|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Rezygnacja z konta bankowego
Szukałam, nie znalazłam, jeśli jest już taki wątek jednak, proszę o połączenie.
Mam takie pytanie: moja babcia chce zrezygnować z konta w banku, konkretnie jest to Skok Stefczyka. Spłaca jeszcze pożyczkę i czy jest w ogóle możliwość zrezygnowania z konta podczas spłacania pożyczki Gdyby co, to pożyczka zostanie spłacona co do grosza, ale... ![]() Szukałam na ten temat w internecie, ale nic nie znalazłam. Na ich stronie też nic nie pisze. Czy może o tym być napisane w umowie czy może jedynym wyjściem jest pojechać do banku? Moja babcia wolałaby tego uniknąć, bo po 1 - ma poważne problemy ze zdrowiem, a po 2 wiecie, jak oni namawiają w tych bankach o nie rezygnację... A moja babcia nie chce ulegnąć. Pomóżcie
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Rezygnacja z konta bankowego
Skok Stefczyka to chyba nie bank...
Nie możesz jechać z babcią i jej pomóc? Poza tym z czego babcia chce zrezygnować? Przecież spłaca pożyczkę.
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
Nie mogę jej pomóc, bo się na tym nie znam. Chce zrezygnować z konta- całkowicie.
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
No to musi najpierw spłacić pożyczkę. Zrezygnować z konta można chyba natychmiast po spłacie.
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Niech najpierw wypłaci stamtąd wszystkie pieniądze i zostawi tylko na opłatę za prowadzenie. Zobacz, czy jest coś o zamknięciu w regulaminie tego konta. Czasami jest to płatne.
Czasami otwarcie konta jest warunkiem udzielenia kredytu, także nie wiem, czy można sobie zamknąć w trakcie - zobacz, może w umowie pożyczki też coś jest. I niech koniecznie dadzą jej potwierdzenie zamknięcia rachunku.
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak, to jest istotne.
|
|
#7 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do konta, to prawdopodobnie jest ono powiązane z pożyczką. Musicie dokładnie przeczytać umowę. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Wtajemniczenie
|
Konto nie jest raczej powiązane z pożyczką/kredytem, chyba że jest to tzw. debet/odnawialny limit na koncie.
Po 2-zadwoń na infolinię i o wszystko wypytaj (jeśli maja infolinię), czy mieli taka promocje gdzie warunkiem przyznania kredytu jest założenie konta, na infolinii nie można tak "fantazjować" jak w banku, bo wszystko jest nagrywane Po3-jedź z babcią i bądź twarda jeśli trafisz na jakąś namolną obsługę "pani zostawi/pani się przyda" Po4-zapoznaj się dla samej siebie o co kaman z kontami i pożyczkami to sama unikniesz w przyszłości rożnych niejasnych sytuacji ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ---------- Cytat:
jak wypłaca to niech zamyka na str www stefczyka jest info, że przy pożyczce "dobrze się składa" jest obniżone o 2% jesli zaloży się konto z wpływami-poczytaj umowy babci, stronę www i wykonaj tel do kasy Edytowane przez dorka1980 Czas edycji: 2011-11-25 o 16:39 |
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
|
Cytat:
Ups, w Googlach wyświetlało się jako bank, sprawdzałam, ale ok. Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi ![]() Powiem babci niech przejrzy umowę, zobaczymy, może jest tam o tym napisane. Cytat:
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słyszałam, że długo się tam czeka na wypłatę pieniędzy - ok.kilka miesięy, ale osobiście nie miałam do czynienia z tą instytucją, więc to wyłącznie moja sugestia. SKOKi to takie instytucje parabankowe, chyba nie podlegają pod nadzór Komisji Nadzoru Finansowego, więc nie muszą przestrzegać takich ścisłych regulacji jak banki. Był kilka lat temu projekt ustawy włączający je pod nadzór KNF, ale nie wiem, czy ta ustawa w końcu weszła, bo L.Kaczyński nie chciał jej podpisać.
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2011-11-25 o 17:46 |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
do tego jeśli tam wpływała renta/emerytura to babcia musi iść do ZUS i zmienić dyspozycję przekazywania na inny bank/poczte i jak można czekac kilka mies na wypłatę własnych środków z konta? może sam wkład udziałowy w kasach wypłacają z poślizgiem, ale własne pieniądze to muszą wypłacić natychmiast Edytowane przez dorka1980 Czas edycji: 2011-11-25 o 18:24 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
zadzwoń i zapytaj, będzie szybciej niż jechać, a to jest na tyle ogólne pytanie, że nie powinno być problemu.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
chyba trochę po fakcie, ale dopiero zauważyłam wątek. Pracowałam w SKoku Stefczyka i wiem dokładnie jak to wygląda - otóż babcia musi posiadać konto dopóki będzie członkiem SKOKu, a wypisać się będzie mogła dopiero po spłacie pożyczki. Obowiązek posiadania konta jest zawarty w statucie SKOKu, którego kllient oczywiscie i tak nie dostaje o ile sam sie nie upomni
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:57.

Gdyby co, to pożyczka zostanie spłacona co do grosza, ale...