|
|
#4321 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 3
Cytat:
gratuluje pracy ), a tylko nas przybywa :/ Ja też nie mam gdzie wysyłać cv, coraz częściej to się zdarza, ale jednak mam nadzieje, że jednak ta prace znajdę chociaż ostatnio do pakowania prezentów też mnie nie przyjęli, bo "...ma Pani za wysokie wykształcenie", a mam tylko licencjata niedługo będę żałować, że go w ogóle zrobiłam, bo zamiast ułatwić mi znalezienie pracy to mi teoretycznie utrudnia nie wiem czy mam się śmiać czy płakać..
|
|
|
#4322 |
|
Zakorzenienie
|
a ja już w to chyba nie wierzę,że cokolwiek znajdę...
|
|
|
|
#4323 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny (szczególnie te długo bezrobotne - od roku wzwyż) - nie myślałyście nad własnym biznesem? Nie zaszkodzi spróbować wziąć dofinansowanie, może akurat się uda.
|
#4324 |
|
Zadomowienie
|
Tak sobie myślę, że przynajmniej czasem to "Nie przyjmiemy pani, bo ma pani za wysokie kwalifikacje" jest jak "Zostawiam cię, bo jesteś dla mnie za dobra".
|
|
#4325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na rachunki powoli nie mamy, jest źle.
|
|
|
#4326 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie myślę o tym ,mieszkam w malutkim miasteczku i niestety raczej nic by nie chwyciło.
|
|
|
|
#4327 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie też posucha. ofert na które mogłabym wysłać cv w chwili obecnej jest 0. Masakra... I nie zanosi się żeby było lepiej.
---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ---------- Tajkuna, tak piszesz o podkarpaciu. Jesteś może z moich okolic Dębica? |
|
|
|
#4328 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może pomyśl nad czymś swoim. Masz dużo czasu, możesz wymyślić coś naprawdę super, dopracować biznesplan i starać się o dofinansowanie, czy to z Urzędu Pracy czy z Unii. Może to być jakiś zwykły sklepik. Ważne,żeby coś robić. Może wspólnie z jakąś dobrą koleżanką, chłopakiem (jeśli jest), kimś z rodziny. ---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Cytat:
A może właśnie się przyjmie i się uda, bo nie będzie konkurencji? Pomyśl o tym, czego nie ma w Twojej miejscowości, a co by się mogło przydać.
|
|
#4329 |
|
Zakorzenienie
|
raczej nie, ludzie są biedni i nie ruszy biznes, jedna osoba założyła kwiaciarnię i splajtowała, co rusz zmieniają się sklepy odzieżowe itp. Miasteczko 13 000 mieszkańców. Wolę pracować u kogoś i nie ryzykować, poza tym nie mam środków a wbrew pozorom dofinansowania to nie są wielkie pieniądze. Może gdybym miała konkretną specjalizację, byłoby inaczej. Tak czy siak, wydaje mi się że kolejny rok nie będę miała po co wstawać z łóżka.
|
|
|
|
#4330 |
|
Zakorzenienie
|
Tak znam to słynne powiedzenie.
Ale nie zaryzykuję, po prostu nie mamy powoli na rachunki, obiadów prawie wcale nie gotujemy bo zwyczajnie nie ma na to pieniędzy, więc nie wyobrażam sobie ryzyka. Niestety w tej kwestii jestem tchórz. Nie cytujcie mnie pliss
|
|
#4331 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ktoś nie pracował na stałe nigdzie, chce tego zasmakować choć raz. Ja się przyznaję, że nie zaryzykuję bo zwyczajnie sytuacja i strach o każdy grosz mi nie pozwala. Pomysłu też nie mam, bo nie myślałam o tym.
|
|
|
#4333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nikogo nie namawiam, ale po tylu latach bezskutecznego szukania pracy ja bym podjęła takie ryzyko, a przynajmniej spróbowała zdobyć te dofinansowanie (40 000 zł to wcale niemało jak na taki lokal z jedzeniem).
|
|
#4334 |
|
Zakorzenienie
|
to tak jak ja- nie mam pomysłu ani środków. I tak, chciałabym jak piszesz, zabciajs spróbować choć przez krótki czas załóżmy 3 m-ce nawet na stażu coś porobić. Ale moje starania o cokolwiek to już trwają prawie 3 lata i straciłam nadzieję.
|
|
|
|
#4335 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie mogę sobie pozwolić na rozkręcanie interesu i czekanie na przypływ pieniędzy. Bo to trwa. Szukanie pracy też, owszem. To jest indywidualna decyzja każdego, ktoś musi to czuć i już. I nie martwić się o to czy odetną mu prąd... ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- Cytat:
Ja daję sobie szansę po nowym roku. Jak wtedy nic nie znajdę to się załamie,bo już powoli nie ma za co żyć.
|
|
|
#4336 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4337 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Biznes to może być dobry pomysł, sama o tym myślałam, ale:
a) trzeba mieć dobry pomysł b) wcale nie tak łatwo dostać dofinansowanie. Zresztą w 2012 nasz kochany rząd obcina budżet w ramach oszczędności. Oczywiście na pierwszy ogień idzie Fundusz Pracy. Rząd już zapowiedział, że pieniądze na UP-y będą tak małe, że tylko starczy na kuroniówki. Koniec ze stażami i dofinansowaniem działalności gospodarczych...
|
#4338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4339 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4340 |
|
Zakorzenienie
|
chciałabym wyjechać za granicę, bo znam dobrze j.niemiecki. Tylko niestety nie mamdoświadczenia, boję się ofert z internetu i nie mam pieniędzy na wyjazd i na start.
|
|
|
|
#4341 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4342 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze?? Kłamstwa nie znoszę, więc tego na pewno nie doradzę (czyli lewe L4). Ja bym brała pracę i się nawet nie zastanawiała. Wylot do Anglii nie ucieknie (a praca owszem), a bilet możesz wystawić np. na Allegro. A pół roku to jest tak wstępnie (domyślam się,że chodzi o urlop macierzyński), bo on się może przerodzić w urlop wychowawczy. Praca w zawodzie, na umowę, w budżetówce, od poniedziałku do piątku pewnie od 7 do 15, żyć nie umierać. Moim zdaniem nie ma się nad czym zastanawiać - brać pracę, a wylot do Anglii przełożyć.
|
#4343 |
|
Zakorzenienie
|
hmmm z mojego punktu widzenia zaczelabym się przejmować tym jakby zaproponowali mi pracę, to że byłaś na rozmowie nie daje gwarancji że Cię, jeśli jednak zaproponowali by Ci pracę, wtedy bym powiedziała o tym szefowi, czy to podczas podpisywania umowy lub też z 2 tygodnie przed wyjazdem, aby mógł zorganizować zastępstwo, lub kogoś, kto przejąby Twoje obowiązki. Podejrzewam że własie dużo osób ma podobny problem, i wydaje mi się że pracodawca wie, że mogłaś zakupić bilet przed rozmową czy też podpisaniem umowy.
|
|
|
|
#4344 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Bezrobotny nie podporządkowuje całego swojego życia na czekanie na "przyszłego pracodawcę" który pewnego dnia zechce go zatrudnić. Jeżeli by tak było to każdy bezrobotny siedziałby całymi dniami i czekał na cud. I nawet by nie mógł wziąć prysznica, bo przecież w tym czasie może zadzwonić telefon w sprawie pracy
|
|
#4345 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4346 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To nie jest takie proste. Oczywiście - praca ważna ale tu też chodzi o moje przyszłe życie ... czekaliśmy na ten wylot rok czasu odmawiając sobie doslownie wszystkiego...
|
|
#4347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak jak dziewczyny pisały, będziesz sie martwic jak dostaniesz tą pracę ![]() ja bym powiedziała pracodawcy prawdę, z L4 bym nie kombinowała,. |
|
|
|
|
#4348 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
|
|
#4349 |
|
Zadomowienie
|
Prywatne życie jest najważniejsze, tym bardziej, że długo czekałaś na ten wyjazd. W życiu bym z niego nie zrezygnowała. Ale tylko Ty widziałaś swojego potencjalnego szefa i możesz się domyślać czy jest wyrozumiały i jak zareaguje na Twoją prośbę
|
#4350 |
|
Zadomowienie
|
Rozumiem. Ja bym próbowała porozmawiać z facetem i przełożyć zaręczyny, jeśli szef nie dałby mi urlopu. Nie zając, nie uciekną. Dla mnie priorytetem byłaby w tej sytuacji praca.
Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2011-11-30 o 20:32 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:47.

od czwartku wysłałam całe 2 cefałki na średnio interesujące mnie ogłoszenia i tak sobie myślę, że ta zła passa potrwa pewnie gdzieś do lutego, marca
gratuluje pracy
niedługo będę żałować, że go w ogóle zrobiłam, bo zamiast ułatwić mi znalezienie pracy to mi teoretycznie utrudnia
nie wiem czy mam się śmiać czy płakać..