![]() |
#181 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie?
Na samo jedzenie (nie licze przygotowania tego jedzenia typu gaz , prąd) wydaję około 700 - 900 zł na 2 osoby. Raz nawet udalo nam się wydać 400 zł na msc na samo jedzenie
![]() Zupę robię na 2, 3 dni jak robię bigos to na tydzień (zamrażam tez częśc) zapychamy się ziemniakami, kaszą, ryżem plus dodatki (surowki i mięso) nie dlatego że nas nie stać...dlatego że lubimy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzeniona
|
Nie mogę sobie tego wyobrazić... Ja codziennie piję litr porządnego soku, TŻ tak samo. Już na samo to idzie dużo kasy, ale z witamin nie mam zamiaru zrezygnować. Na dodatek dobre ryby - łosoś jest drogi, ale zdrowy i często go jemy. Nie potrafię sobie wyobrazić wydawania miesięcznie 150, 200 zł/os. miesięcznie... Porządne jedzenie niestety kosztuje. Można kupić kilo parówek z biedronki za 3 zł, ale lepsza jakość najczęściej idzie w parze z wysoką ceną. Na wielu rzeczach oszczędzam, ale nie będę kupować pangi, bo najtańsza albo pić tylko wody.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
.
|
Cytat:
![]() tez sobie nie wyobrazam wyzywienia 2 doroslych osob za 400zl. tyle to ja wydaje, a jestem jedna. no chyba, ze obiadow wcale nie robia i sporo rzeczu woza z domu - wtedy nie bylabym taka zaskoczona. jak ktos podaje takie niskie kwoty za jedzenie to sie zastanawiam, co w takim razie je. i na czym tak oszczedza... ja sie staram oszczedzac, ale np. nie kupuje najtanszych parowek, mieso (jak juz kupuje) to dobrej jakosci, sery czy wedliny - z tych drozszych (bo nie chce wyrobow seropodobnych i syfiastych odpadkow). poza tym kupuje owcoce i warzywa sezonowe, zima jem sporo warzyw mrozonych. z wiekszych szalenstw jedzeniowych to moze 2 razy w miesiacu zarcie w greenway'u (czyli 11zl za obiad...) + od czasu do czasu jakas dobra herbata albo kawa na wage.
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzeniona
|
Chodziło mi o to, że nie będę oszczędzać i rezygnować z soków, które uwielbiam, a za które sporo płacę i pić wodę, która mi podchodzi tak sobie. Jak ktoś pije wodę z wyboru, bo lubi, a nie dlatego, że co innego drogie, to rozumiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
.
|
Cytat:
![]() ponad 5zl to ja wydaje jak kupuje cokolwiek na sniadanie+ kolacje. a gdzie tutaj obiad?
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
![]() wydaję ok 500zł na dwie dorosłe osoby i psa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
W przeliczeniu na zlotowki wydajemy obecnie okolo 1500 zl miesiecznie-2 osoby+2psy.W sumie tej jest rowniez chemia gospodarcza.Probowalam ale nie da sie taniej jezeli chce sie jesc w miare zdrowo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Wtajemniczenie
|
5zl?
![]() ![]() nawet jesli pyry z kielabasa i cebula zrobie to chyba nie wyjdzie, ale tak sie odzywiac nie chcialabym przez dluzyszy czas.... bardzo mnie to denerwuje ze im zdrowsze jedzenie tym drozej kosztuje, kawalek chudego miesa plus produkty na swierza surowke/salatke kosztuje wiecej niz jakis fast food i pozniej sie dziwia ze ludzie coraz szersi rosna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Kiedy mieszkałam sama wydawałam na swoje jedzenie ok 400-500 zł. Nie jadłam na mieście, kupowałam najtansze marketowe produkty i wszystko miałam wyliczone, by nic się nie zmarnowało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Inna sprawa że to niby jest 5zł, ale czasami zrobię sos którego część zamrażam albo wlewam do słoika i tak sobie czeka, często jemy to co przywozimy z domu, jak się zrobi np. rosół z makaronem to następnego dnia można zrobić pomidorową. Poza tym mając niecałe 500zł na utrzymanie nie można zjeść za 400zł, więc trzeba tak gospodarować pieniędzmi, żeby nie musieć sobie za dużo odmawiać ![]() edit: sorry, podałam Ci obiady, nie doczytałam ![]() ![]() Edytowane przez 201605020943 Czas edycji: 2011-11-27 o 08:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A 3zł to ja potrafię wydać na kilo mandarynek i zjadam wszystkie w 1 dzień ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() ![]() No ale np. w lato tym bardziej sobie nie wyobrażam jeść za 5 zł dziennie. Jak kupię maliny, to już tyle wydam. Uwielbiam borówkę amerykańską - 3,50, 4 zł za paczuszkę. Często kupuję w lecie jednego dnia dwa opakowania malin, dwa borówek i jeszcze winogrona i wszystko to zjadam, plus kupuję owoce na zupę owocową, bo jak jest ciepło nie mam ochoty na żaden gorący obiad. Na samo to idzie kupa kasy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sezonie to i więcej bo wykarmienie sportowca mimo że amatora, to wyzwamie. Na moje oko potrzebuje dziennie ok 4000-5000 kalorii dziennie w dodatku wysokojakościowych-głòwnie czerwone mięso i dobrej jakości makarony. Ile by się do lodówki nie wepchnęło zostanie pożartea on i tak chudnie. Aż się boję ile pòjdzie na jedzenie jak dzieci wejdą w okres intensywnego dorastania- wtedy też człowiek młuci wszystko jak leci ![]()
![]() |
![]() |
#199 |
Wtajemniczenie
|
Nie przestaje mnie zadziwiać ten wątek
![]()
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jemy mało mięsa (choć wygląda na to, że byłoby o dziwo! najtaniej), jemy sporo sałatek, zup, trochę ryb, do tego wymyślam jakieś jarskie jadło i bankrutujemy na tym zdrowym jedzeniu :/ Jak zrobiłam schabowe, albo żeberka, bądź gołąbki to na kilka obiadów zostawało i jeszcze mroziłam... tylko, że ja nie przepadam za tak ciężkim jedzeniem. Czasem zastanawiam się, czy dobrze dysponuję pieniędzmi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#202 |
Konto usunięte
|
Ok 1500 zl , 3 osobowa rodzina , 2 dorosłych i dziecko .Zakupy robimy w Lidlu i w biedronce.
Mięso kupujemy sporadycznie , bo dostajemy. I gdzie tu oszczędzić ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Cytat:
PS Biedronka jest rewelacyjna ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
podziwiam osoby malo wydajace na jedzienie, z jednej strony chcialabym zobaczyc ich chociazby tygodniowy plan zywieniowy
![]() p.s. a swoja droga bardzo bym chciala nauczyc sie dobrze gospodarowac i troche oszczedzac.
Hania <3 8.11.2014r. <3 i Basia 3.04.2017 ![]() Edytowane przez martha330 Czas edycji: 2011-11-27 o 12:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Aga, proszę napisz mi w skrócie jak wyglądają wsze zakupy tygodniowe/dzienne (zależy jaki system macie) i menu, bo naprawdę kompletnie nie mogę sobie wyobrazić życia za 5-8 zł dziennie.
![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() takie to trochę dziwne jak ktos wylicza ze dzienna kwota za którą się je to np5zł. przeciez wiadomo,że to sie inaczej rozkłada.
'We smiling high, watching the good things passing by. Pretend the feeling fine, but inside we're crying sometimes' Edytowane przez uparta Marti Czas edycji: 2011-11-27 o 16:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To co podałaś wystarczy na 2-3 obiady, a tydzień ma 7 dni, więc co z pozostałymi 4-5 dniami? I nie widzę nic złego w pytaniu, jak rozkłada pieniądze na zakupy, ponieważ może się okazać, że ma fajny system niekoniecznie oparty na szynce konserwowej, której do najzdrowszych nie zaliczysz, a jeśli ktoś nie jada mięsa, to totalnie odpada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zadomowienie
|
uparta Marti ja również jestem w stanie sobie wyobrazić, że za te 500 zł można dwie osoby wyżywić - ale....kg piersi na 3 obiady
![]() ![]() a swoją drogą...co Wy kupujecie w Biedronce, że tak oszczędnie wam wychodzi?
Edytowane przez sandrina Czas edycji: 2011-11-27 o 17:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym bardziej że raczej mało kto je samego kotleta, idzie do tego jakiś dodatek typu ziemniaki, kasza,makaron + surówka. Tak zupełnie bez odnoszenia się do jakiegokolwiek oszczędzania na mięsie to piszę. Tak obiektywnie - kilo mięsa na 3 obiady dla 2 osób to nawet za dużo, gdyby brać pod uwagę zalecenia dietetyków odnośnie zdrowego odżywiania. ![]()
![]() |
![]() |
#210 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.