Pierścień NuvaRing - wątek zbiorczy! - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-01, 09:04   #2281
effcia82
Zakorzenienie

Dot.: Pierścień NuvaRing - wątek zbiorczy!

Najwyżej wyjdzie gardłem
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 16:50   #2282
Karola8999
Raczkowanie

Mam pewną wątpliwość, jeżeli codziennie będę mój pierścień wyjmować tak na 10-15 minut, nie zmniejszy to jego magicznych właściwości ? ;p Chodzi o to, że jak jakoś wskakuje pod prysznic to wole go wyjąć, nie wiem czemu, tak już mam. Może się przyzwyczaję, to na razie mój pierwszy tydzień z nuvaring.

A drugie pytanie, jakoś nie przekonuje mnie seks z tym pierścieniem we mnie, więc tak samo, jeśli go wyjmę na tą godzinkę też nie będzie mniej skuteczny? Nawet jeśli partner skończy we mnie?
Karola8999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 18:00   #2283
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karola8999 Pokaż wiadomość
Mam pewną wątpliwość, jeżeli codziennie będę mój pierścień wyjmować tak na 10-15 minut, nie zmniejszy to jego magicznych właściwości ? ;p Chodzi o to, że jak jakoś wskakuje pod prysznic to wole go wyjąć, nie wiem czemu, tak już mam. Może się przyzwyczaję, to na razie mój pierwszy tydzień z nuvaring.

A drugie pytanie, jakoś nie przekonuje mnie seks z tym pierścieniem we mnie, więc tak samo, jeśli go wyjmę na tą godzinkę też nie będzie mniej skuteczny? Nawet jeśli partner skończy we mnie?
Trochę nie rozumiem tego wyciągania na czas prysznicu, ale jak Ci tam wygodnie to raczej nie mam problemu. Możesz nie mieć krążka przez 3h w ciągu doby i antykoncepcja jest zachowana. To samo sie tyczy stosunku. Możesz go wyciągnąć. Tylko co chwilę go wyciągając i wkładając mozesz przypadkowo o nim zapomnieć.
Stary 2011-12-01, 19:54   #2284
kalae
Rozeznanie

W ulotce jest napisane o 3 godzinach.

Ale szczerze nie rozumiem, dlaczego stosujesz ring, skoro tak go chcesz wyjmowac, łatwiej chyba zapamietac o tabletce, raz dziennie, anizeli myslec o ringu kilka razy dziennie.

Zupełnie cię nie rozumiem.

Głównym jego przeznaczeniem jest to aby przez 3 tygodnie siedział w pochwie i robił co niego należy, a nie aby go wyjmować kilka razy dziennie, pomijam już to że jesli go tak bedziesz wyciągc to możesz sobie narobić problemu w postaci jakiegos zakażenia pochwy

Cytat:

kalae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-02, 08:32   #2285
Annuar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milka1696 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam do Was pytanie, jak to jest z krwawieniem przy krążku? Pytanie do tych, które wcześniej stosowały tabletki, występuje wcześniej czy później niż przy tabletkach? Coś mi się kołacze w głowie, że ktoś pisał, że wcześniej, bo do końca przerwy się kończy, ale nie jestem pewna a teraz nie mogę tego znaleźć Czekam na to krwawienie ze zniecierpliwieniem:Pi
U mnie krwawienie przychodzi tak samo jak przy tabsach - 2 dni po odstawieniu. Jednak krwawienie przy tabsach było bardzo regularne, natomiast przy NR odchylenie wynosi 2 dni. Zwłaszcza na początku stosowania pojawiało się później. Ale zawsze kończy się przed włożeniem kolejnego krążka

Edytowane przez Annuar
Czas edycji: 2011-12-02 o 08:59
Annuar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-02, 08:41   #2286
effcia82
Zakorzenienie

Ja bym nie ryzykowała z takim wyjmowaniem kręga. To raczej średnio higieniczne no i można zapomnieć. Ja nawet nie robię przerwy m.in. z tego powodu. Noszę 4 tygodnie i wymieniam na nowy. Kiedyś po 7 dniowej przerwie cały dzień pamiętałam o założeniu nowego krążka. O odpowiedniej godzinie wzięłam prysznic i miałam iść do lodówki wziąć nowy .. i zapomniałam
Stary 2011-12-02, 08:54   #2287
Annuar
Raczkowanie

Cytat:

NR można wyjąć na maksymalnie 3 godziny (str 17 ulotki) w ciągu doby (czyli raz na 24 h).
W przypadku wyciągania trzeba pamiętać aby myć go w letniej (nie ciepłej) wodzie

Ja krążka w ogóle nie wyciągam, bo dla mnie jest to bardziej ryzykowne pod względem higienicznym, niż jak ciągle jest we mnie No i jednak stosunkowo łatwo jest zapomnieć o włożeniu z powrotem, wystarczy że np. ktoś zadzwoni i zajmę się czymś innym itp.

Edytowane przez Annuar
Czas edycji: 2011-12-02 o 08:59
Annuar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-02, 14:08   #2288
Karola8999
Raczkowanie

Po prostu potrzebuję jakiegoś czasu żeby się do niego przyzwyczaić, ale skoro tak, to wolę się w nim kąpać i być pewniejsza nie musicie mnie rozumieć, nikt Wam nie każe.

A jeszcze mam jedno pytanie, mimo tego, że wpycham ten krążek strasznie głęboko to i tak po paru minutach on jest przy samym wejściu do pochwy, raz nawet po intensywnym ćwiczeniu wystawał odrobinę (nie z warg sromowych, ale z wyjścia pochwy). Boję się, że to chyba nie jest dla mnie. Dlatego nie widzę jak mogłabym z tym uprawiać seks.. Czy to zupełnie normalne? Sama nie wiem.
Stary 2011-12-02, 14:10   #2289
pralinka25
Przyczajenie

hej,tez stosowalam nuva ring,i podobnie czesto go wyciagalam.niestety przeszkadzal mi a dodatkowo nie najlepiej sie po nim czulam.Probowalam juz chyba wszystkiego i jednak z pokora i przypominaczem w telefonie wrocilam do tabletek
pralinka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-02, 16:11   #2290
kalae
Rozeznanie

tak mi sie wydaje ze nie jest dla ciebie
Stary 2011-12-02, 16:33   #2291
Karola8999
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kalae Pokaż wiadomość
tak mi sie wydaje ze nie jest dla ciebie
a szkoda, bo nie mam żadnych skutków ubocznych, tych negatywnych
Stary 2011-12-02, 21:04   #2292
kalae
Rozeznanie

Cytat:
a szkoda, bo nie mam żadnych skutków ubocznych, tych negatywnych
jak to?

najwiekszym skutkiem ubocznym jest to ze zupełnie ci nie pasuje, wyciagac chcesz ciagle itd. bezsensu.

a ponadto prosisz o porade a jak ja otrzymujesz jestes niemila ,zeby nie powiedziec ostrzej.
Stary 2011-12-03, 02:23   #2293
Karola8999
Raczkowanie

Cytat:
jak to?

najwiekszym skutkiem ubocznym jest to ze zupełnie ci nie pasuje, wyciagac chcesz ciagle itd. bezsensu.

a ponadto prosisz o porade a jak ja otrzymujesz jestes niemila ,zeby nie powiedziec ostrzej.
To jest moja pierwsza antykoncepcja, stosuję ją tydzień, chyba mam prawo lekko nie być z nią oswojona, a w tym tygodniu wyjęłam go 2 razy, więc chyba wcale nie tak dużo (na dosłownie 7 minut). Oczywiście oprócz tego razu, jak wystawało jakieś 2 mm poza wejście do pochwy.
Przepraszam, nie chciałam w tamtym poście być niemiła, jeśli tak to zabrzmiało, wiedz, że intencja była inna

Wiesz, popchnęłam go dalej dziś pod prysznicem paluchem i chyba w końcu wszedł gdzie trzeba. Mam teraz schizy czy antykoncepcja i ogólnie działanie krążka trwało od pierwszego dnia cyklu jeśli, no dobra, ja fajtłapa źle go wsadziłam i był przy wyjściu, czy to bez względu czy jest głęboko, czy nie..
Mam podstawy chyba żeby myśleć, że coś tam działało, bo krwawienie skończyło mi się po 3 dniach i było baardzo skąpe (jak na mnie). Myślicie, że krążek chociaż trochę działał?

Przepraszam Kalae
Stary 2011-12-03, 14:25   #2294
kalae
Rozeznanie

postaraj sie go nie wyciagac, bo to nie ma sensu, wtedy lepiej przejsc na tabletki jesli masz go wyciagac.

mi ginekolog powiedzial ze jak troche "wyglada" z pochwy to nic sie nie dzieje i on działa. Ponadto musisz sobie znalesc najwygodniesza pozycje (leżąca kucąca, stojąca itd.) w jakiej go wkladac do pochwy, bo nie w kazdej jest dobrze

ponadto zbyt duza ma srednice aby wypasc z pochwy, przyanjmniej ja tak mysle.

Edytowane przez kalae
Czas edycji: 2011-12-03 o 14:27
Stary 2011-12-03, 14:45   #2295
Karola8999
Raczkowanie

Cytat:
postaraj sie go nie wyciagac, bo to nie ma sensu, wtedy lepiej przejsc na tabletki jesli masz go wyciagac.

mi ginekolog powiedzial ze jak troche "wyglada" z pochwy to nic sie nie dzieje i on działa. Ponadto musisz sobie znalesc najwygodniesza pozycje (leżąca kucąca, stojąca itd.) w jakiej go wkladac do pochwy, bo nie w kazdej jest dobrze

ponadto zbyt duza ma srednice aby wypasc z pochwy, przyanjmniej ja tak mysle.
Uspokoiłaś mnie. Teraz nawet go nie czuję tak palcem, jest tam między tymi mięśniami głęboko, leży idealnie, muszę mocno włożyć palec żeby go wyciągnąć.
Wyglądał dosłownie do 2 milimetrów, dopiero było go widać gdy rozchyliłam te wargi, więc mam nadzieje, że wszystko było w porządku, bo co chodziłam do toalety to go wpychałam mocniej ale i tak wracał. Dobrze, że już znalazł sobie miejsce
Dzięki za odpowiedź. Od tamtego postu (pierwszego) go nie wyjęłam nawet na sekunde
Stary 2011-12-06, 12:04   #2296
milka1696
Raczkowanie

Dostałam pierwszego krwawienia na krążku uff ulżyło
Krwawienia dostałam 3 dnia, czyli dzień wcześniej niż na tabletkach,mam wrażenie, że jest trochę bardziej bolesne i obfite niż to tabletkowe Ale tragedii nie ma

Kiedyś w ogóle nie odczuwałam bólu podczas okresu, ale od kilku cykli muszę czasami wspomóc się tabletką przeciwbólową. Mój ginekolog był zdziwiony, że tak mi się dzieje przy hormonach...W następnym tygodniu mam USG kontrolne to zobaczymy co i jak Rom temu podczas USG wykryli mi pierwsze zmiany PCO, więc może w tym problem, pytanie na ile to się może pogłębić

Edytowane przez milka1696
Czas edycji: 2011-12-06 o 15:08
milka1696 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-06, 18:06   #2297
pannanika
Zakorzenienie

Cytat:
Dostałam pierwszego krwawienia na krążku uff ulżyło
Krwawienia dostałam 3 dnia, czyli dzień wcześniej niż na tabletkach,mam wrażenie, że jest trochę bardziej bolesne i obfite niż to tabletkowe Ale tragedii nie ma
Moja gin mówiła, że mogą być bardziej obfite i dłuższe miesiączki niż przy tabletkach.
Stary 2011-12-07, 10:41   #2298
philips
Raczkowanie

Posiadam 2 Nuvaring' i do oddania. Przechowywane w lodówce, zgodnie z instrukcją, receptę zrealizowałam we wrześniu. Proszę o kontakt, jeśli ktoś jest zainteresowany, prześlę.
Pozdrawiam!
philips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-07, 14:09   #2299
Karola8999
Raczkowanie

A mam jeszcze jedno pytanie, w sumie, chce się tylko upewnić.
Jeżeli od tygodnia mam krążek założony na pewno dobrze, to czy już jestem w pełni zabezpieczona czy muszę stosować prezerwatywę do końca cyklu?
Stary 2011-12-07, 14:19   #2300
kalae
Rozeznanie

Cytat:
A mam jeszcze jedno pytanie, w sumie, chce się tylko upewnić.
Jeżeli od tygodnia mam krążek założony na pewno dobrze, to czy już jestem w pełni zabezpieczona czy muszę stosować prezerwatywę do końca cyklu?
polecam lekturę ulotki, wszystko producent wyjaśnia, najlepsze kompendium wiedzy.
Stary 2011-12-08, 11:39   #2301
effcia82
Zakorzenienie

Czy któraś z Was doświadcza działania niepożądanego opisanego w ulotce, tj. częste oddawanie moczu?
Ja od dłuższego czasu nie przesypiam nocy z powodu parcia na pęcherz. Wynik badania moczu w normie. Dopiero niedawno, czytając ulotkę skojarzyłam ten problem z krążkiem. Zrobię sobię tygodniową przerwę dla porównania. Jeżeli moje przypuszczenia się potwierdzą - zostaje mi tylko powrót do tabletek
Stary 2011-12-08, 15:44   #2302
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was doświadcza działania niepożądanego opisanego w ulotce, tj. częste oddawanie moczu?
Ja od dłuższego czasu nie przesypiam nocy z powodu parcia na pęcherz. Wynik badania moczu w normie. Dopiero niedawno, czytając ulotkę skojarzyłam ten problem z krążkiem. Zrobię sobię tygodniową przerwę dla porównania. Jeżeli moje przypuszczenia się potwierdzą - zostaje mi tylko powrót do tabletek
effcia chyba mamy ten sam problem. Również zauważyłąm, że od jakiegoś czasu częsciej biegam do toalety, ale nie skojarzyłam tego z krążkiem. Hmm... muszę pogadać o tym z ginem, bo bardzo mi odpowiada ta metoda i nie chciałabym jej zmieniać. Chyba nie powinnaś robić tygodniowej przerwy, bo to nic nie da a tylko sobie w organizmie namieszasz. Osobiście raczej nie zrezygnuje z NR przez częstsze oddawanie moczu.
Stary 2011-12-09, 10:04   #2303
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
effcia chyba mamy ten sam problem. Również zauważyłąm, że od jakiegoś czasu częsciej biegam do toalety, ale nie skojarzyłam tego z krążkiem. Hmm... muszę pogadać o tym z ginem, bo bardzo mi odpowiada ta metoda i nie chciałabym jej zmieniać. Chyba nie powinnaś robić tygodniowej przerwy, bo to nic nie da a tylko sobie w organizmie namieszasz. Osobiście raczej nie zrezygnuje z NR przez częstsze oddawanie moczu.
Chodzi mi o tą zalecaną przerwę między krążkami. Zazwyczaj jej nie robię bo krwawienie jest dla mnie bardzo uciążliwe.

Ja chyba zrezygnuję, zwłaszcza że podejrzewam krążek też o wpływ na wypadanie włosów.
Stary 2011-12-09, 14:46   #2304
milka1696
Raczkowanie

Cytat:
Chodzi mi o tą zalecaną przerwę między krążkami. Zazwyczaj jej nie robię bo krwawienie jest dla mnie bardzo uciążliwe.
hmmm nie wiem czy nierobienie przerwy w ogóle to jest najlepszy pomysł...jednak po coś to krwawienie jest...konsultowałaś to z lekarzem? Bo nie zrobić przerwy raz czy dwa, rozumiem, czasem tak wypadnie, ale nie robić jej w ogóle? to chyba trochę ryzykowne dla zdrowia...
Stary 2011-12-09, 14:47   #2305
pannanika
Zakorzenienie

Cytat:
hmmm nie wiem czy nierobienie przerwy w ogóle to jest najlepszy pomysł...jednak po coś to krwawienie jest...konsultowałaś to z lekarzem? Bo nie zrobić przerwy raz czy dwa, rozumiem, czasem tak wypadnie, ale nie robić jej w ogóle? to chyba trochę ryzykowne dla zdrowia...
Zwłaszcza, że w ulotce jest napisane, żeby jednak robić przerwy i tylko sporadycznie krążyki łączyc...
Stary 2011-12-09, 14:54   #2306
milka1696
Raczkowanie

Krwawienie chyba dla każdej kobiety jest uciążliwe, ale jednak wszystko musi się tam kiedyś "oczyścić" Zdrowie jest ważniejsze niż wygoda... Znam dziewczynę, która nie robiła przerw w tabletkach, potem miała duuuże problemy z tym związane, ale nie wiem, może są przypadki, w których lekarze zalecają...ale nie na własną rękę...
Stary 2011-12-09, 14:57   #2307
effcia82
Zakorzenienie

Są różne opinie na ten temat.
Stary 2011-12-09, 14:57   #2308
pannanika
Zakorzenienie

Cytat:
Krwawienie chyba dla każdej kobiety jest uciążliwe, ale jednak wszystko musi się tam kiedyś "oczyścić" Zdrowie jest ważniejsze niż wygoda... Znam dziewczynę, która nie robiła przerw w tabletkach, potem miała duuuże problemy z tym związane, ale nie wiem, może są przypadki, w których lekarze zalecają...ale nie na własną rękę...
Ja słyszałam, że to nie chodzi o oczyszczenie, bo metoda oczyszczania organizmu spuszczaniem krwi jest już od dawna niestosowana :P Przy jednoskładnikowych pigułkach się nie ma okresu i się zyje. Moim zdaniem to bardziej chodzi o ciągłe nastawienie organizmu na działanie silnych hormonow. Obstawiam, że to właśnie od tego mogą wypadać włosy i robią się wszystkie inne skutki uboczne.
Stary 2011-12-09, 15:07   #2309
milka1696
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pannanika Pokaż wiadomość
Ja słyszałam, że to nie chodzi o oczyszczenie, bo metoda oczyszczania organizmu spuszczaniem krwi jest już od dawna niestosowana :P Przy jednoskładnikowych pigułkach się nie ma okresu i się zyje. Moim zdaniem to bardziej chodzi o ciągłe nastawienie organizmu na działanie silnych hormonow. Obstawiam, że to właśnie od tego mogą wypadać włosy i robią się wszystkie inne skutki uboczne.

Aaaa no może tak, ja to sobie kojarzyłam z oczyszczaniem macicy, złuszczanie endometrium i te sprawy, ale w sumie jak nie ma owulacji to nie wiem czy tam jest co się złuszczać:P nie znam się na "technicznych" kwestiach:P W każdym razie to nie jest wskazane, to jednak hormony a z tym mimo wszystko trzeba uważać

Ja kiedyś połączyłam dwa opakowania tabletek, chodziłam strasznie wściekła już pod koniec drugiego i plamiłam, teraz staram się unikać tego jak ognia, tylko z musu:P

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Cytat:
Są różne opinie na ten temat.

Pytanie czy to są opinie lekarzy, czy użytkowniczek antykoncepcji, bo ja szczerze mówiąc nigdy nie spotkałam się z opinią lekarzy, jakoby łączenia było ok i nie miało wpływu na stan zdrowia, z reguły raczej odradzają...

Ale może nie interesowałam się tym wystarczająco mocno. Zapytam lekarza przy następnej wizycie.
Stary 2011-12-09, 16:02   #2310
kalae
Rozeznanie

Cytat:
Aaaa no może tak, ja to sobie kojarzyłam z oczyszczaniem macicy, złuszczanie endometrium i te sprawy, ale w sumie jak nie ma owulacji to nie wiem czy tam jest co się złuszczać:P nie znam się na "technicznych" kwestiach:P W każdym razie to nie jest wskazane, to jednak hormony a z tym mimo wszystko trzeba uważać

Ja kiedyś połączyłam dwa opakowania tabletek, chodziłam strasznie wściekła już pod koniec drugiego i plamiłam, teraz staram się unikać tego jak ognia, tylko z musu:P

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Pytanie czy to są opinie lekarzy, czy użytkowniczek antykoncepcji, bo ja szczerze mówiąc nigdy nie spotkałam się z opinią lekarzy, jakoby łączenia było ok i nie miało wpływu na stan zdrowia, z reguły raczej odradzają...

Ale może nie interesowałam się tym wystarczająco mocno. Zapytam lekarza przy następnej wizycie.
oczywiście, że jest się co złuszczać, brak owulacji, nie oznacza, że macica nie przygotowuje się na przyjecie zarodka.
Antykoncepcja blokuje dojrzewanie jajeczka, co w rezultaci daje nieprzyjazne warunki plemnikom (bo tylko w czasie owulacji jest im dobrze)

macica nie wie że do owulacji nie dojdzie, kiedy sie o tym dowiaduje juz jest przygotowana na przyjecie zarodka.

Ni estosując antykoncepcji zdarzaja sie cykle bezowulacyjne (2-3 w roku) i jest to norma,a krwawienie zazwyczaj wystepuje normalnie.

ponadto jesli trzeba pamiętać o godzinach w przyjmowaniu antykoncepcji, bo inaczej grozi ciaza, to niby dlaczego macica miałaby nie być przygotowana.

sądze także że skoro wskazane jest w ulotce aby 3tygodnie był krązek a potem nalezy go wyciagnac, to tak wlasnie nalezy robic, bo zapewne jest to najlepsze najbezpieczniejsze dla organizmu.

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

hmm to żart chyba miał być z tym upuszczaniem krwi, a jesli nie, to ja sie pytam co ma piernik do wiatraka (oprocz maki)?

Cytat:
Napisane przez pannanika Pokaż wiadomość

Edytowane przez kalae
Czas edycji: 2011-12-09 o 16:00
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości