|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 | |||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
Cytat:
A obozy koncentracyjne to dużo poważniejsza sprawa i powinny robić wrażenie. Cytat:
![]() Skrajnie głupie jest porównywanie holocaustu do aborcji. Między płodem a już urodzonym człowiekem zazwyczaj jest taka różnica, że ten drugi jest komuś potrzebny, może ktoś go kocha i przede wszystkim ma on już świadomość swojego istnienia. Niechciany płód nie ma żadnej z tych właściwości. Cytat:
Uważasz, że niechciana ciąża z powodu innego niż gwałt już nie stanowi obciążenia psychicznego? Nie tobie oceniać kto cierpi bardziej. Dlatego właśnie każda kobieta powinna sama ocenić czy się z tym upora i zrobić ze swoim ciałem to co zechce. |
|||
|
|
|
#812 |
|
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30944044]Skrajnie głupie jest porównywanie holocaustu do aborcji. Między płodem a już urodzonym człowiekem zazwyczaj jest taka różnica, że ten drugi jest komuś potrzebny, może ktoś go kocha i przede wszystkim ma on już świadomość swojego istnienia. Niechciany płód nie ma żadnej z tych właściwości.[/QUOTE]
powiem, że ciekawe kryterium do decydowania czy zabijać czy nie... załóżmy, że w małżeństwie rodzi się dziecko, jest planowane, chciane i kochane po miesiącu rodzice giną w wypadku samochodowym, załóżmy, że dziecko nie ma żadnej innej rodziny, jego rodzice byli jedynakami a rodzice rodziców (dziadkowie dziecka) już nie żyją dziecko nie jest nikomu potrzebne, nikt go nie kocha, nie ma świadomości własnego istnienia należy je zabić?
Zakochanie - to relacja międzyosobowa wynikająca z upodobania sobie w kimś, powodującego zależność emocjonalną od tego kogoś. Na miarę siły owej zależności następuje proporcjonalnie: utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania. o. Paweł Gużyński OP |
|
|
|
#813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#814 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nawet jeśli coś takiego się stanie (chociaż szybciej spotkasz jednorożca), to są stada chętnych do adopcji. I nie uważam przy tym, że niechcianą ciążę należy przebyć i oddać dziecko do adopcji. W takim przypadku ciąża niszczy cele i marzenia co najmniej jednej osoby. |
|
|
|
|
#815 |
|
Konto usunięte
|
Jestem ZA aborcją, ale tylko w dwóch przypadkach- gwałtu i zagrożenia życia kobiety.
nie jako środek antykoncepcyjny. |
|
|
|
#816 | |
|
ma zielone pojęcie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30944044]Między płodem a już urodzonym człowiekem zazwyczaj jest taka różnica, że ten drugi jest komuś potrzebny, może ktoś go kocha i przede wszystkim ma on już świadomość swojego istnienia. Niechciany płód nie ma żadnej z tych właściwości.[/QUOTE]
Czyli człowiek ma pełne prawo do życia dopiero, gdy jest: 1. komuś potrzebny 2. jest kochany (opcjonalnie) 3. ma świadomość istnienia ? Bo tak wynika z Twojej wypowiedzi. Skąd wiesz, że noworodek ma świadomość istnienia? Cytat:
Oczywiście, jak ktoś naprawdę będzie chciał, to dokona aborcji. Ale „niewielka” przeszkoda w postaci pieniędzy i wyjazdu do innego kraju, na pewno sprawi, że kilka osób jeszcze dobrze przemyśli kwestię aborcji. I moim zdaniem to dobrze. Tak samo jak ktoś chce z jakiegoś powodu zabić drugiego człowieka, to żadne prawo go nie zatrzyma. Bo i jak, co najwyżej potem zabójca dostanie karę więzienia. Ale to nie znaczy, że nie powinno być zakazu zabijania. Ileś osób nie zabije właśnie w obawie przed wysoką karą.
|
|
#817 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zreszta za granica jest to zabieg legalny, w naszym kraju niestety nie, wiec nie ma tu mowy o obawie przed jakąkolwiek karą, bo nasze durne prawo za granicę na szczescie nie siega. Edytowane przez Gwiazdeczka1978 Czas edycji: 2011-12-08 o 10:55 |
|
|
|
|
#818 |
|
zuy mod
|
Chatul - jak czytam zrównywanie aborcji z morderstwem to mi się nóż w kieszeni otwiera. Naprawdę nie widzisz różnicy, czy widzisz, ale przez ten zabieg chcesz zadziałać na psychikę pro-choice?
Gwiazdeczka - ciekawostka, z tego co wiem nielegalna aborcja w Polsce niejednokrotnie jest droższa od legalnej np w Czechach. Co do tabletek poronnych - są one stosowane także przez lekarzy, we wczesnej fazie ciąży. Bo brzmisz tak, jakby to było najgorsze zło. btw ten film, 180, jest strasznie durny. Jak można w tak chamski sposób grać na emocjach :/
22.05.2017 02.12.2017 Edytowane przez Mojwa Czas edycji: 2011-12-08 o 10:57 |
|
|
|
#819 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ja myślałam, że trochę więcej czasu i zachodu to zajmuje. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przy okazji — to, że dla Ciebie aborcja nie jest morderstwem, nie znaczy, że dla innych nie jest.
|
|
#820 | ||
|
zuy mod
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#821 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jeśli zaś uznamy, że sama przynaleność gatunkowa (a już płód należy do homo sapiens sapiens), to płód jest człowiekiem, żołądź dębem, a jajko (oczywiście zapłodnione) kurą bądź kogutem. Cytat:
|
|
#822 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem czy noworodek ma świadomość istnienia. Pewnie nie. Jak wyżej napisałam to było odniesienie do holocaustu, kedy to zabijano ludzi z pewnością świadomych. W każdym razie mi byłoby bardziej przykro gdyby umarł ktoś dorosły niż noworodek. |
|
|
|
|
#823 |
|
Rozeznanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30943799]Co w tym filmie jest "mocnego"?[/QUOTE]
Mm może Ty jesteś na tyle znieczulona, że Twój układ limbiczny odpowiedzialny za emocje nie reaguje już na widok zabijanego dziecka, kiedy jest łapany przez 'szczypce, a ono ucieka. Ja jestem wrażliwa to już sprawa tylko i wyłącznie indywidualna [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30946129]Zastanów się jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia takiej sytuacji. Nawet jeśli coś takiego się stanie (chociaż szybciej spotkasz jednorożca), to są stada chętnych do adopcji. I nie uważam przy tym, że niechcianą ciążę należy przebyć i oddać dziecko do adopcji. W takim przypadku ciąża niszczy cele i marzenia co najmniej jednej osoby.[/QUOTE] Myślę, że duuuużo razy jest przytaczanych różnych dziwnych sytuacji w tym wątku. A co jeśli gwałt i dziecko - kobieta nie zawsze ma dni płodne, nie musi zajść w ciąże itp. Jeżeli są stady chętnych do adopcji to zamiast dziecko usuwać, mordować, stosować antykoncepcje - jak kto woli - to można je oddać do adopcji..
|
#824 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby dziecko się rodziło ot tak to nie byłoby problemu |
|
|
|
|
#825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Całkowicie się zgadzam, szczególnie z pogrubionym. To straszne Lisabeth, że byłoby Ci przykro bardziej, gdyby umarł ktoś dorosły niż noworodek. Bo pomijam aborcję i że może są sytuacje, że można w pewnym stopniu zrozumieć kobietę usuwającą ciąże. Lecz, żeby cenić bardziej życie dorosłego niż noworodka? Przykro mi, ale dla mnie to straszne. Pewnie wiele osób myśli tak samo, dlatego tak wiele potem noworodków jest znajdowanych w śmietnikach czy gdzie indziej.... Bo uważa się, że "nie chce miec problemu"to wiadomo. Życie każdego człowieka jest ważne, nawet gdy nie wygląda na to, by był kochany i komuś potrzebny. Takie wartościowanie jest złe, bo naprawdę można dojść do absurdalnych wniosków. Np właśnie do takich, że np jak dziecko straciło rodziców,m jest samo na świecie, może jeszcze bardzo chore, to jest zbędne i tylko je zabić. To straszne... Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-12-08 o 23:35 |
|
|
|
|
#826 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#828 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Prawda, że życie każdego człowieka jest ważne, ale wartościuje każdy. Jestem pewnia, że nie traktujesz wszytkich ludzi jednakowo choćbyś bardzo chciała. Co do pogrubionego: A doszedł ktoś do takich wniosków? Cytat:
Przypomina mi się przykład moich dziadków. Płodzili dzieci na potęgę, zero aborcji (i antykoncepcji). Nie ma co, ludzkie życie szanowali i powielali. Nigdy nie zapomnę, jak wyrzucili do szamba cały miot kociąt. |
||
|
|
|
#829 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, ale mimo wszystko zabicie noworodka jest dla mnie tak samo straszne jak zabicie dorosłego człowieka.
|
|
|
|
#830 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Stwierdzenie, że z kimś kto popiera aborcję jest coś nie tak to już przegięcie. Ja jestem bardzo, ale to bardzo wrażliwa. Jesteś wegetarianką? W wolnej chwili znajdę bardzo drastyczny i przejmujący film o zabijaniu zwierząt. Ciekawe czy też nagle staniesz się wege, czy może z Twoim "układem limbicznym jest coś nie tak"?
|
|
|
#831 |
|
jestę wieszczę
|
Abstrahując już od tego, jak 6 tygodniowy zarodek będzie uciekał przed aborcją, heh.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#832 |
|
Zakorzenienie
|
nie no to dla mnie jasne
|
|
|
|
#833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To zle myslałas. Wcale nie zajmuje to wiecej czasu. |
|
|
|
|
#834 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
|
|
|
#835 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym noworodkiem Lisbeth to grubo przesadziłaś - to jest człowiek, mało tego odrębny.
Ok, rozumirm,ze śmierć dziecka mniej Cie wzrusza. Mną np wstrząsają reportaże o katowaniu zwierząt czy znecaniu się nad starszymi ludźmi. Jednak tu się zagolopowałaś
|
|
|
|
#836 |
|
Konto usunięte
|
Z czym przesadziłam? Że mniej mi szkoda noworodka niż dorosłego człowieka? Nic na to nie poradzę.
|
|
|
|
#837 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30971745]Z czym przesadziłam? Że mniej mi szkoda noworodka niż dorosłego człowieka? Nic na to nie poradzę.[/QUOTE]
nie. To mogę zrozumieć. Ale przegięłas z napisaniem tego w sposób autorytarny jakoby to było oczywiste,ze jeśli noworodek nie ma rodziców to jego zycie jest mniej warte. Widzisz a mi bardziej szkoda chomika niż dorosłego człowieka, ale nie pisze o tym,ze ten człowiek ma mniejsze znaczenie Podobnie szkoda mi bardziej noworodka (które uwielbiam) niż dziecka 5 -letniego (za którymi nie przepadam) Aha i Chatul zadała słuszne pytanie co jeśli dziecko ma 8,5 msc. Moim zdaniem to kpina dokonywać wtedy aborcji- był na to czas na początku ciąży. A jesli ktoś się zagapił to trudno
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2011-12-09 o 17:25 |
|
|
|
#838 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#839 |
|
Raczkowanie
|
Jestem za prawem do Aborcji farmakologicznej do 8 tyg. ciąży na koszt zainteresowanej.
I prawem do aborcji do 3 m-s ciąży na obecnych zasadach na koszt państwa. Do tego dodałabym obowiązkową edukacje seksualną (z seksuologiem i psychologiem, nie Panią Katechetką) od 10 roku życia. Refundacje antykoncepcji (wkładka wewnątrzmaciczna, hormonalna etc.), dla młodzieży i osób uczących się do 26 roku życia, a także dla rodzin wielodzietnych borykających sie z problemami na tle ich wielodzietności (taniej jest refundowac spirale niż dawac zasiłki na dziecko) Dorzucic paragraf o tym że skoro 16 latka ma prawo uprawiac seks to ma równolegle prawo stosowac antykoncepcje bez zgody/wiedzy rodziców. |
|
|
|
#840 |
|
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30962187]To nie jest dziecko tylko płód. Płody mnie nie wzruszają po prostu niezależnie od tego czy są żywe, martwe czy umierające. Jeśli kogoś porusza kształt człowieczka, to jest jeszcze aborcja we wczesnym stadium ciąży, kiedy tego jeszcze nie widać.
A jeśli ktoś po prostu nie chce być w ciąży i rodzić? Ja nie chcę, więc nikt chętny do adopcji mnie nie przekona do odbycia porodu kiedy sobie tego nie życzę.[/QUOTE] Ano, właśnie. Ja też nigdy nie chciałam i już nie zechcę. I jak nie chcę, to ciążę usunę i tyle. Ta dyskusja, co już mówiłam, nie ma sensu. Nikt nikogo nie przekona bo przykładamy różne definicje do tych samych pojęć. 1. Ja, i wiele innych, nie uważam płodu za człowieka, chociaż uważam za żywą istotę - jak płód każdej innej istoty. Przynależność gatunkowa od chwili poczęcia istnieje, ale nie jest dla mnie ważna. To kiedyś może być człowiek, teraz nie jest. I nie będzie, jeśli ja tego nie zechcę. 2. Zakładając pierwsze - to coś, jest dla mnie stanowczo mniej ważne niż każda istota już urodzona. I proszę mnie nie pytać, o założenia naukowe. Nie będę się tłumaczyć - tak myślę i koniec. Więc i moje życie jest ważniejsze niż doprowadzenie tego czegoś, co pokrzyżowałoby mi plany do możliwości życia samodzielnego i ludzkiego. I tyle. Komuś tam jest smutno, że dla kogoś tam śmierć człowieka jest ważniejsza od śmierci płodu. Ja to w pełni rozumiem. To, że to coś żyje, nie oznacza, że może zdeterminować moje świadome, człowiecze życie tylko dlatego, że przypadkiem się pojawiło. Płody psie, kocie, czy inne też żyją i też są mniej ważne od psów, kotów itd., które się już urodziły. Z tym się wszyscy zgadzają, dla mnie nie ma różnicy, gdy przekładam to na ludzi. Jak zrobiłabym aborcję mojej kotce (gdyby nie była sterylizowana), tak zrobiłabym sobie (gdyby ciąża zaistniała mimo tabletek, które biorę, a które są najlepszym zabezpieczeniem dla ludzi, bo sterylizacja jest nielegalna). I tyle. To mój i wielu innych punkt widzenia. Kto uważa, że ten płód w moim brzuchu ma większe prawa ode mnie i mam mu od tej pory poświęcić życie, skoro się już mimo zabezpieczeń, tam pojawił, ten uważa inaczej i nic tego myślenia o mnie, jako podległej przypadkowi i temu płodowi - nie zmieni. Po co więc dyskusje, które do niczego nie doprowadzą? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:36.