![]() |
#4741 |
Raczkowanie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 3
tajkuna i szakal, mogę zapytać co robicie aby pracę znaleźć? oprócz rozpisywanie się na forum o tym jak wielkie jest bezrobocie i jak jest ciężko (o tym wszystkie wiemy)? roznosicie swoje cv, wysyłacie, robicie jakieś kursy, douczacie się na własną rękę? myślałyście o wyjeździe do większego miasta? ktoś pisał, że od 3 lat nie ma pracy i nie zna języka, gdybyś przez te 3 lata poświęciła choć godzinę dziennie (a na bezrobociu ma się więcej wolnego) na naukę, do dziś już całkiem dobrze znałabyś angielski. praca na kasie, opieka nad dziećmi, sprzątanie, praca w gastronomii - nawet takich ofert przez 3 lata nie było żadnej?
![]() Edytowane przez spacja_ Czas edycji: 2011-12-12 o 12:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#4742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale po prostu call center którym się dzwoni po ludziach i namawia na majtki za 5zł i lipne kołdry, to nie dla mnie, w dodatku pensja uzależniona jest od wyników sprzedaży- na "czysto" wychodzi jedynie jakieś 400zł. Mnie nie razi praca w sieciówkach, w myjni czy przy produkcji. Ale te call center po prostu odpada. ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- ja znam dobrze j.niemieck oraz j.angielski komuniaktywnie i mimo to 3 lata szuka pracy. Wysyłam cv, roznoszę podania, nawet o staże rozniosłam do wszystkich instytucji w mojej mieścinie. Każda oferta jaka się pojawia jest przeze mnie szturmowana, o ile spełniam wymagania. I niestety nic. Przyklad: firma ogłsza się już 2 raz, rok temu również, wysłałam cv i mimo że jako jedyna (!) potwierdziłam gotowość rozmowy w języku obcym to nie wybrano mnie bo "pani nie jest po germanistyce albo nie ma papierków potwierdzających kursy, same średnie wykształcenie.." dla pracodawcy liczyły się papierki a nie fakt,że poradzilam sobie w rozmowie z obcokrajowcem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4743 | |
BAN stały
|
kursy
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4744 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na Twoim miejscu rozważyłabym wyjazd do większego miasta, znajomość niemieckiego powinna byś sporym atutem w szukaniu pracy. Myślałaś o korepetycjach? wiem, że z tego może być spora kasa, a w mieście akademickim to już na pewno |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4745 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4746 |
Zakorzenienie
|
myslałam nad wyjazdem ale nie mam funduszy na start i miejsca zaczepienia/
|
![]() ![]() |
![]() |
#4747 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Ja nawet na zmywaku pracowałam , w hotelu 5 km od cywilizacji - jakoś mi korona z głowy nie spadła, że mgr i dwa języki -przemęczyłam się czas jakiś i na dobre mi wyszło. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-12-12 o 12:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4748 |
Rozeznanie
|
Ja tam mogę pracować poniżej kwalifikacji
![]() ![]()
"Czuj się dzielny, działaj tak, jakbyś był dzielny... Jest bardzo prawdopodobne, że atak odwagi zastąpi atak lęku." William James Edytowane przez Marzena17 Czas edycji: 2011-12-12 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#4749 |
Zakorzenienie
|
To brzydko tak innym źle życzyć. Naprawdę wstydziłabym się na Twoim miejscu. I niemądrze - FYI nie raz i nie dwa mi się noga powinęła, ale zawsze umiem się z tego podnieść. Nadal nie rozumiem dlaczego: - piszesz, że nigdy nie znajdziesz pracy - Gdy Pumas się z Tobą nie zgadza i pisze że możesz - krzyczysz na nią i histeryzujesz - gdy ja się z Tobą zgadzam (naprawdę się zgadzam) - krzyczysz na mnie i histeryzujesz. Pamiętaj, ja nie napisałam, ze nie powinnaś dostac pracy, tylko że w Twojej sytuacji może być z tym ciężko - czy to ode mnie zależy? Gdzie tu logika? ![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-12-12 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#4750 | |
Raczkowanie
|
@stokrotka1404
Próbowałem znowu, ale: Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4751 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja ladnie podziekuje jak podpisze umowe ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4752 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4753 | ||
Zakorzenienie
|
Pewnie tak, ale wiesz....nie można się łamać. Wtedy to już faktycznie nic nie wychodzi.
Naprawdę nie piszę tego z pozycji księżniczki z extra pracą po znajomości, z bogatej rodzine albo super geniusza po hiper prestiżowych studiach. Jestem pod tym względem dosyć przeciętną osobą i sporo przeszłam. ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Cytat:
![]() Akurat biorę korki z niemieckiego. Usiłowałam znaleźć za 20 zł / h, bo takie były ogłoszenia, obdzwoniłam chyba z pięciu studentów i od każdego dostałam to samo - "nie mam już miejsc". W końcu zbastowałam i wzięłam od germanistki, ale już za 30zł / h. ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
A jak pożyczyć nie możesz to posprzedawaj to i owo na Allegro, żeby uzbierać kilka setek...? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4754 |
Rozeznanie
|
Wiecie, ja jestem stosunkowo krótko bezrobotna, ale mimo to, że w tej chwili mam nastawienie raczej bojowe i pozytywne, bywa, że są gorsze dni, jestem załamana. Wkurza mnie, że nie mogę wejść do sklepu i kupić tego, co mi się podoba, wkurza mnie, że nie mogę nic odłożyć na przyszłość, wkurza mnie, że jak już mam jakąś kasę to wydaje na pierdoły, a potem zastanawiam się co z nimi zrobiłam. Wielokrotnie wkurzam się na siebie, że może coś robię źle, może coś źle piszę, za mało się staram - i czasami taka złość na samego siebie dopiero daje kopa.
Dziewczyny, dlaczego czytacie artykuły o bezrobociu? Chcecie same siebie przekonać, jak beznadziejna jest sytuacja w kraju i że na pewno nic a nic was nie czeka? Czy chcecie mieć wytłumaczenie? Ja was absolutnie nie chce atakować, ale np. nie mam pojęcia jakie bezrobocie jest w moim mieście. No co mnie to obchodzi? Mam ochotę złożyć papiery, składam. Nie zastanawiam się ilu jest chętnych. Mieszkam w mieście, gdzie jest 80 tys. mieszkańców, mam 2 galerie handlowe (jedna duża, druga mała), sporo supermarketów, sporo firm, ale problem jest taki, że wszystkie miejsca są ustawione, a jak nie są to się wciska na te miejsca znajomych. Nie mówię, że nie da się znaleźć pracy, ja cały czas szukam, ale nie wyobrażam sobie szukać tylko tutaj. Mam wrażenie, że wy żyjecie tymi artykułami, wyliczeniami na temat bezrobocia i tym, że jest ciężko. Nie oszukujmy się, że jest lekko, ale przecież to oczywiste. Co za różnica, czy będziemy mieć dokładne dane? Wyliczymy, ile statystycznie osób dostaje pracę? No dobra, i co dalej? Chyba nie rozumiem czegoś takiego.
#4755 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4756 |
Zakorzenienie
|
Myszka, miałam na myśli ten watek:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ht=zara&page=6 Być może tylko te zadowolone tam pisały, ale nawet 5 z 20 to IMO niezły wskaźnik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4757 |
BAN stały
|
Myszka jesteś z okolic rzeszowa może ? Szukasz tam pracy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4758 |
Zakorzenienie
|
Tak, jestem z okolic Rzeszowa, ale obecnie mieszam w Rzeszowie. I fakt jest cieżko z pracą tutaj, tzn. jak ktoś bardzo chce to może pracę znajdzie, np. typu call center czy kasjer w hipermarkecie.
Ja nie pracuję od 9 miesięcy, a wcześniej byłam bezrobotna 2 lata. Znalazłam staż na pół roku w pewnym sklepie (jestem po studiach mgr), później zostałam tam przyjęta na umowę o pracę, dostałam ją na kilka lat, ale niestety po 4 miesiącach zostałam zwolniona, bo nie podpisałam pewnego papierka, który według mnie był niezgodny z prawem ![]() We wrześniu br. byłam na rozmowie, gdzie dostałam pracę, ale nie odpowiadały mi warunki, więc jej nie przyjęłam. Wydaje mi się, że w większym mieście naprawdę można znaleźć pracę, właśnie takie coś jak podałam (call center - małe zarobki, ale jak komuś zależy co czemu nie, dalej - kasjer, hostessa, tego typu ofer jest pełno!) Jednak jak ktoś jest po studiach i szuka już czegoś konkretnego to wcale nie jest tak łatwo. Ja jestem po pedagogice, i to po dość rzadkiej specjalności, ale o pracy w zawodzie to nie mam co marzyć i dlatego już nawet nie szukam, bo np. rzadko się zdarzają oferty do domów kultury, czy ośrodków pomocy społecznej ![]() ![]() ![]() ![]() Więc teraz szukam pracy w tym, w czym mam doświadczenie, czyli w sprzedaży, ale mimo, że to większe miasto, to ostatnio ofer jak na lekarstwo. Coś tam wyśle, raz na kilka dni i to wszystko. Może to przez to, że teraz koniec roku, nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4759 |
BAN stały
|
A do millenium słałaś ja widziałam na rzeszowiaku z 3 oferty, wysłałam chociaż do rzeszowa mam kawał,ale się nie odezwali , nie mam doświadczenia w sprzedaży
|
![]() ![]() |
![]() |
#4760 |
Konto usunięte
|
Anka_res naprawdę lubię czytać Twoje posty, podnoszą mnie na duchu
Tajkuna dlaczego zawsze jesteś pierwsza do krzyku i tupania nogami a jak się chce przeprowadzić z Tobą konstruktywną dyskusję to nagle milczysz? |
![]() ![]() |
![]() |
#4761 |
BAN stały
|
z nie którymi osobami nie da się normalnie rozmawiać bo zawsze czują się lepsi od innych i wszystkich na tym forum tylko krytykują
|
![]() ![]() |
![]() |
#4762 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyno, trochę dystansu... ![]()
![]() |
#4763 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4764 |
BAN stały
|
czemu zrezygnowałaś , co kazali ci podpisać . Ciężko było na rozmowie
|
![]() ![]() |
![]() |
#4765 |
Zakorzenienie
|
Na rozmowach było nie najgorzej, do apteki był test psychologiczny (po kątem: czy nie będę kradła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4766 |
BAN stały
|
a myśłałam ,że do apteki, trzeba mieć wykształcenie farmaceutyczne ,żadne inne.
![]() Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2011-12-12 o 15:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#4767 |
Raczkowanie
|
Wtrącę się na chwilę o wolontariacie.
Miałam staż w szkole podstawowej pół roku. Potem poszłam tam na kilka miesięcy na wolontariat. Bardzo mi się tam podobało, czułam się jak ryba w wodzie tylko ... pani dyrektor na każdym kroku dawała mi odczuć, że "coś do mnie ma". Nie przejmując się tym zupełnie ostatnio byłam w odwiedzinach w tejże szkole i zapytałam się czy nie chcieli by mnie w postaci wolontariuszki, zupełnie za darmo, ubezpieczona jestem więc nic od nich nie chce tylko oferuję znów darmową pomoc bo wiem, że teraz świąteczny czas w szkol to kiermasze, wigilie, mikołaje, itd. Nawet dwie nauczycielki i pedagog prosiły ją, żebym znów przyszła bo teraz tyle roboty. I wiecie co? PANI DYREKTOR SIĘ NIE ZGODZIŁA ![]() Już nawet darmowej pomocy nie chcą. Świat schodzi na psy ![]() Podejrzewam, że nie chciała mnie bo po prostu nie przepada za mną ![]() Cieszę się, że juz za chwilę ten rok się kończy. Intuicja podpowiada mi, że w 2012 może dostanę staż ![]() ![]()
#4768 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4769 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4770 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() Mój tata się spotkał z kolegą i od słowa do słowa, okazało się, tego kolegi żona pracuje w naszym UP-ie. Oczywiście tata kierując się troską zapytał właśnie o staże. Na to ten koleś się roześmiał i powieedział:" Staże?? Jakie staże?? Zapomnijcie, że w przyszłym roku ktos na staż pójdzie!" Wszystko w temacie. Czyli już znam budżet UP-a na przyszły rok. A raczej jego brak.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.