Był półmetek jest 100-dniówka. A co potem? PORODÓWKA! Mamcie III-IV 2012 cz. 5 - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-10, 21:03   #3091
tynka88
Zadomowienie

Dot.: Był półmetek jest 100-dniówka. A co potem? PORODÓWKA! Mamcie III-IV 2012 cz. 5

Mała popieram Aguśke z listem , ja nie pisze , bo mój TZ az nadto rozmowny, ale mam w rodzinie pare ,gdzie ona wlasnie pisze mu list ,on na spokojnie czyta i wie wszystko, o co jej chodzi ,co ja boli, co zrobil, po prostu przelew swoje żale, nikt jej nie przerywa , a ona wyrzuca z siebie wszystko co jej lezy na sercu.

Przypomnialo mi sie nasze ostatnie spiecie, gdzies z kwietnia tego roku, w sumie o nic powaznego nie poszlo, ale TZ sie ze mna draznil, pokrzyczelismy na siebie,i uslyszalam kilka przykrych słów i okreslen o sobie, byłam na niego taka wsciekła, ze pierwszy raz wyniosłam sie z sypialni do duzego pokoju, rano oczywiscie przperaszał , doszłam do wniosku ze gniewanie sie i tak nic nie da, bo przeciez sie znim nie rozwiode, kazałam mu siąsc do stołu wziac kartke i długopis i pisac :ja imie i nazwisko w dniu tym i tym, obraziłem, zezlosciłem i nazwałem moja zone tak i tak, żałuje ,przepraszam i obiecuje ze wiecej sie to nie powtorzy , jako zadoscuczynienie mojego postepowania zoobowiazuje sie do i tu sobie wymyslilam zadoscuczynienie bodajze masaze, nowe buty, i inne dogodnosci dla mnie
kartke mam do tej pory i jak narazie jest spokoj
a dodam ze jak mu dyktowalam dokladnie co do mnie powiedział, to nic nie pamietal i nie wierzył , a był trzezwy

Edytowane przez tynka88
Czas edycji: 2011-12-10 o 21:04
tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-10, 21:05   #3092
Mała!
Zakorzenienie

Dot.: Był półmetek jest 100-dniówka. A co potem? PORODÓWKA! Mamcie III-IV 2012 cz. 5

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
Mała popieram Aguśke z listem , ja nie pisze , bo mój TZ az nadto rozmowny, ale mam w rodzinie pare ,gdzie ona wlasnie pisze mu list ,on na spokojnie czyta i wie wszystko, o co jej chodzi ,co ja boli, co zrobil, po prostu przelew swoje żale, nikt jej nie przerywa , a ona wyrzuca z siebie wszystko co jej lezy na sercu.

Przypomnialo mi sie nasze ostatnie spiecie, gdzies z kwietnia tego roku, w sumie o nic powaznego nie poszlo, ale TZ sie ze mna draznil, pokrzyczelismy na siebie,i uslyszalam kilka przykrych słów i okreslen o sobie, byłam na niego taka wsciekła, ze pierwszy raz wyniosłam sie z sypialni do duzego pokoju, rano oczywiscie przperaszał , doszłam do wniosku ze gniewanie sie i tak nic nie da, bo przeciez sie znim nie rozwiode, kazałam mu siąsc do stołu wziac kartke i długopis i pisac :ja imie i nazwisko w dniu tym i tym, obraziłem, zezlosciłem i nazwałem moja zone tak i tak, żałuje ,przepraszam i obiecuje ze wiecej sie to nie powtorzy , jako zadoscuczynienie mojego postepowania zoobowiazuje sie do i tu sobie wymyslilam zadoscuczynienie bodajze masaze, nowe buty, i inne dogodnosci dla mnie
a dodam ze jak mu dyktowalam dokladnie co do mnie powiedział, to nic nie pamietal i nie wierzył , a był trzezwy

dobre

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-10, 21:06   #3093
anagat
Zadomowienie

Mała i Aguśka Ja się wykańczaniem bym baaardzo cieszyła, tylko nie na odległość.. Mam ochotę sama coś porobić, a tu kurde duuppa blaadda..

A co do sporów, to mąż zajmuje się sprawami technicznymi, ja wystrojem. Kłótni nie ma..
Za to kompromisy są, bo zasobność portfela się już dawno skurczyła..
anagat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-10, 21:09   #3094
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Jolka to sa buciki Graceland przecenione ze 119 na 79 zl
Ja musze miec chociaz malutki obcasik, nie lubie calkiem plaskich kozakow
No i chcialas zdjecia, to prosze
to sa te http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/...damskie-kozaki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PC107628.jpg (61,7 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PC107629.jpg (64,1 KB, 31 załadowań)
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2011-12-10 o 21:17
Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-10, 21:25   #3095
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Aguśka też myślałam o liście bo jak będę mu tłumaczyć jak się czuję i dlaczego krzyczę to po chwili zacznie przerywać i przepraszać i nie powiem wszystkiego co bym chciała...zaczęłam układać słowa w głowie i znowu w ryk...czekam na moment aż puszczą emocje i będę widziała linie na kartce... Dzięki

idę do wanny ...puszczę muzykę... popłaczę może troszkę... i jeszcze ciąża mnie rozczula jak sobie pomyślę, że to maleństwo tam jest, rusza się i kopie mam nadzieję, że synek czuje się dobrze pomimo mojego nastroju...
kochana trzymam kciuki zeby sie wszystko szybciutko poukladalo.
A kapiel i muzyczka na pewno Cie odprezy
SZYMONEK

Stary 2011-12-10, 21:26   #3096
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Jolka to sa buciki Graceland przecenione ze 119 na 79 zl
Ja musze miec chociaz malutki obcasik, nie lubie calkiem plaskich kozakow
No i chcialas zdjecia, to prosze
to sa te http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/...damskie-kozaki
Jeśli mogę dać radę - daj do szewca aby dobrze zabezpieczył klejenie podeszwy.

W ubiegłym roku kupiłam takie kozaki
http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/...e-buty-damskie
po miesiącu oddałam do reklamacji - zaczęły pękać i rozklejać się właśnie przy podeszwie. Na szczęście oddali mi pieniądze i kupiłam inne, typowo zimowe buty w sklepie sportowym

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-10, 21:35   #3097
tynka88
Zadomowienie

ja dlatego zazwyczaj kupuje buty tylko w deichmannie, nigdy nie robia problemów z reklamacja, w tamtym roku cała zime przechodziłam w kozakach ,dałam za nie 140 zl, pod koniec zimy w pracy spieszyłam sie na autobus i szarpnełam za suwak, wyslalam TZ do sklepu, odrazu powiedzieli ze albo wybrac sobie inne buty albo zwrot pieniazkow
a buciki bardzo ładne, my tez dzisiaj odwiedzilismy deichmanna, tz kupil sobie trapery do pracy ii chyba jest zadowolony.

dziewczyny jak zapatrujecie sie na temat karuzeli do łozeczka? warto w to inwestowac? na all sa z fisher price z projektorem, melodyjkami, odglosami bicia serca i innymi bajerami, koszt nowej okolo 150 zl, uzywana okolo 100 zl, bedziecie kupowac>?

Stary 2011-12-10, 21:37   #3098
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Jeśli mogę dać radę - daj do szewca aby dobrze zabezpieczył klejenie podeszwy.

W ubiegłym roku kupiłam takie kozaki
http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/...e-buty-damskie
po miesiącu oddałam do reklamacji - zaczęły pękać i rozklejać się właśnie przy podeszwie. Na szczęście oddali mi pieniądze i kupiłam inne, typowo zimowe buty w sklepie sportowym
Dzieki za rade
Ogolnie czesto kupuje w deichmannie i raczej nie podzialo mi sie nigdy nic z bucikami. Ale zawsze mozna oddac do reklamacji, dlatego trzymam rachunek.
W sumie kupilam je tylko na ciaze, zebym mialo cos nizszego, ale moze warto dac do szewca
I tak moze dam, bo ja daje zeby mi zelówkę szewc zrobil, wtedy mniej sie slizgaja wiec od razu powiem, zeby mi je zabezpieczyl
SZYMONEK

Stary 2011-12-10, 21:49   #3099
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Zaraz Was nadrobie
Ale musze najpierw napisac obiecany przepis dla Nikii na miesko i dla Was obiecany juz kiedys na zakwas do barszczyku białego (czy żurku jak kto woli)
Bo w koncu meza dopadlam zeby podal mi przepisy
Aha przepisy napisze na mailu zeby byly, bo tak w watku to znikna.

A napisze jeszcze, ze kupilam sobie dzis kozaczki na malutkim obcasiku, bo ja ogolnie lubie obcasy (nie wysokie) ale jednak, a teraz juz nie umiem chodzic w obcasach i musialam sobie sprawic cos nizszego.
W Deichmannie za 79 zl kupilam kozaczki wiec uwazam ze niedrogo

I juz pisze przepisy
Dzięki Aguśka

Cytat:

Hehe, muszę zapamiętać jak mój też mi coś powie to też karzę mu napisać taką deklarację

Wróciliśmy z zakupów, kupiliśmy piękną choinkę jeszcze tylko ozdoby musimy kupić
Stary 2011-12-10, 21:50   #3100
karolca
Zakorzenienie

ja też często kupuję w deichmannie i zazwyczaj nie narzekam na jakość butów. Ale ostatnio miałam pecha
a zimą będę śmigała w takich
https://wizaz.pl/szafa/wieszak_widok.php?wid=21750

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-12-10, 22:01   #3101
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny jak zapatrujecie sie na temat karuzeli do łozeczka? warto w to inwestowac? na all sa z fisher price z projektorem, melodyjkami, odglosami bicia serca i innymi bajerami, koszt nowej okolo 150 zl, uzywana okolo 100 zl, bedziecie kupowac>?
Na poczatku karuzelka bedzie zbedna (tylko by Ci przeszkadzala w wyjmowaniu dzidzi z lozeczka), ale jak dzidzia ma ok 3 m-cy to sie bardzo przydaje. Bo wtedy zaczyna sie interesowac, wczesniej jeszcze nie bardzo. Jak maluszek jest taki maly po urodzeniu, to rozroznia tylko twarz mamy i to na bardzo bliska odleglosc. Pozniej z tego co czytalam to rozroznia dwa kolory tylko: czarny i bialy. Wiec moja mama zrobila malemu do lozeczka duze ksztalty czarne na bialym tle na papierze i na tym skupial wzrok. Dopiero pozniej kupilam malemu karuzelke. I pozniej jest bardzo przydatna, bo np jak szlismy gdzies z malym na spacerek i jak go ubralam juz, to wkladalam do lozeczka, wlaczalam karuzelke a w tym czasie moglam spokojnie przyszykowac picie czy cos innego na spacer, ubrac sie itd. Lezal spokojnie i patrzal hihi
Jesli moge polecic, to polecam przede wszystkim karuzelke ktora nie gra zbyt glosno. Ta moja co mam jest z miekkimi maskotkami, wyswietla kolorki rozne i gra muzyke powazna oraz odglosy natury i tak fajnie delikatnie, cichutko. A i mam do tego pilota, bywalo ze sie przydal, szczegolnie rano kiedy chcialam jeszcze chwile polezec, to wlaczalam Filipowi zeby jeszcze chwile polezal

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
ja też często kupuję w deichmannie i zazwyczaj nie narzekam na jakość butów. Ale ostatnio miałam pecha
a zimą będę śmigała w takich
https://wizaz.pl/szafa/wieszak_widok.php?wid=21750
tez fajne ale styl sportowy a ja jednak w innym gustuje
SZYMONEK

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2011-12-10 o 22:00
Stary 2011-12-10, 22:02   #3102
gosia261282
Gang Iren

Co do karuzelek na pewno kupie.Moja corka bardzo sie nia interesowala,a maledie pomagaly w zasnieciu,uspokojeniu sie.Przyzwyczaila sie,ze gdy nakrecalam karuzelke to pora na sen.Mysle o takiej:

http://www.ebay.co.uk/itm/Fisher-Pri...item20bdea844a
lub takiej:

http://www.ebay.co.uk/itm/Fisher-Pri...item53e9faa942
Stary 2011-12-10, 22:12   #3103
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
tez fajne ale styl sportowy a ja jednak w innym gustuje
Ja też. Ale jak przyszło mi brodzić w śniegu po kolana na zmianę z lodem, to wybrałam to, obcasy kiepsko się sprawdzały przy garażu (odśnieżyć, a pod śniegiem i tak lód... ).

Najadłam się
Zjadłam kinder bueno o 20. Potem rurkę z bitą śmietaną, mandarynkę, kiwi, 3 parówki z pysznym chlebkiem (3 kromki).

I przyznam się, że żoładek ma mniej miejsca ledwo zmieściłam, a jedzenie rozłożone w czasie 2 godzin...

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-12-10, 22:12   #3104
tynka88
Zadomowienie

tez sie czaje na ta rainforest, myslicie ze lepiej kupic nowa?

Stary 2011-12-10, 22:17   #3105
88natka
Zadomowienie

Witajcie jakby któraś z Was była zainteresowałam znalazłam fajny post w którym dziewczyna opisuje ćwiczenia jakie wykonywała i nie miała nacięcia krocza:

"Ja rozumiem, że dziewczyna mogła pęknąć, jeżeli upierała się, żeby jej nie nacinali, a była w tej grupie, która niestety powinna być nacięta (WHO zaleca ok. 10-20%, a nie ponad 90% jak u nas!) i może nic nie ćwiczyła, a po prostu bez sensu się uparła. U mnie po prostu nie było żadnej potrzeby nacięcia, bo krocze było tak elastyczne, że nie robiło się białe - podobno jak robi się białe, to wtedy trzeba naciąć, bo tkanki zaraz się rozezwą, u mnie tego nie było.

Jeżeli chodzi o ćwiczenia, to takie typowe rozciągające, czyli np. siedzisz tak jak po turecku, ale stopy masz złączone (tzn. podeszwa jednej stopy z podeszwą drugiej, nie wiem, jak to inaczej opisać), a kolana są na zewnątrz., pięty jak najbliżej krocza. Chodzi o to, żeby delikatnie dopychać w tej pozycji kolana do podłogi - to rozciąga mięśnie krocza, nazywa się to chyba "pozycja krawca", bo wyglądasz trochę jak nożyczki po każdym prysznicu wieczorem opieralam jedną stopę o wannę i delikatnie masowałam krocze - wejście do pochwy i aż w stronę odbytu olejkiem (oliwa albo olejek migdałowy, można dodać wit. E). Trzeba delikatnie rozciągac palcami i rozcierać kilka minut aż będzie mrowić i czuć ciepło. Olejek sam się wchłonie, nie wycieramy go!
Balonik epi-no to najlepsza inwestycja w moim życiu. To wynalazek niemieckiego ginekologapowszechnie stosowany na Zachodzie, u nas chyba tylko w Warszawie, można go kupić przez internet. To taki jakby balonik z pompką, ćwiczenia zaczynasz na początku 9-ego miesiąca i ćwiczyć 3 tygodnie. Ćwiczenia polegają na tym, że balonik nawilżasz lubrykantem (polecam tylko Durex 2 w 1 żel intymny i do masażu, był rewelacyjny, bo się nie wchłaniał od razu i dawał ładny poślizg), wprowadzasz delikatnie dopochwy i odrobinkę pompujesz. Gdy czujesz opór mięśni przestajesz i ćwiczysz mięśnie Kegla, czyli delikatnie ściskasz balonik za pomocą mięśni- tak przez kilkanaście minut 2 razy dzienie. Po raz pierwszy jak napompowałam go (nie w sobie, oczywiście) do 10 cm, jak średnica główki dziecka, naprawdę pomyślałam sobie, że to jest niemożliwe, żebym ja to dziecko urodziła, bo już przy średnicy 5cm czułam ból. Naprawdę, po 3 tygodniach bez problemu dochodzi się do 10cm!! W międzyczasie mimochodem wychodzi, która pozycja w czasie porodu będzie dla Ciebie najkorzystniejsza. Ja np. zauważyłam, że jak położyłam się na plecach, to czułam ogromny dyskomfort, a leżąc na boku miałam jeszcze zapas i mogłam zwiększyć objętość. Dla mnie to była najlepsza pozycja, a próbowałam w różnych
Wcześniej też ćwiczyłam na baloniku epi-no, chyba od 5 czy 6 m-ca, ale tylko mięśnie Kegla (to ściskanie), nie powiększałam go za bardzo. Najważniejsze - te ćwiczenia nie mają boleć!!! macie czuć tylko parcie i ściskanie mięśni, nie jest to super miłe, ale nie boli! Dla mnie najważniejsza była też ta świadomość, że skoro wypycham 10cm balonik, to z dzieckiem też dam sobie radę! I jeszcze jedno - balonik oswoił mnie z tym "uczuciem rodzenia" nie wiem, jak inaczej to nazwać, bo to jest takie przerażające uczucie rozrywania podczas porodu, ale przecież w żadnej szkole rodzenia nam tego nie opiszą. Mięśnie mimowolnie się zaciskają. Balonik nauczył mnie świadomego rozluźniania i kiedy położna mówiła, że mam rozluźnić mięśnie i nie przeć, żeby dziecko się powoli przesunęło, nie miałam z tym żadnego problemu, bo już znałam to uczucie i nie przeraziło mnie ono tak, jak pierwszy raz. To się wydaje takie nierealne, ale naprawdę po każdym dniu (tam jest taki szablonik, do którego przykłada się balonik po ćwiczeniach żeby zobaczyć, jak nam idzie), zwiększa się elastyczność krocza i balonik ma większą średnicę o jakieś 2,3 mm - razy te 3 tygodnie NAPRAWDĘ daje to 10 cm. Gorąco polecam, niedługo staramy się o drugie dziecko, mam balonik z pierwszej ciąży, będę też gorliwie ćwiczyć W opakowaniu jest baaaaardzo dokładna instrukcja obsługi i ćwiczeń. Po ćwiczeniach polecam też leciutko, dosłownie parę sekund pomasować krocze tym Durexem, tzn. tym, co zostało po ćwiczeniach i zostawić do wchłonięcia - nie wycierać.

Najważniejsza właśnie dla mnie było znalezienie pozycji do porodu i to, że umiałam i mogłam w dowolnej chwili albo zacisnąć albo całkowicie rozluźnić mięśnie, mimo tego uczucia rozpierania, którego nikt nam w szkole rodzenia po prostu nie jest w stanie opisać. Fajna sprawa, bo nie boisz się porodu, bo juz go jakby możesz sobie przeprowadzać po trochu w domu Oczywiście prawdziwy jest bardziej intensywny, ale wiadomo, o co chodzi"

niespodzianka
88natka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-10, 22:20   #3106
joanaros
Zakorzenienie

Tynka co do karuzelki to na pewno wykorzystam. Mój siostrzeniec był tak miły że oddał swoja

Wzięłam się za segregowanie ciuszków rozmiarami. Ale tego mam
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-10, 22:33   #3107
Mała!
Zakorzenienie

Cytat:
ja dlatego zazwyczaj kupuje buty tylko w deichmannie, nigdy nie robia problemów z reklamacja, w tamtym roku cała zime przechodziłam w kozakach ,dałam za nie 140 zl, pod koniec zimy w pracy spieszyłam sie na autobus i szarpnełam za suwak, wyslalam TZ do sklepu, odrazu powiedzieli ze albo wybrac sobie inne buty albo zwrot pieniazkow
a buciki bardzo ładne, my tez dzisiaj odwiedzilismy deichmanna, tz kupil sobie trapery do pracy ii chyba jest zadowolony.

Ja chce kupić karuzelę, ale żadna mi się nie podoba
ale spokojnie szukam bo będę chciała kupić tak jak pisze Aguśka ok 3 m-ca życia dziecka

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
Witajcie jakby któraś z Was była zainteresowałam znalazłam fajny post w którym dziewczyna opisuje ćwiczenia jakie wykonywała i nie miała nacięcia krocza:

"Ja rozumiem, że dziewczyna mogła pęknąć, jeżeli upierała się, żeby jej nie nacinali, a była w tej grupie, która niestety powinna być nacięta (WHO zaleca ok. 10-20%, a nie ponad 90% jak u nas!) i może nic nie ćwiczyła, a po prostu bez sensu się uparła. U mnie po prostu nie było żadnej potrzeby nacięcia, bo krocze było tak elastyczne, że nie robiło się białe - podobno jak robi się białe, to wtedy trzeba naciąć, bo tkanki zaraz się rozezwą, u mnie tego nie było.

Jeżeli chodzi o ćwiczenia, to takie typowe rozciągające, czyli np. siedzisz tak jak po turecku, ale stopy masz złączone (tzn. podeszwa jednej stopy z podeszwą drugiej, nie wiem, jak to inaczej opisać), a kolana są na zewnątrz., pięty jak najbliżej krocza. Chodzi o to, żeby delikatnie dopychać w tej pozycji kolana do podłogi - to rozciąga mięśnie krocza, nazywa się to chyba "pozycja krawca", bo wyglądasz trochę jak nożyczki po każdym prysznicu wieczorem opieralam jedną stopę o wannę i delikatnie masowałam krocze - wejście do pochwy i aż w stronę odbytu olejkiem (oliwa albo olejek migdałowy, można dodać wit. E). Trzeba delikatnie rozciągac palcami i rozcierać kilka minut aż będzie mrowić i czuć ciepło. Olejek sam się wchłonie, nie wycieramy go!
Balonik epi-no to najlepsza inwestycja w moim życiu. To wynalazek niemieckiego ginekologapowszechnie stosowany na Zachodzie, u nas chyba tylko w Warszawie, można go kupić przez internet. To taki jakby balonik z pompką, ćwiczenia zaczynasz na początku 9-ego miesiąca i ćwiczyć 3 tygodnie. Ćwiczenia polegają na tym, że balonik nawilżasz lubrykantem (polecam tylko Durex 2 w 1 żel intymny i do masażu, był rewelacyjny, bo się nie wchłaniał od razu i dawał ładny poślizg), wprowadzasz delikatnie dopochwy i odrobinkę pompujesz. Gdy czujesz opór mięśni przestajesz i ćwiczysz mięśnie Kegla, czyli delikatnie ściskasz balonik za pomocą mięśni- tak przez kilkanaście minut 2 razy dzienie. Po raz pierwszy jak napompowałam go (nie w sobie, oczywiście) do 10 cm, jak średnica główki dziecka, naprawdę pomyślałam sobie, że to jest niemożliwe, żebym ja to dziecko urodziła, bo już przy średnicy 5cm czułam ból. Naprawdę, po 3 tygodniach bez problemu dochodzi się do 10cm!! W międzyczasie mimochodem wychodzi, która pozycja w czasie porodu będzie dla Ciebie najkorzystniejsza. Ja np. zauważyłam, że jak położyłam się na plecach, to czułam ogromny dyskomfort, a leżąc na boku miałam jeszcze zapas i mogłam zwiększyć objętość. Dla mnie to była najlepsza pozycja, a próbowałam w różnych
Wcześniej też ćwiczyłam na baloniku epi-no, chyba od 5 czy 6 m-ca, ale tylko mięśnie Kegla (to ściskanie), nie powiększałam go za bardzo. Najważniejsze - te ćwiczenia nie mają boleć!!! macie czuć tylko parcie i ściskanie mięśni, nie jest to super miłe, ale nie boli! Dla mnie najważniejsza była też ta świadomość, że skoro wypycham 10cm balonik, to z dzieckiem też dam sobie radę! I jeszcze jedno - balonik oswoił mnie z tym "uczuciem rodzenia" nie wiem, jak inaczej to nazwać, bo to jest takie przerażające uczucie rozrywania podczas porodu, ale przecież w żadnej szkole rodzenia nam tego nie opiszą. Mięśnie mimowolnie się zaciskają. Balonik nauczył mnie świadomego rozluźniania i kiedy położna mówiła, że mam rozluźnić mięśnie i nie przeć, żeby dziecko się powoli przesunęło, nie miałam z tym żadnego problemu, bo już znałam to uczucie i nie przeraziło mnie ono tak, jak pierwszy raz. To się wydaje takie nierealne, ale naprawdę po każdym dniu (tam jest taki szablonik, do którego przykłada się balonik po ćwiczeniach żeby zobaczyć, jak nam idzie), zwiększa się elastyczność krocza i balonik ma większą średnicę o jakieś 2,3 mm - razy te 3 tygodnie NAPRAWDĘ daje to 10 cm. Gorąco polecam, niedługo staramy się o drugie dziecko, mam balonik z pierwszej ciąży, będę też gorliwie ćwiczyć W opakowaniu jest baaaaardzo dokładna instrukcja obsługi i ćwiczeń. Po ćwiczeniach polecam też leciutko, dosłownie parę sekund pomasować krocze tym Durexem, tzn. tym, co zostało po ćwiczeniach i zostawić do wchłonięcia - nie wycierać.

Najważniejsza właśnie dla mnie było znalezienie pozycji do porodu i to, że umiałam i mogłam w dowolnej chwili albo zacisnąć albo całkowicie rozluźnić mięśnie, mimo tego uczucia rozpierania, którego nikt nam w szkole rodzenia po prostu nie jest w stanie opisać. Fajna sprawa, bo nie boisz się porodu, bo juz go jakby możesz sobie przeprowadzać po trochu w domu Oczywiście prawdziwy jest bardziej intensywny, ale wiadomo, o co chodzi"

No całkiem ciekawe...

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-10, 22:35   #3108
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Ja chce kupić karuzelę, ale żadna mi się nie podoba
ale spokojnie szukam bo będę chciała kupić tak jak pisze Aguśka ok 3 m-ca życia dziecka

No całkiem ciekawe...
tylko czy warte takich pieniędzy..

niespodzianka
Stary 2011-12-10, 22:42   #3109
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Aguśkaa śliczne kozaczki ja też lubię taki niski obcas, ale jednak w ciąży rezygnuje wolę całkowicie płaskie

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-10, 22:45   #3110
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Karolca fajne buty ale ja nie zawsze lubie sportowe
Aguska twoje tez fajne mam chyba podobne
ale sie najadłam kanapek na wieczór zrobiłam galaretkę jutro koleżanka wpada do mnie i będziemy jeść
na szkole rodzenia na piłkach ćwiczyłyśmy, mężowi nawet sie podobało i wczuwał sie w role szok!
Stary 2011-12-10, 22:50   #3111
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Czytałam to i wymieniłam kilka wiadomości z tą dziewczyną. Też zaczęłam o tym powaziej myśleć tylko balonik kosztuje... 300 zł
http://epino.net.pl/sklep.php

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-12-10, 22:52   #3112
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
tylko czy warte takich pieniędzy..
No to oczywiscie zalezy od mozliwosci finansowych.Ja teraz kupie FP z bajerami,bo taka mi sie podoba i moge sobie na to pozwolic,a planuje jeszcze jedno dziecko,wiec bedzie do powtornego wykorzystania.Ale rodzac corke 8 lat temu bylam w fatalnej sytuacji finansowej,jak i przez kolejne lata i wiem ze bez wielu rzeczy mozna sie obyc.Przy corce mialam karuzelke zwykla,nakrecana jaka mozna teraz dostac za 20-30 zl,a sprawiala malej duzo radosci.
Stary 2011-12-10, 22:56   #3113
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Kozaczki zwykle, jak za taka cene uwazam ze sa ok
Ma byc wygodnie, a sa naprawde wygodne.
Sportowe oczywiscie sa najlepsze, jednak do plaszczyka nie pasuja sportowe

A pamietacie kozaki relaxy? Nie wiem czy dobrze napisalam, ale pamietam ze cala nasza rodzina takie nosila.
SZYMONEK

Stary 2011-12-10, 22:56   #3114
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
No to oczywiscie zalezy od mozliwosci finansowych.Ja teraz kupie FP z bajerami,bo taka mi sie podoba i moge sobie na to pozwolic,a planuje jeszcze jedno dziecko,wiec bedzie do powtornego wykorzystania.Ale rodzac corke 8 lat temu bylam w fatalnej sytuacji finansowej,jak i przez kolejne lata i wiem ze bez wielu rzeczy mozna sie obyc.Przy corce mialam karuzelke zwykla,nakrecana jaka mozna teraz dostac za 20-30 zl,a sprawiala malej duzo radosci.
chyba nie zaznaczyłam dokładnie o co mi chodziło
o ten przedmiot epi-no

niespodzianka
Stary 2011-12-10, 22:59   #3115
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Nie wiem co myslec o tym baloniku
bardzo to drogie, a nie zapewnia ze obejdzie sie bez naciecia krocza.
SZYMONEK

Stary 2011-12-10, 23:00   #3116
iw32
Rozeznanie

Cytat:
Kozaczki zwykle, jak za taka cene uwazam ze sa ok
Ma byc wygodnie, a sa naprawde wygodne.
Sportowe oczywiscie sa najlepsze, jednak do plaszczyka nie pasuja sportowe

A pamietacie kozaki relaxy? Nie wiem czy dobrze napisalam, ale pamietam ze cala nasza rodzina takie nosila.
Pamiętacie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1buty_relaks.jpg (33,9 KB, 9 załadowań)
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-10, 23:01   #3117
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Czytałam to i wymieniłam kilka wiadomości z tą dziewczyną. Też zaczęłam o tym powaziej myśleć tylko balonik kosztuje... 300 zł
http://epino.net.pl/sklep.php
właśnie widziałam, trochę pieniędzy trzeba wydać i to tylko takie udogodnienie dla rodzących. Pewności nie mamy że się uda bez nacięcia czy pęknięcia. Jak ta dziewczyna oceniła ten balonik?

niespodzianka
Stary 2011-12-10, 23:04   #3118
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iw32 Pokaż wiadomość
Pamiętacie
hehe kozaki w wygladzie nie za piekne ale jakie cieple!
SZYMONEK

Stary 2011-12-10, 23:06   #3119
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie widziałam, trochę pieniędzy trzeba wydać i to tylko takie udogodnienie dla rodzących. Pewności nie mamy że się uda bez nacięcia czy pęknięcia. Jak ta dziewczyna oceniła ten balonik?
w skali 10 na 10 dała 10

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-12-10, 23:09   #3120
88natka
Zadomowienie

Cytat:
w skali 10 na 10 dała 10
jakby chociaż połowę tej ceny kosztowało, za to można kupić trochę rzeczy dla dzidzi..

niespodzianka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości