|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko o farbowaniu henną - cz.II
Phina pochwalisz się zdjęciem?
|
#1442 |
|
Przyczajenie
|
Może, może...
Teraz siedzę z olejem na głowie, jutro postaram się Wam zaprezentować Naprawdę nie sądziłam, że henna może dać takie bajeczne rezultaty kolorystyczne. Jak wiele dziewczyn pisało, ma się wrażenie wielowymiarowości koloru, czego niestety nie gwarantują żadne z farb chemicznych.
|
|
|
|
#1443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ma na ziemi takiego produktu, który zadowoliłby wszystkich. Na podstawie moich doświadczeń, takie spostrzeżenia wydają się dziwne, ale widocznie taki masz rodzaj włosów, którym TT nie odpowiada. Już miałam zapytać czy na pewno masz oryginała ale jeśli szczotka z dzika też cię ciągnie to nie pytam. Mnie szczotka z dzika też nie ciągnie. Wręcz głaszcze. I nie do końca zdaje egzamin, bo nie zatapia się we włosy wystarczająco głęboko, przez co czesze tylko powierzchownie. Szczotką z dzika mogę rozczesać włosy tylko dzieląc je na pasma. Pokaż koniecznie focię twoich nahennowanych włosków ![]() Żeby uniknąć posklejanych pasm i dokładnie pozbyć się błotka z włosów, najlepiej najpierw spłukać je w misce z wodą. Nalewamy do miski dużo wody, wsadzamy w to głowę i machamy kłaczkami, żeby błoto się wypłukało. Ja powtarzam to 2-3 razy, a dopiero potem opłukuję prysznicem. Spłukanie błota pod samym prysznicem jest bardzo trudne. Szczególnie z długich włosów.
|
|
#1444 |
|
Zakorzenienie
|
hmmm z siostrą napisałyśmy list do Mikołaj (mamy) że pod choinke chcemy TT, może sie uda
|
#1445 |
|
Zakorzenienie
|
sylvi300 ja chyba też się skuszę na list do Mikołaja (Taty), może akurat
|
#1446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1447 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1448 |
|
Wtajemniczenie
|
mnie tak włosy leciały TYLKO po pierwszym farbowaniu - aż się wystraszyłam co jest
i czy to przypadkiem tak nie zostanie ![]() teraz było moje 3 dwufazowe farbowanie i nic takie normalne wypadanie w sensie w normie kilkanaście włosów.... a w przyszłym tygodniu w weekend zrobię sam ciemny brąz na odrosty - zobaczymy jak "siwki" złapie" a i nakładam takim fajnym skośnym pędzlem do farby chemicznej idealnie się nakłada |
|
|
|
#1449 |
|
CORELIPS
|
|
|
|
|
#1450 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1451 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie powiem, ciekawe doświadczenie, kiedy przeczesując palcami włosy natykamy się na hennowe dredy ![]() Może faktycznie moje włosy są jakieś wybitnie dziwne, bo wszyscy tu zachwalają Tangle Teezer jako jedyną szczotkę nie szarpiącą włosów, a ja narzekam, że mi szarpie jeszcze gorzej ![]() siwa anka, ciekawa teoria. Nigdy bym tak nie pomyślała. Trochę mnie uspokoiłaś. Edytowane przez Phina Czas edycji: 2011-12-04 o 21:06 |
|
|
|
|
#1452 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
Ja dzikiem za nic nie rozczeszcze włosów, tzn rozczesze ale od razu mi ulizuje i przykleja wlosy do skóry w efekcie musze użyc po dziku grzebienia z duuużym rozstawem zebów zeby włosy w ogóle sie ruszały ( jeśli wiecie co mam na myśli) Angeells |
|
|
|
|
#1453 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1454 |
|
Wtajemniczenie
|
ale szczota tt jest zupełnie inna od tej z dzika, ja osobiście pieję z zachwytu i wszyscy co jej używają tez moje kolezanki, tż... no ja sobie nie wyobrażam innego czesania niż nią - zupełnie inaczej niz grzebieniem czy czymkolwiek a mam grube, gęste włosy teraz do ramion i jak da radę rozczesac kołtun po zmyciu henny bezboleśnie to na bank czesze rewelacyjnie
z tym wypadaniem to ja tak też trochę przypuszczałam że coś w tym stylu się dzieje na początku ...... |
|
|
|
#1455 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny..
Zdecydowałam się spróbować farbowania henną i chciałabym Was o kilka rzeczy zapytać (próbuje przebrnąć przez wątki o hennie ale duuużo tego a ja jadę dziś kupić farbę - w sobotę chrzest bratanka, chciałabym zdążyć). Trochę się boję czy uzyskam zamierzony efekt, czy nie będę miała zielonych albo pomarańczowych włosów itd Tym niemniej patrząc na wasze fotki postanowiłam zaryzykować. Pani ze sklepu Helfy doradziła mi farbę Khadi orzechowy brąz jako, że chciałabym uzyskać kolor chłodnego średniego brązu. Moje włosy mają wyjściowo kolor średniego brązu (załączam fotkę) i były przez lata farbowane chemicznie.. I tutaj przechodzę do pytań (będę bardzo wdzięczna za choć krótkie odpowiedzi): - czy do mycia włosów przed i po hennowaniu mogę użyć mydełka Sesa bo wszystkie inne boję się, że mają silikony a ich zdaje się nie wolno używać? Swoją drogą jak oznaczone są silikony w składzie? Czego unikać i czy przy malowaniu henną zakazane są na stałe czy tylko przez 2 pierwsze dni? - Jak długo po hennowaniu nie wolno myć włosów? Tzn czy chodzi tylko o to by przez 48 h nie stosować silikonów, lakierów itp a np mydełkiem sesa umyć mogę? Sęk w tym, że moje włosy mocno sie przetłuszczają i muszę je myć codziennie rano. - czy warto i w ogóle można po hennie olejować włosy (po jakim czasie)? Aktualnie używam oleju kokosowego, ze słodkich migdałów i Monoi i nie chciałabym z tego rezygnować bo widzę ich dobroczynny wpływ. - po jakim czasie od hennowania można na włosy nałożyć farbę chemiczną? to tak awaryjnie w razie gdyby nie daj boże coś nie wyszło.. Co wtedy? - jakie farby poza Khadi Orzechowy brąz polecacie do uzyskania chłodnego średniego brązu ![]() To chyba w tej chwili na tyle.. Będę szukała odpowiedzi w wątku ale zależy mi na czasie więc super byłoby gdyby komuś chciało się skrobnąć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania Dziękuję z góry
|
|
|
|
#1456 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na brąz i inne ciemne kolory można farbować bez obaw. Henna i indygo nie powodują w połączeniu z chemiczną farbą większej masakry niż sama chemia.Cytat:
|
||||||
|
|
|
#1457 |
|
Zakorzenienie
|
Lisbeth, baaardzo Ci dziękuję..
Uspokoiłaś mnie. Farba już jest, więc lada dzień pewnie ją nałożę.. Zwłaszcza jeżeli nie ma ryzyka wpadki to pewnie już przed weekendem na chrzest
Edytowane przez Yasinisi Czas edycji: 2011-12-05 o 22:04 |
|
|
|
#1458 |
|
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...wn.html&next=1
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...el.html&next=1 wstawiajcie recenzje na KWC !
|
|
|
|
#1459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1460 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie umyłam wosy mydełkiem Sesa, zaraz je suszę i nakładam Khadi.. Nie robię testu kolorów, mam nadzieję, że będzie ok. Dziś mają mi na 2 dni wyłączyć wodę więc nie mogę czekać..
![]() Nie wiem tylko ile trzymać.. Czy w trakcie farbowania widać mniej więcej czy kolor już jest odpowiednio ciemny czy raczej się tym nie sugerować? Zrobię fotki przed i po. Trzymajcie kciuki za mój debiut
|
|
|
|
#1461 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
W trakcie farbowania coś tam już widać, ale w ciągu 48h odcień i tak się pogłębi... Czekamy na zdjęcia. |
|
|
|
|
#1462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zrobię fotkę i najwyżej trochę je zwilżę skoro ma to ułatwić nakładanie..
|
|
|
|
|
#1463 |
|
Rozeznanie
|
no właśnie ja też nakładałam na suche i to była niesamowita mordęga ^^ dobrze dziewczyny że wspomniałyście o tymże na wilgotne też się nakłada
imam rozumieć że to nie wpływa w żaden sposób na efekt koloryzacji? tak na chłopski rozum to w sumie powinno nawet lepiej złapać ^^
|
#1464 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, która z was mająca włosy w kolorze ciemny blond, stosowała orzechowe Khadi i nie miała rudawego połysku? Jest taka szansa?
|
#1465 |
|
Zakorzenienie
|
Nałożona.. Poszło całkiem nieźle..
Zaskoczył mnie tylko zapach.. Normalnie sam szpinak ![]() Do mieszanki dodałam trochę soku z cytryny.. Potrzymam chyba pełne 2 godziny.. Myję włosy codziennie więc w razie czego i tak pewnie w miarę szybko się odrobinę rozjaśni.. No to teraz czekam do 14:15
|
|
|
|
#1466 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-12-06 o 12:47 |
|
|
|
|
#1467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Qrcze.. Teraz Już nic nie wiem.. ![]() Mam tylko nadzieję, że ilość była na tyle mała, że jednak chwyci.. Edytowane przez Yasinisi Czas edycji: 2011-12-06 o 13:37 |
|
|
|
|
#1468 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Tamte informacje dotyczyły czystej henny, a orzechowy brąz ma dodatek indygo... A jak spojrzysz na włosy teraz - widać kolor jakiś? Prócz zielonego
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-12-06 o 13:42 |
|
|
|
|
#1469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Możemy przedłużyć trwałość henny przez dodanie do niej odpowiednich dodatków. Oto co możemy użyć: Sól – wzmacnia i przedłuża trwałość Indygo, trzeba uważać z ilością , bo może chwilowo przesuszyć nam włosy Sok z cytryny – intensyfikuje kolor, nie można jej dodawać do mieszanek zawierających Indygo Sok jabłkowy – intensyfikuje kolor, nie można jej dodawać do mieszanek zawierających Indygo Czarna herbata – używana zamiast wody również wzmacnia i przedłuża trwałość farby, należy jednak uważać by nie była zbyt mocna, bo podobnie jak sól spowoduje chwilowe przesuszenie włosów Czerwone wino – podgrzane, użyte zamiast wody, wzmacnia czerwony kolor Miód, mleko, jogurt, bezsilikonowa odżywka – zapobiegają przesuszeniu włosów NIE WOLNO dodawać oleju (ani substancji oleistych, w tym silikonów) do mieszanki – uniemożliwiają one wniknięcie farby"
Edytowane przez sylvi300 Czas edycji: 2011-12-06 o 13:44 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów i fryzury
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.

-47-48-49-50 
Naprawdę nie sądziłam, że henna może dać takie bajeczne rezultaty kolorystyczne. Jak wiele dziewczyn pisało, ma się wrażenie wielowymiarowości koloru, czego niestety nie gwarantują żadne z farb chemicznych.

Tak jak pisała Kocurzyca, przypomina do złudzenia końskie zgrzebło i chyba do tego celu się będzie lepiej nadawała... 
15.04.2013

i czy to przypadkiem tak nie zostanie 
Piękne włosy, piękny kolor. Strasznie zazdraszczam