|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów - część IV
no co
Mama wielokrotnie pytała mnie co chcę dostać, czy mam jakieś szczególne sugestie, co planowałam kupić, to nawymyślałam, że nie pogardzę jakimś ciepłym swetrem. Oczywiście na tym się nie skończyło, bo mama dalej wierciła mi dziurę w brzuchu, a co mam odpowiedzieć jak niczego konkretnego nie potrzebuję to parsknęłam, że olej lniany do włosów. Mama się roześmiała i tyle było rozmowy Następnego dnia pyta jaki konkretnie ten olej ma być No dla mnie to jest prezent idealny
|
#812 | ||
|
Raczkowanie
|
wg mojej boskiej ulotki którą dostałam od pani w zielarskim :
Korzyści płynące dla zdrowia ze stowsowania oleju z pietruszki można przypisać jego właściwościom takim jak : antyreumatyczne, antyartretyczne, antyseptyczne, ściągające, wiatropędne, poprawiające krązenie, detoksykacyjne, moczopędne, przeczyszczające, żołądkowe. refluks: w celu długotrwałego odświeżeia oddechu i poprawienia komfortu psychicznego. ściągający: olej stosowany zewnętrznie i wewnetrznie, wywołuje skurcze: dziąseł, cebulek włosów (zapobiega wypadaniu ) <btw co to jest skurcz cebulki włosa????> w wyniku obkurczania małych naczyń krwionośnych może spowolnić, lub zatrzymac krążenie, przyspiesza gojenie się ran. wiatropędny: likwiduje objawy towarzyszące nadmiernemu nagromadzeniu się gazów jelitowych. układ pokarmowy: pobudza apetyt, trawienie i utrzymuje odpowiedni poziom soków żołądkowych, zmniejsza stany zapalne, chroni przed infekcjami i owrzodzeniami ginekologiczne: reguluje cykl miesiączkowy, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmisiączkowego, a także bóle menstruacyjne inne korzyści: skuteczny w leczeniu wielu inych problemów: cellulit, rwa kulszowa, hemoroidy, zapalenie pęcherza, utrata libido itp. stosowanie : bardzo małe ilości, 1-3 kropli dziennie na osobę. nie przelkraczać zalecanej dawki. zastosowanie: do bezpośredniego spożycia, lub jako dodatek do sałatek, zup, sosów. uwaga: olej nie powinien być stosowany przez osoby z zapaleniem nerek lub wątroby. bezwzględny zakaz stosowania przez kobiety w ciąży. nie ma nic o włosach, a wiem, że np przy migdałach było to wspomniane. nic niepotwierdzone empirycznie. Cytat:
Cytat:
wrzesień: oleje lniany - pestki winogron - oliwa z oliwek - sezamowy - arachidowy - oliwka BD - rycynowy kokos- olejek himalaya - słodkie migdały - end.oliwka hipp - end.drożdże-tran-seboradin hh 220' |
||
|
|
|
#813 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na początku też lałam na rękę i później miałam tyle tego na włosach, że aż za dużo, a teraz wlewam jedną łyżkę do miseczki i tak jak Ty maczam palce, z tym, że ja zaczynam od skóry głowy, później przeciągam palce w dół, aż do końca i na końcu jak jeszcze coś zostaje w miseczce to maczam tam końcówki włosów
16.09.11 - pielęgnacja bezsilikonowa 29.09.11 - oleje 25.01.12 - ścięcie 1.04.12 - Seboradin 12.04.12 - Eclipta 11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy Moje włosy Edytowane przez izus_86 Czas edycji: 2011-12-16 o 22:19 |
|
|
|
|
#815 |
|
Raczkowanie
|
Jakie oleje polecacie na podsuszone włosy po dekoloryzacji?
|
|
|
|
#816 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
olejuję włosy już dawna i wczesniej tak nie było, tak sobie myślę czy to nie przez skok w bok z farbą garniera, zawsze używam castingów albo może to okresowe, jesienne osłabienie włosów, ale myślałam że po amli i seboradinie przejdzie (przed chwilą znów naolejowałam włosy, nie mogłam się powstrzymać, ale to wypadanie mnie dobija może za mocno wmasowuję w skalp amlę??? |
|
|
|
|
#817 |
|
Zadomowienie
|
szukałam i szukałam i znaleźć nie mogę.... a może po prostu taki olej nie istnieje
![]() Poradźcie mi jakiś olej, co nie ściąga farby z włosów, co pomaluję włosy to po 3 olejowaniach znów nie mam koloru chłodnego tylko rudy blond |
|
|
|
#818 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#819 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
[no dobra, dołożyłam jeszcze troszkę ]. Practice makes you perfect! ![]() ja polecam wyszukiwarkę
|
|
|
#820 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz dodalam trochę Orzecha na noc. I z tą lyżką stołową macie rację! Uebung macht den Meister Chociaż kiedyś bylo nie do pomyślenia nalożyć TYLKO jedną lyżkę i pokryć dokaldnie wlosy i sklap. Ale jak dawalam więcej oleju to większość i tak zoastawala na rękach, butelce, ubraniach i nie wiem gdzie jeszcze, taka bylam niewprawna ![]() Wyszukiwarka? Hm.. Jakiś nowy rodzaj oleju? Nie znam Gdzie go mogę dostać?
Edytowane przez trommelka Czas edycji: 2011-12-17 o 00:30 |
|
|
|
|
#821 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wrzesień: oleje lniany - pestki winogron - oliwa z oliwek - sezamowy - arachidowy - oliwka BD - rycynowy kokos- olejek himalaya - słodkie migdały - end.oliwka hipp - end.drożdże-tran-seboradin hh 220' |
|
|
|
|
#822 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Może te farby, które stosujesz nie są najlepszej jakości ? Cytat:
Też nie znam . |
|||
|
|
|
#823 |
|
Zakorzenienie
|
Mogę poszukać oleju z wyszukiwarki u siebie w ekologicznym sklepie. Obowiązkowa łyżka tegoż dla wszystkich, którzy maja problemy z odnajdywaniem informacji
![]() Ja dzisiaj na noc bez oleju, za to dość obficie spryskalam włosy Jantarem
|
|
|
|
#824 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
#825 |
|
Zakorzenienie
|
sylvi300 miałam napisać jak tam włoski po Vatice kokosowej, więc dzisiaj są mięciutkie, błyszczące i takie wygładzone.
Użyłam jej dopiero trzy razy i tylko to na razie zaobserwowałam ![]() Jeżeli mam porównać do czystego kokosa z Efavitu, to na tą chwilę on zrobił na mnie lepsze wrażenie, ale to zależy co kto lubi ![]() Ja bardzo lubię mieć puszyste włoski i Efavit taki efekt u mnie daje, natomiast Vatika bardziej mi wygładza włosy.
|
#826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#827 |
|
Zadomowienie
|
Czytam was regularnie i wiecie co... nie dziwcie sie, ze ktoś zadaja dla Was banalne pytania... ja próbuje od tygodnia zrozumiec Wasz olejowy język i nie mam pojęcia jakie mikstury kładziecie na włosy....
![]() Zdecydowałam sie na pierwszy raz na olej z pestek winogron, na noc, 3 razy w tygodniu.... ale tak myslę jakiego szamponu uzyć do zmycia go? Może byc z silikonem czy musze zaopatrzyć się w jakiś ziołowy? I co z odzywką? też moge silikonową? Kiedys używałam ziolowych szamponow i niezbyt fajne miałam włosy....
|
#828 |
|
Marcelover ♥♥♥
|
Cześć dziewczyny
![]() pozwólcie, ze dołączę regularnie stosuje olej babydream dla mam oraz olej ze słodkich migdałów (ten dopiero od jakiegoś czasu). Wcześniej używałam Vatiki, Vatiki Almond, Amli (był świetny dla moich ciemnych wtedy włosów) oraz oleju Parachute
|
|
|
|
#829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mozesz uzyc szamponow ziolowych (np. Fitomed, Malwa, Barwa), ale one przewaznie zawieraja silne detergenty (SLS). Do delikatnych szamponow bez SLS naleza Babydream i Hipp, ale nie kazdemu one sluza. |
|
|
|
|
#830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#831 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Barwa i Malwa, owszem, ale Fitomed to delikatny szampon, zawiera mydlnicę lekarską, to po pierwsze, a po drugie SLS ma, ale daleko w sqadzie i krzywdy nie zrobi to tak gwoli sprostowania
|
|
#832 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Zastanawiam sie nad olejem czosnkowym, znalazłam w sieci taki przepis, ale chyba boje sie zaryzykowac Przepis na niego jest hiper prosty. Dajemy ok 5 ząbków czosnku średniej wielkości do słoiczka, możemy je delikatnie rozgnieść, zalewamy to 3/4 szklanki oleju (ja użyłam słonecznikowego ale można oliwą z oliwek, olejem z pestek winogron, itp) zakręcamy dokładnie i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie- można od czasu do czasu potrząsnąć słoiczkiem, aby aromat się lepiej rozszedł. Po tym czasie przelewamy do ciemnej buteleczki i przechowujemy w lodówce. Stosujemy na skalp.
|
|
#833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to super prosty przepis dziewczyny na wątku już robiły olej czosnkowy
|
|
#834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chcialam pisac o szamponach z SLS, na koniec gdzies mi sie wcisnelo slowo "silne", a przeciez nie odnosi sie do wszystkich wczesniej wymienionych szamponow. Dziekuje
|
|
|
|
|
#835 |
|
Konto usunięte
|
[QUOTE=Heroldin;31099644]Wasz lniany nie ma zapachu i posmaku ? Ja "swoim" zniszczyłam trzy słoiki śledzi. Olej był świeży . Nawet sąsiadka - wszystkojadka nie była w stanie go przełknąć .
[QUOTE] Z czasow jak płukałam lnianym usta /15 minut za 1 razem/ to na koniec zabiegu miał taki orzechowy posmak. Idąc tym tropem dodaję go do dań, gdzie wyobrażam sobie Do śledzi sobie nie wyobrażam
|
|
|
|
#836 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym jak wyczytalam, ze wplywa na porost to:
|
|
|
|
|
#837 | |
|
Marcelover ♥♥♥
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#838 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie nie skuszę, bo włosy zadziwiająco długo trzymają zapachy
siarkę z cysteiny przestałam czuć po około tygodniu, ale chyba tylko dlatego, ze nalozylam Sesę i ona zdominowała teraz po 2myciach nadal czuje to kadzidło
|
|
|
|
#839 | |
|
Marcelover ♥♥♥
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#840 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no ja się na pewno nie skuszę z powodu, o którym napisałaś
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.

INSTAGRAM: 
end.
(

[no dobra, dołożyłam jeszcze troszkę
67,7 67 66 65 64 63 62 61 60