|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#691 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30776401]A ja doskonale rozumiem złość faceta w tej sytuacji. Dlaczego ona miałaby organizować życie właściwie trzem osobom? Zwłaszcza, że wcześniej umówili się na coś innego.[/QUOTE]
Właściwie nie było rozmów o wpadce, bo założyliśmy że skoro się zabezpieczamy to nie będzie miało miejsca. O aborcji rozmawialiśmy, gdy omawiałam ten temat na zajęciach (studiuję prawo) i tak przypałętało się do domu. On nawet nie założył, że zrobię aborcję - lecz narzucił mi to. Co do adopcji - nie ma mowy, nie wchodzi to u mnie w grę.
#692 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Za to z jego strony wrzaski, że nie będzie zarabiał na dziecko które mu życie zepsuje są baaaardzo chamskie i nie na miejscu.
![]() |
#693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mrs wpadla, mimo, ze dbala o antykoncepcje, tez jest bezmyslna i ma ponosic tego konsekwencje rodzac niechciane dziecko? a w przypadku gwaltu zwykle podaje sie kobiecie pigulke PO (o ile zglosi gwalt od razu), tak samo przy peknietej gumce, ale przy antykoncepcji hormonalnej nie da sie przewidziec, ze zajdzie sie w ciaze dlaczego aborcja jednego to "zabieg", a drugiego brutalny mord czlowieka? dla mnie to zwyczajna hipokryzja i brak logiki. uwazam, ze aborcja farmakologiczna powinna byc legalna bez wzgledu na powod. jesli macie zarodek za pelnowartosciowego czlowieka, to niewazne czy zostal poczety przez peknieta gumke czy gwalt, aborcja bedzie morderstwem i juz. albo czarne albo biale Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2011-11-28 o 20:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#694 |
ma zielone pojęcie
|
Mrs, skoro nie mieliście ustaleń, to facet niestety obudził się za późno. Teraz już Ty musisz zdecydować co zrobisz - to raz.
Dwa - więcej już nie zakładaj, że antykoncepcja daje stuprocentową pewność. Bo nie daje, żaden producent tego nie gwarantuje. Trzeba liczyć się z ryzykiem ciąży. Trzy - przemyśl czy w ogóle chcesz być z kimś, kto zmusza Cię do aborcji. Facet przed rozpoczęciem współżycia nie zainteresował się tym, co zrobisz w przypadku ewentualnej ciąży. Tym samym dał Ci do zrozumienia, że jego to nie interesuje. A teraz nagle ma pretensje, że nie lecisz przerwać ciąży ![]()
#695 | |
Zadomowienie
|
No i właśnie o to chodzi - czemu on ma za Ciebie decydować, na dodatek w taki sposób, aby jemu było dobrze? Dlatego ten facet wydaje się po tym co piszesz, beznadziejny. Myśli o korzyściach dla siebie i narzuca Ci co masz robić. A prawda jest taka, że Ty sama masz prawo podjąć decyzję, jeśli będziesz chciała pojedziesz do Berlina, jak nie to nie, a nie że on Ci mówi co masz robić bo tak jemu pasuje.
---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
Nigdy nie powiedziałam, że aborcja to brutalny mord człowieka. Na pewno nie stawiam tego na równi z morderstwem człowieka, ale to nie znaczy, że jest to czynność całkowicie w porządku. Natomiast kobieta, która z własnej woli zrobiła sobie dziecko to co innego niż ktoś, komu to zostało narzucone. Nie porównuj gwałtu z kobietą, która została zdradzona. To co jak dziecko ma 5 lat i jest podobne do ojca a kobieta zostanie przez meza zdradzona to te ma sie pozbyc dziecka, żeby jej przypadkiem o nim nie przypominało? Co to w ogóle za argument, Gwałt to cos zupełnie innego niz stosunek z facetem, ktorego sie kiedys kochało. Gdybym ja była w ciazy z moimi bylymi - urodziłabym to dziecko, nawet gdyby mi o nich przypominało, to nie jest taka trauma jak gwałt. Nie wiem co to w ogóle za porównanie. Poza tym ja nie oceniam kobiet, które zdecydowały sie na aborcje i nigdy nie nazwałam ich morderczyniami. Jestem przeciwna aborcji, bo po 1 nadal uważam, że wiele 'inteligentnych' osób traktowałoby ją jako kolejną metode antykoncepcji i rozwiązanie problemów, a po drugie, nigdy nie wiemy kiedy zaczyna sie życie tak naprawde i nawet jeśli płód nie równa sie człowiek, to jednak jest coś żywego, zaczatek zycia i takie zachodzenie w ciaze i usuwanie to troche jak igranie z życiem i śmiercią.
![]() |
#696 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2011-11-28 o 21:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#697 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli ktos broni życia poczętego to niech broni go zawsze. Płód kobiety zgwałconej nie różni się od płodu innych kobiet. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#698 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
a)gdybyś uważała zarodek za pełnoprawnego człowieka, b)gdybyś była wegetarianką i chroniła nawet komary. Dlaczego? Ano dlatego, że piszesz "nigdy nie wiemy kiedy zaczyna sie życie tak naprawde i nawet jeśli płód nie równa sie człowiek, to jednak jest coś żywego, zaczatek zycia". Dobra, zgadzam się, zarodek, płód żyje. Nie jest człowiekiem, ale muszę się zgodzić, że żyje. Świnka żyje, to jest jednak coś żywego. Dlaczego mamy ją zabić i zjeść? Chyba nie powiesz mi, że świnka nie żyje? I świnka i zarodek żyją. Nie pozwalamy zabić człowieka, ale pozwalamy zabić świnkę. Nie widzisz tu jakiejś sprzeczności?
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#699 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie czemu jeden zarodek można zabić (skoro są te okna życia etc) a drugiego nie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#700 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do wyrzucania dzieci na śmietnik... jeśli kobieta nie będzie mieć pieniędzy na aborcję, to i tak urodzi a później wyrzuci... niestety, abo9rcja nie rozwiązałaby wszelkich takich problemów.
![]() |
#701 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edit swoją drogą to też nie jestem do końca za legalizacją aborcji ![]() legalna czy nie i tak by były kolejki (jak do reszty lekarzy) i na końcu okazałoby się,ze termin aborcji przypada na 5 urodziny dziecka ![]()
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2011-11-28 o 21:19 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#702 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Natomiast w wypadku gwałtu, uważam, że ważniejsza jest psychika kobiety zgwałconej i jej życie. Po pierwsze - czemu ma ponosic konsekwencje czegos, co ktos jej zrobil siłą.Ktos kto dobrowolnie idzie do łózka musi się z jakimis tam konsekwencjami liczyc jesli nie zabezpiecza sie bardzo dobrze. I płód nie ma być żadną karą tylko konsekwencją pewnych działań. Ja jak już powiedziałam, nie oceniam kobiet, które poddają się aborcji. Rozumiem, że ktoś może mieć jakieś poważne powody, a popełnił błąd, teraz nie ma jak go naprawić. Natomiast zawsze legalizowanie aborcji będzie mi sie wydawać czyms co przyniesie wiecej niekorzysci niż korzyści. Już wole, żeby ludzie dokształcili sie w temacie antykoncepcji i zapobiegali niz postepowli tak jak postepuja niektórzy - gdzies to już pisałam, ale każda para, o której słyszałam (w realu) po prostu sie nie zabezpieczała, a potem chodzili usuwać, jakby to było takie zupełnie normalne. Co z tego, gdybym uważała nawet zarodek za pełnoprawnego człowieka? I tak uważałabym, że osoba, która została zgwałcona nie musi ponosic konsekwencji i takim pelnoprawnym czlowiekiem sie zajmować ani go wychowywac, ktory bedzie jej przypominal o traumatycznych przezyciach, ktore wyniknely nie z jej winy. Dlatego tym zgwałconym nie dziwiłabym się, gdyby usuwały albo oddawały do adopcji. Oczywiscie, dziecko będzie pokrzywdzone, ale wtedy trzeba by bylo tez zrozumiec matke, a nigdy nie da sie zrobic tak, żeby było w 100% dobrze i zeby wszyscy byli zadowoleni.
![]() |
#703 |
Zakorzenienie
|
nic takiego. . co to w ogole jest za problem wyrastac przy matce, ktora na kazdym kroku wypomina, ze zmarnowalo sie jej zycie?
![]() ![]() ![]() znam jedna taka dziewczyne, od malego slyszala od matki, ze jest wpadka i ,ze dlugo wahala sie czy nie usunac. nie bylo zadnego "ciesze sie, ze tego nie zrobilam, bo Cie kocham coreczko", tylko dawanie do zrozumienia "ciesz sie, ze zyjesz, a najlepiej dziękuj za łaskę i blagaj o wybaczenie". kolezanka jest swietna osoba, ale ma poczucie wlasnej wartosci ponizej 0 dzieki kochanej mamusi, ktora postanowila byc tak wspanialomyslna, ze nie usunela, nie oddala do adopcji, brawo ![]() takie matki to dla mnie potwory i moim zdaniem lepiej byloby, zeby za macierzynstwo sie nie braly nigdy. ciaza "za karę" najbardziej odbija sie na dziecku, a ono jest niewinne |
![]() ![]() |
![]() |
#704 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Szczerze wolałabym chodzić na psychoterapie niz w ogole nie istnieć...
![]() |
#705 |
Zakorzenienie
|
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...rtion_Laws.svg
mapka legalnosci aborcji na swiecie niebieskie to aborcja na zyczenie, zielone to powody takie jak w Polsce +czynniki socjoekonomiczne czerwone to zakaz aborcji bez wzgledu na powod, nawet jezeli zagrozone jest zycie matki nie wydaje mi sie, zeby w krajach "niebieskich" i "zielonych" kobiety masowo olewaly antykoncepcje i łykaly pigulki wczesnoporonne profilaktycznie co miesiac. no, ale przeciwnicy aborcji na zyczenie w Polsce wiedza swoje, kobiety odstawia pigulki anty, rzuca prezerwatywy i beda sobie fundowac w razie czego bardzo przyjemne sztuczne poronienie Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2011-11-28 o 21:31 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#706 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1) Jesli nie - trudno. Dziecko przynajmniej by żyło. I miałoby szanse mimo braku miłości ze strony matki na normalne zycie w przyszłości. Przeciez los kazdego dziecka niekochanego przez rodzicow nie konczy siena wegetacji i samobojstwie... Za refundacją też nie jestem. Nie chciałabym płacić za miliony 'inteligentnych' ludzi, który, wpadło do głowy isc do łóżka bez zabezpieczenia i zdziwiliby sie nagle, że jest dziecko. Pewnie zarefundowałabym 1 osobe, która wpadła biorąc tabletki bo miała pecha ale przy okazji też 1000 innych, które poszły to robic bez zabezpieczenia, bo byly glupie i nawet sie z konsekwencjami nie liczyły.
![]() |
#707 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a psychoterapia to nie takie hop siup, czesto trwa latami i kosztuje majatek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#708 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
No i też istotna jest kwestia ogólnej wiedzy społeczeństwa na temat antykoncepcji. W Polsce ta wiedza jest naprawdę niewielka, o czym dobrze wiemy ![]()
![]() |
#709 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Po drugie - jasne, nie wszystkie by rzuciły antykoncepcje, moze nawet wiekszosc dalej by ją stosowała, ale jestem pewna, ze byloby sporo osob z takimi genialnymi pomysłami.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#710 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#711 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#712 |
Zakorzenienie
|
no tak jestesmy w Polsce i co z tego? uwazasz, ze Polki sa glupsze od pozostalych Europejek i nie beda korzystaly z prawa do legalnej aborcji w taki sam sposob jak one tylko zwyczajnie im "odbije"? nie wiem jak mam inaczej interpretowac Twoj post
|
![]() ![]() |
![]() |
#713 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
najlepiej przejść się na melinę albo odwiedzić kilka więzień i popytać o stosunki rodzinne |
|
![]() ![]() |
![]() |
#714 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma sensu rozmawiać o ludziach z patologicznych rodzin. Są miliony ludzi z normalnych rodzin, które mają zrytą psychikę lub jakieś problemy ze swoją osobowością. Jest także sporo osób z patologicznych rodzin, które są bardzo wartosciowe, wiec nie ma na to jednoznacznej reguły.
![]() |
#715 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
On nie będzie się męczył z konsekwencjami zdrowotnymi, nie będzie rodził itp., ale widocznie zdaje sobie sprawę, że będzie musiał to dziecko utrzymywać. On jej "narzucił" aborcję, a ona nie robiąc jej "narzuca" mu utrzymywanie dziecka (i być może jej samej). Nie dziwię, że jest wściekły. Też byłabym wściekła gdyby mój partner powiedział mi żebym urodziła dziecko i np. nie skonczymy studiów zeby pracować na zmywaku w Anglii. No super. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#716 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
-kobiety nie kupowalyby pigulek na czarnym rynku niewiadomego pochodzenia- teraz to robia, tylko sie oczywiscie oficjalnie o tym nie mowi - nie musialyby zamawiac ich przez internet, oszczedzajac czas i nerwy - przestalyby plądrowac apteczki babci, wyludzac recepty na wiadomo jaki lek (jak ktos nie wierzy, niech wpisze wiadome slowo na A w google), nie stosowalyby tez roznych dziwnych metod, ktore groza utrata zdrowia lub zycia a tak legalnie mialyby mozliwosc konsultacji lekarskiej, w razie komplikacji nie balyby sie zglosic do szpitala. kto chce to dokona aborcji w Polsce to nie obchodzi go zakaz, jestem tego pewna w 100%. zalegalizowanie moze oszczedzic kobiecie stresu i komplikacji zdrowotnych Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2011-11-28 o 22:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#717 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30785224]On jej "narzucił" aborcję, a ona nie robiąc jej "narzuca" mu utrzymywanie dziecka (i być może jej samej).[/QUOTE] No tak, ale też nie on będzie miał ewentualne konsekwencje zdrowotne i emocjonalne aborcji, którą jej narzuca. Poza tym - moim zdaniem facet się obudził za późno. Gdyby wcześniej ustalił z dziewczyną, że ona usunie ciążę albo odda dziecko do adopcji, to teraz miałby prawo wymagać wywiązania się z umowy. Ale tej umowy nie było. Więc facet współżył z dziewczyną, mimo że nie wiedział co ona zrobi z ewentualną ciążą. Tym samym jej pozostawił decyzję o przerwaniu/donoszeniu ciąży. Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#718 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() btw: komplikacje po aborcji farmakologicznej wygladaja podobnie jak przy normalnym poronieniu, kobieta nie musi sie nawet przyznawac. Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2011-11-28 o 22:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#719 |
Zakorzenienie
|
a ile kosztuje koszt utrzymania domów dziecka jesli już wchodimy w finanse
|
![]() ![]() |
![]() |
#720 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zdaje sobie sprawe, ze brzmi to okrutnie, ale jak juz przeciwniczki aborcji rzucaja argumentami finansowymi, to i tak wychodzi na to, ze aborcja (nawet z komplikacjami 1 na 100) wychodzi ekonomiczniej dla panstwa niz porod, becikowe, zasilki i domy dziecka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:03.