|
|
#4141 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI
Cytat:
O! Dziękuję za odpowiedź, nareszcie wiem co będę miała Napisz mi proszę jakie masz z tym doświadczenia? Zakładanie boli? Noszenie na początku boli? Jak się z tym mówi i jak się z tym je? Będę wdzięczna za odpowiedzi ![]() P.S. W jakim mieście we Francji mieszkasz? ![]()
Aparatka ![]() góra - 29.06.2011r. A. Edytowane przez autoironia Czas edycji: 2011-11-24 o 15:03 |
|
|
|
|
|
#4142 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
! Ach, pierwsze 3 albo 4 noce nie umialam polukac csliny, wiec rano,na poduszce..sama rozumiesz !bref, da sie wytrzymac,ale bylo to gorsze niz zalozenie gory i dolu tego samego dnia! Nie wiem czy znasz region paryski, wiec napisze po prostu,ze na polnocy Paryza !
|
|
|
|
#4143 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
moja rada: najedz się przed imprezą
|
|
|
#4144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aczkolwiek mam nadzieję, że może uda się ściągnąć górę... Następną wizytę będę miała gdzieś w połowie stycznia, więc może...
|
|
|
|
|
|
#4145 |
|
Raczkowanie
|
Jeju, jeju!
![]() Wiecie co mnie spotkało? Haha, niby nic takiego, zapewne wiele z Was TO już miało bądź ma... Otóż założono mi gumki, którę muszę codziennie zakładać - połączone dwa łuki tymi gumkami (mają one jakąś specjalną nazwę?:P ) Pamiętam jak kiedyś widziałam je u koleżanki i jak bardzo mi się nie podobały... a teraz ja sama muszę je nosić Jak mi dziś orto powiedziała, że muszę w nich spędzić całe 2 miesiące i nie wiadomo czy nie dłużej oraz, że mogę je zdjemować jedynie do mycia zębów i muszę w nich nawet jeść to myślałam, że się załamę ![]() Nie mogę się do tego przyzwyczaić. Strasznie to dla mnie niefajne... Ktoś z Was ma coś ciekawego do powiedzenia na ten temat? A i czy zauważyłyście jakieś różnice po tym urozmaiceniu..?
|
|
#4146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęście nie mam zaszczytu ich używać
|
|
|
|
|
|
#4147 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To mnie trochę wystraszyłaś Mam nadzieję, że dam radę. Nadal nie wiem jak Orto zamierza mi to założyć skoro nie mam 2 pierścieni... Twoja Orto to chyba niezła sadystka, że zakładała Ci coś dodatkowego dzień po założeniu aparatu. Ja bym nie dała się dotknąć po 1 dniu założenia/zmienienia drucika tak boli Dzięki naprawdę za odpowiedzi, bo boję się tego czegoś, tym bardziej, że tak jak pisałam mam mieć to założone 23 grudnia ![]() A o Francję pytałam, bo ja mieszkam w Szwajcarii przy granicy francuskiej
|
|
|
#4148 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- Cytat:
nosze je od półtora roku. można się przyzwyczaić, chociaż w szkole wszyscy mnie się pytali co to i po co i pytali się po kilka razy co mnie wkurzało czasami zdarzyło się że podczas gadania potrafiła pęknąć i wtedy koleżanki się śmiały, że mi gumka pękła a ktoś kto nie wiedział o co chodzi dziwnie się na mnie patrzył
|
|
|
#4149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4150 | ||
|
Raczkowanie
|
A żebyś wiedziała, że na szczęście!
Szczęściaro Ale u mnie też nigdy o tym mowy nie było, przychodzę dzisiaj swobodnie na zwykłą, jak myślałam wizytę a tu dzisiaj TAKA niespodzianka Wszystko się może zdarzyć, więc może i Ciebie ta "przyjemność" spotka ![]() Cytat:
Uuuu to długo je masz! :O Podziwiam wytrwałość ![]() Ale i co, jakieś efekty używania tego dostrzegasz? Bo to, z tego co się orientuję, ma za zadanie wyciągnąć trochę dolne zęby do przodu a górne do tyłu ![]() Mnie to zawsze nawet brzydziło u innych, przyznam ja się Wam. Bo kojarzyło mi się to zazwyczaj z ciągnącą się śliną albo jedzeniem... (gdy osoba się śmiała) -.- I dlatego tak to przeżywam, nie chcę nikogo obrzydzać Ewentualnie mogłabym przestać się śmiać ale to nie wchodzi w grę, bo nie umiem ![]() ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- Cytat:
![]() A Tobie na jak długo kazała orto je nosić? U mnie teoretycznie też ich nie widać, bo mam je na górze na 4 an dole na 7, ale mam tendencję do śmiania się pełną gębą" więc wtedy niestety widać..
|
|
|
#4151 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4152 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
!A Szwajcarii zazdroszcze-musisz miecpiekne widoki !!
|
|
|
|
#4153 |
|
Raczkowanie
|
Mam aparat prawie tydzień i ciągle seplenię
Wszystkie s,z,c i tym podobne wymawiam dziwnie i przez to już mi się odechciewa mówić. Też tak miałyście? Boje się, że mi to seplenienie już tak zostanie
|
|
|
|
|
#4154 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do mycia zębów, możecie umyć bez pasty 'na sucho' w kabinie (zawsze to usunie resztki jedzenia) jak już bardzo chcecie umyć ![]() Cytat:
Co do Twojego obrzydzenia to ja nie widzę w tym nic obrzydliwego, równie dobrze można uważać aparat za obrzydliwy
|
||
|
|
|
|
#4155 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Cytat:
Chociaż to raczej "zasługa" łuku językowego
|
|
|
#4156 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja byłam 1,5 roku temu w Szwajcarii ze szkoły i właśnie płynęliśmy statkiem do Lozanny chyba, a później byliśmy w EvianCytat:
Cytat:
Oj, mam nadzieję, że nie Ale faktycznie, ja też na początku leczenia miałam niespodziankę. Orto. mi kazała przyjść, że będziemy coś mierzyć, a okazało się, że założyła mi gumki separacyjne. Oj, gdybym tylko wiedziała...![]() Cytat:
W pełni się zgadzam Może to dziwne, ale też dawniej uważałam aparat za coś obrzydliwego, nawet przez kilka pierwszych dni noszenia nie zmieniałam o nim zdania, teraz się po prostu przyzwyczaiłam
|
||||
|
|
|
|
#4157 |
|
Raczkowanie
|
Hej Wam!
Przyłączę się, ponieważ jestem 'zatwardziałą' aparatką.. Na tyle, że moja przygoda z górnym łukiem, po 4 latach (sic!) kończy się dokładnie 22 grudnia..! ![]() Dół zostaje, ale mniej mnie to już martwi, byleby chociaż te górne, piękne ząbki mieć już wolne!
|
|
|
|
|
#4158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale fajnie, już tylko miesiąc Ci pozostał ![]() Tak w ogóle zapomniałam się pochwalić, są ju widoczne efekty leczenia. Czwórka wreszcie zeszła w dół i jest na swoim miejscu
|
|
|
|
|
|
#4159 |
|
Rozeznanie
|
Tak sobie poczytuję... w sumie u mnie nic szczególnego się nie dzieje. Jutro minie miesiąc odkąd wyrwałam dolną szóstkę i jakoś nie widzę, żeby te zęby (7 i 8) zbliżały się do piątki, a w lipcu ślub
Nic to... trzeba cierpliwie czekać, nie ma co panikować... Póki co przypomnę Wam jak wyglądały moje ząbki przed leczeniem a jak wyglądają dziś ![]() Na ostatnim zdjęciu widać sprężynkę, która ma przesuwać 7 i 8 do przodu.
|
|
#4160 |
|
Raczkowanie
|
Jigoku, gwiazdka93,
z tym obrzydzeniem trochę niejasno sie wyraziłam Pamiętam jak kiedyś koleżanka z klasy miała właśnie wspomniane wyciągi i zanim dowiedziałam się co to jest to gdy zauważyłam to u niej podczas śmiechu to wtedy mnie to obrzydziło, bo myślałam, że to jakieś żarcie się jej ciągnie czy ślina Potem jak już się dowiedziałam to spoko, nie brzydziło mnie :PDużo pewnie też zależy od tego jak to u kogo wygląda. Jakie macie kolory tego? Ona miała przezroczyste. Ja dostałam kolorowe, niektóre kolory wyglądają fajnie, a inne, takie mniej wyraziste mniej mi się podobają. A Wam? Btw., aparat obrzydliwy... też się tacy znajdą, na pewno ![]()
"Wolę być jego dziwką, niż Twoją żoną!" - Rose (Titanic) " Edytowane przez Antarktyda Czas edycji: 2011-11-25 o 19:08 |
|
|
|
|
#4161 |
|
Rozeznanie
|
Hej mam pytanko ja nosze aparat już prawie rok i mam pytanie boja miałam te dwa przednie górne zęby wkrzywione do przodu i nasunięty jeden na drugi i teraz jak one się juz całkiem wyprostowały to zrobiła się między nimi taka przerwa ;/ jak na drugim zdjęciu u góry wesolej84 ;/ i orto. powiedziała że tak narazie będzie czy to normalne?
|
|
#4162 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że niektórym osobom po prostu aparat nawet pasuje, a już na pewno nie jest niczym obrzydliwym Obrzydliwe są co najwyżej niedomyte zęby z resztkami jedzenia ![]() Ja wyciągi miałam tylko przezroczyste i nikt ich nawet nie zauważał, a najmniej mój chłopak ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4164 |
|
Zakorzenienie
|
Ja musiałam z kolei leczyć dół. Górę sama z siebie chciałam, choć zastanawiałam się czy warto tyle kasy wydawać, w momencie kiedy wady dużej nie miałam. Teraz się okazuje, że jednak góra wyglądała gorzej niż myślałam - dopiero teraz po zmianach na lepsze to widzę, no i przyśpiesza i ułatwia leczenie dołu. Dlatego nie popieram zakładania jednego łuku na zasadzie, że komuś szkoda kasy - bo szkoda kasy na leczenie jednego łuku. No chyba, ze orto powie że faktycznie nie ma takiej potrzeby.
|
|
|
|
|
#4165 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4166 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W sumie wszystkie osoby jakie znam miały oba łuki, chyba to już norma. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4167 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4168 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
U mnie ogólnie przewidziane jest roczne leczenie dołu, natomiast górny aparat został założony, by wyrównać łuk i trochę go przesunąć w lewą stronę. Wada górnego łuku nie jest jakaś duża, dlatego też orto. powiedziała, że aparat górny założy mi na kilka (2-3) mies. Oczywiście, leczenie góry także może się wydłużyć, wiem (już chyba orto. o tym coś wspominała na ostatniej wizycie, nie pamiętam).![]() Nadzieja umiera ostatnia
|
||
|
|
|
|
#4169 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#4170 |
|
Zakorzenienie
|
Aparatki kochane,a jaką pastą myjecie zęby?
![]() Prawie wszystkie mają dodatek 'white',a tu dowiedziałam się że nie bardzo możemy wybielających używać,bo osłabiają szkliwo.. Właśnie mi się kończy tubka i nie wiem jaką brać
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:19.

Napisz mi proszę jakie masz z tym doświadczenia? Zakładanie boli? Noszenie na początku boli? Jak się z tym mówi i jak się z tym je?
Będę wdzięczna za odpowiedzi 

Mam nadzieję, że dam radę. Nadal nie wiem jak Orto zamierza mi to założyć skoro nie mam 2 pierścieni...

Wszystkie s,z,c i tym podobne wymawiam dziwnie i przez to już mi się odechciewa mówić. Też tak miałyście? Boje się, że mi to seplenienie już tak zostanie