|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Studia - kierunki zamawiane
Jak to właściwie jest z tymi kierunkami zamawianymi?
Wybieram się w przyszłym roku na budownictwo na Politechnikę Krakowską. Według tego wykazu ten kierunek jest obecnie kierunkiem zamawianym. http://www.nauka.gov.pl/?id=2302 Ale jak właściwie to wygląda? Czy każdy kto dostanie się na budownictwo będzie otrzymywał stypendium? Jak dużo ono jest (zawsze 1000 zł) ? Chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Studia - kierunki zamawiane
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2011-12-03 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
.
|
stypendium dostaje kilka procent najlepszych studentow. gdyby mieli dostawac je wszyscy na kierunku to panstwo byloby niewyplacalne
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
mm444
Dziękuję, zaraz przejrzę linki ![]() Budownictwo wybrałam już dawno, wcale nie ze względu na stypendium ![]() skazana_na_bluesa No właśnie tak myślałam, że stypendium dostają tylko najlepsi uczniowie, ale wczoraj mieliśmy spotkanie w szkole z panią z urzędu pracy i ona powiedziała że na kierunkach zamawianych każdy dostaje stypendium i troche mnie to zbiło z tropu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ze stypendiami nie jest tak kolorowo jak podają - u mnie np. reklamowali się, że do 50% może otrzymać stypendium, w praniu wyszło, że przyznali stypendium 3. osobom (na 120 studentów). Także, tak jak już ktoś pisał powyżej - zależy to od zwiększenia liczby studentów danego kierunku zamawianego w stosunku do roku bazowego.
A Pani UP widać posiada powalającą wiedzę na ten temat <haha> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Studiuję na Politechnice Wrocławskiej, faktycznie na pierwszym roku sporo osób dostało chyba 700zł (na MiBM) ale np. na 3 roku było tylko 5 stypendiów na cały kierunek, wszystkie osoby które dostały miały średnią koło 5.0 (dla mnie nieosiągalne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem z PK ale mnie stypendium na kierunku zamawianym ominęło bo budownictwo jak zaczynałam nie było kierunkiem zamawianym jeszcze
![]() Strasznie mnie śmieszą wszystkie informacje podawane w mediach odnośnie stypendiów tak na prawdę bo nie ma w nich często ani słowa prawdy. Wszędzie trąbią o 1000zł dla każdego studenta z kierunków technicznych a to guzik prawda. Stypendium dostaje garstka osób a jak przerwie się studia trzeba zwracać kasę. I w tym roku chyba jest mniej niż 1000zł. Więc lepiej nie wierzyć osobom które nie mają związku z tymi stypendiami bo ich wiedza na ten temat jest przeważnie niezgodna z prawdą. A to kto dostanie i regulaminy to pewnie ustalą w okresie letnim jak wszystkie inne stypendia. Poza tym nie chcę nic insynuować ale na twoim miejscu bym się nie napalała na to stypendium. Pytanie jeszcze na który wydział startujesz? Jak postudiujesz to się przekonasz jak to wygląda i z czym to się je ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
U mnie na PŁ, na jednym z wydziałów na ok 120 os na roku, stypendium dostało ok 60 studentów. Więc uważam, że to całkiem sporo. Kierunek jest również zamawiany. I nie dostali go wcale tacy świetni uczniowie.
Pani inżynier ![]() ![]() [*] B. ![]() Edytowane przez Ashaai Czas edycji: 2011-12-03 o 14:40 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja co się kiedyś orientowałam to mniej więcej wygląda to tak, że to ile dostanie osób tego 'stypendium' zależy oczywiście od tego ile pieniędzy otrzymała szkola no i ilu jest 'studentów' na kierunku zamawianym.
Na pierwszym semestrze dostają chyba Ci którzy są najwyżej na liście rankingowej osób przyjętych na ten kierunek a późniejszych semestrach aby potrzymać to stypendium trzeba mieć odpowiednią średnią bo przecież z jakiej racji ma dostawać stypendium osoba która jest 'leniem'. ale ile wynosi ta średnia - to tego nie wiem ponieważ nie wybrałam się na ten kierunek ponieważ nie chciałam studiować dziennie a takie stypendium dostają jedynie osoby na studiach dziennych.
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Studiuję biotechnologię, u mnie przez 3 lata 21 najlepszych studentów dostawało 1000 zł miesięcznie. Na roku na początku było nas ok. 120 więc procentowo nie wychodziło tak źle.
Dla mnie cały ten pomysł z kierunkami zamawianymi to niezbyt udany jest. Spoko, wykształcili 100 biotechnologów, a firmy biotechnologiczne można zliczyć na palcach. Myślę, że rozsądniej byłoby stworzyć za te pieniądze miejsca pracy.
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Hm, ja również mogę co nieco o PWrze napisać i o stypendium. Na moim wydziale dostaje 10% z liczby studentów, która była na 1 roku, także było nas ok. 300 osób i co semestr 33 studentów dostaje stypendium. Obecnie jest nas ok. 100 więc i tak myślę, że 33/100 to wcale nie tak mało. U nas jest to 700zł, nie mam pojęcia czemu :P. Oddawać stypendium w razie nie zaliczenia musiał tylko rok, w którym to wprowadzili, więc teraz to już nie obowiązuje. Koleżanka wspomniała o MBMie, u nas nawet specjalnie dla nich zmienili regulamin, iż nawet osoby nie mające zaliczonych wszystkich kursów mogą dostać stypendium, gdyż tak dużo osób miało u nich coś w plecy, że te stypendia w jednym semestrze przepadły. No i w zeszłym semestrze dostali od śmiesznej średniej 3,coś tam. No ale to taki jakby wyjątek
![]()
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Jak widzę po wypowiedziach to w zależności od uczelni panują inne reguł.. Zastanawiam się właśnie jak to wygląda w Wyższej Szkole Technicznej w Katowicach.. Czy ktoś się może orientuje?
Pozdrawiam D. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:16.