|
|
#31 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Szampon bez silikonu sprawia, że włosy są szorstkie - co polecacie ?
Cytat:
![]() Jeśli przestawia się na pielęgnację bezsilikonową, to efekty mogą być właśnie takie, o jakich pisze Ainnel. Ale po dłuższym stosowaniu preparatów (naturalnych) i w szczególności po ścięciu części zniszczonych włosów, odzyskują one swoje naturalne piękno ![]() PS Ten mój post oczywiście nie służy temu, aby kogokolwiek przekonywać do rezygnacji z silikonów. Każdy bowiem wybiera to, co najlepiej mu odpowiada
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jezeli, ktos musi sie czyms wspomagac, niewazne czy pochodzacym z laboratorium (silikony) czy z przyrody, to o naturalnej pielegnacji nie ma mowy chemia roslinna to tez chemiapotraktujcie to troche z przymruzeniem oczka, ja tez sie musze wspomagac dla mnie zadna z metod silikonowa/bezsilikonowa nie jest lepsza czy gorsza, trzeba dopasowac do siebie. pisze to, bo czasem mnie irytuje straszna krytyka wlosow pielegnowanych silikonami przez dziewczyny, ktore stosuja wylacznie oleje, jakies masla i substancje pochodzenia roslinnego, bo uwazaja, ze to ich wlosy sa naturalnie piekne i zdrowe, a silikonomaniaczki tylko się łudzą
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem jednym silikony służą innym nie, każdy musi indywidualnie to stwierdzić.
Mi się strasznie przetłuszczały i pomogła pielęgnacja bezsilikonowa, jednak ,staram się jak mogę dbać o włoski, typu oleje, wcierki itp. Nie mogę też zaprzeczyć, że początki były trudne, włoski trochę szorstkie i bez życia, jednak z czasem się przyzwyczaiły i jest naprawdę dużo lepiej
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja stosuję pielęgnację bezsilikonową już od długiego czasu (ze dwa lata ) i włosy są w świetnym stanie oczywiście nie tylko ze względu na brak silikonów, ale na całokształt i nie twierdzę też ze silikony to samo zło, bo to nieprawda, tak jak ze wszystkim innym .... wszystko jest dla ludzi
|
|
|
#36 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Napisane przez letito a dlaczego silikony służą włoskom? Bo to "zapychacze" ubytków we włosie. Dlatego włosy są (i będą) po nich ładne ![]() Jeśli przestawia się na pielęgnację bezsilikonową, to efekty mogą być właśnie takie, o jakich pisze Ainnel. Ale po dłuższym stosowaniu preparatów (naturalnych) i w szczególności po ścięciu części zniszczonych włosów, odzyskują one swoje naturalne piękno ![]() PS Ten mój post oczywiście nie służy temu, aby kogokolwiek przekonywać do rezygnacji z silikonów. Każdy bowiem wybiera to, co najlepiej mu odpowiada ![]() Cytat:
Potwierdzasz dokładnie to o czym piszę, że każdy wybiera taki rodzaj pielęgnacji, jaki jemu [i jego włoskom , bo o nie tutaj przecież chodzi] najlepiej odpowiada
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie też każda odżywka kiedyś obciążała, a takie bez spłukiwania i w sprayu tym bardziej.
Ja polecam jakąś lekką odżywkę d/s bez silikonów, a przed myciem olejowanie
16.09.11 - pielęgnacja bezsilikonowa 29.09.11 - oleje 25.01.12 - ścięcie 1.04.12 - Seboradin 12.04.12 - Eclipta 11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy Moje włosy Edytowane przez izus_86 Czas edycji: 2011-12-09 o 21:37 |
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Mrs. Potters są super, polecam - zwłaszczą tę z aloesem i do farbowanych (mimo że też mam niefarbowane
) i jeszcze Joanny, moje ulubione to Naturia z lnem i rumiankiem albo miodem i cytryną / makiem bawełną sa lekkie, nie obciążają, bardzo fajne
|
|
#41 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
a, no chyba że tak, ja mam po joannach mięciutkie i lśniące i to mi właśnie odpowiada
zalezy kto czego szuka
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy lepiej uzywac szamponu bez silikonu, ale na to odzywkę np. jantara (ponoc jakies tam silikony ma).
|
|
|
#44 |
|
Przyczajenie
|
A poradźcie kochanieńkie w takiej sprawie - mam krótkie włosy i żeby jakoś trzymała mi się forma muszę używać pianki do włosów i to takiej mocnej, bo włosy mam baaardzo miękkie ( jak u dzidziusia ). Od jakiegoś czasu zauważam, że coraz mniej te pianki spełniają swoje zadanie, a kiedyś po nich miałam mocną trwałą fryzurkę. Dziś wygląda to tak, jakby w ogóle tej pianki nie było ( niemniej jednak używać jej muszę ). Powiedziała mi fryzjerka, że za dużo mam na włosach silikonu i dlatego może nie działać. Poradźcie więc, czy używać szamponu z silikonem czy bez.
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#47 |
|
Przyczajenie
|
Polecam szampony z serii Barwa Ziołowa, głównie pokrzywowy, są tam szapmony do każdego rodzaju włosów mi najbardziej przypadł do gustu właśnie pokrzywowy, włosy są miękkie, wyglądają zdrowo,nie plączą się, łatwo się układają, wzmocnione po prostu są genialne i to za 3 zł można je kupić z każdym supermarkecie
Na prawdę producent się postarał. Co najważniejsze są bez silikonów i zbędnej chemii.
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Ja i tak uzywam odzwki z silikonem, bo czasami uzywam suszarki, i na grzywke prostoownicy. a myję zwyklymi szamponami z pokrzywy itp. takich z nizsze polki, taniocha
Wlosy sa lepszej kondycji niz za czasow kiedy uzywalam preparatow d wlosow tylko tych drozszych. Kiedys nie bylam swiadoma tego jak silikon obciaza wlosy.
|
|
#49 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
też tak robię, to najlepszy sposób na poplątane suche włoski---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Umyłam włosy szamponem emolium dla dizeci, nawilżający bez slikonu!Matko kochana jak spłukałam to nie wiem jak to nazwać kołtun z włosów do łopatek wszystkomiałam przy głowie, sztywne, suche, splątane dopiero po nałożeniuu odzywki i rozmasowaniu włosów palcami kołtun puścił i mogłam spokojnie osuszyć włosy wszystkie szampony bez silikonów tak działają? w takim razie co w nich dobrego? |
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli szampon powoduje takie coś, jak u Ciebie, to trzeba szukać innego. To nie jest kwestia tylko silikonów. Do szamponów są dodawane także inne substancje tworzące film na włosie i łagodzące działanie detergentów - tak działają m.in. polyquaty, oleje. Obecność gliceryny i substancji aktywnych też ma wpływa na ostateczny efekt. Do tego dochodzi jeszcze ilość detergentu w szamponie, czego nie da się wyczytać ze składu. Ja używam właściwie tylko bezsilikonowych szamponów i one zachowują się bardzo różnie. Jedne są mocne i rzeczywiście wysuszają przy częstym użyciu (np Barwa), inne myją łagodnie, ale nie domywają skóry głowy i powodują szybszy przyklap (ostatnio Alterra migdałowa), jeszcze inne zostawiają włosy takie w sam raz, umyte, ale nie przesuszone. |
|
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki, pocieszyłaś mnie myślałam, ze wogóle nie mogę używać szamponów bez sls.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:18.

), silikony są mi potrzebne.

) i włosy są w świetnym stanie
Potwierdzasz dokładnie to o czym piszę, że każdy wybiera taki rodzaj pielęgnacji, jaki jemu [i jego włoskom
, bo o nie tutaj przecież chodzi] najlepiej odpowiada