|
|||||||
| Notka |
|
| Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wątek lustrzankowo-plotkowy ;) - pytania, opinie, porównania -> wątek zbiorczy
stupid-girl, mam nikona D90 z kitem 18-105, co do obiektywu do krajobrazow to niestety nie pomogę bo nie znam się kompletnie na krajobrazach trochę nie moja działka, jesli się zdecydujesz na ten zestaw i chcesz o coś zapytac to pisz, może akurat pomogę (:
|
|
#1202 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wątek lustrzankowo-plotkowy ;) - pytania, opinie, porównania -> wątek zbiorczy
Cytat:
---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
generalnie jak chcesz jakiejs porady to chyba musisz podac przedział cenowy, czyli ile chcesz przeznaczyc na dany obiektyw bo trochę ich jest a wazna tez jest relacja jakości do ceny
|
|
|
#1203 |
|
Zadomowienie
|
Lustrzanka
Witam, chciałabym kupić sobie lustrzankę do ok. 1500 zł. Niestety nie znam się na tym za bardzo i chciałabym prosić Ws o radę jaki aparat jest dobry w takiej cenie.
|
|
#1204 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Lustrzanka
takie kupowanie 'mam 1500zl i chce kupic lustrzanke' momentami mnie dobija... Kazdy aprat ma w sobie cos dobrego, lustrzanka nie lustrzanka. Powinnas sie okreslic do czego potrzebujesz aparatu i czego od niego wymagasz, wtedy chyba mozna bardziej doradzac. I mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze lustro = wkladanie pieniedzy [obiektywy, filtry etc], zapewne w takiej cenie kupisz ze standardowym obiektywem z ktorym srednio poszalejesz jesli masz zamiar robic zdjecia na automacie :p. Ja osobiscie polece ci nikony, nie wiem jakie obecnie modele sa na rynku ale mysle ze nie zawiedziesz sie.
|
|
|
|
|
#1205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1206 |
|
Zadomowienie
|
no to mam nadzieję, że cię dobiłam bo mnie wkurzają głupie odpowiedzi. Gdybym się znała na lustrzankach nie zakładałabym wątku to chyba oczywiste. Pytam o aparat dobry w swojej klasie cenowej. I o nic więcej.
|
|
#1207 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
dla mnie jak lustrzanka to tylko Canon. sama posiadam i jestem baardzo zadowolona.
|
|
|
|
|
#1208 |
|
Raczkowanie
|
W okolicach 1700 zł Pentax K-X, bardzo chwalony na forach, posiadam i jest naprawdę wart ceny wg mnie
Stosunek ceny do jakości bardzo dobry
|
|
#1209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zajrzyj na tą stronkę http://www.optyczne.pl/aparaty.html Tutaj mozesz poczytac i porownac rozne aparaty Edytowane przez redroses Czas edycji: 2011-11-03 o 17:39 |
|
|
|
|
|
#1210 |
|
Zakorzenienie
|
ja jestem zdecydowanie za canonami , największym plusem dla mnie jest że mają o wiele ładniejszą kolorystykę , tz lepsza kolorystyka jest na zdjęciach
|
|
#1211 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli nie masz za dużo kasy może lepiej kupić jakiś lepszy kompakt z rozbudowaną funkcją ustawień własnych? Do lustrzanki potrzebny dobry obiektyw, później zachcesz lampy, statywy, a kasa ogromna. Kup coś taniego na początek i naucz się podstaw, żeby wiedzieć czy ci się nie znudzi za szybko.
|
|
|
|
|
#1212 |
|
Raczkowanie
|
Dlatego pentax k-x, posiada stabilizację matrycy w korpusie, bardzo dobrą matrycę
w internecie można przeglądnąć porównania gdzie otrzymuje więcej puntów niż droższe aparaty innych marek. Pentax chwalony jest za kitowe obiektywy który są dużo lepsze niż standardy w canonie czy nikonie itp(więc na początek powinien starczyć ), do tego Pentax bardzo dobrze współpracuje z manualnymi obiektywami zarówno z mocowaniem pentax jak i mk42 a takich obiektywów jest naprawdę dużo na allegro np. , przyzwoite szkiełko do portretów(50 mm i światełko 1,7 - 2.0 ) ze stałą ogniskową można kupić za około 200 zł, oczywiście z ręczną regulacją ostrości. Ale mimo wszystko bardziej uniwersalny będzie jakiś zaawansowany kompakt coś jak mega zoom, z możliwością regulacji manualnej, bądź preselekcją czasu i przesłony, ważne żeby miał dobrą matrycę, wielkość 1/1,7 ? a może APS-C jeszcz lepiej- z tym że cena może być wtedy sporo większa Z małej matrycy rozmiaru 1/ 2,33 niewiele da się wycisnąć .... zazwyczaj mocno szumią i przy gorszym świetle będzie widać ziarno na zdjęciach, np w pomieszczeniach itp. itd.
|
|
#1213 |
|
Konto usunięte
|
Właśnie na swoim analogu mialam tylko stałki.
Zresztą może nieprecyzyjnie się wyraziłam - nie chodzi mi o krajobrazy typu ''panorama zakopanego widziana z gubałówki" bardziej o zdjęcie plenerowe, jakies elementy krajobrazu - krążę między Polską i południem Szwajcarii a tam jest tak pięknie i malowniczo, że ciągle chciałoby się chodzić z aparatem przy twarzy ;-) |
|
|
|
|
#1214 |
|
Raczkowanie
|
Witam Wszystkich, jestem nowa na forum i właśnie trafiłam na Wasz wąteczek
Jestem miłośniczka fotografi dlatego chetnie do Was dołącze jesli mogę?!Inka masz śliczną modelkę! |
|
|
|
|
#1215 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli jeszcze masz te obiektywy z Praktiki i Canona, i dobrze Ci się nimi robiło zdjęcia to może zastanowisz się nad jakimś Canonem? Jak ja kupowałam pierwsza lustrzankę to byłam w podobnej sytuacji co Ty-wcześniej robiłam zdjęcia Zenitem i analogowym Canonem, a co do obiektywów to miałam dwie stałki Zeissa i innych obiektywów z mocowaniem M42, do tego kilka zmiennoogniskowych z analogowego Canona. Kupując lustrzankę cyfrową wybrałam Canona ze względów praktycznych i ekonomicznych- wystarczyło, że kupiłam przejściówkę do M42 (nie wiem jak jest teraz z Nikonami, ale w czasach gdy ja kupowałam aparat, obiektywy M42 nie były do końca kompatybilne i nie ostrzyły na nieskończoność) i dziś mogę spokojnie używać moich starych szkieł- zarówno tych, których używałam za czasów Zenita, jak i tych, których używałam przy moim analogowym Canonie. Żeby nie było- nie mam nic do Nikonów, ale myślę, że na początku nikt nie chce wydać kilku tysięcy na same obiektywy- a tak miałabyś dobry start i nie męczyłabys się z kit-em. Oczywiście jeśli nie masz już tych starych obiektywów, to powyższa rada Cię nie dotyczy (:P) ale jesli leżą gdzies na dnie szuflady to myślę, że warto to przemyśleć. P.S. Witam się ze wszystkimi, 'bom' nowa.
Edytowane przez rachuciachu Czas edycji: 2011-11-23 o 14:26 |
|
|
|
|
|
#1216 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Znaleźć kompakt z manualnym zoomem bardzo ciężko- a zmiana ogniskowej w czasie naświetlania pozwala na ciekawe efekty Wielkość matrycy - bezlusterkowce typu epen czy nex kosztuja podobnie do bazowych luster |
|
|
|
|
|
#1217 |
|
Rozeznanie
|
Witam,
na tym wątku jeszcze nie pisałam. Dotąd robiłam zdjęcia kompaktem Canona a teraz przymierzam się do zakupu Nikona. Właściwie jestem już zdecydowana na Nikona D3100 chciałam się tylko poradzić w kwestii obiektywu. Z uwagi na finanse na razie za bardzo nie poszaleję więc biorę pod uwagę 18-55 VR albo 18-105mm VR. Chyba, że doradzicie mi jakiś inny kitowy. Zamierzam fotografować mojego dwulatka, krajobrazy - głównie miejskie, przyrodę. Taki aparat głównie na ładne widoki na wczasach i do uchwycenia biegającego malca ![]() Dziękuję za sugestie ![]() a może Canon 1100D? Edytowane przez Lenka1000 Czas edycji: 2011-12-03 o 11:18 |
|
|
|
|
#1218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1219 |
|
Rozeznanie
|
Lusjo,
Nie wiem czy nawet chcę przejść ale jakoś tak o tym Nikonie czytałam, że jest fajny dla początkujących. Ale brałam też pod uwagę Canona eos 1100d i ewentualnie 550d ale nie mam pojęcia z jakimi obiektywami... no i 550 d jest drogi... POmóżcie
|
|
|
|
|
#1220 |
|
Raczkowanie
|
ja mam Nikona D3100, jest ok. Na początku brałam go z 18-55, myślę, że do takich zdjęć powinien być dobry, tylko trochę ciemny jest-jak to kit
|
|
|
|
|
#1221 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
troche ciemny owszem ale dokupilam niedawno lampe ja znowu wiecej uzywalam 55-200 wiec chociaz tyle ze nie zaluje ze i ten obiektyw wzielam |
|
|
|
|
|
#1222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja posiadam Canona, jakoś lepiej mi leży w dłoniach - poradniej ![]() Jeśli na początek do 1000D/1100D chociaż one w sumie dużo się nie różnią z tego co czytałam.
|
|
|
#1223 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
lampę? zastanawiałam się też nad kupnem lampy, ale stwierdziłam, że raczej nie będę umiała się nią obsługiwać i nie znam się na nich, jaką lampę kupiłaś? dobra jest? |
|
|
|
|
|
#1224 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam 18-105 od roku i się nie rozstaję
|
|
|
|
|
|
#1225 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bralabym nikona ale pomyslalam ze na 450euro troche mnie nie stac bo sb-900 nikona byla w takiej cenie a za ta dalam 250euro czy dobra ? hmm szczerze to jeszcze nie mialam za wiele okazji do wyprobowania bo kupilam w tamta niedziele a dopiero mam wolne wiec powoli cos tam bede ogarniac troche poczytac tez trzeba ale wiadomo lepiej z lampa niektore rzeczy fotografowac Cytat:
a tak to uzywam tych dwoch co mam ( 18-55 55-200 ) ale mysle nad jakims do portretow ale juz nie w tym roku
|
||
|
|
|
|
#1226 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1227 |
|
Zakorzenienie
|
Jak nie zamierzasz fotografować powiedzmy bardziej ambitnie/zawodowo w zupełności wystarczy - mój asystent jej używa i jest zadowolony.
|
|
#1228 |
|
Zakorzenienie
|
tez slyszalam takie opinie
z poczatku myslalam o tej nissin 622 ale jednak kupilam ta zawodowo nie robie fot wiec pomyslalam ze mi to starczy niestety ostatnio ze wzgledu na dosc duzo pracy na aparat moge jedynie popatrzec dzieki Emir |
|
|
|
|
#1229 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
18-105mm + Sigma 70-300mm+ ni622i( plus dyfuzor na lampe - fajnie rozpszasza swiatło ) i masz bardzo fajny zestaw amatorski. Do tego jakaś stałka 50mm i niebo w rękach
Edytowane przez 201704240951 Czas edycji: 2011-12-05 o 14:20 |
|
|
|
|
|
#1230 |
|
Zakorzenienie
|
ale to do mnie?
To ja juz mam nikon d3100+ 18-55VR+55-200VR+lampe nissin 822 i ona juz ma wbudowany dyfuzor jeszcze tylko cos pewnie w przyszlym roku ze stalek ale puki co nie jestem zdecydowana co konkretnie bo albo macro albo portret ale chyba macro puki co moja doba ma za malo czasu dzieki wielkie za rade |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:58.

Stosunek ceny do jakości bardzo dobry

zazwyczaj mocno szumią i przy gorszym świetle będzie widać ziarno na zdjęciach, np w pomieszczeniach itp. itd.