|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
Cytat:
Dorzucilabym tylko do tego jogurtu cos, np jakieś płatki, orzechy i oczywiscie jakiś owoc. U: Ś: salatka grecka: ser feta, salata lodowa, papryka czerwona i zielona, ogórek, pomidor, rozne przyprawy i oliwa z oliwek. solidna porcja. zielona herbata, gruszka 2Ś: serek wiejski z suszonymi owocami: żurawiną, śliwkami, morelami, herbata jasinowa 2 marchewki ![]() O: smazona cukinia(plastry) - dosc duzo, pomidory z bazylią i mozarella polane oliwa z oliwek, jajko sadzone, kilka pieczonych w piekarniku zieniakow z przyprawami K: 2 kromki chleba zytniego - jedna z masłem i dżemem truskawkowym domowym, druga z pastą soczewicowa z dodatkiem rodzynek , jedno jajko na miekko i jeszcze duzo herbat generalnie
|
|
#4652 |
|
Raczkowanie
|
Jak rozpędzić swó metabolizm? I co jeść by zdrowo się odżywić. Ile to ma mniej więcej kalorii?
|
|
|
|
#4653 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#4655 |
|
Raczkowanie
|
poproszę ładnie o ocenę
wczorajszy ![]() UUUUU I śn: jajecznica z dwóch jajek na łyżeczce masła, z cebulką, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, jedna z serem żółtym i pomidorem, druga z keczupem kawa z mlekiem (pól szklanki mleka 3,2%)później 2 delicje II śn: serek wiejski cały, bułka grahamka z masłem, kawa z mlekiem podwieczorek: serek homogenizowany z miodem kolecja/obiad: naleśniki ze szpinakiem plus zestaw surówek (na mieście) |
|
|
|
#4656 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4657 |
|
Rozeznanie
|
Moje P :
śniadanie : bułka z dynią , posmarowana serkiem topionym , plaster szynki dziadkowej, pół meeega jabłka ( takiego dużego w życiu nie widziałam )II śniadanie : druga połowa jabłka ze śniadania, grzesiek - dziel na 6 ![]() Obiad ( w szkolnej stołówce ) - pełen talerz krupniku Po szkole : 2 kromki razowca z żółtym serem, polędwicą i pomidorem Teraz: kubek cappucino, pasek gorzkiej czekolady Podwieczorek:będzie jogurt Fruvita - 200g, gruszka, Kolacja : planuję serek wiejski 200g, jabłko-znowu duuże - pieczone z bakaliami ( pewnie z garść)i łyżeczką miodujakby coś to waga rośnie
|
|
|
|
#4658 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() to ja wstawię swoje dzisiejsze zabiegane Utrzymanie 1. śniadanie: kawa z mlekiem. jajecznica z 2 jaj z szynką, pieczarkami, groszkiem, serem żółtym. grahamka z masłem, sałatą, szynką i ogórkiem kiszonym 2. II śniadanie: /uczelnia/ pudełko sałatki : mix sałat, tuńczyk, czerwona kapusta, groszek. cymes mandarynkowy 3. obiad: gołąbki 2 duże z sosem pomidorowym, ziemniaki utarte z masłem czosnkowym. /pakowanie prezentów/- skonsumowany mikołaj czekoladowy ![]() porcja pomidorowej z ryżem i śmietaną. 4. podwieczorek: będę u bojfrienda i ponoć pizza & słodycze 5. kolacja: mam ochotę na bagietki z serem i pieczarkami. w sumie to zapiekanki 2 duże z piekarnika, posmarowane majonezem i ketchupem. herbata z miodem i sokiem malinowym. Edytowane przez Pia Gizela Czas edycji: 2011-12-06 o 15:24 |
|
|
|
|
#4659 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4660 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jeżeli tyjesz to ilości się nie czepiam. co do jakości - dałabym więcej warzyw, do jogurtu jakieś orzechy, no i przede wszystkim posiłek "po szkole" zamieniła jednak na domowy pełnowartościowy obiad. szkolna zupa szkolną zupą, ale fajnie by było żebyś zjadła coś porządnego na ciepło, a nie kanapki.
|
||||
|
|
|
#4661 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
!jadlospis wyglada bardzo fajnie, nie jesz miesa czy dzis tak wyszlo? bo troche mi tu brakuje innego zrodla bialka ![]() ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
2. ser żółty to sporo tłuszczu, a poza tym po obróbce termicznej traci swoje właściwości poza tym nie przesadzaj, nie zjechałam tego jadłospisu
|
|
#4662 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
W ogóle wszystkie opinie wydajesz z taką pewnością, jakbyś była co najmniej specjalistką w tej dziedzinie. A może jesteś?Jeśli tak, to zwracam honor, jeśli nie- następnym razem podawaj informacje,które są potwierdzone przez specjalistów. W przeciwnym razie- osoba, która się nie zna pomyśli, że żółty ser warto jeść, bo przecież będziemy mieć super kości i w ogóle. Jeśli zaś to tylko Twoja opinia, napisz to w swojej wypowiedzi. Ps. Ja jestem na utrzymaniu i martwię się jedząc rzeczy, które są słabym źródłem witamin. Niestety żółte sery dostępne na polskich półkach są napakowane konserwantami i ulepszaczami, a te już kopalnią wapnia nie są- prędzej kopalnią śmieci. |
|
|
|
|
#4663 |
|
Raczkowanie
|
REDUKCJA
śniadanie: owsianka na szklance mleka 0.5% z 4 łyżek płatków górskich z suszoną żurawiną i cynamonem II: kubuś malinowy obiad: sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, groszku, papryki, sera żółtego i szynki z sosem kolacja: serek wiejski lekki z pomidorem i bazylią, pistacje Edytowane przez blissful Czas edycji: 2011-12-06 o 17:14 |
|
|
|
#4664 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
mam nadzieję, że czasem będziecie wpadać, bo Wasze jadłospisy zawsze były inspirujące na szczęście macie blogi! ja sama też zaczynam być znudzona wszędobylstwem ed, ale jednak czasami chciałabym, żeby ktoś zerknął na moje jedzonko.Dzisiejsza delikatna Rka: I owsianka (4 łyżki płatków, jedna otrąb) ze startym jabłkiem na ciepło z cynamonem i mlekiem II grahamka z masłem, wędliną i warzywami, pół banana wymieszanego z twarogiem (plaster) III zupa ogórkowa z ziemniakiem, udko gotowane z zupy IV serek homo z łyżką domowego dżemu jagodowego V jajecznica z dwóch jaj na maśle, jakieś warzywa gdzieś mi uciekło nnkt, zaraz podjem trochę orzeszków proszę o ocenę
|
|
|
#4665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli jednak jesz samą zupę powinnaś tak jak napisała Nowhere po powrocie do domu zjeść pełnowartościowy posiłek
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2011-12-06 o 17:41 |
|
|
|
|
#4666 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#4667 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie:
Śn: Serek wiejski z pomidorem, oliwkami i bazylią, kromka chleba żytniego z masłem, kawa z mlekiem. IIśn: Omlet biszkoptowy z prażonym jabłkiem, cynamonem i miodem; zielona herbata. Ob: Filet z mintaja duszony z pieczarkami i porem + pół woreczka brązowego ryżu sok marchwiowy jednodniowy Pod: Filiżanka espresso ze spienionym mlekiem, kilka kostek gorzkiej czekolady jogurt naturalny z migdałami, orzechami laskowymi, suszonymi śliwkami i przyprawą do piernika pomarańcza, lizak chupa chups Kol: Sałatka z tuńczyka, jajka na twardo, kukurydzy, sałaty lodowej, pomidora i papryki do tego zioła i oliwa z oliwek - duża porcja. Kawa zbożowa na szklance mleka z łyżką miodu.
|
#4668 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ocenicie moje ? Ile Waszym okiem jest tutaj kcal ? Moim celem jest naprawdę lekka redukacja
![]() Śn 7.30 Płatki owsiane (ok. 6-7 łyżek), solidna garść suszonej żurawiny, Activia 125 g. II śn 10.30 Danio 150 g. III śn 14.00 Princessa, jogurt pitny 180 g. Obiad 16.30 Wielka micha ogórkowej, gotowany indyk z zupy Po na deser- 3 ciastka kruche Podwieczorek 18.00 ok. 300 g sałatki kupnej (ziemniaki, marchewka,majonez, pieczarki...), garść żurawiny Lekka Kolacja 20.00 Jabłko
|
|
#4669 |
|
Raczkowanie
|
R
1. owsianka na mleku 2%, dwa kiwi 2. knopers, jabłko 3. 2 kanapki na gorąco (każda z dwóch kromek razowca z szynką z indyka i sałatą) 4. serek wiejski, surowa marchewka 5. około 1/3 piersi z kurczaka, pół brokuła 6. pół makreli wędzonej, pomidor
|
#4670 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jako luźne U - mogłoby dać radę, nie każdy musi odżywiać się super zdrowo. Ale jeśli chcesz zdrowo schudnąć to jednak na Twoim miejscu wprowadziłabym kilka poprawek
|
|
#4671 |
|
Rozeznanie
|
Redukcja:
I. 2 kromki chleba pełnoziarnistego ze słonecznikiem z serem typu feta (smakuje mi, lubię go od czasu do czasu zjeść) + pomidor + pomarańcza + pralinka z adwokatem z okazji mikołajek II. 2 kromki chleba j/w z goudą (goudę jem rzadko, zazwyczaj wybieram twarożki) i pomidorem, jabłko III. Naleśnik z malinami (wiem że mało redukcyjny obiad, ale byłam u koleżanki i nie miałam nic innego do wyboru) + pastylka miętowa w czekoladzie (mikołajki )IV. Łosoś wędzony z sałatką warzywną (papryka, ogórki, itp.) 2 lvl 30 Day Shreda V. Serek wiejski (200 g) + 3 łyżki nasion słonecznika Ujdzie, pomimo niebiałkowego obiadu i tych dwóch drobnych odstępstw w postaci pralinki i pastylki? ![]()
Edytowane przez Ziggy_Stardust Czas edycji: 2011-12-06 o 22:23 |
|
|
|
#4672 |
|
BAN stały
|
Taa, każda osoba, która nie potrafi poprawnie skomponować jadłospisu, nie zna się na dietetyce i przeszła sobie na niskokaloryczną dietę ma ED - wizazowy stereotyp.
Edytowane przez Nastqa Czas edycji: 2011-12-06 o 22:28 |
|
|
|
#4673 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, bardzo dawno nie pisałam i nie wchodziłam na forum. Przytyłam już swoje( nie powiem, że w zdrowy sposób). Wychodzę z ED. Będąc na przytyciu miałam etapy obżerania i głodówki na zmianę. Jeszcze powinnam troszkę przytyć, bo @ nie widać, ale to już na spokojnie. Na razie zajmuję się zdrowym U. Oceńcie proszę:
Śniadanie: bułka grahamka z margaryną i sałatą, serek wiejski 150g 2 śniadanie: 3 małe jabłuszka, składana kanapka z 2 kromek razowca i szynki z indyka obiad: talerz makaronu z twarogiem półtłustym i jogurtem naturalnym (porządna porcja )- dwa jabłka( pycha- z działki) kolacja( i tu byłam bardzo głodna...nie wiem, czy to był napad jakiś czy co) -bułka z ziarnami z szynką z indyka -dwie kromki chleba z pasztetem -później: dwa kiwi Właśnie często mi się zdarzają takie nagłe napady głodu, dlatego staram się jeść regularnie, nawet jak nie jestem głodna. Lekarka powiedziała, że jak się wychodzi z ED to jest normalne. Co myślicie? Proszę o pomoc. |
|
|
|
#4674 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiejsze U , może ktoś oceni ?
1) owsianka z jogurtem naturalnym, bananem i cynamonem + kawka z mlekiem 2) na uczelni kawa słodzona z automatu, jedno ptasie mleczko i Milky Way Ameo(=zasłodzenie na amen, ale potrzebowałam nieco cukru - prawie przysypiałam ! ) 3) porcja barszczu ukraińskiego z ziemniaczkami + gotowane mięso z indyka 4) pół drożdżówki z serem i makiem 5) bułka orkiszowa grubo z masłem, sałatą, pomidorem i solą + pół serka wiejskiego (czyli 100g) a w ciągu dnia oooogrom herbat różnej maści
Rozsunąć suwak, by Zdjąć skafander ciała Zapomnieć Wejść w nowe życie W zwiewnej sukience Edytowane przez Phynn Czas edycji: 2011-12-06 o 23:11 |
|
|
|
#4675 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ---------- Cytat:
|
|
#4676 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4677 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no i jeśli jest jakiś trening to wypadałoby zadbać o węgle przed i po, takowych nie widze!moje R dzis: I. jajecznica z 2 jajek, kawa z mlekiem, jablko, trzy lyzki platkow owsianych i troche mleka II. ser bialy z truskawkami, grahamka z szynka z indyka, ogorkiem, pomidorem i lyzeczka oliwy III. piers z kurczaka z piekarnika, posmarowana oliwa i troszke posypana platkami kukurydzianymi, owsianka znow (w ramach węgli, nie bylo ryzu ani makaronu ;d), no i 1/5 grześka ;d trening ![]() IV. druga czesc piersi z kurczaka, tym razem w kanapce z dwoch cieniutkich kromek razowca, z szynka, warzywami i lyzeczka musztardy, kawalek jablka V. przed snem zjem troche serka bialego wiem, troszke slabe wegle okolotreningowe, zaskoczyly mnie pustki w szafkach ;d ---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- Cytat:
troszke mi brak bialka w dwoch pierwszych posilkach tylko zreszta sa mikolajki, moglas sobie pozwolic ; d!
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=44354776 wishlista https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=723452 Edytowane przez riddle92 Czas edycji: 2011-12-06 o 23:51 |
||
|
|
|
#4678 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Cytat:
|
|
#4679 |
|
Raczkowanie
|
Staram się jeść to na co mam ochotę.
moje wczorajsze U : 1. kawa z mlekiem, jajko sadzone 2. 2 połówi bułki żytniej z masłem, serek wiejski lekki 3.omlet 1 jajko i białko z cukinią na łyżeczce oliwy 4.jogurt naturalny pitny, marchwiku , 2 cistka orkiszowe5. 5 rogalików własnej roboty z cynamonem i jabłkiem (mikołajki) dzisiejsze U: (bedzie) 1.kawa z mlekiem, bułka grahamka z masłem + jajko, trochę pasztetu 450 = 100 2.sok warzywny , 2 rogaliki, 2 łyżki jogurtu truskawokowego 200+ 100 3.sok świezo wyciskany z marchwii i pomarańczy 150 4.bułka z masłem, pasztetem, serkiem almette, jogurt naturalny 450+200 no i może wpadną jeszcze 2 rogaliki ![]() 2 h treningu Staram się na luzie brać ten jadłospis bo po kilku dniach trochę za daleko poszła moja dieta poczułam, że ED się nasila ...
Edytowane przez sweettoy Czas edycji: 2011-12-07 o 12:57 |
|
|
|
#4680 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:07.

Dorzucilabym tylko do tego jogurtu cos, np jakieś płatki, orzechy i oczywiscie jakiś owoc. 

potem może wpadnie jeszcze mięta z sokiem z cytryny - super rozgrzewa i pobudza lepiej niż kawa

mam nadzieję, że czasem będziecie wpadać, bo Wasze jadłospisy zawsze były inspirujące