![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
2 filolofie?
Ostatnio zauważyłam takie kierunki jak np. filologia germanska z filologia romanska. Czy to oznacza, że uczylabym się dwóch języków? czy są to dobre studia, lepsze od lingwistyki? czy dobrze przygotowalyby mnie do pracy tlumacza?
Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: 2 filolofie?
Cytat:
A co to jest lingwistyka? Chodzi Ci o konkretną filologię? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Po pierwsze, filologia niekoniecznie polega na nauce języka, chyba, że jest to filologia bardzo egzotyczna lub jest to wyraźnie zaznaczone, że jest kierunkiem dla osób nie znających języka.
Wiadomo, że rozwijasz swojej umiejętności językowe, ale ogromna cześć zajęć od pierwszego dnia jest prowadzona w danym języku, dlatego odpadniesz, jeżeli go nie znasz na wystarczającym poziomie. Nigdy nie brałabym się za 2 filologie jednocześnie, język to jest coś, czego uczymy się całe życie i czego nauka pochłania mnóstwo czasu.
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ja myślę że to nie jest zły pomysł o ile nie wystartujesz z dwoma od razu - u mnie są osoby które są już na trzecim roku innej filologii albo jakąś skończyły i mają sporo przedmiotów (tych najbardziej zbędnych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Autorka chce być tłumaczem, czyli pewnie niekoniecznie chce studiować literaturę np. brytyjską, tylko dobrze nauczyć się angielskiego. Dla mnie filologia to właśnie poznawanie literatury itp., co do pracy tłumacza jest zbędne. Ja bym poszła na lingwistykę w takim układzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Masz trochę skrzywiony obraz ![]() Lingwistyka zajmuje się inną dziedziną nauki, filologia to zgłębianie języka idealnie przygotowujące do pracy tłumacza gdyż to właśnie na filologii jest specjalizacja translatoryka gdzie ma się m.inn. filologiczny rozbiór tekstu, wstęp do translatoryki i inne przedmioty zawodowe... Poznawanie literatury jest nieuniknione jeśli uczysz się danego języka obcego, nie wiem jak to można pominąć ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jeżeli chcesz zostać tłumaczem,to lingwistyka będzie lepszym rozwiązaniem.Filologia to studia dla pasjonatów.Trzeba poświęcić masę czasu na literaturę,historię i masę zbędnych przedmiotów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Mnie się zdawało, że lingwistyka to jest nauka o samym języku - po prostu językoznawstwo. Język codzienny, konstrukcje, zróżnicowanie języka.
Sama chciałam na to iść, ale wydaje mi się to kierunkiem dla pasjonatów mających się z czego utrzymać. Nie wydaje mi się kierunkiem szczególnie przyszłościowym - nie jest to nawet typowo naukowa rzecz, nie prowadzi się typowych badań itp, tylko takie teoretyzowanie. Nauka języków obcych jest tam dodatkowo. Natomiast filologia przygotowuje do pracy tłumacza bądź nauczyciela. Wiem, że w jakiś sposób się rozróżnia te kierunki bardziej kulturoznawcze od tych prawie całkowicie językowych, ale nie mogę więcej o tym powiedzieć, brak mi informacji.
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Popatrz sobie na programy studiów obu tych kierunków - na UW na stronie anglistyki wśród celów tych studiów jest wymienione m.in. nauczanie języka (i chyba do tego głównie przygotowują te studia), a o tłumaczeniu nie ma nawet mowy. Poza tym spójrz sobie na specjalizacje: Specjalizacje do wyboru: a) językoznawstwo b) literatura i kultura brytyjska c) literatura i kultura amerykańska +ew. nauczycielska No i kto ma skrzywiony obraz? ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:46 ---------- Poprzedni post napisano o 00:44 ---------- Poza tym spojrzałam na stronę ILS na UW i widzę, że na lingwistyce mają też literaturoznawstwo... Więc bez obaw o wykształcenie przyszłych tłumaczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() wysmarowałam długiego posta, ale mi się skasował, więc w skrócie: peggy07, sama się nie znasz a mądrzysz się jak nie wiem. LINGUISTICS to nazwa zwyczajowa wszystkiego, co w naszym instytucie nie jest literaturą i kulturówką: od zajęć z fonologii generatywnej poprzez metodykę aż do językoznawstwa stosowanego, czyli TŁUMACZEŃ ![]() Tłumaczenia specjalistyczne (znajoma zrobiła z nich licencjat) to głównie kucie słówek. jak sama nazwa wskazuje, chodzi o teksty specjalistyczne, naukowe. medyczne, techniczne etc. Ja jestem studentką anglistyki a jestem na seminarium translatologicznym. Mamy trochę niezłych nazwisk i prawdziwych specjalistów więc sorry batory ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ale ona ma calkowita racje. Dla tlumaczy o niebo lepsze sa tlumaczenia specjalistyczne czy ewentualnie lingwistyka stosowana. Filologia do pracy tlumacza przygotowuje w znacznie mniejszym stopniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Rozumiem, że sama studiujesz anglistykę i za nic w świecie nie dasz się przekonać, że lingwistyka lepiej przygotowuje do tłumaczeń. Nie łudźmy się, nie każdy tłumacz będzie się zajmował tłumaczeniem literatury, więc szeroka wiedza o kulturze i literaturze nie jest niezbędna. Jednak sam język już jakąś wiedzę o kraju niesie, więc nie rób z osób z lingwistyki jakichś ignorantów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Owszem, lingwistyka lepiej przygotowuje do pracy tłumacza.
Ale jakby komuś chciało się wykonać te parę kliknięć myszką i wejść w program studiów, to by zobaczył, że nawet na lingwistyce czy tłumaczeniach jest literatura, jest historia, jest kultura. Np. na UW na lingwistyce 2 semestry kultura+historia i 3 semestry literatury (dla obu obszarów językowych). W ogóle mówienie, że takie rzeczy są niepotrzebne jest jedną z największych bzdur jakie w życiu słyszałam ![]() A nawet jeśli są niepotrzebne w samym tłumaczeniu, to jest też coś takiego jak zwykła przyzwoitość i mi by było aż wstyd uważać się za ,,tłumacza" i nie wiedzieć nic o kraju, którego język ma być moją specjalnością. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tu się zgodzę, ale myślę, że nie trzeba znać literatury aż w takim stopniu, w jakim jest omawiana na anglistyce. Poza tym niemożliwa chyba jest nauka języka, a przy tym całkowita ignorancja wobec kultury... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
peggy cały czas podkreślałam że mówię na swoim przykładzie i na siatce godzin
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nie na każdej filologii ang jest specjalizacja tłumaczeniowa. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Ile filologii skończyłaś że mówisz że jest literatury aż do porzygu?
I tak samo na lingwistyce - nie na każdej lingwistyce jest specjalizacja tłumaczeniowa, w ogóle jestem zdziwiona że niby na tak wielu jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I się tak nie dziw, wielu rzeczy jeszcze pewnie nie wiesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
A poza UW?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
No to ja słucham... To Ty coś mówiłaś o większościach:P Poproszę o listę wszystkich filologii ang i lingwistyk wraz ze specjalizacjami. Popisz się wiedzą, skoro twierdzisz, że ją masz
![]() ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Dobra, tak na serio - dla mnie EOT, powiedziałam, jakie mam zdanie, a autorka niech robi, co chce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Nie no to ja słucham ile filologii skończyłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Dla Ciebie to z 5
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i zapytam może tak - co ostatnio tłumaczyłaś, że wiesz, jak to działa? z jakiej dziedziny? filologia uczy dużej wrażliwości językowej. tak jak mówię, gdyby tłumaczenie było wkuwaniem formułek + słownik robiłby to google translator. z jakiegoś powodu ciągle jest niezbędny czynnik ludzki ![]() co to znaczy do obrzygania? na uw są 2 semestry literatury brytyjskiej i 1 semestr literatury amerykańskiej, no można się porzygać ![]() tak jak mówię mam zajęcia z panią która tłumaczy filmy, z tłumaczem przysięgłym, z tłumaczem tekstów naukowych, sztuk teatralnych... wszyscy po filo i wszyscy świetni. ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wyobraź sobie, że nie trzeba skończyć ani filologii, ani lingwistyki, żeby coś tłumaczyć (i to lepiej niż google translator), bo wyobraź sobie MOŻNA znać język bardzo dobrze z innych źródeł i ta cała teoria nie jest niezbędna, jeśli znasz się na danej dziedzinie. Ja teraz tłumaczę pewien tekst socjologiczny (w co pewnie i tak nie uwierzysz, patrząc na Twoją postawę powyżej). Nie jestem socjologiem, ale miałam nieco do czynienia z tą dziedziną. Moich osiągnięć tłumaczeniowych nie mam zamiaru tu wymieniać, bo chyba nie warto. ---------- Dopisano o 00:09 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ---------- A poza tym, nie widzę potrzeby studiowania przez 2 semestry literatury takiej czy śmakiej.. Czytam dużo i to, co lubię. Są też w tym różne "klasyki" literatury angielskiej i amerykańskiej i nie wiem w jaki sposób zrobiłoby ze mnie lepszego tłumacza przeczytanie tych kilku książek więcej. Poszerzam swoją wiedzę o to, czego potrzebuję i co mnie interesuje. Lingwistyka może dałaby mi jakieś teoretyczne spojrzenie na wiele rzeczy, które i tak umiem robić, tylko może dokładnie nie wiem jak to wszystko wygląda od strony podręcznikowej. A zresztą myślę, że lepszy tłumacz z pasjonata jakiejś dziedziny czy po prostu fachowca znającego język obcy bardzo dobrze niż z bezpłciowego absolwenta, który czytał tylko to, co wykładowca kazał... Bo to raz widziałam takie kwiatki w tłumaczeniach, że aż się nóż w kieszeni otwierał. Często były to tłumaczenia absolwentów anglistyki czy lingwistyki, nawet już nie pamiętam. Wiem, bo z racji swojej pracy (która jest moją dodatkową pracą) czasem poprawiałam te teksty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Dziewczyno, tłumaczysz jakieś biedne teksty użytkowe w internecie a my tu mówimy o tłumaczy przysięgłym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wyobraź sobie, że nie mówimy o tłumaczu przysięgłym (chyba że rozmawiasz sama ze sobą w tym wątku). Tłumacz nie równa się tłumacz przysięgły. A jeśli Ty mówisz o wyższości filologii nad lingwistyką, to tym bardziej jest to bzdura w przypadku tłumaczeń przysięgłych. A teksty XIX-wiecznych socjologów to dla Ciebie "biedne teksty użytkowe", na dodatek "W INTERNECIE" - no to to już z kosmosu wzięłaś. Gratuluję inteligencji. Myślisz, że poszłaś na tę swoją filologię i już jesteś nativem? Samooceny również gratuluję. Myślisz, że w tym kraju nie znajdą się osoby lepiej nadające się do tłumaczeń niż Ty, bo masz papierek anglistyki? Bez komentarza. Edytowane przez peggy7 Czas edycji: 2011-12-18 o 23:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() nie będę się kłócić o ważność czytania kultowych pozycji i GROMA aluzji do dzieł kultury, bo one pojawiają się wszędzie... bo tłumaczyć to nie sztuka, może to robić każdy, bo każdy prawie zna angielski w dzisiejszych czasach. patrz: napisy do filmów z internetu i ogrom krzaczorów i errorów które później badamy na zajęciach ![]() ale tłumaczyć i nie musieć się za swoje wypociny wstydzić - to już wyższa szkoła jazdy ![]() ![]() ![]() z literaturą brytyjską jest tak jak z polską - nie znasz romantyzmu, młodopolaków - nie rozpoznajesz tego, na czym jest dany naród ukształtowany, tozsamości... tak jak my mówimy wciąż swoimi wieszczami, tak oni mają Szekspira (głośna sprawa w związku z ostatnim filmem), Dickensa... zresztą jak tu mówić o tłumaczeniu, skoro do tłumaczenia potrzeba też świetnej znajomości polskiego ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A o tej znajomości polskiego to wyskakujesz jak Filip z konopi, jak to się ma tu do tematu? ![]() A w ogóle to nie wiem czemu ciągle się upierasz przy wyższości filologii, a lingwistyką (która pretenduje do kształcenia tłumaczy) GARDZISZ - wg Ciebie ten kierunek to jedna wielka pomyłka? Od tego w końcu zaczęła się dyskusja... No ale widać nie umiesz wyjrzeć poza swoją miłość do filologii, którą studiujesz ![]() ![]() Zamiast tu tryskać jadem użyjcie wyobraźni i sobie pomyślcie o różnych scenariuszach, jakie mogą doprowadzić do bycia dobrym tłumaczem (innych niż studia językowe w PL). Nie chcę tu swojej osobistej historii przedstawiać, ale nie chodzi tu o CAE i 3 lata w UK ![]() Poza tym, jak się nie ma drygu do pewnych rzeczy, to Święty Boże nie pomoże... Zobaczymy czy metodyka ułatwi Wam tłumaczenie w przyszłości. A na koniec polecam więcej wyobraźni - widzę, że macie bardzo wąskie pole widzenia, a to raczej pracy tłumacza nie ułatwia i nie poprawi jakości tej pracy. Pozdrawiam (wciąż znad biednego tłumaczenia użytkowego w Internecie buahahaha) Edytowane przez peggy7 Czas edycji: 2011-12-19 o 11:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czemu miałabym dyskredytować? to świetne studia, ale o INNEJ SPECYFICE. Boże. Cycki opadają w rozmowie z takim neandertalem jak ty. no ja już kończę, więc nie jestem tą samą osobą, a drabineczkę pozdrawiam! co do innych scenariuszy - mam przyjemność i zaszczyt mieć warsztaty z wybitnym tłumaczem A. Pomorskim, ale on włada 4 językami i ma szereg nagród... no i doktorat, więc pomimo niechęci do środowiska akademickiego jednak ciągle tu jest. i on zawsze podkreśla wagę pratyki i tego że sam studiował np socjologię... ale ilu jest takich pomorskich w pokoleniu? tak jak mówię - po co nauczycielom przygotowanie metodyczne? po co lekarzom studia medyczne skoro można być pasjonatem? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Śmiem wątpić ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:18.