|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#751 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kosmetyki wciąż kochamy, w szafie wszystkie upychamy - Avonomaniaczki plotkują
u mnie jako tradycjna potrawa a nie lubienie lub nielubienie
to już wiem skąd u Was czas na ubieranie choinki w przeddzień wigilii rok temu na prośbę Juniora choinka stanęła już w Mikołajki , więc w tym roku jest baaardzo późno Edytowane przez dokia Czas edycji: 2011-12-18 o 10:39 |
|
|
|
|
#752 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kosmetyki wciąż kochamy, w szafie wszystkie upychamy - Avonomaniaczki plotkują
Cytat:
w sumie to w całej mojej rodzinie choinkę ubierają wszyscy dzień-dwa przed wigilią
Edytowane przez loveve Czas edycji: 2011-12-18 o 10:45 |
|
|
|
|
|
#753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
12 potraw i każdej trzeba spróbować... karpia pokroją na tyle kawałków ile gości i jeść trzeba bo obowiązek tradycyjny kosztowania każdej potrawy
|
|
|
|
|
|
#754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i też każdy musi chociaż trochę każdej potrawy spróbować
|
|
|
|
|
|
#755 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do potraw to u mnie jest ich więcej jak 12 bo około 20 A to dlatego, że każda rodzina ma jakieś swoje potrawy, bez których nie da się obejść. I tak u mnie na stole staną:-zupa piernikowa -zupa grzybowa -łazanki -karp gotowany w owej zupie piernikowej -karp smażony -kapusta z grzybami -pierogi z grzybami -makiełki -kapusta z fasolą -pstrąg w czymś tam, nigdy nie pamiętam bo nie jadam ![]() -śledzie pod szubą -śledzie w occie -data maki -sushi maki -makowiec -sernik -pierniki -sos tatarski - mój dziadek jada śledzie z tym sosem, to czysty obowiązek osobno te potrawy są ok, ale razem nie do przyjęciaWiem, że sushi dziwnie może na tej liście wyglądać, ale nic na to nie poradzę
|
|
|
#756 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciłam z reala. Masakra, ja po 2 lalki ludziska po 2 pełne wózki! Ciekawe czy da się to przejeść. U mnie karpia nie było póki Łukasz się nie objawił
![]() Ale w domu rodziców nigdy nie ma pierogów, a u teściów są. U teściów jest w ogóle oryginalnie, bo najpierw 3 zupy, każdy po talerzu każdej, potem karp z chlebem ( u mnie z ziemniakami i surówką) a potem różne pierogi i kapusty. Żadnych słodyczy! ;p Ciasto od 1 dnia świąt i wtedy ja z teściem robimy tajne wycieczki do piwnicy, raz on raz ja i nigdy żeśmy się nie wydali
|
|
|
|
|
#757 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja z wigilijnych potraw najbardziej lubię łazanki i pierożki z kapustą i grzybami najlepiej samorobne... ![]() ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Cytat:
Na szczęście
|
|
|
#758 |
|
Zakorzenienie
|
Robię dziś pierwszą w życiu lasagne - jak radzicie z makaronem - podgotować czy nie? Mam z lubelli
|
|
|
|
|
#759 |
|
szeryfcio
|
Witam z Inką mleczną (coś się do niej uczepiłam
). Na razie dałam śniadanie małemu, zaraz się ogarnę, mąż w pracy.No i tak jak myślałam, młody poszedł wykurowany do przedszkola i wrócił z kaszlem. U nas szaro, bez śniegu. Ale jak nie miałam Inki, to piłam normalną w nocy, mnie kawa nie stawia na nogi ![]() U mnie ma tylko właściwości goniące .Ja też wolę choinkę ubrać wcześniej; raz, że w ostatni dzień jest mnóstwo bieganiny, a po drugie, dla mnie ma wiekszy sens jak stoi prezed świętami, wtedy ta atmosfera jest bardziej świąteczna, niż po - czyli w styczniu - wtedy atmosfery świątecznej już w ogóle nie ma i najlepiej byłoby ją rozebrać... a na tak krótko to nie opłaca się ubierać ![]() My mieliśmy dzisiaj ubierać, ale dopiero dziś będziemy jechać po bombki. Już sobie wyobrażam ile ludzi dzisiaj będzie ![]() Ubierać bedzięmy dopiero w środę (mam wolne popołudnia od środy).
|
|
#760 | ||
|
Zakorzenienie
|
dzieńdoberek niedzielnie
![]() u mnie popaduje, a przed chwilą ostro popadał grad głowa boli ale mało więc jestem od rana lepszejsza idę was nadrobić bo na razie tylko część mi się udałoCytat:
![]() Briget oglądałam kawałek, bo później TŻ przełączył ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio babka opowiadała nam na antropologii o zwyczajach wigilijnych Niektóre z nich to:* na środku stołu ma leżeć okrągłych chleb, a na nim opłatek; nie wolno jeść tego chleba; * oprócz opłatka kładzie się czosnek; * przez czas kolacji nie wolno wypuścić łyżki z ręki; * kobietom nie wolno odwiedzać sąsiadów; * nie wolno wchodzić do lasu ![]() A najlepsze jest to, że dawniej nie wolno było w Wigilię w ogóle pracować, myć się, czesać Basiu, co to jest zupa piernikowa A makiełki, data maki?![]() U mnie w domu są jeszcze kluski z makiem, z którymi nie każdy w mojej okolicy się spotkał
|
|
|
|
|
|
#762 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#763 | |
|
vel Turkusoowa :)
|
Bry ponownie
wróciłam z Kościoła,Camelek mi puścił uśmiecha szerokiego Despy seksowny Krecik prowadził mszę,on taki luksusowy ksiądz,złoty zegarek i złoty różaniec na serdecznym palcu-który z daleka wygląd jak obrączka ![]() ja ostatnio tak ubieram,bo szef nam daje dzień przed wigilią wolne dawniej ubierałam tydz.przed wigilią ![]() Karp musi być! u mnie na bank,wigilia bez karpia to jak ksiądz bez parafianki,yyyy ksiądz bez sutanny Cytat:
wiem że to są małe ilości,ale dużo rodzajów,więc tym gorzej...u mnie są 4 potrawy,dawniej były 3,obecnie jest najpierw barszcz biały z ziemniaczkami i suszonymi grzybami,potem barszcz czerwony z uszkami,potem groch z kapustą,na koniec karp-ja jem go samego,z kromką chleba,bez żadnych innych dodatków-nie chcę sobie psuć smaku jak zjemy to ja wyjmuję winko i po lampce sobie popijamy koło godz.21 zabieram się za ciasto
Edytowane przez Sarunieczka Czas edycji: 2011-12-18 o 11:25 |
|
|
|
|
|
#764 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Cytat:
![]() u mnie czasami się zdarzy jakaś nalewka czy winko
|
||||
|
|
|
|
#765 |
|
Zakorzenienie
|
Kotek, to z całej Polski
![]() Saruś, a u mnie nie ma białego barszczu |
|
|
|
|
#766 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=jamapi;31113450
śniadanko zjadłam, zaraz się maluje ubieram bąbla i jedziemy biegać po konstrukcjach pewnie wrócę wykończona ![]() miłej niedzieli Miłego ganiania ![]() U mnie też, ale R jak dziecko suszy mi głowe, więc może dzisiaj lub jutro ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#767 | |||
|
szeryfcio
|
Cytat:
, u mnie ojciec ma takie jazdy, że wszystkiego trzeba spróbować nawet jak się nie lubi, bo tak tradycja każe. Nie lubię czegoś takiego, takiego niewolnictwa tradycji, jeść się powinno to, co się lubi. No ale na szczęście nikt ojca w tym nie słucha Każdy nakłada sobie to co chce.Ja nie lubię karpia i nigdy go nie biorę (pod żadną postacią, bo jest i smażony i w galarecie), nie ruszam też śledzi ![]() Uwielbiam natomiast barszcz z uszkami, pierogi, kapustę z grzybami, rybę po grecku, sałatkę jarzynową no ciasto po tym. Tak wiec i tak mam co jeść ![]() Cytat:
Nigdy nie jadłam.Cytat:
Mój mąż coś z nią robi, chyba lekko podgotowuje. Na pewno nie daje do piekarnika surowej.
|
|
|
#768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#769 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#770 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a też zawsze mam co jeść - świeta okrutnie sa męczące a zupa piernikowa?? Basia , dawaj nam tu szybko przepis.... szybko szybko... |
|
|
|
|
|
#771 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#772 |
|
Zakorzenienie
|
U mmnie na Wigilii jest:
barsz czerwony gotowany na grzybkach pierożki z grzybami karp - obowiązkowo smażony (ale z chlebkiem) kompot z suszu śledzie polewane śmietaną z kartoflami gotowanymi w mundurkach kapusta (kiedyś była z fasolą) ryba po grecku śledzie z cebulką (ale takie całe - jakieś takie mama robi, może one sa w occie) potem racuchy jeszcze karp w galarecie (ale w tym roku moja mama powiedziała, że nie robi) przepraszam, że tak chaoyucznie, ale co mi się przypomniało to pisałam
Edytowane przez Buniat Czas edycji: 2011-12-18 o 11:46 |
|
|
|
|
#773 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie w Wigilę kiedyś teraz różnie, może nawet dziś ubierzemy, bo potem nie wiem czy będzie czas, mama w czwartek do szpitala, to już w ogóle ciężko będzie Cytat:
![]() jest jeszcze zupa śliwkowa śledzik i inne zwijańce rybka w occie grzybki groch z kapustą mniam ryba po grecku rybka smażona i karp ale nie zawsze, bo w sumie u nas oprócz TŻ nikt nie lubi u mnie znów leje ![]() idę sobie kawkę zrobić |
||
|
|
|
|
#774 | ||
|
szeryfcio
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ale u Was w domach ciekawe smaki.
|
|
|
#776 | |
|
|
Cytat:
![]() leje? u mnie własnie wyszło piękne słońce,zle z drugiej strony czają się chmury więc co jakiś czas słonko się chowa ![]() lecę zjeść zupkę bo mama woła żeby nakładać-nie lubię tak wcześnie obiadu
|
|
|
|
|
|
#777 |
|
Zakorzenienie
|
Krupnik jest super
Normalnego nie lubięTeż jestem ciekawa jak to u Was jest Opowiadajcie![]() My nigdy nie siadamy do stołu z pierwszą gwiazdką, bo się nie wyrabiamy A pani na wykładzie jeszcze nam mówiła, że jeśli ktoś nosi medalik i wierzy, że go chroni przed złem, to to jest magia
|
|
|
|
|
#778 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie choinke ubierało sie 1-3 dni przed Wigilia
![]() Karpia nigdy nie było, bo nikt nie lubi. Nie mamy też 12 potraw, ale czasami liczyli dla zabawy i doliczamy do tego kawę, herbatę, colę czy mandarynki ![]() A z potraw goszczą u mnie: zupa śliwkowa ryba po grecku przerobiona krokiety z kapusta i grzybami śledzie w occie jajka w majonezie roladki łososia sos tatarski galaretki z ryba i kurczakiem piernik lub murzynek od niedawna muffinki po Wigilii: zrazy pieczeń ze śliwką galareta ze świńskich nóżek babcina (kiedyś) sernik babciny (kiedyś)
|
|
|
#779 | |
|
szeryfcio
|
Cytat:
![]() A co kupiłyście na prezenty dla najbliższych? Ja mężowi musiałam kupić dwa prezenty, bo on ma też w święta imieniny więc zestaw CH.L. Nuit i książka (Good Night Dżerzi Głowackiego).Mamie złote kremy, tacie My Vibe. A dzieć dostanie od nas pociąg duplo. A jeszcze chrześniaczce pieska co się rusza, i chichra. Maż swojemu chrześniakowi nie wiem jeszcze co kupi. A z resztą rodziny (ze strony męża ) ustalone, że nie dajemy sobie prezentów.
Cosmesfera Edytowane przez sheryl Czas edycji: 2011-12-18 o 12:02 |
|
|
|
|
|
#780 | |
|
|
Cytat:
jesteśmy we czwórkę-rodzice,ja i brat. Składamy sobie życzenia i zasiadamy do stołu-próbowałam wprowadzić modlitwę przed,ale nie wyszło-było sztywno,tata coś burknął,nawet modlić się nie potrafią Nie to nie,ja się przeżegnam przed posiłkiem i sobie w myślach podziękuję i potem z mamą nosimy z kuchni potrawy i jemy wszystko jest tak przygotowane że nie trzeba odgrzewać-zupy gorące,groch z kapustą i ryba czeka w ciepłym piekarniku na stole jest świeca z Caritasu dwie świece poza tym ze stroikiem,opłatki nie wiem co jeszcze,myślę intensywnie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:11.

nikt go nie lubi
to już wiem skąd u Was czas na ubieranie choinki w przeddzień wigilii 

12 potraw i każdej trzeba spróbować... karpia pokroją na tyle kawałków ile gości i jeść trzeba bo obowiązek tradycyjny kosztowania każdej potrawy
osobno te potrawy są ok, ale razem nie do przyjęcia

). Na razie dałam śniadanie małemu, zaraz się ogarnę, mąż w pracy.

A makiełki, data maki?

Normalnego nie lubię