Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 2011 cz.7 - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-30, 07:38   #2581
szpilmalzon
Przyczajenie

Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201

Wazna sprawa jest to, ze obok L4 trzeba dostarczyc oswiadzczenie takie, chyba takie ze jest sie jedynym kto moze sie opiekowac czy co.

Seona: Dajesz!
szpilmalzon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 08:01   #2582
fatal21
Wtajemniczenie

Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201

Witam
Ja już druga nic z przerwa na bóle menstruacyjne miałam.Nie wiem co to oznacza dzis mam wizyte i zapytam, bo mam odstawic leki, a to mnie przeraza, ze nie zdaze dojechac i kto mi zrobi cc?Porodu naturalnego sobie nie wyobrazam.
Która miała takie bóle po 37tc i co oznaczaja?Bez skurczy.
Stary 2011-11-30, 08:03   #2583
Paula__22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
U nas kiepsko, sonia ma wirusowke z temperatura do 40, modle sie zeby maluchy sie nie Zarazily... Ciezko bo ona chce byc ciagle u mnie na rekach, a potem od niej ide karmic- a cyckow sobie przeciez nie wyparze. Nad ranem u nas w lozku wyladowala- trzymajcie kciuki Eby sie infekcja nie rozszerzyla
U nas identyczna sytuacja, dzisiaj juz 3 dzień, jakiś nowy rzadki wirus atakujący gardło, ogólnie Matiemu nic się nie dzieje oprócz gorączki 39,8 i swędzenia dłoni i stup, podobno jak spadnie gorączka to mogą [pojawić się pęcherze na stopach i dłoniach. Tez drże żeby Danielek nie złapał. Masa dzieci podbno na to choruje teraz, ale moja lekarka mówi że nie zdarzył się jej taki maluszek z tą chorobą. Kazała tylko często myć ręce, wietrzyć pokój i żeby Mati nie całował i nie chuchał na malucha

My już po wizycie w poradni oceny rozwoju, malutki zdrowy, jak na razie żadnych odchyleń od normy nie ma. Na 15 grudnia mamy kontrolne USG główki i morfologię, bo lekarz stwierdził że mały blady mimo codziennego podawania żelaza. Oby tylko anemia nie była bardzo głęboka, bo czekała by nas następna transfuzja.

Seona kciuki, ale już pewnie jesteś po.

U nas w niedziele chrzciny powoli dopada mnie stres, imprezka na 58 osób (no cóż uroki posiadania dużej rodziny), ale na szczęście w lokalu.

Edytowane przez Paula__22
Czas edycji: 2011-11-30 o 08:05
Paula__22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 08:08   #2584
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szpilmalzon Pokaż wiadomość
Wazna sprawa jest to, ze obok L4 trzeba dostarczyc oswiadzczenie takie, chyba takie ze jest sie jedynym kto moze sie opiekowac czy co.
tylko skąd takie wziąśĆ nie wiem moze do urzędu miasta, że jestem sama zameldowana i sama mieszkam?(bo mąż zameldowany u rodziców jest)... chociaż dziewczyny te które dostały, chyba niczego takie załatwiaĆ nie musiały

Glam
3mam kciukasy, zeby maluchy nie złapały wirusówki
będzie dobrze
aaa no to musze się zaopatrzyĆ w chustę- tylko bardzo proszę, abyś podała mi te f-my któe polecałaś(podawałaś je w innej części, tylko ze mi się dysk spalił i utraciłam dane - a tam były zapisane)

a znalazłam taką chuste tanią dośĆ i wmojej miejscowości, co o niej myslisz? f-my ALMELLE
http://allegro.pl/chusta-tkana-exoti...939117351.html
albo f-my AZIMi
http://allegro.pl/chusta-tkana-azimi...940306559.html

Paula
ten paskudny wirus dopada wasze starszaki- cholernik

ale super, że już chrzciny zaplanowane i to już na dniach- i spora imprezka, cóż ja też mam dużą rodzinę, ale tż mniejszą to moze się uda zrobiĆ ją w domu.... chociaż o restauracji też myślałam, a ile za talerzyk? jeżeli mogę spytaĆ
nie łap stresa będzie ok- strój już masz? sukienka+żakiet czy coś innego?
u mnie w rodzinie się zdarzały(no ale omprezy po 80osób), ze muzyka na żywo była i kelnerki w lokalu - dlatego ja myslę o skromniejszej ok.30- 40osób
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2f9a7e13abf750f7med.jpg (46,7 KB, 11 załadowań)

Edytowane przez nikaa2
Czas edycji: 2011-11-30 o 08:40
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 09:04   #2585
glamourous
Zakorzenienie

nika Obie te chusty wygladaja ok, tkane skosno- krzyzowo, certyfikaty maja mysle ze warto zaryzykowac
Jak ja kupowalam chuste 2 lata temu to najtansze byly bebelulu, bo inne- nati, didymosy- ceny porazaly. Caly czas sie zastanawialam czemu za oawal szmaty trzeba blisko 200 zl dac i czemu nie ma tanszych producentow- widac ktos poszedl po rozum do glowy i zaczal je produkowac

Paula wiesz ze Danielkowi jako wczesniakowi naleza sie dodatkowe szczepienia darmowe? Tzn pneumo lub meningo, nie pamietam ktore.

Powodzenia z chrzcinami i dzieki za info o wirusku
U nas podobnie- malusi katarek i wysoka temp. Aha no i wymiotowala po jedzeniu. Na szczescie wieczorem i rano juz normalnie jadla
Stary 2011-11-30, 09:26   #2586
nikaa2
Wtajemniczenie

dzięki glam za odpowiedź
no to fajnie, że sa tańsze odpowiedniki tych chust- pewnie kupię, albo poczekam na prezent pod choinkę bo chyba odważę sie chustowaĆ dopiero od 1 m-ca zycia
Stary 2011-11-30, 09:37   #2587
sozaa
Rozeznanie

Seona, mam nadzieje ze juz po!! jak nie to trzymam kciuki, powodzenia!!!

Kurcze, co to za wirusowka, Glam, paula, duzo zdrowka dla waszych starszakow. Biedna takie male dzieci, wymecza sie przez taka chorobe

Nika, szpilmalzon ma racje, do tego kazdego L4 ktore jest przeznaczone na opieke nad czlonkiem rodziny trzeba dolaczyc specjlany druk ZUSowski, w ktorym oswiadczasz ze jestes jedyna osoba, ktora moze sprawowac opieke nad chorym czlonkiem rodziny.
zaraz poszperam w necie to Ci wynajde. To chyba ZUS-15? poczekaj....

---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

ok, znalazlam, mam nadzieje, ze link sie otworzy

http://www.zus.pl/pliki/formularze/z_15.pdf

formularz to ZUS Z 15

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

a, i jeszcze rodzice maja do wykorzystania w ciagu roku 2 dni na opieke nad dzieckiem, ale to sa 2 dni, ktore w ciagu roku kaledarzowego mozna wykorzystac na jedno dziecko, jesli Ty w tym roku juz z nich nie skorzystasz to Twoj TZ moze, musi tylko w kadrach zlozyc oswiadczenie iz ma male dziecko i zamierza korzystac z opieki nad nim.
W nastepnym roku, jesli wrocisz do pracy to musicie sie juz podzielic tymi 2 dniami, np. ze Ty je wykorzystasz, albo oboje po 1 dniu.
sozaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 09:49   #2588
ela3010
Zadomowienie

Witajcie.

Spieszę donieść że Seonka urodziła o 3ciej w nocy, śliczną córę, 4kg i 61cm!!!
klask i:.

Poród miała łatwy i była zaskoczona że tak sybko poszło, dwa czy trzy parte i Lila na świecie.

Komu mogę podesłać fotkę malutkiej żeby wstawić na forum? Bo ja nie mam takiej możliwości.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 09:52   #2589
sozaa
Rozeznanie

Seona!!! Gratulacje, czyli jednak rozowy sluz oznacza rychly porod!!!!
Stary 2011-11-30, 09:53   #2590
nikaa2
Wtajemniczenie

Sozaa
dzięki jestes kochana
a powiedz mi bo ciemna jestem (ten druk wypełniony muszę zanieśĆ do zusu, po jakąś pieczątkę?) i dopiero do szpitala i pokazaĆ przy wypisie?

czyli tak tżtowi(no ja w tym roku nei wrócę do rpacy )) ) nalezą się:
2 dni okolicznosciowe
i
2 dni na opiekę nad dzieckiem
no i
L4 do 14dni najlepiej z dołączonym drukiem ZUS-Z-15

Seona
gratulacje, ale szybko poszło, gratuluję szybkiego porodu i duuuużej zdrowej dzidzi, super że już jest po tej stronie brzuszka

Edytowane przez nikaa2
Czas edycji: 2011-11-30 o 09:55
Stary 2011-11-30, 09:58   #2591
truscafka
Zadomowienie

Gratulacje dla Seony!!! Silna kobietka

Dziewczyny dzięki za rady dot. łóżeczka tur vs kojca - wybrałam to http://allegro.pl/show_item.php?item=1939729284 - zielone i już do mnie jedzie, znaczy do teściów....

mój mąż po cc dostał 3 tygodnie l4 -2 tyg na mnie i tydzień na dziecko, w szpitalu nie prosiłam się o l4 pojechał do mojej ginekolog i ona mu wypisała od razu u siebie w gabinecie

ale wczoraj chodziłam wkurzona, mój tata doprowadza mnie do szału
mamy ze sobą świetny kontakt i zazwyczaj jesteśmy straaaasznie za sobą i nigdy się nie kłócimy ale już przegina. Chodzi non stop za mną i gada rzeczy typu: wyłącz ten telewizor - bo małego razi, zasłoń te zasłony bo małemu będzie w oczy raziło, jak tak rozmawiasz przy nim przez tellefon to mu nie zaszkodzi? itd. Wczoraj kupiłam sobie grę na playstation Move Fitness, No i skaczę z kontrolerami ruchu, mały śpi odwrócony do ściany. Jak wpadł do pokoju i gada: co ja wyprawiam, że to jest szkodliweee, że nie mam pojęcia ! Jestem tak wk***** do dziś ze szok. W ogóle się do niego nie odzywam. Kuźwa do szałasu pójdę mieszkać z nim, bo przecież internet tez wysyła fale i cały swiat do jasnej cholery fale wysyła. No nie mogę.............

75, 0 kg < ~~~~ jest 11.04
72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0

Edytowane przez truscafka
Czas edycji: 2011-11-30 o 10:01
truscafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 10:11   #2592
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

czesc kobietki i nie tylko

wczoraj pechowy dzien mialam.

Mala ma poczatki anginy i zastrzyki, pielegniara przychodzi zrobic;/

do tego wywinelam orzelka, prawa kostka lekko opuchnieta, lewe kolano zmasakrowane......koszamr ;/ ulubione spodnie podarte, nie mam normalnie w czym chodzic....dobrze ze nic mi sie nie stalo jakos tak sie szybko obrocilam zeby upsc na kolano i obrocilam sie na plecy.

GRATULACJE!!!!!!!!

Dzis udalo mi sie zalatwic jedna sprawe pozytywnie , tak mi zalezalo i sie udalo!!! po prostu sie udalo!!! az sama nie wierze, tylko zawsze jest to drugie dno i musze jeszcze kombinowac dalej....
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 10:15   #2593
nikaa2
Wtajemniczenie

Trus
doskonale Ciebie rozumiem, ja już się boję bo mamę mam taką- robi to z miłości, ale nas to do białej gorączki doprowadza. Nie denerwuj się to czysta miłośĆ i zaangażowanie przez niego przemawia- wie że czasami wolałybyśmy, zeby byli bardziej oschli

a mój gin powiedizał, ze po sn nie wypisuje L4- wyłacznie po cc i taką samą wiadomośĆ otrzymałam w szpitalu- ale liczę na to że jak zaniosę druk zusowski to wypiszą

p.s. śliczny kojec 3w1

darii

o żesz w mordę twoje też chore?? co za fatum. 3mam kciuki za szybkie wyzdrowienie, pewnie dla małej to szok, te zastrzyki

dobrze, że my jeszcze niczego nie złapałyśmy o_O
i miałaś farta, ze nic się wam nie stało- bo byłaś na ktg czy usg czy u gina dopytaĆ co z malutką? dobrze by było jakby lekarz się wypwoieidział na ten temat

no i gratuluję załatwionej pozytywnie sprawy- tej tajemniczej ))))))

Edytowane przez nikaa2
Czas edycji: 2011-11-30 o 10:20
Stary 2011-11-30, 10:18   #2594
sozaa
Rozeznanie

Nika, ten druk ZUS Z-15 drukujesz, wypelniasz i TZ zabiera do pracy i zanosi do kadr, i wsio!
U nas czasami jest tak, bo mamy kadry na drugim koncu Polski i ja jestem lacznikiem, ze przychodzi ktos i nie wie jak ma wypelnic, to oddaje mi na wpol wypelniony i PODPISANY, ja wysylam do kadrowej i ona pozniej sama wypelnia co jej tam brakuje.

A ten druk ws. opieki to kazda firma ma swoj, zazwyczaj dostajesz go ze stosem dokumentow do wypelnienia gdy jestes do pracy przyjmowana. Ale oczywiscie ja np. zaczynalam prace w moje firmie 2 lata temu i dziecka w planach nie mialam wiec tego oswiadczenia o zamiarze korzystania z opieki nie wypelnialam, dopiero po porodzie sobie wypelnie i oddam w kadrach. I kadry sie powinny wszystkim zajac.
Stary 2011-11-30, 10:22   #2595
nikaa2
Wtajemniczenie

Sozuś ?
czyli ten druk zusowski to do tych 2 dni opieki nad dzieckiem, tak?
a już miałam nadzieje, ze do szpitala zeby wypisali po sn to L4(którego tak boją się wypisaĆ, a w sumie raczej nie chcą (( )

przepraszam, ze tak drażę ten temat... ale miej na uwadze że w 9m-cu komórki mózgowe kobiety ciężarnej się kurczą

Edytowane przez nikaa2
Czas edycji: 2011-11-30 o 10:24
Stary 2011-11-30, 10:30   #2596
sozaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość

a mój gin powiedizał, ze po sn nie wypisuje L4- wyłacznie po cc i taką samą wiadomośĆ otrzymałam w szpitalu- ale liczę na to że jak zaniosę druk zusowski to wypiszą

))
Nika, z tym L4 u Ciebie to naprawde dziwne!!! Ja sama sie nie dowiadywalam o L$ dla TZ bo on nie potrzebuje bo pracuje z domu, a nawet czasami jak ma urlop czy cos to tez zaglada do pracy (laptopa) zeby cos tam zalatwic, ale ja pracuje w fabryce i chlopacy pracujacy na produkcji/w magazynie czy gdziekolwiek, przynosza masowo L4 na opieke nad malzonka po porodzie!!! a jak z nimi rozmawiam to prawie wszystkie rodza sn!!! Bardzo jestem zdziwiona, ze u Ciebie przed tym L4 tak sie wzbraniaja. Ja na waszym miejscu poszlabym jeszcze do rodzinnego zapytac co i jak, bo czesc chlopakow przynosi mi od lekarza rodzinnego to L4 a nie od gina. zadzwon do przychodni i podpytaj, nie masz nic do stracenia!

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ----------

Nika, spoko, mozesz drazyc temat ile chcesz, ile wiem tyle Ci powiem.

ten druk Zusowski dolacza sie do tego L4 ktore Tz dostaje na opieke nad Toba. Wogole za kazdym razem, np. jak Twoje dziecko sie rozchoruje i od lekarza to Ty dostaniesz L4 na opieke nad dzieckiem to tez taki druk bedziesz musiala wypelnic.

Wiesz, bo to L4 ktore dostajesz gdy ktos z Twoich bliskich jest chory wyglada inaczej anizeli L4 ktore dostajesz Ty jak jestes chora. Na tym pierwszym sa dane osoby, ktora jest chora i ktora Ty sie opiekujesz, a na tym drugim tylko Twoje dane.

A te dwa dni opieki nad dzieckiem, ktore naleza sie ustawowo to wykorzystujesz kiedy chcesz i nikomu sie nie tlumaczysz czy dziecko chore, czy ma wazny dzien w szkole czy co. to sa jakby dodatkowe dwa dni urlopu dla Ciebie.....
Stary 2011-11-30, 10:35   #2597
Paula__22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość
Paula
ten paskudny wirus dopada wasze starszaki- cholernik

ale super, że już chrzciny zaplanowane i to już na dniach- i spora imprezka, cóż ja też mam dużą rodzinę, ale tż mniejszą to moze się uda zrobiĆ ją w domu.... chociaż o restauracji też myślałam, a ile za talerzyk? jeżeli mogę spytaĆ
nie łap stresa będzie ok- strój już masz? sukienka+żakiet czy coś innego?
u mnie w rodzinie się zdarzały(no ale omprezy po 80osób), ze muzyka na żywo była i kelnerki w lokalu - dlatego ja myslę o skromniejszej ok.30- 40osób

Jeżeli chodzi o strój to spódniczka i żakiet w fiolecie, niestety gości się nie dało po obcinać u Matiego było 42 osoby i też robiłam w domu ale wtedy mieszkałam jeszcze z rodzicami. teraz sobie nie wyobrażam przy 2 dzieci tego latania a tak to luzik wszystko gotowe. W lokalu płacimy 80 zł od osoby dorosłej, za dzieci nic. Obiad zupa + drugie 4 rodzaje mięsa do wyboru + surówki, ciasta, owoce, napoje, sałatki 3 rodzaje, wędliny, galaretki, lody zamiast torta i później barszczyk czerwony z krokietem.
Wszystko w cenie oprócz alkoholu czas nieograniczony chrzest w kościele o 11 więc obiad pewnie 12:30, myślę że goście posiedzą tak do 19 może 20. Wszytsko co zostanie dostajemy do domu.

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość

Paula wiesz ze Danielkowi jako wczesniakowi naleza sie dodatkowe szczepienia darmowe? Tzn pneumo lub meningo, nie pamietam ktore.

Powodzenia z chrzcinami i dzieki za info o wirusku
U nas podobnie- malusi katarek i wysoka temp. Aha no i wymiotowala po jedzeniu. Na szczescie wieczorem i rano juz normalnie jadla
Tak wcześniakom urodzonym od 1 października tego roku należą się za darmo pneumokoki, trzy dawki to koszt ok 1000 zł więc warto skorzystać.
Ja na pewno będę szczepić z tej racji że pracuje w przedszkolu i rózne świństwa mogę przenieść.

Seona .
Stary 2011-11-30, 10:42   #2598
muffinka90
Zakorzenienie

Seona gratulacje ale duza dziewucha no wlasnie, jednak dziewczynka

glam, Paula mam nadzieje, ze maluszki ominie chorobsko
dla Danielka

elu a jak tam ospa?
Moj brat mial przyjechac w zeszla niedziele z tata, na cale szczescie cos mu wypadlo i zostal, bo okazalo sie, ze ma polpasiec i juz wtedy go lamalo

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Daria no i twoja Oli tez chora zdrowka zycze

Paula to niezla imprezka sie szykuje

a Plusia nie zostawila nr w klubie?

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 10:52   #2599
sozaa
Rozeznanie

jeszcze mam pytanie do zaawansowanych

Jak sie sacza wody plodowe? Bo ja wczoraj mialam mokra wkladke, ale to nie byly uplawy, raczej cos bezbarwnego i wodnistego, rano na pizamie tez czulam cos takiego mokrego, ale siusiu to tez nie bylo, raczej cos co wylecialo bez mojej wiedzy i woli
Stary 2011-11-30, 10:54   #2600
ela3010
Zadomowienie

Muffinko dajemy radę, synka wysypało tylko raz, brał tabletki co 6h, żeby nie swędziało.
Właśnie z mężem pojechał do kontroli.
a czy malutki mi się zaraził albo ja to okaże się za 2 tyg.

Dziewczyny współczuję chorób dzieciaczków, i życzę dużo zdrówka, Tobie Darusia też.

Nika musisz ich tam zmolestować o to l4, no jak tak można .
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 10:58   #2601
fatal21
Wtajemniczenie

Dziewczyny wkleiłam fotke do klubu bo chciałam zebyście porównały brzuch czy sie przypadkiem nie opuscił?
Ja sie umówiłam do fryzjeraBrzuch twardnieje mimo fenoterol, ale bóli miesiaczkowych nie ma wiec ryzykuje.Zreszta i tak jade do gin na 17 i uprzedziłam siostre ze do sobotniego KTG u Niej spie.
Ona była w podobnej sytuacji (czyt. fenoterol) i po odstawieniu po 3 dniach urodziła i miała 2 dni wczesniej te bóle na okres.
Wiec dla pewnosci posiedze u Niej zawsze to 85km blizej
Stary 2011-11-30, 11:02   #2602
princessskaa
Wtajemniczenie

Dzień dobry

Seona gratulacje! Duża dziewczynka

Truscafko dobry wybór Nie wiem, czy nie zauważyłaś, ale pyt czy dajesz swojemy smykowi smoczek? Bo ja już trzy razy wymiękłam i dałam małej, bo w innym wypadku musiałabym momentami co 10-15min cyca jej dawać... I troszkę mam wyrzuty sumienia.. bo chciałam bez smoka eh
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 11:02   #2603
Paula__22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sozaa Pokaż wiadomość
jeszcze mam pytanie do zaawansowanych

Jak sie sacza wody plodowe? Bo ja wczoraj mialam mokra wkladke, ale to nie byly uplawy, raczej cos bezbarwnego i wodnistego, rano na pizamie tez czulam cos takiego mokrego, ale siusiu to tez nie bylo, raczej cos co wylecialo bez mojej wiedzy i woli
Wody będą się sączyć nawet przy leżeniu. U mnie było ich całkiem sporo więc nie można było pomylić z czymś innym, ten gruby podkład przesiąkał przy chodzeniu po 30 minutach, a przy leżeniu po 4 godzinach. W aptece można kupić taki papierek, którym sie sprawdza czy to na pewno wody. Jak pęcherz płodowy pęknie u góry, lub gdy dziecko zatyka główka ujście to wody mogą się sączyc prawie niezauważalnie.

Ja mojemu maluchowi daję smoczek bo ma teraz bardzo dużą potrzebę ssania, podejrzewam że to przez karmienie butelką, starszy miał smoka do 20 miesięcy odstawienie obyło się bez łez i rozpaczy. Wole dać smoka nizeby mały ssał palca a jak nie ma smoczka to właśnie to robi.

Edytowane przez Paula__22
Czas edycji: 2011-11-30 o 11:05
Stary 2011-11-30, 11:12   #2604
agnesuk
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do agnesuk

Hej Wam
pamiętacie mnie jeszcze? jestem na liście mam zaginionych

daaaaaawno mnie tu nie było. Przeniosłam się na inny wątek. Chciałam wrócić, ale nie miałam czasu żeby codziennie do Was zaglądać, a postów było tysiące i ciężko by mi było nadrobić wszystko

Urodziłam 7.11 piękną dziewczynkę Oliwkę porodu nie chcę pamiętać, bo był straszny! Byłam podłączona pod kroplówkę i w końcu po 5 godzinach urodziłam,ufff.

3450g. i 59cm - długaśna, prawda?

Postaram się do Was zaglądać i pisać, ale nie obiecuję,ze będę codziennie, bo Oliwka pochłania mi trochę czasu
pozdrawiam wszystkie mamusie

Oliwka :
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0615.jpg (19,4 KB, 45 załadowań)

Edytowane przez agnesuk
Czas edycji: 2011-11-30 o 11:26
agnesuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 11:17   #2605
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

A to Lili
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdj_cie164.jpg (28,8 KB, 49 załadowań)

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 11:20   #2606
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paula__22 Pokaż wiadomość
Wody będą się sączyć nawet przy leżeniu. U mnie było ich całkiem sporo więc nie można było pomylić z czymś innym, ten gruby podkład przesiąkał przy chodzeniu po 30 minutach, a przy leżeniu po 4 godzinach. W aptece można kupić taki papierek, którym sie sprawdza czy to na pewno wody. Jak pęcherz płodowy pęknie u góry, lub gdy dziecko zatyka główka ujście to wody mogą się sączyc prawie niezauważalnie.

Ja mojemu maluchowi daję smoczek bo ma teraz bardzo dużą potrzebę ssania, podejrzewam że to przez karmienie butelką, starszy miał smoka do 20 miesięcy odstawienie obyło się bez łez i rozpaczy. Wole dać smoka nizeby mały ssał palca a jak nie ma smoczka to właśnie to robi.
A ile Twój maluszek miał jak dostał smoka pierwszy raz?
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 11:28   #2607
muffinka90
Zakorzenienie

fajna czarnula

agnes troche zwolnilysmy, dasz rade

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 11:28   #2608
agnesuk
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do agnesuk

Joamic - cudna
Muffinko - no w takim razie mam nadzieje,że mnie jeszcze raz przyjmiecie?

agnesuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 11:29   #2609
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Udalo mi sie splacic wszystkie kredyty zostajac tylko z jednym na 100 zl miesiecznie TERAZ OFICJALNIE MOGE POWIEDZIEC ZE TAK UDALO SIE!
A moj glupi maz kiedys 2 wzial i nic niepowiedzial i sie z nimi bujalismy!

dzisiaj jade na ktg i poprosze ja o usg z racji upadku wczorajszego.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 11:37   #2610
truscafka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Seona gratulacje! Duża dziewczynka

Truscafko dobry wybór Nie wiem, czy nie zauważyłaś, ale pyt czy dajesz swojemy smykowi smoczek? Bo ja już trzy razy wymiękłam i dałam małej, bo w innym wypadku musiałabym momentami co 10-15min cyca jej dawać... I troszkę mam wyrzuty sumienia.. bo chciałam bez smoka eh

daję smoczka, mam z aventu 0-6m. takie płaściutkie, zaczęłam dawać jak miał około 10 dni, daje dlatego ze mały jest karmiony sztucznie ( wtedy był dokarmiany, 50/50) i mimo iż wypija b. duzo mleczka niekiedy po zjedzeniu z jego zachowania wynika jakby jeszcze był głodny - wcina ręce, pieluchę itd. ale głodny nie jest bo kilkakrotnie próbowałam go dokarmić czy dopoić i nie chciał już - to chyba taka potrzeba ssania jak któras z was pisała. u nas jest o tyle dobrze, ze mały pocysia smoka max 15-20 min i sam wypluwa i śpi nieraz nawet od razu wypluwa smoczek - po kilku pociągnięciach i zasypia bez więc wydaje mi sie ze az tak się z nim nie zwiąże....

ja bym na Twoim miejscu się nie przejmowała za bardzo - ja się przejmowałam i nie dawałam czego efektem byllo to ze dziecko bylo nie spokojne, nie chciało zasnąć i płakało, a w szpitalu prawie u kazdej dziewczyny w wózeczku lezal smok....

wydaje mi się ze tteraz te smocczki są naprawdę przystosowane i nie ma się co bać o zgryz itp - piszę o tych porządniejszych smoczkach, te z aventu według mnie są extra

75, 0 kg < ~~~~ jest 11.04
72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0
truscafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości