BEZROBOTNI łączmy się część 3 - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-22, 20:40   #4141
IkoMako
Raczkowanie

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 3

Byłam się dzisiaj zarejestrować i od razu dali mi taką duża kartkę ze skierowaniem do konkretnego sklepu . Ale za 400 zł na miesiąc nawet na pół etatu ja nie chcę pracować
IkoMako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 20:54   #4142
201704240951
Konto usunięte

[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;30666711]
nika135 Cześć jasne, że możesz się do nas przyłączyć Jedyne prace do jakich mnie chcieli to było stanowisko przedstawiciela handlowego kryjące się pod inną nazwą. Wtedy zawsze odmawiałam [/QUOTE]

Aaaa no to niezle Mnie to nawet nie traktują jako pracownika.. bo jestem za młoda Echh no to co z tego że młoda.. jak umiem dużo.. i potrafię się dostosować.. eee dziecko normalnie
Wątpię, ze coś znajdę normalnego..
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 21:08   #4143
It must been love
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez IkoMako Pokaż wiadomość
Byłam się dzisiaj zarejestrować i od razu dali mi taką duża kartkę ze skierowaniem do konkretnego sklepu . Ale za 400 zł na miesiąc nawet na pół etatu ja nie chcę pracować
Czemu Wam dają skierowania do pracy z PUPu? Mi nigdy nie dali?
It must been love jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 08:55   #4144
lalalabamba
Wtajemniczenie

Ja też nigdy nie dostałam skierowania.
Chodziłam co 3 miesiące podpisać listę, później dostawałam tabelkę z bieżącymi ofertami, z którą się zapoznawałam (zazwyczaj nie było tam ofert odpowiadających mojemu wykształceniu - odpowiednie dla ludzi po zawodówkach, rzadko kiedy z wyższym i średnim), a skoro nie spełniałam żadnych wymagań dziękowałam i na tym się kończyło.
Raz babka mi pokazała szczegóły jednej oferty (praca, którą preferowałabym), ale aplikowało się bezpośrednio do tamtej instytucji, nie przez pośredniaka.
lalalabamba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 11:15   #4145
Mariatta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez IkoMako Pokaż wiadomość
Heh, ja w tej chwuili i z tego bym się cieszyła.
Generalnie to załapałam doła po tej wczorajszej rozmowie. Odpowiedź ma byc w ciągu tygodnia, ale uważam, że nie poszło mi. Jeszcze nadzieja ze stażem jest ale tam juz w poniedziałek najpóźniej miała byc opowiedź a tu nic. No i minęło mi juz 5 miesięcy bezrobocia. Wiem, że to jeszcze nie jest tyle co u niektórych z was, ale dobrze nie wpływa to na mnie, niestety. No i powiedziałm przyjaciółce, że mi rozmowa kiepsko poszła, a oa mi na to, że nie rozumie czemu po prostu nie pójdę do pracy:/ Także co z nia zaczynam rozmwiać to teraz sie o to, że tyle czasu nie pracuję kłócimy. Eh, dobija to, niestety.
Mariatta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 11:45   #4146
Voirrey
Raczkowanie

Dziewczyny wita kolejna bezrobotna

Aktualnie jestem na etapie całkowitego przerabiania CV i w związku z tym mam pytanie: jeśli w czasie studiów realizowałam praktyki, powiedzmy w lutym 2009 oraz w maju 2010, a także w latach 2007-2011 pracowałam w okresie wakacyjnym w firmie X, to tą pracę powinnam umieścić jako moje pierwsze czy ostatnie doświadczenie zawodowe?

I jeszcze drugie pytanie: czy jeśli aplikuję na stanowisko zgodne z moim wykształceniem, to czy jest sens zaznaczania w CV pracy całkowicie w innej dziedzinie, będącej poniżej moich kwalifikacji, ale pozwalającej rozwinąć pewne umiejętności, jak komunikacja, asertywność, zdolności negocjacyjne, wymagane na stanowisku, o które się ubiegam?
Voirrey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 12:08   #4147
yoopiter
Raczkowanie

Witaj, w doświadczeniu zawodowym pracę daj na samą górę, czyli najnowsze doświadczenie, a poniżej dopisz podpunkt praktyki i wymień je.
A co do drugiego pytania to jest sens, ale wtedy najlepiej w liście motywacyjnym zaznaczyć, że właśnie tam wykształciłaś te umiejętności, o których tu piszesz.
yoopiter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 12:16   #4148
Voirrey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yoopiter Pokaż wiadomość
Witaj, w doświadczeniu zawodowym pracę daj na samą górę, czyli najnowsze doświadczenie, a poniżej dopisz podpunkt praktyki i wymień je.
A co do drugiego pytania to jest sens, ale wtedy najlepiej w liście motywacyjnym zaznaczyć, że właśnie tam wykształciłaś te umiejętności, o których tu piszesz.
Dziękuję za odpowiedź
Zabieram się do pracy
Voirrey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 12:19   #4149
It must been love
Raczkowanie

A ja moje drogie koleżanki zostałam wraz z jedną dziewczyną odrzucona tylko dlatego, ze nie możemy znaleźć pracy od dlugiego czasu tzn, ja od 3 lat a ona od roku.
Babka prowadząca rekrutację powiedziała, ze nie możliwością jest to,ze nie moge znalezc pracy od tylu lat.
No wiec ja jej mowie, ze takie są realia rynku pracy i naprawde ciezko cokolwiek znalezc. Ale ona chyba tego nie rozumie bo siedzi na du.pie na swojej posadce i ma gdzies wszystko. ;/;/ Czy to jest normalny powod odrzucenia kandydata? Nie moja wina, ze od tylu lat nie moge znalezc pracy ;/;/
Stary 2011-11-23, 12:29   #4150
Bayje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez It must been love Pokaż wiadomość
A ja moje drogie koleżanki zostałam wraz z jedną dziewczyną odrzucona tylko dlatego, ze nie możemy znaleźć pracy od dlugiego czasu tzn, ja od 3 lat a ona od roku.
Babka prowadząca rekrutację powiedziała, ze nie możliwością jest to,ze nie moge znalezc pracy od tylu lat.;/;/
Jak ja byłam na rozmowie o staż to ludzie byli zdziwieni, że jestem zarejestrowana w urzędzie 8 miesięcy i nic NADAL NIE MAM

Moja koleżanka jest już zarejestrowana ponad 2 lata ... ale jej się nie śpieszy do 'pradziwego zatrudnienia' skoro na czarno wali ponad 1000

Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile
Kid Cudi
Bayje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 12:39   #4151
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Kurcze mam takie samo odczucie... Nie mam pracy od 7 miesięcy i czuję, że im więcej czasu nie mam pracy tym szanse na jej znalezienie maleją do minimum....

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Bayje Pokaż wiadomość
Jak ja byłam na rozmowie o staż to ludzie byli zdziwieni, że jestem zarejestrowana w urzędzie 8 miesięcy i nic NADAL NIE MAM
Rozmowie o staż??
A co to?

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 12:43   #4152
nestka
Raczkowanie

To nie jest sprawiedliwe, ale tak jest niestety. Byłam kiedyś na szkoleniu prowadzonym przez osoby rekrutujące i mówiły, że nie wierzą w to, że przez dwa lata ktoś nie potrafił znaleźć jakiejkolwiek pracy, a jeśli faktycznie nie potrafił to nie jest to korzystne dla niego. Warto wpisać w takim wypadku nawet praktyki, zlecenia, czy pracę na czarno, szkolenia itp.

nestka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 12:45   #4153
yoopiter
Raczkowanie

Cytat:
Niestety normalka Do mnie przez ostatni rok zadzwoniono słownie raz, pani się zapytała mnie między innymi co się działo przez ostatnie 3 lata (dziś to już, z małymi przerwami na pracę, 4 lata ), jak jej odpowiedziałem to powiedziała "rozumiem", ale na rozmowę mnie nie zaprosiła...
Chyba jesteśmy postrzegani jako leserzy, niezaradni i tacy, których trzeba by oprócz przyuczenia do stanowiska jeszcze uczyć od nowa wykonywania podstawowych obowiązków, takich jak wczesne, punktualne przychodzenie do pracy. Po prostu wypadliśmy z obiegu
yoopiter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 12:50   #4154
Bayje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Rozmowie o staż??
A co to?
Wyobraź sobie, że teraz nawet jak jest na tablicy możliwość odbycia stażu to pracodawcy sobie robią 'wstępne' oględziny i przez tydzień wybierają osobe na staż

