|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4441 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4
A ja mam powód do radości. Kupiłam na Citeam.pl kupon na szkołę rodzenia za 50% wartości. Zastanawiałam się wcześniej czy w ogóle chodzić do takiej szkoły ale cena była okazyjna więc się skusiłam
W sumie nie wiadomo było do dzisiaj czy zajęcia ruszą bo miało uzbierać się co najmniej 5 par, ale się uzbierały i zajęcia ruszą
|
|
|
|
#4442 |
|
Raczkowanie
|
Hejo Dziewczynki ![]() Ja dziś drugi dzień w pracy po 12h... Na szczęście jutro i w niedziele mam wolne ![]() Co do badania 3D to jeżeli Wasz Doktor nie ma dobrego sprzętu to Wam powie,że lepiej się wybrać gdzie indziej. Tak było w moim przypadku, lekarka do której chodzę na NFZ przyznała się że ma bardzo kiepski sprzęt dlatego i dla nas i dla siebie wysyła mnie na badanie USG (nie koniecznie 3D ) tylko po prostu dokładniejsze, na lepszym sprzęcie. Poleciła mi jedną Panią Doktor. Za badanie 3D ze zdjęciami zapłaciłam 150 zł i w ramach tej wizyty ponieważ moja córeczka jest za mała mam kontrolę w poniedziałek i nic nie zapłace. Jeżeli jest jakaś dziewczyna z okolic Wrocławia chętnie podam namiary na tą klinikę. |
|
|
|
#4443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My jutro zaczynamy 26 tydzien dzien dobry laski, jakos za Wami ostatnio nie nadazam
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#4444 |
|
Wtajemniczenie
|
My się chyba z Tż-tem wybierzemy na 3d/4d ale to tak dopiero za jakieś 10-12 tygodni. Na razie wg mnie jest za wcześnie, później wszystko lepiej widać, szczególnie twarz. A pod względem diagnostyki wystarcza nam 2d
|
|
#4445 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dziś miałam dziwne sny...w dodatku myśl o synku zaczyna być realna w mojej głowie...dziwnie obudzić się z synkiem w brzuszku a nie z córcią...całą noc śniły mi się męskie imiona I już wiem jakie będzie miał nasz synek heheWiecie co...coś mi wczoraj nie pasowała ta waga u lekarza...serio! nie czuję, że przytyłam ponad 3kg. przez ten miesiąc może z 2 ...a przy moich 157cm wzrostu to każdy gram jest ważny! I poleciałam do przychodni rano na czczo...w tych ciuchach w których byłam u lekarza...same ciuchy to 1,5 kg!!! A LEKARZ ODJĄŁ 900GR! do tego na 17 po obiedzie, kawie zresztą wieczorem zawsze waży się z 1kg. więcej ... i wyszło mi dziś że przytyłam już niecałe 7kg! a przez ostatni miesiąc 2kg. W karcie mam więc 1,5 kg. więcej niż jest naprawdę ![]() * co do 3d/4d to my nie robimy ...koszt spory a jakoś nie mamy ciśnienia...widziałam wczoraj śliczny profil maluszka, duże jajka...bijące zdrowo serduszko ...pomiary są dobre więc to nam w zupełności wystarczy
"I nawet kiedy będzie gęsta mgła... Ja w tej mgle do Ciebie będę szła" Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie... Edytowane przez Mała! Czas edycji: 2011-11-25 o 10:04 |
|
|
|
|
#4446 |
|
Rozeznanie
|
dzien dobry
nie nadazam za Wami wystarczy zrobić dzień przerwy dzisiaj tez nie poczytam a jutro zapewne już nowy wątek powstanie ![]() gratuluję poznania płaci tym co ją poznały, coraz bardziej kolorowo się robi ![]() emigra u nas te filmiki co wstawiłaś to podobne były na str mamazone.pl ale nie wiem czy one jeszcze działają a propo pieluch wielorazowych-padła propozycja wkładanie bibułek z których szybko się wyrzuca kupkę. często gęsto te kupki sa tak rzadkie że nawet te bibułki nam nie pomogą |
|
|
|
#4447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4448 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, chyba spadnę z krzesła, żłobek w moim mieście szuka dzieci ogłaszając się w gazecie
|
|
|
|
#4449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczynki
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#4451 |
|
Zakorzenienie
|
http://moda.allegro.pl/na-ciaze-i-po...953010222.html
http://moda.allegro.pl/na-ciaze-i-po...953010222.html Dziewczyny możecie się wypowiedzieć na temat tych kurtek powyżej, bo wiem, że niektóre z Was je zakupiły... ciepłe są? ładnie wyglądają? byłam wczoraj w H&M i mierzyłam ich kurtkę ciążową... fajna jest ale nie wiem czy chcę wydać 199 zł
|
|
|
|
#4452 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ooooo - zarobiłam właśnie "puk" z lewej strony ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#4453 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
![]() na szczęście duzo w nocy nie pisałyście ja nie robiłam usg 3D bo nie mieliśmy kasy ![]() u mnie leżenie ciag dalszy, mama później z obiadem przyjdzie, pranie mi powiesi bo juz nie mam co na siebie założyć ![]() Kulkaaga ja czasem dostaje delikatnego kopa w pęcherz ![]() adaikaka mam podobna kurtkę na zimę tylko krótsza, kupiłam w zeszłą zimę u chińczyka, jest ciepła i mam nadzieje ze sie w nia jeszcze później zmieszczę
Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2011-11-25 o 10:32 |
|
|
|
#4454 | |
|
Rozeznanie
|
Dzień doberek,
niecałą godzinkę temu wstałam, dłużej sobie pospałam, ale śniły mi się głupoty:kwaśny: Dziś trochę luźny dzień, też trochę poleżę, żeby kręgosłup odpoczął. Cytat:
A co do USG to sam mój lekarz prowadzący mi zasugerował, żeby pójść na lepsze usg, bo sam nie ma super sprzętu (na nfz). Poza tym ja chodzę do innego specjalisty od usg i jednocześnie spec od wad płodowych, który na takim usg dokładnie wszystko sprawdza, narządy a potem przełącza na trójwymiar 3d/4d i tez sprawdza ile się da, cała ta wizyta usg jest nagrywana na płytce, więc w domku sobie możemy obejrzeć z 1000 razy naszego maluszka - fajne to jest i oczywiście parę fotek też nam daje (u mnie koszt za wszystko 200 zł- w centrum stolicy). A ostatnio na groupnie kupiłam za 99 zł (101 zł oszczędności) wizytę usg 3d/4d, wykorzystamy w III trymestrze.
|
|
|
|
|
#4455 |
|
Zadomowienie
|
dzien dobry
![]() W KONCU SŁOŃCE!!! zjadam zaraz sniadanie i pedze na długi spacer , bo jakas deprecha mnie chyba łapie ![]() CHyba znowu bolą mnie więzadła , bo jak sie podnosze z łóżka albo zmieniam pozycje to czuje taki bol rozciagajacy, oby to tylko wiązadła, ale zaraz rozchodze to moze przejdzie. Na obiad maja byc mielone, ale czy mi wyjda ![]() Co do zapeszania, przesadów to ekspertka w tym jest moja mama od nikogo nie usłyszałam tyle rad zebym np nie patrzyła w tv na jakies potwory, chorych ludzi, bo...- dalej nie sluchalam . Zobaczyła ze mnie to zlosci i teraz rzadko jej sie wymknie cos dziwnego.Jolka ja raczej tego usg robic nie bede, chyba ze gin powie ze bedzie ono mialo w naszym przypadku zastosowanie zdrowotne, a nie tylko wizualne. Dla mnie 250 zl to sporo kasy. Ja musze jeszcze dokupic kosmetyki, pampersy, moze ten lezaczek, karuzele nad łóżeczko,reczniczki, sliniaczki, rekawiczki,troche rzeczy w aptece, ii rzeczy dla siebie koszule nocne, bielizna,klapki. Evcia płaszczyk super, oby mój tez w miare dobrze na mnie lezał. A prezentów tez nie robimy sobie, kupimy cos dla dzidzi. My dzisiaj zaczynamy 22 tydzien ![]() ADAIKAKA ja zamówiłam ten plaszczyk, ale do mnie nie dotarł jeszcze, jak dotrze to powiem co i jak, ale dziewczyny sobie chwaliliy ![]() Ide bo to słonce tak kusi
|
#4456 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie ważą w ciuchach i butach. Na dodatek jak chodzę po południu to jestem cięższa co najmniej o kg. Zawsze nogi mam bardziej spuchnięte. Babka odejmuje niby kilogram ale kozaki mają swoją wagę. Dlatego wolę ważyć się sama. Jest to dla mnie bardziej miarodajne
|
|
|
|
#4457 |
|
Rozeznanie
|
hej
odebrałam dzisiaj wyniki.glukoza po obciążeniu dopiero w poniedziałek, naczczo 95 więc w górnej granicy...a w moczu znowu ślad białka :confused : poprzednim razem było ok...pisałam wczoraj, że po tej glukozie nie tknę słodyczy...jasne...właśni e snickersa pochlaniam
|
#4458 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W koncu pierwsze wazenie u gina z wpisem jest wazne na tej samej wadze i w tych samych warunkach. I nie chodzi o to ile wazymy tylko ile przybralysmy. Mam nadzieje ze wyrazilam jasno o co mi chodzi ![]() A 2 kg przez m-c to idealnie! Mala, nie masz wagi w domu? Ja bym ne dala rady, waze sie codziennie ![]() Nie zeby mi to cos dawalo ale chyba jestem uzalezniona![]() Zreszta moj gin mowi ze o 0,5-1 kg nie chodzi! Spoko z niego facet
|
|
#4459 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przepływy bada się w dopplerze.. a nie w 2d lub 3 d. I w zadnym wypadku to nei jest badanie dokładniejsze. Ale pewnie i tak nikt mi nie uwierzy, bo co ja tam wiem, nie? Mi zaczął 'stawiać się' brzuch;/twardnieć od czasu do czasu..dość nieprzyjemne uczucie. Mały rusza sie bez przerwy i w sumie też nie jest to dla mnie przyjemne. Mimo że oczywiście wyczekiwane. Muszę kupić nospę.. i chyba załatwię sobie jakąś wizytę.. ew. jutro przyjaciółka mnie zbada wewnętrznie, bo i tak do niej jadę. echh.. P.S. lepsze USG to nei znaczy 3/4dD.. To po prostu lepsza maszyna, na której lepiej wszystko widać. A lekarze namawiają na 3/4D , bo zwyczajnie im się to opłaca. Edytowane przez anagat Czas edycji: 2011-11-25 o 11:07 |
|
|
|
|
#4460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4461 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W klinice gdzie chodzę na specjalistyczne usg to w cenniku piszą że usg płodu po 12 tygodniu jest 3d/4d i kosztuje 200 zł - ja te 3d/4d traktuję jako dodatek i trochę jak chwyt reklamowy, bo tak naprawdę diagnostykę to w 2d się prowadzi (przez większą część badania usg lekarz ocenia własnie w 2d) i to tak naprawdę daje frajdę, bo widać szczegóły ciałka dziecka, narządy, kości itp, obraz w 2d jest płynny - widać jak się rusza. A mi się wydaje, że w 3d to już tak ten obraz jest strasznie spowolniony, ale za to można podejrzeć wygląd dzidzi
Edytowane przez julliczka Czas edycji: 2011-11-25 o 11:45 |
|
|
|
|
#4462 | |||
|
Zakorzenienie
|
ja nie robilam i nie bede robic
raz, ze koszty, dwa mloda jest tak aktywna, ze nawet podczas wizyt jak gin proboje przelaczac na 3d, zeby chociaz buzke zrobic, to nie daje sie uchwycic ![]() ja uwielbiam wszelkie orzechy jako przekaske miedzy posilkami ![]() Cytat:
![]() Cytat:
bo Sandra, chociaz ma rysy tzta, to ogolnie bardziej przypomina dziadkow (tescia lub moja mame)... blond wloski, niebieskie oczy... bo ja mam zielone, tz piwne i oboje ciemne wlosy... chociaz maz byl blondynem jako dziecko, wiec ![]() ja dzis zaczynam 26tc ![]() ty tez? Cytat:
![]() dletego w osobnym zeszyciku zapisuje sobie przyrost wagi co tydzien... w ten sam dzien tygodnia, o tej samej porze i w tym samym ubraniu (czyli bez niczego )No i dzien dobry ![]() ja dzis w lepszej formie, chociaz nos nadal zatkany, gardlo drapie, ale czuje sie zdecydowanie lepiej niz wczoraj. I dzis kupilam sobie tabletki do ssania na gardlo i mowie panu w aptece, ze maja byc dla ciezarnej... on na mnie taki oczy... "a pani jest w ciazy?"... myslalam, ze padne... no ale coz, faceci... oni, czasem moga nie zauwazyc ![]()
|
|
