|
|||||||
| Notka |
|
| Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2731 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: szpara/y miedzy zębami
ja robiła moje ząbki na ul. Dietla 38 w Krakowie. jestem super zadowolona i bardzo polecam bo mają fajne ceny i nie pierwszy raz korzystałam z ich usług.
![]() ![]() |
|
|
|
|
#2732 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ekstrakcja ósemek...
hej. w sobotę miałam usunięte 4 ósemki, chirurg mówił mi, żebym normalnie myła zęby z przodu a te z tyłu przecierać dokładnie gazikiem. mam aparat i gazik mi się zawsze zakręci wokół druta na zębach i albo boli albo po prostu przeszkadza mi to. jak myślicie mogę zacząć normalnie myć całą szczękę czy poczekać na zdjęcie szwów czyli przyszły wtorek?
|
|
|
#2733 |
|
BAN stały
|
spokojnie możesz zacząć myć zęby już po 2 dniach, oczywiście w pobliżu wyrywanej ósemki bardzo ostrożnie. żeby szybciej się wszystko goiło polecam płyn eludril, który dostałam od chirurga
|
|
|
|
|
#2734 |
|
Zadomowienie
|
Brrr. Mnie też czeka wyrywanie czterech ósemek, bo wypychają mi żuchwę i strzelają mi stawy, nie mogę szeroko otworzyć buzi. Pierwsze rwanie 5 grudnia, okropnie się boję
|
|
|
#2735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2736 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zęby - brak "dwójek" jak skorygować usmiech???
Witam, po raz pierwszy widzę, że nie jestem sama, właśnie wczoraj byłam u ortodonty i nie wiem co robić dalej. Dziewczyny napiszcie co u was bo nie wiem czy decydować się na aparat. U mnie wygląda tak: wielka diastema, brak 1 dwójki na jej miejscu jest 3 a na miejscu 3 MLECZNY ząb, z drugiej strony miałam szczątkową 2 więc mam koronkę. Poradzcie zakladać aparat? bo kurczę muszę wyrwać mojego mleczaka. pliss odezwijcie się
|
|
|
|
|
#2737 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2738 |
|
Przyczajenie
|
Witaj ja też niestety należę do tego grona osób niemających zawiązków dwójek. To mój największy kompleks. Nienawidzę moich zębów. Byłam już kilka razi u ortodontki i powiedziała mi że mogę mieć przerobione trójki żeby wyglądały na dwójki ale to w ogole nie wchodzi w gre bo mam szparę pomiędzy 1 a tą 3 wiec a potem dalej też mam szpary pomiedzy dalszymi zębami. Mam też brak zawiązków siódemek i ósemek. Razem mam 22 zęby. Co mam robić ? Bardzo lubię się śmiać przy rodzinie nie wstydze się bo oni mnie znają ale w klasie jak nieraz sie wszyscy śmieją to ja się tylko uśmiecham a nieraz jak zapomnę to masakra, kiedyś słyszałam taki tekst : daj tej szczerbatej Co mam robić już naprawdę nie daję rady a mam tak że jak coś mówię to mi jest widać zęby na duże
|
|
|
|
|
#2739 |
|
Rozeznanie
|
No właśnie... A propos strachu - ja mam na to patent. Nie czytałam przed zabiegiem ŻADNYCH wpisów o usuwaniu ósemek i starałam się nimi nie sugerować. Dlaczego? Niektóre , a nawet pozwolę sobie napisać - większość opowieści, to niczym rozdziały "opowieści zgrozy".
Miałam podobne obawy przed założeniem aparatu. Przeczytałam chyba cały wątek, dość obszerny o aparacie i związanym z niego bólem. Byłam przerażona. Z wyobraźnią u mnie jak najbardziej w porządku. Dlatego mając w głowie hektolitry łez, niezmierny ból i siedzenie na fotelu porównywalne do bitwy pod Grunwaldem z własnym cierpieniem ... Szłam na założenie aparatu jak na ścięcie. Okazało się,że założenie aparatu NIE boli nic a nic, a ból po założeniu jest znośny. Wiadomo - ciało obce, gdzieś przylegające do organizmu, nie jest czymś błahym i towarzyszą temu różne dolegliwości, ale bez przesady... A co do ósemek - miałam usuwane 4 za jednym razem, trochę krwi się ulało, ale ... Żyję. Wiadomo,że na następny dzień nie łaskocze, a szkoda, ale nie jest to jakaś masakra. Ważne ,żeby poprawiać sobie wtedy samopoczucie okładami z mrożonek prrosto z zamrrażalnika i nie przemęczać się - nie chodzić, tylko siedzieć na przykład. No i oczywiście uśmierzać ból ketanolem. Wszystko będzie dobrze!
|
|
|
#2740 |
|
Raczkowanie
|
pannanatalia, popieram jak najbardziej
![]() Przed wyrwaniem swoich ósemek też przeglądałam ten wątek i myślałam, że umrę ze strachu. W porównaniu do opisów dokonywanych przez niektórych tutaj sam zabieg był dosyć miłym (jeżeli tak można to nazwać, bo samo w sobie słowo "zabieg" miło się nie kojarzy ) rozczarowaniem. Pamietajcie, że podczas zabiegu nic nie boli! A to chyba najważniejsze. Potem, po operacji, w domu będzie trochę bolało, ale od czego są leki, sen, odpoczynek i własne łóżko da się przeżyć. Powodzenia!
|
|
#2741 |
|
Przyczajenie
|
hmm jak tutaj część z was miałam 3 przesuwane na miejsce 2 i myślę że chyba źle to nie wygląda
załączam zdjęcie
|
|
|
|
|
#2742 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: szpara/y miedzy zębami
Niestety...
po 52 dniach od założenia kompozytu (w moim przypadku aż na 4 diastemy) z jednej diastemy (najgorszej :<) kompozyt "częściowo" odpadł. Strasznie to wygląda... jakby coś obcego tkwiło między zębami. W nocy poczułam że mam coś w ustach, natychmiast się obudziłam i...niestety. Jestem załamana. Innego wyjścia nie ma, więc pewnie będę płacić 100 zł na 1 czy 2 miesiące za "poprawki" :< Załączam zdjęcia. Kompozyt robiłam w Krakowie, w KPS, ale myślę, że to że odpadł nie jest winą pani, lecz moich "półokrągłych" trójek - widać słabo się kompozyt takich kształtów trzyma. |
|
|
|
|
#2744 |
|
Rozeznanie
|
cudo<3 ja mam niestety krotkie zeby i takie małe i dziasla mi widac :x
|
|
|
#2745 |
|
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez farfallita26 Czas edycji: 2012-01-26 o 06:51 |
|
|
|
|
#2746 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny, jutro mam dłutowanie ósemki na dole, a po kilku tygodniach czeka mnie drugi zabieg.
![]() :ma d: Boję się okropnie, jutro napiszę, czy żyję.
|
|
#2747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie ma się czego bać
|
|
|
|
#2748 |
|
Zadomowienie
|
Hmm teraz mi się przypomniało, że będę miała okres podczas tej wizyty u stomatologa
Czytałam gdzieś, że nie powinno się wyrywać ósemek (czy innych zębów) podczas tych dni, to prawda? Chyba zadzwonię tam i przełożę wizytę
|
|
|
#2749 |
|
Zakorzenienie
|
To prawda. Mi chirurg kazał wizytę przełożyć gdybym dostała okres. Ryzyko krwawienia jest wtedy większe.
|
|
|
|
|
#2750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2751 |
|
Rozeznanie
|
Każdy szanujący się specjalista nie pozwoli na usunięcie ósemki podczas okresu ...
Tutaj nie ma wątpliwości. A i jeszcze jedno - nie malujcie się przed zabiegiem, bo i tak będzie dezynfekcja okolic ust. I najlepiej spiąć włosy, niż mieć rozpuszczone, pomaga w założeniu czepka.
|
|
|
#2752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast z włosami to racja, najlepiej żeby nie był to kok, ani kucyk - będzie się wbijał w głowę. Najpraktyczniejszy jest warkocz.
|
|
|
|
|
|
#2753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2754 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak, to prawda. Miałam wyrywane dwie ósemki ( dwie kolejne czekają ) jedną po okresie, drugą przed. Po znieczuleniu ( po okresie) tak się zwijałam z bólu brzucha.... ze myślałam, że padnę w drodze do domu A znowóż wyrywanie ósemki przed okresem skutkowało to u mnie pojawienie się okresu. Także najlepiej polecam połowicę cyklu.Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2755 |
|
Rozeznanie
|
Uffff! Jedno dłutowanie za mną, niby to gorsze, gdzie ósemka ustawiła się pod kątem 45 stopni. Całość trwała (razem ze znieczuleniem) chyba z 7 minut
To najgorszy zabieg, jakiemu poddałam się w życiu. Chwała Bogu, że pani chirurg ma rękę jakby się co najmniej z wojska urwała, bo gdyby to trwało dłużej to bym odleciała. Zresztą i tak spanikowałam jak już tego zęba wyciągnęła Takiego ucisku nie czułam w życiu, myślałam że mi kości połamie. Jak sobie pomyślę, że jeszcze raz mam tam się zgłosić, to normalnie... Mimo lodowatych okładów spuchłam jak chomik, wyglądam jakbym trzymała piłeczkę do ping ponga w japie ![]() Wczoraj bolało mnie niemiłosiernie gardło, dzisiaj też boli, ale już mniej. Nawet przepisanego ketonalu forte nie łyknęłam ani razu, ani nawet apapu. ![]() Biorę antybiotyk, siedzę sobie w domu i jakoś żyję. Zastanawiam się, czy do weekendu już chociaż trochę mi zejdzie ta opuchlizna, czy raczej nie ma na co liczyć?
|
|
#2756 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wkurza mnie to, że pani chirurg nawet o to nie zapytała ![]() A tak z ciekawości - ile płaciłyście za wyrywanie jednej ósemki? Bo jak usłyszałam kwotę 350 zł za jednego zęba to gęsiej skórki dostałam
|
|
|
|
#2757 |
|
Zakorzenienie
|
Od 200 do 300 zł z tego co pamiętam. Zależało jak bardzo skomplikowany był zabieg.
|
|
|
|
|
#2758 |
|
Raczkowanie
|
Ja wyrywałam dwie ósemki, za każdą płaciłam 300 zł + dwa tygodnie później - zdjęcie szwów 30 zł .
|
|
|
|
|
#2759 |
|
Rozeznanie
|
ja miałam usuwane 4ósemki na raz. opuchnięcie trwało u mnie zarówno u jednej,jak i drugiej strony 10 dni.
|
|
|
#2760 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam dłutowanie wszystkich ósemek robione na NFZ ale wiem że ten sam lekarz prywatnie bierze od 300 do 400 zł za ząb.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:43.

) rozczarowaniem. 

:ma d: Boję się okropnie, jutro napiszę, czy żyję.