Na święta czekamy o ślubach gadamy- PM 2012 część XV - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-07, 15:03   #2191
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m
Dot.: Na święta czekamy o ślubach gadamy- PM 2012 część XV

Cytat:
Napisane przez Chatka Pokaż wiadomość
goszaaaaaaaaaa, wariatko!! Naprawdę tak szast prast i to zrobiłaś??? Jak to się w ogóle stało i co Cię zaczarowało? Gratulejsy
Matko i córko niedługo tylko ja już zostanę bez kieeeeeeeeecyyyyyyyy
Widzę że Dayzel zwyciężyła w Twym sercu i dobrze, bo to najpiękniejsza koronkowa suknia, jaką widziałam do tej pory, a ja koronek w ogóle nie lubię A ta jest piękna. Co w niej chcesz pozmieniać, przyznaj się Kokardka pójdzie w odstawkę? Bo to jedyne, co bym w niej zmieniła, reszta jest idealna, chociaż i z kokardką źle nie wygląda
No, wariatka jestem tak po prostu zamówiłam. Bo już Wam parę razy wspominałam, że jednak wolałabym szyć i szukałam krawcowej. Miałam parę typów, ale w końcu znalazłam jedną konkretną. Pojechałam do niej i po chwili wiedziałam, że chcę szyć tu i teraz! No. Powtarzam się, wiem. Ale uwierzcie, że u mnie w domu od wczoraj jest święto, bo to jest nie możliwe, bym po tylu wojażach i konfrontacjach z różnymi sukniami i wiecznymi marudzeniami, po 5 min rozmowy zamówiła suknię, której na dodatek nie mogę dotknąć, przymierzyć, poczuć jej na sobie. Ale intuicja mi podpowiedziała, że tak należy zrobić. I jestem w pełni świadoma tej decyzji. I nastawiam się na wszelkie możliwe konsekwencje. Ale dzisiaj wiem jedno- zamówiłam suknię, która była moim marzeniem, w której będę się czuła swojsko i która w pełni zgadza się z moim sumieniem. I wiem, że dobrze zrobiłam. A to jest chyba teraz najważniejsze, prawda????
No

I jeszcze raz muszę podkreślić, że kiedyś absolutnie nie chciałam koronek, pod żadna postacią. Za to teraz będę ich miała aż nadto

Cytat:
Napisane przez tusia_m Pokaż wiadomość
U mnie Mikołajki też były udane. z TŻ daliśmy sobie po czekoladowym mikołaju, tak symbolicznie. większe prezenty robimy sobie na wigilię.
W ogóle to wczoraj w szkole bardzo się wzruszyłam. Dzieci oddawały mi swoje słodkości z paczki (których oczywiście nie chciałam przyjąć, ale mi na siłę wciskały), rysowały mi laurki , słodkie to było

Dziś jeszcze po południu musze jechać znów do pracy, bo mamy zebrania z rodzicami

W ogóle to mam takie zapierdziel w tym tygodniu, że szkoda gadać. w poniedziałek jak wyjechałam po 7 rano z domu to wróciłam przed 19. bo najpierw lekcje, potem konferencja, a potem organizowałam konkurs recytatorski.

Najlepsze, że do przyszłej środy muszę mojej promotorce wysłać cały rozdział pracy mgr. Świetnie.... tylko kiedy ja to zrobię??

Miłego dnia!
Cieszę się, że dobrze ci z tymi dzieciakami w szkole. Fajnie czytać takie wiadomości. No i widzę, że praca Cie wciąga i że lubisz ją bardzo.

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 15:06   #2192
nena1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kessi_86 Pokaż wiadomość
No to mikołajki się udały No zdobycie tych kart graniczy z cudem chociaż ja słyszałam że na all je już sprzedają
aha! no i się wyjaśnilo, skąd mój Mikołaj je wytrzasnął

wracam do nauki pijąc przepyszne marcepanowe capuccino

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 15:17   #2193
Anulka_p
Zakorzenienie

Zbieram się do pracy. Musze załatwić sobie pierwsza zmianę na piątek, bo jedziemy wybierać obrączki

Dziewczyny czuje już święta. Nie moge doczekać się choinki i światełek. Dziś cały dzień słucham pięknych świątecznych kawałków. Tylko ten śnieg...Niech już spadnie i niech już zacznie pachnieć w domku żywą choinką
Ach, rozmarzyłam się
09.07.2013 g. 4:55- Wreszcie jesteś- Michaś   
Anulka_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 15:36   #2194
Oriflame_Rybnik
Zadomowienie

Dziewczyny które nie biorą ślubu w swojej parafii ani parafii swoich narzeczonych,macie już licencję na ślub w innej parafii?

14.07.2012

Oriflame_Rybnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 15:41   #2195
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Oriflame_Rybnik Pokaż wiadomość
Dziewczyny które nie biorą ślubu w swojej parafii ani parafii swoich narzeczonych,macie już licencję na ślub w innej parafii?

niekoniecznie musisz mieć licencję czasem wystarczy zaświadczenie. Jesli masz taką sytuację ze Ci potrzebna nalepiej złatwiaj to z ksiedzem - bo nigdy nie wiadomo jakie wymagania mają w danej parafii. Mówię Ci najlepiej pogadaj bezpośrednio z księdzem - bo czytając informacje z neta można zglupieć

ps z tego co czytałam to złatwia się ją 3 miesiące przed ślubem bo tak jak odpisy bierzmowania czy inne dokumenty.

Edytowane przez baskaeta
Czas edycji: 2011-12-07 o 15:46
baskaeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 15:44   #2196
carmelova
Zakorzenienie

Gosza doczytałam. Faktycznie miałaś szybką akcję Najważniejsze, że jesteś pewna tej decyzji
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 15:44   #2197
kooocur
Zakorzenienie

Cytat:
Jaka licencję?

Jestem odbiciem Twojego serca, mamo!

Synuś
kooocur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 15:49   #2198
jagata
Wtajemniczenie

Cytat:
własnie podczepiam się pod pytanie, ale mam inną zagwozdkę.
Chrzest, komunię i bierzmowanie przyjmowałam w jednej parafii. Rok po bierzmowaniu w moim mieście wydzielili nową parafię (miała byc budowana kaplica pogrzebowa a jakoś im tak wyszło, że przy okazji wybudowali wielki kościół) i z racji mojego zamieszkania zostaliśmy do niej przydzieleni i w tej nowej parafii będzie ślub. I teraz mam pytanie. Czy moja nowa parafia jest moją parafią i nie muszę mieć licencji (chociaż wszystkie dokumenty są w starej parafii), czy jednak muszę wybrać się do starej parafii i tam załatwiać wszystkie formalności wraz z licencją????
Stary 2011-12-07, 15:51   #2199
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kooocur Pokaż wiadomość
Jaka licencję?

jesli bierzesz w zupełnie obcej parafii jest takowa potrzebna jesli bierzesz ślub w parafii Twojej TZ czy tez tam gdzie obecnie mieszkacie nie trzeba

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

Cytat:
Napisane przez jagata Pokaż wiadomość
własnie podczepiam się pod pytanie, ale mam inną zagwozdkę.
Chrzest, komunię i bierzmowanie przyjmowałam w jednej parafii. Rok po bierzmowaniu w moim mieście wydzielili nową parafię (miała byc budowana kaplica pogrzebowa a jakoś im tak wyszło, że przy okazji wybudowali wielki kościół) i z racji mojego zamieszkania zostaliśmy do niej przydzieleni i w tej nowej parafii będzie ślub. I teraz mam pytanie. Czy moja nowa parafia jest moją parafią i nie muszę mieć licencji (chociaż wszystkie dokumenty są w starej parafii), czy jednak muszę wybrać się do starej parafii i tam załatwiać wszystkie formalności wraz z licencją????

parafia jest tam gdzie przez pół roku jesz i śpisz przez co najmniej 5 dni w tygodniu wg mnie nie trzeba Ci zadnej licecji ani zaswidczeń bo tam mieszkasz na stałe - nie sugerujcie sie zameldowaniem Oczywiście zapytaj o to jeszcze księdza ale z tego co anm mówili na naukach nie powinnaś miec potzreby licencji która jest odpłatna

Edytowane przez baskaeta
Czas edycji: 2011-12-07 o 15:54
Stary 2011-12-07, 15:53   #2200
kooocur
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baskaeta Pokaż wiadomość
jesli bierzesz w zupełnie obcej parafii jest takowa potrzebna jesli bierzesz ślub w parafii Twojej TZ czy tez tam gdzie obecnie mieszkacie nie trzeba

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

parafia jest tam gdzie przez pół roku jesz i śpisz przez co najmniej 5 dni w tygodniu
Jeśli bierzymy slub w parafii na drugim koncu miasta, nie jest to moja parafia ani Tż to musimy miec oboje jakąś licencję? Ile to kosztuje i kiedy to trzeba załatwić?

Synuś
Stary 2011-12-07, 15:55   #2201
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marylka80 Pokaż wiadomość
I UWAGA...UWAGA Dostalam dzis maila z salonu w NL, tam gdzie przymierzalam pierwsza sukienke, i pani mi napisala ze w drodze wyjatku sprzeda mi te sukienke za 1000Euro JUUUUUUPI
Ale sie ciesze normalnie, nie macie pojecia. No i teraz widac jak oni kase z ludzi zdzieraja, wyjsciowa cene tej sukienki byla u nich 1400e, juz nie wspomne ze w drugim salnie pani powiedziala ze ta suknia u niej kosztuje 1600???? Powariowali wszyscy W piatek jade podpisac umowe i wpacic zaliczke
gratuluję podjęcia decyzji
Cytat:
Napisane przez Magdzia0108 Pokaż wiadomość
No właśnie dzisiaj mamy 199 dni

gratki
Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość
No, wariatka jestem tak po prostu zamówiłam. Bo już Wam parę razy wspominałam, że jednak wolałabym szyć i szukałam krawcowej. Miałam parę typów, ale w końcu znalazłam jedną konkretną. Pojechałam do niej i po chwili wiedziałam, że chcę szyć tu i teraz! No. Powtarzam się, wiem. Ale uwierzcie, że u mnie w domu od wczoraj jest święto, bo to jest nie możliwe, bym po tylu wojażach i konfrontacjach z różnymi sukniami i wiecznymi marudzeniami, po 5 min rozmowy zamówiła suknię, której na dodatek nie mogę dotknąć, przymierzyć, poczuć jej na sobie. Ale intuicja mi podpowiedziała, że tak należy zrobić. I jestem w pełni świadoma tej decyzji. I nastawiam się na wszelkie możliwe konsekwencje. Ale dzisiaj wiem jedno- zamówiłam suknię, która była moim marzeniem, w której będę się czuła swojsko i która w pełni zgadza się z moim sumieniem. I wiem, że dobrze zrobiłam. A to jest chyba teraz najważniejsze, prawda????
No
dokładnie a że ładna z ciebie dziewczyna i zgrabna to na pewno będziesz pięknie wyglądać i do tego wyjątkowo
Lili & Gabryś

jagodzia133 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 15:55   #2202
jagata
Wtajemniczenie

Cytat:

parafia jest tam gdzie przez pół roku jesz i śpisz przez co najmniej 5 dni w tygodniu wg mnie nie trzeba Ci zadnej licecji ani zaswidczeń bo tam mieszkasz na stałe - nie sugerujcie sie zameldowaniem Oczywiście zapytaj o to jeszcze księdza ale z tego co anm mówili na naukach nie powinnaś miec potzreby licencji która jest odpłatna
eeee...to tak naprawdę powinnam załatwiać sprawy w Krk.... to jeszcze bardziej utrudnia mi sprawę... wolałabym uniknąć spotkania z księdzem, ale chyba nie da rady...
Stary 2011-12-07, 15:57   #2203
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli bierzymy slub w parafii na drugim koncu miasta, nie jest to moja parafia ani Tż to musimy miec oboje jakąś licencję? Ile to kosztuje i kiedy to trzeba załatwić?

albo zaświdczenie - wszystko najlepiej ustalać z księdzem bo naprawde dziewczyny zalezy to od ksiedza.... mnie temat zaciekawił i anprawde wszystkie wypowiedzi z neta przeczytalam i naprawde rózne propozycje były przytaczane przez ksiezy ale jedno jest pewne najlepiej sie przyznać

w protokole jest napisane miejsce zameldowania i zamieszkania i bedzie trzeba podac

dobra uciekam <papa>

Edytowane przez baskaeta
Czas edycji: 2011-12-08 o 10:32
Stary 2011-12-07, 15:59   #2204
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co wiem to jest tak, że jeżeli bierzesz ślub w innej parafi niż Twoja i Tż to musisz się udać do swojej parafii do tzw. "licencje" /"zaświadczenie" u mnie nie trzeba było bo się okazało, że to ta sama parafia dlatego warto iść i dopytać.

Niespodzianka 21.10.2021r.
zubi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 16:01   #2205
kooocur
Zakorzenienie

Cytat:
albo zaświdczenie - wszystko najlepiej ustalać z księdzem bo naprawde dziewczyny zalezy to od ksiedza.... mnie temat zaciekawił i anprawde wszystkie wypowiedzi z neta przeczytalam i naprawde rózne propozycje były przytaczane ksiezy

zaswiadczenie w neta co łaska licencja wg neta 300 zl lub pół kosztów na ślub
Czy ja musze płacić im za wszystko? Nawet za to, że chce zabrac moje własne papiery?? no szok normalnie!!

Nic płacic nie mam zamiaru..50 zł ewentualnie i tyle...powiem, ze nie mam i już!

Jeszcze tam gdzie slub bierzemy pewnie też sobie zawołają sporo..wyjdzie na to, że wydam na papierki z 2 tyś...

No wkurzyłam sie no....

Synuś
Stary 2011-12-07, 16:08   #2206
jagodzia133
Zakorzenienie

dobrze że ja i tż jesteśmy z tej samej parafii i tam też mamy ślub uuuuuf

a do tego nie kupiłam butów ;( nie miałam czasu, pół dnia przejeździłam za wózkiem..... w tych komisach nie da się nic znaleźć. Ale kupiłyśmy za 500zł gondolę ze spacerówką kolor czarno - zielony (musztardowy) dziwny kolor ciężki do opisania ale zgrabna wygodna.
Lili & Gabryś

jagodzia133 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 16:25   #2207
nena1984
Zakorzenienie

Cytat:
ja już mam, ksiądz się nie mógł nadziwić dlaczego nie chcemy brać ślubu w jego pieknej katedrze

Cytat:
u nas żeby w ogóle zacząć gadkę z tym księdzem od zupełnie innego kościoła trzeba było mieć licencję. koszt 50 zł bez problemu i od ręki

Stary 2011-12-07, 16:29   #2208
Oriflame_Rybnik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
ja już mam, ksiądz się nie mógł nadziwić dlaczego nie chcemy brać ślubu w jego pieknej katedrze

u nas żeby w ogóle zacząć gadkę z tym księdzem od zupełnie innego kościoła trzeba było mieć licencję. koszt 50 zł bez problemu i od ręki

Bez problemu Ci wystawił??

14.07.2012

Stary 2011-12-07, 16:31   #2209
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
Bo to zależy od księdza ja wiedziałam, że u nas nie będzie z tym problemu bo nasz Kapelan jest bardzo fajny ale zawsze chciałam mieć w innym kościele ślub

Stary 2011-12-07, 16:37   #2210
nena1984
Zakorzenienie

Cytat:
bez
my zaczęliśmy nawet niepotrzebnie gadkę o tym, że uczęszczamy do innego kościoła, ale on nawet chyba nas nie słuchał. Tylko się dziwił, bo zazwyczaj do niego ludzie przychodzą z licencjami z innych kościołów (katedra jest uznawana u nas za najbardziej reprezentatywny kościół), my jednak woleliśmy mały kościółek też na Starym Mieście ale schowany wśród drzew i kamieniczek

Stary 2011-12-07, 16:39   #2211
Oriflame_Rybnik
Zadomowienie

Aż się boję iść do swojego,oni tylko problemy stwarzają.
Nie powinny robić problemów aby mieć ślub w innym kościele.
Ja też zawsze marzyłam aby mieć w innym.

14.07.2012

Stary 2011-12-07, 16:48   #2212
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
aha! no i się wyjaśnilo, skąd mój Mikołaj je wytrzasnął

wracam do nauki pijąc przepyszne marcepanowe capuccino
Wiesz a może jednak upolował gdzieś gazety specjalnie dla Ciebie

Magdzia0108 za DDŚ

Ale jestem w szoku że tu taka cisza jest dzisiaj
Stary 2011-12-07, 17:00   #2213
misiak17
Wtajemniczenie

kooocur za biżu, piękna jest

gosza za sukienkę

Przyszły właśnie moje zaproszenia są supeer.

Rok 2016 będzie lepszy, musi być lepszy

1.12.2014
21.03.2015
14.06.2015
07.2018 cp usunięty lewy jajowód
12.2018 histerolaparoskopia - prawy jajowód niedrożny
misiak17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 17:05   #2214
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez misiak17 Pokaż wiadomość

gosza za sukienkę

To pokaż nam te swoje zaproszenia
Stary 2011-12-07, 17:05   #2215
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:

gosza za sukienkę

A więc czekamy na fotki

Stary 2011-12-07, 17:13   #2216
misiak17
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kessi_86 Pokaż wiadomość
To pokaż nam te swoje zaproszenia
Cytat:
Napisane przez zubi89 Pokaż wiadomość
A więc czekamy na fotki
Właśnie nie bardzo mam czym bo aparat mi szwankuje, tel mam chwilowo bez aparatu. A mamy telefonu coś mi komputer nie czyta. Jak mi się uda to może zrobię, a jak nie to jutro. Ale podobają mi się bardzo

Rok 2016 będzie lepszy, musi być lepszy

1.12.2014
21.03.2015
14.06.2015
07.2018 cp usunięty lewy jajowód
12.2018 histerolaparoskopia - prawy jajowód niedrożny
misiak17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 17:31   #2217
evoonia86
Zakorzenienie

Cytat:

Stary 2011-12-07, 17:58   #2218
__Paulinka__
Zakorzenienie

Heloł!

serio tu cisza dzisiaj nastala:P co sie dzieje?

Cytat:
Napisane przez marylka80 Pokaż wiadomość
I UWAGA...UWAGA Dostalam dzis maila z salonu w NL, tam gdzie przymierzalam pierwsza sukienke, i pani mi napisala ze w drodze wyjatku sprzeda mi te sukienke za 1000Euro JUUUUUUPI
Ale sie ciesze normalnie, nie macie pojecia. No i teraz widac jak oni kase z ludzi zdzieraja, wyjsciowa cene tej sukienki byla u nich 1400e, juz nie wspomne ze w drugim salnie pani powiedziala ze ta suknia u niej kosztuje 1600???? Powariowali wszyscy W piatek jade podpisac umowe i wpacic zaliczke

Ty nam tu nie machaj tylko bizu pokazuj!!!

to swietna cena i jaka roznica z 1400 na 1000, co nie?

Cytat:
Napisane przez niut0 Pokaż wiadomość

Nakupiłam próbek za 60zł teraz pozostaje czekać, chociaż nic mnie jakoś szczególnie nie powaliło

---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------
60 zl?

macie troche sniegu ode mnie, bo tak narzekacie, ze u Was jeszce nie spadl (sorki za jakos zdjecia, ale to prezez okno:P)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG0108.jpg (76,7 KB, 41 załadowań)
__Paulinka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 18:04   #2219
melod_y
Zakorzenienie

Chatka- ja też nie mam kiecuchy... więc pobeczymy jak coś razem :P
marylka- Brawa dla Ciebie Fajnie ze pani opuściła cene

nena- juz dawno mialam Ci napisac, ale zapominałam. Śniło mi się ze wygrałaś ten konkurs na facebooku
I że miałaś jakieś miejsce gratis i chciałaś w ramach podziekowań za głosowanie, zabrać którąś z dziewczyn z wizażu ze sobą. I dużo dziewczyn pisało że by chciało ale że decyzja należy do Ciebie i takie tam hehehe.
A ja sie zastanawiałąm ze jak wy to będziecie mieszkać w tym NY- Ty, Twój TŻ i któraś z Nas ;D
wogóle jakaś parodia.
Ale trzymam kciuki aby sen chociaż w części się spełnił :P Można pominąć to dodatkowe miejsce

melod_y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 18:05   #2220
marylka80
Zadomowienie

Cytat:
Czy ja musze płacić im za wszystko? Nawet za to, że chce zabrac moje własne papiery?? no szok normalnie!!

Nic płacic nie mam zamiaru..50 zł ewentualnie i tyle...powiem, ze nie mam i już!

Jeszcze tam gdzie slub bierzemy pewnie też sobie zawołają sporo..wyjdzie na to, że wydam na papierki z 2 tyś...

No wkurzyłam sie no....
No pewno, powiedz ksiedzu ze wydalas wlasnie tysiaka na kolie i dla niego juz zabraklo
A co do samej kolii to wlasnie cos takiego sobie wyobrazalam tylko z bardziej podloznymi( szyszkowatymi) krysztalkami...wiec bylam blisko Bedzie pieknie pasowac do sukni
marylka80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości