Oleje i olejki do włosów - część IV - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-16, 21:26   #811
anoska
Zakorzenienie

Dot.: Oleje i olejki do włosów - część IV

Cytat:
Napisane przez zetuzetia Pokaż wiadomość
- co dostałaś od Mikołaja? - olej
no co Mama wielokrotnie pytała mnie co chcę dostać, czy mam jakieś szczególne sugestie, co planowałam kupić, to nawymyślałam, że nie pogardzę jakimś ciepłym swetrem. Oczywiście na tym się nie skończyło, bo mama dalej wierciła mi dziurę w brzuchu, a co mam odpowiedzieć jak niczego konkretnego nie potrzebuję to parsknęłam, że olej lniany do włosów. Mama się roześmiała i tyle było rozmowy Następnego dnia pyta jaki konkretnie ten olej ma być
No dla mnie to jest prezent idealny
Stary 2011-12-16, 21:58   #812
monak89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość
a co powiecie z oleju z nasion pietruszki?
wg mojej boskiej ulotki którą dostałam od pani w zielarskim :

Korzyści płynące dla zdrowia ze stowsowania oleju z pietruszki można przypisać jego właściwościom takim jak : antyreumatyczne, antyartretyczne, antyseptyczne, ściągające, wiatropędne, poprawiające krązenie, detoksykacyjne, moczopędne, przeczyszczające, żołądkowe.
refluks: w celu długotrwałego odświeżeia oddechu i poprawienia komfortu psychicznego.
ściągający: olej stosowany zewnętrznie i wewnetrznie, wywołuje skurcze: dziąseł, cebulek włosów (zapobiega wypadaniu ) <btw co to jest skurcz cebulki włosa????> w wyniku obkurczania małych naczyń krwionośnych może spowolnić, lub zatrzymac krążenie, przyspiesza gojenie się ran.
wiatropędny: likwiduje objawy towarzyszące nadmiernemu nagromadzeniu się gazów jelitowych.
układ pokarmowy: pobudza apetyt, trawienie i utrzymuje odpowiedni poziom soków żołądkowych, zmniejsza stany zapalne, chroni przed infekcjami i owrzodzeniami
ginekologiczne: reguluje cykl miesiączkowy, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmisiączkowego, a także bóle menstruacyjne
inne korzyści: skuteczny w leczeniu wielu inych problemów: cellulit, rwa kulszowa, hemoroidy, zapalenie pęcherza, utrata libido itp.
stosowanie : bardzo małe ilości, 1-3 kropli dziennie na osobę. nie przelkraczać zalecanej dawki.
zastosowanie: do bezpośredniego spożycia, lub jako dodatek do sałatek, zup, sosów.
uwaga: olej nie powinien być stosowany przez osoby z zapaleniem nerek lub wątroby. bezwzględny zakaz stosowania przez kobiety w ciąży.

nie ma nic o włosach, a wiem, że np przy migdałach było to wspomniane. nic niepotwierdzone empirycznie.

Cytat:
Napisane przez vouge13 Pokaż wiadomość
ooo, jak to zrobiłaś? ja dalej nie opanowałam tej sztuki i zużywam straszne ilości oleju
maczałam czubki palców i rozprowadzałam od połowy pasma w dół, potem dopiero od samej góry te resztki co zostawały na palcach i wystarczało ! no mówię, w szoku jestem, bo aż zostało trochę. ale nalałam sobie do miseczki, tak wygodniej. (kiedyś lałam od razu z buteleczki na ręke i na głowę, pewnie dlatego też tak dużo oleju szło.)

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
no co Mama wielokrotnie pytała mnie co chcę dostać, czy mam jakieś szczególne sugestie, co planowałam kupić, to nawymyślałam, że nie pogardzę jakimś ciepłym swetrem. Oczywiście na tym się nie skończyło, bo mama dalej wierciła mi dziurę w brzuchu, a co mam odpowiedzieć jak niczego konkretnego nie potrzebuję to parsknęłam, że olej lniany do włosów. Mama się roześmiała i tyle było rozmowy Następnego dnia pyta jaki konkretnie ten olej ma być
No dla mnie to jest prezent idealny
patrz, a ja się dzisiaj zastanawaiałam, czy powiedzieć mojej, że ma się do zielarskiego przejść i mi z adwokata nie kupić.
olejek himalaya - .

słodkie migdały - end.
oliwka hipp - end.

drożdże-tran-seboradin
hh 220'
monak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 22:09   #813
whiteska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
ja używałam no nie wiem, zalezy czy masz zamiar stosować go wewnętrznie czy zewnętrznie
Właśnie chciałam na włosy, dlatego się zastanawiam czy ten skrzyp tam potrzebny, może skalp by nie pogardził?
whiteska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 22:18   #814
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monak89 Pokaż wiadomość
maczałam czubki palców i rozprowadzałam od połowy pasma w dół, potem dopiero od samej góry te resztki co zostawały na palcach i wystarczało ! no mówię, w szoku jestem, bo aż zostało trochę. ale nalałam sobie do miseczki, tak wygodniej. (kiedyś lałam od razu z buteleczki na ręke i na głowę, pewnie dlatego też tak dużo oleju szło.
Ja robię dokładnie tak samo
Na początku też lałam na rękę i później miałam tyle tego na włosach, że aż za dużo, a teraz wlewam jedną łyżkę do miseczki i tak jak Ty maczam palce, z tym, że ja zaczynam od skóry głowy, później przeciągam palce w dół, aż do końca i na końcu jak jeszcze coś zostaje w miseczce to maczam tam końcówki włosów
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy

Edytowane przez izus_86
Czas edycji: 2011-12-16 o 22:19
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 23:08   #815
CryBebe
Raczkowanie

Jakie oleje polecacie na podsuszone włosy po dekoloryzacji?
CryBebe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 23:32   #816
marta200
Raczkowanie

Cytat:
a czy olejowanie i wypadanie zbiegło się u Ciebie w czasie? w sensie, wypadały też przed olejowaniem, czy dopiero kiedy zaczęłaś nakładać oleje na skalp?

olejuję włosy już dawna i wczesniej tak nie było, tak sobie myślę czy to nie przez skok w bok z farbą garniera, zawsze używam castingów albo może to okresowe, jesienne osłabienie włosów, ale myślałam że po amli i seboradinie przejdzie (
przed chwilą znów naolejowałam włosy, nie mogłam się powstrzymać, ale to wypadanie mnie dobija
może za mocno wmasowuję w skalp amlę???
marta200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 23:36   #817
atoja
Zadomowienie

GG do atoja

szukałam i szukałam i znaleźć nie mogę.... a może po prostu taki olej nie istnieje
Poradźcie mi jakiś olej, co nie ściąga farby z włosów, co pomaluję włosy to po 3 olejowaniach znów nie mam koloru chłodnego tylko rudy blond. Jest jakiś???
atoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 00:00   #818
trommelka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez enka999 Pokaż wiadomość
też dzis w tesco widziałam ten olej... zastanawiałam się nad kupnem, ale może jeszcze znajdę gdzieś tańszy
Mój dokladnie taki sam z Oleofarmu lniany kosztowal też 17zl
trommelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 00:00   #819
vouge13
Zadomowienie

Cytat:
maczałam czubki palców i rozprowadzałam od połowy pasma w dół, potem dopiero od samej góry te resztki co zostawały na palcach i wystarczało ! no mówię, w szoku jestem, bo aż zostało trochę. ale nalałam sobie do miseczki, tak wygodniej. (kiedyś lałam od razu z buteleczki na ręke i na głowę, pewnie dlatego też tak dużo oleju szło.)
ja ostatnio wymierzyłam sobie dokładnie łyżkę i robiłam tak samo jak ty, tylko najwięcej nałożyłam na skalp. i jakimś cudem wystarczyło [no dobra, dołożyłam jeszcze troszkę ]. Practice makes you perfect!
Cytat:
Napisane przez CryBebe Pokaż wiadomość
Jakie oleje polecacie na podsuszone włosy po dekoloryzacji?
ja polecam wyszukiwarkę
Stary 2011-12-17, 00:28   #820
trommelka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vouge13 Pokaż wiadomość
ja ostatnio wymierzyłam sobie dokładnie łyżkę i robiłam tak samo jak ty, tylko najwięcej nałożyłam na skalp. i jakimś cudem wystarczyło [no dobra, dołożyłam jeszcze troszkę ]. Practice makes you perfect!

ja polecam wyszukiwarkę
U mnie przez caly dzień bylo sporo kokosu na końcach - mialam spięte wlosy, więc w ramach ochrony i dodatkowego odzywienia namaścilam je porządnie Teraz dodalam trochę Orzecha na noc. I z tą lyżką stołową macie rację! Uebung macht den Meister Chociaż kiedyś bylo nie do pomyślenia nalożyć TYLKO jedną lyżkę i pokryć dokaldnie wlosy i sklap. Ale jak dawalam więcej oleju to większość i tak zoastawala na rękach, butelce, ubraniach i nie wiem gdzie jeszcze, taka bylam niewprawna

Wyszukiwarka? Hm.. Jakiś nowy rodzaj oleju? Nie znam Gdzie go mogę dostać?

Edytowane przez trommelka
Czas edycji: 2011-12-17 o 00:30
trommelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 00:47   #821
monak89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez trommelka Pokaż wiadomość
pewnie na DOZ-ie, tam wiele rzeczy mają
olejek himalaya - .

słodkie migdały - end.
oliwka hipp - end.

drożdże-tran-seboradin
hh 220'
Stary 2011-12-17, 05:49   #822
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
mój lniany, przechowywany w temperaturze pokojowej ale w ciemnościach i nie śmierdzi
Wasz lniany nie ma zapachu i posmaku ? Ja "swoim" zniszczyłam trzy słoiki śledzi. Olej był świeży . Nawet sąsiadka - wszystkojadka nie była w stanie go przełknąć .

Cytat:
Napisane przez atoja Pokaż wiadomość
Poradźcie mi jakiś olej, co nie ściąga farby z włosów, co pomaluję włosy to po 3 olejowaniach znów nie mam koloru chłodnego tylko rudy blond
Nigdy o takim oleju nie słyszałam. Co prawda, w czasach kiedy do farbowania włosów używałam henny, właśnie olejami utrwalałam kolor . Farbowane henną włosy uwielbiają oleje . Teraz farbuję chemicznymi i nie zauważyłam wpływu oleju na trwałość koloru .
Może te farby, które stosujesz nie są najlepszej jakości ?

Cytat:
Napisane przez trommelka Pokaż wiadomość

Też nie znam .
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 09:59   #823
zetuzetia
Zakorzenienie

GG do zetuzetia

Mogę poszukać oleju z wyszukiwarki u siebie w ekologicznym sklepie. Obowiązkowa łyżka tegoż dla wszystkich, którzy maja problemy z odnajdywaniem informacji

Ja dzisiaj na noc bez oleju, za to dość obficie spryskalam włosy Jantarem rano, jak je suszyłam, były takie mieciutkie, ze spoznilabym sie na jazdy, bo siedziałam i je miziałam
zetuzetia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 09:59   #824
monak89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
Wasz lniany nie ma zapachu i posmaku ? Ja "swoim" zniszczyłam trzy słoiki śledzi. Olej był świeży . Nawet sąsiadka - wszystkojadka nie była w stanie go przełknąć .
nie, no ma, specyficzny zapach i specyficzny posmak. (do sałatki dodałam raz, piłam wymieszany ze spritem, ale kilka razy tylko). ale chodziło o to, ze kilka osób sie pytało kiedyś już, czy można go używać po upływie terminu ważnoości i czytałam, ze po tym upływie zaczyna niemożebnie śmierdzieć. ale jak widać kilka komentarzy potwierdza, że niekoniecznie. (mój to akurat te kilka dni to prawie co nic, ale pół butelki jeszcze zostało )
olejek himalaya - .

słodkie migdały - end.
oliwka hipp - end.

drożdże-tran-seboradin
hh 220'
Stary 2011-12-17, 10:11   #825
izus_86
Zakorzenienie

sylvi300 miałam napisać jak tam włoski po Vatice kokosowej, więc dzisiaj są mięciutkie, błyszczące i takie wygładzone.
Użyłam jej dopiero trzy razy i tylko to na razie zaobserwowałam
Jeżeli mam porównać do czystego kokosa z Efavitu, to na tą chwilę on zrobił na mnie lepsze wrażenie, ale to zależy co kto lubi
Ja bardzo lubię mieć puszyste włoski i Efavit taki efekt u mnie daje, natomiast Vatika bardziej mi wygładza włosy.
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:18   #826
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
sylvi300 miałam napisać jak tam włoski po Vatice kokosowej, więc dzisiaj są mięciutkie, błyszczące i takie wygładzone.
Użyłam jej dopiero trzy razy i tylko to na razie zaobserwowałam
Jeżeli mam porównać do czystego kokosa z Efavitu, to na tą chwilę on zrobił na mnie lepsze wrażenie, ale to zależy co kto lubi
Ja bardzo lubię mieć puszyste włoski i Efavit taki efekt u mnie daje, natomiast Vatika bardziej mi wygładza włosy.
dzięki za odpowiedź

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:24   #827
swiat_katarzyny
Zadomowienie

Czytam was regularnie i wiecie co... nie dziwcie sie, ze ktoś zadaja dla Was banalne pytania... ja próbuje od tygodnia zrozumiec Wasz olejowy język i nie mam pojęcia jakie mikstury kładziecie na włosy....

Zdecydowałam sie na pierwszy raz na olej z pestek winogron, na noc, 3 razy w tygodniu.... ale tak myslę jakiego szamponu uzyć do zmycia go? Może byc z silikonem czy musze zaopatrzyć się w jakiś ziołowy? I co z odzywką? też moge silikonową? Kiedys używałam ziolowych szamponow i niezbyt fajne miałam włosy....
swiat_katarzyny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:31   #828
buahhot
Marcelover ♥♥♥

Cześć dziewczyny
pozwólcie, ze dołączę regularnie stosuje olej babydream dla mam oraz olej ze słodkich migdałów (ten dopiero od jakiegoś czasu). Wcześniej używałam Vatiki, Vatiki Almond, Amli (był świetny dla moich ciemnych wtedy włosów) oraz oleju Parachute

buahhot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:43   #829
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez swiat_katarzyny Pokaż wiadomość
Czytam was regularnie i wiecie co... nie dziwcie sie, ze ktoś zadaja dla Was banalne pytania... ja próbuje od tygodnia zrozumiec Wasz olejowy język i nie mam pojęcia jakie mikstury kładziecie na włosy....

Zdecydowałam sie na pierwszy raz na olej z pestek winogron, na noc, 3 razy w tygodniu.... ale tak myslę jakiego szamponu uzyć do zmycia go? Może byc z silikonem czy musze zaopatrzyć się w jakiś ziołowy? I co z odzywką? też moge silikonową? Kiedys używałam ziolowych szamponow i niezbyt fajne miałam włosy....
Wiekszosc osob z tego watku unika silikonow w szamponach i odzywkach, ogranicza sie jedynie do stosowania ich w ramach ochrony koncowek po myciu.
Mozesz uzyc szamponow ziolowych (np. Fitomed, Malwa, Barwa), ale one przewaznie zawieraja silne detergenty (SLS).
Do delikatnych szamponow bez SLS naleza Babydream i Hipp, ale nie kazdemu one sluza.

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:48   #830
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:

jak chcesz to silikonów używaj ale w odżywkach czy maskach np ale nie w szamponach. My używamy szamponów bez silikonów by je zmyć.

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:51   #831
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Wiekszosc osob z tego watku unika silikonow w szamponach i odzywkach, ogranicza sie jedynie do stosowania ich w ramach ochrony koncowek po myciu.
Mozesz uzyc szamponow ziolowych (np. Fitomed, Malwa, Barwa), ale one przewaznie zawieraja silne detergenty (SLS).
Do delikatnych szamponow bez SLS naleza Babydream i Hipp, ale nie kazdemu one sluza.
imo ta wypowiedź wprowadza w błąd Barwa i Malwa, owszem, ale Fitomed to delikatny szampon, zawiera mydlnicę lekarską, to po pierwsze, a po drugie SLS ma, ale daleko w sqadzie i krzywdy nie zrobi to tak gwoli sprostowania

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:54   #832
swiat_katarzyny
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez sylvi300 Pokaż wiadomość
jak chcesz to silikonów używaj ale w odżywkach czy maskach np ale nie w szamponach. My używamy szamponów bez silikonów by je zmyć.
Cytat:
imo ta wypowiedź wprowadza w błąd Barwa i Malwa, owszem, ale Fitomed to delikatny szampon, zawiera mydlnicę lekarską, to po pierwsze, a po drugie SLS ma, ale daleko w sqadzie i krzywdy nie zrobi to tak gwoli sprostowania
dziekuje bardzo

Zastanawiam sie nad olejem czosnkowym, znalazłam w sieci taki przepis, ale chyba boje sie zaryzykowac

Przepis na niego jest hiper prosty. Dajemy ok 5 ząbków czosnku średniej wielkości do słoiczka, możemy je delikatnie rozgnieść, zalewamy to 3/4 szklanki oleju (ja użyłam słonecznikowego ale można oliwą z oliwek, olejem z pestek winogron, itp) zakręcamy dokładnie i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie- można od czasu do czasu potrząsnąć słoiczkiem, aby aromat się lepiej rozszedł. Po tym czasie przelewamy do ciemnej buteleczki i przechowujemy w lodówce. Stosujemy na skalp.
swiat_katarzyny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:56   #833
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Zastanawiam sie nad olejem czosnkowym, znalazłam w sieci taki przepis, ale chyba boje sie zaryzykowac

Przepis na niego jest hiper prosty. Dajemy ok 5 ząbków czosnku średniej wielkości do słoiczka, możemy je delikatnie rozgnieść, zalewamy to 3/4 szklanki oleju (ja użyłam słonecznikowego ale można oliwą z oliwek, olejem z pestek winogron, itp) zakręcamy dokładnie i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie- można od czasu do czasu potrząsnąć słoiczkiem, aby aromat się lepiej rozszedł. Po tym czasie przelewamy do ciemnej buteleczki i przechowujemy w lodówce. Stosujemy na skalp.
ale czemu boisz się zaryzykować? to super prosty przepis dziewczyny na wątku już robiły olej czosnkowy

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2011-12-17, 11:00   #834
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Racja, slusznie zauwazylas
Chcialam pisac o szamponach z SLS, na koniec gdzies mi sie wcisnelo slowo "silne", a przeciez nie odnosi sie do wszystkich wczesniej wymienionych szamponow.

Dziekuje

Stary 2011-12-17, 11:01   #835
201605090958
Konto usunięte

[QUOTE=Heroldin;31099644]Wasz lniany nie ma zapachu i posmaku ? Ja "swoim" zniszczyłam trzy słoiki śledzi. Olej był świeży . Nawet sąsiadka - wszystkojadka nie była w stanie go przełknąć .
[QUOTE] Z czasow jak płukałam lnianym usta /15 minut za 1 razem/ to na koniec zabiegu miał taki orzechowy posmak. Idąc tym tropem dodaję go do dań, gdzie wyobrażam sobie Do śledzi sobie nie wyobrażam
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 11:23   #836
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
ale czemu boisz się zaryzykować? to super prosty przepis dziewczyny na wątku już robiły olej czosnkowy
Przepis jest tak prosty, ze chyba i ja sie skusze...
Poza tym jak wyczytalam, ze wplywa na porost to:

Stary 2011-12-17, 11:24   #837
buahhot
Marcelover ♥♥♥

Cytat:
Przepis jest tak prosty, ze chyba i ja sie skusze...
Poza tym jak wyczytalam, ze wplywa na porost to:
moze i ja sie skusze

Stary 2011-12-17, 11:27   #838
zetuzetia
Zakorzenienie

GG do zetuzetia

Ja sie nie skuszę, bo włosy zadziwiająco długo trzymają zapachy siarkę z cysteiny przestałam czuć po około tygodniu, ale chyba tylko dlatego, ze nalozylam Sesę i ona zdominowała teraz po 2myciach nadal czuje to kadzidło
zetuzetia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 11:28   #839
buahhot
Marcelover ♥♥♥

Cytat:
Ja sie nie skuszę, bo włosy zadziwiająco długo trzymają zapachy siarkę z cysteiny przestałam czuć po około tygodniu, ale chyba tylko dlatego, ze nalozylam Sesę i ona zdominowała teraz po 2myciach nadal czuje to kadzidło
tak sobie wlasnie o tym pomyslalam, jak kolezanka napisala, ze boi sie zaryzykowac

Stary 2011-12-17, 11:41   #840
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Racja, slusznie zauwazylas
Chcialam pisac o szamponach z SLS, na koniec gdzies mi sie wcisnelo slowo "silne", a przeciez nie odnosi sie do wszystkich wczesniej wymienionych szamponow.

Dziekuje

Cytat:
a, chyba że o to chodzi w tym ryzyku no ja się na pewno nie skuszę z powodu, o którym napisałaś pamiętam jak stosowałam rzepkę, albo to byla moja paranoja, albo włosy wyjątkowo długo nią 'pachnialy' ... z czosnkiem bym tego nie zniosła nienawidzę czosnku

!!! NAKARM PIESA !!!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości