Aborcja - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-08, 00:32   #811
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
ja obejrzałam jedną częśc i kawałek drugiej (tylu ludzi pisze,ze to szokujący film) a ja nic nie znalazłam w tym strasznego (no może wstrząsającego)

Dużo większe wrażenie robią na mnie filmy o obozach koncentracyjnych
Na mnie ten badziewny "Niemy krzyk" szczerze mówiąc nie robi żadnego wrażenia. Przez wiekszosc filmu facet pokazuje modele płodów i usg. Martwe płody i tak już miałam okazję oglądać, więc kolejne mnie specjalnie nie wzruszyły.
A obozy koncentracyjne to dużo poważniejsza sprawa i powinny robić wrażenie.

Cytat:
Napisane przez iamcookie
http://www.youtube.com/watch?v=7y2Ks...ayer_embe dded#!

polecam, daje naprawdę do myślenia.
Obejrzałam tylko początek i Hitler w wątku o aborcji może oznaczać tylko jedno
Skrajnie głupie jest porównywanie holocaustu do aborcji. Między płodem a już urodzonym człowiekem zazwyczaj jest taka różnica, że ten drugi jest komuś potrzebny, może ktoś go kocha i przede wszystkim ma on już świadomość swojego istnienia. Niechciany płód nie ma żadnej z tych właściwości.

Cytat:
Napisane przez kamyczek89
Powiem tak, w większości przypadków na aborcję decydują się osoby, które zaliczyły tzw. wpadkę lub się nie pilnowały ( nie stosowały zabezpieczenia) itp. I jeżeli słyszę wypowiedzi takich kobiet, że to ich ciało i zrobią co chcą, to mi się nóż w kieszeni otwiera, bo poniekąd przez własną głupotę lub niedopatrzenie doprowadziły do sytuacji, takiej jak ciąża.

Co innego jest w przypadku gwałtu lub płodu obciążonego genetycznie, bo po prostu nigdy nie pojmę tego z czym się muszą zmierzyć te kobiety. Dlatego też uchylam się od wypowiedzi na temat ich wyboru.

Ale głupoty jeszcze raz to powiem, nic nie tłumaczy...
A jak się pilnowały i zaliczyły wpadkę to co?
Uważasz, że niechciana ciąża z powodu innego niż gwałt już nie stanowi obciążenia psychicznego? Nie tobie oceniać kto cierpi bardziej. Dlatego właśnie każda kobieta powinna sama ocenić czy się z tym upora i zrobić ze swoim ciałem to co zechce.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 07:27   #812
filia_
Raczkowanie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30944044]Skrajnie głupie jest porównywanie holocaustu do aborcji. Między płodem a już urodzonym człowiekem zazwyczaj jest taka różnica, że ten drugi jest komuś potrzebny, może ktoś go kocha i przede wszystkim ma on już świadomość swojego istnienia. Niechciany płód nie ma żadnej z tych właściwości.[/QUOTE]

powiem, że ciekawe kryterium do decydowania czy zabijać czy nie...

załóżmy, że w małżeństwie rodzi się dziecko, jest planowane, chciane i kochane
po miesiącu rodzice giną w wypadku samochodowym, załóżmy, że dziecko nie ma żadnej innej rodziny, jego rodzice byli jedynakami a rodzice rodziców (dziadkowie dziecka) już nie żyją
dziecko nie jest nikomu potrzebne, nikt go nie kocha, nie ma świadomości własnego istnienia
należy je zabić?
Zakochanie - to relacja międzyosobowa wynikająca z upodobania sobie w kimś, powodującego zależność emocjonalną od tego kogoś. Na miarę siły owej zależności następuje proporcjonalnie: utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania.
o. Paweł Gużyński OP
filia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 08:21   #813
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
khloe, owszem, w praktyce każdy decyduje o sobie. Fizycznie nie da się właściwie niczego człowiekowi zabronić.
Niemniej nadal uważam, że pewne rzeczy powinny być zakazane. Jest to ograniczanie ludziom wolności, ale moim zdaniem sensowne. Gdyby tak uznać, że wszystko jest dozwolone, i jedyną karą będą ewentualne wyrzuty sumienia, to wzrosłaby liczba zabójstw, wzrosłaby liczba narkomanów... Strach byłoby wyjść na ulicę.
No tak u nas aborcja jest zakazana, ale wystarczy wyjecac kilka km do Słowacji czy Niemiec i robi sie legalnie. Jaki problem dla kogos, kto ma pieniądze? No chyba zaden. Problem jest dla kogos, kto pieniedzy nie ma i decyduje sie na podejrzane tabletki z internetu, czy lekarzy z podziemia. Myslisz, ze kogos, kto jest zdecydowany na aborcję takie ryzyko moze powstrzymac? Nie moze, wiec zaryzykuje. Aborcja jest niedostepna dla najbiedniejszych, dla majacych kase nie ma problemu wydac kilka setek euro.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 10:24   #814
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez filia_ Pokaż wiadomość
powiem, że ciekawe kryterium do decydowania czy zabijać czy nie...

załóżmy, że w małżeństwie rodzi się dziecko, jest planowane, chciane i kochane
po miesiącu rodzice giną w wypadku samochodowym, załóżmy, że dziecko nie ma żadnej innej rodziny, jego rodzice byli jedynakami a rodzice rodziców (dziadkowie dziecka) już nie żyją
dziecko nie jest nikomu potrzebne, nikt go nie kocha, nie ma świadomości własnego istnienia
należy je zabić?
Zastanów się jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia takiej sytuacji.
Nawet jeśli coś takiego się stanie (chociaż szybciej spotkasz jednorożca), to są stada chętnych do adopcji.
I nie uważam przy tym, że niechcianą ciążę należy przebyć i oddać dziecko do adopcji. W takim przypadku ciąża niszczy cele i marzenia co najmniej jednej osoby.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 10:33   #815
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492
Konto usunięte

Jestem ZA aborcją, ale tylko w dwóch przypadkach- gwałtu i zagrożenia życia kobiety.

nie jako środek antykoncepcyjny.
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 10:34   #816
Chatul
ma zielone pojęcie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30944044]Między płodem a już urodzonym człowiekem zazwyczaj jest taka różnica, że ten drugi jest komuś potrzebny, może ktoś go kocha i przede wszystkim ma on już świadomość swojego istnienia. Niechciany płód nie ma żadnej z tych właściwości.[/QUOTE]

Czyli człowiek ma pełne prawo do życia dopiero, gdy jest:
1. komuś potrzebny
2. jest kochany (opcjonalnie)
3. ma świadomość istnienia
?

Bo tak wynika z Twojej wypowiedzi.

Skąd wiesz, że noworodek ma świadomość istnienia?

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość
No tak u nas aborcja jest zakazana, ale wystarczy wyjecac kilka km do Słowacji czy Niemiec i robi sie legalnie. Jaki problem dla kogos, kto ma pieniądze? No chyba zaden. Problem jest dla kogos, kto pieniedzy nie ma i decyduje sie na podejrzane tabletki z internetu, czy lekarzy z podziemia. Myslisz, ze kogos, kto jest zdecydowany na aborcję takie ryzyko moze powstrzymac? Nie moze, wiec zaryzykuje. Aborcja jest niedostepna dla najbiedniejszych, dla majacych kase nie ma problemu wydac kilka setek euro.
No trudno, Polska nie ma wpływu na prawo jakie jest w innych krajach. Ma wpływ jedynie na własne prawo.
Oczywiście, jak ktoś naprawdę będzie chciał, to dokona aborcji. Ale „niewielka” przeszkoda w postaci pieniędzy i wyjazdu do innego kraju, na pewno sprawi, że kilka osób jeszcze dobrze przemyśli kwestię aborcji. I moim zdaniem to dobrze.

Tak samo jak ktoś chce z jakiegoś powodu zabić drugiego człowieka, to żadne prawo go nie zatrzyma. Bo i jak, co najwyżej potem zabójca dostanie karę więzienia. Ale to nie znaczy, że nie powinno być zakazu zabijania. Ileś osób nie zabije właśnie w obawie przed wysoką karą.
Stary 2011-12-08, 10:51   #817
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
.......

No trudno, Polska nie ma wpływu na prawo jakie jest w innych krajach. Ma wpływ jedynie na własne prawo.
Oczywiście, jak ktoś naprawdę będzie chciał, to dokona aborcji. Ale „niewielka” przeszkoda w postaci pieniędzy i wyjazdu do innego kraju, na pewno sprawi, że kilka osób jeszcze dobrze przemyśli kwestię aborcji. I moim zdaniem to dobrze.

Tak samo jak ktoś chce z jakiegoś powodu zabić drugiego człowieka, to żadne prawo go nie zatrzyma. Bo i jak, co najwyżej potem zabójca dostanie karę więzienia. Ale to nie znaczy, że nie powinno być zakazu zabijania. Ileś osób nie zabije właśnie w obawie przed wysoką karą.
Powiem Ci, ze wyjazd do innego kraju to kilka godzin i masz problem z głowy. Przeszkoda to jedynie przeszkoda dla ludzi, co pieniedzy nie mają,ale ktos komu zalezy pozyczy, wezmie kredyt, lub kupi tania tabletkę, byleby tylko osiagnac cel. Myslisz, ze jak ktos dziecka nie chce, to bedzie myslał nad tym czy aby nie zechce, bo kasy mu brak? Pozyczy, wezmie kredyt i nic go nie powstrzyma. A jesli juz jest taki biedny, ze nie ma szans na zdobycie takiej kwoty, to kupi tabletke na reumatyzm, czy urodzi w koncu niekochane, znienawidzone dziecko, no ekstra perspektywa...
Zreszta za granica jest to zabieg legalny, w naszym kraju niestety nie, wiec nie ma tu mowy o obawie przed jakąkolwiek karą, bo nasze durne prawo za granicę na szczescie nie siega.

Edytowane przez Gwiazdeczka1978
Czas edycji: 2011-12-08 o 10:55
Stary 2011-12-08, 10:56   #818
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Chatul - jak czytam zrównywanie aborcji z morderstwem to mi się nóż w kieszeni otwiera. Naprawdę nie widzisz różnicy, czy widzisz, ale przez ten zabieg chcesz zadziałać na psychikę pro-choice?

Gwiazdeczka - ciekawostka, z tego co wiem nielegalna aborcja w Polsce niejednokrotnie jest droższa od legalnej np w Czechach.
Co do tabletek poronnych - są one stosowane także przez lekarzy, we wczesnej fazie ciąży. Bo brzmisz tak, jakby to było najgorsze zło.

btw ten film, 180, jest strasznie durny. Jak można w tak chamski sposób grać na emocjach :/

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017

Edytowane przez Mojwa
Czas edycji: 2011-12-08 o 10:57
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 15:13   #819
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość
Powiem Ci, ze wyjazd do innego kraju to kilka godzin i masz problem z głowy.
Tak? Od razu się leci na pociąg/samolot, przybywa się na miejsce, potem z miejsca jest robiony zabieg, a następnie zdrowa pacjentka od razu wraca do domu?
Ja myślałam, że trochę więcej czasu i zachodu to zajmuje.

Cytat:
Przeszkoda to jedynie przeszkoda dla ludzi, co pieniedzy nie mają
I dokładnie tak samo by było, gdyby aborcja w Polsce była legalna, ale płatna. Chyba, że Twoim zdaniem powinna być refundowana?

Cytat:
Myslisz, ze jak ktos dziecka nie chce, to bedzie myslał nad tym czy aby nie zechce, bo kasy mu brak? Pozyczy, wezmie kredyt i nic go nie powstrzyma.
A myślisz, że każda kobieta jest w 100% zdecydowana? Wystarczy popatrzeć na Wizaż — są kobiety niezdecydowane, które szukają porady na forum. I tak, myślę, że takie kobiety się dwa razy zastanowią zanim dokonają aborcji.

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Chatul - jak czytam zrównywanie aborcji z morderstwem to mi się nóż w kieszeni otwiera. Naprawdę nie widzisz różnicy, czy widzisz, ale przez ten zabieg chcesz zadziałać na psychikę pro-choice?
Dla mnie obie te sytuacje są analogiczne. Ani przy jednej, ani przy drugiej nikt właściwie nie jest w stanie człowieka zatrzymać przed zrobieniem tego, co chce zrobić. Ale to nie znaczy, że nie powinno być to w jakiś sposób utrudnione.

Przy okazji — to, że dla Ciebie aborcja nie jest morderstwem, nie znaczy, że dla innych nie jest.
Stary 2011-12-08, 15:39   #820
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:

Przy okazji — to, że dla Ciebie aborcja nie jest morderstwem, nie znaczy, że dla innych nie jest.
To, że ktoś myli znaczenia słów to już nie moja sprawa. Dyskusja z kimś, kto wpiera mi że żołądź jest dębem, a jajko kurą jest bezzasadna

Cytat:
A myślisz, że każda kobieta jest w 100% zdecydowana? Wystarczy popatrzeć na Wizaż — są kobiety niezdecydowane, które szukają porady na forum. I tak, myślę, że takie kobiety się dwa razy zastanowią zanim dokonają aborcji.
Do refleksji zmusza coś innego niż delegalizacja.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2011-12-08, 15:47   #821
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
To, że ktoś myli znaczenia słów to już nie moja sprawa. Dyskusja z kimś, kto wpiera mi że żołądź jest dębem, a jajko kurą jest bezzasadna
Wszystko zależy od tego, co nazwiemy człowiekiem/dębem/kurą. Jeśli tylko dorosłego, w pełni ukształtowanego przedstawiciela danego gatunku, to owszem, płód człowiekiem nie jest.
Jeśli zaś uznamy, że sama przynaleność gatunkowa (a już płód należy do homo sapiens sapiens), to płód jest człowiekiem, żołądź dębem, a jajko (oczywiście zapłodnione) kurą bądź kogutem.

Cytat:
Do refleksji zmusza coś innego niż delegalizacja.
No wiadomo, że nie tylko delegalizacja zmusza do refleksji. Ale jak coś jest nielegalne i zdobycie tego wiąże się ze sporym wysiłkiem, to dodatkowo jeszcze trzeba przemyśleć „czy się opłaca”.
Stary 2011-12-08, 18:14   #822
Konto usunięte

Cytat:
1. komuś potrzebny
?

Nie napisałam kto ma prawo do życia, tylko wypisałam niektóre z różnic między płodem a człowiekem już urodzonym. Miało to na celu wykazanie oczywistych różnic między aborcją i holocaustem. Niebardzo chce mi się n-ty raz przytaczać całokształtu moich poglądów tylko dlatego, że kotoś może się przyczepić.
Nie wiem czy noworodek ma świadomość istnienia. Pewnie nie. Jak wyżej napisałam to było odniesienie do holocaustu, kedy to zabijano ludzi z pewnością świadomych. W każdym razie mi byłoby bardziej przykro gdyby umarł ktoś dorosły niż noworodek.
Stary 2011-12-08, 23:23   #823
agutka93
Rozeznanie

GG do agutka93

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30943799]Co w tym filmie jest "mocnego"?[/QUOTE]

Mm może Ty jesteś na tyle znieczulona, że Twój układ limbiczny odpowiedzialny za emocje nie reaguje już na widok zabijanego dziecka, kiedy jest łapany przez 'szczypce, a ono ucieka.
Ja jestem wrażliwa to już sprawa tylko i wyłącznie indywidualna
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30946129]Zastanów się jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia takiej sytuacji.
Nawet jeśli coś takiego się stanie (chociaż szybciej spotkasz jednorożca), to są stada chętnych do adopcji.
I nie uważam przy tym, że niechcianą ciążę należy przebyć i oddać dziecko do adopcji. W takim przypadku ciąża niszczy cele i marzenia co najmniej jednej osoby.[/QUOTE]

Myślę, że duuuużo razy jest przytaczanych różnych dziwnych sytuacji w tym wątku. A co jeśli gwałt i dziecko - kobieta nie zawsze ma dni płodne, nie musi zajść w ciąże itp. Jeżeli są stady chętnych do adopcji to zamiast dziecko usuwać, mordować, stosować antykoncepcje - jak kto woli - to można je oddać do adopcji..

blog o moich podróżach i życiu w Egipcie i USA soczyscie.blogspot.com
agutka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 23:29   #824
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agutka93 Pokaż wiadomość
Myślę, że duuuużo razy jest przytaczanych różnych dziwnych sytuacji w tym wątku. A co jeśli gwałt i dziecko - kobieta nie zawsze ma dni płodne, nie musi zajść w ciąże itp. Jeżeli są stady chętnych do adopcji to zamiast dziecko usuwać, mordować, stosować antykoncepcje - jak kto woli - to można je oddać do adopcji..
popatr na to z innej strony, trzeba je nosić, może stracic pracę, źle się czuć (taka kobieta zgwałcona może mieć chłopaka).
Gdyby dziecko się rodziło ot tak to nie byłoby problemu
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 23:32   #825
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
1. komuś potrzebny
?

Całkowicie się zgadzam, szczególnie z pogrubionym.

To straszne Lisabeth, że byłoby Ci przykro bardziej, gdyby umarł ktoś dorosły niż noworodek. Bo pomijam aborcję i że może są sytuacje, że można w pewnym stopniu zrozumieć kobietę usuwającą ciąże. Lecz, żeby cenić bardziej życie dorosłego niż noworodka? Przykro mi, ale dla mnie to straszne. Pewnie wiele osób myśli tak samo, dlatego tak wiele potem noworodków jest znajdowanych w śmietnikach czy gdzie indziej.... Bo uważa się, że "nie chce miec problemu"to wiadomo.
Życie każdego człowieka jest ważne, nawet gdy nie wygląda na to, by był kochany i komuś potrzebny.
Takie wartościowanie jest złe, bo naprawdę można dojść do absurdalnych wniosków.
Np właśnie do takich, że np jak dziecko straciło rodziców,m jest samo na świecie, może jeszcze bardzo chore, to jest zbędne i tylko je zabić. To straszne...

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2011-12-08 o 23:35
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 23:33   #826
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agutka93 Pokaż wiadomość
Mm może Ty jesteś na tyle znieczulona, że Twój układ limbiczny odpowiedzialny za emocje nie reaguje już na widok zabijanego dziecka, kiedy jest łapany przez 'szczypce, a ono ucieka.
To nie jest dziecko tylko płód. Płody mnie nie wzruszają po prostu niezależnie od tego czy są żywe, martwe czy umierające. Jeśli kogoś porusza kształt człowieczka, to jest jeszcze aborcja we wczesnym stadium ciąży, kiedy tego jeszcze nie widać.

Cytat:
Napisane przez agutka93
A jeśli ktoś po prostu nie chce być w ciąży i rodzić? Ja nie chcę, więc nikt chętny do adopcji mnie nie przekona do odbycia porodu kiedy sobie tego nie życzę.
Stary 2011-12-08, 23:41   #827
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość

To straszne Lisabeth, że byłoby Ci przykro bardziej, gdyby umarł ktoś dorosły niż noworodek. Bo pomijam aborcję i że może są sytuacje, że można w pewnym stopniu zrozumieć kobietę usuwającą ciąże. Lecz, żeby cenić bardziej życie dorosłego niż noworodka? Przykro mi, ale dla mnie to straszne. Pewnie wiele osób myśli tak samo, dlatego tak wiele potem noworodków jest znajdowanych w śmietnikach czy gdzie indziej.... Bo uważa się, że "nie chce miec problemu"to wiadomo.
Życie każdego człowieka jest ważne, nawet gdy nie wygląda na to, by był kochany i komuś potrzebny.
Takie wartościowanie jest złe, bo naprawdę można dojść do absurdalnych wniosków.
Np właśnie do takich, że np jak dziecko straciło rodziców,m jest samo na świecie, może jeszcze bardzo chore, to jest zbędne i tylko je zabić. To straszne...
to prawda, ale dla mnie też straszne jest to,ze z taka łatwoscią zabijamy zwierzęta, które cierpia i się boją. To nam nie przeszkada zabijać małych zwierzątek nawet w obecności ich matek
Stary 2011-12-08, 23:54   #828
Konto usunięte

Cytat:

To, że tak myślę, nie znaczy, że zostawiłabym swojego noworodka na śmietniku. W ogole nie urodziłabym niechcianego dziecka. Właśnie po to żeby nie zostawiać na śmietniku.
Prawda, że życie każdego człowieka jest ważne, ale wartościuje każdy. Jestem pewnia, że nie traktujesz wszytkich ludzi jednakowo choćbyś bardzo chciała.
Co do pogrubionego: A doszedł ktoś do takich wniosków?

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia
to prawda, ale dla mnie też straszne jest to,ze z taka łatwoscią zabijamy zwierzęta, które cierpia i się boją. To nam nie przeszkada zabijać małych zwierzątek nawet w obecności ich matek
I to jest dużo straszniejsze od aborcji. Jeśli coś miałąbym porównywać do holocaustu, to właśnie to. Gdybym miała władzę czegoś zakazać, to zabijanie zwierząt byłoby pierwsze w kolejności.
Przypomina mi się przykład moich dziadków. Płodzili dzieci na potęgę, zero aborcji (i antykoncepcji). Nie ma co, ludzkie życie szanowali i powielali. Nigdy nie zapomnę, jak wyrzucili do szamba cały miot kociąt.
Stary 2011-12-09, 00:41   #829
Candy_lips
Zakorzenienie

Tak, ale mimo wszystko zabicie noworodka jest dla mnie tak samo straszne jak zabicie dorosłego człowieka.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 00:47   #830
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
łoo, argumentacja rodem z propagandowych filmików. Może skończ tę słowną grę o zabijaniu dziecka, bo nawet nie potrafisz pociągnąć jej do końca, używając dalej formy męskiej (jak płód) zamiast nijakiej (jak dziecko).
Stwierdzenie, że z kimś kto popiera aborcję jest coś nie tak to już przegięcie.
Ja jestem bardzo, ale to bardzo wrażliwa.

Jesteś wegetarianką? W wolnej chwili znajdę bardzo drastyczny i przejmujący film o zabijaniu zwierząt. Ciekawe czy też nagle staniesz się wege, czy może z Twoim "układem limbicznym jest coś nie tak"?

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2011-12-09, 00:57   #831
Bananalama
jestę wieszczę

Abstrahując już od tego, jak 6 tygodniowy zarodek będzie uciekał przed aborcją, heh.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 06:24   #832
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, ale mimo wszystko zabicie noworodka jest dla mnie tak samo straszne jak zabicie dorosłego człowieka.
nie no to dla mnie jasne
Stary 2011-12-09, 08:54   #833
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:

Gwiazdeczka - ciekawostka, z tego co wiem nielegalna aborcja w Polsce niejednokrotnie jest droższa od legalnej np w Czechach.
Co do tabletek poronnych - są one stosowane także przez lekarzy, we wczesnej fazie ciąży. Bo brzmisz tak, jakby to było najgorsze zło.

btw ten film, 180, jest strasznie durny. Jak można w tak chamski sposób grać na emocjach :/
Nie mowie o tych stosowanych przez lekarzy i pod kontrolą lekarza, mowie o stosowanych na reumatyzm, czy kupowanych taniej przez internet, kiedy nie ma sie pewosci, co sie wezmie i sie ryzykuje.
Cytat:
Tak? Od razu się leci na pociąg/samolot, przybywa się na miejsce, potem z miejsca jest robiony zabieg, a następnie zdrowa pacjentka od razu wraca do domu?
Ja myślałam, że trochę więcej czasu i zachodu to zajmuje.

....
To zle myslałas. Wcale nie zajmuje to wiecej czasu.
Stary 2011-12-09, 11:13   #834
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Nie mowie o tych stosowanych przez lekarzy i pod kontrolą lekarza, mowie o stosowanych na reumatyzm, czy kupowanych taniej przez internet, kiedy nie ma sie pewosci, co sie wezmie i sie ryzykuje.
Women on web wydaje mi się wiarygodną stroną, ale może łatwowierna jestem...

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2011-12-09, 12:19   #835
dawidowskasia
Zakorzenienie

Z tym noworodkiem Lisbeth to grubo przesadziłaś - to jest człowiek, mało tego odrębny.

Ok, rozumirm,ze śmierć dziecka mniej Cie wzrusza. Mną np wstrząsają reportaże o katowaniu zwierząt czy znecaniu się nad starszymi ludźmi.

Jednak tu się zagolopowałaś
Stary 2011-12-09, 17:13   #836
Konto usunięte

Cytat:
Z tym noworodkiem Lisbeth to grubo przesadziłaś - to jest człowiek, mało tego odrębny.

Ok, rozumirm,ze śmierć dziecka mniej Cie wzrusza. Mną np wstrząsają reportaże o katowaniu zwierząt czy znecaniu się nad starszymi ludźmi.

Jednak tu się zagolopowałaś
Z czym przesadziłam? Że mniej mi szkoda noworodka niż dorosłego człowieka? Nic na to nie poradzę.
Stary 2011-12-09, 17:21   #837
dawidowskasia
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30971745]Z czym przesadziłam? Że mniej mi szkoda noworodka niż dorosłego człowieka? Nic na to nie poradzę.[/QUOTE]
nie. To mogę zrozumieć. Ale przegięłas z napisaniem tego w sposób autorytarny jakoby to było oczywiste,ze jeśli noworodek nie ma rodziców to jego zycie jest mniej warte.

Widzisz a mi bardziej szkoda chomika niż dorosłego człowieka, ale nie pisze o tym,ze ten człowiek ma mniejsze znaczenie

Podobnie szkoda mi bardziej noworodka (które uwielbiam) niż dziecka 5 -letniego (za którymi nie przepadam)

Aha i Chatul zadała słuszne pytanie co jeśli dziecko ma 8,5 msc. Moim zdaniem to kpina dokonywać wtedy aborcji- był na to czas na początku ciąży. A jesli ktoś się zagapił to trudno

Edytowane przez dawidowskasia
Czas edycji: 2011-12-09 o 17:25
Stary 2011-12-09, 17:41   #838
Konto usunięte

Cytat:
nie. To mogę zrozumieć. Ale przegięłas z napisaniem tego w sposób autorytarny jakoby to było oczywiste,ze jeśli noworodek nie ma rodziców to jego zycie jest mniej warte.
Widzisz a mi bardziej szkoda chomika niż dorosłego człowieka, ale nie pisze o tym,ze ten człowiek ma mniejsze znaczenie

Podobnie szkoda mi bardziej noworodka (które uwielbiam) niż dziecka 5 -letniego (za którymi nie przepadam)
Nie napisałam tak, chyba, że wyrwiesz z kontekstu moją wypowiedź o holocauscie.

Cytat:
Aha i Chatul zadała słuszne pytanie co jeśli dziecko ma 8,5 msc. Moim zdaniem to kpina dokonywać wtedy aborcji- był na to czas na początku ciąży. A jesli ktoś się zagapił to trudno
Też uważam, że to bez sensu. To już koniec ciąży i poronienie w takim wypadku nie będzie się różniło od porodu.
Stary 2011-12-09, 18:12   #839
avija
Raczkowanie

Jestem za prawem do Aborcji farmakologicznej do 8 tyg. ciąży na koszt zainteresowanej.
I prawem do aborcji do 3 m-s ciąży na obecnych zasadach na koszt państwa.

Do tego dodałabym obowiązkową edukacje seksualną (z seksuologiem i psychologiem, nie Panią Katechetką) od 10 roku życia. Refundacje antykoncepcji (wkładka wewnątrzmaciczna, hormonalna etc.), dla młodzieży i osób uczących się do 26 roku życia, a także dla rodzin wielodzietnych borykających sie z problemami na tle ich wielodzietności (taniej jest refundowac spirale niż dawac zasiłki na dziecko)

Dorzucic paragraf o tym że skoro 16 latka ma prawo uprawiac seks to ma równolegle prawo stosowac antykoncepcje bez zgody/wiedzy rodziców.
avija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 19:34   #840
kalincia
BAN stały

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30962187]To nie jest dziecko tylko płód. Płody mnie nie wzruszają po prostu niezależnie od tego czy są żywe, martwe czy umierające. Jeśli kogoś porusza kształt człowieczka, to jest jeszcze aborcja we wczesnym stadium ciąży, kiedy tego jeszcze nie widać.

A jeśli ktoś po prostu nie chce być w ciąży i rodzić? Ja nie chcę, więc nikt chętny do adopcji mnie nie przekona do odbycia porodu kiedy sobie tego nie życzę.[/QUOTE]
Ano, właśnie. Ja też nigdy nie chciałam i już nie zechcę. I jak nie chcę, to ciążę usunę i tyle. Ta dyskusja, co już mówiłam, nie ma sensu. Nikt nikogo nie przekona bo przykładamy różne definicje do tych samych pojęć.
1. Ja, i wiele innych, nie uważam płodu za człowieka, chociaż uważam za żywą istotę - jak płód każdej innej istoty. Przynależność gatunkowa od chwili poczęcia istnieje, ale nie jest dla mnie ważna. To kiedyś może być człowiek, teraz nie jest. I nie będzie, jeśli ja tego nie zechcę.
2. Zakładając pierwsze - to coś, jest dla mnie stanowczo mniej ważne niż każda istota już urodzona. I proszę mnie nie pytać, o założenia naukowe. Nie będę się tłumaczyć - tak myślę i koniec. Więc i moje życie jest ważniejsze niż doprowadzenie tego czegoś, co pokrzyżowałoby mi plany do możliwości życia samodzielnego i ludzkiego.
I tyle. Komuś tam jest smutno, że dla kogoś tam śmierć człowieka jest ważniejsza od śmierci płodu. Ja to w pełni rozumiem. To, że to coś żyje, nie oznacza, że może zdeterminować moje świadome, człowiecze życie tylko dlatego, że przypadkiem się pojawiło. Płody psie, kocie, czy inne też żyją i też są mniej ważne od psów, kotów itd., które się już urodziły. Z tym się wszyscy zgadzają, dla mnie nie ma różnicy, gdy przekładam to na ludzi. Jak zrobiłabym aborcję mojej kotce (gdyby nie była sterylizowana), tak zrobiłabym sobie (gdyby ciąża zaistniała mimo tabletek, które biorę, a które są najlepszym zabezpieczeniem dla ludzi, bo sterylizacja jest nielegalna).
I tyle. To mój i wielu innych punkt widzenia.
Kto uważa, że ten płód w moim brzuchu ma większe prawa ode mnie i mam mu od tej pory poświęcić życie, skoro się już mimo zabezpieczeń, tam pojawił, ten uważa inaczej i nic tego myślenia o mnie, jako podległej przypadkowi i temu płodowi - nie zmieni. Po co więc dyskusje, które do niczego nie doprowadzą?
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości