|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 | |
|
404 Not Found
|
Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 21
Cytat:
co oznacza żart, przymrużenie oka. A Ty mi od razu z brakiem kultury. Z doświadczenia widzimy niestety, że dietetycy często nawet książki Dukana nie przeczytali, a najeżdżają. W książce ani na czatach nigdzie nie było o tamim ograniczeniu, stąd moje zdziwienie. Bo na temat tej diety krążą już takie legendy, że ze sceptyzmem traktuję wszystko co o niej mówią. No nie gniewaj się na mnie, nooo. Jeśli Cię uraziłam to przepraszam. |
|
|
|
|
#4412 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A za to mamy bym nie zamieniła na żadną inna Pamiętaj, co Cię nie zabije to Cię wzmocni, będzie dobrze
|
|
|
#4413 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale te wiadomosci o dukanowych slodkosciach raz w tygodniu to nie prawda, mysle, ze dietetyczka cos pokrecila ![]() dukanowe slodkosci mozna nie tylko raz w tyg. pewnie rozsadnie byloby odzwyczaic sie od slodkiego, ale te drugofazowe mozna jesc czesciej. Mamy tzw produkty tolerowane/dodatkowe i wazne jest, zeby nie uzyc wiecej niz 2 na dzien, a w razie zastojow odstawic je na kilka dni. ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- Cytat:
![]() ale odstawic nalezy w razie zarzymania wagi
|
|
#4414 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#4415 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chciałam tylko pomóc takim osobą jak ja, które pracują, a po pracy mają tyle obowiązków, że nie mają czasu czytać książki lub mają tak mało kg do zrzucenia, że im się nie chce. Dlatego też poradziłam się dietetyczki i dostałam kilka przepisów. Chciałam się nimi podzielić bo nie wiedziałam, że już je znacie.Pozdrawiam
|
|
#4416 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4417 | |
|
404 Not Found
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4418 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Osoby, które nie maja na to czasu lub mało do zrzucenia NIE POWINNY WCHODZIĆ W TĄ DIETĘ. Krzywdę można sobie zrobić. Jeśli dietetyczka pozwoliła Ci jeść dukanowe słodycze 1 raz w tygodniu to niestety ona też nie wie o co chodzi. Masz linka do pierwszej strony wątku, linki do książek i informacje w skrócie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=554400
Dukan od14.08 waga 86 kg wzrost 160 cm Edytowane przez Iloa Czas edycji: 2011-12-13 o 18:13 |
|
|
|
|
#4419 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak tak, to taka na ucztę możesz zjeść przystawkę, główne danie, deser i do tego aperitif Tylko zasada jest taka, że na talerz nakładasz danie raz i nie robisz dokładek, to w praktyce jest bardzo trudne ![]() Jeśli to jest P na drugiej fazie to można, ale jeśli to jest dzień proteinowy na III albo IV fazie to nie, bo wtedy powinniśmy jeść tylko czyste proteiny. Cytat:
Cytat:
![]() Kuleczka Jak masz jakieś fajne, sprawdzone przepisy na coś dobrego to możesz się podzielić Może poznamy coś nowego
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często. |
|||
|
|
|
#4420 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór
dziewczyny spokojnie przecież nasza stara gwardia i tak dobrze wie że świeżynki i tak zrobią co chcą ją też byłam świeżynka kilka miesięcy temu, i też dla wielu z was ta dieta nie była dla mnie.. Miałam tylko 9kg do zrzucenia.. Mimo wszystko tylko TA dieta okazała się skuteczna. Także dajmy im wybór. Ale bez nerwów pozdrawiam
|
|
#4421 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Cytat:
|
|
|
#4422 |
|
Zakorzenienie
|
Masz jeszcze 6 innych dni w tygodniu, więc w ten jeden proteinowy dzień można sobie odpuścić
![]() Chociaż wiadomo, jak coś jest zakazane, to bardziej do tego ciągnie, szczególnie na diecie ![]() W protodni, o ile się nie mylę, nie powinno się korzystać z żadnego produktu z listy tolerowanych, czyli skrobia też odpada, a własnie wtedy najbardziej mam ochotę na budyń
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często. |
|
|
|
#4423 |
|
Raczkowanie
|
Mufiny Czekoladowe (faza 2,3,4) Składniki 3 jajka 3 łyżki otrąb (trzeba je zmielić na mąkę) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka jogurtu naturalnego 0% tłuszczu kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki słodzika Wykonanie Suche składniki mieszamy ze sobą (zmielone otręby, proszek do pieczenia, kakao, słodzik i skrobie kukurydzianą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, aromat waniliowy i jogurt dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy i nakładamy do formy na mufinki mniej więcej do 3 wysokości foremki. Pieczemy około 20 minut. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celsjusza. Według mnie najlepsze są formy silikonowe, ponieważ bardzo łatwi jest z nich wyjąć ciasto. Mufiny z owocami (faza 3,4) Składniki 3 jajka 3 łyżki otrąb (trzeba je zmielić na mąkę) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka jogurtu naturalnego 0% tłuszczu kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki słodzika 1 szklanki malin lub jagód (lub innych dozwolonych owoców) Wykonanie Suche składniki mieszamy ze sobą (zmielone otręby, proszek do pieczenia, słodzik i skrobie kukurydzianą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, aromat waniliowy i jogurt dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy, dodajemy owoce i nakładamy do formy na mufinki mniej więcej do 3 wysokości foremki. Pieczemy około 20 minut. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celsjusza. Według mnie najlepsze są formy silikonowe, ponieważ bardzo łatwi jest z nich wyjąć ciasto. Mufiny Cytrynowe (faza 2,3,4) Składniki 3 jajka 3 łyżki otrąb (trzeba je zmielić na mąkę) 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego 0% tłuszczu kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki słodzika Wykonanie ponieważ bardzo łatwi jest z nich wyjąć ciastoSuche składniki mieszamy ze sobą (zmielone otręby, proszek do pieczenia, słodzik i skrobie kukurydzianą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, aromat waniliowy i jogurt dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy i nakładamy do formy na mufinki mniej więcej do 3 wysokości foremki. Pieczemy około 20 minut. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celsjusza. Według mnie najlepsze są formy silikonowe, ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- Dziewczyny czyli jak często mogę jeść te desery, które są dozwolone w II fazie? Narazie się boję, że mi tylko zaszkodzą więc nawet się za nie nie biore, ale pewnie przyjdzie czas, że będzie mi się chciało słodkiego.
|
#4424 |
|
Przyczajenie
|
Czesc kochane !!!
Wiec moze zaczne od poczatku! WItam Was wszytskie !!!U mnie ... sprawa wyglada kiepsko ... Moze robie cos zle ?! Mam dwie ksiazki znam je na pamiec ... nie wiem co mnie gubi moze wy mi pomozecie .. Diete zaczelam 5.11.2011 .. czyli ponad miesiac temu ... Kilogramy zeszly mi tylko na pocztku ... Mam 20 lat, 172cm i waga startowa 64 kg ... w Fazie uderzeniowej zeszly mi 2 kg ( zracji ze chcialabym wazyc ok 50-53kg to wdl ksiazki jesli mamy do zrzucenia wiecej niz 10 kg faza uderzeniowa trwa ok 5-7 dni moja trwala 7 dni) Kiedy weszłam w 2 faze na poczatki zeszło mi jeszcze kolejne 3 kg ... i do dnia dzisiejszego waga stoi .... nawet wzrosła .. bo juz wazylam 59,3 ... teraz 1kg wiecej czyli z dzisiejszego rannego wazenia 60,3 ... Druga faze stosuje 5/5 pije dziennie ponad 1,5l wody. Nie używam cukru masla i tych wszytskich zakazanych rzeczy ... Bawie sie w kucharke i wychodza mi pysznosci Dukanowe przy tym mam sporo ruchu fizycznego (taki zawod ) I dzisiaj zaczelam sie zastanawiac co jest nie tak ? Od dwóch tygodni waga Stoi i ma mnie w Oto moj przykładowy jadłospis: śniadanie: jajecznica z 2 jajek z 1/2 cebulki z przyprawami herbata 2 sniadanie Jogurt 0% owocowy Obiad łosos grilowany z sosem(jog naturalny i lyzeczka musztardy) Kolacja Serek waniliowy herbata sniadanie: dukanowe nalesniki herbata 2 sniadanie serwk waniliowy homogenizowany obiad tortilla dukanowa z szynka z indyka miesem mielonym sosem dukanowym kolacja serwk wiejski z lososiem przyprawami herbata Mozliwe błedy ? : Jak cos robie np smaze, wyczytalam ze moge dac krople oliwy z oliwek na chusteczke i smaruje patelnie.. I te jogurty .. ktos gdzies napisal ze mozna owocowe bo jest 0% ale owoce sa zakazane ... a czasem same wiemy ze taki jogurt ratuje pusty zoladek na miescie (dlatego nie doprowadzam do takiego uczucia) Oczywiscie znajduja sie dziennie ok 3-4 lyzek oteb Myslalm ze do konca grudnia zrzuce to co mialam do zrzucenia bo niby w 2 m-c 10 kg (oczywiscie kazdy organizm reaguje inaczej .... ) HELP ...mam nadzieje ze pomozecie!!
|
#4425 |
|
Rozeznanie
|
Nie ma dozwolonych owoców na II fazie !!!! (przepis drugi)
Owoce jemy od III fazy. Na cytrynę też są ograniczenia, ale przy pieczeniu jest chyba możliwa Kuleczko - koniecznie przeczytaj książkę
|
#4426 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
O ile się nie mylę to Lyra startowała z podobnej wagi jak Ty, osiągnęła już swój cel i utrwaliła wagę, więc może ona coś pomoże ![]() 2. Jogurtów owocowych wg książek nie można, chyba że są z pulpą owocową, a nie z owocami, ale w Polsce takich żadna z nas nie spotkała. Chyba, że czacie pojawiły się jakieś informacje na ten temat, trzeba zapytać D6. Co to za serek waniliowy ? Jeżeli ma cukier-odpada. Tolerowany jest waniliowy jogurt Jovi O% i Satino waniliowe i czekoladowe 0% wtedy, gdy nie ma problemów ze spadkami wagi-tak samo traktujemy inne tolerowane produkty jak skrobia czy kakao. 3. Otrębów jemy 2-3 łyżek dziennie, a nie 3-4. Głównie owsiane (2łyżki) plus 1 łyżka pszennych (jako produkt tolerowany). Mam wrażenie, że chyba jednak niezbyt dokładnie przeczytałaś te książki.
||
|
|
|
#4427 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zdenerwowałam się.
|
|
#4428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale cytryny w takiej ilości (sok z połowy) na II nie można. O ile dobrze pamiętam, z tego co D6 pisała, max 1łyżeczka np do ryb (?).
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często. Edytowane przez magda_lena40 Czas edycji: 2011-12-14 o 12:17 |
|
|
|
|
#4429 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wow.... przy takim wzroście i wadze chyba nie powinnaś stosować diety. A te 50 kg to chyba lekka przesada? Ja mam 160 wzrostu czyli 12 cm mniej i przy wadze 50-51kg jestem chudzina w rozmiarze XS!!!! Więc nie wyobrażam sobie osoby z Twoim wzrostem z wagą 50kg.......
|
|
#4430 |
|
amor vincit omnia
|
agnes_98 twój organizm zwyczajnie się broni przed osłabieniem. 60kg przy Twoim wzroście to waga zbliżajaca się do minimum. waga nie spada bo organizm magazynuje wszystko, bo 'wie' że niedługo zostanie ograbiony z resztek energii, składników odżywczych itd . jesli coś Ci nie pasuje- postaw na ćwiczenia, modelowanie sylwetki, a nie na drastyczną dietą i spadek poniżej bezpiecznej lini
|
|
|
|
#4431 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja startowałam z wagi 66, faza uderzeniowa trwała 4 dni ( w sumie 3, ale II zaczełam od P) i spadło 1,5kg II fazę zaczełam z 64,5kg do 60 dobiłam po 19 dniach (czyli 4,5kg), a waga między 60 a 59 wahała się przez 14 dni, kolejny kilogram 8 dni, następny 9dni, dalej 11 i 10 dni i osiagnełam 55kg może jeszcze wytrwaj troche na dukanie, nie poddawaj sie, to naprawde jest możliwe żeby schudnąć 10 kg w 2 miesiące no około dwa acha dodam że mam 173cm czyli prawie tyle co Ty, szłam 1/1 i nie działały na mnie inne diety
|
|
|
#4432 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2. serek waniliowy mam nadzieje ze dukanowy p.s. uwazaj na nabial nie przekraczaj 1 kg dziennie. 3. wydaje mi sie, ze przez dluga uderzeniowke mogl zwolnic sie metabolizm, bo z tego co widze, to nie masz nadwagi a do wzrostu chcesz wazyc bardzo malo, po prostu potraktowalas sie bardzo surowo 4. cierpliwosci ![]() ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
Wzrost 176cm start maj 2010 prawie 3d, dukam stukam marzec 2011- jedyne 81 kg Moze kiedys magiczne 66 kg ![]() Uciekam przed jojo ![]() Edytowane przez d666666 Czas edycji: 2011-12-14 o 14:55 |
||
|
|
|
#4433 |
|
Raczkowanie
|
Kochane możecie mi powiedzieć jak to jest z 3 fazą i ucztą?
Je się jeden produkt w dowolnej ilości bez przerwy i koniec, czy można np pomieszać te produkty (pierogi krokiety itd) i skończyć na jednym większym nawet posiłku? Zbliżają się święta i myślę czy nie przejść na 3 fazę tak aby spokojnie je przemaszerować... Boję się że jak zrobię sobie przerwę do końca roku to już nie wrócę. A moja waga na tą chwilę chyba będzie w miarę ok - Bliska celu.
Od 15.05.2011 r. do 24.10.2011 r. przyrost wagi od 50 do 68kg -Start diety (24.10.2011 r.) 26.11.2011 r. - 58kg 08.12.2011 r. - Planowana grzeszna lampka wina. 24.12. 2011 r. - Nadzieja na wejście w fazę III |
|
|
|
#4434 | |
|
Wtajemniczenie
|
przeszlam na 3 z nadwaga po jojo, ale czuje sie swetnie, jem prawidlowo, cwicze i modle sie,zeby nie przytyc;(
Mowie Wam, ze jak juz macie dosyc 2 lub zle sie czujecie to wskakujcie na 3, nic na sile. Ja zaczelam bac sie o zdrowko, bo widzialam u siebie objawy zakwaszenia . Jak bede w Polsce to musze zrobic badania ![]() Pamietajcie kochane moje, zeby nie przeginac z proto dniami, a jak warzywkowe dni nadejda to trzeba ich (warzywek)sporo zjesc,zeby troche zalkalizowac organizm. Ja teraz sie przyznaje, ze moje warzywne dni byly czasem bardzo ubogie ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- Cytat:
Moze zrob tak, ze w ciagu dnia np jedz jak na pw, a najlepsze zostaw na koniec. Mysle, ze jest to wykonalne szczegolnie w Wigilie
Wzrost 176cm start maj 2010 prawie 3d, dukam stukam marzec 2011- jedyne 81 kg Moze kiedys magiczne 66 kg ![]() Uciekam przed jojo ![]() Edytowane przez d666666 Czas edycji: 2011-12-14 o 15:40 |
|
|
|
|
#4435 |
|
Raczkowanie
|
JA na temat mojego stanu zdrowia wolę się nie wypowiadać, ostatnio miałam straszny spadek cukru albo ciśnienia bo miałam mroczki przed oczami i nie byłam w stanie się ruszyć, kręciło mi się w głowie itd. DO tego zaczęły mi się kłopoty z ciśnieniem bóle głowy i nie za ciekawie jest ale daję rade, co nie zmienia faktu że myślę o przejściu dalej.
Od 15.05.2011 r. do 24.10.2011 r. przyrost wagi od 50 do 68kg -Start diety (24.10.2011 r.) 26.11.2011 r. - 58kg 08.12.2011 r. - Planowana grzeszna lampka wina. 24.12. 2011 r. - Nadzieja na wejście w fazę III |
|
|
|
#4436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na królewską ucztę możesz zjeść przystawkę+danie główne+deser+do tego aperitif. Ważne, żeby to był jeden posiłek a nie cały dzień objadania się. W "Metodzie..." jest to tez opisane jeśli masz jakieś wątpliwości. W dniu, kiedy robisz królewską ucztę przez resztę dnia jesz jak w normalny dzień III fazy, czyli PW+pieczywo, ser, owoc.
|
|
|
|
#4437 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4438 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i chudlam
|
|
#4439 |
|
Wtajemniczenie
|
pamietam Pana Sernika i Wasz romans;P
|
#4440 |
|
Zadomowienie
|
ja też.... i coraz blizej jestem powrotu do romansu z doktorkiem D. i Panem Sernikiem
Mama mi dzisiaj powiedziala, ze tak utyłam, że juz nawet mój wzrost sie gubi (185cm) ! buuu ale po świętach, po świętach...
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.

co oznacza żart, przymrużenie oka. A Ty mi od razu z brakiem kultury.
Jeśli Cię uraziłam to przepraszam. 

a jak się pięknie uśmiechają te pomaranczki co leżą na szafce, ale dziś mówię im NIE!!! trza być twardym a nie miętkim (chyba sama nie wiem co mówię)

!!!