Nasze Codzienne Jadłospisy XV - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-06, 12:03   #4651
vespertine_
Zadomowienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
Utrzymanie
  • sałatka jarzynowa, typowa, z majonezem, kanapka z chleba razowego + serek kozi, szynka, pomidorki, jabłko
  • jogurt naturalny 200g
  • pierś kurczaka z mieszanką chińskich warzyw, bardzo ostro!!!!+ ryż i surówka z białej kapusty
  • jajko na twardo z keczupem

?
Ogólnie ładnie Dorzucilabym tylko do tego jogurtu cos, np jakieś płatki, orzechy i oczywiscie jakiś owoc.

U:

Ś: salatka grecka: ser feta, salata lodowa, papryka czerwona i zielona, ogórek, pomidor, rozne przyprawy i oliwa z oliwek. solidna porcja. zielona herbata, gruszka
2Ś: serek wiejski z suszonymi owocami: żurawiną, śliwkami, morelami, herbata jasinowa

2 marchewki

O: smazona cukinia(plastry) - dosc duzo, pomidory z bazylią i mozarella polane oliwa z oliwek, jajko sadzone, kilka pieczonych w piekarniku zieniakow z przyprawami

K: 2 kromki chleba zytniego - jedna z masłem i dżemem truskawkowym domowym, druga z pastą soczewicowa z dodatkiem rodzynek , jedno jajko na miekko

i jeszcze duzo herbat generalnie

będzie sam koń
vespertine_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 12:08   #4652
agataskate
Raczkowanie

Jak rozpędzić swó metabolizm? I co jeść by zdrowo się odżywić. Ile to ma mniej więcej kalorii?
agataskate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 12:10   #4653
Margolcia0703181
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Margolcia0703181 Pokaż wiadomość
U/P:

I. 2 jajka na maśle, kromka żytniego pełnoziarnistego i 1/4 bułki: z masłem, 2 plastrami żółtego sera i ogórkiem, jogurt morelowy 135g, mięta

II. kawałek tortu, pasek czekolady, kawa

III. 6 pierogów z mięsem polanych jogurtem naturalnym i ketchupem, kubek czerwonego barszczu

IV. 1/2 bułki z masłem, dżemem śliwkowym i cynamonem, serek homo 135g owocowy, kubek kakao na mleku

i teraz sobie chrupię jabłuszko potem może wpadnie jeszcze mięta z sokiem z cytryny - super rozgrzewa i pobudza lepiej niż kawa - warto spróbować

do ocenki (jak na razie waga systematycznie do góry
up
Stary 2011-12-06, 12:11   #4654
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
U/P:

I. 2 jajka na maśle, kromka żytniego pełnoziarnistego i 1/4 bułki: z masłem, 2 plastrami żółtego sera i ogórkiem, jogurt morelowy 135g, mięta

II. kawałek tortu, pasek czekolady, kawa

III. 6 pierogów z mięsem polanych jogurtem naturalnym i ketchupem, kubek czerwonego barszczu

IV. 1/2 bułki z masłem, dżemem śliwkowym i cynamonem, serek homo 135g owocowy, kubek kakao na mleku

i teraz sobie chrupię jabłuszko potem może wpadnie jeszcze mięta z sokiem z cytryny - super rozgrzewa i pobudza lepiej niż kawa - warto spróbować

do ocenki (jak na razie waga systematycznie do góry
Mi się podoba i jak waga rośnie to jeszcze lepiej

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 14:17   #4655
jenna2202
Raczkowanie

poproszę ładnie o ocenę wczorajszy

UUUUU

I śn: jajecznica z dwóch jajek na łyżeczce masła, z cebulką, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, jedna z serem żółtym i pomidorem, druga z keczupem kawa z mlekiem (pól szklanki mleka 3,2%)

później 2 delicje

II śn: serek wiejski cały, bułka grahamka z masłem, kawa z mlekiem

podwieczorek: serek homogenizowany z miodem

kolecja/obiad: naleśniki ze szpinakiem plus zestaw surówek (na mieście)
jenna2202 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 14:21   #4656
ekstradyska
Raczkowanie

Cytat:
up

jak na U "uszłoby może" na P zdecydowanie za mało niestety
ekstradyska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 15:11   #4657
nikol12
Rozeznanie

Moje P :
śniadanie : bułka z dynią , posmarowana serkiem topionym , plaster szynki dziadkowej, pół meeega jabłka ( takiego dużego w życiu nie widziałam )
II śniadanie : druga połowa jabłka ze śniadania, grzesiek - dziel na 6
Obiad ( w szkolnej stołówce ) - pełen talerz krupniku
Po szkole : 2 kromki razowca z żółtym serem, polędwicą i pomidorem
Teraz: kubek cappucino, pasek gorzkiej czekolady
Podwieczorek:będzie jogurt Fruvita - 200g, gruszka,
Kolacja : planuję serek wiejski 200g, jabłko-znowu duuże - pieczone z bakaliami ( pewnie z garść)i łyżeczką miodu

jakby coś to waga rośnie
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 15:16   #4658
Pia Gizela
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agataskate Pokaż wiadomość
Oto moje dzisiejsze Utrzymanie:
IŚniadanie - kaszka smakija z sosem owoce leśne taki shit to możesz na podwieczorek wciągnąć a nie na śniadanie, które ma dać 'kopa' na cały dzień. no chyba że leżysz całymi dnami w łóżku i nic nie robisz? jak już to zrób sobie sama kaszę mannę na mleku, dosyp owoców, wrzuć kostkę czekolady itd.
IIŚniadanie - jabłko i szklanka soku jablkowego bez cukru jabłko to nie posiłek.
Obiad - pomidor lub fasolka szparagowa bez bułki i tłuszczu tylko ugotowana z żółtym serem 1 pomidor na obiad? a gdzie jakieś mięcho i ziemniaki/ryż/makaron, jakieś surówki? co to w ogóle za 'posiłek'?
Podwieczorek - algida big milk gdybyś miała normalne posiłki to taki podwieczorek może być, wraz z tym bananem z kolacji. ja lubię szejki z big milków, z bananami, kawą/czekoladą i mlekiem
Kolacja - banan to nie jest kolacja!!
Oceńcie i poprawcie mnie jeśli jest coś źle. Bo chcę się zdrowo odżywiać i nie tyć tylko trzymać stałą wagę. Za słowa krytyki się nie obraże.
j.w

to ja wstawię swoje dzisiejsze zabiegane Utrzymanie

1. śniadanie: kawa z mlekiem. jajecznica z 2 jaj z szynką, pieczarkami, groszkiem, serem żółtym. grahamka z masłem, sałatą, szynką i ogórkiem kiszonym

2. II śniadanie: /uczelnia/ pudełko sałatki : mix sałat, tuńczyk, czerwona kapusta, groszek. cymes mandarynkowy

3. obiad: gołąbki 2 duże z sosem pomidorowym, ziemniaki utarte z masłem czosnkowym.

/pakowanie prezentów/- skonsumowany mikołaj czekoladowy

porcja pomidorowej z ryżem i śmietaną.

4. podwieczorek: będę u bojfrienda i ponoć pizza & słodycze

5. kolacja: mam ochotę na bagietki z serem i pieczarkami. w sumie to zapiekanki 2 duże z piekarnika, posmarowane majonezem i ketchupem. herbata z miodem i sokiem malinowym.

Edytowane przez Pia Gizela
Czas edycji: 2011-12-06 o 15:24
Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 15:25   #4659
jenna2202
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jenna2202 Pokaż wiadomość
poproszę ładnie o ocenę wczorajszy

UUUUU

I śn: jajecznica z dwóch jajek na łyżeczce masła, z cebulką, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, jedna z serem żółtym i pomidorem, druga z keczupem kawa z mlekiem (pól szklanki mleka 3,2%)

później 2 delicje

II śn: serek wiejski cały, bułka grahamka z masłem, kawa z mlekiem

podwieczorek: serek homogenizowany z miodem

kolecja/obiad: naleśniki ze szpinakiem plus zestaw surówek (na mieście)
up
jenna2202 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 15:40   #4660
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Jak rozpędzić swó metabolizm? I co jeść by zdrowo się odżywić. Ile to ma mniej więcej kalorii?
nie ma znaczenia ile tu jest kalorii, skup się na jakości. Przeczytaj wątki podwieszone, 10 PŻ, poprzeglądaj prawidłowo oceniane jadłospisy... Bo do poprawy jest wszystko.

Cytat:
Napisane przez Phynn
dawno mnie tu nie było, może ktoś pamięta moje jadłospisy i oceni czy jest choć jakaś subtelna poprawa ...

przykładowo wczorajszy : (U)

owsianka z serkiem wiejskim, połówką dużego jabłka, śliwkami suszonymi i cynamonem
kawa z mlekiem

duża porcja sałatki z gotowanym kurczakiem ( pół woreczka brązowego ryżu, seler konserwowy, ananas, kukurydza, por, ciut majonezu, jogurt naturalny) / zjadłam to z małą przerwą na 2 razy

herbatniki kilka sztuk, cappuccino wiśniowe

duża grahamka grubo z masłem, pół wiejskiego serka, który został ze śniadania, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe

i przedwczorajszy :

śledź z zalewy korzennej, grahamka z masłem, sałatą i pomidorem; kawa z mlekiem

pierś z kurczaka nasmarowana pesto i przygotowana na parze, duuużo sałatki warzywnej z sałatą lodową, marchewką, ogórkiem świeżym, cebulką i innymi, z olejem i ziołami

2 mandarynki, kilka toffifee, 2 ciasteczka fornetti

porcja sałatki greckiej z pełnotłustą fetą, kromka chleba (niestety pszennego z braku laku)
tak szczerze to wydaje mi się, że jesz tak samo jak wcześniej. Jakościowo jest jak najbardziej ok, ale tylko trzy posiłki - no i mimo wszystko ich wielkość nie powala... To indywidualna sprawa na utrzymaniu, no ale pamiętam że miałaś jakieś problemy z tym i w ogóle.. Pewnie sama wiesz, jak powinno być.
Cytat:
Napisane przez emelie
Utrzymanie

Śniadanie: kasza manna (3 łyżki kaszy, 1,5 szklanki mleka 3,2%) z bananem i niecałą łyżką soku malinowego
II śniadanie: grahamka z masłem, szynką z piersi indyka i ogórkiem; jabłko
Obiad: pół woreczka brązowego ryżu; 4 małe pulpety wieprzowo - wołowe w sosie koperkowym; surówka z kapusty pekińskiej
Przekąska: 1/4 pomelo
Kolacja: grahamka zapieczona z sosem jogurtowym, szynką z piersi indyka, warzywami, serem żółtym i ketchupem

+ woda, herbaty; trening 1,5h, dużo marszu
Tu jak zwykle super, zgubiłaś tylko gdzieś NNKT ale przecież czasem bywa i tak
Cytat:
Napisane przez nikol12
Moje P :
śniadanie : bułka z dynią , posmarowana serkiem topionym , plaster szynki dziadkowej, pół meeega jabłka ( takiego dużego w życiu nie widziałam )
Kolacja : planuję serek wiejski 200g, jabłko-znowu duuże - pieczone z bakaliami ( pewnie z garść)i łyżeczką miodu

jakby coś to waga rośnie

Jeżeli tyjesz to ilości się nie czepiam. co do jakości - dałabym więcej warzyw, do jogurtu jakieś orzechy, no i przede wszystkim posiłek "po szkole" zamieniła jednak na domowy pełnowartościowy obiad. szkolna zupa szkolną zupą, ale fajnie by było żebyś zjadła coś porządnego na ciepło, a nie kanapki.
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 16:05   #4661
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez orosier Pokaż wiadomość
R-ka

A6W 6 dzien

SnI zrobilam za duza porcje, wiec podzielilam ja na pol i zjadlam dwa razy w odstepach 3 h sklad: 4 ł pl owsianych, 1 ł otrab, pol szklanki mleka, 1/3 kostki twarogu chudego, 1 jablko starte z przyprawa do piernika

SnII
wlasnie ta owsianka + dwie kostki czkolady gorzkiej 90% Lindt

Ob:
zupa jarzynowa ( bez zabielania, na kostce bulionowej czyli bez tluszczu zwierzecego, kalafior, marchew, seler, pietruszka, nac pietruszki, brukselka, ziemniaki, + jogurt naturalny 1 łyżka + 1 jajko)

Kol:
2 jaja na twardo w salatce( salatka lodowa, pomidor, ogorek zielony, ogoorek kiszony, oliwki)

Wiem, ze ta czekolada wszystko psuje, ale dostalam dzisiaj na mikolajki jak to sie ma ?
ej, spokojnie, dwie kostki gorzkiej czekolady to naprawde nie grzech !

jadlospis wyglada bardzo fajnie, nie jesz miesa czy dzis tak wyszlo? bo troche mi tu brakuje innego zrodla bialka

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
majonez to raczej ze względu na skład i stopień przetworzenia..
tutaj masz co jest w zwykłym:
olej roślinny, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz E385, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
a w lighcie:
olej roślinny, woda, glukoza, żółtko jaja, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy), zagęstniki: skrobia modyfikowana, guma ksantanowa (z glutenem, soją); ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat, barwniki: kurkumina; regulatory kwasowości: E 338, kwas mlekowy, kwas cytrynowy; substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, przeciwutleniacz E 385

jeśli można sobie niektórych rzeczy oszczędzić organizmowi, to chyba warto z tego skorzystać ;p chociaż i tak najlepszy majonez ten zrobiony w domu, ale przecież czasem ciężko jest tak samemu wszystko robić...
o, dziekuje za informacje

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
riddle92, dlaczego oceniasz wszystkie jadłospisy tak ostro? na U można zjeść ser żółty i nie martwić się z tego powodu dlatego, że nie jest zdrowy.
co, notabene, jest wielką bzdurą. ser żółty jest kopalnią wapnia.
1. nie napisalam że to wielki błąd, sama czasem go jem ze względu na wapń własnie
2. ser żółty to sporo tłuszczu, a poza tym po obróbce termicznej traci swoje właściwości
poza tym nie przesadzaj, nie zjechałam tego jadłospisu
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 17:06   #4662
buena_ortega
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
riddle92, dlaczego oceniasz wszystkie jadłospisy tak ostro? na U można zjeść ser żółty i nie martwić się z tego powodu dlatego, że nie jest zdrowy.
co, notabene, jest wielką bzdurą. ser żółty jest kopalnią wapnia.
Błagam Cię, od kiedy ser żółty jest taką kopalnią wapnia?Znam więcej produktów, które sa lepiej w wapń wyposażone.
W ogóle wszystkie opinie wydajesz z taką pewnością, jakbyś była co najmniej specjalistką w tej dziedzinie. A może jesteś?Jeśli tak, to zwracam honor, jeśli nie- następnym razem podawaj informacje,które są potwierdzone przez specjalistów. W przeciwnym razie- osoba, która się nie zna pomyśli, że żółty ser warto jeść, bo przecież będziemy mieć super kości i w ogóle. Jeśli zaś to tylko Twoja opinia, napisz to w swojej wypowiedzi.
Ps. Ja jestem na utrzymaniu i martwię się jedząc rzeczy, które są słabym źródłem witamin. Niestety żółte sery dostępne na polskich półkach są napakowane konserwantami i ulepszaczami, a te już kopalnią wapnia nie są- prędzej kopalnią śmieci.
buena_ortega jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 17:13   #4663
blissful
Raczkowanie

REDUKCJA

śniadanie: owsianka na szklance mleka 0.5% z 4 łyżek płatków górskich z suszoną żurawiną i cynamonem
II: kubuś malinowy
obiad: sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, groszku, papryki, sera żółtego i szynki z sosem
kolacja: serek wiejski lekki z pomidorem i bazylią, pistacje

Edytowane przez blissful
Czas edycji: 2011-12-06 o 17:14
blissful jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 17:25   #4664
Sunday Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karola11 Pokaż wiadomość
Już od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad tym,żeby tymczasowo opuścić ten wątek. I tak też zrobię. Gdy zaczęłam tutaj wpisywać swoje jadłospisy było tu jeszcze całkiem normalnie. Teraz tu jest tragedia. Komentarze w stylu " za mało" albo "za dużo" są totalnie nie na miejscu. Dziewczynom, które jedzą normalnie i mają dobre jadłospisy wciska się,że jedzą za mało. Ludzie!Nie każdy może nie wiadomo ile pomieścic. Grunt,żeby dania i jadłospis dzienny był zbilansowany, zdrowy i wystarczał, aby zaspokoić apetyt,podniebienie i organizm. Jakiś czas temu jakaś dziewczyna napisała,że zjadła do obiadu całą pierś z kurczaka i miała ładne jadło a ktoś napisał,że czegoś brakuje,że mało itp. Nie wiem jak to wygląda w waszych domach, ale u mnie z jednej piersi kurczaka można zrobić lekko 4 kotlety i starczają dla 3-4 osób, w zależności od tego kto jaki ma apetyt. Niektórym się wciska,że powinny zaszaleć,rozumiem,że chodzi o zjedzenie czegoś słodkiego,ale jeżeli nie chcą to już ich sprawa i tyle. Za bardzo też zajmujecie się chorobowymi jadłospisami. Niektórym osobom już po 10 razy jak nie więcej doradzałyście,pisałyście co i jak a one i tak robią swoje i mają was w 4 literach a i tak dalej komentujecie te jadła a co za tym idzie one tutaj nadal są i zamiast zdrowych osób są tutaj te z ed,to wasze komentarze podtrzymują je tutaj. Rada? Przestać komentować ed i wkońcu im się znudzi,jeżeli nikt nie będzie zwracać na nie uwagi. Tutaj powinno być miejsce dla tych,co chcą zdrowo schudnąć, jeść normalnie na utrzymaniu lub z pewnych względów przytyć. Niektóre komentarze są nieadekwatne do jadłospisów i niektórym albo się wmawia chorobę albo niektóre przez takie komentarze mogą w chorobę popaść. Za bardzo zaczną przykładać uwagę do wszystkiego i ortoreksja chociażby już im wychodzi na przeciw.
I żeby nie było,że OT - moje U, ostatnie w nabliższym czasie.

Szklanka wody i 2 wafle ryżowe z masłem po przebudzeniu.
I:
4 tosty z chleba żytniego,każdy z masłem,szynką drobiową i bazylią. Jajko sadzone z odrobiną soli prowansalskiej i 4 suszone daktyle.

II:
2 kawałki ciasta marchewkowego.

III:
2 gniazdka makaronu pełnoziarnistego z 5 ziaren lubelli ze szpinakiem,czosnkiem,szyn ką drobiową i startym serem pleśniowym lazur.

IV:
miseczka lodów - cassate palermo i cassate bakaliowe
bułeczka mleczna
2 spore kawałki piernika z marmoladą oblanego czekoladą

siłownia:
abs na brzuch i 40 minut szybkiego biegu na bieżni
po:
2 kawy zbożowe z mlekiem,miodem i cynamomen.

Życzę powodzenia wszystkim. A kciuki za sukcesy(o ile tak można to nazwać) w zdrowym odżywianiu trzymam w szczególności za Pozytywną Wariatkę,Sunday Rose, Ulicę Sezamkową, Bloody, Tęczową Dolinkę i Morphine.
A Ty Irish Lady daj już sobie spokój, chcesz jeść kabanowy i parówki wiecznie - to sobie jedz,ale nie zaśmiecaj tego forum bo to nie my dostaniemy nagłego olśnienia widząc ciągle te same jadłospisy i nikt nagle nie skomentuje ich "ooo jesteś wzorem".Jesteś anty wzorem i przez takie jak Ty to forum robi się chore. Na krzywe zwierciadło z tym!
Pozdrawiam
Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Pokaż wiadomość
Fajny był ten wątek ale został opanowany przez ED, więc spadam stąd, bo też już nie mam siły czytać.
Pewnie kiedyś wpadnę.

Miło było mi poznać Was wszystkie, uściski dla Karoli, Ulicysezamkowej, Sunday, Lovelykate i wielu, wielu innych, trzymajcie się ciepło Dziewczyny.
Dzięki dziewczyny mam nadzieję, że czasem będziecie wpadać, bo Wasze jadłospisy zawsze były inspirujące na szczęście macie blogi! ja sama też zaczynam być znudzona wszędobylstwem ed, ale jednak czasami chciałabym, żeby ktoś zerknął na moje jedzonko.

Dzisiejsza delikatna Rka:

I owsianka (4 łyżki płatków, jedna otrąb) ze startym jabłkiem na ciepło z cynamonem i mlekiem
II grahamka z masłem, wędliną i warzywami, pół banana wymieszanego z twarogiem (plaster)
III zupa ogórkowa z ziemniakiem, udko gotowane z zupy
IV serek homo z łyżką domowego dżemu jagodowego
V jajecznica z dwóch jaj na maśle, jakieś warzywa

gdzieś mi uciekło nnkt, zaraz podjem trochę orzeszków

proszę o ocenę
Stary 2011-12-06, 17:35   #4665
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
Moje P :

jakby coś to waga rośnie
Twój jadłospis pasuje mi bardzioej na U niż na P ale skoro tyjesz nie będę wypowiadać się na temat ilosci bo waga wskazuje że jesz wystarczająco. Moim zdaniem do jogurtów powinnaś dodawać jakieś pełnowartościowe musli, orzechy, bakalie. Słodyczy i owoców nie traktuje się jako posiłek tylko jako dodatek/przekąskę. W szkole powinnaś jeść coś bardziej wartościowego a nie samą zupę. Mozę jedz obiad z dwóch dań albo drugie danie? Zupa zupą ale ją "wysikasz" i tyle z tego Jeśli jednak jesz samą zupę powinnaś tak jak napisała Nowhere po powrocie do domu zjeść pełnowartościowy posiłek

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2011-12-06 o 17:41
Stary 2011-12-06, 19:53   #4666
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Pokaż wiadomość
Fajny był ten wątek ale został opanowany przez ED, więc spadam stąd, bo też już nie mam siły czytać.
Pewnie kiedyś wpadnę.

Miło było mi poznać Was wszystkie, uściski dla Karoli, Ulicysezamkowej, Sunday, Lovelykate i wielu, wielu innych, trzymajcie się ciepło Dziewczyny.
Ściskam mocno i czekam na wieści jak tam idzie z redukcją/utrzymaniem ale przede wszystkim z życiem, bo to jest najważniejsze

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 19:59   #4667
Anianiani
Raczkowanie

Utrzymanie:

Śn: Serek wiejski z pomidorem, oliwkami i bazylią, kromka chleba żytniego z masłem, kawa z mlekiem.
IIśn: Omlet biszkoptowy z prażonym jabłkiem, cynamonem i miodem;
zielona herbata.
Ob: Filet z mintaja duszony z pieczarkami i porem + pół woreczka brązowego ryżu
sok marchwiowy jednodniowy
Pod: Filiżanka espresso ze spienionym mlekiem, kilka kostek gorzkiej czekolady
jogurt naturalny z migdałami, orzechami laskowymi, suszonymi śliwkami i przyprawą do piernika
pomarańcza, lizak chupa chups
Kol: Sałatka z tuńczyka, jajka na twardo, kukurydzy, sałaty lodowej, pomidora i papryki do tego zioła i oliwa z oliwek - duża porcja.
Kawa zbożowa na szklance mleka z łyżką miodu.

...a ta pustka, ta pustka, ta pustka?!
to najpewniej głód.
w źrenicy tak pełnej żywej mgły
nie ma nic...
Anianiani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 20:13   #4668
KOKAINA
Zadomowienie

Dziewczyny, ocenicie moje ? Ile Waszym okiem jest tutaj kcal ? Moim celem jest naprawdę lekka redukacja

Śn 7.30 Płatki owsiane (ok. 6-7 łyżek), solidna garść suszonej żurawiny, Activia 125 g.
II śn 10.30 Danio 150 g.
III śn 14.00 Princessa, jogurt pitny 180 g.
Obiad 16.30 Wielka micha ogórkowej, gotowany indyk z zupy
Po na deser- 3 ciastka kruche
Podwieczorek 18.00 ok. 300 g sałatki kupnej (ziemniaki, marchewka,majonez, pieczarki...), garść żurawiny
Lekka Kolacja 20.00 Jabłko
KOKAINA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 21:01   #4669
eveline2012
Raczkowanie

R

1. owsianka na mleku 2%, dwa kiwi
2. knopers, jabłko
3. 2 kanapki na gorąco (każda z dwóch kromek razowca z szynką z indyka i sałatą)
4. serek wiejski, surowa marchewka
5. około 1/3 piersi z kurczaka, pół brokuła
6. pół makreli wędzonej, pomidor
Stary 2011-12-06, 21:53   #4670
Anianiani
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KOKAINA Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ocenicie moje ? Ile Waszym okiem jest tutaj kcal ? Moim celem jest naprawdę lekka redukacja

Śn 7.30 Płatki owsiane (ok. 6-7 łyżek), solidna garść suszonej żurawiny, Activia 125 g.
II śn 10.30 Danio 150 g. Taki serek ma mnóstwo cukru i nie jest polecany na redukcję. Zdrowiej i smaczniej zjeść serek naturalny z dodatkiem świeżych owoców, ewentualnie odrobiną miodu.
III śn 14.00 Princessa, jogurt pitny 180 g. Jeśli jogurt owocowy to jak wyżej. A Princessa... Nie lepiej w ramach tego małego odstępstwa od diety zjeść sobie trochę gorzkiej czekolady?
A najlepiej zastąpić ten wafelek i jogurt porządną kanapką z pełnoziarnistego pieczywa z wędliną, jajkiem lub twarogiem.
Po na deser- 3 ciastka kruche Radziłabym zrezygnować z ciastek o tej porze, kiedy metabolizm zaczyna zwalniać. Jeśli już musisz jeść słodycze to lepiej w pierwszej połowie dnia.
Podwieczorek 18.00 ok. 300 g sałatki kupnej (ziemniaki, marchewka,majonez, pieczarki...), garść żurawiny O nie, takie kupne sałatki to nic dobrego. Lepiej sama przyrządź sobie lekką sałatkę - najlepiej bez majonezu (zamiast tego jogurt naturalny/serek) i ziemniaków, za to z dodatkiem białka i zdrowych tłuszczów (oliwa z oliwek, pestki słonecznika/dyni, jakieś orzechy)
Wieczorem powinno unikać się jedzenia węglowodanów, ze szczególnym uwzględnieniem węgli prostych, takich jak żurawina
Lekka Kolacja 20.00 Jabłko Owoc to nie posiłek, zresztą, jak pisałam wyżej - węgle proste ograniczamy na wieczór. Zamiast tego - białko
Nie ma zdrowych tłuszczy, zero świeżych owoców, mało węglowodanów złożonych (kasze, ciemny ryż, pełnoziarniste pieczywo) niewiele białka.

Jako luźne U - mogłoby dać radę, nie każdy musi odżywiać się super zdrowo.
Ale jeśli chcesz zdrowo schudnąć to jednak na Twoim miejscu wprowadziłabym kilka poprawek

...a ta pustka, ta pustka, ta pustka?!
to najpewniej głód.
w źrenicy tak pełnej żywej mgły
nie ma nic...
Anianiani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 22:10   #4671
Ziggy_Stardust
Rozeznanie

Redukcja:

I. 2 kromki chleba pełnoziarnistego ze słonecznikiem z serem typu feta (smakuje mi, lubię go od czasu do czasu zjeść) + pomidor + pomarańcza + pralinka z adwokatem z okazji mikołajek

II. 2 kromki chleba j/w z goudą (goudę jem rzadko, zazwyczaj wybieram twarożki) i pomidorem, jabłko

III. Naleśnik z malinami (wiem że mało redukcyjny obiad, ale byłam u koleżanki i nie miałam nic innego do wyboru) + pastylka miętowa w czekoladzie (mikołajki )

IV. Łosoś wędzony z sałatką warzywną (papryka, ogórki, itp.)

2 lvl 30 Day Shreda

V. Serek wiejski (200 g) + 3 łyżki nasion słonecznika

Ujdzie, pomimo niebiałkowego obiadu i tych dwóch drobnych odstępstw w postaci pralinki i pastylki?

Edytowane przez Ziggy_Stardust
Czas edycji: 2011-12-06 o 22:23
Ziggy_Stardust jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 22:26   #4672
Nastqa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Pokaż wiadomość
ja sama też zaczynam być znudzona wszędobylstwem ed
Taa, każda osoba, która nie potrafi poprawnie skomponować jadłospisu, nie zna się na dietetyce i przeszła sobie na niskokaloryczną dietę ma ED - wizazowy stereotyp.

Edytowane przez Nastqa
Czas edycji: 2011-12-06 o 22:28
Nastqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 23:09   #4673
ewelajnek
Raczkowanie

Cześć dziewczyny, bardzo dawno nie pisałam i nie wchodziłam na forum. Przytyłam już swoje( nie powiem, że w zdrowy sposób). Wychodzę z ED. Będąc na przytyciu miałam etapy obżerania i głodówki na zmianę. Jeszcze powinnam troszkę przytyć, bo @ nie widać, ale to już na spokojnie. Na razie zajmuję się zdrowym U. Oceńcie proszę:

Śniadanie: bułka grahamka z margaryną i sałatą, serek wiejski 150g
2 śniadanie: 3 małe jabłuszka, składana kanapka z 2 kromek razowca i szynki z indyka
obiad: talerz makaronu z twarogiem półtłustym i jogurtem naturalnym (porządna porcja )
- dwa jabłka( pycha- z działki)
kolacja( i tu byłam bardzo głodna...nie wiem, czy to był napad jakiś czy co)
-bułka z ziarnami z szynką z indyka
-dwie kromki chleba z pasztetem
-później: dwa kiwi

Właśnie często mi się zdarzają takie nagłe napady głodu, dlatego staram się jeść regularnie, nawet jak nie jestem głodna. Lekarka powiedziała, że jak się wychodzi z ED to jest normalne. Co myślicie? Proszę o pomoc.
ewelajnek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 23:10   #4674
Phynn
Zakorzenienie

dzisiejsze U , może ktoś oceni ?

1) owsianka z jogurtem naturalnym, bananem i cynamonem + kawka z mlekiem

2) na uczelni kawa słodzona z automatu, jedno ptasie mleczko i Milky Way Ameo(=zasłodzenie na amen, ale potrzebowałam nieco cukru - prawie przysypiałam ! )

3) porcja barszczu ukraińskiego z ziemniaczkami + gotowane mięso z indyka

4) pół drożdżówki z serem i makiem

5) bułka orkiszowa grubo z masłem, sałatą, pomidorem i solą + pół serka wiejskiego (czyli 100g)

a w ciągu dnia oooogrom herbat różnej maści

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Edytowane przez Phynn
Czas edycji: 2011-12-06 o 23:11
Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 23:42   #4675
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez blissful Pokaż wiadomość
REDUKCJA

śniadanie: owsianka na szklance mleka 0.5% z 4 łyżek płatków górskich z suszoną żurawiną i cynamonem
II: kubuś malinowy
obiad: sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, groszku, papryki, sera żółtego i szynki z sosem
kolacja: serek wiejski lekki z pomidorem i bazylią, pistacje
tragedia. jedynie kolacja jest w porzadku i sniadanie by sie bronilo jakby dodac twarog.

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny mam nadzieję, że czasem będziecie wpadać, bo Wasze jadłospisy zawsze były inspirujące na szczęście macie blogi! ja sama też zaczynam być znudzona wszędobylstwem ed, ale jednak czasami chciałabym, żeby ktoś zerknął na moje jedzonko.

Dzisiejsza delikatna Rka:

I owsianka (4 łyżki płatków, jedna otrąb) ze startym jabłkiem na ciepło z cynamonem i mlekiem
II grahamka z masłem, wędliną i warzywami, pół banana wymieszanego z twarogiem (plaster)
III zupa ogórkowa z ziemniakiem, udko gotowane z zupy
IV serek homo z łyżką domowego dżemu jagodowego
V jajecznica z dwóch jaj na maśle, jakieś warzywa

gdzieś mi uciekło nnkt, zaraz podjem trochę orzeszków

proszę o ocenę
o, to jest bardzo ladne! : ) o ile tluszczyk z jaj na noc nie utrudnia chudniecia, to jest fajnie!

---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Anianiani Pokaż wiadomość
Utrzymanie:

Śn: Serek wiejski z pomidorem, oliwkami i bazylią, kromka chleba żytniego z masłem, kawa z mlekiem.
zielona herbata.
jogurt naturalny z migdałami, orzechami laskowymi, suszonymi śliwkami i przyprawą do piernika
Kol: Sałatka z tuńczyka, jajka na twardo, kukurydzy, sałaty lodowej, pomidora i papryki do tego zioła i oliwa z oliwek - duża porcja.
super, smacznie, slicznie!

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ----------

Cytat:
Napisane przez KOKAINA Pokaż wiadomość

II śn 10.30 Danio 150 g.
III śn 14.00 Princessa, jogurt pitny 180 g.
Po na deser- 3 ciastka kruche
Podwieczorek 18.00 ok. 300 g sałatki kupnej (ziemniaki, marchewka,majonez, pieczarki...), garść żurawiny
Lekka Kolacja 20.00 Jabłko
głodowe porcje, strasznie dużo prostych cukrów, mało białka - źle, źle źle!
Stary 2011-12-06, 23:45   #4676
Pia Gizela
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
dzisiejsze U , może ktoś oceni ?

1) owsianka z jogurtem naturalnym, bananem i cynamonem + kawka z mlekiem smacznie

2) na uczelni kawa słodzona z automatu, jedno ptasie mleczko i Milky Way Ameo(=zasłodzenie na amen, ale potrzebowałam nieco cukru - prawie przysypiałam ! ) rozumiem doskonale!

3) porcja barszczu ukraińskiego z ziemniaczkami + gotowane mięso z indyka ooo lubię indyka mam nadzieję, że ta porcja to duży talerz zupy a nie miseczka?

4) pół drożdżówki z serem i makiem a czemu nie cała?

5) bułka orkiszowa grubo z masłem, sałatą, pomidorem i solą + pół serka wiejskiego (czyli 100g) może wędlina jakaś na sałatę a nie taka biedna ta kanapeczka

a w ciągu dnia oooogrom herbat różnej maści
nie jest źle ale ja bym była głodna na takim jadłospisie

Stary 2011-12-06, 23:50   #4677
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez eveline2012 Pokaż wiadomość
R

1. owsianka na mleku 2%, dwa kiwi <jakieś białko?
2. knopers, jabłko <knopers na redukcji odpada, zresztą kawałek wafelka z jabłkiem to nie posiłek
3. 2 kanapki na gorąco (każda z dwóch kromek razowca z szynką z indyka i sałatą) <okej, ale za mało białka... chyba że było 100 g szynki w co szczerze watpie
4. serek wiejski, surowa marchewka < fajnie
5. około 1/3 piersi z kurczaka, pół brokuła <fajnie, choc moglyby wpasc jakies wegle z ryzu np
6. pół makreli wędzonej, pomidor<ok
ogółem, jest w porządku, poza dwójeczką no i jeśli jest jakiś trening to wypadałoby zadbać o węgle przed i po, takowych nie widze!

moje R dzis:
I. jajecznica z 2 jajek, kawa z mlekiem, jablko, trzy lyzki platkow owsianych i troche mleka
II. ser bialy z truskawkami, grahamka z szynka z indyka, ogorkiem, pomidorem i lyzeczka oliwy
III. piers z kurczaka z piekarnika, posmarowana oliwa i troszke posypana platkami kukurydzianymi, owsianka znow (w ramach węgli, nie bylo ryzu ani makaronu ;d), no i 1/5 grześka ;d
trening
IV. druga czesc piersi z kurczaka, tym razem w kanapce z dwoch cieniutkich kromek razowca, z szynka, warzywami i lyzeczka musztardy, kawalek jablka
V. przed snem zjem troche serka bialego

wiem, troszke slabe wegle okolotreningowe, zaskoczyly mnie pustki w szafkach ;d

---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Ziggy_Stardust Pokaż wiadomość
Redukcja:

I. 2 kromki chleba pełnoziarnistego ze słonecznikiem z serem typu feta (smakuje mi, lubię go od czasu do czasu zjeść) + pomidor + pomarańcza + pralinka z adwokatem z okazji mikołajek

II. 2 kromki chleba j/w z goudą (goudę jem rzadko, zazwyczaj wybieram twarożki) i pomidorem, jabłko

III. Naleśnik z malinami (wiem że mało redukcyjny obiad, ale byłam u koleżanki i nie miałam nic innego do wyboru) + pastylka miętowa w czekoladzie (mikołajki )

IV. Łosoś wędzony z sałatką warzywną (papryka, ogórki, itp.)

2 lvl 30 Day Shreda

V. Serek wiejski (200 g) + 3 łyżki nasion słonecznika

Ujdzie, pomimo niebiałkowego obiadu i tych dwóch drobnych odstępstw w postaci pralinki i pastylki?
tak, poza tym to jest bardzo ladnie troszke mi brak bialka w dwoch pierwszych posilkach tylko zreszta sa mikolajki, moglas sobie pozwolic ; d!

Edytowane przez riddle92
Czas edycji: 2011-12-06 o 23:51
Stary 2011-12-07, 09:26   #4678
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Muszę przytyć około 5 kg. Oto mój jutrzejszy jadłospis na P czy jest prawidłowy?
Śniadanko - 2 buły grahamki z grubą warstwą masła jedna z serem pleśniowym, ogórkiem i pomidorem druga z dżemem wysokosłodzonym domowej roboty truskawkowym do tego wielgachny kubek kakao na mleku 3,2
Po śniadaniu: garść orzechów i 2 delcje
IIśniadanie - mega drożdżówka z budyniem jabłko i pomarańcz szklanka soku jablkowego
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem cala miseczka, kotlet schabowy w panierce z jajka i bułki z zapiekanym żółtym serem do tego dużooo ziemniaków i kupa surówki z majonezem
Deser: wielki pucharek lodów waniliowych z sosem toffi
Podwieczorek - serek homogenizowany z bułką z masłem i dzemem truskawkowym kubek mleka 3,2
Kolacja: 4 kromki chleba pełnoziarnistego 2 z białym serem i miodem a 2 z serem, polędwicą, ketchupem herbata słodzona 2 lyzeczkami modu
po kolacji: 2 paski białej czekolady milka
Jeśli jest coś źle poprawcie mnie nie obraze sie. i prosze o ocene
Twój jadłospis jest o niebo lepszy od tego co umieściłaś poprzednio i oznaczyłaś jako U. To dobry jadłospis jak na P, tylko nie wyolbrzymiasz pisząc mega drożdżówka czy wielki pucharek ?

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Anianiani Pokaż wiadomość
Utrzymanie:

zielona herbata.
Mi się podoba

Stary 2011-12-07, 12:55   #4679
sweettoy
Raczkowanie

Staram się jeść to na co mam ochotę.
moje wczorajsze U :
1. kawa z mlekiem, jajko sadzone
2. 2 połówi bułki żytniej z masłem, serek wiejski lekki
3.omlet 1 jajko i białko z cukinią na łyżeczce oliwy
4.jogurt naturalny pitny, marchwiku , 2 cistka orkiszowe
5. 5 rogalików własnej roboty z cynamonem i jabłkiem (mikołajki)

dzisiejsze U: (bedzie)
1.kawa z mlekiem, bułka grahamka z masłem + jajko, trochę pasztetu 450 = 100
2.sok warzywny , 2 rogaliki, 2 łyżki jogurtu truskawokowego 200+ 100
3.sok świezo wyciskany z marchwii i pomarańczy 150
4.bułka z masłem, pasztetem, serkiem almette, jogurt naturalny 450+200
no i może wpadną jeszcze 2 rogaliki

2 h treningu

Staram się na luzie brać ten jadłospis bo po kilku dniach trochę za daleko poszła moja dieta poczułam, że ED się nasila ...

Edytowane przez sweettoy
Czas edycji: 2011-12-07 o 12:57
sweettoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 14:13   #4680
Pia Gizela
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sweettoy Pokaż wiadomość
Staram się jeść to na co mam ochotę.
moje wczorajsze U :
1. kawa z mlekiem, jajko sadzone a kanapka jakaś? co to samo jajo na śniadanie
2. 2 połówi bułki żytniej z masłem, serek wiejski lekki wędlina na bułkę? warzywo jakieś?
3.omlet 1 jajko i białko z cukinią na łyżeczce oliwy najadłaś się tym? nie sądzę.
4.jogurt naturalny pitny, marchwiku , 2 cistka orkiszowe ok a nie wolisz zamiast naturalnego jakiegoś owocowego?
5. 5 rogalików własnej roboty z cynamonem i jabłkiem (mikołajki) fajnie ale co to za kolacja?

dzisiejsze U: (bedzie)
1.kawa z mlekiem, bułka grahamka z masłem + jajko, trochę pasztetu 450 = 100 pasztet na całą bułkę i będzie ok.
2.sok warzywny , 2 rogaliki, 2 łyżki jogurtu truskawokowego 200+ 100 czemu nie cały jogurt?? co to są 2 łyżki
3.sok świezo wyciskany z marchwii i pomarańczy 150 to nie posiłek.
4.bułka z masłem, pasztetem, serkiem almette, jogurt naturalny 450+200 warzywa?
no i może wpadną jeszcze 2 rogaliki

2 h treningu jakim cudem masz siłę trenować 2h przy takim marnym jadłospisie? nie ma obiadu, nie ma kolacji. to jest utrzymanie? bida z nędzą a nie utrzymanie.

Staram się na luzie brać ten jadłospis bo po kilku dniach trochę za daleko poszła moja dieta poczułam, że ED się nasila ...
jw.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości