BEZROBOTNI łączmy się część 3 - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-06, 17:27   #4441
joanna453
Wtajemniczenie

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 3

Cytat:
Napisane przez Beacia87 Pokaż wiadomość
A ja myślę, że ta reklama może nieco pomóc, bo mam wrażenie, że niektórzy pracodawcy - ci drobni, nie korporacje - nie wiedzą, że takich pytań zadawać nie można. (Można pozwać w Polsce pracodawcę za takie pytania? Wiem, że w Wielkiej Brytanii grozi za to konieczność zapłaty odszkodowania.)
zgadzam się, mnie się ta kampania bardzo podoba, uświadomi niektórych rekrutujących i może utemperuje tych którzy zadają tego typu pytania. Sama miała sytuację, gdzie pytano się mnie o życie osobiste . Żałosność...
Jeśli chodzi o odpowiedzialność prawną niestety się nie orientuję.

Bloguję
joanna453 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 17:32   #4442
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joanna453 Pokaż wiadomość
zgadzam się, mnie się ta kampania bardzo podoba, uświadomi niektórych rekrutujących i może utemperuje tych którzy zadają tego typu pytania. Sama miała sytuację, gdzie pytano się mnie o życie osobiste . Żałosność...
Jeśli chodzi o odpowiedzialność prawną niestety się nie orientuję.
Miejmy nadzieję, że choć w niektórych przypadkach poskutkuję

Dobrze, że coś takiego powstało. Lepsze coś niż nic
Stary 2011-12-06, 18:39   #4443
szakal165
Zakorzenienie

no i nie odzywa się telefon, a pracodawca powiedział że ktoś z filii tej firmy się odezwie (miały być ewentualne dni próbne). Skoro w piątek tak powiedział, to w ciągu ilu dni się powinni kontaktować? wydaje mi się,że jednak mnie skreślili. Tak samo z zaniesionym cv do firmy w moim mieście, miała być rozmowa ale rekrutująca była zajęta i musiałam zostawić podanie, zapewniono mnie o kontakcie i od czwartku gdy zaniosłam nie było żadnego kontaktu, swoją drogą ja nigdy nie pracowałam po ukończeniu szkoły, mam 3 letnią prawie przerwę w cv i sądzę,że juz wypadłam z obiegu, czytałam w czasopismach że niestety długotrwałe bezrobocie sprawia,że ma się coraz malejące szanse. Ja mam już dość, nuda mnie zżera,nie wiem po co wstwac z łóżka, męczę się, 3 lata noszę cv, mam rozmowy z których odprawiają mnie. Ja chyba już nigdy nie znajdę pracy!!
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 19:04   #4444
Palulina
Raczkowanie

Właśnie oglądam Wydarzenia w Polsacie: bezrobocie w 2012 roku wzrośnie aż o 12 procent

Palulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 19:43   #4445
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Palulina Pokaż wiadomość
Właśnie oglądam Wydarzenia w Polsacie: bezrobocie w 2012 roku wzrośnie aż o 12 procent
nie strasz
to teraz dopiero pracodawcy bedą urzadzać castingi
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 19:48   #4446
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
A to może być jeszcze gorzej???

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 19:56   #4447
malina19
Zakorzenienie

Cytat:
no to ekstra nie ma co
już mnie denerwuje ten stan, ile moge być bez pracy

w ogole poddaje się jutro chyba złoże deklaracje maturalna i podwyższe wyniki z wybranych przedmiotów dodam matematyke (po 6 latach po mojej maturze !!!) i spróbuje dosać się na coś, po czym pracę raczej powinnam mieć (farmacja, Fir, a może budownictwo) w miedzyczasie praca mam nadzieje...
a eraz sie ucze na sprawdzian z technika farmaceutycznego
malina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 20:12   #4448
Palulina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
A to może być jeszcze gorzej???
Podobno tak
Próbuję sobie wmówić, że telewizja kłamie

Palulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 21:07   #4449
BioIvO
Zakorzenienie

Cytat:
A ja miałam nadzieje, ze jednak gorzej już nie będzie

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 22:43   #4450
szakal165
Zakorzenienie

powiedzcie, co sądzicie o mojej sytuacji, czuję się taka beznadziejna i samotna!
Czytałam,że im dłuższe bezrobocie, tym mniejsze szanse na rynku pracy niestety to prawda i boję się,że po 3 latach nie znajdę już pracy tym bardziej,że nigdy nie pracowałam i nie mam żadnego doświadczenia. Boję się,że zostanę na zawsze bezrobotną
Stary 2011-12-06, 22:48   #4451
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
powiedzcie, co sądzicie o mojej sytuacji, czuję się taka beznadziejna i samotna!
Czytałam,że im dłuższe bezrobocie, tym mniejsze szanse na rynku pracy niestety to prawda i boję się,że po 3 latach nie znajdę już pracy tym bardziej,że nigdy nie pracowałam i nie mam żadnego doświadczenia. Boję się,że zostanę na zawsze bezrobotną
trochę optymizmu, bo tylko to pozostaje
a jakie masz wykształcenie? i czego szukasz?
Stary 2011-12-06, 22:51   #4452
malina19
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam to samo, studia (na uczelni medycznej) nie pozwoliły mi za bardzo na podjecie pracy, skończyłam je w tym roku i bęc zero ofert, tylko 1 rozmowa o prace w zawodze, kilka ale nie w zawodzie (ale okazywaly się że jest to głównie akwizycja, doradca - ale z wlasną działanością, call center), zaczełam chodzić do szkoły - technik farmaceutyczny i nic się nie zmieniło (nawet nadal sie boję bo wiem że techników jest dużo już), ciągle wysyłam cv na oferty oracy, w których w jakimś stopniu mogę się sprawdzić
ale boję się totalnie... ta sytuacja mnie dobija, myślę nawet żeby pójśc na jakieś studia - na kierunek który z większym prawdpodobieństwie da mi prace.. narazie mam tylko taki pomysł
Stary 2011-12-06, 22:54   #4453
201704240951
Konto usunięte

Idę na rozmowę w czwartek nie wiem czego mam sie spodziewać.. Facet chce o de mnie coś co poświadcza o moim stopniu języka. Tyle, ze ja nie mam nic, poza maturalnymi świstkami. Z uczelni nic mi nie dali mimo, ze bylam zwolniona z jezyka..

Edytowane przez 201704240951
Czas edycji: 2011-12-06 o 22:56
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 22:57   #4454
anjuta
Zakorzenienie

żle się dzieje w kraju, w którym nawet po studiach medycznych roboty nie można znaleźć, chociaż w TV trąbią, ze lekarzy brakuje, porażka
Stary 2011-12-06, 23:01   #4455
szakal165
Zakorzenienie

hm, mam średnie wykształcenie, chciałam zdobyć dyplom ale tak się potoczyło. I szukam jakiegoś zajęcia oprócz akwizycji. Niestety, 3 rok i bez skutku. Jestem z zachodniej części kraju.
A optymizm miałam może do pół roku po ukończeniu szkoły
Stary 2011-12-06, 23:05   #4456
joanna453
Wtajemniczenie

Cytat:
no i nie odzywa się telefon, a pracodawca powiedział że ktoś z filii tej firmy się odezwie (miały być ewentualne dni próbne). Skoro w piątek tak powiedział, to w ciągu ilu dni się powinni kontaktować? wydaje mi się,że jednak mnie skreślili. Tak samo z zaniesionym cv do firmy w moim mieście, miała być rozmowa ale rekrutująca była zajęta i musiałam zostawić podanie, zapewniono mnie o kontakcie i od czwartku gdy zaniosłam nie było żadnego kontaktu, swoją drogą ja nigdy nie pracowałam po ukończeniu szkoły, mam 3 letnią prawie przerwę w cv i sądzę,że juz wypadłam z obiegu, czytałam w czasopismach że niestety długotrwałe bezrobocie sprawia,że ma się coraz malejące szanse. Ja mam już dość, nuda mnie zżera,nie wiem po co wstwac z łóżka, męczę się, 3 lata noszę cv, mam rozmowy z których odprawiają mnie. Ja chyba już nigdy nie znajdę pracy!!
Kochana uszy do góry! Nic nie jest przesądzone i z reguły pracodawcy dzwonią z opóźnionym terminem (im też w trakcie procesu rekrutacyjnego może się coś przedłużyć bądź wypaść). Też mam bardzo małe doświadczenie zawodowe ale jak ktoś podczas rozmowy zwraca mi na to uwagę odpowiadam, że przez to tym bardziej mogą liczyć na moje zaangażowanie i chęć się wykazania się, że jestem w stanie swoją uczciwą pracą odwdzięczyć się za daną mi szansę etc.

Bloguję
Stary 2011-12-06, 23:08   #4457
szakal165
Zakorzenienie

masz rację.ale jak tutaj wykazać się? ja chcę szansę ale niestety,nikt mi nie daje możliwości wykazania się...
Stary 2011-12-06, 23:10   #4458
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joanna453 Pokaż wiadomość
Kochana uszy do góry! Nic nie jest przesądzone i z reguły pracodawcy dzwonią z opóźnionym terminem (im też w trakcie procesu rekrutacyjnego może się coś przedłużyć bądź wypaść). Też mam bardzo małe doświadczenie zawodowe ale jak ktoś podczas rozmowy zwraca mi na to uwagę odpowiadam, że przez to tym bardziej mogą liczyć na moje zaangażowanie i chęć się wykazania się, że jestem w stanie swoją uczciwą pracą odwdzięczyć się za daną mi szansę etc.
i nie masz złych nawyków starych wyżeraczy i łatwiej jest Ci się dostosować do wymagań.
Stary 2011-12-06, 23:18   #4459
joanna453
Wtajemniczenie

Cytat:
masz rację.ale jak tutaj wykazać się? ja chcę szansę ale niestety,nikt mi nie daje możliwości wykazania się...
Uszy do góry, ja miałam etapy wpadania w wieczne doły, nie chciało mi się wstawać, wieczne rozdrażnienie+konflikty z najbliższymi przez brak pracy a tak w cale sobie nie pomagamy. Trzeba wierzyć, że ktoś w końcu tą szanse da.

Cytat:
Napisane przez anjuta Pokaż wiadomość
i nie masz złych nawyków starych wyżeraczy i łatwiej jest Ci się dostosować do wymagań.

Bloguję
Stary 2011-12-06, 23:19   #4460
zabciajs
Zakorzenienie

Mnie dopadła dziś deprecha...

Bliscy mi ludzie zrobili mi i mojej mamie zakupy - proszki,oleje,makarony itd
Czuję się taka beznadziejna...

(Nie cytujcie mnie pliss)
Stary 2011-12-06, 23:21   #4461
malina19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anjuta Pokaż wiadomość
żle się dzieje w kraju, w którym nawet po studiach medycznych roboty nie można znaleźć, chociaż w TV trąbią, ze lekarzy brakuje, porażka
tzn ja nie studiowalam na kierunku lekarskim, ale na uczelni medycznej - analityka medyczna, po której teoretycznie można się zaczepić w szpitalu, w prywatnych placówkach, na uczelni itd itd no ale jak widać ukończenie uczelni medycznej nic nie daje teraz
lekarzy może i brakuje, bo jak Ci co się wykształcą to emigrują to się nie dziwie
Stary 2011-12-07, 08:49   #4462
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
hm, mam średnie wykształcenie, chciałam zdobyć dyplom ale tak się potoczyło. I szukam jakiegoś zajęcia oprócz akwizycji. Niestety, 3 rok i bez skutku. Jestem z zachodniej części kraju.
A optymizm miałam może do pół roku po ukończeniu szkoły
A nie masz w pobliżu jakiegoś centrum handlowego, albo hipermarketu żeby się na jakiś czas zaczepić i zarobić?
Ja pracuję w sieciówce, jestem z dziewczyn najstarsza to wpływa fatalnie na moje samopoczucie chociaż pocieszam się, że widocznie nie wyglądam tak źle skoro pasowałam do zespołu Ale co zrobić, zarabiać jakoś trzeba. A stawka 40 gr niższa niż tą, którą miałam we wcześniejszej pracy w budżetówce A cały czas szukam i wysyłam cv na 'lepsze' oferty.
Celebre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 09:50   #4463
lalalabamba
Wtajemniczenie

Mam takie pytanie - jeśli składam CV w odpowiedzi na ofertę pracy, która nijak się ma do tego, co robiłam wcześniej (np. praca w sklepie podczas gdy nigdy wczesniej w sklepie nie pracowałam), to składać puste CV bez dotychczasowego doświadczenia?
Do tej pory wpisywałam to, co robiłam wcześniej, na jakiekolwiek stanowisko bym nie odpowiadała (bo innego doświadczenia nie mam...).
Może lepiej nie przyznawać się do pracy w innej branży? Może pracodawcy niechętnie patrzą na takie osoby?
lalalabamba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 10:21   #4464
polka_
Raczkowanie

Mnie dopadła dziś deprecha...

Bliscy mi ludzie zrobili mi i mojej mamie zakupy - proszki,oleje,makarony itd
Czuję się taka beznadziejna...

Dzis ktos Tobie a jutro Ty komus -wierz w to

Edytowane przez polka_
Czas edycji: 2011-12-07 o 10:22
polka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 10:26   #4465
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez polka_ Pokaż wiadomość
Dzis ktos Tobie a jutro Ty komus -wierz w to
Staram się.

Stary 2011-12-07, 11:14   #4466
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Celebre Pokaż wiadomość
A nie masz w pobliżu jakiegoś centrum handlowego, albo hipermarketu żeby się na jakiś czas zaczepić i zarobić?
Ja pracuję w sieciówce, jestem z dziewczyn najstarsza to wpływa fatalnie na moje samopoczucie chociaż pocieszam się, że widocznie nie wyglądam tak źle skoro pasowałam do zespołu Ale co zrobić, zarabiać jakoś trzeba. A stawka 40 gr niższa niż tą, którą miałam we wcześniejszej pracy w budżetówce A cały czas szukam i wysyłam cv na 'lepsze' oferty.
wiesz, mam 3 dyskonty lecz cóż z tego... nawe zanosiłam podanie do sieci stokrotka, cv do media expert. Była rekrutacja do nowo otwartego supermarketu ale co z tego, skoro w up wyraźni poinformowano mnie,że bez doświadczenia nie mam szans. Pracodawca wymaga oświadczenia w handlu lub choćby ukończonej szkoły zawodowej o tym profilu.
Chyba 3 razy wisiało ogłoszenie przy dziale mięsnym, pisałam i bez skutku. Widać nikt nie chce przyuczać nowych, to się nie kalkuluje.
Wstyd, nawet na kasie mnie nie chcą.
Najśmieszniejsze jest to,że rodzina nie rozumie mnie czego ja mogę chcieć, nie wspiera mnie, nawet na rozmowę nie chcieli mnie podwieźć do innego miasteczka choć mieli możliwość! Kiedyś ciągle słyszałam wyrzuty o mojej niezaradności- "asia znalazła sobie staż w banku i studiuje zaocznie, ty też mogłaś sobie znaleźć" itp. Po mojej hospitalizacji nie słyszęjuż wyrzutów na razie ale za to ja mam doły, kłócę się wciąż. Nie mam ochoty na nic, nadchodzące świeta mnie dołują nie umiem się niczym cieszyć! Brałam antydepresanty.
Najgorsze,że jak mówię w rodzinie że mi xle, to kwitują to machnie,ciem ręki albo ciszą. Denerwuje mnie to...
Stary 2011-12-07, 11:41   #4467
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Cytat:
To jest niemożliwe.

Nie oglądałam wczoraj Polsatu, ale przypuszczam, że chodzi o założenia budżetowe wg których bezrobocie na koniec 2012 r. wyniesie 12,3%. Istotna różnica.

Edytowane przez Beacia87
Czas edycji: 2011-12-07 o 11:44
Beacia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 12:30   #4468
kropka1981
Przyczajenie

P_omocy... Nie wiem co mam robić w takich sytuacjach. Wysyłam CV, dostaję zaproszenie na rozmowę a na niej okazuje się, że potrzebują osoby z językiem angielskich chociaż w ofercie nie było o tym ani słowa. W swoim CV nie mam równiez ani jednego słowa o języku obcym ponieważ go nie umiem. Powinnam wpisać język obcy - brak? Bo jak dla mnie nie wpisanie info o języku jest jednoznaczne z tym, ze go się nie zna... Co radzicie...
kropka1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 12:36   #4469
Flofferek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka1981 Pokaż wiadomość
P_omocy... Nie wiem co mam robić w takich sytuacjach. Wysyłam CV, dostaję zaproszenie na rozmowę a na niej okazuje się, że potrzebują osoby z językiem angielskich chociaż w ofercie nie było o tym ani słowa. W swoim CV nie mam równiez ani jednego słowa o języku obcym ponieważ go nie umiem. Powinnam wpisać język obcy - brak? Bo jak dla mnie nie wpisanie info o języku jest jednoznaczne z tym, ze go się nie zna... Co radzicie...
Ja bym nie pisala czegos takiego. Nie umiesz, nie wspominasz o tym w CV (chyba, ze sie myle).
Kilka miesiecy temu mialam sytuacje, ze zostalam zaproszona na rozmowe do firmy X, gdzie jednym z podstawowych wymagan byl biegly jezyk rosyjski, ktorego w ogole nie umiem, nie mam wpisanego w CV itd. Pomijam fakt, ze nie wiem jakim cudem wyslalam zgloszenie, to zaprosili na rozmowe i prace dostalam Jeszcze tego samego dnia z niej zrezygnowalam, ale to inna sprawa.
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 12:38   #4470
nestka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kropka1981 Pokaż wiadomość
Skoro nie masz go wpisanego w CV nie powinni go od Ciebie oczekiwać, ja bym nie pisała "brak". Druga sprawa, dobrze, że Cię zapraszają na rozmowę, zawsze to trening. Myślałaś może żeby się pouczyć angielskiego? Praktycznie w 90% ofert pracy on się przewija jednak.

nestka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości