|
|
#211 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Zalozenie firmy w ciazy
Na szczęście nie muszę się posługiwać Twoim myśleniem, bo daleko bym nie zaszła.
Nie muszę też zakładać firmy tylko po to by mieć macierzyński, moja działa od kilku lat i ma się całkiem dobrze. Co nie oznacza, że jestem przeciwna tak zakładanym firmom. Jeśli jest taka furtka, dlaczego z niej nie korzystać. te "taborety" mogła byś sobie darować Ps. kontrole fikcyjności się zdażają i niestety znam przypadki odmowy wypłat świadczeń
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
Edytowane przez 81gosia Czas edycji: 2011-10-10 o 00:40 |
|
|
|
|
#212 |
|
Przyczajenie
|
Hej,
W wakacje rozwiązałam umowę z pracodawcą (porozumienie stron), na wypowiedzeniu zaszłam w ciążę. Kilka dni przed zakończeniem stosunku pracy poszłam na zwolnienie. Obecnie jestem niezatrudniona, ale na zwolnieniu - co miesiąc przekazuję do ZUS zwolnienia od mojego gin. na kolejny okres (ok. 27-30 dni). Obecnie jestem w 15 t.c. i zastanawiam się - co dalej - po urodzeniu dzidziola. Nie będzie mi przysługiwał urlop macierzyński, a wydatki znacznie wzrosną (+ stałe opłaty m.in. kredytu mieszkaniowego). Rozważam opcję otwarcia DG (po utracie pracy, a przed tym jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży - już o tym myślałam). I teraz ciekawa jestem czy przypadkiem nowy stary rząd nie weźmie się za tę "lukę" w prawie - węsząc oszczędności - przed moim terminem porodu (długi weekend majowy). Może słyszałyście jakieś newsy na ten temat? Pzdr, S. |
|
|
|
|
#213 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanko, od dawna chciałam zalożyc dzialalność gosp. gdyż od dłuższego czasu dorabiam sobie na sprzątaniu mieszkań. I mam pytanko odnośnie ciązy gdyż wczoraj się dowiedziałam, że jestem w 4 tyg i trochę to mi namieszało.
Może ktoś mi wyjaśni kiedy powinnam założyć działalność jeśli poród wypadnie mi na ok. 25 sierpnia? Dlaczego nie ktorzy piszą że zakładają miesiac przed porodem jak trzeba opłacic 3 mies najwyżych składek? I jak to będzie w rzeczywistości gdy pójjdę do zusu z brzuszkiem i założe działalnosc na sprzatanie mieszkań( od razu pomyślą że to fikcja skoro nie powinnam pracować fizycznie w 9 mies)Może powinnam np w 4 mies żałożyc już działalnosc?? I jak to jest z zasillkiem macierzynskim, czy powinnam pracować na zasilku i wykazywac obroty??Proszę o pomoc. |
|
|
|
|
#214 |
|
BAN stały
|
Załóż 1lipca i idz na wczesniejszy macierzynski
chcesz zakladac firme w 4mies ?? i kazdego miesiaca oplacac przez 5mies prawie 4tys skladki?? na macierzynskim nie ma okresu wyczekiwania to nie chorobowe ze trzeba czekac 3mies na zasilku macierzynskim sie nie pracuje |
|
|
|
|
#215 |
|
Przyczajenie
|
Od września prowadzę mały sklep internetowy i sprzedaję (głównie) poprzez portal Allegro. Korzystam z możliwości płacenia preferencyjnych składek ZUS dla nowych przedsiębiorców - płacę od września najniższe składki na ubezpieczenie + dobrowolne chorobowe ( w sumie miesięcznie 366,63 zł). jestem w 9 miesiącu ciąży, nie jestem na zwolnieniu lekarskim - cały czas pracuję i czuję się dobrze i chciałabym po porodzie dalej prowadzić sprzedaż - nie chcę zawieszać działalność na czas porodu oraz nie chcę nikogo zatrudniać, bo mi się to nie opłaca i formalnie jak najkrócej chciałabym być na zwolnieniu lekarskim ze względu właśnie na to że moja praca nie jest jakaś ciężka i ma mi kto w tym pomóc i przy dziecku również, więc wolałabym zarabiać niż liczyć na zusy i jakieś zasiłki tuż po porodzie bo jak wiadomo pieniądze są wtedy baardzo potrzebne.
Chciałam dowiedzieć się jak wygląda to wszystko formalnie - co trzeba pozałatwiać, aby nie mieć problemów w zusie? jestem totalnie zielona a moja ,,księgowa" jeszcze bardziej Czy w momencie przyjęcia mnie do szpitala - tuż przed samym porodem - jestem na zwolnieniu lekarskim ? i po porodzie jak wiadomo również przebywa się w szpitalu - czy to jest jeszcze czas zwolnienia czy już może urlop macierzyński? Czy przebywając w szpitalu i będąc na tym zwolnieniu/urlopie muszę mieć zakończone wszystkie aukcje internetowe - tak by klienci nie mogli nic kupić w tym czasie gdy jestem w szpitalu? Bo będąc na zwolnieniu - pracować chyba nie mogę? Jak jest z zasiłkiem macierzyńskim w mojej sytuacji? mogę jednocześnie prowadzić działalność i ubiegać się o to świadczenie ? Co muszę zrobić aby je uzyskać? Jakiej kwoty zasiłku mogę się spodziewać w mojej sytuacji - gdy mój dochód za te ostatnie miesiące wynosi średnio wynosi 1400 zł? Z góry dziękuję za pomoc!
|
|
#216 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie! Mam pytanie-jestem obecnie zatrudniona na etacie i z powodów zdrowotnych jestem na L4 - czy w obecnej sytuacji( termin porodu 4.03.2012) mogę założyć działalność gosporadczą - licząc na lukę w prawie i większy macierzyński?
Będę wdzięczna za odpowiedź. |
|
|
|
|
#217 |
|
BAN stały
|
Nie ma takiej mozliwosci bo jestes zatrudniona a do duzego macierzynskiego trzeba miec min 3mies karencji. Nawet jak bys sie zwolniła i z dniem 1stycznia zalozyla firme nic z tego nie wyjdzie chyba ze zrobisz tak jak napisalam i zaplacisz zus za te 4dni marca/wysoki zus/ ale moim zdaniem wtedy na bank cie capna...
|
|
|
|
|
#218 |
|
Przyczajenie
|
Moja firma działa od 1 listopada. Składki ZUS za listopad opłaciłam od podwyższonej podstawy. Złożyłam wniosek o wcześniejszy zasiłek macierzyński od dnia 13 grudnia. Termin porodu na 29 grudnia. Co w sytuacji gdy urodzę dopiero w styczniu? Za grudzień chciałam opłacić składki zmniejszone, bo w grudniu mam małe dochody i nie stać mnie na wyłożenie kolejnej dużej składki do ZUS. Czy policzą mi zasiłek macierzyński od dnia porodu (mam donieść akt urodzenia dziecka) czy od 13 grudnia?
|
|
|
|
|
#219 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie mamy w ciązy i te , które są już po...
W imieniu wszystkich czytajacych ten watek prosze o jakies nowe informacje na temat otrzymania wysokiego zasilku. Jezeli ktoras z Was otrzymala zasilek prosze o podzielenie sie tym szczesciem Jezeli w otrzymaniu zasilku pojawily sie problemy rowniez jest to cenna informacja dla nas "nowych".pozdrawiam i Szczesliwego Nowego Roku! |
|
|
|
|
#220 |
|
Przyczajenie
|
Witam mam kilka pytań związanych z ciążą i dg.
A więc jestem po szkoleniu (stylizacja paznokci) i jestem w trakcie wypełniania wszelkich dokumentów związanych z otwarciem dg,i tu zaczynają się schody bo możliwe że jestem w ciąży a jeżeli tak to jest to ciąża zagrożona gdyż mam niewydolną szyjke macicy i już 3ciąże straciłam (moja dg miała być taką odskocznią od tego co sie stało)bede musiała leżeć w łóżku ![]() .czy jak założę dg i zapłace wysoką składkę to czy po tych 90 dniach dostane jakieś pieniążki a jak tak to jakie i jaki mi będzie przysługiwał macierzyński?????chciałam sie starać jeszcze o dofinansowanie z up ale chyba muszę odpuścić |
|
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli taak, planuję zajść w ciążę i miesiąc przed rozwiązaniem mam założyć dg i zapłacić najwyższe składki ok 3 tysiace. Bede miala cc bo przy pierwszym też miałam. Tylko takie mam pytanko, jesli termin porodu wypadnie mi w połowie miesiąca to co wtedy? Założyć firmę w połowie poprzedniego miesiąca czy lepiej 1 poprzedniego miesiąca i wtedy zapłacę składkę za jeden pełny miesiąc i połowę następnego? I jakie składki płaci się w trakcie trwania urlopu macieżyńskiego ile one wynoszą?
Aha i żeby zus się nie przyczepił muszę faktycznie coś robić przez ten miesiąc od założenia firmy tak? Jest ktoś z okolić nowego targu kto wie czy w tamtejszym zusie przyczepiają się strasznie?
'[...] bo oto on stanął, wózek zatrzymał i "Kocham Cię" mówi, w tym parku, pod manierystyczną jakąś rzeźbą, fontanną fauna, chuja jakiegoś rokokowego.' Edytowane przez mathilda Czas edycji: 2012-01-25 o 22:45 |
|
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
A co jesli założy się wcześniej firmę i korzysta się z obniżonej stawki zus przez pierwsze 24 miesiące? Da się wtedy skorzystac z tego macierzynskiego? Bo wtedy zus zamias 800 zł wynosi jakies 380. Nie wiem co sie w to wlicza, skladka chorobowa tez? Bo to od niej naliczany jest zasilek macierzynski..
|
|
#223 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#224 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jest coś takiego jak infolinia zasiłkowa ZUS'u ![]() Babeczka powiedziała, że jak stosunek pracy już wygasł (kilka miesięcy temu), a ja jestem na zasiłku, to ZUS do wyliczenia podstawy zasiłku macierzyńskiego weźmie składki z nowo rozpoczętej dg albo z nowo rozpoczętego stosunku pracy (gdybym się zatrudniła). Coraz bliżej do rozwiązania... Cały czas myślę i kombinuję. To takie nie fair - gdybym teraz znalazła jakiegoś pracodawcę, który zatrudniłby mnie w zaawansowanej ciąży, to z góry "nasłałabym" na niego kontrolę z ZUS-u. Bo przecież to podejrzane, że kobieta w ciąży rozpoczyna pracę przed porodem. Nie - no absurd. Gdy założę dz.gosp. też będę "pod lupą". I weź tu człowieku chciej pracować. Może lepiej wg ZUSu byłoby, gdybym wylądowała na bruku, nie miała za co ubrać i nakarmić dziecka i w ogóle siedziała na garnuszku UP... Krusiak, a orientujesz się może, czy jak się zadeklaruje nieco niższą niż maksymalną składkę - też tak przetrzepują interes? Hmmm... |
|
|
|
|
|
#225 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny. a jakie Wy mialyscie pomysly na otwarcie biznesu? czy Wasze dzialalnosci to byla firma jednoosobowa? co w przypadku gdybym chciala otworzyc firme i zatrudnic dodatkowo pracownika, czy wtedy za siebie oplacam wysokie skladki a za pracownika takie jakie ma w umowie wynagrodzenie? czy to jakos wplywa na macierzynski? czy ktos moze sie orientuje i mógłby mi odpowiedziec? będę wdzięczna za informacje. pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#226 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Podczytywałam watek od dawna A, że to rzeczywiście już sporo czasu minęło, to nie pamiętam, czy padło to pytanie Jestem już w ciąży W tym momencie zaczęłam 18 tydzień Zamierzam założyć działaność, pomysł już mam. Wiem, że wystarczy na miesiąc przed planowanym urodzeniem i miesięczna składka. Ale jak to jest z chorobowym? Ile miesięcy musiałabym opłacać takie składki duże, żeby mieć ten maksymalny chorobowy i jak później wygląda sprawa przejścia na macierzyński? Czy coś się zmienia? Kiedy powinnam to wszystko zacząć i załatwić, żeby było okej i nie mogli się do mnie przyczepić? Dodam tylko, że nie mam odprowadzanych składek do zusu od ponad roku na pewno a raczej dłużej ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Z góry dzięki za pomoc
|
|
|
|
|
#227 |
|
Rozeznanie
|
Znalazłam tu wiele niedopowiedzeń, ale w tej chwili nie wiem, czy wszystkie będę sobie w stanie przypomnieć i wyjaśnić.
Napiszę na swoim przykładzie...w 3 mcu ciąży zrezygnowałam z pracy. Założyłam działalność, ale bez składki chorobowej. Wiem zaryzykowałam, ale mam nadzieję, że się opłaci. Dzięki temu mam przerwę w opłacaniu składki więcej niż 90 dni (co jest wymogiem, aby podstawa do macierzyńskiego wyliczana była od nowa a nie z 12 ostatnich miesięcy). Wystarczy, że miesiąc przed planowanym porodem np rodzę 13 listopada - to za październik) zgłoszę się do chorobowego i opłacę ZUS od podwyższonej podstawy - czyli ok 2500 zł. Dzięki temu przechodząc na macierzyński po porodzie (lub dwa tyg przed planowanym porodem) mam wyższy zasiłek macierzyński. Gdybym jednak urodziła wcześniej niż w listopadzie, podstawę wylicza się proporcjonalnie do liczby dni jakie zostały do końca miesiąca za który opłaciłam składkę. Jeśli później, również składkę wylicza się z ostatnich miesięcy czyli z października wysoką+ za listopad, w zależności od tego czy już ją zmniejszyliśmy do najniższej czy dalej zapłacimy wysoką. Po porodzie zawieszę działalność, chociaż nie muszę. Nie ma przepisu, który zabraniałby mi zarabiać podczas macierzyńskiego. Mogę wrócić na niskie składki społeczne.
|
|
#228 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#229 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkie poza zdrowotną, która się nie zmienia.
Mam termin na 28 września (może 25), 18 lipca założyłam działalność. Teraz przed 10 zapłacę za pełny lipiec i we wrześniu za pełny sierpień a zaraz po tym pójdę na wcześniejszy macierzyński. Wszystko mam już obliczone i składka miesięczna wychodzi teraz niecałe 3400 zł. Podstawą jest kwota: 9115,03 zł i teraz mam zagwozdkę, bo nijak nie wiem ile tego macierzyńskiego dostanę. Wszędzie piszą 100%, ale minus jakieś składki, tak? |
|
|
|
|
#230 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W 2010 roku zapłaciłam 2 składki za 2 miesiące w lipcu i sierpniu - to było niecałe 3 tys. we wrześniu byłam na L4. Urodziłam w październiku. A z Zusu dostawałam niecałe 6 tys. Czyli tak jakby ta kwota składki była razy 2. Macierzyński miałam do początku marca 2011 i w 2011 była jakaś podwyżka i za styczeń i luty dostałam troszke ponad 6 tys. Edytowane przez katiem Czas edycji: 2012-07-31 o 23:58 |
|
|
|
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedz. Taka orientacyjna kwotę znam, ale własnie nie wiem jak obliczyć sobie dokładna
A miałas kontrole z zusu, kiedy otworzylas firmę? Czy nic sie nie czepiali? Ja sie nie martwię, bo wszystko mam legalne, ale ciekawa jestem jak to z tym ich czepialstwem
|
|
|
|
|
#232 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A teraz z ZUS`owego na nasze ![]() Podstawa od jakiej płacicie najwyższą składkę minus 13,71% (tej podstawy) to dzielicie przez 30 i wychodzi wam dniówka, za każdy miesiąc dają dniówkę razy ilość dni kalendarzowych. ja za 10.2011-03.2012 miałam podstawę 7261,55 i szczerze przyznam jestem w szoku że podnieśli aż o 2 tyś. Bo według przepisów, tych jak ja brałam macierzyński to by wyszło, że dostaniecie prawie 2 tyś więcej miesięcznie ![]() Ja mam firmę od stycznia 2009 więc żadnej kontroli nie miałam Nie wiem jak jest przy różnych formach rozliczeń typu KPiR czy VAT ale na koniec roku Zus przysyła rozliczenie podatku jaki odprowadzał i w rozliczeniu rocznym PIT można jeszcze go odzyskać. Ja mam KPiR i koszty, w które wpisany był również wysoki Zus jaki opłaciłam i dzięki temu zrobił się z tego jakby dodatkowy miesiąc macierzyńskiego Część już miałam za poprzedni rok a część w następnym rozliczeniu
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
|
|
|
|
|
|
#233 |
|
Zakorzenienie
|
O, to ciekawe co piszesz
Ja jestem na ryczałcie i muszę się jeszcze trochę podowiadywać jak to wygląda z odprowadzaniem i odzyskiwaniem podatków. Teraz zaczęłam się zastawiać co jeśli urodzę wcześniaka. W poniedziałek wpłacam pierwszy podatek, czyli prawie 3,400 zł za cały miesiąc mimo, że zaczęłam prowadzić firmę dopiero od 18 lipca. I co jeśli urodzę w sierpniu? Czy liczą mi cały miesiąc opłacania, czyli do tego 10 sierpnia bo zapłaciłam całą składkę, czyli będą dzielić, bo nie miałam pełnego miesiąca kalendarzowego? Wcześniej nawet bym nie myślała, że mogą, ale coś ostatnio na jakimś forum przeczytałam, że liczą się pełne miesiące a nie pełne miesięczne składki i już sama nie wiem. |
|
|
|
|
#234 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No i po macierzyńskim nie zawiesiłam działalności bo u mnie też pełen legal. I płacę już te składki wyższe - ok tys. zł. Bo normalnie jak zakładasz firmę to przez 2 lata płacisz znacznie mniej. Teraz znowu jestem w ciąży i już nie dostanę tyle - może sie uda 1600 zł. Nie chciałam juz podnosić składek bo liczy się średnia z całego roku więc chyba z torbami bym poszła![]() ---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:16 ---------- A ja też mam pytanie. Myślicie, że możemy się ubiegać o dodatkowe 2 tygodnie macierzyńskiego? Czy nam też to przysługuje?[COLOR="Silver"] |
|
|
|
|
|
#235 | |
|
Zadomowienie
|
ja urodziłam 17 październiku, a pierwszą kasę dostałam na przełomie listopada i grudnia za październik i listopad razem
Cytat:
Średnia niby z całego roku, ale jak przerwiesz płacenie dobrowolnej składki chorobowej na 31 dni i potem zapłacisz wysoką to policzą tylko od wysokiej. ilonkaczapela jak urodzisz przed 18 sierpnia to wydaje mi się, że policzą z tych dni które już minęły a nie z całej. Ja miałam na październik termin ale bałam się że urodzę we wrześniu i dlatego zapłaciłam już wysoką za sierpień, wrzesień i październik - z czego potem pisałam do ZUS i tą moją październikową rozliczyli do dnia porodu, a nadpłatę zwracają. jak składasz dokumenty w zus`ie to od razu pytają czy chcesz dodatkowe 2 tygodnie. A w tym roku to już chyba 4 są.
Edytowane przez 81gosia Czas edycji: 2012-08-06 o 00:36 Powód: zamiast dobrowolnej chorobowej napisałam zdrowotnej - przepraszam za pomyłkę |
|
|
|
|
|
#236 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
NO właśnie w 2010 były 2 tygodnie, a ja byłam pewna, że mi się nie należy. I nikt też mnie nie pytał ![]() No pierdoła ze mnie. To super, że mogę się o to ubiegać. Chyba, że zmienił się inny przepis. Jestem na etapie, że pomimo macierzyńskiego możemy pracować. Mam nadzieję, ze jest to jeszcze. I bardzo dziękuję za odpowiedź |
|
|
|
|
|
#237 |
|
Zadomowienie
|
katiem bez zawieszania
przerywasz tylko płacenie dobrowolnej chorobowej a potem przystępujesz do niej znowu już od wysokiej podstawy. przepraszam we wcześniejszym poście napisałam, że zdrowotnej są efekty pisania w środku nocy - już to poprawiam
|
|
|
|
|
#238 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Teraz to jak dobrze pójdzie dostanę 1600zł. Ale bardzo Ci dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
|
|
|
#239 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj zapłaciłam pierwszą składkę
Wyszło jakieś 3400 bez groszy. Zapłaciłam za pełny lipiec, mimo, że działalność rozpoczęta 18 lipca. Następna składka we wrześniu, za pełny sierpień, więc raczej nic mi nie podzielą. Myślę, że dotrwam do 10 września Tak jakoś czuję. Katiem, a nie zdążysz już przerwać chorobowej i przystąpić znowu? Kiedy masz termin? Przechodziłyście na wcześniejszy macierzyński? Ja bym chciała tak na dwa tygodnie przed planowanym terminem. Na macierzyńskim można normalnie prowadzić działalność, prawda? Tylko po zawieszeniu nie można? |
|
|
|
|
#240 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Poza tym od 2 tygodni jestem na L4. Właśnie nie bardzo rozumiem o co chodzi z wcześniejszym macierzyńskim? Już któryś raz o tym słyszę. Ja mam az do porodu normalnie L4 i po porodzie zaczyna sie macierzynski. W pierwszej ciąży też. Od września L4, 17 pażdziernika porod i potem macierzyski. I z tego co mi wiadomo można pracowac. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.

17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię
Mierzyłam 54 cm.

Jezeli w otrzymaniu zasilku pojawily sie problemy rowniez jest to cenna informacja dla nas "nowych".

Tak jakoś czuję.