normalnego..
|
|
|
|
#4143 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4144 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też nigdy nie dostałam skierowania.
Chodziłam co 3 miesiące podpisać listę, później dostawałam tabelkę z bieżącymi ofertami, z którą się zapoznawałam (zazwyczaj nie było tam ofert odpowiadających mojemu wykształceniu - odpowiednie dla ludzi po zawodówkach, rzadko kiedy z wyższym i średnim), a skoro nie spełniałam żadnych wymagań dziękowałam i na tym się kończyło. Raz babka mi pokazała szczegóły jednej oferty (praca, którą preferowałabym), ale aplikowało się bezpośrednio do tamtej instytucji, nie przez pośredniaka. |
|
|
|
#4145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Generalnie to załapałam doła po tej wczorajszej rozmowie. Odpowiedź ma byc w ciągu tygodnia, ale uważam, że nie poszło mi. Jeszcze nadzieja ze stażem jest ale tam juz w poniedziałek najpóźniej miała byc opowiedź a tu nic. No i minęło mi juz 5 miesięcy bezrobocia. Wiem, że to jeszcze nie jest tyle co u niektórych z was, ale dobrze nie wpływa to na mnie, niestety. No i powiedziałm przyjaciółce, że mi rozmowa kiepsko poszła, a oa mi na to, że nie rozumie czemu po prostu nie pójdę do pracy:/ Także co z nia zaczynam rozmwiać to teraz sie o to, że tyle czasu nie pracuję kłócimy. Eh, dobija to, niestety. |
|
|
|
|
#4146 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny wita kolejna bezrobotna
![]() Aktualnie jestem na etapie całkowitego przerabiania CV i w związku z tym mam pytanie: jeśli w czasie studiów realizowałam praktyki, powiedzmy w lutym 2009 oraz w maju 2010, a także w latach 2007-2011 pracowałam w okresie wakacyjnym w firmie X, to tą pracę powinnam umieścić jako moje pierwsze czy ostatnie doświadczenie zawodowe? ![]() I jeszcze drugie pytanie: czy jeśli aplikuję na stanowisko zgodne z moim wykształceniem, to czy jest sens zaznaczania w CV pracy całkowicie w innej dziedzinie, będącej poniżej moich kwalifikacji, ale pozwalającej rozwinąć pewne umiejętności, jak komunikacja, asertywność, zdolności negocjacyjne, wymagane na stanowisku, o które się ubiegam? |
|
|
|
#4147 |
|
Raczkowanie
|
Witaj, w doświadczeniu zawodowym pracę daj na samą górę, czyli najnowsze doświadczenie, a poniżej dopisz podpunkt praktyki i wymień je.
A co do drugiego pytania to jest sens, ale wtedy najlepiej w liście motywacyjnym zaznaczyć, że właśnie tam wykształciłaś te umiejętności, o których tu piszesz. |
|
|
|
#4148 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zabieram się do pracy
|
|
|
|
|
#4149 |
|
Raczkowanie
|
A ja moje drogie koleżanki zostałam wraz z jedną dziewczyną odrzucona tylko dlatego, ze nie możemy znaleźć pracy od dlugiego czasu tzn, ja od 3 lat a ona od roku.
Babka prowadząca rekrutację powiedziała, ze nie możliwością jest to,ze nie moge znalezc pracy od tylu lat. No wiec ja jej mowie, ze takie są realia rynku pracy i naprawde ciezko cokolwiek znalezc. Ale ona chyba tego nie rozumie bo siedzi na du.pie na swojej posadce i ma gdzies wszystko. ;/;/ Czy to jest normalny powod odrzucenia kandydata? Nie moja wina, ze od tylu lat nie moge znalezc pracy ;/;/ |
|
|
|
#4150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja koleżanka jest już zarejestrowana ponad 2 lata ... ale jej się nie śpieszy do 'pradziwego zatrudnienia' skoro na czarno wali ponad 1000
|
|
#4151 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Kurcze mam takie samo odczucie... Nie mam pracy od 7 miesięcy i czuję, że im więcej czasu nie mam pracy tym szanse na jej znalezienie maleją do minimum....
---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
A co to?
|
|
#4152 |
|
Raczkowanie
|
To nie jest sprawiedliwe, ale tak jest niestety. Byłam kiedyś na szkoleniu prowadzonym przez osoby rekrutujące i mówiły, że nie wierzą w to, że przez dwa lata ktoś nie potrafił znaleźć jakiejkolwiek pracy, a jeśli faktycznie nie potrafił to nie jest to korzystne dla niego. Warto wpisać w takim wypadku nawet praktyki, zlecenia, czy pracę na czarno, szkolenia itp.
|
|
|
|
#4153 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Do mnie przez ostatni rok zadzwoniono słownie raz, pani się zapytała mnie między innymi co się działo przez ostatnie 3 lata (dziś to już, z małymi przerwami na pracę, 4 lata Chyba jesteśmy postrzegani jako leserzy, niezaradni i tacy, których trzeba by oprócz przyuczenia do stanowiska jeszcze uczyć od nowa wykonywania podstawowych obowiązków, takich jak wczesne, punktualne przychodzenie do pracy. Po prostu wypadliśmy z obiegu
|
|
|
|
|
#4154 |
|
Zakorzenienie
|
Wyobraź sobie, że teraz nawet jak jest na tablicy możliwość odbycia stażu to pracodawcy sobie robią 'wstępne' oględziny i przez tydzień wybierają osobe na staż
|
#4155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tyle że ja jak dostawałam listę z ofertami i była tam oferta z innej branży niż moje wykształcenie, czy dotychczasowe doświadczenie to jej nie otrzymałam, gdyż pani stwierdzała " że i tak nie mam szans". A ja wiedziałam że chciałam np. spróbować, bo dałabym sobie rady.. |
|
|
|
|
#4156 |
|
Zadomowienie
|
Mamy w tej chwili rynek pracodawcy. Nie ma się co dziwić, że w związku z tym porządanymi kandydatami do pracy są osoby, które nie wypadły z rynku pracy. Długotrwałe bezrobocie nie pozostaje bez wpływu na kwalifikacje (w końcu zapominamy to, czego się nauczyliśmy) oraz na stan psychiczny człowieka.
|
|
#4157 |
|
Zakorzenienie
|
Chcecie przeczytać jak na początku wyglądało moje szukanie stażu?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=388557
|
|
#4158 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Nie dam sobie ręki uciąć za to, czy takich haniebnych procederów nie ma w związku z obcięciem budżetowym na staże w roku 2011..
|
|
#4159 |
|
Raczkowanie
|
Niestety dostać dziś nawet staż graniczy z cudem. Pracodawcy wybrzydzają, wybierają jak mogą a w rezultacie biorą kogoś po znajomości.
Cięzko dostać się na staż, bo dziś dostajesz na miesiac 1000 zl ( cos kolo tego) a kiedys mało kto chodzil na staz bo bylo 320 zl.. wiec widac znaczną roznicę. Ja na staz nie dostalam sie po raz 3... jak zanosilam cv po danych instytucjach to te odsyłały mnie do urzedu po skierowanie, a znowu na to urzad mowil, ze czeka na wniosek potencjalnych pracodawcow i kolo sie zamyka. Spotkalam sie tez z tym, ze dana instytucja mowila mi, ze nie chce w tym roku stazystow.. a ja patrząc na strone urzedu pracy i umowy zawarte widze, ze np w danej placowce gdzie mnie nie chcieli wzieli 3 osoby i tak dalej i tak dalej... Mówili też, za krótkie i nie chcą na tak krotki czas stazystow, a co do czego przyszlo to brali ludzi na staz;/;/ Żenada ! Czuje się wykluczona spoleczenie. Na kazdej rozmowie pada pytania : dlaczego Pani nie ma pracy od 3 lat, no kur.wa, tlumaczyc jak dziecku trzeba ... Edytowane przez It must been love Czas edycji: 2011-11-23 o 13:15 |
|
|
|
#4160 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie ma się co dziwić. Teraz większość UP zakłada w umowie z pracodawcą, że należy zatrudnić po stażu, więc muszą sobie wybrać taką osobę, która nie będzie olewała a naprawdę rzetelnie pracowała. Edytowane przez Celebre Czas edycji: 2011-11-23 o 13:17 |
|||
|
|
|
#4161 |
|
Zakorzenienie
|
Po prostu teraz pracodawcy się wycwanili i tyle.
Nawet na staż robią 3 stopniową rekrutacje i to piszę całkiem poważnie.
|
#4162 |
|
Raczkowanie
|
Ja wiem, ze dziure zawodową można załatać kursami , szkoleniami ale mnie nie stać by zapłacic za kurs, nawet za szkolenie z urzedu pracy musisz połowe placic.
Chyba,że po prostu skłamię w cv, ze gdzies dorywczo pracowałam bo co innego wymyslec? Edytowane przez It must been love Czas edycji: 2011-11-23 o 13:26 |
|
|
|
#4163 |
|
Zakorzenienie
|
Czasami mam podobny pomysł, by lekko ubarwić doświadczenie O_o bo chyba nie jestem atrakcyjnym 'pracownikiem'....
a co do kursów teraz może już za późno ale szukaj dofinansowania z UE - ja teraz robie angielski..
|
#4164 |
|
Zakorzenienie
|
Zazdroszczę tych kursów. U mnie w zadupiu nie ma czegoś takiego.
|
|
#4165 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2011-11-23 o 14:35 |
|
|
|
|
#4166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4167 |
|
BAN stały
|
[QUOTE=Celebre;30679837]Ja się nie dziwię, że mając do wyboru osobę, która ma przerwę w zatrudnieniu 2 miesiące i taką z 3 latami to wybierze tą 1. Będzie ona 'na bieżąco', natomiast ta druga mogła: zapomnieć nabytych umiejętności, zatracić komunikatywność, no i może być odebrana jako niezaradna bo w tym czasie mogła chociąz jakieś zlecenia łapać, czy kurs kończyć, jeżeli nie ma nic, a tylko 1,2,3-letnią dziurę to pewnie boją się zatrudniać.
Pisząc to uważasz, że osób z długą przerwą w pracy nie należy już zatrudniać, tylko, te z krótszą przerwą. A czy to nasza wina,że nie mam pracy tyle lat. Zapomniane umiejętności łatwo się nabywa od nowa. Gdy zaczynasz od nowa podobną pracę wykonywać. W swoim otoczeniu tez słyszę głupie docinki, jak można tyle siedzieć w domu, ja bym tak nie mogła. A co mam sobie w głowę strzelić, żeby nie którym nie zawadzać, i nie martwili się,że muszą mi pomagać. Tak niestety są moja odczucia. Kredyt znów muszą zawiesić w spłacie na pół roku, nim co się trafi. Wścibskie ciotki tylko dzwonią i się pytają czy już co znalazłam. Jedna po znajomości załatwiła córce pracę w instytucji państwowej i co parę dni dzwoni i sie dziwi,że jeszcze pracy nie mam. Albo jak znajdzie ofertę na necie to dzwoni mi o tym powiedzieć, jak bym sam jej nie umiała poszukać, chyba,że ma mnie za jaką głupią osobę. I zdziwiona wielce,że 2 razy na kredyt dał mi ojciec. Moja mama jest lepsza, pracowała zawsze fizycznie, w firmie, która już po części wyprzedali i uważa,że wszyscy pracownicy biurowi, to nieroby, i nie powinni dużo zarabiać. Fizyczny wg niej się o robi, i jemu należy się dużo i że młodzi teraz nie wiedzą co to praca. Cały czas mi wypomina, po co mi te studia były, lepiej było ich nie kończyć. Codziennie się ostatnio kłócimy, bo ludzi po studiach to chyba ma za gorszą kategorię Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2011-11-23 o 14:58 |
|
|
|
#4168 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4169 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Spojrzałam tylko na te sprawę oczami osoby zatrudniającej. Czy Ty mając do wyboru osobę, która jest 'na bieżąco' i drugą, która ma rok, czy 2 lata pustki w życiorysie to którą byś wybrała? Oczywiście na rozmowie można to próbować jakoś wyjaśnic, wypaść lepiej niż tamta, ale to jest naprawdę ciężkie.
|
|
|
|
|
#4170 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam teraz poważniejszy problem niż szukanie pracy. Znów walczę z nerwicą. I powiem Wam jedno: Dziękujcie Bogu (albo w kogo tam wierzycie), że nie chorujecie na to coś. Brak pracy przy tym czymś to pikuś.
Może kiedyś wrócę. Cześć.
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:26.

jasne, że możesz się do nas przyłączyć
Mnie to nawet nie traktują jako pracownika.. bo jestem za młoda
Echh no to co z tego że młoda.. jak umiem dużo.. i potrafię się dostosować.. eee dziecko normalnie