#4463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to właśnie Cię zaskoczę, bo ja Ci wierzę Pytałam też czemu lekarze mówią często zupełnie coś innego , no i oczywiście odpowiedź jest prosta, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.Ale doppler jest usg 2 D , no chyba że coś poplątałam , tzn.to jet obraz 2D w kolorze i się ocenia przepływy , tak zrozumiałam mojego ginekologa. Chyba ten mój ginekolog nie jest pazerny na kasiorę i to się mu chwali.Jego kolega , który robił mi usg połówkowe w poprzedniej ciąży mówił tak samo, a jest specjalistą od wad płodu. ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Ja się u ginekologa ważę sama, rozbieram się do nagusia i wciągam brzuch Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2011-11-25 o 11:57 |
|
|
|
|
#4464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tylko na filmiku jest spowolniony, bo program nie daje większych możliwości edycji
|
|
#4465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam sie z Toba w 100% mam znajomego gina, wybitnego specjalistę od usg, który w swoim prywatnym gabinecie ma wypasione, nowiutkie usg 2D i twierdzi, że w diagnostyce i kobiecej i płodu sprawdza sie ono rewelacyjnie |
|
|
|
|
#4466 |
|
Rozeznanie
|
za 3 dni zaczynam 23 tc
![]() Moje maleństwo już mnie obudziło o 4 bo miało czkawkę wyraźnie to odczułam, dodatkowo kopało mnie w stronę biodra i tak to kopanko na cały brzuch rozeszło się aż do rana z przerwami technicznymi teraz już jestem po śniadanku i za niedługo uciekam do TŻta.. Dziewczyny wybaczcie że pytam ale czy kochacie się ze swoimi partnerami w trakcie ciąży? U mnie zastrzeżeń nie ma od lekarza ale jakoś sama z siebie się boję że może krzywdę robię dziecku.. Edytowane przez 19claudia91 Czas edycji: 2011-11-25 o 12:06 |
|
|
|
#4467 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś nad ranem mąż obudził się i położył rękę na brzuchu (ale dziecko smacznie spało). Ale oczywiście obudziły mnie łaskotki, bo chciał to tak delikatnie zrobić
![]() Cóż, wieczorem zasypia i nie zdąży poczuć kopniaków a rano jeszcze nie zdąży...
|
#4468 |
|
Zadomowienie
|
Konia.. cieszę sie ,że wierzysz;p;p Ja dziś strasznie nerwowa jestem przez te skurcze..
Doppler to w sumie pewien efekt.. chodzi o falę jej częstotliwość i długośc oraz ruch.. Więc to tak naprawdę osobno.. ani 2d ani 3d.. Chciałam się umówić normalnie do gina.. ale się nei udało, więc poszło w ruch nazwisko (znane w mieście-bo babcia stomatologiem i kierowniczką ZOZu kiedyś była, a ciocia też stomatologiem jest).. i to że jestem lekarzem . No i lekarz mnie wciśnie na 18 między pacjentki.. Mówi, że musi sprawdzić , czy się szyjka nie skraca.. bo objawy na to wskazują. Kurde mam nadzieję,że nie ![]() Gina pamiętam z praktyk wakacyjnych na ginekologii i położnictwie. W porządku był. Tak więc dzis nieplanowana wizyta..echhh... Na razie jeszcze zalegam w łóżku.. a mam ciuszki dziecięce do posegregowania i popakowania. Koniecznie dziś. Buu.. masakra..tyle tego. A jeszcze pokaz thermocudu na 19.. mam nadzieję,ze lekarzowi uda się mnie zgrabnie wcisnąć.. |
|
|
|
#4469 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zobaczę jak będzie 5 grudnia bo też 3d/4d mam przy okazji ![]() Cytat:
My się bardzo kochamy, jak TŻ w domciu jest nic złego się nie dzieje, a ja mam wysokie libido czasem takie, że mogłabym całą noc i cały dzień...
|
||
|
|
|
#4470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo z 3D to jest tak jakby się chciało widzieć jakie są pieniądze w skarbonce na podstawie zdjęcia skarbonki lub filmu z ta skarbonką w roli głównej, a tak się nie da.Liczą się wnętrzności, ich przekroje itd.a to już tylko 2D potrafi.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:57.

W sumie nie wiadomo było do dzisiaj czy zajęcia ruszą bo miało uzbierać się co najmniej 5 par, ale się uzbierały i zajęcia ruszą