Był półmetek jest 100-dniówka. A co potem? PORODÓWKA! Mamcie III-IV 2012 cz. 5 - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-01, 13:35   #1171
karo_z
Rozeznanie

Dot.: Był półmetek jest 100-dniówka. A co potem? PORODÓWKA! Mamcie III-IV 2012 cz. 5

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
Mojego tż rodzice powiedzieli że jakby był chłopiec to Piotruś.. Bo tak miał na imię tż dziadek i fajnie by było.. Ale na szczęście jest Olivia Mojemu tż ten pomysł się nie spodobał i od razu im powiedział i do tej pory śmiejemy się z Piotrusia
Może Kacper, Filip? mi też się podoba Patryk
A moje Maleństwo się właśnie Piotruś będzie nazywać proszę mi się tu nie śmiać z Piotrusiów

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Dziekuje

Jakos mi juz lepiej, choc nadal jestem zla na kg

Ja w polskim sklepie kupuje zazwyczaj tylko jakies kielbaski czy ciasto - bo niemieckie ciasta nie sa tak dobre, a np ja izaury czy orzechowca nie potrafie zrobic ale teraz nie chodze juz do polskiego. Tesciowa nam przywiezie z polski jakis miesnych rarytaskow w poniedzialek
Poza tym latwiej nie jesc i nie myslec o ciastach jak sie nie ma ich pod reka
Izaura to ciasto, które robiła moja mama odkąd pamiętam na święta. Ja teraz kontynuuję tę tradycję - moje ulubione ciasto
Przepis mama wyczytała z poradnika domowego. Mam ten egzemplarz w domu - 1993r.

Cytat:
Napisane przez balbinka20 Pokaż wiadomość
IZAURA

Ciasto:
25 dag margaryny (ja tak daję ciut mniej niż pół kostki)
1 ½ szklanki cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
cukier waniliowy
4 jajka
1 ½ szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
50-70 dag sera
10 dag masła
4 jajka
1 szklanka cukru
Do dekoracji:
kokos choć ja nie daję... wolę np ta posypkę kolorową

Wykonanie:
Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy zagotować i zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Ostudzić dobrze bo się zważy po dodaniu żółtek. Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać 0,5 szklanki masy do dekoracji. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia, pianę ubitą z białek i wszystko razem wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem formy.

Ser zmielić. Masło utrzeć dodając powoli porcjami jajka, cukier i ser. Dobrze wymieszać.Masę wyłożyć na surowe ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temperaturze 180-190 °C.

Ostudzić i polać odlaną masą i posypać kokosem (lub cukiereczkami).

Smacznego

o właśnie o to chodzi
też nie dodaję kokosu...zostawiam samą polewę i jest pysznie
Potrzebujesz sesji produktów czy dań? Daj znać!

kontakt@karolinanicpon.pl
karo_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 13:35   #1172
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa
Dot.: Był półmetek jest 100-dniówka. A co potem? PORODÓWKA! Mamcie III-IV 2012 cz. 5

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
spokojnie nie denerwuj się - a do kiedy masz zwolnienie? ZUS nie wypłaca za cały miesiąc tylko za okres trwania zwolnienia i może z tego to wynika... np. 1 zwolnienie miałaś na miesiąc i dostałaś pokaźną kwotę a 2 np. na 2 tygodnie i dostałaś połowę
pierwsze zwolnienie miałam od 5września do 22 września drugie od 23września do 17października kolejne od 18października do 9listopada a następne od 10listopada do 29listopada i teraz kolejne mam od 30listopada do 22grudnia - ZUS wypłacił mi pierwszy raz 2 listopada pokaźną sumę, a dzisiaj drugi raz znacznie mniej o połowę mniej a nawet więcej...przecież to nie normalne?

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 13:37   #1173
iw32
Rozeznanie

A tak jeszcze wracając do imion to wydawało mi się zawsze, że moje imię jest już takie zanikające a tu proszę, na naszym wątku są aż cztery Iwony
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 13:38   #1174
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość

Wrzuciłam fotki na mejla, widać moje szerokie biodra
Pempek, a Twój brzusio jaki fajny!
Dziękuję bardzo
Ty też wyglądasz bardzo ładnie. Ja już dawno przekroczyłam 70, tzn. 5 kg temu, razem mam już chyba z 11 na plusie

Dziewczynki trzymajcie za mnie kciuki - dziś o 16 USG no i jakaś diagnoza co do tego mojego cukru... denerwuje się troche...

A tak poza tym, to chyba Was pozabijam za te przepisy na ciasta Ja słodyczy nie mogę a tu takie tematy.....
pempek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 13:39   #1175
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
pierwsze zwolnienie miałam od 5września do 22 września drugie od 23września do 17października kolejne od 18października do 9listopada a następne od 10listopada do 29listopada i teraz kolejne mam od 30listopada do 22grudnia - ZUS wypłacił mi pierwszy raz 2 listopada pokaźną sumę, a dzisiaj drugi raz znacznie mniej o połowę mniej a nawet więcej...przecież to nie normalne?
no dobrze to teraz tak - do kiedy zapłacił Ci pracodawca? i policz ile to było - podziel przez liczbę dni zwolnienia za które Ci wypłacili - wyliczysz ile mniej więcej za dzień Ci wypada, potem zobacz za ile dni wypłacił Ci zus za 1 razem

może ZUS wypłacił Ci np. za 1 razem za 2 zwolnienia na raz

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 13:41   #1176
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
no dobrze to teraz tak - do kiedy zapłacił Ci pracodawca? i policz ile to było - podziel przez liczbę dni zwolnienia za które Ci wypłacili - wyliczysz ile mniej więcej za dzień Ci wypada, potem zobacz za ile dni wypłacił Ci zus za 1 razem

może ZUS wypłacił Ci np. za 1 razem za 2 zwolnienia na raz
Mi pracodawca nie płaci tylko ZUS od razu bo ja mam własną działalność.

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-12-01, 13:43   #1177
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Mi pracodawca nie płaci tylko ZUS od razu bo ja mam własną działalność.
no to może jak wypłacili Ci za 1 razem dopiero 2 listopada to wypłacili Ci za 2 pierwsze zwolnienia

policz ile to dokładnie dni - podziel to co dostałaś na tą liczbę dni i wyjdzie Ci ta przeciętna za dzień
potem policz liczbę dni za 3 zwolnienie i też podziel - może wyjdzie

a ja rosnę i rosnę
Stary 2011-12-01, 13:52   #1178
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
no to może jak wypłacili Ci za 1 razem dopiero 2 listopada to wypłacili Ci za 2 pierwsze zwolnienia

policz ile to dokładnie dni - podziel to co dostałaś na tą liczbę dni i wyjdzie Ci ta przeciętna za dzień
potem policz liczbę dni za 3 zwolnienie i też podziel - może wyjdzie
liczyłam też nie zbyt się zgadza, będę na mieście to zajadę do ZUSu i ich zapytam

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-12-01, 13:55   #1179
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
no właśnie nie ma tylko 5 czy 7 uli - tyle co dla siebie i ostatnio (w zeszłym roku miał kontrolę z tej izby pszczelarskiej) wszystkie jego pszczółki są zdrowiutkie, a mówił że jakoś niedaleko od niego (jakieś 60 km) kazali zlikwidować wielką pasiekę bo właśnie były chore - no tyle, że wtedy to stowarzyszenie zwraca kasę jakby na odnowienie hodowli

leki się podaje, może nawet nie wiesz robi się to jakoś chyba w sierpniu - właśnie na te pasożyty podskrzydełkowe, a może dziadek nawet nie wie i potem np. pszczółki mu chorują...
ja się nie znam... mówię tylko co usłyszałam bo z ciekawości lubię o tym posłuchać

a co do spadziów z tego co wiem to to jest taki syfek z odchodami owadów itp. rzeczami
mój dziadek mieszka w takiej wsi w górach i nie należy do stowarzyszenia i owszem narzeka że mu pszczoły chorują ale na 100% ich niczym nie faszeruje tylko czasem jak jest gorszy rok to cukier im daje żeby z głodu nie zdechły.
zastanawia mnie czy ten znajomy jak daje lekarstwa pszczołom to co robi potem z tym miodem, wywala ?
jeśli chodzi o kupki owadów, to w miodzie ich nie ma bo miód jest jakby przetrawiony w układach pokarmowych pszczółek, wydaje mi się że miód jest jakby "wymiocinami" pszczół (przepraszam jak ktoś nie wiedział)

aaagga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 13:56   #1180
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
liczyłam też nie zbyt się zgadza, będę na mieście to zajadę do ZUSu i ich zapytam
ale dużo się nie zgadza czy tylko trochę? bo to wiesz też jeszcze kwestia tego ile było dni w miesiącu - raz wypada 30 a raz 31 i to też ma wpływ
myślę, że wszystko uda się wytłumaczyć - nie denerwuj się na zapas!

powodzenia w zusie

a ja rosnę i rosnę
Stary 2011-12-01, 13:59   #1181
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
myślicie, że jak zadzwonie do ZUSu to mi wytłumaczą dlaczego miesiąc temu zapłacili więcej a teraz mniej??

-
tak mi sie wydaje ze Ci powiedza
ja dostałam pismo z zusu ze zus w wawie(w którym zostawiam zwolnienia) przekazał moje dokumenty do zusu w Zgierzu celem wypłacenia mi zasiłku przez tamtejszy oddział, mam nadzieje ze nie będzie niespodzianek

Edytowane przez Cytrynka_Wawa
Czas edycji: 2011-12-01 o 14:02
Cytrynka_Wawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 14:01   #1182
engela
Raczkowanie

Mój mężuś też Piotrek
Jej coś mnie żołądek boli... zjadłam o on boli jak z głodu
engela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 14:03   #1183
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
mój dziadek mieszka w takiej wsi w górach i nie należy do stowarzyszenia i owszem narzeka że mu pszczoły chorują ale na 100% ich niczym nie faszeruje tylko czasem jak jest gorszy rok to cukier im daje żeby z głodu nie zdechły.
zastanawia mnie czy ten znajomy jak daje lekarstwa pszczołom to co robi potem z tym miodem, wywala ?
jeśli chodzi o kupki owadów, to w miodzie ich nie ma bo miód jest jakby przetrawiony w układach pokarmowych pszczółek, wydaje mi się że miód jest jakby "wymiocinami" pszczół (przepraszam jak ktoś nie wiedział)

no własnie wywala bo nie chce go jeść, tak jak mówię miód ma tylko dla siebie - no i jako prezenty dla znajomych
on uważa, że najlepszy - "najczystszy" miód jest właśnie lipowy
dba o swoje pszczoły bo bardzo to lubi - tak jak mówiłam pasja po dziadku

myślę, że taki miód w sprzedaży z dużych pasiek na pewno zawiera te wszystkie leki - bo sprzedawcom zależy na tym żeby miodu było jak najwięcej, więc na pewno leczą pszczoły, a że dzieje się to w okresie kiedy zbiera się miód spadziowy... to same rozumiecie, nawet jak wsypią te leki (to jest podobno jakiś proszek) i o tym wiedzą to i tak sprzedają ten miód

a ja rosnę i rosnę
Stary 2011-12-01, 14:05   #1184
MoniqW
Raczkowanie

Cytat:
no właśnie więc chyba będę musiała posłodzić tak jak kisiel

---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

a mam takie pytanko wolicie śpioszki + kaftaniki czy pajace ?
Pajace
Stary 2011-12-01, 14:14   #1185
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
ale dużo się nie zgadza czy tylko trochę? bo to wiesz też jeszcze kwestia tego ile było dni w miesiącu - raz wypada 30 a raz 31 i to też ma wpływ
myślę, że wszystko uda się wytłumaczyć - nie denerwuj się na zapas!

powodzenia w zusie

Achh już mnie szlak trafia z tego wszystkiego
będę z ZUSie to zapytam

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

Cytat:
Napisane przez MoniqW Pokaż wiadomość
Pajace
no właśnie ja też pajace

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-12-01, 14:16   #1186
Zariah
Rozeznanie

Dziewczyny! Wysmarowalam wczoraj takiego pieknego posta z podziekowaniami dla Was wszystkich i mi go wcielo

Ech...
: roza:
W kazdym razie dziekuje wszystkim Wam za troske!
: roza:

Jestescie kochane! Bardzo sie wzruszylam, ze tak sie o mnie i malutka martwilyscie. Jestescie fantastyczne!

Dziec nadal sie rusza slabo ale rusza sie wiec mam nadzieje ze prostu leniuchuje. Dzis rano moj maz czul przez brzuszek ruchy ja tez ale baaaardzo slabo. A on mowi ze czul mocno wiec moze ja po prostu taka nieczula jestem

3d mam w srode ale to nie jest diagnostyczne tylko takie sobie bardziej dla przyjemnosci ale i tak jak mala zobacze to sie uspokoje mysle

Polozna mnie zapisala na ktg na 18 grudnia :/ bo wtedy juz bedzie 28+1 i orzekla ze jestem dziwnym przypadkiem
zobaczymy.
Stwierdzila ze dopoki serce bije to sie nie bedzie tym przejmuje.

Ja mam urwanie glowy w domu i w pracy i nie mam nawet chwili na depilacje nog a co dopiero na wizaz.
Wczoraj dotarlam z nadrabianiem do 23 strony i odpisalam (ale posta wcielo )
A dzisiaj wchodze i juz grubo ponad 30 stron wiec nie dam rady nadrobic. Wybaczcie.

Wpadne po poludniu to nadrobie ile dam rade ale od konca Teraz jestem w pracy i wpadlam tylko ma chwilke bo mam urwanie glowy.

Zariah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 14:23   #1187
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

ja znowu jak po ogień... głupio mi tak, że się praktycznie nie udzielam a wpadam i wypytuje wybaczcie...

Mam pytanie do dziewczyn z Krakowa... Gdzie robiłyście usg połówkowe?? tak, żeby mi filmik nagrali i pomierzyli maleństwo...
Dzisiaj zaczynam 20 tc więc tak za 2 tygodnie pasowałoby iść

Będę BARDZO wdzieczna za odpowiedź
Stary 2011-12-01, 14:28   #1188
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Zariah A czemu jestes dziwnym przypadkiem? Trzymaj sie kochana

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość

Dziewczynki trzymajcie za mnie kciuki - dziś o 16 USG no i jakaś diagnoza co do tego mojego cukru... denerwuje się troche...
trzymam mocno
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 14:30   #1189
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

dzisiaj mam totalną labe - obiadu jednak nie robie bo nie ma komu

poza tym jesteś wściekła na ZUS i nie mam ochoty na nic

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-12-01, 14:34   #1190
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
myslalam ze na L4 jesteś
tak w ogole to dzien dobry laseczki
a zwolnienie też trzeba dostarczyć

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
Mój tz prosil abym mu obiecała ze wiecej chocby narazie ciuszków nie kupuje.
Ja co jakiś czas dostaję tyyyle ciuszków, że szok. Aż mi przykro, że nie mam okazji niczego kupić

Cytat:
myślicie, że jak zadzwonie do ZUSu to mi wytłumaczą dlaczego miesiąc temu zapłacili więcej a teraz mniej??
Policz dokładnie czy za pierwsze nie dostałaś za dłuższy okres.
Ja dostaję za każdym razem za zwolnienie - zwolnienie mam na okres 28 dni i za tyle dostaję wypłatę.

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość

Miód spadziowy
W Polsce występują dwa gatunki miodów spadziowych; jest to tzw. spadź liściasta, pochodzi najczęściej z drzew lipy oraz spadź iglasta. Są zbierane przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach tych drzew owadów (mszyc lub czerwiów), zmieszanych z wyciekającym - na skutek nakłucia owadów - sokiem komórkowym. Miody spadziowe zawierają dużo różnych substancji wspomagających leczenie w schorzeniach dróg oddechowych. Miód spadziowy jest najczęściej ciemny z odcieniem zielonkawym (w przypadku spadzi iglastej) lub ciemno żółtawym (w przypadku spadzi liściastej). Miody spadziowe z drzew liściastych mają specyficzny smak który nie każdemu odpowiada, a z drzew iglastych – łagodny, lekko żywiczny. Należy pamiętać, iż spadź nie występuje corocznie, w niektórych regionach Polski występuje raz na kilka lat i to właśnie dlatego miód spadziowy jest jednym z droższych miodów w Polsce. Świeża spadź ma barwę jasną, potem ciemnieje pod wpływem światła i tlenu.

Nie wiem skąd mit, że spadziowy miód jest "gorszy"

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 14:40   #1191
MoniqW
Raczkowanie

Tak mnie nakreciłyscie tymi kilogramami że ide dzis na basen ! Zima mnie dopadła i nic sie nie ruszam, wychodze rano do pracy ciemno wracam ciemno jak tu pojsc na spacer ... Ratuje mnie chyba to ze nie przepadam za słodkim - a jutro na wizycie okaze sie ile na plusie, moja waga w domu odmowila posluszenstwa musze kupic baterie.
Stary 2011-12-01, 14:42   #1192
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Zariah A czemu jestes dziwnym przypadkiem? Trzymaj sie kochana

Bo nie czuje malej tak czesto i tak mocno jak powinnam. a jesli czuej to najczesciej bardzo nisko tuz nad wzgrokiem lonowym. A rzadko bardzo gdzie indziej w brzuchu
polzna twierdzi ze czegos takiego jeszcze w swojej karierze nie spotkala - bardzo pocieszajace

Zariah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 14:43   #1193
cziqua
Zadomowienie

a ja własnie przespałam 2h i co ja w nocy zrobię
wsunęłam eklerka a na obiadek w sumie kolację kiełbasa z piekarnika z cebulką i chrzanem
byłam w tym laboratorium i w jednym zrobili mi badanie ze skierowania za free i pytam czy robią prokalcytoninę a babka patrzy w te zestawienie i mówi że nie a widze że ma zestawienie i cennik z KORLABu i wiem że tam te badanie można wykonac no ale się nie kłóciłam wracając wstąpiłam do przychodni osiedlowej pytam pani mówi że tak że można i widzę te samo zestawienie z KORLABu a że 70 zł to wiedziałam bo cennik w necie widziałam no to daje jej prawą rękę bo z lewej 15 min wczesniej była krew pobierana no ale babka za chiny nie mogła znaleźc żyły jak na złośc i suma sumarum wbijała się w tą samą co ta pinda wcześniej i wiecie co bolało jakby ta pipa co 1 mi pobierała krew dobrze sprawdziła byłabym kłuta tylko raz a nie 3

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 14:44   #1194
karolca
Zakorzenienie

a mnie mąż musiał zdenerwować

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-12-01, 14:45   #1195
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
a zwolnienie też trzeba dostarczyć

Ja co jakiś czas dostaję tyyyle ciuszków, że szok. Aż mi przykro, że nie mam okazji niczego kupić

Policz dokładnie czy za pierwsze nie dostałaś za dłuższy okres.
Ja dostaję za każdym razem za zwolnienie - zwolnienie mam na okres 28 dni i za tyle dostaję wypłatę.

Miód spadziowy
W Polsce występują dwa gatunki miodów spadziowych; jest to tzw. spadź liściasta, pochodzi najczęściej z drzew lipy oraz spadź iglasta. Są zbierane przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach tych drzew owadów (mszyc lub czerwiów), zmieszanych z wyciekającym - na skutek nakłucia owadów - sokiem komórkowym. Miody spadziowe zawierają dużo różnych substancji wspomagających leczenie w schorzeniach dróg oddechowych. Miód spadziowy jest najczęściej ciemny z odcieniem zielonkawym (w przypadku spadzi iglastej) lub ciemno żółtawym (w przypadku spadzi liściastej). Miody spadziowe z drzew liściastych mają specyficzny smak który nie każdemu odpowiada, a z drzew iglastych – łagodny, lekko żywiczny. Należy pamiętać, iż spadź nie występuje corocznie, w niektórych regionach Polski występuje raz na kilka lat i to właśnie dlatego miód spadziowy jest jednym z droższych miodów w Polsce. Świeża spadź ma barwę jasną, potem ciemnieje pod wpływem światła i tlenu.

mi babcia powiedziała że właśnie spadziowy jest najlepszy ma najwięcej właściwości leczniczych

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 14:45   #1196
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
może stąd:
"Spadź składa się przeważnie z wydalin mszyc zerujących na roślinach, rzadziej z czerwców i miodówek. Wszystkie te owady są właściwie szkodnikami roślin. Jest to sok roślinny, z którego zarówno mszyce jak czerwce pobierają części białkowe a w zamian wzbogacają je w wydaliny własnego organizmu. Stąd też smak, barwa oraz zapach miodu spadziowego w przeważającej mierze zależy od jakości soku roślinnego, a w mniejszej części od owadów, które wydalają spadź."

i stąd:
"Spadź początkowo ma barwę jasną, ale szybko dostają się do niej różne zanieczyszczenia takie jak kurz, ziarna pyłku kwiatowego, zarodniki grzybów. Zanieczyszczenia te nadają miodom ciemnie zabarwienie. Zielonkawy odcień z drzew iglastych pochodzi od glonów (zielenic)."

no i te leki o których pisałam...

a ja rosnę i rosnę

Edytowane przez mag_99
Czas edycji: 2011-12-01 o 14:47
Stary 2011-12-01, 14:48   #1197
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
może stąd:
"Spadź składa się przeważnie z wydalin mszyc zerujących na roślinach, rzadziej z czerwców i miodówek. Wszystkie te owady są właściwie szkodnikami roślin. Jest to sok roślinny, z którego zarówno mszyce jak czerwce pobierają części białkowe a w zamian wzbogacają je w wydaliny własnego organizmu. Stąd też smak, barwa oraz zapach miodu spadziowego w przeważającej mierze zależy od jakości soku roślinnego, a w mniejszej części od owadów, które wydalają spadź."

i stąd:
"Spadź początkowo ma barwę jasną, ale szybko dostają się do niej różne zanieczyszczenia takie jak kurz, ziarna pyłku kwiatowego, zarodniki grzybów. Zanieczyszczenia te nadają miodom ciemnie zabarwienie. Zielonkawy odcień z drzew iglastych pochodzi od glonów (zielenic)."

Jakby się opierać wyłącznie tym wyszłoby, że spadziowy miód nie dość, że byłby najtańszy to jeszcze bardzo dostępny. A jest miodem rzadkim, trudno dostępnym i nie występuje każdego roku

Ja lubię miód rzepakowy i gryczany (ale gryczany ma bardzo specyficzny smak i zapach, nie każdy go toleruje).

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-12-01, 14:54   #1198
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
może stąd:

i stąd:

przecież to nie ja napisałam!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!
czemu ci mnie zacytowało?
nawet jak klikniesz na link do tej wiadomości, to w mojej wypowiedzi nie ma takiego zdania
przekombinowałaś z cytowaniem
poza tym ja piszę na niebiesko
edit>ok już poprawione, tylko się zdziwiłam, bo mi wyświetlało że to cytat mojej wypowiedzi

Edytowane przez aaagga
Czas edycji: 2011-12-01 o 14:57
aaagga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 14:58   #1199
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Jakby się opierać wyłącznie tym wyszłoby, że spadziowy miód nie dość, że byłby najtańszy to jeszcze bardzo dostępny. A jest miodem rzadkim, trudno dostępnym i nie występuje każdego roku

Ja lubię miód rzepakowy i gryczany (ale gryczany ma bardzo specyficzny smak i zapach, nie każdy go toleruje).
no właśnie ja też tak zawsze myślałam, że jest taki wartościowy i rzadki dlatego taki drogi i zawsze kupowałam spadziowy bo taki dobry,

a tu się okazuje, że po prostu nie każdy pszczelarz go "produkuje" i może zawierać syfki, czy to w postaci zanieczyszczeń czy też w postaci leków

ojej aaagga aż się przestraszyłam dlaczego na mnie krzyczysz...

a ja rosnę i rosnę

Edytowane przez mag_99
Czas edycji: 2011-12-01 o 14:59
Stary 2011-12-01, 15:03   #1200
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

wygrałam wczoraj aukcje http://allegro.pl/wyprawka-0-3-6-tez...955089973.html nie wiem czy warto czy nie ale cóż myślałam, że ktoś mnie przebije...

MICHAŁEK

WYMIANA
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości