|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Amelka jest już z nami,na resztę dzieciaczków czekamy z otwartymi ramionami.I/I
Cytat:
Ja na zimę synka ubierałam zawsze tak: Body długi rękaw kaftanik + śpioszki (lub zamiast tego pajacyk) - mogą być takie welurkowe na przykład ![]() skarpetki Kombinezon + czapeczka dziecko i tak jest jeszcze w wózku w śpiworku, lub kocyku i do tego ta osłonka z gondoli... także to wystarczy... Jak było bardzo zimno (choć poniżej -10 nie powinno się wychodzić z niemowlakiem, ale czasem trzeba- lekarz czy coś) to ubierałam tak samo tylko na pajac (czy tam śpiochy + kaftan) ubierałam jeszcze sweterek i pół śpiochy/ spodenki - ale to jeśli było wyjątkowo zimno ![]() Pozatym zawsze warto mieć dodatkowy ciuszek ze sobą, wystarczy dotknąć szyjki dziecka - jeśli jest chłodna - dziecku jest zimno, jeśli ciepła - jest ok, jeśli spocona- za gorąco mu .. spokojnie wprawimy się we wszystko jak tylko dzidzia się urodzi
|
|
|
#3542 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Amelka jest już z nami,na resztę dzieciaczków czekamy z otwartymi ramionami.I/I
Cytat:
takie bajki lubią tam pisać... poza tym gdzieś kiedyś czytałam, że urodzenie dziecka w tak młodym wieku hamuje rozwój fizyczny czy coś takiego- nie pamiętam już, dawno temu czytałam ![]() Oo jeszcze znalazłam coś takiego: "Dziewczynka zaczęła miesiączkować w wieku 8 miesięcy, w wieku 4 lat była już rozwinięta pod względem fizycznym." taak 8 miesięcy i okres, jasne
|
|
#3543 | |
|
Zadomowienie
|
phiiii... ale interes
Moja teściowa na pewno coś kupi, wydaje mi się, ze już pod choinką znajdę coś dla dzidzi Już dawno nam mówiła, ze kupi biały komplecik na wyjście ze szpitala i wizyty u pediatry.Ja nie chcę jej naciągać bo ona z renty żyje i wiem, ze jej się nie przelewa. Czasem nawet to my z TŻ-em jej pomagamy finansowo. Ja narzekać na teściówkę nie mogę ![]() ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Cytat:
|
|
#3544 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bardzo dziękuję, a zwłaszcza za tą informację dot. szyjki dziecka
|
|
#3545 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
dla mnie ważny jest tylko kolor a marka to nasza ukochana AUDI Cytat:
Cytat:
ale nie stety natura nie wybiera Cytat:
Cytat:
2. ja jutro z mamą stroję Cytat:
|
|
#3546 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() jesli chodzi o nacięcie mi nic nie popękało, miałam tylko nacięcie... Cytat:
3 minuty... zadna przyjemnosc siedziec na kibelku ze skurczami i to takimi skurczybykami ![]() choinke żywą mąż będzie kupował, mam nadzieje, ze nie giganta... tak coś ok 1,5m... będziemy ją ubierać pewnie w piątek przed wigilią, albo rano w wigilie a co to są cebularze?? ![]() Cytat:
jeśli chodzi o ubieranie to tak jak piszesz starczy body z długim, kaftanik i śpioch lub body z długim i na to pajac plus kombinezon, czapa i tak dziecko jeszcze bedzie okryte jakism kocem, a w wózku to jeszcze ochraniacz dochodzi, wiec wystarczy.... ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- ide spać może w końcu usnę... zjadłam niedawno pomarańczę i mała ma teraz mega czkawkę
|
|||||
|
|
|
#3547 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mi nawet pani w przychodni naszej mówiła, że jeśli dziecko jest maleńkie - a ja bym była sama w domu, no nie wyjdę na ten mróz -15 z niemowlakiem, a zachoruje mi ten starszy to też można zamówić wizytę domową... nawet teraz jeśli bym musiała leżeć czy coś, albo będzie jakaś śnieżyca i mega ślisko i nie miałby kto z małym do lekarza iść a ja z tym brzuchem to nie bardzo to też ![]() Cytat:
najczęściej uszy są zatkane przez katar nos, uszy i gardło są ze sobą połączone i niestety zapalenie ucha najczęściej bierze się właśnie z kataru... szczególnie u dzieci, u których z czyszczeniem nosa różnie, ja wiem coś o tym bo jako dziecko chorowałam wiecznie na uszy... mój synek teraz we wrześniu leżał na laryngologii i naprawdę od kataru takie dziadostwa mogą się przyplątać że hej... Sama jestem po surdopedagogice i na studiach mieliśmy budowę ucha i różne patologie z tym związane w tym choroby i właśnie wiele z nich wywołuje zwykły katar np. (opis z mojego jednego referatu..): Zapalenie trąbki Eustachiusza Uczucie zatkania uszu często towarzyszy silnemu katarowi, ponieważ obrzęk śluzówki nosa może rozprzestrzenić się na przewody słuchowe, tzw. trąbki Eustachiusza (łączą uszy z nosem). W rezultacie przewody te zamykają się. Jeśli katary powtarzają się często, nie są leczone, może dojść do trwałej niedrożności którejś trąbki Eustachiusza, a nawet do jej zapalenia. W uchu gromadzi się wtedy płyn, następnie gęsta wydzielina, co daje uczucie przepełnienia, zatkania. To trzeba leczyć. Czasem pomagają krople do nosa, które zmniejszają obrzęk błony śluzowej. Niekiedy może być jednak konieczny zabieg. Polega on na nacięciu błony bębenkowej i usunięciu z ucha płynu.
Tomuś - 17.09.2007 Pierścionek - 14.02.2012 Sakramentalne TAK - 11.06.2011 Martynka- 23.02.2012 ...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic... Edytowane przez MartuNiunia87 Czas edycji: 2011-12-15 o 23:21 |
||
|
|
|
#3548 |
|
Wtajemniczenie
|
fajny film leci na tvn teraz
Ocean Strachu II
|
#3549 |
|
Rozeznanie
|
Mam na kompie
TŻ skądś przyniósł - fajny ![]() ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ---------- z tego co wiem to takie "drożdżówki" z cebulą hehe wyglądają o tak http://www.piekarnia-halina.pl/_p/_product/109.jpg takie pieczywko pszenne u góry ma cebulkę pokrojoną w kosteczkę podobno z Lubelszczyzny pochodzi - ja je znam z piekarni pod moją ex szkołą
|
|
#3550 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki, znowu nie nadrabiam. Nie jestem w stanie. Zle sie czuje, przed chwila skonczylam wymiotowac
![]() :conf used: i tak wpadlam na chwilke sie zameldowac z domowego lozeczka.Bylam dzisiaj na wizycie, bo moj ukochany gin powiedzial, ze przyjmie mnie miedzy pacjentkami (przyjmuje tylko we wtorki i czwartki). I teraz uwaga... moje "Malenstwo" wazy... 2,47 kg w 31+5 tc ![]() Az sie przerazilam No, ale oprocz tego podobno wszystko wyglada dobrze, tyle ze, jak to okreslil moj lekarz, jest malym smokiem Mam nadzieje,ze jutro bede miala luzniejszy dzien, to w koncu zobacze, co sie u Was dzieje ![]() Buziaki i dobranoc Pearl i SMOCZYSKO
|
#3551 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja uciekam spać
do jutra mamusie i brzusie
|
#3552 |
|
Zakorzenienie
|
ja też wpadłam przed spankiem się pożegnać, byłam po prezenty dla TZ bo w sobote ma urodziny...
Pearl to faktycznie spora dzidzia, moj w pierwszym dniu 31 tygodnia miał 2.2 kg także tez jak to my z TZ mowimy Wielgus ![]() do jutra kochane ![]() zostało mi równo 60 dni do terminu, matko jak to zleciało
Być może Bóg chciał, abyś poznał wielu złych ludzi zanim poznasz tę dobrą, abyś mógł ją rozpoznać kiedy ona się w końcu pojawi Niki Alex Edytowane przez kamciurka Czas edycji: 2011-12-16 o 00:17 |
|
|
|
#3553 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja u siebie nie rozpoznam oznak porodu jak mówicie
bo mnie gna na kibelek koło 3-4 razy w ciągu dnia więc dla mnie to 'norma' mam nadzieję ![]() Moje dziecko zmieniło swoją pozę, dupsko teraz ma po lewej stronie a giry po prawej i z lewej strony główką pcha mi się pod kość łonową na bezczela, czasami strasznie mnie wtedy boli ![]() Pearl a widzisz, moje ważyło w 34 tyg 2200 super Ci idzie, raczej urodzisz koło 3500 kg dzieciątko
|
#3554 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mój w 31t1d ważył 1820 g i już sądziłam że duży.
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd9vvj9axi6zng.png https://www.suwaczki.com/tickers/ex2by2v4ryjbufjc.png https://www.suwaczki.com/tickers/tkvgh758sh1iafsd.png Edytowane przez snesha Czas edycji: 2011-12-16 o 00:22 |
|
|
|
|
#3555 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cos mi sen nie idzie...
![]() Cytat:
![]() dalej nie wiem, czy to chlopczyk czy dziewczynka ![]() jeju...to moj by zgniotl Twojego ![]() Cytat:
i lezy identycznie jak Twoja Niespodzianka - glowa w dol, pupsko po lewej i wpycha girki pod prawe zebra Cytat:
ja sie zaczelam martwic,czy aby nie za wielkie to moje dziecie??? 3500 to luzik - ja sie boje, coby ponad 4 kg nie bylo... ![]() Cytat:
to zdrowko dla tzta co kupilas????nie moge uwierzyc, ze zaraz nasze wielkoludki beda na swiecie...
|
|
#3556 |
|
Zakorzenienie
|
Pearl ja bym się tam cieszyła- mimo latania, stresów i nerwów tyle przytyło
dobrze świadczy, ja gdybym była na Twoim miejscu to pewnie znów by mnie wysłali do szpitala bo bym kalorie spaliła i do malucha nic nie dotrze no ale niech jeszcze utyje do 3 kg to będę szczęśliwa na maxa.... ![]() No i po soczku się zgrały no
|
#3557 |
|
Wtajemniczenie
|
Agatek, w sumie madrze prawisz
Mialabym powod do zmartwienia, gdyby bylo za malutkie, a tak, najwyzej porozrywa matke, ale zadbac o siebie umie ![]() No i za pozycje w brzuszku Wlasnie jestem po miseczce platkow owsianych z jabluszkiem i orzechami wloskimi - maly terrorysta wygonil mnie z lozka. W ogole jakos zle spalam. Do tego raz zlapal mnie taki skurcz w nodze, ze myslalam, ze sobie cos odgryze
|
#3558 |
|
Raczkowanie
|
Cześć widzę że wielkoludy w przewadze
![]() Mam pytanie z kategorii głupie: ![]() pakujecie już torby a co robicie z akcesoriami dla dzieci - pakujecie wyparzone ![]() Hmm nie pamiętam. Pamiętam tylko, że parzyłam w szpitalu smoczek w kubku do herbaty |
|
|
|
#3559 | |
|
Zadomowienie
|
jestem pierwsza dzisiaj??
![]() wstawac śpiochy!!!! edit: jednak nie...Likas mnie wyprzedziła... ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3560 |
|
Zadomowienie
|
Czesc laseczki
![]() Pear to nie wielkolud.. ta dziewczynka 7kg wczoraj to wielkolud ![]() a potem pokazywali ta co sie urodzila 330g masakra malenstwo.. ale przezyla i teraz ponad 2 kg ![]() ide jeszcze spac ![]() ja wyparzylam smoczek i nakladki na sutki
|
#3561 | |
|
Rozeznanie
|
Dzień Dobry
Miałam wczoraj dzień z przychodniami Zmieniałam lekarza rodzinnego, żeby mieć tu na miejscu położną. Oczywiście biurokracja niesamowita!Musiałam jechać 40 km specjalnie po jedną pieczątkę z poprzedniej przychodni. W tej w której się zapisałam musiałam znaleść lekarza i zapytać i poprosić żeby mnie wziął pod swoje skrzydła....no masakra No ale udało się, jeszcze tylko muszę iść i do pediatry się zapisać bo można już to zrobić zanim dzidzia się wykluje![]() Wieczorem byłam u dermatologa, też wkurzyłam się na maxa, bo wizyta prywatna na określoną godz. a przede mną 11 osób i czekałam tam 2 godziny ![]() Po za tym właśnie wróciłam z pobrania krwi i mam nadzieje, że wszystko będzie cacy ![]() Cytat:
No proszę jakie dorodne dzieciątko ![]() Moja ważyła w 31 1700 i myślałam, że to dużo
|
|
#3562 |
|
Zadomowienie
|
Mijus to ale się nalatałaś po lekarzach...
a po mnie zaraz tatko przyjeżdża i śmigamy do gina... już mnie trzęsie jak sobie pomyśle, ze będę musiała się użerać z babskami z recepcji, bo nie jestem umówiona, ani nie mam skierowania a moja ginka kazała mi przyjść dzisiaj do poradni przyszpitalnej w której dzisiaj przyjmuje... a te baby są tam takie wredne...
|
|
|
|
#3563 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzisiaj kończę 36 tydzień |
|
|
|
|
#3564 | |
|
Zadomowienie
|
Cześć Dwupaki!
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------
|
|
|
|
|
#3565 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
laktator i butelke do niego tez mam wyparzoną, ale tego w szpitalu ponownie wyparzac nie bede.... |
|
|
|
|
#3566 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3567 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Pearl - gratuluję wagi dzieciątka, prawdziwy smoczek Moje dziecię w 30 tygodniu ważyło 1673g i już wtedy gin powiedział że o dwa tygodnie wyprzedza rówieśników...Boroo - straszne masz te kobiety w SR, też bym się pewnie zastanawiała czy iść kolejny raz. Stres źle wpływa na maluszka ------------------------ Dzieńdoberek ![]() Uświadomcie mnie laseczki czy na wypisie ze szpitala jest informacja o wynikach badań które mi robili czy o te wyniki muszę się jakoś specjalnie starać (morfologia, mocz, czystość pochwy)? I kolejne pytanko, macie już przygotowany plan porodu? Jakie piękne słoneczko zagląda mi przez okno ![]() ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ----------
|
|
#3568 | ||
|
Rozeznanie
|
jasne że chcemy przepis! wstawcie do klubu jakieś sprawdzone przepisy na ciasteczka
![]() Cytat:
moja bratowa jak była w ciąży a nie chcieli znać płci to okazało się że musi mieś cesarkę bo ma bardzo duże dziecko. No to oczywiście mój tata przeszczęśliwy bo na pewno będzie syn i każdy był przekonany że urodzi syna skoro taki wielki i co się okazało że urodziła dziewczynkę 4450 g i 60 cm a drugą córkę też miała coś ponad 4100 i tak oto mój tata ma 3 wnuczki i 4 w drodze i ani jednego wnuka ![]() Cytat:
![]() a ja zaraz zmykam z córą do szkoły, później do sklepu po prezenty dla dzieci a później sprzątanie - zostało mi jeszcze jedno okno bo wczoraj już nie miałam sił. Tak że nie piszcie za dużo czasu na nadrabianie brak
|
|
#3569 | |
|
Zakorzenienie
|
Heloł
![]() źle się czułam w nocy, ale nie wiem co mi było .. MOże po tej wczorajszej bieganinie ![]() Dzisiaj mam plan jak najwięcej odpoczywać, bo się przestraszyłam ... Cytat:
![]() Moja też w 31 tyg ważyła 2260 Aż się boję ile od tej pory urosła
![]() Edytowane przez agawoo Czas edycji: 2011-12-16 o 09:57 |
|
|
|
|
#3570 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() my bedziemy mieli żywą duża jak zwykle i przystrajamy w piątek przyszły najprawdopodobniej Cytat:
![]() ja sobie uświadomiłam że my z Lilka juz mamy 9 ![]() Cytat:
i to jeszcze połozna na SR a to nie wie że kobiet w ciązy się nie denerwuje![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
masz biegunke codziennie? ja sie martwię bo moja dzidzia chyba sie przekręciła na bok...mam nadzieje że się mylę ale dzisiaj czkała mi pod żebrami nie na dole jak zwykle i strasznie mnie rozciaga na boki oby mi sie tylko wydawało już w poniedziałek wizyta to sie dowiemCytat:
co w ogóle bierzecie dla dzidzi oprócz ciuszków? mi położna mówiła tylko o chusteczkach niedrapkach czapeczce i smoczku nakładki na sutki sobie spakowałam ale o laktatorze czy butelce to nie myślałam nawet
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:51.

- ale to jeśli było wyjątkowo zimno 
takie bajki lubią tam pisać... poza tym gdzieś kiedyś czytałam, że urodzenie dziecka w tak młodym wieku hamuje rozwój fizyczny czy coś takiego- nie pamiętam już, dawno temu czytałam

Mam nadzieję że mi coś pomoże
he he
a marka to nasza ukochana AUDI 

i jeszcze jak gin powiedzial, ze dziecko duze, bo do terminu przeciez urosnie to myslalam, ze z fotela spadne

a widzisz, moje ważyło w 34 tyg 2200 
za pozycje w brzuszku 
Gabrysia - 09.02.2012