|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3361 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. IX
|
![]() ![]() |
![]() |
#3362 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. IX
Uff! Wreszcie udało mi się Was nadrobić!
Najpierw przepraszam, że wpadłam tu do Was jak po ogień z tym moim pierwszym postem, a potem zniknęłam bez śladu i nawet nie podczytywałam. W sumie sama siebie nie rozumiem. Po tym, jak Wam tu wszystko napisałam i jak ciepło mnie przyjęłyście i wogóle... przestraszyłam się. Sama nie wiem czego. Teraz tak: gratuluję wszystkich dobrych wieści! Black: bardzo, BARDZO się cieszę, że doszliście z TŻ do porozumienia! Sheh: tak mi strasznie przykro, że musisz przez to wszystko przechodzić. I tak mi miło, że o mnie pamiętałaś i wspominałaś w swoich postach ![]() Witam też nowe Aniołkowe Mamusie, to takie straszne, że nas tak dużo ![]() Nadrabiając, zauważyłam ciekawy temat: praca w ciąży przy komputerze 4h dziennie. W pierwszej ciąży miałam z tym przepisem przeprawy (musiałam się odwoływać do Zakładu Medycyny Pracy). Jako, że sama jestem z wykształcenia informatykiem i pracowałam wtedy przy komputerach (na umowę zlecenie, więc bez zapłaty, gdy nie przychodzę), musiałam iść na wizytę do "lekarza zakładowego" - w dużym molochu pracowałam, mieli jeszcze takiego kogoś - i niedouczona pani doktor wydała mi całkowity zakaz pracy przy komputerze. Cały problem w tym, że zmiany w przepisach nie idą w parze z szybkością zmian technologicznych. Obecne monitory ciekłokrystaliczne wydzielają mniej promieniowania niż dawne "pudła", ba! wydzielają mniej promieniowania niż telewizory! A najbardziej "promieniotwórcza" część monitora, to jego tył, a nie ekran. Także w momencie, gdy monitor stoi przy scianie, lub gdy monitory są ustawione tak, że nie trzeba stać, czy siedzieć ZA nimi - teoretycznie nie ma się czego obawiać. Z tego co pamiętam (9 lat temu znałam tą ustawę na pamięć), to jeśli lekarz ginekolog nie stwierdzi przeciwskazań, to można pracować przy kompie w normalnym wymiarze godzin, choć ZALECANE jest robienie dłuższych przerw, lub właśnie ograniczenie pracy do 4h przy kompie (to są zalecenia, a nie nakazy). W momencie gdy lekarz prowadzący ciążę ma jakieś wątpliwości, może wystawić zaświadczenie o ograniczeniu pracy do 4h i wtedy pracodawca ma obowiązek zmienić zakres obowiązków pracownika. Lekarz prowadzący może również uznać, że praca przy komputerze jest kompletnie niewskazana i również wydać stosowne zaświadczenie. Wiele też zależy od pracodawcy - u mnie było tak, że Zakład Medycyny Pracy przyznał mi rację, że mogę pracować, pracodawca przyjął to do wiadomości, ale uciął mi nienormowany czas pracy do tych 4h. Całe szczęście, że nie miałam płacone za godziny, bo bym chyba z głodu padła... A! Przypomniało mi się, że kiedyś, kiedyś, gdy rozmawiałyście o Eko-Mamie ![]() ![]() Ostatnie 2 tygodnie miałam urwanie głowy w pracy, ale na szczęście juz mam PŁATNĄ przerwę świąteczną ![]() ![]()
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. |
![]() ![]() |
![]() |
#3363 |
Zakorzenienie
|
nie wiedziałam, że nie wymagają drugiego imienia przy chrzcie...
a słuchajcie, jak to jest? jeśli w jakichś dokumentach przy podawaniu swoich danych personalnych podane są "Imiona", to chodzi o to drugie ze chrztu? czy jak? bo teraz to już zgłupiałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3364 |
Raczkowanie
|
Witajcie moje kochane
![]() Uwaga walne dlugiego posta... nadrabialam was ale przyznaje ze tak 5 przez 10. Nie bylo mnie pare dni bo mialam wypadek w pracy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3365 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3366 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Lusesitka chodzi o imiona zarejestrowane w USC ![]() Malgotka ale miałaś przygodę! Nie do uwierzenia. ![]()
[*]29.11.2011 Dominika Edytowane przez shehzadi Czas edycji: 2011-12-17 o 21:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3367 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Podziel się, jeśli możesz plusami i minusami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sheh, z laptopami w tamtych czasach nie miałam doczynienia, w ustawie też nie było o nich słowa ![]() Dla przykładu (tylko i wyłącznie dla przykładu), 2 pierwsze zdrowe ciąże spędziłam praktycznie przed komputerem z przerwami na spanie. I to jeszcze miałam ten monitor "pudłowy". Trzecie dziecko straciłam, gdy wogóle nie mieliśmy komputera w domu. Maksi: więc tak, zacznę od minusów: - wielki, największy - mycie. Na szczęście mam kibelek razem z łazienką, umywalka zaraz obok wuceta, więc siedząc na tronie mogę ustrojstwo wyjąć, umyć ciepłą wodą i założyć spowrotem. W innej sytuacji sprawiałoby to zapewne jakiś tam problem - do rozwiązania, ale jednak. - lekki ból (u mnie wręcz nieporównywalnie mniejszy niż przy tamponach) przy wyjmowaniu - ale ponoć da się tego uniknąć - tak piszą na forach, widocznie nie umiem tego robić poprawnie, tak jak nigdy nie nauczyłam się zakładać tamponów tak, żeby nie uwierały mnie podczas noszenia - no ciapa jestem i tyle. - jak ktoś ma baaaaaardzo obfite miesiączki, to kubeczek może się przelać po nocy. Mnie się raz zdarzyło, ale wtedy to był 1-2 dzień i miałam kubek przez ok. 12 godzin bez opróżniania. A teraz plusy: + nic nie boli i nie uwiera podczas noszenia - tylko podczas pierwszego okresu czułam się dziwnie, ale to uczucie minęło - przyzwyczaiłam się + nie ma zagrożenia szokiem toksycznym (czy jak to się zwie), które jest w przypadku używania tamponów + nic nie śmierdzi jak przy podpaskach + niezastąpiony latem (tak samo można powiedzieć o tamponach, no ale ja ich nie mogę) + nie likwiduje naturalnego śluzu w pochwie - tampony śluz też wchłaniają, kubeczki nie (w sumie nie wiem czemu, ale na własnej skórze sprawdziłam i wiem, że to, co piszą na forach to prawda) + kubeczki się zasysają na ściance pochwy, nie ma w nich powietrza, więc krew w kubeczku się nie psuje, nie jest "brudna", nie śmierdzi - jak już wcześniej pisałam. No i to chyba na tyle, ale jakby były jakieś pytania, to chętnie odpowiem - o ile będę wiedziała.
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. Edytowane przez witchwq Czas edycji: 2011-12-17 o 21:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3369 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ehh nie składnie to napisałam Cytat:
![]() Edytowane przez maksikola Czas edycji: 2011-12-17 o 21:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3370 |
Raczkowanie
|
teraz to sie troche smieje ale tak przez lzy, bo jesc moge tylko plynne rzeczy, typu budyn itd wiec w swieta o pierogach moge zapomniec
![]() ![]() a historia nadaje sie do discavery jak mowi moj maz pt. najglupsze wypadki swiata |
![]() ![]() |
![]() |
#3371 |
Zadomowienie
|
witchwq dzięki. Pewnie jakby się tak wszystkim przejmować, to by człowiek zwariował. Komputery promieniują, komórki też, w jedzeniu pestycydy a o wodę to już lepiej nie pytać.
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3372 |
Zakorzenienie
|
yyy, czyli po narodzinach można nadać dwa imiona, a to ze chrztu byłoby wtedy trzecie (dobrze rozumiem?).
|
![]() ![]() |
![]() |
#3373 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3374 |
Zakorzenienie
|
esesko, kubeczek, to jest taki (chyba) silikonowy pojemniczek, który montuje się podobnie do tampona, czyli w środku, on się zasysa na szyjce i służy jako zbiorniczek na krew miesiączkową. Jest wielorazowego użytku, wystarczy go wyjąć, wylać zawartość do wuceta, umyć w ciepłej wodzie i zamontować ponownie.
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. |
![]() ![]() |
![]() |
#3375 |
Zakorzenienie
|
dzięki za info! ja nie słyszyłam wcześniej o tym a jak dzieciaki w szkole zapytają to warto wiedzieć!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3376 |
Raczkowanie
|
uciekam kochane postaram sie zasnac chociaz jestem tak glodna ze oszaleje
![]() ALE WIECIE CO ten wypadek wiele mnie nauczyl a dokladnie pozwolil wczuc sie w sytuacje mojej corci, kiedy to nie mozesz powiedziec czego w danym momencie chcesz, kazdy postawia pod nos i pyta moze to moze to... a nikt nie trafia a powiedziec nie mmozna nic tylko zloscic sie i ryczec, biedne te dzieciaczki sa |
![]() ![]() |
![]() |
#3377 |
Zakorzenienie
|
Tak naprawdę kubeczek nie jest żadną nowością, na rynku istnieje chyba (o ile dobrze pamiętam) od lat 90tych, ale nigdy nie zrobił takiej furrory jak tampony. W każdym razie ja sobie go chwalę jako alternatywę dla osób nie mogących używać tamponów (spirala, dla mnie niewygodne, strach przed wstrząsem, czy zbyt wielka suchość). Gdybym mogła używać tamponów pewnie nigdy bym się nie zdecydowała na zaryzykowanie z kubeczkiem - bo to jednak było dla mnie coś nowego, nie używanego powszechnie, coś... dziwnego.
No i ja się nie brzydzę własnej krwi miesiączkowej, a to dla wielu może być przeszkodą nie do przeskoczenia. malgotka: Ty przynajmniej możesz napisać o co Ci chodzi, a mały dzieciaczek nie może, bo tego też nie umie...
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. Edytowane przez witchwq Czas edycji: 2011-12-17 o 22:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#3378 |
Zakorzenienie
|
malgotka- ale przezycia, kabanosu chyba szybko nie tykniesz, fajnie, że możesz się z tego teraz śmiać ale wierzę, że do smiechu nie było, dobrze, że wszystko z happy endem,
szkoda tylko, że święta będą dietetyczne- świątecznego karpia zamroź- zjesz jak już będzie można Lucy- z reguły jak ktoś podaje w USC dwa imiona to te same podaje na chrzcie ale myślę, że jest taka opcja, aby w USC podać drugie imię inne a na chcrzcie inne (ba, na chrzcie to chyba nawet pierwsze mogłabyś dać inne) tyle, że w sprawach urzędowych wiążące jest to co w USC ja kiedyś myślałam aby dziecku jedno imie dać a ostatnio Tz (przy okazji chrztu swojego chrześniaka) zaskoczył mnie mówiąc, że on chce aby nasze dzieci miały dwa imiona Sprawa się czasem komplikuje- często bywam w biurze meldunkowym i jest problem jeżeli ktoś nie wie czy rodzice podawali jedo imię w USC czy dwa wtedy wychodzą różne nieścisłości i nie da się takiej osoby zameldować do czasu wyjasnienia sprawy czy odkopania aktu urodzenia ---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- Witchwq-pewnie przyjdzie czas, że kubeczki staną się bardziej popularne bo u nas w Polsce chyba ciągle sa mało powszechne, mnie osobiście nie przekonuja ale ważne, że Ty się czujesz wygodnie ---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- zmykam nynać brzuch mnie dołem boli...idę luteinę aplkować i duphaston połknąc Tz już ,śpi padnięty bo cały dzien był po za domem a rano wrócił z pracy po 24h, kochany był u mojej gin po L4 bo miałam do dzisiaj a tydzien temu byłam na wcześniejszej nieplanowanej wizycie, dobrze, że nie jechałam z nim bo 9 kobiet czekało a on się pouśmiechał, poprosił i wszedł bez kolejki a ja musiałabym siedzieć kilka godzin, wizytę mam dopiero 7 stycznia- tak się umawiałyśmy z gin tydzien temu- wieczność.....! I wiem, że wtedy też bedą tłumy bo moja gin wyjeżdża na okres świąteczny a przyjmuje tylko w soboty.... |
![]() ![]() |
![]() |
#3379 |
Zakorzenienie
|
dziewczynki! mordka mi się drze - drugiej jej się chce - tzn ziewam wieć uciekam spac!
Spokojnej nocy i kolorowych snów! |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3380 |
Zakorzenienie
|
shehz- dobrze, że Tz myśli podobnie jak Ty, a jak on sobie radzi psychicznie z #?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3381 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ja mam dwa imiona i wcale mnie to nie cieszy. Drugiego nigdy nie używałam a teraz mam z nim w UK kłopot, bo to Aleksandra, którą mi zawsze wpisują jako Alexandra i muszę długo i zawile tłumaczyć, że to nie tak. ![]() ![]() Zeberka, Eseska dobranoc. ![]() Mój Tż podszedł do # filozoficznie. Uważa, że ludzie mają różne problemy a my akurat takie. Miał epizod dołka, ale mu przeszło. Tylko zdecydowanie odmawia dalszych starań ![]()
[*]29.11.2011 Dominika Edytowane przez shehzadi Czas edycji: 2011-12-17 o 22:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3382 |
Zakorzenienie
|
Zeberko, ale masz dobrze z TŻ
![]() Mnie się wydaje, że kubeczki nigdy nie zdobędą takiej popularności jak tampony. Teraz więcej osób o nich wie, dzięki modzie na "eko", ale wiele osób właśnie z powodu przesadnego propagowania "eko" (specjalnie w cudzysłowiu) się od nich odwracają nawet nie próbując. Także to broń obosieczna. Ja miałam tyle szczęścia, że kupiłam go bardzo tanio, na ebay-u, reklamowany jako oryginał "mooncup", a okazał się podróbką... sprawę odkryłam już po pierwszym użyciu, więc nie było możliwości zwrotu... Ale i tak sobie chwalę, co nie znaczy, że namawiam i że każdy będzie zadowolony. Sheh, dobrze, że Twój TŻ tak do tego podchodzi, pewnie teraz bardzo się boi, ale zapewne po jakimś czasie mu przejdzie ![]() Z moim imieniem też są przeboje, bo po polsku pisze się przez "k", a angielska odmiana przez "c" ![]() ![]() ![]() PS: Ty nie lubisz tamponów, a ja podczas tegorocznych upałów w UK, gdy akurat miałam okres, pokochałam kubeczek - z podpaskami bym umarła na odparzenia.... nie mówiąc o zapaszku... fuj ![]()
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. Edytowane przez witchwq Czas edycji: 2011-12-17 o 22:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#3383 |
Zadomowienie
|
witchwq ja żałuję, że nie zmieniłam nazwiska na nazwisko męża, bo moje jest nie do wymówienia dla Anglików.
![]()
![]() |
#3384 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3385 | ||||
Wtajemniczenie
|
Heja
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() My choinkę ubieramy wcześniej - bo Mela zawsze prosi ![]() Cytat:
![]() ![]() - prawie ![]() ---------- Dopisano o 07:31 ---------- Poprzedni post napisano o 07:28 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3386 |
Zakorzenienie
|
zeberka - tu juz 13tydzien, wow,coraz blizej obiecanego spacerku
|
![]() ![]() |
![]() |
#3387 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3388 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3389 |
Wtajemniczenie
|
- a my mamy takie tempo życia ostatnio, że prezentów nie mamy jeszcze. Ale w tym roku potrzeba nam tylko dla naszej trójki
![]() ![]() Nie przetrwałabym jazdy autem 450 km ![]()
#3390 |
Zakorzenienie
|
ja pojechalam w jeden dzien jak mi tesciowa przyjechala i zostala z sylwia, kupilam prezenty dla 12 osób
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:00.