Amelka jest już z nami,na resztę dzieciaczków czekamy z otwartymi ramionami.I/II.2012 - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-01, 19:09   #721
*Agatek*
Zakorzenienie

Dot.: Amelka jest już z nami,na resztę dzieciaczków czekamy z otwartymi ramionami.I/I

Cytat:
Napisane przez snesha Pokaż wiadomość
Ząb sam by się nie "usztywił' . Miałaś zapalenie ozębnej czyli tkanki utrzymującej ząb na miejscu nieruchomo (ozębna to kość+włókna wychodzące z kości do korzenia zęba). Jak ozębna jest w stanie zapalnym to ząb może się ruszać - jak stan zapalny mija to ząb stabilizuje się.
Zapalenie ozębnej to inaczej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zapalen...ho%C5%82kowych
Tak jak tu napisali, że leczeniem jest wyłącznie leczenie kanałowe. Twoje pice mleka nie miało nic do tego - pomogło zaczęcie przez twoją dentystkę leczenia kanałowego co wyeliminowało bakterie i wyleczyło stan zapalny ozębnej.
I to nie są teorie tylko nauka po prostu.
A jak piszesz takie rzeczy to mogę porównać do wsadzania dzieci do pieca na 3 zdrowaśki żeby zbić gorączkę.
Picie mleka = mocne kości tak? Czyli kość się wzmocniła i tak ząb się usztywnił nie można tego pojąć?

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 19:10   #722
AgaMili
BAN stały

Dot.: Amelka jest już z nami,na resztę dzieciaczków czekamy z otwartymi ramionami.I/I

Ide sie kąpać a wy sio od kompa, żebym nie miała 3 stron do nadrobienia za godzine
AgaMili jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 19:10   #723
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:
I miał rację.
bo to dobry lekarz jest
powiedzial,ze klopoty zazwyczaj wynikaja z naszego zaniedbania, a nie przez ciaze

Sometimes when I close my eyes, I can't see
pearpearl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 19:12   #724
zoskasamoska
Wtajemniczenie

Możliwe pearl, ale czytałam gdzieś , że nawet jak kobieta ma zdrowe zęby to może mieć w czasie ciązy z nimi problemy, no, ale to chyba głupoty czytałam, na pewno głupoty
zoskasamoska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 19:16   #725
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zoskasamoska Pokaż wiadomość
Haha, być może Ale jakoś tak mnie nakusiło wtedy :P
a idz Ty, brzydalu

---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ----------

Cytat:
Możliwe pearl, ale czytałam gdzieś , że nawet jak kobieta ma zdrowe zęby to może mieć w czasie ciązy z nimi problemy, no, ale to chyba głupoty czytałam, na pewno głupoty
ja tam nie wiem
u mnie tez bylo tak, ze ulamal mi sie kawalek plomby i jak pozniej powiedzialam Mamie o ciazy, to stwierdzila, ze to tez tlumaczy ta plombe
ale jak poszlam do dentysty i mowilam mu, ze to pewnie przez ciaze, to pokiwal glowa i powiedzial, ze to bujda

Agatku, od dwoch dni picia mleka kosci sie raptem nie wzmocnia

Stary 2011-12-01, 19:17   #726
snesha
Rozeznanie

Cytat:
[/COLOR]snesha ciąża ma wpływ na zęby i to bardzo. Dziecko pobiera ogromne ilosci wapna od matki i jesli matka nie przyjmuje dodatkowego wapna (tak jak jest w moim przypadku) to moze sie to naprawde szczerbato skończyć...
Nie ma absolutnie żadnej fizycznej możliwości utraty wapnia z zębów. Po prostu dlatego że twarde tkani zęba nie są ukrwione i tyle. Wapń dla dziecka MUSI znajdować się we krwi matki. Skoro ząb nie jest ukrwiony to wapń nie "teleportuje"się do krwi matki. Jedyne źródło wapnia we krwi matki to jej kości - bo są unaczynione.
Poczytaj - pierwszy lepszy art w google:
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,84638.html
Jak zapobiec osłabieniu zębów w czasie ciąży i karmienia?
Panuje przekonanie, że zęby kobiety w ciąży słabną, bo dziecko "wysysa" wapń z całego organizmu matki
Nic bardziej błędnego. Rezerwa wapnia w zębach jest bardzo duża, praktycznie nie do ruszenia. Poza tym w szkliwie zębów nie ma żadnych naczyń, którymi wapń mógłby być odprowadzany do organizmu dziecka.

Przyczyna osłabienia zębów jest tak naprawdę banalna - to pogorszenie się higieny. Wpływ ma na to m.in. niewielkie obrzmienie błony śluzowej w jamie ustnej, do którego dochodzi na skutek zmian hormonalnych w organizmie kobiety. Jednak głównym powodem są nieregularne posiłki. W czasie ciąży wiele kobiet odczuwa wzmożony apetyt, ma różne zachcianki, pojada między posiłkami, ale po jedzeniu nie myje zębów. Dlatego tak łatwo rozwija się u nich próchnica i choroby przyzębia. Recepta na to jest jedna - jeść regularnie i dokładnie myć zęby każdym posiłku.
snesha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 19:21   #727
zoskasamoska
Wtajemniczenie

No ok.. To ja nie wiem jak wytłumaczyć fakt, że mojej ciotce powykruszały sie prawie wszystkie zdrowe zęby w czasie ciąży. Nieważne.

Ok, ja ten temat już zamykam i dajcie spokój ;P
zoskasamoska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 19:25   #728
MMONIKA9
Wtajemniczenie

Cytat:
Ząb sam by się nie "usztywił' . Miałaś zapalenie ozębnej czyli tkanki utrzymującej ząb na miejscu nieruchomo (ozębna to kość+włókna wychodzące z kości do korzenia zęba). Jak ozębna jest w stanie zapalnym to ząb może się ruszać - jak stan zapalny mija to ząb stabilizuje się.
Zapalenie ozębnej to inaczej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zapalen...ho%C5%82kowych
Tak jak tu napisali, że leczeniem jest wyłącznie leczenie kanałowe. Twoje pice mleka nie miało nic do tego - pomogło zaczęcie przez twoją dentystkę leczenia kanałowego co wyeliminowało bakterie i wyleczyło stan zapalny ozębnej.
I to nie są teorie tylko nauka po prostu. Na wielu rzeczach się nie znam, ale akurat o medycynie to mogę coś powiedzieć.
A jak piszesz takie rzeczy to mogę porównać do wsadzania dzieci do pieca na 3 zdrowaśki żeby zbić gorączkę.

i tu się zgadzam picie mleka nie ma z tym nic wspólnego jak by tak było to wszyscy by pili mleko litrami by nie musieli chodzic wyrywać zębów
ja jak byłam u mojej lekarki bo mi się ząb ukruszył to jej powiedziałam że czuje ze ząb mi się lekko rusza to mi powiedziałą ze ma prawo bo jest stan zapalny ale podleczy go i będzie dobrze a aj myślałam ze jak sie rusza to już jest do wyrwania a tu prosze zatruła go podleczyła i ząbek już sie nie rusza
chociaż ja uwielbiam mleko i pije go bardzo dużo to może dlatego przestał się ruszać jak mleko takie cuda czyni kto to wie
Stary 2011-12-01, 19:25   #729
AgaMili
BAN stały

eh i zapomnialam ze woda sie wlacza do grzania za 10 minut i nie starczy mi tej z bojlera na całą wanne więc mam jeszcze pół godzinki do kąpieli.

Mam pomysła. Nowy wątek niech ma tytuł:
Brzuchatki - zębatki albo nasze brzusie i zębusie . Co wy na to? Bo już się robi nudna ta dyskusja
Stary 2011-12-01, 19:28   #730
MMONIKA9
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pearpearl Pokaż wiadomość
a idz Ty, brzydalu

---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ----------

ja tam nie wiem
u mnie tez bylo tak, ze ulamal mi sie kawalek plomby i jak pozniej powiedzialam Mamie o ciazy, to stwierdzila, ze to tez tlumaczy ta plombe
ale jak poszlam do dentysty i mowilam mu, ze to pewnie przez ciaze, to pokiwal glowa i powiedzial, ze to bujda

Agatku, od dwoch dni picia mleka kosci sie raptem nie wzmocnia

Cytat:
Napisane przez AgaMili Pokaż wiadomość
eh i zapomnialam ze woda sie wlacza do grzania za 10 minut i nie starczy mi tej z bojlera na całą wanne więc mam jeszcze pół godzinki do kąpieli.

Mam pomysła. Nowy wątek niech ma tytuł:
Brzuchatki - zębatki albo nasze brzusie i zębusie . Co wy na to? Bo już się robi nudna ta dyskusja
Stary 2011-12-01, 19:29   #731
snesha
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
Picie mleka = mocne kości tak? Czyli kość się wzmocniła i tak ząb się usztywnił nie można tego pojąć?
Jak już pisałam to nie tylko kość tylko kość+ włókna wychodzące z kości do zęba (wklejam rysunek). Jak jest stan zapalny to włókna się rozpadają i ząb się rusza. Jak zacznie się leczenie kanałowe, stan zapalny mija i włókna się regenerują - mleko nie ma nic do rzeczy.
Jeżeli byłoby tak jak piszesz, to absolutnie żadne złamanie ręki albo nogi nie zrosło by się bez picia mleka

Cytat:
bo to dobry lekarz jest
powiedzial,ze klopoty zazwyczaj wynikaja z naszego zaniedbania, a nie przez ciaze
Ja też muszę się przyznać to tego zaniedbania - w pierwszych miesiącach miałam takie mdłości że po prostu mi się nie chciało myć zębów, a nawet jak myłam to niedokładnie bo miałam straszny odruch wymiotny. O umyciu tylnych zębów mogłam tylko pomarzyć. Więc niestety higiena grosza niż normalnie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg periodontium1.jpg (10,0 KB, 2 załadowań)
Stary 2011-12-01, 19:33   #732
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja też muszę się przyznać to tego zaniedbania - w pierwszych miesiącach miałam takie mdłości że po prostu mi się nie chciało myć zębów, a nawet jak myłam to niedokładnie bo miałam straszny odruch wymiotny. O umyciu tylnych zębów mogłam tylko pomarzyć. Więc niestety higiena grosza niż normalnie
a wlasnie jezeli chodzi o wymioty, to kwasy zaladkowe maja negatywny wplyw na szkliwo i tutaj tez moga byc jedna z przyczyn pogorszenia stanu jamy ustnej, prawda?

Stary 2011-12-01, 19:35   #733
NataliaM1103
Rozeznanie

Dziękuję Wszystkim za życzenia
NataliaM1103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 19:38   #734
pearpearl
Wtajemniczenie

NataliaM, od nas tez wszystkiego najlepszego

Stary 2011-12-01, 19:39   #735
AgaMili
BAN stały

Poślizgnęłam się na schodach i spadłam na tyłek, a do tego wykręciłam kolano
Stary 2011-12-01, 19:39   #736
snesha
Rozeznanie

Cytat:
a wlasnie jezeli chodzi o wymioty, to kwasy zaladkowe maja negatywny wplyw na szkliwo i tutaj tez moga byc jedna z przyczyn pogorszenia stanu jamy ustnej, prawda?
Prawda, tak samo jak picie dużej ilości coli (duża zawartość kwasu ortofosforowego i węglowego). Wspaniale to "pomaga" bakteriom, które same ciężko pracują "produkując" własne kwasy do rozpuszczanie szkliwa i wywołania próchnicy. U kobiet w ciąży dochodzą też problemy z dziąsłami - często są zaczerwienione i krwawią przy myciu (a to z kolei wina hormonów). I taka kobieta z krwawiącymi dziąsłami po prostu myje zęby mniej dokładnie bo się boi podrażniać bolące i krwawiące dziąsła. Czyli znowu mamy próchnicę spowodowaną gorszą higieną.
Stary 2011-12-01, 19:42   #737
eliza1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez uska000 Pokaż wiadomość
ide po berliso na sniadanie i po paczka dla tzta;p
ja slodyczy juz nie 8 gofrow to przegiecie;p a moja kolezanka odkryla ze mozna gofry w tosterze robic;p tak jak ja tosty w gofrownicy;p
Da się ,jak powiedz i daj przepis na ciasto
Przez te zęby dziewczyny będą miały co nadrabiać ale uważam tak jak snesha.Agatek ty to zawsze swojej racji tak bronisz ,że uważasz ,że nikt nie ma racji tylko ty,czasami jak ktoś ma wiedzę na ten temat warto odpuścić.
Tak samo jak z bananami pisałas ,ze w lodówce czernieją ,a mi jakoś nie ,a i tak nie przyjęłaś do wiadomości tego ,że może być inaczej i pisałaś swoje. Strasznie bojowa jesteś i ciężko ci zaakceptować odmienne zdanie
zanim się urodziłaś - kochałam Cię ,
nim minęła pierwsza minuta Twojego życia...
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć..."
eliza1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 19:44   #738
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

KOńcząc temat zębowy
to NAWET jeśli melko wpłynęłoby na to, ze stan zębów sie polepszy to NA PEWNO nie nastąpiłoby to w 2 dni...bo jednak proces trawienia i wchłaniania troszke trwa... jak sie wchłonie do krwi to tez troche w niej krąży zanim trafi tam gdzie powinien... Gdyby wszystko działało w 2 dni to po co brałoby się np żelazo tygodniami czy miesiącami?

KUNIEC WOJNY
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 19:44   #739
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:
oj, jaka ciamajda

a tak powaznie, to dobrze, ze na tylek
ostroznie tam

Cytat:
Prawda, tak samo jak picie dużej ilości coli (duża zawartość kwasu ortofosforowego i węglowego). Wspaniale to "pomaga" bakteriom, które same ciężko pracują "produkując" własne kwasy do rozpuszczanie szkliwa i wywołania próchnicy. U kobiet w ciąży dochodzą też problemy z dziąsłami - często są zaczerwienione i krwawią przy myciu (a to z kolei wina hormonów). I taka kobieta z krwawiącymi dziąsłami po prostu myje zęby mniej dokładnie bo się boi podrażniać bolące i krwawiące dziąsła. Czyli znowu mamy próchnicę spowodowaną gorszą higieną.
no i prosze,ile mozna sie dowiedziec z ciazowego watku

Dziewczynki
, jak sie sprawdza statystyki watkowe? Takie jak kiedys wkleila Agatek?

Stary 2011-12-01, 19:45   #740
dph
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nawojka8583 Pokaż wiadomość
Kasik a ile u Was w IE trzymają po porodzie w szpitalu? U mnie można już wyjść po szesciu godzinach jeśli zdecydują, że wszystko jest ok.

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

Zosia moje też słabieńkie i też się boję co to będzie
nawojka po sześciu godzinach???? szok a po cesarce? a gdzie Ty mieszkasz w UK?

Cytat:
Skoro nie chcesz karuzeli tylko chodzi Ci o muzeczke to polecam cos za grosze:
http://allegro.pl/tomy-ruchomy-proje...959185116.html
mam takie samo
AgaMili i co zadowolona byłaś z tego projektora?
Stary 2011-12-01, 19:46   #741
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
o kurka kobito!!! ostroznie....

tak piszę a wczoraj nie lepsza byłam.. szlam do ortodonty i zawadziłam butem o schody i tez bym rypnęła ale podparłam się ręką na szczęscie bo do przodu leciałam....
Stary 2011-12-01, 19:46   #742
pearpearl
Wtajemniczenie

wlacha, koniec wojny !

lepiej powiedzcie, czy wywala mnie ze szkoly rodzenia, jak nie przyjde na pierwsze zajecia ?

Stary 2011-12-01, 19:47   #743
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
wlacha, koniec wojny !

lepiej powiedzcie, czy wywala mnie ze szkoly rodzenia, jak nie przyjde na pierwsze zajecia ?
nie mam pojęcia.... nie chodzę
zaraz Wam cos pokażę
Stary 2011-12-01, 19:48   #744
czubasek20
Zakorzenienie

Cytat:
Uważaj na siebie

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 19:48   #745
BebiBebi
Rozeznanie

GG do BebiBebi

Byliśmy na pierwszych zajeciach szkoły rodzenia Fajnie było, ogólnie wykład teoretyczny o porodzie, symptomach, o rodzinnym porodzie, potem wizyta na salach porodowych, a potem nauka oddechu przeponą.
Dostaliśmy małe paczuszki z próbkami. Jeszcze 7 takich spotkań Mi sie podobało, mężowi nudziło

BebiBebi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 19:48   #746
snesha
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
nie mam pojęcia.... nie chodzę
zaraz Wam cos pokażę
Pokapoka....
Stary 2011-12-01, 19:48   #747
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
tak piszę a wczoraj nie lepsza byłam.. szlam do ortodonty i zawadziłam butem o schody i tez bym rypnęła ale podparłam się ręką na szczęscie bo do przodu leciałam....
a teraz idzie zima i slisko...
musimy byc czujne jak wazki

czytalam jednak, ze dzidzia jest tak swietnie chroniona, ze nawet jak sie mamusi zdarzy upadek, to najczesciej nic sie zlego dziecku nie dzieje

Stary 2011-12-01, 19:51   #748
MMONIKA9
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eliza1984 Pokaż wiadomość
Da się ,jak powiedz i daj przepis na ciasto
Przez te zęby dziewczyny będą miały co nadrabiać ale uważam tak jak snesha.Agatek ty to zawsze swojej racji tak bronisz ,że uważasz ,że nikt nie ma racji tylko ty,czasami jak ktoś ma wiedzę na ten temat warto odpuścić.
Tak samo jak z bananami pisałas ,ze w lodówce czernieją ,a mi jakoś nie ,a i tak nie przyjęłaś do wiadomości tego ,że może być inaczej i pisałaś swoje. Strasznie bojowa jesteś i ciężko ci zaakceptować odmienne zdanie

no w końcu ktoś miał odwage to powiedzieć
ja na temat bananów już nawet sie nie wypowiadałam bo brak słow
a babany tak w ogóle to czarne sie robią jak leżą np w koszyku razem z jabłkami dlatego dziewczyny pamiętajcie by tych owoców razem obok siebie nie kłaść!!!

i koniec tematu zębów!!!!! bo zachwile wszystkie będa narzekać że was bolą
Stary 2011-12-01, 19:51   #749
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

ściana w pokoju niuniusia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2119.jpg (69,7 KB, 43 załadowań)
Stary 2011-12-01, 19:52   #750
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
Uważaj na siebie
jeju, Czubasek, litosci nie masz
nie dosc, ze nam sie dziewucha wykopyrtnela, to Ty jeszcze ja pala dobijasz....

Neska, poka poka...

Bebi, a macie raz czy dwa razy w tygodniu zajecia?

Dziewczyny, macie pomysl, w co mozna sie ubrac na slub cywilny w styczniu??? Od razu zaznaczam, ze nie mam zadnych eleganckich butow

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości