|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pomóżcie mi się odnaleźć bo się zgubiłam...
Cześć wszystkim!
Piszę tutaj, po to żeby zwrócić się do Was po radę. Ostatnimi czasy troszkę się zagubiłam, zmieniłam priorytety (na gorsze) i chciałabym to naprawić tylko nie mam pojęcia jak. Może zacznę od początku, mam 19 lat, wszystko czego mi potrzeba a i tak mi mało. Od jakiegoś roku zaczęło mi strasznie zależeć na kasie, a raczej na jej wydawaniu. Jak zobaczę jakiś fajny ciuch to nie prześpię nocy a następnego dnia za ostatnie pieniądze go kupie. W wakacje miałam tak samo z kosmetykami, patrzyłam na promocje i kupowałam na potęgę, a teraz mam 3 pudła kosmetyków których nie wykorzystam bo się rozmyśliłam ![]() Kolejnym moim problemem jest przyjmowanie krytyki, a raczej jej brak. Nie przyjmuje krytyki. Kiedy ktoś mi mówi że robie coś nie tak, po prostu go olewam albo się z tym kimś kłócę... Nawet jak nie mam racji będę ciągle gadała żeby tego kogoś namówić że jednak ją mam ![]() Wiem, że teraz dużo osób mi napisze że jestem płytka, nie patrze na innych i uważam się za pępek świata. Ale ja wiem że tak po części jest, tylko nie wiem co mam robić żeby sobie z tym poradzić. Chciałabym to zmienić, być lepsza i pozbyć się tego ciągłego parcia na zakupy. Czy ktoś z Was miał taką sytuację, poradził sobie jakoś z nią? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pomóżcie mi się odnaleźć bo się zgubiłam...
jeżeli uświadomiłaś sobie swoje wady, to już sukces. Brawo
![]() Polecam Ci książkę: "Filozofia Savoir Vivre". Bardzo pomocne wskazówki i zachęta do poprawy swojego charakteru. Można ją czytać na wyrywki, nie trzeba od deski do deski. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dziękuje za radę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Wychodzi na to, że cierpisz na zakupoholizm, bo tym jest zakup 3 pudeł kosmetyków, a potem reakcja jak dziecka "już nie chcę", tyle, że takie zachowanie to często próba rekompensowania sobie jakiś braków. I tak , z postu wyłania się niepracująca, ale roszczeniowa dziewczyna, która uważa, ,ze rodzice mają dać: na kosmetyki, na ciuchy, a potem i tak wywalasz to w kąt. Mocno to niedojrzałe, a już kosmiczne jest zachowanie:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Holy Crap!
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie dodam, że bardzo niewychowawcze jest, gdy matka faktycznie daje za każdym razem, bo panna wymusi, bo się obrazi itp. A gdyby tam popracowała chociaż dorywczo, może by się rozjaśniło trochę w główce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Holy Crap!
|
Cytat:
Jak chce sukienki to niech idzie na szmaty na 50 % i szuka ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
mam podobny problem - często kupuję rzeczy, bo mam po prostu na to ochotę, ale później ich nie używam. jednak ja częściowo zarabiam na swoje wydatki i to poleciłabym również tobie. wiem, że tyle się mówi o bezrobociu itd. ale uwierz mi, że praca leży na ulicy. mieszkam w niedużym mieście (ok. 70 tys. mieszkańców) i młodym ludziom łatwo jest znaleźć pracę za całkiem fajne pieniążki. jest tylko jedno wymaganie: CHCIEĆ. jeśli nie jesteś leniwa to świat stoi przed tobą otworem i zaczniesz zarabiać na swoje zachcianki i poznasz wartość pieniądza, bo póki co - współczuję twojej mamie...
druga sprawa - wszystko to, co masz, a już ci się znudziło, możesz sprzedać, chociażby na allegro. kosmetyki (nowe i używane) można opchnąć za chociażby połowę pieniędzy wydanych na nie, a to już jest sukces. możesz ubrania wystawić na portale dla szafiarek, nowe kosmetyki sprezentować komuś, możliwości jest wiele. po trzecie - świetne ubrania możesz znaleźć w second handach za GROSZE. ja ubieram się w 80% tam i uwierz mi, że nikt z moich znajomych nie wie, co mam stamtąd, a co z oryginalnych butków (ci, co wiedzą zazdroszczą ![]() co by tu nie mówić - wystarczy tylko pójść po rozum do głowy i chcieć coś z tym problemem zrobić, a nie oczekiwać, że z dnia na dzień zmienisz swoje złe nawyki. życzę powodzenia i wytrwałości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Holy Crap!
|
No właśnie? Heh, trochę mnie to zdziwiło, że tak praca leży na ulicy. Znam ludzi, którzy mieszkają w większych miastach i nie ma pracy niestety.
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Posiadanie pracy rzeczywiście może zmienić stosunek do pieniędzy, ale niekoniecznie. Problem z zakupami może jeszcze się pogorszyć- jak masz pracę, to możesz kupować za pieniądze, których de facto nie masz- na karty debetowe, kredytowe i chodzić do centrum handlowego codziennie i pogrążać się w coraz większych długach.
Nie mam złotych rad, bo nie mam takiego problemu(chociaż zdarza mi się gorąco i namiętnie pragnąć rzeczy, na które mnie nie stać), ale myślę, że pomocne może być unikanie chodzenia po sklepach i wypełnienie czasu czymś pożytecznym i zachowywanie absolutnie wszystkich metek i paragonów i zwracanie rzeczy do sklepu jak nam minie "gorączka" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
co do tego, że własne pieniądze skłaniają do większych zakupów, to wątpię. z żalem się patrzy na to, jak wydaje się pieniądze za 2 tygodnie pracy na jakiś drobiazg. poza tym - jaki bank wyda kartę kredytową osobie bez stałego zatrudnienia? a nawet jeśli, to jak bezmyślnym trzeba być, żeby używać jej bez środków finansowych regularnie wpływających na konto? o.O |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:11.