|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Był półmetek jest 100-dniówka. A co potem? PORODÓWKA! Mamcie III-IV 2012 cz. 5
Karolca dobrze że już po konsultacji i że nie było tak źle
Mnie lekarz nie bada ginekologicznie tylko usg robi. |
|
|
|
#3482 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Był półmetek jest 100-dniówka. A co potem? PORODÓWKA! Mamcie III-IV 2012 cz. 5
Bry
![]() Co do kreski na brzuchu ja nie mam takiej jeszcze... Brzuch znacznie mi się powiększa teraz już nic nie da się ukryć bo jeszcze tydzień temu kto nie wiedział ten nie skumał Co do cesarki jak dziecko jest duże to jest ona naprawdę konieczna?? |
|
|
|
#3483 |
|
Zakorzenienie
|
mnie moja zawsze bada, sprawdza szyjkę, słucha serducha itp. za to usg nie mam u niej zawsze, w sumie póki co miałam u niej tylko dwa razy, plus to, że miałam usg 3d i potem kontrolne usg tych tętnic-ale to u innego lekarza.
|
#3484 |
|
Rozeznanie
|
Mój mierzy mi ciśnienie,wypytuje jak się czuje, wchodzę później na wagę następnie badanie usg przez brzuch, później każe mi iść się rozebrać od pasa w dół wchodzę na fotel i bada mnie.
Hahah :P przyszła moja ciocia i ona opiekuje się 2.5 letnią Olgą i ta mała dzisiaj huśtała się na huśtawce i puściła bączka i mówi do mojej cioci "Ola, plukłam wąchaj", a moja ciocia na to nie wolno tak to brzydko pruczków się nie wącha a ta mała na to "No wącha, ne smeldzi das lade" |
|
|
|
#3486 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie lekarz badal ginekologicznie przed USG dowcipnym, a teraz juz nie.
|
|
|
|
#3487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skubana mnie waży i ciśnienie mierzy położna przed wizytą
|
|
#3488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie masz tego zylaczka?
|
|
#3489 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pojawił mi się teraz w ciąży na lewej ( sory za szczerość) wardze sromowej. Czytałam w necie o tym i dowiedziałam się, że to często pęka przy porodzie.
|
|
|
#3490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3491 |
|
Zakorzenienie
|
ja każdej wizycie mam mierzone ciśnienie przez położna i jestem ważona a lekarz oprócz wywiadu bada mi szyjkę macicy i śluz
![]() teraz mam wizytę 22 grudnia tuz przed świętami a wcześniej muszę zrobić mocz jak zwykle i hiv teraz u mnie na obiad dzis wątróbka z ziemniaczkami
|
|
|
|
#3492 |
|
Zadomowienie
|
Najpierw na wzgórku ( też po lewej) zobaczyłam taką małą fioletową wystającą żyłkę i nie przejmowałam się tym. Ale zaczęło mnie ostatnio niepokoić to, że jak siusiam to czuję jak bym tą wargę urażała do tego pobolewa mnie jak się napnę i po stosunku mnie to dosyć boleśnie piekło. W końcu przy myciu jak się dotknęłam to poczułam, że ta strona jest bardziej nabrzmiała od tej drugiej tak jak by była opuchnięta. I jak wziełam lusterko żeby zobaczyć co to jest to widać, że to nie wygląda tak samo jak druga strona.
|
|
#3493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie to nie boli, wogole tego nie czuje, nie mam w tym m-scu obrzeku ale te zylki sa dosc mocno widoczne. Teraz to mnie wystraszylas, jak peknie to moze bardzo krwawic. Musze chyba lekarzowi powiedziec o tym ;/ Ech nie lubie ale co zrobic...
|
|
#3494 |
|
Zadomowienie
|
Ja zaliczyłam długaśny spacer
)Ja tez jestem przeciwniczka Tv w sypialni , na szczescie TZ sie ze mna zgadza, czesto jest tak ze ja spie a on jeszcze oglada albo odwrotnie, a tak zamykamy drzwi od sypialni i nikt nikomu nie przeszkadza ![]() ze świątecznych pysznosci mam ochote na pierozki z grzybami i kapusta, na sledzika dobrego, na serniczek tesciowej i makowiec mojej mamy )Mała mój gin zawsze mnie badana od srodka z reszta ja zawsze sie do dopytuje czy nic tak zlego nie widzi ) ja bym powiedziała ze odczuwam lekkie pieczenie czy swedzenie i nie ma bata musi zbadac
|
#3495 |
|
Zakorzenienie
|
Roksape Wyczytalam ze zylaki warg sromowych sa wskazaniem do cc.
Ale to moze jakies wieksze ![]() Znalazlam cos takiego: "Żylaki to częsta dolegliwość trapiąca kobiety w ciąży. Za ich powstawanie obarcza się podwyższony poziom progesteronu i estrogenu, które powodują większą podatność żył na rozciąganie i jednoczesne zwiększenie przepływu krwi w obrębie miednicy. Nie bez wpływu pozostają geny oraz ogólne zwiększenie objętości krwi ciężarnych. W przypadku żylaków sromu, pojawiających się najczęściej w ostatnich miesiącach ciąży, główną przyczyną ich występowania jest mechaniczny ucisk ciężarnej macicy na dolny odcinek żyły głównej dolnej oraz żył biodrowych. Mimo że tego rodzaju żylaki mogą wyglądać niepokojąco, to powinny samoistnie ustąpić po porodzie. W łagodzeniu objawów pomocne może być leżenie w pozycji Simsa (leżenie na lewym boku z udami podciągniętymi w stronę brzucha, który jest zwrócony do dołu) z poduszką pod pośladkami, leżenie na boku z lekko uniesionymi nogami oraz generalnie unikanie pozycji stojącej i zastępowanie jej siedzącą. Powinna Pani także unikać obcisłej (zwłaszcza w kroku) odzieży, która zaburza odpowiednie krążenie i może spowodować pogłębienie się problemu. Jeśli odczuwa Pani duży dyskomfort z powodu tego rodzaju żylaków, warto, by poinformowała Pani o tym prowadzącego Panią lekarza. Może on przepisać odpowiedni preparat bezpieczny dla Pani dziecka, łagodzący te przykre dolegliwości. Proszę pamiętać, że będąc w ciąży, nie powinna Pani stosować żadnych środków farmaceutycznych (nawet tych dostępnych bez recepty) bez uprzedniego porozumienia się z lekarzem. W przypadku zaawansowanych żylaków sromu, poród drogami natury może okazać się utrudniony, wówczas położnik może zdecydować się na przeprowadzenie u Pani cesarskiego cięcia. " Wiesz co bo ja nie pamietam zebym po porodzie miala te zylaki, wydaje mi sie ze wraz z ta ciaza mi sie pojawily, wiec chyba to nie od parcia przy porodzie (bo tak myslalam) Ale zapytam jeszcze jutro lekarza, bo akurat mam wizyte.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-12-13 o 16:03 |
|
|
|
#3496 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Andrusia szaleje
. Kopie mnie szłapką w dłoń |
|
|
|
#3497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3498 | |
|
Wtajemniczenie
|
za wszystkie wizyty i badania Karolca, to dość dobra wiadomość, że możesz kontrolować cukrzycę dietą. I fajnie, że jesteś do tego tak optymistycznie nastawiona Cytat:
np. "wkładam wziernik", "śluz prawidłowy, nie ma nic niepokojącego", "szyjka długa i twarda, macica wydaje się w porządku" tak ostatnio mi gaworzył jak leżałam z rozłożonymi nogami on nie ma w gabinecie USG (zleca je i wykonuje gdzie indziej), ale moja poprzednia gin od ok. 18 m-ca już mnie nie badała ginekologicznie tylko zawsze sprawdzała na USG. To chyba zależy od ich prkatyki - myślę, że tyle ciężarnych przewinęło się przez ich gabinety, że wiedzą co czynią.A ja silne krwawienie z nosa. Już drugi dzień po kolei
|
|
#3499 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Widzisz u mnie to też wygląda podobnie ale ja czytałam,że to wskazanie do cc ale też, że to przy porodzie pęka i później nie ma po tym śladu. Mam jutro wizytę pokaże jej to niech powie co to jest i czym to grozi.
|
|
|
#3500 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
smutno, że powoduje to u Ciebie dodatkowy ból Może się wchłonie?
|
|
#3501 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Naprawdę od 18 miesiąca?
|
|
|
|
|
#3502 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tzn. mniejsza niż wg OM ale pytałam lekarza właśnie czy to znaczy, że już będzie mała, ale powiedział, że nie ma zależności z przyrostem i nie wiadomo czy się dzidziuś mały urodzi bo się to może jeszcze zmienić...Cytat:
|
||
|
|
|
#3503 |
|
Wtajemniczenie
|
hahaha
dobre
|
#3504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tez powiem mojemu lekarzowi o tym moim zylaku. Mnie na szczescie to nie boli, ale nie wiadomo jak bedzie, do porodu jeszcze troche czasu. Tez czytalam ze albo same schodza przy poroodzie albo ze sa wskazaniem do cc. Mysle, ze duze, bolace zylaki sa wskazaniem, a male moze schodza przy porodzie. Male moze nie spowoduja duzego krwawienia a z duzymi moze byc gorzej. No i na pewno przy duzych trzeba brac leki p/zakrzepowe, nie wiem jak przy malych. Ale jutro sie dowiem, wypytam mojego gina. Dobrze ze o tym wspomnialas. ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ----------
|
|
#3505 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Mam dziś dzien depresyjny, nie wiem czemu, może przez pogodę, bo dziś było 4 w 1-tzn deszcz, śnieg(przez chwilkę), grad, oraz w międzyczasie słońce...
A do tego brzuchol mi ciąży, nawet moje majtki mnie cisną już na tyłku, butów na zimę dotąd nie udało mi się kupić w tym kraju, płaszcz już się opina i ogólnie wszystkiego mam dosyć Buuu....To się wyżaliłam, ale przynajmniej mi nieco lżej niż dusić w sobie...
|
|
|
|
#3506 |
|
Zakorzenienie
|
Witam ponownie,
ja już po wizycie. Oczywiście nie podobały się lekarzowi moje wyniki krwi i moczu. Wyszło na to że mam anemie i jakieś zapalenie dróg moczowych Czytałam że poruszałyście temat badania ginekologicznego w trakcie wizyty. Mój bada mnie na każdej wizycie chyba że idę tylko na USG (którego na każdej wizycie nie mam). Dziś też mnie zbadał i powiedział że wszystko jest dobrze
|
|
|
|
#3507 |
|
Rozeznanie
|
Hej wszystkim,
nie bylo mnie daaawno ale was podczytuje czasami, ale teraz juz nie bede chodzila do pracy wiec bede miala czas dla was co u nas: termin mam na 21 marca, bedzie chlopczyk, prawdopodobnie Kubuś, jutro ide na glukoze i troche sie boje czy tam nie padne. Przygotowalam sie mam wode, cytryne i gazete a w czwartek ide na usg, fajnie bedzie zobaczyc malucha
|
|
|
|
#3508 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A ile masz hemoglobiny? Cytat:
![]() Milego badania glukozy.
|
|
#3509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A hemoglobiny mam 10,3 g/dl norma dla kobiet to 11,5 - 16. HCT też mam niskie bo mam 32,2% a norma to 37-47% |
|
|
|
|
#3510 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z tym posiewem to wiesz, ze musisz to sterylnie zrobic, zeby nie dotknac pojemniczka niczym i najlepiej srodkowy strumien moczu. No i w aptece musisz kupic pojemniczek na posiew (on jest dodatkowo w sterylna folie opakowany).
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.

skubana 

za wszystkie wizyty i badania

smutno, że powoduje to u Ciebie dodatkowy ból
Może się wchłonie?