|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: moja obsesja na punkcie świąt Bożego Narodzenia już się obudziła!!!!a u was?
Cytat:
![]() a nuż też zapuka ![]()
|
|
#4052 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: moja obsesja na punkcie świąt Bożego Narodzenia już się obudziła!!!!a u was?
czuję już zimę w powietrzu ale na razie się nie zapowiada aby w święta był śnieg
|
|
|
|
#4053 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj siadam do robienia prezentu dla chłopaka
![]() A zalałam dziś nalewkę świąteczną, każdy z moich najbliższych dostanie po małej małpce z nią do prezentu
|
|
|
|
#4054 |
|
Zakorzenienie
|
A z czego jest robiona makówka?
![]() Kutia to pszenica z makiem, miodem i bakaliami (babcia na pewno daje rodzynki, całe migdały, migdały pocięte i nie pamiętam czy coś jeszcze....powiem Wam w Wigilię ).
|
|
|
|
#4055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słodziachne ![]() Co do tej pszenicy, to jaka to pszenica? Taka zwykła? Gdzie kupujecie? Zawsze mnie to intrygowało No a na śląsku to raczej kutii się nie robi.Edit - tu jest dokładny przepis -> http://www.wielkiezarcie.com/recipe29176.html
Edytowane przez Rodzynka1989 Czas edycji: 2011-11-25 o 11:51 |
|
|
|
|
#4056 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, to bardzo fajny pomysł jest
|
|
#4057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak regionalnie to skąd kutia jest?Ja nalewkę robię tak: 200g śliwek, 150g daktyli, 100g żurawiny, pomarańcza obrana ze skórki, pokrojona w paski, mandarynka w cząstkach, goździki, 2 x cynamon w laskach, przyprawy korzenne - kardamon, imbir, cynamon, zalewam wódką i odstawiam na miesiąc
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4058 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez czekam na dobry przepis na kutie
![]() Lebkuchen wyszly wyborne. Pyszne, polecam! Teraz 45 sztuk bedzie czekac na swieta, dzisiaj jagodzianki i piernik staropolski
|
|
|
|
#4059 |
|
Rozeznanie
|
A u mnie ani kutii ani makówki... Są za to makiełki - kluski z makiem i dużą ilością bakalii.
|
|
|
|
#4060 |
|
Zakorzenienie
|
a ja w ogóle nie mam żadnej potrawy z makiem
jakoś tak nigdy tego nie było na stole... ale za to są inne pyszności
|
|
|
|
#4061 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W internecie jest bardzo dużo przepisów na kutię z wyjaśnieniem jak tę pszenicę przygotować. Jak pisałam - ja niestety przepisem nie dysponuję, ale w tym roku planuję poprosić babcię by mi spisała na przyszłość na kartkę sugarfreeee kutia regionalnie jest ze Wschodu ![]() Polecam wikipedię Kiedyś miałam okazję będąc w gościach jeść wersję z ryżem, ale moim zdaniem jest paskudna ![]() edit: A w ogóle jakie to fajne! Jeden kraj, jeden główny składnik - mak, a tyyyyyyle różnych tradycyjnych potraw zależnie od regionu
Edytowane przez Parvati Czas edycji: 2011-11-25 o 13:43 |
|
|
|
|
#4062 |
|
Wtajemniczenie
|
buuuuuuuuu
a moj nastroj sie wypalil.. chyba za wczesnie to wszystko... zaliczylam wszystkie mozliwe sklepy z dekoracjami, nakupowalam jak dzika, napatrzylam sie na cudne swiateczne wystawy i teraz juz nie mam co robic ![]() nawet polowe zakupow juz zrobilam do jedzenia, polowe prezentow juz mam i co teraz?
|
#4063 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Fajny wątek, jak mogłam go wcześniej przeoczyć? Ja mam wielkie plany na ten weekend jakieś ozdoby porobić do naszego mieszkania, bo to pierwsze święta tutaj i nic nie mamy No i pierniki zacznę już robić, potem uszka itd. Z prezentami dopiero się rozpędzam
|
|
#4064 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Widzę że już wigilijnie... ehh, u mnie w domu było prosto i tradycyjnie, więc jak u siebie robię podobnie.
Więc tak - ryba smażona z ziemniakami, pierogi z kapustą, sernik, makowiec, do tego wino... Potem można się przejść do chłodni - i tam jest ryba po grecku, bigos, różne śledzie, dwie sałatki z majonezem (tradycyjna warzywna i z ryżem) i wieeelki zapas ciast na całe święta ![]() Więc całe święta polegają na bieganiu z talerzami do chłodni i wybieraniu własnych ulubionych potraw (ja-sałatki, siostra chyba bigos (no i obie oczywiście ciasta ), mama uwielbia rybę po grecku)Bardzo podoba mi się taka wigilia, bo zostaje jeszcze miejsce na pyszne słodycze. Więc ja Wigilię urządzam podobnie, rybę lubię najprostszą smażoną we frytownicy, taki chrupiący filet, mniam! Pierogów tylko nie robię i poproszę mamę, żeby mi zostawiła aż z mężem przyjedziemy ją odwiedzić ![]() W tamtym roku zrobiłam to: http://pozytywnakuchnia.pl/knysze-z-cebula/ I już wiem, że to będzie nasza potrawa na zawsze. Chrupałam je całą Wigilię - tak bez niczego. Są pyszne.
|
|
|
|
#4065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4066 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz posegreguj dekoracje. Jakiego typu dekoracje? http://www.tipy.pl/tag1264,boze-narodzenie.html Tutaj jest mnoostwo pomyslow jak zajac sie roznymi dekracjami na swieta, ja niestety nie mam na to czasu. Zrob sobie plan, jak ja. Np. W ten a w ten weekend bede robic to a to (np. pierniczki) W przyszlym tygodniu zrobie kandyzowana skorke pomaranczowa (pachnie swietami na caly dom). Za pare dni rusze do lasu nazbierac pieknych galazek, mozna zabrac towarzyszy i potem ozdobic wspolnie dom Takich wypadow moze byc wiecej, bo wiadomo, galazki wiedna. Mozesz juz zrobic sporo potraw pracochlonnych i zamrozic. Piernik i pierniczki, to teraz idealny czas, aby smakowaly wysmienicie. A potem tydzien przed swietami dekorowac je, a co! Obejrzec filmy. Znalazlam torrenta z 50cioma swiatecznymi filmami, ach Pomysl jak ozdobic swiatelkami okna ![]() Kupic pocztowki, napisac je, potem za jakies 2 tyg powysylac. Edytowane przez Lanessa Czas edycji: 2011-11-25 o 14:35 |
|
|
|
|
#4067 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie w okolicy rządzi makówka nie narzekam bo lubię Kutii kiedyś próbowałam na wigilii klasowej chyba w podstawówce i też była dobra może kiedyś zrobię ![]() Cytat:
Nigdy nie próbowałam, a jestem ciekawa jak to może smakować ![]() Cytat:
Ciekawe skąd to się w ogóle wzięło, te potrawy z makiem na wigilię
|
|
#4068 |
|
Zakorzenienie
|
Mama mi dziś zrobiła barszcz z uszkami na obiad
![]() Dziewczyny mogę już zrobić pierniczki? Mogą tak lerzeć miesiąc i nic się im nie stanie? ![]() te: http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/P...alpejskie.html
Podpis w remoncie. Edytowane przez blackamor Czas edycji: 2011-11-25 o 15:51 |
|
|
|
#4069 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
![]() Ja będę je robić po weekendzie. |
|
|
|
|
#4070 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a w powyższym przepisie mam dodać te przyprawy + ta do piernika, czy jak dam do piernika, to już tamtych nie muszę?
Podpis w remoncie. Edytowane przez blackamor Czas edycji: 2011-11-25 o 16:06 |
|
|
|
|
#4071 |
|
Rozeznanie
|
A ja pierwszy raz będę robić pierniczki tak wcześnie. W tym roku dostałam przepis, z którego pierniki po upieczeniu są twarde jak kamień więc muszą trochę poleżeć, by skruszeć...zawsze robiłam takie, które od razu po upieczeniu nadawały się do jedzenia więc im później je upiekłam tym lepiej...
|
|
|
|
#4072 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Hmm... Z tego co pamiętam, u mnie na wigilię jest:
- barszcz (nie lubię) - krokiety z kapusta i grzybami - pierogi -''- - sernik - makowiec - karp ![]() - karpatka Kurczę, nie pamiętam ![]() A u mnie przystroili świątecznie dzisiaj pałac
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2011-11-25 o 17:02 |
|
|
|
#4073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie dotrwają do Świąt ![]() Właśnie premiera Karpia 2011 |
|
|
|
|
#4074 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4075 |
|
Zakorzenienie
|
Trójkowego Karpia 2011
redaktorzy Trójki co roku od 2000 roku nagrywają swoją własną świąteczną piosenkę - Karpia co roku jest inna aranżacja muzyczna, inne zwrotki - jedyne co się powtarza to refren (http://www.trojkofan.trojka.info/karp.html)Jeden z moich ulubionych Karpi (jedyny Karp z teledyskiem): http://www.youtube.com/watch?v=mVSBj37ajkU Edytowane przez Parvati Czas edycji: 2011-11-25 o 17:20 |
|
|
|
#4076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W następnym weekend robię te niemieckie na L, co koleżanka Lanessa dziś robiła ![]() I znalazłam małą choineczkę |
|
|
|
|
#4077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieszkam od Białorusi 20km i u mnie nie jada się Kutii. Za to kluski z makiem (ble) i makowca. Mnie się wydaje, że to zależy od rodziny, co kto lubi. Tak samo nie jemy karpia, bo nikt nie lubi takiej ryby. Nie wiem, czy mogę wrzucić, ale w Biedrze nawet fajne ozdoby ![]() http://gazetka.biedronka.pl/g28,.html
|
|
#4078 |
|
Zakorzenienie
|
w Krakowie już są stragany świąteczne na Rynku i choinki i cała Galeria Krakowska jest w światełkach
|
|
|
|
#4079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U wszystkich moich znajomych (z Białegostoku) jest akurat kutia, tylko zazwyczaj z ryżem ja nie lubię karpia i nie lubię maku - ale ten raz w roku jem troszkę ![]() edit: Gazetki można śmiało wklejać, dzięki za linka!
Edytowane przez Parvati Czas edycji: 2011-11-25 o 18:33 |
|
|
|
|
#4080 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na blogu w kategorii "Inne" jest przepis na przyprawę do piernika też ;pbtw dzisiaj je będę robić, te same
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.

).
, to bardzo fajny pomysł jest 

jakoś tak nigdy tego nie było na stole... ale za to są inne pyszności 

może kiedyś zrobię