|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Jest ktoś z Akademii Muzycznej?
Znajdzie się ktoś z Akademii Muzycznej? Nieważny wydział, nieważne czy w Polsce, czy zagranicą, nieważne miasto.
Ja zamierzam próbować za rok znowu podejść do egzaminów, mam nadzieję, że się tym razem uda. Zamierzam też zdawać na jakąś uczelnię zagraniczną, słyszałam, że - o dziwo - można się łatwiej dostać. Ktoś studiuje, próbował się dostać? I jak wrażenia?
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jest ktoś z Akademii Muzycznej?
mój brat studiuje, dostał się za pierwszym razem, i jest bardzo zadowolony.
wrażenia, ale to zależy gdzie chcesz? a na co zdajesz, tak z ciekawości?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Fortepian.
Ale myślałam też o śpiewie. Strasznie bym chciała na warszawski UMFC, ale słyszałam baaardzo negatywne opinie o rekrutacji tam (że lista przyjętych jest ustalana jeszcze przed egzaminami, rozumiecie, o co chodzi), ale może sprobuje tez. A tak poza tym to pewnie Katowice, Łódź i Wrocław. Zobaczymy, gdzie się uda. Chciałam też próbować na jakas uczelnie zagraniczną, bo słyszalam, ze łatwiej się dostać - znajoma mojej kolezanki zdawała chyba na skrzypce do Katowic, nie dostala sie, ale przyjeli ja do Konserwatorium w Wiedniu i miala jeden z lepszych wyników.
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Po skończeniu studiów na politechnice też będę zdawać. Elektryczność lubię ale muzykę kocham. Dlatego, mimo wszystko, marzę o powrocie do lat szkoły muzycznej, kiedy to przesiadywałam do późnych godzin na zajęciach ze śpiewu, gry czy teorii.
![]() Na czym grasz, gdzie chciałabyś studiować?
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Też bym chciała zdawać
Co prawda za jakiś czas, jak jeszcze trochę posiedzę w szkole muzycznej, bo patrząc na moje znajome, które zdawały z różnymi rezultatami, obawiam się, że bez naprawdę solidnych podstaw i paru lat pracy ciężko dostać się na wokal.Będę czekać, aż wątek się rozwinie, bo mam nadzieję, że znajdzie się ktoś z Akademii A nawet jak nie, to jako przyszłe kandydatki też możemy się wzajemnie powspierać
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Powiedz coś więcej o tych swoich znajomych, bo to ciekawe.
Gdzie zdawały? Jakie były te rezultaty? A te które się dostały ciężko pracowały? Jak się przygotowały do egzaminu?Też mam nadzieję, że wątek się rozwinie.
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
3 dziewczyny zdawały w tym roku: jedna z dyplomem średniej szkoły muzycznej, jedna po trzeciej klasie (na 4, chyba we wszystkich szkołach tyle samo nauka trwa), a jedna przez rok uczyła się śpiewu jako "instrument" dodatkowy w szkole muzycznej. Pierwsze dwie się dostały, trzecia niestety nie. Dlatego właśnie podejrzewam, że to systematyczność jest najważniejsza.No i dwie pierwsze sporo koncertowały, miały zajęcia z aktorstwa, z logopedką, też wydaje mi się, że to mocno wpłynęło na wyniki. Szczegółów ich przygotowań nie znam, ale sama widzę, że trzeba pracować, żeby widzieć wyniki Dodam jeszcze, że cały czas piszę o śpiewie klasycznym, bo na rozrywkowym się nie znam wcale |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Ja też mówię o klasyce tylko, rozrywka to nie moja bajka.
Gdańsk najpopularniejszy? Ja słyszałam, że Katowice. O Gdańsku słyszałam tylko tyle, że strasznie łatwo (chyba najłatwiej w Polsce) się tam dostać. Systematyczność jest ważna, zgodzę się, talent bez pracy nad nim jest w sumie bezużyteczny. No i odpowiedni wybór utworów na egzamin - muszą być takie, w których pokażemy swoje możliwości w pełni.
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
A myślałyście o Bydgoszczy? Moja znajoma studiuje tam III rok klasyczny i jest naprawdę na świetnym poziomie.
|
|
#10 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ale że łatwo się dostać, to nie powiem Kumpela, która się nie dostała, ma świetny głos, a jednak jej nie wzięli. Ale to też zależy od rocznika. Jednego roku przyjdą sami wymiatacze i będzie trudno, z kolei za rok przyjdą osoby po krótkim przygotowaniu i będzie łatwiej. Tak jak wszędzie w sumie
|
||
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Prawda jest w ogole taka, ze śpiew najlepiej studiować zagranicą, bo u nas jest dość różnie z poziomem po prostu i ciężko trafic na dobrego nauczyciela. No i zagranicą jest większa szansa na lepszą pracę później. No chyba, że ktoś chce uczyć śpiewu po prostu.
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:37.

Co prawda za jakiś czas, jak jeszcze trochę posiedzę w szkole muzycznej, bo patrząc na moje znajome, które zdawały z różnymi rezultatami, obawiam się, że bez naprawdę solidnych podstaw i paru lat pracy ciężko dostać się na wokal.