|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
Cytat:
lula -p Miki nie je nw nocy? jak to? śpi całą noc? o taki dla mamuni dobry?
|
|
#2372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2373 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja karmię butlą od 3 tygodnia życia Małej. Z racji, że kuchnia jest na dole a sypialnia u góry to starałam się to wszystko jak najlepiej zorganizować. Mianowicie - butelki mam dwie czyste zawsze na noc, puszka z mlekiem, dzbanek z chłodną wodą na tacy, do tego czajnik elektryczny i podgrzewacz - wszystko stoi na komodzie. W czajniku zawsze przegotowana woda - najczęściej dwa razy i wtedy tylko podgrzewam sobie włączając czajnik na chwilkę... . Jak za ciepłe to zimna przegotowana z dzbanka ale to bardzo rzadko. MI odpowiada Co do zanikania pokarmu - Mała często była na piersi, co ją odstawiłam to płacz lub sen na 10 min i płacz, po podaniu butli z mm spała długo, więc wniosek, że się nie najadała. Potem przez stres pokarm straciłam prawie zupełnie - piersi nigdy nie były nabrzmiałe jak to bywało wcześniej i odciągając laktatorem kończyło się na 30ml z obu... potem już nawet tak dobrze nie było. Długi wywód ale mam nadzieję, że pomoże |
|
|
|
|
#2374 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Teraz jak Julik śpi całą noc mam gotową wodę na ranne karmienie a i obleci nawet do południa ta woda A wieczorem jeszcze zawsze wyparzam butelki i mam na następny dzień gotowe. A no i u mnie to w kuchni stoi, bo mieszkamy w kawalerce ale opcja przy łóżku wygodniejsza jak masz możliwość.Podgrzewacza nie mam jeszcze widzę dzieciaki wyjątkowo grzeczne dziś były, tyle gaduły mamuśki naprodukowały
|
|
#2375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
że też nie spytałam o to w przychodni, tylko u nas to pewnie chodzi o tą skazę białkową bo co chwilę Zuzię wysypuje to dziadostwo mimo iż nie jem już prawie nic
|
|
|
|
|
#2376 |
|
kosmitka
|
Albo tylko, albo aż.
U nas jakoś 36 czy 37, a teraz ok 40-41.
|
|
#2377 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a męża też mam czasem ochotę udusić jak wróci z dworu i wparuje mi do pokoju na poodkurzany dywan i naniesie brudu uhh ![]() Cytat:
![]() Cytat:
czyli wtula głowę w materac ![]() a to nie turlają się Wam dzieci tak ??? Moja już parę razy wywinęła mi taki numer, że z boczku poleciała na brzuch ja myślałam,że to chyba normalne?? teraz ma w ogóle nową zabawę i się przetacza z boku na bok- tak śmiesznie podkula nóżki jakby kołyskę robi i buju-buju na boki ![]() Cytat:
super tatuśko się spisał muszę mojego podpuścić moze się zgodzi zostać kiedyś sam a ja bym wyskoczyła na piwko z kumpelą ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Może Ty wiesz kiedy można się do spacerówy przesiąść? Bo obawiam się, że zimy to my w gondoli nie przejeździmy Cytat:
tak ino-ino pyrka na gazie, tak mnie uczyła mamcia i babcia, wtedy wychodzi najlepszy i nie mętnieje Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Natka - ektra choinka! Moja mama robi też takie gwiazdeczki i aniołki, ja jestem lewus ![]() Sonia dobrze, że mężu zmądrzał ale przyznam że cena tej wagi mnie zabiła nie wiem czy bym sama kupiła
|
|
#2378 |
|
Zakorzenienie
|
Wow
U nas było 31 a teraz 38---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- Moje dziecko jest the best -mówię sobie wykąpię ją wcześniej wzorem niektórych mamusiek, nakarmię i będę miała długi wieczór dla siebie i męża i co????? Zuzia siedzi w huśtawce cieszy gębulkę a raczej teraz już wrzeszczy i co mam robić dalej ![]() :brzydal :
|
|
|
|
#2379 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oj Natka nie wyparłabyś się Szymka![]() Cytat:
![]() Cytat:
mam to w kuchni, ale to chwila moment dojść z pokoju
|
|
|
#2380 |
|
kosmitka
|
Mooonik nasz śpi na poduszce, inaczej wcale nie chciał leżeć w łóżeczku. I nie turla się wcale, ogólnie z przewracaniem jest jakiś niemrawy. Nogi w górę lub dooopskiem zarzuca tak śmiesznie i przesuwa się rakiem głową do tyłu.
|
|
#2381 | |||
|
Zakorzenienie
|
ucięło cytat- Lulla jak pecherz???
ciemieniucha może się pojawiać do 6m nawet - ostatnio wyczytałam jak szukalam sposbów na walkę z nią. Widzę u babci masz Piotrusia aniołka dobrze, może odpoczniesz trochę i nabierzesz sił Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
i potrzebuję jakiegoś kremiku dla niej na buźkę bo ma bardzo wysuszoną Mamuśki co Wy używacie? Ten Nivea na każdą pogodę jest choć trochę nawilżający??fajnie, że karuzelka się sprawdza a co do Malamutki też ostatnio się zastanawiałam co u niej. Agnyska miała z nią kontakt jakiś.... I ciekawe jak u córeczki Irmith to badanie wyszło? ![]() nasza urodziła się z 35, po 2tyg na kontroli było 36 a teraz to nie wiem, może w nast tygodniu się dowiemy jak jaśnie pani nasza pediatra wróci z urlopu ![]() a moja córka dziś zwariowała i spała calutką noc od 20 do 8, wstała na jedzenie, poszła kimać dalej, przebudziła sie przed 11 na kolejne karmienie i znowu poszła spać. zjadła o 14 wyszłyśmy na chwilę na spacer znowu spała, wróciłyśmy to chwilę poleżała pod karuzelą zjadła i znowu spanie.. generalnie jadła dziś i spała teraz też już od godziny śpi ciekawe jaka będzie noc...
|
|
#2382 | |
|
Zakorzenienie
|
u mnie 34 a teraz 41,5
mój to w szerz idzie zamiast wzdłuż Cytat:
teraz też już śpi od 20 ![]() a co do kremów , używam tego nivea na każdą pogodę i mam jeszcze z nivea do ciała i buzi z nagietkiem też dobry i dobrze nawilża.
|
|
|
#2383 |
|
Zakorzenienie
|
weź, nie budź mojej paniki
|
|
|
|
#2384 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
chciałabym to rakowanie zobaczyć moja dzis tylko wyszla nozkami z lozeczka tak się fiergala ![]() Cytat:
![]() patrze na skład tego kremiku i się chyba w niego zaopatrzę- a wydajny choć jest?
|
|
#2385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój co prawda śpi, ale zaraz ryk jak wyczuje, że obok cyca brak... |
|
|
|
|
#2386 | |||
|
kosmitka
|
Cytat:
.Cytat:
Franek też trochę spał, ale bez przesady. Teraz usnął ok 20.30 i już biegałam go uspokajać, suszara w ruch. Inaczej nie chce usnąć. Czy on z tego wyrośnie? A ten na każdą pogodę po domu używasz czy tylko na wyjścia? Przepraszam, nie miałam zamiaru. U nas i śluz, i zielona kupa, i wysypka. Paniki nie ma, odstawiam nabiał i obserwuję. Cytat:
.No nie mogę, że on się budzi. Kiedy nocki zacznie wreszcie jakkolwiek przesypiać .
|
|
|
#2387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój ma pierw musztardową a na koniec już rzadką zieloną. Wysypka gdzie? Duża? |
|
|
|
|
#2388 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
szkoda, że nie masz to może poszukam w necie ![]() Cytat:
aaaaa i do tego od wczoraj rana mopsik nie zrobił kupki, co jest dziwne bo karmię piersią i zawsze miał 2-3 kupki dziennie do tego ta jego ostatnia kupka była konsystencji błota i zielona Jutro idziemy do lekarza więc się dowiem czy wszystko jest w porządku
|
||
|
|
|
#2389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jest wyjatkowy o! a co do do spania, to nie pamiętam czy pisałaś- śpi w swoim pokoju czy z Wami w sypialni? może ma za dużo jakichś bodźców? moze cos go rozprasza, przeszkadza?
|
|
#2391 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Za przykładem MałgosiM8 położyłam syna o 17.00, spał 45 minut, kąpiel i zasnął o 20.30
Jak trafię jeszcze taką minę to ponudzę trochę ![]() Cytat:
zostały mu odpuszczone![]() Cytat:
A możliwe, że pulpaśny, ponoć mam bardzo tłuste mleko Okaże się za tydzień na ważeniu ile to moje złotko waży.![]() ![]() Cytat:
![]() tż się wkurza, ze mały ma tylko wiadomo co po nim![]() Cytat:
![]() W necie powinny być jakieś szablony Dobranoc mamuśki |
||||
|
|
|
#2392 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sweterki tez super, kupowałam takie bratankowi ale zawsze ubolewałam nad ślicznymi sukienkami (bo już pisałam kkiedyś że wg usg do końca miał być dziewczynką ) no ale teraz czuje się spełniona bo moge kupowac sukenusie dla Natalci i fajowe chłopięce rzeczy dla matusia ![]() a mnie to się i natalcia w dresach podoba, wczoraj miała taką zieloną bluze z żabą i szare spodenki to wyglądała jak Natalek no co Ty, szkoda mi tej kasy którą już wydałam no i czasu też, w końcu już tylko semestr został, damy rade Cytat:
ciągle się nie moge nadziwić jai on do Ciebie podobny jest ![]() nom, Pudzianka bo jej się na rączkach robią takie okrągłe wałeczki-bułeczki, z resztą było widac na fotkach golaskowych ![]() no tak, tylko że zrobiłam sobie szlaban na kupowanie sukienek takich na teraz, i mówiłam ze będe kupowac dopiero an wiosne, no ale jak teraz kupie taką większą na wiosne to chyba zakaz podtrzymany co? a moja mama też już miała nic nie kupować a wczoraj znów dwie bluzeczki kupiła, babka-wariatka ![]() Cytat:
2. ![]() 3. u nas na większości pisze 6 miesięcy, albo 6-9 4. no to mamy pare pudzianową ![]() Cytat:
a ja co? zapomniałam o nią poprosić Cytat:
więc mam taki wspaniały czajnik które ma funkcje podgrzewania wody do różnych temperatór i robi to szybciuteńko więc na pewno bym go postawiła obok łóżka i rachu ciachu wode podgrzewała, mleko też by było pod ręką i poszłoby w mgnieniu oka ![]() wiesz ja też myślałam ze mi pokarm zanika, a mi się po prostu unormowała laktacja i mam teraz mniej mleka, ale jest tyle ile potrzeba i nie kapie co chwile ![]() Cytat:
![]() co do spacerówki to zależy jaką posiadasz, jak taką którą idzie obniżyć na płasko to i już mozna by zamienić gondolke na nią, a jak nie ma takiej funkcji no to jak dziecko siedzi samodzielnie akurat wałkowałyśmy z bratową ten temat w niedziele ![]() a natalka się sama nie turla, bo jest leniuszek, z pomocą to owszem, ale ma jeszcze czas na samodzielne harce ![]() a czemu tatuś miałby się nie zgodzić, da rade na pewno ![]() Cytat:
a ta nivea też fajna, bo "mój" wojtuś ją miał, świetnie się sprawdzała nawet na dużych mrozach a do domku to mam krem z Hippa do twarzy i ciała, bardzo ładnie nawilża ![]() Cytat:
Moje dziecie skoro świt postanowiło ... przystroić ściane w sypialni ![]() a teraz ide sprzątać, a co sprzatanko z rana jak śmietana!
Edytowane przez acelinka Czas edycji: 2011-12-02 o 07:04 |
||||||||
|
|
|
#2393 | |||
|
Zadomowienie
|
dzień dobry! ja nie mogę moje dziecko bije rekordy spania - zasnęła na popołudniowa drzemkę o 18ej, spała na kanapie do 20:30, obudziłam Agacię, wykąpała, zjadła, i o 21:10 już spała i to do 2:40
zjadła i jeszcze do 6ej spałyśmy, zjadła i znowu godzinka drzemki ![]() no tylko je mniej, ale nadal jestem w szoku, ze tyle śpi - zle żeby nie było nie chwale, bo może być jeszcze lepiej ![]() u to gratulacje Lulla a jak pęcherz? współczuje ci baaardzo. znam ten ból. ja mam takiego schiza, że tylko mam gole stopy i od razu pęcherz sie odzywa Cytat:
rozrywkowa panna ![]() u nas główka 35-teraz 38 Cytat:
a jak nocka![]() Cytat:
dekoratorka wnętrz dziewczynki kupowałyście może pościel tutaj? http://allegro.pl/ala-i-as-posciel-s...925943621.html
"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C. Edytowane przez indygo79 Czas edycji: 2011-12-02 o 08:22 |
|||
|
|
|
#2394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co za niedobre dziecko! kto to widział tak długo spać, niedobra Agatka! jasne, dekoratorka, jak parsknęło na ściane tak zostały plamy i co ja mam teraz z tym zrobić? chyba będe musiała kupić jakąś naklejke albo coś, albo pomalować ściane ale jak to mówi mój dziadek "szkody przy dziecku muszą byc" ładniusia pościel a my zamówiłyśmy u chrzestnego na prezent kubusiową pościel, ciekawe co fajnego lub niefajnego wybierze
Edytowane przez acelinka Czas edycji: 2011-12-02 o 08:48 |
|
|
|
|
#2395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2396 |
|
Zadomowienie
|
Witam dziewczyny!
Na wstępie powiem.... składam hołd wszystkim mamom, które muszą w nocy często wstawać i karmić swoje maleństwa Ja do tej pory wstawałam tylko raz w nocy, a teraz z racji tej niskiej wagi wstaję (dopiero od 2 dni ) 2-3 razy. Dziś w ogóle ciężka noc była... poł nocy młody formował kupę i strasznie niespokojny był.A nad ranem obudził się z tak potwornym wrzaskiem ... to nie był płacz, tylko krzyk, jakby mu się jakiś koszmar przyśnił...biedny młody. Spał ze mną na łóżku, a ja myślałam że mi serce stanie...indygo gratuluję śpiochania ![]() acelinka no jakieś atrakcje z rana muszą być ![]() bruma u nas podobnie objawiła się skaza , daj znać co powiedział lekarzDziewvczyny a wiecie co tam u Agnyski???? Ma ktoś z nią kontakt? U nas głowka przy porodzie 36cm teraz 42! Trochę rozumiem, że ten 5 kg brzdąc ma trudności z jej podnoszeniem
|
|
|
|
#2397 |
|
KWC
|
Sonia, mojemu synowi łebek urósł 10 cm. Jak miał miesiąc to mu kupiłam solidną polarową czapę z zapasem 2 cm, a teraz jak przyszły chłody to ją wyciągnęłam żeby zaczął nosić. A ona za cholerę nie wchodzi.
co do robienia mleka - wieczorem nalewam w 4 butelki odmierzoną wodę Mama i ja (nie gotuję jej) a jak syn się drze to lecę i wrzucam na 20sek. do mikrofali, wyjmuję, sypię mleko, mieszam i już. Całość procesu zajmuje jakieś 50sekund czyli o pełne 4 minuty mniej niż jak używaliśmy podgrzewacza aventu. A w ogóle to jesteście niesamowite. Kilka dni temu chciałam zapytać o zielone kupy, wchodzę na wątek a tam koopowa dyskusja. Dzisiaj rano myślałam o przygotowywaniu pokarmu, a tu proszę - już o tym piszcie. Edytowane przez spray Czas edycji: 2011-12-02 o 09:04 |
|
|
|
#2398 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zasikał mi się cały , musiałam go przebrać, a ten się cieszył jak wariat , zmieniłam mu pieluchę, już mu mam zakladać spodnie, a ten bach kopę i sie cieszy dalej ![]() krem wydajny Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a co wysypki, może jadłaś coś alergizującego ? Czekoladę, coś mlecznego, cytrusa , może orzechy ? Cytat:
Cytat:
![]() ucieło mi cytat z laktacją, też myslałam że mam mniej mleka, a tu laktacja się unormowała i jest tyle ile potrzeba jeszcze cieknie mi jak mały zaczyna ssać i jest "tankowanie" obóch piersi, i z drugiej nie ssanej leci troszkę jeszcze mlekohm wczoraj dałam mojemu dziecku grzechotkę do ręki, myśle sobie niech potrzyma, a ten zapakował ja do buzi, nawet się nie walnął myślałam że to przypadek, a ten zrobil to kilka razy jeszcze, dziś rano mu daję a ten to samo i do buzi ciamka tak słodko sobie ![]() a wogóle to na dziąsłach pojawiły się u dołu dwie plamki, ja mam nadzieję że to jeszcze trochę potrwa z tymi ząbkami bo mnie pokąsa mały ![]() wogóle dziąseło ma takie szorstkie i jak sobie kąsa rączkę, to aż zaczerwieniona jest
![]() Edytowane przez MalgosiaM8 Czas edycji: 2011-12-02 o 09:25 |
||||||
|
|
|
#2399 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje dziecko jest takie cwane że prawie zawsze sika akurat jak jej odepne pampersiaka i ma przy tym niewyobrażalną radoche ![]() a nawet zrobiłam zdjęcie Natalka, zrzuce na kompa to wkleje ![]() grzechotki, grzechotki natalka ostatnio tak wywijała grzechotką że dwa razy solidnie się palnęła w łepetynke, a nawet się nie skrzywiła moja pudzianka! ząbki, też się boje, oj boje! ![]() Cytat:
![]() atrakcje jak ta lala ciekawe co tż powie na te nowe malunki na ścianie ![]() Natalcia przy porodzie miała głowne 37 a teraz ma 39 ![]() Kochane ciocie przedstawiam Natalka
Edytowane przez acelinka Czas edycji: 2011-12-02 o 09:43 |
||
|
|
|
#2400 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz prosze jak dzidziulka wstanie to ladnie ja wycalowac od ciocia pecherz juz troche lepiej, wczoraj mama tż przywiozla mi furagin(wyplakala w aptece )Nie nerwuj sie Cytat:
![]() Cytat:
jestem ciekawa co takim malenstwom sie sni
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:44.

Bo coś czuję, że nasz czas karmienia piersią sie niedługo skończy
A swoją drogą to jak poznać, że pokarm zanika? Tylko po wadze dziecka? Pewnie większość pytań z gatunku głupich, ale naprawdę nie wiem...

wyparzalam szybko butelki i smoczki, gotowalam szybko wode i robilam papu, ale Moonik chyba kiedys pisala ze ma przygotowana wode w zwyklym termosie, to tez jest mysl; ze spokojem, karmienie mm to super sprawa
że też nie spytałam o to w przychodni, tylko u nas to pewnie chodzi o tą skazę białkową bo co chwilę Zuzię wysypuje to dziadostwo mimo iż nie jem już prawie nic
oczywiście cały do przebrania. A kupę z rana czy w nocy to chyba zrobił jak był noworodkiemł
ja myślałam,że to chyba normalne??

Moja mama robi też takie gwiazdeczki i aniołki, ja jestem lewus