Kid Cudi
Stary 2011-11-23, 12:52   #4155
Choji
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalalabamba Pokaż wiadomość
Ja też nigdy nie dostałam skierowania.
Chodziłam co 3 miesiące podpisać listę, później dostawałam tabelkę z bieżącymi ofertami, z którą się zapoznawałam (zazwyczaj nie było tam ofert odpowiadających mojemu wykształceniu - odpowiednie dla ludzi po zawodówkach, rzadko kiedy z wyższym i średnim), a skoro nie spełniałam żadnych wymagań dziękowałam i na tym się kończyło.
Raz babka mi pokazała szczegóły jednej oferty (praca, którą preferowałabym), ale aplikowało się bezpośrednio do tamtej instytucji, nie przez pośredniaka.
to praktycznie tak samo jak ja..
tyle że ja jak dostawałam listę z ofertami i była tam oferta z innej branży niż moje wykształcenie, czy dotychczasowe doświadczenie to jej nie otrzymałam, gdyż pani stwierdzała " że i tak nie mam szans". A ja wiedziałam że chciałam np. spróbować, bo dałabym sobie rady..

Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 12:53   #4156
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Mamy w tej chwili rynek pracodawcy. Nie ma się co dziwić, że w związku z tym porządanymi kandydatami do pracy są osoby, które nie wypadły z rynku pracy. Długotrwałe bezrobocie nie pozostaje bez wpływu na kwalifikacje (w końcu zapominamy to, czego się nauczyliśmy) oraz na stan psychiczny człowieka.
Stary 2011-11-23, 12:56   #4157
zabciajs
Zakorzenienie

Chcecie przeczytać jak na początku wyglądało moje szukanie stażu?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=388557
Stary 2011-11-23, 12:56   #4158
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Wyobraź sobie, że teraz nawet jak jest na tablicy możliwość odbycia stażu to pracodawcy sobie robią 'wstępne' oględziny i przez tydzień wybierają osobe na staż
U nas to praktyka raczej nieznana (wiem, że tylko starostwo tak "wydziwiało" i zadawało na rozmowie pytania typu:"dlaczego studzienki kanalizacyjne są okrągłe"). Jak ja byłam na stażach, to po prostu szłąm do sekretariatu danej instytucji i składałam podanie w sekretariacie, no i zostawało ono przyjęte, albo nie.... No i na tym się kończyło.

Nie dam sobie ręki uciąć za to, czy takich haniebnych procederów nie ma w związku z obcięciem budżetowym na staże w roku 2011..

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 13:13   #4159
It must been love
Raczkowanie

Niestety dostać dziś nawet staż graniczy z cudem. Pracodawcy wybrzydzają, wybierają jak mogą a w rezultacie biorą kogoś po znajomości.
Cięzko dostać się na staż, bo dziś dostajesz na miesiac 1000 zl ( cos kolo tego) a kiedys mało kto chodzil na staz bo bylo 320 zl.. wiec widac znaczną roznicę.
Ja na staz nie dostalam sie po raz 3... jak zanosilam cv po danych instytucjach to te odsyłały mnie do urzedu po skierowanie, a znowu na to urzad mowil, ze czeka na wniosek potencjalnych pracodawcow i kolo sie zamyka. Spotkalam sie tez z tym, ze dana instytucja mowila mi, ze nie chce w tym roku stazystow.. a ja patrząc na strone urzedu pracy i umowy zawarte widze, ze np w danej placowce gdzie mnie nie chcieli wzieli 3 osoby i tak dalej i tak dalej... Mówili też, za krótkie i nie chcą na tak krotki czas stazystow, a co do czego przyszlo to brali ludzi na staz;/;/
Żenada !
Czuje się wykluczona spoleczenie. Na kazdej rozmowie pada pytania : dlaczego Pani nie ma pracy od 3 lat, no kur.wa, tlumaczyc jak dziecku trzeba ...

Edytowane przez It must been love
Czas edycji: 2011-11-23 o 13:15
Stary 2011-11-23, 13:16   #4160
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
Babka prowadząca rekrutację powiedziała, ze nie możliwością jest to,ze nie moge znalezc pracy od tylu lat.
No wiec ja jej mowie, ze takie są realia rynku pracy i naprawde ciezko cokolwiek znalezc. Ale ona chyba tego nie rozumie bo siedzi na du.pie na swojej posadce i ma gdzies wszystko. ;/;/ Czy to jest normalny powod odrzucenia kandydata? Nie moja wina, ze od tylu lat nie moge znalezc pracy ;/;/
Ja się nie dziwię, że mając do wyboru osobę, która ma przerwę w zatrudnieniu 2 miesiące i taką z 3 latami to wybierze tą 1. Będzie ona 'na bieżąco', natomiast ta druga mogła: zapomnieć nabytych umiejętności, zatracić komunikatywność, no i może być odebrana jako niezaradna bo w tym czasie mogła chociąz jakieś zlecenia łapać, czy kurs kończyć, jeżeli nie ma nic, a tylko 1,2,3-letnią dziurę to pewnie boją się zatrudniać.
Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Kurcze mam takie samo odczucie... Nie mam pracy od 7 miesięcy i czuję, że im więcej czasu nie mam pracy tym szanse na jej znalezienie maleją do minimum....
Mam takie samo uczucie. U mnie jest 4 miesiące, ale zaproszenia na rozmowę się zdecydowanie zredukowały. Teraz zaczynam niby pracę, ale na czarno więc jak nie znajdę czegoś innego to dziura w zatrudnieniu urośnie.
Cytat:
Napisane przez nestka Pokaż wiadomość
To nie jest sprawiedliwe, ale tak jest niestety. Byłam kiedyś na szkoleniu prowadzonym przez osoby rekrutujące i mówiły, że nie wierzą w to, że przez dwa lata ktoś nie potrafił znaleźć jakiejkolwiek pracy, a jeśli faktycznie nie potrafił to nie jest to korzystne dla niego. Warto wpisać w takim wypadku nawet praktyki, zlecenia, czy pracę na czarno, szkolenia itp.
Dokładnie tak, ale z drugiej strony jak nie masz pracy, czy tylko podłapujesz jakieś krótkowałe zlecenia to nie stać Cię na szkolenia, kursy, czy inne doszkalanie, a kłamać też trzeba umieć
Cytat:
Nie ma się co dziwić. Teraz większość UP zakłada w umowie z pracodawcą, że należy zatrudnić po stażu, więc muszą sobie wybrać taką osobę, która nie będzie olewała a naprawdę rzetelnie pracowała.

Edytowane przez Celebre
Czas edycji: 2011-11-23 o 13:17
Celebre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 13:16   #4161
Bayje
Zakorzenienie

Po prostu teraz pracodawcy się wycwanili i tyle.
Nawet na staż robią 3 stopniową rekrutacje i to piszę całkiem poważnie.

Kid Cudi
Stary 2011-11-23, 13:24   #4162
It must been love
Raczkowanie

Ja wiem, ze dziure zawodową można załatać kursami , szkoleniami ale mnie nie stać by zapłacic za kurs, nawet za szkolenie z urzedu pracy musisz połowe placic.

Chyba,że po prostu skłamię w cv, ze gdzies dorywczo pracowałam bo co innego wymyslec?

Edytowane przez It must been love
Czas edycji: 2011-11-23 o 13:26
Stary 2011-11-23, 13:39   #4163
Bayje
Zakorzenienie

Czasami mam podobny pomysł, by lekko ubarwić doświadczenie O_o bo chyba nie jestem atrakcyjnym 'pracownikiem'....

a co do kursów teraz może już za późno ale szukaj dofinansowania z UE - ja teraz robie angielski..

Kid Cudi
Stary 2011-11-23, 13:49   #4164
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:
Czasami mam podobny pomysł, by lekko ubarwić doświadczenie O_o bo chyba nie jestem atrakcyjnym 'pracownikiem'....

a co do kursów teraz może już za późno ale szukaj dofinansowania z UE - ja teraz robie angielski..
Zazdroszczę tych kursów. U mnie w zadupiu nie ma czegoś takiego.
Stary 2011-11-23, 14:34   #4165
tajkuna
BAN stały

Cytat:
Niestety dostać dziś nawet staż graniczy z cudem. Pracodawcy wybrzydzają, wybierają jak mogą a w rezultacie biorą kogoś po znajomości.
Cięzko dostać się na staż, bo dziś dostajesz na miesiac 1000 zl ( cos kolo tego) a kiedys mało kto chodzil na staz bo bylo 320 zl.. wiec widac znaczną roznicę.
Ja na staz nie dostalam sie po raz 3... jak zanosilam cv po danych instytucjach to te odsyłały mnie do urzedu po skierowanie, a znowu na to urzad mowil, ze czeka na wniosek potencjalnych pracodawcow i kolo sie zamyka. Spotkalam sie tez z tym, ze dana instytucja mowila mi, ze nie chce w tym roku stazystow.. a ja patrząc na strone urzedu pracy i umowy zawarte widze, ze np w danej placowce gdzie mnie nie chcieli wzieli 3 osoby i tak dalej i tak dalej... Mówili też, za krótkie i nie chcą na tak krotki czas stazystow, a co do czego przyszlo to brali ludzi na staz;/;/
Żenada !
Czuje się wykluczona spoleczenie. Na kazdej rozmowie pada pytania : dlaczego Pani nie ma pracy od 3 lat, no kur.wa, tlumaczyc jak dziecku trzeba ...
Masz 100 % racji. Podoba mi się twoja wypowiedź .Ja w ciągu 9 lat od ukończenia liceum i studiowania zaocznie, robienia studium dwuletniego mam 2,5 roku pracy. W międzyczasie zrobiłam kursy trzy, 2 z uni, jeden tylko z UP . I wcale na kurs z UP nie jest łatwo się dostać. U nas na lepsze kursy z UP dostawali się tylko ci po znajomości. Jak starałam się o kurs kadry z UP to mi Pani wyjaśniła,że studiuje ekonomię , to mi taki kurs nie potrzebny, bo on jest dla osób bez kwalifikacji np po szkole zawodowej. I nie dostałam się. Tylko jakie szanse bycia kadrową ma osobą po szkole zawodowej. Na kursie z UP na którym byłam osoby, które starały się o inne kursy, nikt nie chciał wtedy isć na kurs recepcjonisty, tylko na inne kursy brali po znajomości, a na ten przerzucili mnie i inne osoby, żeby kurs się odbył. Czasami wstydzę się swojego życia, tyle lat na bezrobociu. Od pana rekrutującego psychologa w ostatniej pracy, gdzie pracowałam usłyszałam jak można tyle lat nie pracować, przecież ileż można w domu sprzątać stwierdził. I to ma być psycholog, dziękuje za takich psychologów. Od takiego gadania można nabawić się depresji, albo ze złości i poczucia,że świat uważa cię za kategorią gorszą, nic nie wartą zrobić sobie coś. Bo ile człowiek może to wszystko z trzymać. Jak na każdym kroku, go oskarżają, wyśmiewają itp.

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2011-11-23 o 14:35
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 14:46   #4166
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tajkuna Pokaż wiadomość
Masz 100 % racji. Podoba mi się twoja wypowiedź .Ja w ciągu 9 lat od ukończenia liceum i studiowania zaocznie, robienia studium dwuletniego mam 2,5 roku pracy. W międzyczasie zrobiłam kursy trzy, 2 z uni, jeden tylko z UP . I wcale na kurs z UP nie jest łatwo się dostać. U nas na lepsze kursy z UP dostawali się tylko ci po znajomości. Jak starałam się o kurs kadry z UP to mi Pani wyjaśniła,że studiuje ekonomię , to mi taki kurs nie potrzebny, bo on jest dla osób bez kwalifikacji np po szkole zawodowej. I nie dostałam się. Tylko jakie szanse bycia kadrową ma osobą po szkole zawodowej. Na kursie z UP na którym byłam osoby, które starały się o inne kursy, nikt nie chciał wtedy isć na kurs recepcjonisty, tylko na inne kursy brali po znajomości, a na ten przerzucili mnie i inne osoby, żeby kurs się odbył. Czasami wstydzę się swojego życia, tyle lat na bezrobociu. Od pana rekrutującego psychologa w ostatniej pracy, gdzie pracowałam usłyszałam jak można tyle lat nie pracować, przecież ileż można w domu sprzątać stwierdził. I to ma być psycholog, dziękuje za takich psychologów. Od takiego gadania można nabawić się depresji, albo ze złości i poczucia,że świat uważa cię za kategorią gorszą, nic nie wartą zrobić sobie coś. Bo ile człowiek może to wszystko z trzymać. Jak na każdym kroku, go oskarżają, wyśmiewają itp.
Znam to uczucie
Stary 2011-11-23, 14:52   #4167
tajkuna
BAN stały

[QUOTE=Celebre;30679837]Ja się nie dziwię, że mając do wyboru osobę, która ma przerwę w zatrudnieniu 2 miesiące i taką z 3 latami to wybierze tą 1. Będzie ona 'na bieżąco', natomiast ta druga mogła: zapomnieć nabytych umiejętności, zatracić komunikatywność, no i może być odebrana jako niezaradna bo w tym czasie mogła chociąz jakieś zlecenia łapać, czy kurs kończyć, jeżeli nie ma nic, a tylko 1,2,3-letnią dziurę to pewnie boją się zatrudniać.

Pisząc to uważasz, że osób z długą przerwą w pracy nie należy już zatrudniać, tylko, te z krótszą przerwą. A czy to nasza wina,że nie mam pracy tyle lat. Zapomniane umiejętności łatwo się nabywa od nowa. Gdy zaczynasz od nowa podobną pracę wykonywać. W swoim otoczeniu tez słyszę głupie docinki, jak można tyle siedzieć w domu, ja bym tak nie mogła. A co mam sobie w głowę strzelić, żeby nie którym nie zawadzać, i nie martwili się,że muszą mi pomagać. Tak niestety są moja odczucia. Kredyt znów muszą zawiesić w spłacie na pół roku, nim co się trafi. Wścibskie ciotki tylko dzwonią i się pytają czy już co znalazłam. Jedna po znajomości załatwiła córce pracę w instytucji państwowej i co parę dni dzwoni i sie dziwi,że jeszcze pracy nie mam. Albo jak znajdzie ofertę na necie to dzwoni mi o tym powiedzieć, jak bym sam jej nie umiała poszukać, chyba,że ma mnie za jaką głupią osobę. I zdziwiona wielce,że 2 razy na kredyt dał mi ojciec. Moja mama jest lepsza, pracowała zawsze fizycznie, w firmie, która już po części wyprzedali i uważa,że wszyscy pracownicy biurowi, to nieroby, i nie powinni dużo zarabiać. Fizyczny wg niej się o robi, i jemu należy się dużo i że młodzi teraz nie wiedzą co to praca. Cały czas mi wypomina, po co mi te studia były, lepiej było ich nie kończyć. Codziennie się ostatnio kłócimy, bo ludzi po studiach to chyba ma za gorszą kategorię

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2011-11-23 o 14:58
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 15:03   #4168
nestka
Raczkowanie

Cytat:
Czasami osoby rekrutujące specjalnie takie wybiegi robią, żeby sprawdzić odporność na stres, aczkolwiek ten pan troszeczkę za daleko się posunął.

nestka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 16:16   #4169
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
Pisząc to uważasz, że osób z długą przerwą w pracy nie należy już zatrudniać, tylko, te z krótszą przerwą. A czy to nasza wina,że nie mam pracy tyle lat. Zapomniane umiejętności łatwo się nabywa od nowa. Gdy zaczynasz od nowa podobną pracę wykonywać. W swoim otoczeniu tez słyszę głupie docinki, jak można tyle siedzieć w domu, ja bym tak nie mogła. A co mam sobie w głowę strzelić, żeby nie którym nie zawadzać, i nie martwili się,że muszą mi pomagać. Tak niestety są moja odczucia. Kredyt znów muszą zawiesić w spłacie na pół roku, nim co się trafi. Wścibskie ciotki tylko dzwonią i się pytają czy już co znalazłam. Jedna po znajomości załatwiła córce pracę w instytucji państwowej i co parę dni dzwoni i sie dziwi,że jeszcze pracy nie mam. Albo jak znajdzie ofertę na necie to dzwoni mi o tym powiedzieć, jak bym sam jej nie umiała poszukać, chyba,że ma mnie za jaką głupią osobę. I zdziwiona wielce,że 2 razy na kredyt dał mi ojciec. Moja mama jest lepsza, pracowała zawsze fizycznie, w firmie, która już po części wyprzedali i uważa,że wszyscy pracownicy biurowi, to nieroby, i nie powinni dużo zarabiać. Fizyczny wg niej się o robi, i jemu należy się dużo i że młodzi teraz nie wiedzą co to praca. Cały czas mi wypomina, po co mi te studia były, lepiej było ich nie kończyć. Codziennie się ostatnio kłócimy, bo ludzi po studiach to chyba ma za gorszą kategorię
Ja nic takiego nie piszę Spojrzałam tylko na te sprawę oczami osoby zatrudniającej. Czy Ty mając do wyboru osobę, która jest 'na bieżąco' i drugą, która ma rok, czy 2 lata pustki w życiorysie to którą byś wybrała? Oczywiście na rozmowie można to próbować jakoś wyjaśnic, wypaść lepiej niż tamta, ale to jest naprawdę ciężkie.
Celebre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 16:58   #4170
Palulina
Raczkowanie

A ja mam teraz poważniejszy problem niż szukanie pracy. Znów walczę z nerwicą. I powiem Wam jedno: Dziękujcie Bogu (albo w kogo tam wierzycie), że nie chorujecie na to coś. Brak pracy przy tym czymś to pikuś.
Może kiedyś wrócę. Cześć.

Palulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości