Na święta czekamy o ślubach gadamy- PM 2012 część XV - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-09, 14:53   #2611
__Paulinka__
Zakorzenienie

Dot.: Na święta czekamy o ślubach gadamy- PM 2012 część XV

hej! ja wpadam tylko na chwilke bo zaraz jade po TZ ide sie zrobic na wyksciowo zeby sie nie wystraszyl

Cytat:
Napisane przez zubi89 Pokaż wiadomość
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...0&d=1323388630

przepieknie w niej wygladasz

A ja tak na chwilke

Witam i żegnam się na pare dni z wami w sobote Tż już będzie u mnie dlatego mam zamiar odciąć się na ten czas od neta dziś cały dzień coś robiłam a do tego byłam na zakupach kupiłam bieliznę na sobotnią noc a jutro biorę się za pyszności dla Tż takie jak sałatka z brokułów, ciasto itd..
No i spędziłam pare godzin kończąc na jutro referat a teraz się kładę .
A więc do napisania za kilka dni Trzymajcie się
ooo czuje ze bedzie ooostroooo hehe

Cytat:
Napisane przez niusia_87 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Przyjmiecie mnie do waszego grona?
Jestem kwietniową PM 2012 r.

witaj
__Paulinka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 14:54   #2612
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jagata Pokaż wiadomość
buty taneczne są lepie wyposażone o różne bajery związane z wygodnym tańczeniem w nich (dobrze wyprofilowany obcas, dodatkowe wkładki itp.) Dodatkowo prawdziwe taneczne buty mają zamszową podeszwę i nadają się tylko do tańczenia na parkiecie. Natomiast buty ślubne, to zwykłe buty, tyle, że w kolorze białym (lub jego odcieniach) i mają w nazwie buty slubne.
A jesli chodzi o buty taneczne i ślubne w jednym, to są one zazwyczaj białe, ale mają one wszystkie bajery jak buty taneczne (bez zamszu na podeszwie by móc w nich chodzić takze po betonie )

Jeśli chodzi o mnie, to planuję zakupić buty ślubno- taneczne, ale nie mam czasu aby wybrać sie do sklepu i je zamówić.... :/

też bym takie chciała - ale na necie tak sobie czytałam i tam było takie rozróżnienie i juz zgłupiałam
Stary 2011-12-09, 14:59   #2613
evoonia86
Zakorzenienie

hello
Cytat:
Cześć dziewczyny
witaj w gronie PM 2012

my wieczorkiem jedziemy do kolegi na mini parapetówkę a jutro rano podskoczymy do rodziców. bardzo Was proszę o kciuki, bo mama TŻ w przyszłym tygodniu ma zabieg- pojawił sie kolejny guzek na piersi .
Stary 2011-12-09, 15:01   #2614
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez evoonia86 Pokaż wiadomość
hello

witaj w gronie PM 2012

my wieczorkiem jedziemy do kolegi na mini parapetówkę a jutro rano podskoczymy do rodziców. bardzo Was proszę o kciuki, bo mama TŻ w przyszłym tygodniu ma zabieg- pojawił sie kolejny guzek na piersi .
ojej te choroby nie chcą coś odejść trzymam kciuki : kciuki::k ciuki::kc iuki::kci uki::kciu ki::kciuk i:

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Dziewczyny odpisali mi już - idzie do mnie księga i woreczki - mam nadzieje ze w przyszłym tygodniu to juz zobacze jak co wyglada
Stary 2011-12-09, 15:06   #2615
Nattiv
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evoonia86 Pokaż wiadomość
hello

witaj w gronie PM 2012

Przykra sprawa. Kciuki oczywiście będą

Zbieram się na uczelnię a tak mi się nie chce.

Kallos Sthenos - Piękno i Siła
Nattiv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 15:09   #2616
jagata
Wtajemniczenie

Cytat:
Wygodne buty, ich nie widać zbytnio spod sukienki.

jagata jesteś kochana, przypomniałaś mi o biżuterii, obrączki, kolczyki łańcuszek. Ładne kolczyki jagata. Ta podoga za oknem jest okropna, wszystkiego się odechciewa... :/
Podoba mi się cieniutki łańcuszek złoty, a na nim perełka.
Obrączki, jak dla mnie to tylko tradycyjne, mam uczulenie na złoto :/Wiem, że tytanowe nie uczulają, ale tak mi się nie podobają.
pogoda jak pogoda - mi ona nie przeszkadza (bo nawet nie miałam czasu na nią zwracać uwagi), ale najbardziej mnie wkurza, że nie mam czasu dla siebie (by usiąść z kubkiem ciepłej herbaty i poczytać sobie) albo nawet na zrobienie podstawowych zakupów....
Na razie szukam kolczyków - może do tego będę kompletowac jeszcze łańcuszek z zawieszką - no nie wiem.
Mam rozumieć, że masz uczulenie na złoto i niestety nie możesz go nosić nawet w obrączce?
Stary 2011-12-09, 15:09   #2617
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nattiv Pokaż wiadomość

Zbieram się na uczelnię a tak mi się nie chce.
powodzenia na uczelni
Stary 2011-12-09, 15:12   #2618
jagata
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez baskaeta Pokaż wiadomość
też bym takie chciała - ale na necie tak sobie czytałam i tam było takie rozróżnienie i juz zgłupiałam
tam gdzie chcę się wybrać ogólnie zajmują się robieniem butów tanecznych, ale ostatnio poszerzyli swoją ofertę takze o buty taneczne- ślubne (tak jak pisałam wcześniej są to buty o właściwościach tanecznych, ale wykonywane specjalnie na taką okazję jaką jest ślub).
Stary 2011-12-09, 15:16   #2619
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
tam gdzie chcę się wybrać ogólnie zajmują się robieniem butów tanecznych, ale ostatnio poszerzyli swoją ofertę takze o buty taneczne- ślubne (tak jak pisałam wcześniej są to buty o właściwościach tanecznych, ale wykonywane specjalnie na taką okazję jaką jest ślub).
tak tak wiem ja miałam iść w grudniu juz kupic ale tak jakos mi wychodzi z mam pod górke zeby sie zebrac - a mam upatrzone dwa sklepy w Wawie i nie wiem do którego sie wybrac musze sie zdecydowac a zeby było mało tego to chce aby mój M też poszedł ze mna i sobie kupił bo ma delikatniejsze stopy niż ja a nie chciałabym żeby na weselu narzekał ze nie moze chodzic

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Dziewczyny roboicie jakieś pyszności na święta??
Stary 2011-12-09, 15:21   #2620
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
pogoda jak pogoda - mi ona nie przeszkadza (bo nawet nie miałam czasu na nią zwracać uwagi), ale najbardziej mnie wkurza, że nie mam czasu dla siebie (by usiąść z kubkiem ciepłej herbaty i poczytać sobie) albo nawet na zrobienie podstawowych zakupów....
Na razie szukam kolczyków - może do tego będę kompletowac jeszcze łańcuszek z zawieszką - no nie wiem.
Mam rozumieć, że masz uczulenie na złoto i niestety nie możesz go nosić nawet w obrączce?
Czym więcej do zrbienia, tym bardziej nam się nie chce. takie zamknięte koło.

Nosiłam wcześniej złote kolczyki, łańcuszki, one mnie nie uczulały. Dopiero pierścionek zaręczynowy, farbuje mi palec (najłagodniejsze z uczuleń na złoto mam)
Co do uczulenia to pisałam w tym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=496703
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 15:21   #2621
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
tak tak wiem ja miałam iść w grudniu juz kupic ale tak jakos mi wychodzi z mam pod górke zeby sie zebrac - a mam upatrzone dwa sklepy w Wawie i nie wiem do którego sie wybrac musze sie zdecydowac a zeby było mało tego to chce aby mój M też poszedł ze mna i sobie kupił bo ma delikatniejsze stopy niż ja a nie chciałabym żeby na weselu narzekał ze nie moze chodzic

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

u mnie standard pewnie serniczek zrobimy, tata uwędzi szyneczkę , zrobimy kapuchę z grochem i grzybkami, a z teściową pewnie zrobimy orzechowca i pijoka

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 15:27   #2622
jagata
Wtajemniczenie

Cytat:

no ja też planowałam w grudniu sie wybrać, ale ze sklep jest pod Krakowem, to jedyny dzień na taki wypad jest sobota a ostatnio w soboty siedzę i pracuję.....

Jeśli chodzi o święta, to ja nic nie będę robić bo w domu będę dopiero w piątek wieczorem więc niewiele uda mi się zrobić. Chociaż rok temu upiekłam piernik, zrobiłam śledzie na czerwono i chyba tyle. A w domu jeszcze pichciłam uszka do barszczu i ucierałam mak na mak z kluskami No i w międzyczasie ugotowałam kompot z suszu.

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

Cytat:
Czym więcej do zrbienia, tym bardziej nam się nie chce. takie zamknięte koło.

Nosiłam wcześniej złote kolczyki, łańcuszki, one mnie nie uczulały. Dopiero pierścionek zaręczynowy, farbuje mi palec (najłagodniejsze z uczuleń na złoto mam)
Co do uczulenia to pisałam w tym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=496703
faktycznie masz nie mały problem z doborem obrączek...
Stary 2011-12-09, 15:29   #2623
malwus20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
A druga to taka, którą ma malwus20. Tak przy okazji kochana czytałam na jednym z wątków, że płacisz za nią 2690 zł a mi Pani wczoraj w salonie powiedziała, że u niej kosztuje 2100 zł... Więc nie wiem skąd taka różnica
Nie mam pojecia dlaczego jest taka rozbieżność cenowa Ale to nie tylko z moja suknią tak jest, prawie każdy model wszędzie jest po innej cenie Choć nie powiem ponad 500 zł różnicy to sporo bo mogę mieć za to zaproszenia, księgę, jakieś pierdółki które i tak trzeba kupić.
Podejrzewam że salony narzucają sobie różne marże i wtedy suknia jest w różnych cenach, gdzieś tańsza a gdzieś droższa.
Stary 2011-12-09, 15:53   #2624
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:

Za chwile zabieramy się z mamą za pierniczki
A tato już zagaduje o ciasteczka maślane z marmoladą

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 15:58   #2625
evoonia86
Zakorzenienie

Cytat:
ojej te choroby nie chcą coś odejść trzymam kciuki : kciuki::k ciuki::kc iuki::kci uki::kciu ki::kciuk i:[COLOR="Silver"]
Cytat:
Napisane przez Nattiv Pokaż wiadomość
dziękuję
Stary 2011-12-09, 16:15   #2626
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatka Pokaż wiadomość
Sukienki są 4:
1 zdjęcie, to ta najfajniejsza, w sumie jakby zmienić górę na taką w szpic, to byłaby właściwie idealna z wyglądu.
3 następne fotki, to suknia również bardzo ładna, ale już wiem, że pionowe falbanki nie są dla mnie, wolę się w poziomych.
2 następne to kieca zrobiona zupełnie bez gustu - błękitny pas na cały niemalże korpus, a na górze koronka Ale miała sympatyczne falbanki, fajny dekolt, a pani powiedziała, że koronkę można usunąć, a pas zrobić dużo mniejszy.
Ostatnia fotka to suknia, która Kasi się nie podobała, bo stwierdziła, że falbanki są za drobne i teraz widzę, że miała rację, bo są.
Oczywiście wszystkie suknie w cenach powyżej 3000zł.

Miłego oglądania
kochana 1 jest bomba miałam przyjemność cię spotkać troszkę poznać przez to i powiem ci że taka suknia pasuje idealnie do twojego charakteru ukazuję taką prawdziwą Chatkę skromna ale zadziorna (przez falbanki) ja ciebie widzę tylko w takiej sukni
Cytat:
Napisane przez maly_czlowieczek Pokaż wiadomość
Dziewczynki....przeprasza m, że nie mogę do Was pisać regularnie, ale niestety duuużo pracy i różnych innych zajęć. Mam nadzieję, że Wam dopisuje humor i zdrowie, życzę Wam szczęścia w każdej dziedzinie

zdaję małe sprawozdanko......

mam umowę o pracę
mamy mieszkanie
mamy kamizelkę z musznikiem

zaproszenia się robią u Pani z antiquo na allegro, wszystko toczy się w dobrym kierunku

buziaki!
wow szalejesz dziewczyno
Cytat:
Napisane przez Dancing_Lady Pokaż wiadomość

Dodaję zdjęcia sukien na mnie:
Jak dla mnie Herm's wymiata wyglądasz cudnie to druga eksponuje talię fakt wuglądasz super ale przez to podkreśla szersze barki i jak dla mnie wygląda to tak jak byś ćwiczyła boks. Dlatego bym brała Herms'a bo wyglądasz proporcjonalnie.
Cytat:
Cześć dziewczyny
witaj
Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
no ja chcę wydrukowac imiona i nazwiska gości do krzesełek i taka kalka będzie idealna
ja też muszę znaleźć kalkę do mich krzesełek a jak tam wszystkie wycięłaś??
Cytat:
Napisane przez malwus20 Pokaż wiadomość

A teraz wrzucam zdjęcia naszych zaproszeń ( te pierwsze ze wstążką w kolorze fuksji) Musze tylko stworzyć jeszcze środek tych zaproszeń Zdjęcia robione w dzień a i tak wyszły niezbyt jasno :/
jak dla mnie boooskie my też nie oszczędzamy na zaproszeniach ceny dokładniej nie znam nie pytaliśmy brata tżta o cenę ale myślę że max 5zł. Dowiem się przy płaceniu
Lili & Gabryś

jagodzia133 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 16:15   #2627
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:

Dziewczyny robicie jakieś pyszności na święta??
Pierniczki już upieczone, jeszcze tylko je ozdobić. Robimy ciastka maślane, z orzechami. Ogólnie dużo tego.
Z tych rzeczy co uwielbiam najbardziej to robimy makówki, moczkę, zupę rybną z głów karpi. Moczka smakuje mi tylko na święta, ciocia kiedyś latem zrobiła moczkę i to nie było to. Robimy też kapustę z grzybami.
U babci robi się konopniotkę, którą bardzo nie lubię, ale co roku w I dzień świąt jestem ją zmuszona zjeść.
U mojego TŻ nie je się takich zup, ale będę walczyła, by ona została, tzn zupa rybna. Nie wiem dlaczego moczki TŻ nie lubi. Co zrobić, by polubił?
Po prostu nie wie co dobre.
Stary 2011-12-09, 16:21   #2628
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwus20 Pokaż wiadomość
Nie mam pojecia dlaczego jest taka rozbieżność cenowa Ale to nie tylko z moja suknią tak jest, prawie każdy model wszędzie jest po innej cenie Choć nie powiem ponad 500 zł różnicy to sporo bo mogę mieć za to zaproszenia, księgę, jakieś pierdółki które i tak trzeba kupić.
Podejrzewam że salony narzucają sobie różne marże i wtedy suknia jest w różnych cenach, gdzieś tańsza a gdzieś droższa.
Ale żeby aż tyle Też się zdziwiłam... Tak samo przymierzałam Agnes 10492 i pani mi powiedziała, że u nich kosztuje 2300, a w internecie widziałam wyższe ceny. Ciekawe ile kosztuje w salonie Agnes

Cytat:
Pierniczki już upieczone, jeszcze tylko je ozdobić. Robimy ciastka maślane, z orzechami. Ogólnie dużo tego.
Z tych rzeczy co uwielbiam najbardziej to robimy makówki, moczkę, zupę rybną z głów karpi. Moczka smakuje mi tylko na święta, ciocia kiedyś latem zrobiła moczkę i to nie było to. Robimy też kapustę z grzybami.
U babci robi się konopniotkę, którą bardzo nie lubię, ale co roku w I dzień świąt jestem ją zmuszona zjeść.
U mojego TŻ nie je się takich zup, ale będę walczyła, by ona została, tzn zupa rybna. Nie wiem dlaczego moczki TŻ nie lubi. Co zrobić, by polubił?
A co to moczka?
Można przepis na te ciasteczka maślane?;>
Stary 2011-12-09, 16:22   #2629
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
co to jest moczka i konopniotka
Lili & Gabryś

Stary 2011-12-09, 16:29   #2630
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jagodzia133 Pokaż wiadomość

ja też muszę znaleźć kalkę do mich krzesełek a jak tam wszystkie wycięłaś??
dopiero wycięłam chyba 18 sztuk bo więcej brystolu nie miałam, dzisiaj sobie podrukuję resztę szablonów i chyba jutro zacznę znowu wycinac tż się zaoferował że mi będzie pomagał

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 16:37   #2631
jagata
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
A co to moczka?
Można przepis na te ciasteczka maślane?;>
Cytat:
Napisane przez jagodzia133 Pokaż wiadomość
też się podpinam pod pytania o moczkę?

U mnie na wigilię gotuje się barszcz czerwony na wywarze rybnym, uszka z kapustą i grzybami, smazony karp, rybę po grecku, śledzie w oleju z cebulką, inną rybę w formie smażonej lub pieczonej, śledzie w czerwonym sosie (spotkałam sie też z nazwą śledzie reginy).
Poza tym na stole znajdują się suszone śliwki, kompot z suszu, kluski z makiem (albo kutia - chociaż dawno nikt tego nei robił), piernik i jakieś tam postne ciasto (dla mnie to jest sucha bułka drożdżowa, ale nazywają je u mnie postnym ciastem

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ----------

znalzałam w necie co to jest moczka....

http://pl.wikipedia.org/wiki/Moczka raczej bym tego nie ruszyła....
Stary 2011-12-09, 16:41   #2632
(kicia)
Zakorzenienie

Właśnie w rozmowach w toku jest dziewczyna która urodziła się bez rąk. Wszystko robi nogami. Kiedyś na tvp był o niej program. Nawet się pomaluje stopami. Wszystko. Nawet dzidziusia ma. Kurcze podziwiam takich ludzi
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

Edytowane przez (kicia)
Czas edycji: 2011-12-09 o 16:42
(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 16:55   #2633
evoonia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
Właśnie w rozmowach w toku jest dziewczyna która urodziła się bez rąk. Wszystko robi nogami. Kiedyś na tvp był o niej program. Nawet się pomaluje stopami. Wszystko. Nawet dzidziusia ma. Kurcze podziwiam takich ludzi
oglądałam. jestem w szoku, że mimo tyle przeciwności losu Ci ludzie starają się funkcjonować jak każdy. podziwiam ich za odwagę i hart ducha. życzę tym wszystkim kobietom spełnienia najskrytszych marzeń. a przede wszystkim ukochanego faceta u boku.
Stary 2011-12-09, 16:57   #2634
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
dopiero wycięłam chyba 18 sztuk bo więcej brystolu nie miałam, dzisiaj sobie podrukuję resztę szablonów i chyba jutro zacznę znowu wycinac tż się zaoferował że mi będzie pomagał
kochana ja drukowałam chyba we wrześniu a wyciełam dopiero troszkę ponad połowę :P nie chce mi się jak jasna cholera.... najdzie mnie raz na tydzień wytnę kilka i mam dosyć ale dzisiaj postaram się wyciąć kilka kolejnych
Cytat:

U mnie na wigilię gotuje się barszcz czerwony na wywarze rybnym, uszka z kapustą i grzybami, smazony karp, rybę po grecku, śledzie w oleju z cebulką, inną rybę w formie smażonej lub pieczonej, śledzie w czerwonym sosie (spotkałam sie też z nazwą śledzie reginy).
Poza tym na stole znajdują się suszone śliwki, kompot z suszu, kluski z makiem (albo kutia - chociaż dawno nikt tego nei robił), piernik i jakieś tam postne ciasto (dla mnie to jest sucha bułka drożdżowa, ale nazywają je u mnie postnym ciastem

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ----------

jescze z piwem bym ruszyła ale jak by ten piernik się kruszyło przed samym podaniem żeby się nie rozmiękł.... ale w innej postaci na pewno nie
Lili & Gabryś

Stary 2011-12-09, 17:01   #2635
niusia_87
Zakorzenienie

Obiecany przepis na maślane ciasteczka:

Migdałowe rogaliki:
  • 28 dag mąki
  • 21 dag masła
  • 7 dag cukru pudru
  • 10 dag mielonych migdałów

Wszystkie składniki szybko wygnieść palcami. Brać po kawałku ciasta, robić ruloniki, a z nich kształtować rogaliki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec na jasno złoty kolor. Po ostygnięciu smarować połówkę rogalika czekoladą stopioną w kąpieli wodnej.

Cytat:

Nie robimy w domu takiej jak piszą na wikipedi, nie dajemy tam w ogóle piwa.
Nasz przepis jest bardziej podobny do tego:
  • 250 g piernika (ciemnego)
  • 200 g migdałów
  • 400 g rodzynek
  • 150 g suszonych śliwek
  • słoik kompotu śliwkowego, czasem truskawkowego
  • 3 duże łyżki cukru
  • 150 g orzechów laskowych
  • 2-3 litry wody

Piernik zamoczyć na kilka godzin w 3 litrach wody (aż się dobrze rozmoczy). Migdały sparzyć (włożyć do wrzątku na 5 minut) i obrać ze skórek. Migdały, orzechy i śliwki drobno pokroić. Resztę składników dodać i teraz wymieszać i powoli pogotować (30 minut). Przy 2 litrach wody moczka będzie tak gęsta, jak na zdjęciu z załącznika.

Mój kuzyn znalazł żonę w Krakowie, chciał zrobić moczkę, przeszedł cały karków wzdłuż i wszerz i piernika na moczkę nie znalazł, jedyne pieniki to Katarzynki (one nie nadają się na moczkę). U mnie kupujemy w piekarni, niestety jest tylko w okresie świątecznym.
Chyba wyśle chętnym na spróbowanie, albo zaproszę do siebie.

Cytat:
Napisane przez jagodzia133

Moczka co to wyjaśniłam wyżej.
Teraz czas na konopniotkę:
Podtawa to konopie (ale nie te indyjskie) na ślasku mozna kupic na targu. Smak jest lekko gorzki. Jemy ją z fasolą.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg moczka.jpg (86,6 KB, 24 załadowań)
Stary 2011-12-09, 17:08   #2636
(kicia)
Zakorzenienie

http://www.pudelek.pl/artykul/36876/...ciowa_modelka/

ta teraz będą się bluzgać jakby Anka wygrała też by bylo źle i też by wygrała niepełnowartościowa modelka...

Stary 2011-12-09, 17:13   #2637
niusia_87
Zakorzenienie

Połowa tych dziewczyn co biorą udział w Miss Świata, w ogóle nie są ładne, takie anorektyczki, propagują do tego by dziewczyny się głodziły...
W gazetach, to sam foto shop.
Stary 2011-12-09, 17:15   #2638
MARGIDA
Wtajemniczenie

ja sie wypowiem w sprawach potraw wigilijnych: robimy tak, jak moja babcia zawsze robiła (teraz już nie ma siły, więc każdy robi "coś"), babcia pochodzi z terenów obecnej Białorusi: zupa jest grzybowa, potem karp, pierogi z kapustą i grzybami, ale też kapusta z grochem, fasola na ciepło z masełkiem (super zestaw ) no i ewenement - pierogi z jabłkami na słodko - które już drugi rok z rzędu przypadły mi w udziale do lepienia
MARGIDA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 17:18   #2639
(kicia)
Zakorzenienie

ja jak na razie nie robię nic do jedzenia na wigilie bo moja mama oczywiście mi na to nie pozwala bo kuchnia to jej królestwo co mnei wkurza szczególne w perspektywie następnego roku kiedy to sobie zapragnęłam że urządzimy święta w naszym domu ale jakoś damy radę

Stary 2011-12-09, 17:20   #2640
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MARGIDA Pokaż wiadomość
ja sie wypowiem w sprawach potraw wigilijnych: robimy tak, jak moja babcia zawsze robiła (teraz już nie ma siły, więc każdy robi "coś"), babcia pochodzi z terenów obecnej Białorusi: zupa jest grzybowa, potem karp, pierogi z kapustą i grzybami, ale też kapusta z grochem, fasola na ciepło z masełkiem (super zestaw ) no i ewenement - pierogi z jabłkami na słodko - które już drugi rok z rzędu przypadły mi w udziale do lepienia
Przyznam, że nie wychodzą mi pierogi. U mnie nigdy ich się nie robiło. Kiedyś ambitnie próbowałam sama zrobić Pierogi przylepił się do blatu. inne w garnku się posklejały. A jeszcze inne jakby miały ciasto za cienkie i cały farsz był na dnie garnka.

edit
Potrawy u Was w domu i u Waszych TŻ mocno się różnią? Które potrawy chcecie, by pozostały w domowym ognisku, a które chcecie, aby TŻ były?

Jak wspomniałam wyżej mi zależy na zupie rybnej, moczce i makówkach.
Mój TŻ uwielbia kompot z suszu

Edytowane przez niusia_87
Czas edycji: 2011-12-09 o 17:31
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości