|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: 2008 Lipcowo-Sierpniowe Przedszkolaki!
Cytat:
U nas za to pieknie. Slonce swieci i jakies +9st jest. Czekamy na chrzestna Borki, ma z mikolajem przyjechac. Rano bylam u alergologa, ale inna lekarka niz ta Borki. Rewelacja powiem. Dala zaswiadczenie sama z siebie i bez problemu, bylam chyba z 25min na wizycie. Mam jej wymazy porobic na bakterie. Bo nie wiadomo czy ostatnia choroba to alergia czy bakterie. Leczymy tak jak Borke. Ide po kawke, bo dzis jeszcze nie pilam. ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Ania, jak Miki?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3122 |
Zakorzenienie
|
hej.
ja ogarnęłam rano mieszkanie ![]() ![]() jesteśmy już po obiedzie i zaraz jedziemy szukać ostatecznie wykładziny ![]() u nas już po Mikołajkach ![]() ![]() ![]() a u nas Mikołja podrzucił dziś ![]() wrzucam jeszcze jedno starsze z Filemonem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3123 |
Zakorzenienie
|
hejka
jestem, jestem dacie wiarę, Miki ma temp 36,6 ![]() smarki, raz zielonkawe, raz czyste ![]() poradźcie, chyba nie ma podam mu tego antybiotyku, poczekam do wtorku jesli nie będzie zmian ? za to Olka kaszel poważniejszy, w nocy mi kaszlała , furkotanie gdzieś tam w środku, inhaluję, ostukuję, podaję eurespal, ale panienka nie chce go połykać i nie wiem ile go trafia do żołądka panienka ma jeszcze do tego luźne stole, dumam, że może ząbkowanie, bo marudna że szok tż aż wózek przyniósł z dołu, bo spać, nie śpi Ola dłużej niż 15 minut, a w wózku pobujana ciut więcej kupiłam dzieciakom probiotyk w aptece, bo jogurty mają o wiele mniej tych bakterii, Miki na plus, bo wszystko chętnie pije ![]() ![]() ![]() ps. Fil daje sie tak tulić? czy to sporadyczny objaw kociej natury ? ![]() ps.2 ciekawe jak Mikiego alergolog się zachowa jak poproszę o zaświadczenie ![]() Edytowane przez anka1900 Czas edycji: 2011-12-03 o 14:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#3124 |
Zakorzenienie
|
Anka te luźne stolce to może mieć ze syropków
A Olce robisz inhalacje z leków - to powinno jej pomóc no i dobrze że zmieniłaś jogurt na probiotyk bo na luźne stolce jogurt nie jest dobry Dobrze że Mikiemu się polepszyło Ale jak Olka będzie tak miała dłużej to wybierz się z nią na osłuchanie Jowiszku Iga aż cała promienieje z zachwytu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3125 |
Zakorzenienie
|
to Iga tuli jego
![]() wykładzina kupiona ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() edit. po nowym roku namówię męża na porządny odkurzacz. Edytowane przez jowisz Czas edycji: 2011-12-03 o 17:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#3126 |
Zakorzenienie
|
ale cudne foty
![]() ![]() ![]()
#3127 |
Zakorzenienie
|
Hej laseczki
Jowiszkowa przywołała mnie do porządku, wpadłam się zameldować ![]() ![]() ![]() Igusława cudowna, jaką ma buźkę roześmianą od prezentów ![]() ![]() U nas miłość Emmosławy i Oli wygląda jak u Jowiszkowej oraz jest jeszcze bardziej "namiętna" ![]() ![]() ![]() Ola jest niegrzeczna jak nie wiem, nie czuję żebym robiła coś nie tak, nie ustępuję jej, nie ulegam, nie daje się wrzaskom, ale czasami padam na fejs jakiego ja mam ananaska ![]() ![]() Poza tym coś mnie mania zapachowa znów dopada... ![]() Ania zdrówka dla dzieciaczków ![]() Postaram się skrobać częściej... ![]() Dziś od jednej mamuśki przedszkolaka dowiedziałam się, że ponoć u nas (tam gdzie chciałam Olę posłać) bardzo pilnują niewpuszczania zasmarkanych, zagilanych dzieci. Mówiła, że jej syn chodzi od września do teraz bez opuszczania ani jednego dnia ![]()
#3128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() najgorsze,że dwa lutki mi się podobają ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- ![]() lalka dziś z nami wykładziny szukała. bawi się w mamę i córkę z inną mniejszą lalką, przypuszczałam,że tak będzie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3129 | |
Raczkowanie
|
Anka wygląda na to, że Miki powoli zwalcza chorobę, fajnie. Trzymam kciuki żeby się obyło bez antybiotyku
![]() A na kaszel (taki po katarze), Paulina dostała ostatnio ACC 100. Ciekawa jestem czy któreś z waszych dzieciaków to miało. Tym razem było w formie takich musujących tabletek, taka oranżada do picia, po około 20 minutach od wypicia trzeba zrobić inhalację z samej soli fizjologicznej. Rewelacyjnie działa - Paulina miała po tym taki mokry kaszel i świetnie odkrztuszała. Dziś kolejny dzień spędzony na pakowaniu paczek ![]() Zrobiłam dziś sernik, taki: http://mojewypieki.blox.pl/2011/11/S...-brownies.html Paulina pomagała, pomagała i po jakimś czasie padło pytanie: "Mama tak robimy i robimy, a kiedy w końcu będziemy jeść? ![]() Na razie sernik powędrował do lodówki, na całą noc. Jutro na pewno się nie oprę i spróbuję rano ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3130 |
Zakorzenienie
|
dzięki za radę Kristi, Saga
we wtorek ide , to od razu dwojkę dzieciaków mi lekarka osłucha Olka ma na razie eurespal syrop, ale robię jej inhalacje solą plus oklepywania bo nic mi lekarka nie mówiła o wziewach bardziej medycznych, a ja z wrażenia nie dopytałam, ![]() tak dumam, czy mucosolvan do inhalacji z raz dziennie, by się tu sprawdził, przy tym syropie ![]() ja dziś wyjątkowo obejrzałam film w tv, dacie wiarę? polsat cyfowy jakiś hojny i VOD parę kanałów leci za darmo, bez wysyłania sms ![]() http://www.cyfrowypolsat.pl/vod/kata...lysanka_830.cp baaaardzo mi się podobał, w sam raz na relaks po całym tygodniu nerwówki ![]() tak się chicholiłam, że Olka się wybudziła na ssanie ![]() rany Saga jak Ty eksperymentujesz z wypiekami ja powiem szczerze, że lubię nowinki, ale jak ktoś mi je zarekomenduje, sama nigdy nic z nowego przepisu nie zrobiłam Edytowane przez anka1900 Czas edycji: 2011-12-03 o 20:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#3131 |
Zakorzenienie
|
Saga serniczek wygląda bardzo apetycznie
![]() ![]() Ja takiego syropu jeszcze nie miałam - a jest on bez recepty ? Kasiulka jeszcze się nie pochwaliłaś co dobrego znów piekłaś ![]() Z tym przedszkolem u was to super, ciekawa jestem, czy ktoś jakiegoś większego zamętu nie narobił z tego powodu, że teraz zrobili takie sito i chorych nie przyjmują. Przydało by się tak w każdym przedszkolu. Judi się odezwała, Kasiulka też aa gdzie nasza Cestunia |
![]() ![]() |
![]() |
#3132 |
Zakorzenienie
|
a ja za tydzień w sobotę chcę zaprosić znajomych, u których ostatnio byliśmy. i mam ochotę upiec faszerowane papryki, dajcie przepis
![]() piszę z wyprzedzeniem bo wiecie jak u mnie z zakupami, trudno je w tygodniu zorganizować i chcę wiedzieć wcześniej na co polować. zwaszcza,że w sobotę czasu mało będzie bo do południa mają wykładzinę przywieźć. |
![]() ![]() |
![]() |
#3133 |
Zakorzenienie
|
Anka trudno tak na odległość doradzać, jak się nie widzi i nie słyszy
Z taką małą to ja bym wolała iść do osłuchania niż dawać coś na oko, co innego jak już dziecko dany lek wcześniej zażywało |
![]() ![]() |
![]() |
#3134 |
Zakorzenienie
|
wiem, Kristi
ja nie lekomanka, więc nie faszeruję ich na chybił trafił zresztą w sprawach inhalacji dopiero stawiam pierwsze kroki tak tylko pytałam ![]() a eurespal, ta lakarka przepisuje od lat, bo pamiętam że Miki 3 lata temu też miał zestaw eurespal i deflegmin kropelki ![]() aaaa dicoflor bardzo słodki, to panienka nawet sprawnie łykała ![]() ciekawe jak będzie jutro w pieluszce ![]() Kristi, tak sama dumała, że może luźniej po syropie, bo od czasu podawania pojawiły się kasztanowe zmiany Jowiszku ja sporadycznie robię paprykę faszerowaną, ale farsz, to ryż z mięsem mielonym, ziołami, przyprawami, zapiekam przez ileś lekko podlane wodą, potem polewam sosem pomidorowym i dopiekam ostrożnie , żeby się nie spaliły Edytowane przez anka1900 Czas edycji: 2011-12-03 o 21:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#3135 |
Zakorzenienie
|
ja robie faszerowana paprykę samym mięsem mielonym, przyprawione, na gorze kładę plasterek boczku. I duszę w garnku, na piecu nie w piekarniku, na dno tez daje boczek. Ale my to jemy na obiad z ziemniakami, wiec nie wiem czy to o taką Ci chodzi
![]()
#3136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
popatrzę w necie i coś wybiorę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3137 |
Zakorzenienie
|
jasne, że można zrobić multikolorowe papryki faszerowane,
looknij na google, na stronach Winiary, jest sporo przepisów i co najważniejsze sa od razu fotki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3138 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
pieczarki to może do samego mięsa choć może do ryżu też by się spasowało A tak w ogóle to fajny pomysł z tymi paprykami, chyba je wykorzystam na następnej imprezie Jeszcze takich nie robiłam A jak wy je robicie //tzn chodzi mi o tą paprykę - ucinacie tylko górę i wypełniacie farszem, czy może przecinacie na pół Jowiszku, pokaż potem przepis z którego robiłaś //no i oczywiście opisz jak smakowało Już mi ślinka leci ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Cytat:
Tak tylko że jak dasz za dużo tych kolorowych śmieci to może się to za bardzo rozsypywać na talerzu A chyba to się powinno trzymać razem |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3139 |
Zakorzenienie
|
Kristi
mięso i jajo bedą zlepiaczem ![]() cebula, pieczarki to takie giętkie dodatki, więc nie będzie problemu z wymieszaniem wszystkich składników ja robię papryki odcinając górę z korzonkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak długo to potem zapiekasz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3141 |
Zakorzenienie
|
Ania,syrop ok,p.zapalny,to zamiennik pulneo.
Nie dawaj przypadkiem mucosolvanu teraz,bo ja zaflegmisz tylko. ![]() Wiesz ciezko na odległość ocenić. Jestesmy na imprezce u znajomych i znów z tel pisze i mi głupoty wychodzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3142 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A sernik pyyycha ![]() Cytat:
![]() Z papryk odcinam samą górę (z ogonkiem) i tę górę wyrzucam. Do papryki nakładam farszu, ubijając łyżką, wkładam do naczynia żaro. Na końcu paprykę nakrywam plastrem pomidora. Koniecznie podlej całość gorącą wodą (można dodać odrobinę kostki rosołowej), wody mniej więcej na wysokość 2-3 cm w naczyniu, można dolać w trakcie pieczenia. Sos pomidorowy w wersji szybkiej robię z soku pomidorowego dobrej jakości (np. Tymbark - jest wtedy gęsty). Do tego sól, pieprz, szczypta cukru i trochę śmietany z mąką (niedużo). Najlepsza jest do zapiekania czerwona papryka, ewentualnie żółta (ale jak dla gości to lepsza czerwona - lepiej się prezentuje ![]() Całość wychodzi bardzo syta, spokojnie wystarcza 1 papryka na osobę (zwłaszcza, że masz w planach sałatkę). U mnie je się to bez dodatków typu pieczywo czy ziemniaki. Ale mi narobiłaś ochoty na paprykę faszerowaną ![]()
![]() |
#3143 |
Zakorzenienie
|
dzięki Saga,na pewno zrobię
![]() a potem ewent. powtórkę na Sylwestra,bo chyba się uda ze znajomymi i nie będziemy siedzieć sami ![]() teraz obiad pichcę, dziś lajtowo - nogi kurczakowe w sosie pieczarkowym ![]() a małż walczy z wymianą oświetlenia. mama mi zwiozła dwa szklane plafony i zakłada w przedpokoju i u Igi. jeszcze tylko papierowe kule w salonie wiszą ![]() ![]() dziś po południu zamierzam oblecieć okna i wyprać firanki. oblecieć to bardzo właściwe słowo bo ograniczę się do wypucowania ich z wewnątrz ![]() ![]() edit. plafony wiszą i o dziwo małż sam od razu dojrzał do zmian w salonie ![]() ![]() okna skończone, zaraz wieszam firanki, tylko skończą się prać ![]() Edytowane przez jowisz Czas edycji: 2011-12-04 o 13:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#3144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do grzeczności Oli... moja młoda też potrafi dać po garach.. czasem takie słodkie i dobre z niej dziecko, ale jak w nią coś wlezie.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3145 |
Zakorzenienie
|
witam się niedzielnie
pomalowałam sobie pazurki i czekam aż mi doschną potem może wybierzemy się do pufki na kawkę Jowiszku widzę że pracowitą niedzielę masz Ja w niedzielę nie robię nic co nie jest konieczne //tzn jedzenie, posprzątanie w kuchni i ewentualnie ogarnąć po sobocie -jak się spodziewamy gości. jak nie to olewam Ja też muszę się zająć oknami bo już słońce ma ciężko się przez nie przebić. A myślałam że to tak mglisto i pochmurnie na dworze a to te moje okna ![]() Bardzo nie lubię myć okien więc ociągam się ile się da. Może po niedzieli się nimi zajmę o ile będę miała wenę ![]() Anka melduj co u dzieciaków Saga fajny przepis rzuciłaś aa co z tym sosem pomidorowym, polewasz nim do jedzenia, czy jak aa i po co ta woda do zapiekania ?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3146 |
Zakorzenienie
|
hejka
miałam się przespać, bo dzieciaki śpią już piszę Kristi co tam u nich ![]() Olka miała gorączkę o północy 38 stopni, rano już 36,6 Miki temp. ok, dzieciaki żywe, bez oznak chorobowych, gdyby nie kaszel sporadycznie Olcę podam chyba pare kropli berodualu, bo kaszel nie jest mokry jak przy katarze przeziebieniowym:rolleyes : wiem, miałam bez konsultacji nic nie mącić, ale lepiej jej się może będize oddychało, szybciej może przestanie furkotać jej w środku ![]() aaaa pytam Mikiego dobrze się czujesz? nie boli ciebie nic, nóżka czy uszko a on mi "tak mamusiu, boli mnie ucho" ![]() ![]() nie wiem , czy mi nie ściemnia, bo raz pokazuje na jedno potem na drugie mi palcem wskaże ![]() parę razy go przytulałam , ugniatając specjalnie uszy, to nie piszczał mi z bólu więc na razie czekam co będzie dałam nurofen, w razie poczatku wirusowego ale tak myślę, że jakby coś było z uszami bakteryjnego, to może temp, by była wysoka ![]() już sama nie wiem, przez te odmienne choroby co z dzieciakami robić, żeby szybciej im przeszło na razie są na inhalacjach , syropach i klepaniu plecków ![]() Edytowane przez anka1900 Czas edycji: 2011-12-04 o 14:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#3147 |
Zakorzenienie
|
anka na moje oko to gdybyś wymieniła Mikiemy nogę lub rękę to by wybrał rękę.
Dzieci bardzo często wybierają jedno z tego co się im wymienia a że wymieniłaś noga albo ucho wybrał ucho Jak uważasz że Antosia ma na tyle brzydki kaszel to podaj jej ten berodual tak myślę że może 8 kropli Nie wiadomo czy nie mają tego samego wirusa że Olka też gorączkuje i kaszle |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3148 |
Zakorzenienie
|
he he
dokłanie Kristi już nic Mikiemu nie będę sugerowała, jak będzie go coś bolało, to może zobaczę lub będzie wtedy jęczał ![]() teraz wziełam pluszaka i robił mu obdukcję uszu, Miki nic nie oponował , więc raczej bólu nie ma Olce podam pół dawki Mikiego, czyli z 5 kropli berodualu, ona mi częściej kaszle niż Miki, ![]() dziwne, że Olka w wózku mi śpi i śpi, już będzie koło 2 godzin, a bez wózka to raptem z 15 minut w dzień , ciekawe o co to biega? no parę razy ja pobujam jak widzę, że się kokosi, ale nie tak że cały czas bujam tym wozkiem kojąco ![]() bo znowu zapomnę napisać ![]() już się nie dziwię Tobie Kristi, jak miałaś dość wszystkiego, jak Twoje chłopaki chorowali hurtem, podziwiam i już prawie rozumiem jaki miałaś sajgon ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3150 |
Zakorzenienie
|
hej Sosno , ale własnie dumam jak to możliwe, skoro nie zgłosi się zapotrzebowania na film przesyłając sms-a?
pstrykasz, patrzysz ok, są jakies filmy, dobra oglądamy, to co mam omijać te kanały ?czy jak? przecież to nie są płatne kanały w hotelu ciekawe jak to będzie ![]() Edytowane przez anka1900 Czas edycji: 2011-12-04 o 17:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:45.