Najlepsza książka jaką kiedykolwiek czytałaś - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-25, 22:09   #571
findsomething
Zadomowienie

Dot.: Najlepsza książka jaką kiedykolwiek czytałaś

może to "zjednoczenie" z autorem który miał w głowie coś takiego, pisał to, opisywał, rozpisywał, określał te myśli, wszystko na co zwrócił uwagę w opisach uczuć, przeżyć, wspomnień bohaterów, chorych myśli, wątków zgubionych gdzieś w zakamarkach umysłu, gdzieś pomiędzy codziennością a czymś nierealnym, pozornie nieistotnym.

Nie chodzi o to, że język czy wogóle klimat zwrócił moją uwagę. Najbardziej zaskoczyła i porwała mnie właśnie treść tych porąbanych myśli, nigdy wcześniej nie czytałam książki która jest tak skoncentrowana na odczuwaniu otaczającego świata, czasem myśli są ze sobą mocno powiązane a czasem wogóle są urywkami zlepkami jakichś skojarzeń z przeszłości, jak hasła rzucone w eter, byle tylko mogły się wydostać z umysłu, z pamięci. Kocham takie opisy MYŚLI dlatego należę do grona wielbicieli tej książki.

scena gdy Oliveira obserwuję swoją kobietę (Magę) i Gregoroviusa:

"Za zasłoną dymu wargi Oliveiry poruszały się bezgłośnie, mówił do wewnątrz, wówił wstecz, do czegoś, co niedostrzegalnie, powoli skręcało Gregoroviusowi kiszki, nie wiadomo dlaczego, może dlatego, że ta jego niby-nieobecność była czystą farsą, zostawiał mu Magę, aby się nią pobawił, ale ciągle był, poruszał milcząco wargami, rozmawiał z nią poprzez dym, poprzez jazz, śmiejąc się w duchu z tego ich Lautreamonta, z tego ich Montevideo. "

wszelakie opisy tego co czuje i myśli Oliveira o tym co go atacza, co robił gdzie, jak ale przede wszystkim wszelakie opisy dot. tego co myśli o swoim związku z Magą - są dla mnie majstersztykiem.

"Gregorovius głaskał Magę po włosach, a ona pochyliła głowę.
<<...Już > - pomyślał Oliveira rezygnując z akrobacji Dizzy'ego Gillespie bez siatki na najwyższym trapezie. Już. Musiało się tak skończyć. Oszalał dla tej kobiety i mówi jej to dziesięcioma palcami. Wszystko się powtarza. Dopasowujemy się do najbardziej zużytych foremek, uczymy sie na pamiec kazdej najbardziej ogranej roli. Przeciez to tak jakbym ja glaskal ją po włosach, a ona mi opowiadała te swoje sagi znad La Platy, i żal jej - więc trzeba ją wziąć do domu, wszyscy są przeciez troche pijani, trzeba ułożyć ją, upieścić, rozebrać, powoli odpinać guzik po guziku, odpinamy guziki, ściągamy błyskawiczne zamki, a ona nie chce, chce, nie chce, prostuje się, zasłania twarz rękami, płacze, obejmuje nas, jakby nam proponowała coś niesłychanie wysublimowanego, potem sama pomaga ściągnąć majtki, zrzuca pantofle..."
findsomething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-07, 10:37   #572
Magdaaa992
Przyczajenie

Witam mam takie pytanie ponieważ forum odwiedzają czytający książki. Znacie może jakiś konformistów w literaturze obcej? Potrzebne jest mi to do prezentacji maturalnej
Magdaaa992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-07, 12:12   #573
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
Napisane przez Magdaaa992 Pokaż wiadomość
Witam mam takie pytanie ponieważ forum odwiedzają czytający książki. Znacie może jakiś konformistów w literaturze obcej? Potrzebne jest mi to do prezentacji maturalnej
"Lot nad kukułczym gniazdem" to pierwsze co mi przyszło do głowy

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-07, 15:58   #574
Magdaaa992
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
"Lot nad kukułczym gniazdem" to pierwsze co mi przyszło do głowy
Myślałam o tej książcce, ale czy oni są tak całkowicie konformistami? Bo jednak pod wpływem McMurphyego zaczynają się buntować np w tej scenie z telewizorem i na końcu większość z nich wychodzi ze szpitala.
Stary 2012-02-07, 16:35   #575
_Matilde_
Biała Dama

No bo dopiero pod wpływem McMurphy'ego zaczęli się zmieniać, on i m pokazał inną drogę, że tak powiem. Wcześniej byli typowymi konformistami - woleli się nie wychylać i pozwalali nad sobą całkowicie panować, presonel oddziału na czele z Oddziałową właśnie tę ich cechę (może razem z niepewnością siebie) wykorzystywał

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-07, 17:56   #576
Magdaaa992
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
No bo dopiero pod wpływem McMurphy'ego zaczęli się zmieniać, on i m pokazał inną drogę, że tak powiem. Wcześniej byli typowymi konformistami - woleli się nie wychylać i pozwalali nad sobą całkowicie panować, presonel oddziału na czele z Oddziałową właśnie tę ich cechę (może razem z niepewnością siebie) wykorzystywał
Dziękuje bardzo za radę, myśle że dam tą książkę i będe już miała wystarczajacą ilość
Stary 2012-02-10, 21:54   #577
Skierka001
Rozeznanie

Zielona mila - płakałam jak bóbr i do ostatniej chwili kibicowałam katom, żeby jednak nie włączali tych elektrowstrząsów...
Pod kopułą także Stephena Kinga - baaaaardzo gruba, ale wciągająca. Polecam nawet tym, którzy nie lubią sci-fi i fantasy
Mistrz i Małgorzata - ciepła, cudowna książka. Czytałam ją w LO i już wtedy pokochałam, ale jej głębię odkrywa się później
Anioły i Demony - jak dla mnie bardziej wciągająca niż "Kod..."
Zbrodnia i kara - spodobała mi się bardzo, choć nie lubię raczej psychologicznych powieści. Może dlatego, że fascynuję się Rosją
Trylogia Millennium - nie mogło tego zabraknąć, klasyka gatunku, choć te opisy, co Mikael zjadł na śniadanie i ile zapłacił za obiad są denerwujące
I w proch się obrócisz Tami Hoag - mało ambitne i lekko przerysowane, ale miło się czytało, polecam fankom W-11 i podobnych

I tu od razu moje pytanie. Czy mogłaby któraś z Was polecić mi powieść opowiadającą o współczesnym życiu w Rosji? Tylko nie Aleksandrę Marininę, bo jej kryminały do mnie nie przemawiają Mówiąc współczesne życie mam na myśli po rozpadzie ZSRR
Skierka001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-11, 20:35   #578
Ekstazaa
Rozeznanie

Jest wiele dobrych książek, które czytałam.. Ale taka, która myślę że zapadnie mi w pamięć na bardzo długo to właśnie "Zielona mila".
Ekstazaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-11, 21:23   #579
Pampalini
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ekstazaa Pokaż wiadomość
Jest wiele dobrych książek, które czytałam.. Ale taka, która myślę że zapadnie mi w pamięć na bardzo długo to właśnie "Zielona mila".
o tak! jedna z moich ulubionych, do której lubię powracać.
Stary 2012-02-12, 21:14   #580
Magdaaa992
Przyczajenie

"Przeminęło z wiatrem"
"Dawca"
"Chłopiec w pasiastej piżamie"
Stary 2012-02-13, 18:13   #581
Riposta
Raczkowanie

Fajnie, że jest taki wątek. Przeczytałam cały ;D Znalazłam go, kiedy szukałam inspiracji, bo akurat mam ochotę na dobrą książkę

Moją ulubioną powieścią jest Mistrz i Małgorzata. Nie jestem chyba jedyna, widzę, że wiele z Was ma podobnie
Uwielbiam Bułhakowa i przeczytałam sporo jego dzieł, wszystkie są dobre, ale Mistrz oczywiście najlepszy. Ta książka jest tak magiczna i niesamowita..
W ogóle - lubię rosyjskich pisarzy, Dostojewskiego, Puszkina.. czytałam sporo rosyjskich opowiadań i one naprawdę mają COŚ w sobie

Oprócz tego, książki, które uważam za bardzo dobre (z uwagi na KUNSZT, nie popularność, czy wywoływane emocje) to na przykład Niebezpieczne Związki (de Laclos) czy Kubuś fatalista i jego pan (Diderot). Nie jestem więc chyba oryginalna ;P

Podobały mi się też np: Ptasiek, Prawiek i inne czasy (Olgi Tokarczuk, warto), Tortilla flat..
Aha - no i lubię Gombrowicza. Naprawdę lubię i rozumiem ;P

Teraz czytam Nędzników, Wiktora Hugo. Dopiero zaczęłam, więc trudno mi ocenić, ale Notre-Dame de Paris mi się podobała i przypuszczam, że tym razem będzie podobnie

Dużo jest też takich książek, które pamiętam z dzieciństwa i darzę dużym sentymentem. Czytałam wtedy ogromne ilości książek, miałam na to czas.. ^ ^ Dzieci z Bullerbyn przerobiłam ponad 15 razy ;D

O - i jeszcze chciałam polecić Davida Lodge'a, to brytyjski pisarz. Polecam Terapię i the British Museum is falling down (nie wiem, czy ten drugi tytuł jest dostępny w polskiej wersji, ja mam obie te ksiażki tylko w angielskiej, ale gdzieś mi się obiło, że brzmiał British Museum w posadach drży).
Ech, ale się rozpisałam! A jeszcze dopiszę, jak mi się przypomni
Riposta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-20, 18:16   #582
Mileva_
Zakorzenienie

Oj, dużo. Dużo. Ale co przede wszystkim mi przychodzi na myśl, to...

Zbrodnia i kara - jednocześnie taka, która najbardziej mi się podobała, co z czystym sumieniem mogę powiedzieć że najlepsza. Opisy psychozy bohatera, jego wyobcowania, popadania w chorobę, ambicji i jednocześnie zagłębiania się w ideologię (która dała początek hitleryzmowi zresztą) są wprost genialne. Po drugie, nowatorstwo tego utworu. Wcześniej działo tak przenikliwe opisujące ludzką psychikę nie zostało napisane. Jednocześnie dało też początek powieści polifonicznej - odbiorca sam sobie musi odpowiedzieć na wiele pytań, i to w epoce, jedną z głównych ról literatury było uczyć pewnych ściśle określonych postaw. No i wielbię przedstawiony tam obraz Petersburga. Naprawdę można niemal przenieść się w opisywane tam miejsca, czuje się niemalże upał, duszność, kurz leżący na ulicach. Nie jest to miejsce upiększone, jakie można zobaczyć na widokówkach, lecz odsłania inne oblicze każdego z miast na świecie - przestępczość, biedę, głód i choroby.

Idiota - z podobnych powodów co powyżej. Dodatkowo - niemal każdy akapit, każda dygresja to swego rodzaju życiowa mądrość, do bólu prawdziwa (np o gruźliczej Marii).

Bardzo lubię również Trylogię Sienkiewicza, ze względu na barwność postaci, zwyciężanie dobra nad złem (przeważnie), trzymanie się sarmackiej konwencji.

Pewnie niejedno jeszcze będę dopisywać.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-20, 18:27   #583
marshalla
Przyczajenie

"Filary ziemi"Kena Foletta...Najlepsza-porywająca,wciągająca,taj emnicza,romantyczna...
marshalla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-23, 17:03   #584
reykjaviczanka
Raczkowanie

Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, mam kilka książek które czytało się fantastycznie ale nie wiem czy potrafię wybrać jedną.
Natomiast mogę wspomnieć o książce, którą przeczytałam będąc w ostatniej klasie liceum i która wtedy zrobiła na mnie niesamowite wrażenie. Na tyle duże, że nawet udało mi się ją wkręcić w moją pracę maturalną z j.polskiego, chociaż to było jeszcze za czasu 'starych' matur.

"Amsterdam" - Ian McEwan

Chyba do niej wrócę przy najbliższej okazji, ciekawe jak będzie się ją czytało prawie 10 lat później.
Stary 2012-02-26, 14:01   #585
jenny5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vivelith Pokaż wiadomość
"Zapałka na zakręcie" K. Siesickiej
Czytam z 5 raz.
Mi tez się podobała, nie jest moją ulubioną, ale ma w sobie to coś. Ja no cóż mam ją na własność, ale nie przeczytałam jej aż tyle razy, trzeba to nadrobić.
jenny5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 10:21   #586
annasofia
Zadomowienie

jak dla mnie "Trędowata", długo leżała u mnie w domu, ale wreszcie się zdecydowałam
naprawde swietna, poruszająca (dosłownie, jeszcze żadna ksiązka mnie tak nie wciągnela)
polecam
annasofia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 16:52   #587
Morvaa
Raczkowanie

"Pianistka" E. Jelinek jest świetna... Chyba moja ulubiona .
Morvaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 19:19   #588
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Ojciec chrzestny Mario Puzo jestem już w połowie drugiej części trylogii o rodzinie Corleone i Sycylijczyk wciąga równie mocno, co pierwsza część.

W kolejce: Omerta(trzecia część) i Rodzina Borgiów, także autorstwa Puzo(o rodzinie papieskiej uznawaną za pierwszy ród mafijny), już mam ją w domu. Uwielbiam styl pisania Puzo

Buddenbrookowie Thomasa Manna- uwielbiam, znalazłam w domu przez przypadek i pochłonęłam w niecały dzień. Mogliby z tego zrobić jakiś dobry, kostiumowy film

Wojna i pokój Tołstoja- zawsze, jak czytam tę książkę, to w uszach ciągle słyszę walc Chaczaturiana, który zawsze leciał w spocie reklamującym miniserial na podstawie tej powieści. A dokładnie ten: http://www.youtube.com/watch?v=uIr5e0Ezkao

Z szeroko rozumianych"romansideł" żadne mnie nie przekonało do czasu przeczytania Wichrowych Wzgórz Emily Bronte. Patalogiczna relacja pomiędzy Cathy i Heathcliffem, a także sam Heathcliff wzbudzały we mnie skrajne emocje, włącznie z irytacją ale nie mogłam się oderwać od książki. Bardzo podobał mi się też miniserial zrobiony na podstawie tej książki, aktor grający H. był świetny. Za to w ogóle nie zachęca mnie do obejrzenia film z 2011 roku- ciemnoskóry Heathcliff z afro? Nie przekonuje mnie to

Jak sobie coś jeszcze przypomnę, to dopiszę.
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 19:44   #589
visionAM
Zakorzenienie

Fantasy: autorka Richelle Mead, seria książek o Georginie Kincaid
  1. Melancholia sukuba
  2. Podboje sukuba
  3. Marzenia sukuba
  4. Namiętność sukuba
  5. Cienie sukuba
  6. Succubus Revealed
Fajna, lekko się czyta... historia miłości kobiety-sukuba (demon żywiący się energią z seksu z mężczyznami) do mężczyzny-człowieka.

Poza tym jak byłam dzieckiem kochałam miłością nieskalaną książkę "Jak oswoić czarownicę" autorstwa Wiery Badalskiej Była to historia o czarownicy imieniem Josanta. Ciekawa lektura dla 10cio letnich dziewczynek.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 18:17   #590
Skierka001
Rozeznanie

Ostatnio przeczytana "Otchłań zła" z pewnością zasługuje na uznanie jako jedna z najlepszych, które przeczytałam. A jeśli chodzi o thrillery, to najlepsza Na każdej stronie powieści toczy się akcja, nie ma przerywników, pisarz nie daje nam odetchnąć i w każdym słowie i zdaniu czai się zło. Dużo dialogów, brak nudnych, niepotrzebnych opisów miejsc i zakończenie inne niż w większości tego typu powieści. Brawo! Piękne dzieło Tylko nie mogę w żadnej bibliotece dostać drugiej części
Skierka001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-03, 19:33   #591
Riposta
Raczkowanie

Dziewczyny, ratujcie

Potrzebuję pomocy kogoś, kto dużo czyta (i może akurat przeczytał to, czego szukam). Wiecie może, skąd pochodzi poniższy fragment?

I zbliżył się Mojżesz za bardzo do Boga i zatrzasnął Bóg tabliczki na nosie Mojżesza..

Nie jest to dokładny cytat, ale tak to mniej więcej wyglądało. Pamiętam tylko, że tekst był prześmiewczy, stylizowany na biblijny, kojarzyłam go z Andym Warholem, ale mogę się mylić.. Miałam to w rękach z 7 lat temu..
Riposta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-03, 21:14   #592
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Riposta
Moją ulubioną powieścią jest Mistrz i Małgorzata. Nie jestem chyba jedyna, widzę, że wiele z Was ma podobnie
Uwielbiam Bułhakowa i przeczytałam sporo jego dzieł, wszystkie są dobre, ale Mistrz oczywiście najlepszy. Ta książka jest tak magiczna i niesamowita..
W ogóle - lubię rosyjskich pisarzy, Dostojewskiego, Puszkina.. czytałam sporo rosyjskich opowiadań i one naprawdę mają COŚ w sobie
Podpisuję się! Właśnie teraz czytam, po raz enty już, ale naprawdę bardzo lubię
Zauważyłam, że niektórzy wymieniają "Zbrodnię i karę". Miałam straszne problemy z jej przeczytaniem w liceum, z perspektywy czasu myslę, że trzeba do niej po prostu dojrzeć...
Podpisuję się też pod większością wymienionych książek Kinga.
Asji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-03, 23:32   #593
nebraska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Riposta Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ratujcie

Potrzebuję pomocy kogoś, kto dużo czyta (i może akurat przeczytał to, czego szukam). Wiecie może, skąd pochodzi poniższy fragment?

I zbliżył się Mojżesz za bardzo do Boga i zatrzasnął Bóg tabliczki na nosie Mojżesza..

Nie jest to dokładny cytat, ale tak to mniej więcej wyglądało. Pamiętam tylko, że tekst był prześmiewczy, stylizowany na biblijny, kojarzyłam go z Andym Warholem, ale mogę się mylić.. Miałam to w rękach z 7 lat temu..
Po wrzuceniu w googla wychodzi,że ANUBIS Wolfganga Hohlbeina....

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-03, 23:59   #594
Ekstazaa
Rozeznanie

Chyba już się tu kiedyś wypowiadałam, więc dorzucę "Bunkier" Guya Burta. Czyta się jednym tchem, a jakie jest późniejsze zaskoczenie.. Polecam
Ekstazaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-06, 08:43   #595
sssouzie
Raczkowanie

już się przestraszyłam, że będę musiała wymienić tą jedną jedyną książkę
a przecież tak się nie da
ale z tych do których zawsze z przyjemnością wrócę:

Erich Maria Remarque
- Czarny Obelisk na miejscu nr 1 z jego twórczości, ale idąc jego tropem przeczytałam praktycznie wszystkie. lubię jego sposób ubierania emocji w słowa.

Steinbeck - Tortilla Flat
- lekko i przyjemnie, i masa cytatów do wypisania.czyli coś co sroki lubią najbardziej.

Elias Canetti - Ocalony język
, autobiografia, ale jakże pięknie opisana! z braku czasu nie zdążyłam upolować, ale zamierzam- kolejne części trylogii - Pochodnia w uchu i Gra oczu.

o i jeszcze ostatni pisarz z ukochanego grona - Igor Newerly.

tak samo jak u poprzedników - mnogość cytatów wartych zapisania i zapamiętania. Wzgórze błękitnego snu, Leśne morze, Chłopiec z salskich stepów..

no dobrze, jeszcze upchnę tu jedną pozycję po zastanowieniu się -
miejsce dla Wilka stepowego spod pióra Hermanna Hesse.
ma jedno miejsce, taką swoistą mieliznę, którą trudno przebrnąć, ale poza tym - skąd on tyle o mnie wiedział?
sssouzie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-06, 11:02   #596
lubieswojeimie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Morvaa Pokaż wiadomość
"Pianistka" E. Jelinek jest świetna... Chyba moja ulubiona .
Dość osobliwy wybór bo jak może się np. podobać scena, w której tytułowa bohaterka uprawiała seks oralny bez wzwodu, a później rzygała jak kot albo chodziła na pornole do kina oblepionego spermą
Stary 2012-03-07, 14:37   #597
ella2204
Raczkowanie

"Wolałbym żyć"-Thierry Cohen- Wciągająca,zaskakująca i dająca do myślenia;-)
"Chata"- William P.Young-Jak powyżej po prostu rewelacja!!!
12.08.2008-Izabela
ella2204 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-27, 21:02   #598
aaaagnik
Raczkowanie

GG do aaaagnik

Cytat:
Napisane przez the_sania Pokaż wiadomość
nie śmiejcie się, ale... Harry Potter
Cześć ulubiona to chyba ''komnata tajemnic''.
Nie lubię tego typu książek (magia, stworzenia itp) ale Harry'ego przeczytałam każdą z siedmiu części po kilka razy, więc coś w tym jest
Haha, witaj w klubie!
aaaagnik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 19:06   #599
muszu
Raczkowanie

Polecam:
Cień wiatru
Anioły i demony, Kod leonarda da vinci
Doktorzy
Wielkie nadzieje
Zoja, Kalejdoskop
Dziewczyna komendanta, Żona dyplomaty
Róża
Lalka
muszu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-25, 16:24   #600
niestereotypowa88
Raczkowanie

Oskar i Pani Róża
Mimo, iż w książce króluje tematyka chorób, szpitala i śmierci –czyta się ją pogodnie. Jest to obowiązkowa literatura dla wszystkich, niezależnie od wieku, ponieważ dzięki niej otwiera się dusza.
Ta pozycja ma w sobie ogromną moc. Moc, która może zmienić życie.
więcej o książce tutaj
http://niestereotypowa88.pinger.pl/m...-w-wersji-hard
niestereotypowa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości