Olejki profesjonalne lub nab³yszczacze nab³yszczaj±ce w³osy - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Uroda > Pielêgnacja w³osów i fryzury > Pielêgnacja w³osów

Notka

Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2011-11-18, 20:01   #1
wypych
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 98

Olejki profesjonalne lub nab³yszczacze nab³yszczaj±ce w³osy

Hey, hey. Zak³adam nowy w±tek. Nie widzia³am jeszcze takiego tematu. Bardzo prosi³abym o odpowied¼, które olejki lub nab³yszczacze najbardziej nab³yszczaj± w³osy. Moje w³osy: d³ugie, jasne blond w³osy za piersi, g³adkie, faluj±ce bardzo zdrowe i nawil¿one jednak ostatnio bez spektakularnego blasku. Blond s± naturalne. Mam gêste w³osy, jednak cieñkie
Nie obawiam siê obci±¿enia, praktycznie nie znam tego odczucia, chyba, ¿e na³o¿y³abym ca³y olej na g³owê
Zastanawiam siê nad tymi produktami:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ir.html&next=1

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...xe.html&next=1

Od razu napiszê, ¿e jedwab biosilk nie odpowiada mi. Tak samo jak nab³yszczacz z Loton Provit. Chcê uzyskaæ mocny blask, ale niet³ustych w³osów. Który olejek z podanych przeze mnie wy¿ej i nab³yszczaczy jest najlepszy?

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

[/COLOR]Dodam, ¿e patrzy³am uwa¿nie na KWC, ale mnie nie zale¿y na miêkko¶ci w³osów. Nie lubiê uczucia zbyt zmiêkczonych w³osów. Lubiê czuæ w³osy miêsiste, ale niemiêkkie.

Edytowane przez wypych
Czas edycji: 2011-11-28 o 17:27
wypych jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-18, 20:27   #2
karmazynka99
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 152
Dot.: Olejki profesjonalne lub nab³yszczacze nab³yszczaj±ce w³osy

blond w³osy ogólnie mniej sie b³szcza, spróbuj olejowac olejem kokosowym lub ze s³odnich migda³ów, lub £YKAC olej lniany

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie w³osów z wiza¿em : 65cm completed

Moja pielêgnacja w³osów
karmazynka99 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-18, 20:34   #3
wypych
BAN sta³y

dziêkujê mam kolekcjê olei, ale jeszcze nie zakupi³am kokosowego. Mam ze s³odkich migda³ów, ale jeszcze nie testowa³am. Mnie wcze¶niej blond w³osy b³yszcza³y i to mocno a teraz, to tak s³abo z tym blaskiem. S± zdrowe, nie katujê ich, nie u¿ywam lokówek ani prostownic. Nie rozdwajaj± siê, s± nawil¿one. Dziêkujê, kokosowy na pewno kupiê
Stary 2011-11-19, 17:09   #4
nimrodel
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 884

Tez bym powiedziala, ze najpredzej to olejek kokosowy - po umyciu juz, jako taka odzywka bez slukiwania, leciutko w koncowki/przesuszone partie.

Jestem ciemna brunetka, mam troche latwiej - podejrzewam, ze blondynkom ciezej przychodzi wydobycie blasku wlosow.

Kobiece Zen - Strefa dla Cia³a i Duszy (grupa FB)
nimrodel jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-19, 20:13   #5
Paulinka675
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 218

a ja siê dziwiê, ¿e ludzie kupuj± te olejki za tak± kasê jak co¶ o identycznym sk³adzie mo¿na kupiæ za 15-20z³ - no ale có¿ wtedy mo¿na poszpanowaæ ¿e siê "kerastase" u¿ywa

2014 3
Anne Rice - Pandora

w³osomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie dra¿ni jak brak sk³adów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-19, 21:15   #6
wypych
BAN sta³y

dziêkujê za wszystkie odpowiedzi. Z chêci± kupiê sobie olejek kokosowy
Do Paulinka675 mnie nie chodzi o "szpanowanie" tylko co¶ co wydobêdzie spektakularny blask na w³osach.
Stary 2011-11-20, 00:21   #7
201605090958
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 5 610

Cytat:
Napisane przez wypych Poka¿ wiadomo¶æ
dziêkujê za wszystkie odpowiedzi. Z chêci± kupiê sobie olejek kokosowy
Do Paulinka675 mnie nie chodzi o "szpanowanie" tylko co¶ co wydobêdzie spektakularny blask na w³osach.
Paulinka675 ma racjê, to co zawiera chocia¿by wymieniony przez Ciebie Revlon i za co zaplacisz w Kerastese to wydajniej i taniej jest kupiæ oryginalne nie rozrzedzone olejki i stosowaæ. Zdrowiej, ³agodniej dla wlosów i portfela. Jako blondynka polecam Amlê-najpiêkniej wydobywa wszystkie tony wlosów
201605090958 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-20, 12:06   #8
Paulinka675
Zakorzenienie

w tych olejkach s± same silikony, nie wiem jak w tych których sk³ad nie jest wklejony na KWC
-z Joanny jest silikonowe serum za 15z³
-z Gliss Kura za 24z³
-John Frieda 30z³

z dodatkiem olejów np. z pestek winogron jest serum z Body Shopa - Grapeseed Glossing Serum 75ml za 35z³

ju¿ pomijaj±c fakt, ¿e inne kosmetyki kerastase równie¿ nie s± warte swojej ceny, maska 150z³ a sk³adem odpowiada od¿ywce typu pantene za 10z³ - na KWC wiadomo kerastase dobr± ocenê dostanie, no bo jak kto¶ wyda³ 150z³, to przecie¿ taka maska musi dzia³aæ - si³a sugestii

2014 3
Anne Rice - Pandora

w³osomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie dra¿ni jak brak sk³adów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Stary 2011-11-21, 19:15   #9
wypych
BAN sta³y

dziêkujê. Kupiê Amlê i olejek kokosowy. Sporo czyta³am o nich. Wiêc Kerastase z czterema olejkami nie jest dobre? Dodam, ¿e moje w³osy "lubi±" olejki+silikony. Mam w³osy krêcono-faluj±ce, ale na szczê¶cie bez "puchu".
Stary 2011-11-21, 20:19   #10
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
dziêkujê. Kupiê Amlê i olejek kokosowy. Sporo czyta³am o nich. Wiêc Kerastase z czterema olejkami nie jest dobre? Dodam, ¿e moje w³osy "lubi±" olejki+silikony. Mam w³osy krêcono-faluj±ce, ale na szczê¶cie bez "puchu".

dobre nie dobre, ale to samo mo¿esz kupiæ za 36zl jak mówi³am po³±czenie olejków z silikonami jest w serum z body shopa - no chyba, ¿e nie masz co robiæ z pieniêdzmi to kup sobie to kerastase

2014 3
Anne Rice - Pandora

w³osomaniaczka 11.2009

Stary 2011-11-22, 21:11   #11
wypych
BAN sta³y

dziêki
Stary 2011-11-23, 10:42   #12
letito
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 90

Na "olejki" nale¿y popatrzeæ przez pryzmat ich zastosowania i celów, jakim one s³u¿±.

1) Olejki, o które pytasz wypych, s³u¿± tylko do nab³yszczania. W sumie mo¿na by je nazwaæ raczej "nab³yszczacze". Nak³ada siê je w koñcowej fazie stylizacji w³osów, aby nadaæ im blask. Pokrywaj± one wierzchni± warstwê w³osa i nadaj± po³ysk "od razu", czêsto spektakularny blask. Po umyciu w³osów efekt znika.

2) Natomiast olejki naturalne np. kokosowy, migda³owy czy np. olejki indyjskie np. sesa s³u¿± do pielêgnacji w³osów. Nadaj± one przepiêkny blask, ale ten blask to efekt uprzedniego od¿ywienia i nawil¿enia w³osa przez te oleje. Olejki te nak³ada siê bowiem przed myciem w³osów, na kilka godzin. Przenikniêcie substancji od¿ywczych powoduje polepszenie kondycji w³osa. Im bardziej nawil¿ony w³os, tym ma wiêkszy po³ysk, odbija po prostu bardziej ¶wiat³o. Po zmyciu olejku i najlepiej po d³u¿szym jego stosowaniu, widaæ efekt l¶ni±cych w³osów. Prowadz±c tak± pielêgnacjê w zasadzie nie potrzebujemy sztucznych nab³yszczaczy.
Olejki naturalne nie nadaj± siê do stosowania w koñcowej fazie stylizacji w³osa, tzn. po umyciu i wysuszeniu w³osów. Bo obci±¿aj± w³osy. Owszem, czasem olejek kokosowy stosuje siê tylko na koñcówki, aby zapobiec rozdwajaniu. Oleje naturalne nie nab³yszcz± Ci w³osów "od razu", tak jak "sztuczne" olejki-nab³yszczacze.

Ja od kilku miesiêcy olejujê w³osy (naturalne indyjskie oleje /sesa, bhringraj, heenara/ + wszystko wg procedury typu: szampony bez SLS, od¿ywki bez silikonów etc.). I mam efekty
Czasem jednak na wa¿ne wyj¶cia, dodatkowo stosujê nab³yszczacz, aby zwiêkszyæ efekt. Wtedy to moje w³osy maj± naprawdê lustrzany, filmowy po³ysk

I z tych nab³yszczaczy, o które pytasz to nie stosowa³am ¿adnego. Natomiast od czasu do czasu (okazyjnie) u¿ywam
"Collistar Special Capelli Perfetti - p³ynne kryszta³y": http://perfumette.pl/collistar/7337-...taly-50ml.html
I mogê powiedzieæ, ¿e ten nab³yszczacz jest rewelacyjny

Pozdrawiam

PS Je¶li zdecydujesz siê na Amlê, to jej stosowanie mo¿e przyciemniæ Twoje blond w³osy.
letito jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-23, 11:06   #13
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez letito Poka¿ wiadomo¶æ
Na "olejki" nale¿y popatrzeæ przez pryzmat ich zastosowania i celów, jakim one s³u¿±.

1) Olejki, o które pytasz wypych, s³u¿± tylko do nab³yszczania. W sumie mo¿na by je nazwaæ raczej "nab³yszczacze". Nak³ada siê je w koñcowej fazie stylizacji w³osów, aby nadaæ im blask. Pokrywaj± one wierzchni± warstwê w³osa i nadaj± po³ysk "od razu", czêsto spektakularny blask. Po umyciu w³osów efekt znika.

2) Natomiast olejki naturalne np. kokosowy, migda³owy czy np. olejki indyjskie np. sesa s³u¿± do pielêgnacji w³osów. Nadaj± one przepiêkny blask, ale ten blask to efekt uprzedniego od¿ywienia i nawil¿enia w³osa przez te oleje. Olejki te nak³ada siê bowiem przed myciem w³osów, na kilka godzin. Przenikniêcie substancji od¿ywczych powoduje polepszenie kondycji w³osa. Im bardziej nawil¿ony w³os, tym ma wiêkszy po³ysk, odbija po prostu bardziej ¶wiat³o. Po zmyciu olejku i najlepiej po d³u¿szym jego stosowaniu, widaæ efekt l¶ni±cych w³osów. Prowadz±c tak± pielêgnacjê w zasadzie nie potrzebujemy sztucznych nab³yszczaczy.
Olejki naturalne nie nadaj± siê do stosowania w koñcowej fazie stylizacji w³osa, tzn. po umyciu i wysuszeniu w³osów. Bo obci±¿aj± w³osy. Owszem, czasem olejek kokosowy stosuje siê tylko na koñcówki, aby zapobiec rozdwajaniu. Oleje naturalne nie nab³yszcz± Ci w³osów "od razu", tak jak "sztuczne" olejki-nab³yszczacze.

Ja od kilku miesiêcy olejujê w³osy (naturalne indyjskie oleje /sesa, bhringraj, heenara/ + wszystko wg procedury typu: szampony bez SLS, od¿ywki bez silikonów etc.). I mam efekty
Czasem jednak na wa¿ne wyj¶cia, dodatkowo stosujê nab³yszczacz, aby zwiêkszyæ efekt. Wtedy to moje w³osy maj± naprawdê lustrzany, filmowy po³ysk

I z tych nab³yszczaczy, o które pytasz to nie stosowa³am ¿adnego. Natomiast od czasu do czasu (okazyjnie) u¿ywam
"Collistar Special Capelli Perfetti - p³ynne kryszta³y": http://perfumette.pl/collistar/7337-...taly-50ml.html
I mogê powiedzieæ, ¿e ten nab³yszczacz jest rewelacyjny

Pozdrawiam

PS Je¶li zdecydujesz siê na Amlê, to jej stosowanie mo¿e przyciemniæ Twoje blond w³osy.

mog³aby¶ wkleiæ sk³ad tego olejku??

2014 3
Anne Rice - Pandora

w³osomaniaczka 11.2009

Stary 2011-11-23, 14:43   #14
letito
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Poka¿ wiadomo¶æ
mog³aby¶ wkleiæ sk³ad tego olejku??
fotkê sk³adników wklejam w za³±czniku
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg P10119231.jpg (71,7 KB, 35 za³adowañ)
Stary 2011-11-23, 21:43   #15
wypych
BAN sta³y

letito, bardzo dziêkujê za tak wyczerpuj±c± odpowied¼. Ja od niedawna olejujê w³osy. Stosujê ró¿ne oleje, ale najczê¶ciej mieszam oleje, jak sojowy, rycynowy, migda³owy, oliwa z oliwek, jojoba, s³onecznikowy i wiele innych olejów. Nak³adam na w³osy (od ucha w dó³) i idê spaæ, rano zmywam szamponem, ale mam z SLS. To szampon bez SLS domyje mi olej? Nak³adam porcje ok. 3 razy wielko¶ci orzecha w³oskiego. Za pierwszym razem domy³am w³osy. A Ty myjesz tym szamponem tak¿e w³osy nie tylko sklalp? Czyta³am, ¿e dziewczyny zmywaj± oleje sam± od¿ywk±. Ja obawia³abym siê, ¿e nie zmy³aby oleju. Od¿ywka z silikonem zawsze pasowa³a moim w³osom.

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

i w³osy mam nawil¿one, mi³e w dotyku, bez pl±tania a mam je d³ugie, ale nie s± takie b³yszcz±ce jak by³y kiedy¶...Dodam, ¿e nie maltretujê w³osów.

Edytowane przez wypych
Czas edycji: 2011-11-23 o 21:45
Stary 2011-11-24, 12:42   #16
letito
Raczkowanie

Cytat:
letito, bardzo dziêkujê za tak wyczerpuj±c± odpowied¼. Ja od niedawna olejujê w³osy. Stosujê ró¿ne oleje, ale najczê¶ciej mieszam oleje, jak sojowy, rycynowy, migda³owy, oliwa z oliwek, jojoba, s³onecznikowy i wiele innych olejów. Nak³adam na w³osy (od ucha w dó³) i idê spaæ, rano zmywam szamponem, ale mam z SLS. To szampon bez SLS domyje mi olej? Nak³adam porcje ok. 3 razy wielko¶ci orzecha w³oskiego. Za pierwszym razem domy³am w³osy. A Ty myjesz tym szamponem tak¿e w³osy nie tylko sklalp? Czyta³am, ¿e dziewczyny zmywaj± oleje sam± od¿ywk±. Ja obawia³abym siê, ¿e nie zmy³aby oleju. Od¿ywka z silikonem zawsze pasowa³a moim w³osom.

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

i w³osy mam nawil¿one, mi³e w dotyku, bez pl±tania a mam je d³ugie, ale nie s± takie b³yszcz±ce jak by³y kiedy¶...Dodam, ¿e nie maltretujê w³osów.

Szampony bez SLS domyj± olejowane w³osy [zawsze te¿ mo¿esz kupiæ szampon, gdzie zawarto¶æ SLS jest niewielka albo jest jaka¶ jego ³agodniejsza postaæ np. szampony Barwy lub te¿ specjalne do zmywania olejów szampony indyjskie np. Khadi].
Ja stosujê BabyDream (on nie ma SLS), myjê w³osy, skalp i jestem bardzo zadowolona. Myjê dwa razy, aby domyæ olej [zreszt± nawet, gdy nie olejowa³am w³osów i u¿ywa³am szamponów z SLS te¿ my³am 2x]. Aby olej ³atwiej siê zmywa³ mo¿na na kilka minut przed myciem na³o¿yæ i wetrzeæ szampon we w³osy [przed na³o¿eniem mo¿na go trochê rozcieñczyæ w ciep³ej wodzie, ³atwiej odejdzie wtedy olej]. Pamiêtaj te¿, aby nie nak³adaæ zbyt du¿ej ilo¶ci olejku na w³osy. Bo wtedy ze wzglêdu na jego ilo¶æ d³u¿ej siê go zmywa i potrzeba kilku myæ. I jeszcze jedno, do "zwyk³ych" szamponów i w³osy musz± siê przyzwyczaiæ i trzeba nauczyæ siê nimi delikatnie myæ. Na pocz±tku mo¿e byæ horror typu spl±tane w³osy

Od¿ywk± nigdy nie my³am w³osów, st±d nie mam zdania na ten temat.

Je¶li chodzi o od¿ywki z silikonem. Nie wiem dlaczego aktualnie Twoim w³osom nie s³u¿y od¿ywka, któr± u¿ywasz. Jedyne, co mogê powiedzieæ na temat od¿ywek zawieraj±cych silikon - w kontek¶cie olejowania oczywi¶cie - to, ¿e silikon to "zapychacz". Silikon zapycha, to uzupe³niacz struktury w³osa. To za¶ uniemo¿liwia dodarcie sk³adników od¿ywczych zawartych w naturalnych olejkach w g³±b w³osa. Wiêc olejowanie przestaje mieæ sens. Ba! Je¶li odstawisz szampony z SLS, to nie zmyjesz z w³osów silikonów. Silikonów bêdzie coraz wiêcej na w³osach, a to da Ci przeciwny efekt do tego, który chcesz uzyskaæ czyli piêknych, l¶ni±cych w³osów.

Najlepiej jest wiêc stosowaæ albo - ³agodnie mówi±c - odbiegaj±c± od naturalnej pielêgnacji - pielêgnacjê profesjonalnymi od¿ywkami, maskami, które najczê¶ciej zawieraj± silikon. I od¿ywki te stosowaæ w duecie z szamponami z SLS. Takich u¿ywaj± fryzjerzy, a w wiêkszo¶ci po wizycie u fryzjera wychodzimy z piêknymi, b³yszcz±cymi w³oskami

Albo "przerzuciæ siê" na naturalna pielêgnacjê - typu: oleje, szampony bez SLS, od¿ywki/maski bez silikonów. Z czasem w³osy przyzwyczaj± siê i s± po prostu piêkne

Na temat olejowania bardzo du¿o przeczytasz w kilku w±tkach Wiza¿'u. Musisz po prostu poprzegl±daæ forum. Znajdziesz tam wiele rad i odpowiedzi na Twoje pytania.

Polecam te¿ ten post o olejowaniu na blogu Cathy: http://mineralnekosmetyki.pl/2011/08...-o-olejowaniu/

Pozdrawiam
Stary 2011-11-24, 21:28   #17
Bejbe6
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3

czy olejek kokosowy Vatika kupie w normalnej drogerii?
Bejbe6 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-24, 22:45   #18
wypych
BAN sta³y

Letito, bardzo dziêkujê za tak wyczerpuj±c± odpowied¼
My¶lê, ¿e przejdê na olejowanie bez silikonu. Ale mam na razie tyle od¿ywek z silikonem, ech
A ju¿ kupi³am sobie babydream bez silikonu, ale od¿ywki bez tego, nie mam jeszcze, na razie olejujê+szampon z SLS+silikon. Dzisiaj dopiero zobaczy³am, ¿e w³osy sta³y siê w koñcu b³yszcz±ce.
Stary 2011-11-24, 23:52   #19
letito
Raczkowanie

Cytat:
Letito, bardzo dziêkujê za tak wyczerpuj±c± odpowied¼

ca³a przyjemno¶æ po mojej stronie

I oczywi¶cie ¿yczê coraz piêkniejszych w³osków

Stary 2011-11-25, 12:02   #20
wypych
BAN sta³y

dziêkujê i wzajemnie. Letito, mam jeszcze pytanie, jakie u¿ywasz od¿ywki bez silikonu? Wiem, ¿e mogê to znale¼æ na wiza¿u, ale chodzi mi o to, które s± dobre i które polecasz

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

wczoraj dokupi³am nowy olej z pestek z winogron
Stary 2011-11-25, 13:15   #21
letito
Raczkowanie

Cytat:
dziêkujê i wzajemnie. Letito, mam jeszcze pytanie, jakie u¿ywasz od¿ywki bez silikonu?

u¿ywam masek Bingo - aktualnie mam trzy: z mas³em shea i 5 algami, z proteinami jedwabiu i kaszmiru oraz mleczn± z elastyn±. W¶ród masek Bingo jest du¿y wybór. Rzuæ okiem tu: http://www.bingo.net.pl/sklep/advanc...x=0&button.y=0
Wydaje mi siê, ¿e te maski dzia³aj± podobnie na moje w³osy. Mo¿na je nak³adaæ równie¿ na skalp [w przeciwieñstwie do np. Kallosa, gdzie zaleca siê nak³adanie tylko na d³ugo¶æ w³osa]. Wydaje mi siê, ¿e dziêki temu maski te ¶wietnie spisz± siê w "myciu w³osów od¿ywk±".

Chcia³am jednak zastrzec, ¿e nie wiem czy stosowanie tylko tych maseczek da super efekt

Skoro ju¿ piszê, to powiem jak ja pielêgnuje w³osy. Choæ ju¿ kiedy¶ gdzie¶ o tym pisa³am Ale wydaje mi siê, ¿e warto przypomnieæ. Mo¿e siê przyda
  1. - Otó¿ stosujê olejki indyjskie - tak jak pisa³am sesa, bhringraj, heenara (mieszam je - to jest najlepsze co mo¿e byæ dla moich w³osów). Od czasu do czasu dok³adam olej kokosowy. Od czasu do czasu te¿ Amlê z Khadi. Olejki dok³adnie wcieram w skalp i strukturê w³osa, zaplatam warkoczyk i trzymam kilka-kilkana¶cie godzin. [Niestety nie stosowa³am olejków, które Ty stosujesz za wyj±tkiem rycyny; olej rycynowy by³ ok, ale jest bardzo "ciê¿ki"; za krótko go stosowa³am, aby co¶ o nim powiedzieæ; w ka¿dym razie oleje indyjskie da³y mi efekt od pierwszego u¿ycia]
  2. - myjê szamponem bez SLS (BabyDream)
  3. - nak³adam maski Bingo
  4. - na koñcówki nak³adam jedwab lub odrobinkê olejku kokosowego
  5. - suszê w³osy suszark± z jonizacj± iPro2200 BaByliss, ch³odnym powietrzem z odpowiedniej odleg³o¶ci
  6. - u¿ywam szczotki z naturalnego w³osia
  7. - staram siê nie pl±taæ w³osów przy myciu, wycieraniu rêcznikiem i suszeniu
  8. - zjadam codziennie witaminki i suplementy na w³oski
  9. - wcze¶niej podciê³am zniszczone w³osy

I teraz jest super z moim w³oskami Ale dbam tak intensywnie i regularnie (!!) o w³oski ju¿ kilka miesiêcy, dok³adnie od lipca

Tak na marginesie, to stosowa³am te¿ kilka razy ¿ó³tko, miód, siemiê lniane (jako maseczkê) i p³ukanki z rumianku, cytryny, równie¿ z octu. Ale jestem trochê leniwa. Poza tym jestem na tyle zadowalana z moich w³osków, ¿e na razie nie potrzebujê eksperymentowaæ

Pozdrawiam
Stary 2011-11-25, 13:42   #22
wypych
BAN sta³y

bardzo dziêkujê, przerzucê siê na to, co mi poradzi³a¶. A ja, stosowa³am ró¿ne rzeczy ona naturalnych sposobów po profesjonalne maski z silikonem. Efekty by³y zawsze, nawet, jak raz spieszy³am siê i nie u¿y³am od¿ywki ani oleju. A ostatnio w³osy by³y matowe. Stwierdzi³am fakt, ¿e silikon z od¿ywek do sp³ukiwania oraz silikon zawarty w olejku na koñcówki wbudowa³y siê we w³osy...Dobrze oczy¶ci³am w³osy 2 krotnym myciem z rzep± i jest dobrze. A w³osy by³y a¿ za bardzo puszyste. Zu¿yjê to, co mam i
kupiê sobie olejki indyjskie oraz kokosowy. Zamawiasz je tylko przez net, tak samo jak i maseczki? Sesa na prawdê powoduje wzrost nowych w³osów? Czyta³am w±tek Elloe77 i pisa³a, ¿e je¶li stosujemy oleje przed myciem, to mo¿emy te¿ u¿ywaæ produktu z silikonem, ale ³atwo zmywalnym, ja na szczê¶cie mam z dimethicone, ale co jaki¶ czas trzeba umyæ w³osy porz±dnie szamponem z SLS, a wtedy oleje zadzia³aj± na w³osy. To ja na razie zrobiê tak, olej na noc-najczê¶ciej zmieszany. Idê spaæ, rano zmywam szamponem, np. rzepa jest z SLS, ale bez silikonu. Pian± myjê skórê g³owy, a to, co poleci na dó³ oczy¶ci moje w³osy, je¶li nie, to myjê d³ugo¶ci w babydream. Pó¼niej nak³adam od¿ywkê z silikonem, a na koñcówki kryszta³ki z Alfaparf. Moje w³osy s± faluj±ce, kiedy¶ próbowa³am pielêgnacjê bez silikonu, ale bez olejków indyjskich, tylko np. oliwa z oliwek. W³osy bywa³y napuszone i tego efektu obawiam siê. Silikon ogarnia moje w³osy, ale spróbujê jeszcze raz. Wa¿ne, ¿e mogê stosowaæ oleje i od¿ywkê z silikonem, tylko raz na jaki¶ czas muszê porz±dnie oczy¶ciæ w³osy z silikonu a olej i tak zadzia³a.

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

ja stosujê moj± na przemienn± pielêgnacjê i cieszê siê, bo nie mam rozdwojonych koñcówek A zapuszczam w³osy, mam je ju¿ do za piersi Tylko, ¿e s± jakie¶ takie cieñsze ni¿ zazwyczaj, nie wiem, dlaczego, ja my¶lê, ¿e to przez wielo¶æ kosmetyków, których u¿ywam, bo jak umy³am rzep±, to by³ szok, nadal mam du¿o w³osów, ale s± cienkie
Stary 2011-11-25, 13:57   #23
letito
Raczkowanie

Cytat:
Zamawiasz je tylko przez net, tak samo jak i maseczki? Sesa na prawdê powoduje wzrost nowych w³osów? .

po raz pierwszy olejki indyjskie kupowa³am na helfy.pl Tam niestety przesy³ka jest trochê droga [chyba ¿e kto¶ mieszka we Wroc³awiu i sobie na miejscu odbierze]. Teraz widzê, ¿e na allegro jest spory wybór. Mo¿na kupiæ okazyjnie. Aktualnie kupujê tak, aby mieæ mo¿liwo¶æ odbioru osobistego. Mieszkam w Krakowie i nie mam z tym problemu.

Bingo natomiast kupujê albo w sklepach z kosmetykami do w³osów [mam taki w Krakowie]. Ostatnio tez uda³o mi siê kupiæ w Tesco w okazyjnie cenie. Kiedy¶ by³y w Auchon. S³ysza³am, ¿e mo¿na kupiæ te¿ w Lecrerc. Poszukaj info w w±tku o Bingo.

Je¶li chodzi o porost w³osów. Podobno jest tak, ¿e sesa stymuluje wzrost w³osów (podobnie jak olejek stymuluj±cy wzrost Khadi czy inne olejki). Mnie ciê¿ko powiedzieæ. Do³±czy³am do pielêgnacji sesê, gdy mia³am ju¿ bardzo du¿o babyhair na g³owie ;P
Ogólnie u mnie by³o tak, ¿e rozpoczê³am poszukiwania odpowiedniej pielêgnacji moich w³osów nie tylko ze wzglêdu na to, ze chcia³am mieæ l¶ni±ce w³osy, ale te¿ z tego wzglêdu, aby zapobiec ich wypadaniu. Gdy przesta³y wypadaæ - byæ mo¿e po suplementach, byæ mo¿e po olejkach (wtedy stosowa³am olej kokosowy i amlê), si³± rzeczy zaczê³y pojawiaæ siê nowe w³oski na miejscu tych, które wypad³y. Ale czego to zas³uga, ciê¿ko mi teraz odpowiedzieæ.

Cytat:
Wa¿ne, ¿e mogê stosowaæ oleje i od¿ywkê z silikonem, tylko raz na jaki¶ czas muszê porz±dnie oczy¶ciæ w³osy z silikonu a olej i tak zadzia³a

I o to chodzi, je¶li tylko odpowiada to w³oskom, to jak najbardziej mo¿na stosowaæ

Edytowane przez letito
Czas edycji: 2011-11-25 o 14:09
Stary 2011-11-25, 14:16   #24
wypych
BAN sta³y

Bardzo dziêkujê za tak wspania³± poradê przejrzê sobie w±tek o maseczce. Zajrzê do sklepów fryzjerskich, do tesco, etc.
My¶lê, ¿e zajrzê te¿ do sklepów indyjskich. Mo¿liwe, ¿e s± tam te¿ oleje indyjskie, je¶li nie ma, to zostaje net. /zawsze te¿ zamiast vatiki mo¿na kupiæ efavit kokosowy. Widzia³am, ¿e by³ nawet bardziej polecany efavit od vatiki. Stosowa³am kombinacje z jajkiem. Ale jajko wysusza mi w³osy, tak samo jak p³ukanka z cytryny.

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

[/COLOR]my¶lê, ¿e na pocz±tek bez silikonu spróbujê L'biotica Wax. Kiedy¶ mia³am ten zagraniczny i nie bardzo mi pasowa³ a nie mia³am jeszcze naszego polskiego

Edytowane przez wypych
Czas edycji: 2011-12-01 o 13:05
Stary 2011-11-25, 14:23   #25
letito
Raczkowanie

Cytat:
Ale jajko wysusza mi w³osy, tak samo jak p³ukanka z cytryny.
to jeszcze tylko podzielê siê moim spostrze¿eniem na ten temat
Gdy stosowa³am ca³e jajko, to równie¿ zaobserwowa³am wysuszenie w³osów. Ale, gdy na³o¿y³am tylko ¿ó³tko, to ju¿ nie. Potem czyta³am gdzie¶, ¿e to bia³ko wysusza w³osy.
Co do cytryny, to niestety moje w³osy równie¿ wysusza.

Zapomnia³am jeszcze o jednym. Od czasu do czasu robi³am p³ukanki z rumianku. S³ysza³am, ¿e ogólnie zio³owe p³ukanki regularnie stosowane mog± wysuszaæ w³osy. Ale od czasu do czasu mo¿na chyba robiæ A piszê o tym dlatego, ¿e rumianek piêknie podkre¶la refleksy i dziêki temu w³osy ¶licznie siê b³yszcz±, szczególnie blond

Edytowane przez letito
Czas edycji: 2011-11-25 o 14:24
Stary 2011-11-25, 14:43   #26
wypych
BAN sta³y

dziêki mnie rumianek nie wysusza w³osów a nadaje z³ociste refleksy Blask po rumianku jest Mo¿na z tym ¿ó³tkiem jeszcze spróbowaæ
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:45.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.