|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1171 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Plotkowy wątek dziewczyn przyjaznych zwierzętom!
Cytat:
![]() Cytat:
Poza tym wlasnie dane osobowe. Ostatnio sie wkurzylam bo na jednej trza bylo podac swoj caly adres, uwazam, ze to przegiecie. Cytat:
![]() ![]() Nie ma za co ![]() ![]() Ja dziewczyny jestem zalamana. Juz nie mam sily poprostu. Nie dosc, ze okazalo sie, ze znow mam anemie i jestem chora i nie moge byc wege. Lekarz mi powiedzial stanowcze nie i wczoraj po prawie 5mcach walki zjadlam rybe i TZstal nade mna jak kat ![]() Od 2 mcy mam codziennie zawroty glowy, omdlenia etc. no i problemy z sercem. Od wczoraj nie jestem juz wege. Smutne,ale nic na to nie poradze. Bede jest tylko ryby choc to w ogole zadne dla mnie pocieszenie ![]() No, a zeby tego bylo malo to kupilam ostatnio sweter i dzis chcialam go uprac i mysle on sie tak kudlaci to jak go wypiore z reszta to wszystko bedzie zakudlacone i czytam te metke, a tam jakas angora rabbit hair. Mysle co to jest ? Wchodze i czytam http://pl.wikipedia.org/wiki/We%C5%82na - przeciez to idzie sie pochlastac kiedys ![]() Nie wiedzialam, ze nitki sie robi ze zwierzat tez ![]()
![]() |
![]() |
#1172 |
Zakorzenienie
|
Samanta ale nie wiem co Cie dziwi, przeciez chyba oczywiste jest, ze welna jest z owiec? Tyle, ze owce sa golone a nie zabijane aby otrzymac welne.
No chyba, ze masz na mysli, ze konkretnie angora otrzymywana jest w jakis morderczy sposob z krolikow? Tez sie kiedys nad angora zastanawialam ale nie znalazlam nic konkretnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiedzialam, ze angora jest z krolikow i nie wiem jak jest pozyskiwana z nich,ale moge sie domyslac ![]() Poza tym to jest najzwyklejszy sweter pod sloncem :/ i taki pech znow...
![]() |
![]() |
#1174 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie czy ktos orientuje sie jak pozyskiwana jest angora? Nie jest to wlokno wyjatkowo drogie wiec moze powstaje w sposob wtorny???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1175 | |
ma zielone pojęcie
|
Jak będę miała pieniądze, to kupię coś takiego. Ale na razie skazana jestem na chleb ze sklepu
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#1176 |
Zakorzenienie
|
też uważam Sam, że powinnaś iść do dietetyka, widocznie źle się odżywiasz, sama mówisz, że nie lubisz jeść i robisz to rzadko z "musu". musisz urozmaicić dietę, jeść większe posiłki, bogate w fasolę, buraki, ziarna, orzechy, soczewicę, groch. posypuj sałatki prażonymi na suchej patelni orzechami albo ziarnami słonecznika. jedz gorzką czekoladę. spróbuj placków (np z cukini - starta cukinia + szklanka mąki + mleko sojowe/woda i na patelnię), pieczone buraki albo sałatki ćwikłowe, zupa z soczewicy - genialna zimą, pasztet z soczewicy też genialny.
mówi Ci to osoba, która ma genetyczną tendencję do anemii, a jest na wegetarianizmie (teraz myśli o weganizmie) i ma świetne wyniki ![]() także niech nikt Ci głupot nie wciska, mięso nie jest świętym, zdrowym graalem, wręcz przeciwnie, udowodnione, że mięso to ciało obce w organizmie człowieka i powoduje szereg chorób.
![]() |
#1177 |
Wtajemniczenie
|
Ja też podpisuje petycje, i nikt dotychczas nie spamował...dopiero po petycji o kangurach pozyskiwanej z nich skóry i mięsa otrzymuje dużo meili właśnie z australijskiej strony która zajmuje się walką o prawa zwierząt ale są to przydatne informacje z różnymi petycjami. Też miałam obawy ale co do podawania danych....
Sam dziewczyny Ci dobrze radzą, vill jak zwykle mądrze pisze. Dużo ludzi jest wege, a każdy ma jakiś problem zdrowotny i jest obciążąny zaraz po narodzinach...a tak naprawdę to może Twoje omdlenia były spowodowane oczyszczaniem organizmu? ja nie jem mięsa długo ale przy oczyszczaniu czuje się tragicznie...i tak naprawdę żeby się oczyścić to musiałabym kilka lat nie jeść słodyczy, frytek...Ale u mnie było łatwiej bo ja nawet jako dziecko dużo mięsa nie jadłam, mój organizm nie był uzależniony od mięsa. Ale nie będę bawić się w doktora lepiej idź do specjalisty, ale piszę to żeby Cię pocieszyć, że niekonieczne stan Twojego zdrowia wynikł z braku mięsa w diecie. Fajnie, że nie jestem sama w przejściu na weganizm. Chatul, a ty dalej chcesz przejść? Ja po obejrzeniu wykładu Garego chce jeszcze bardziej, ser już odrzuciłam myślałam, że będzie najtrudniej ale chyba gorzej będzie z jajkami... bo uwielbiam pierogi, uszka, domowe ciasta... A w kuchni kryszny ludzi którzy jedzą jajka nie uważają za wegetarian... Biedne króliki, one są takie malutkie i pewnie bardziej się bolą golenia niż owce. Jak moje pupile się bały jak im golili sierść do sterylki albo pobrania krwi ![]() Na wiki piszą, że tych królików angorek jest bardzo mało więc może jakoś inaczej pozyskują??? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1178 |
Zakorzenienie
|
Emilka, jajka wcale nie tak trudno zastąpić!
![]() czyli sposób z musem jabłkowym, startym bananem, tofu z wodą, jajko w wypiekach to tylko konsystencja ![]() ![]() mi właśnie gorzej z serem ;/ ale u mnie przejście chcę, żeby było powolne. uczę się zastępować, myśleć "wegańsko" ;] czyli czym zastąpić mleko itd. w pieczeniu/gotowaniu udaje mi się na razie często zastępować mleko zwykłą wodą, co za różnica jak i tak piłam mleko 0,5% ;] oczywiście można też używać mleka roślinnego.
![]() |
#1179 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Link 1 przemyślenia o angorze Link 2 Link 3 angora O wełnie bez owijania |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1181 | |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Samantha7;31082803]Ja pospisuje,ale ostatnio tyle tego przychodzi, ze naprawde nie jestem w stanie wszystkiego podpisac.
Poza tym wlasnie dane osobowe. Ostatnio sie wkurzylam bo na jednej trza bylo podac swoj caly adres, uwazam, ze to przegiecie. Od 2 mcy mam codziennie zawroty glowy, omdlenia etc. no i problemy z sercem. Od wczoraj nie jestem juz wege. Smutne,ale nic na to nie poradze. Bede jest tylko ryby choc to w ogole zadne dla mnie pocieszenie ![]() /QUOTE] Ja też podpisuję. Wiem, że moje nazwisko może być widoczne, czasami również przez wyszukiwarkę, ale nie przejmuję się tym. To nie jest coś, co chcę ukrywać. Co do danych osobowych, nigdy nie podaję całościowo ![]() Sam, ja też polecam dietetyka bardzo. Sama miałam problemy z żelazem, po przejściu na wegetarianizm mi się polepszyło właśnie dzięki temu, że skonsultowałam swój jadłospis z dietetyczką. A ostatnio też mi było bardzo źle. Miałam wszystko od boli w sercu po drgawki. Nie wiedziałam, co się dzieje, strasznie się czułam, nie mogłam spać, kręciła mi się non-stop głowa, miałam nudności. Zadzwoniłam do lekarza z błaganiem o jakiś sensowny termin, ale nici z tego. Na szczęście, powiedziała mi, że może to być brak magnezu, wapnia bądź potasu i że mam jeść więcej tych rzeczy, co je zawierają, tak na wszelki wypadek, zanim zrobię badania. Rzuciłam się do sklepu po witaminy Solgar (nietestowane na zwierzętach) i zaczęłam jeść dużo owoców i warzyw (ostatnio tego nie robiłam, bo a to mi się nie chciało, a to za drogo, a to niesmaczne są zimą...) Minęło 4 dni i czuję się o niebo lepiej. Chyba faktycznie czegoś mi brakowało. Teraz mam zrobić badania krwi w tym kierunku i czekać na wizytę. Może u Ciebie też występuje brak jakiegoś ważnego składnika pożywienia? ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- Cytat:
![]()
Pomóż kociakom - kupuj na aukcjach charytatywnych na allegro: NADIR_stowarzysz, miauczykotek, Koty_sos, SosDlaZwierzat, TOZ_Szczecin, kocipazur_org, Nakarm zwierzaka jednym klikiem: www.pustamiska.pl www.poomoc.pl Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1182 |
jestę wieszczę
|
Melduję się
![]() ![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1183 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1184 | |
Zakorzenienie
|
Dzieki wszystkim za wszystkie rady
![]() Cytat:
No i wlasnie ja jesc nie lubie. chyba , ze sa to owoce tego moge jesc tony. Warzywa ostatnio mi tak zbrzydly, ze roslo mi w gardle jak je jadlam. Ja jestem ponad 12 godzin. poza domem. W robocie mam czas na banana i kanapke. Jak wracam do domu to jest juz pozno i nie chce mi sie stac przy garach wiec jem co kolwiek. Jak nie chodzilam do pracy to mialam wiecej czasu zeby sobie uprazyc jakies nasionka czy sie bawic w jakies pasztety. Nie mam czasu na gotowanie takich super odzywczych wegetarianskich potraw. Jedynie co to jadlam wlasnie duzo kasz i migdalow i rozepchalam sie tym tylko, a wcale mi to nie dalo jakiejs energii. Tofu juz nigdy w zyciu nie kupie bo poprostu nawet nie wiem jakbym je przyrzadzila to mi nie smakuje ![]() Tak naprawde nie mam dostepu do jakiejs duzej liczby gotowego jedzenia: falafele, kotlety sojowe, ktore mi tak obrzydly, ze patrzec nie moge i na sama mysl to juz mi niedobrze, kotlety warzywne, ktorymi tez sie przejadlam. Warzywa juz jak pisalam zbrzydly mi rowniez. Restauracje wege znam jedna sa tam takie ceny, ze raz na miesiac moge sie tam stolowac,ale nie kazdego dnia. Musze wyczaic jakiegos dobrego dietetyka i wtedy bede mogla zdrowo jesc i zyc. Narazie to nawet pisanie tego posta mi sprawia problem bo mam juz karuzele ![]() Czyli wychodzi na to, ze nie trzeba tego krolika obedzierac ze skory zeby miec ta nitke ![]() W moim swetrze jest tylko 20% tej angory reszta to jakis syntetyk. Ale nie kupie juz tego typu swetra mam wszystko zasiersciuchowane i jeszcze musze ten sweter recznie prac ![]() Ale fakt milusi jest nieziemsko ![]()
![]() |
![]() |
#1185 |
Zakorzenienie
|
Sami, ja rozumiem, ale uwierz, ja czasu więcej nie mam, żyję między jednym pociągiem a drugim, biegam od tramwaju do autobusu, wracam tak styrana, że podniesienie nogi to za dużo ;] stąd mega dużo rzeczy nauczyłam się robić "w sekundę"
pasztet to tylko ugotowane warzywa+soczewica/soja/ciecierzyca/groch z puszki i blender, jest jedzenie do kanapek czy jakiś placków na kilka dobrych dni, a robi mi się sekundę. placki z cukinii mój ostatni hit - starta cukinia, trochę mąki, wody, otręb i przypraw i na patelnię - mióóóóóód. pieczone buraki - wrzuc do piekarnika to tylko kilka przykładów. tu nawet nie chodzi o niejedzenie mięsa, bo wydaje mi się, że problem Sam jest ogólnie w Twoim podejściu do jedzenia. z mięsem czy bez będziesz miała niedobory - wapnia, żelaza, witamin, potasu. po prostu organizm domaga się porządnego jedzenia. i o to trzeba dbać, bo sama jak oleję i jadę na "szybkim żarciu" to mam bankową wizytę na pogotowiu, tak samo jak moja mięsożerna ciotka. i nie stołuję się w restauracjach-w końcu biedna studentka ;] a dostęp do wege jedzenie typowego jest jeszcze bardziej u nas utrudniony podejrzewam, niż w stanach ![]() jeśli chcesz być zdrowa Sami, to musisz zaakceptować jedzenie ;] to nie wróg, to coś, dzięki czemu funkcjonujesz, żyjesz i dobrze się czujesz, w dodatku może być smaczne ![]() jeśli nie jesteś weganką, to także w jajkach (koniecznie z hodowli otwartych bądź ekologicznych) jest bardzo dużo "powerowych" składników. musisz zadbać o swoją dietę, bo inaczej źle skończysz ![]()
![]() |
#1186 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja mleka nigdy nie lubilam, boli mnie po nim brzuch:/ sery uwielbiam...ale mam po nim mega wysyp!! dlatego powoli juz go prawie nie jem(fete i czasami w pizzy zolty:P) i wlasnie bardzo mi to sluzy, dlatego jajka tez chce wyrzucic z diety zobaczymy jak wtedy bede sie czula. mniam uwielbiam cukinie, w kazdej postacci. I placuszki z kazdego warzywa, ziemniaczane z marchewka albo pieczarkami:P Sam musisz eksperymentowac. Na rozne sposoby przyrzadzac warzywa, na necie jest tyle fajnych przepisow! ale ja np. szpinak jem prawie codziennie czasami, i warzywa na patelnie i mi nie brzydna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1187 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1188 |
Zakorzenienie
|
nie rozpada się, tylko lepiej zrobić mniejsze placki, bo ten przepis znalazłam i był na placora wielkości omletu - tego nie umiałam przewrócić i rozwalił się ;p ale takie już nieco większe spokojnie się robią
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1189 |
Lux Mundi
|
Bry, jestem i ja
![]() Zaniedbałam wizaż z uwagi na chorobę i śmierć w najbliższej Rodzinie... Chatul, olej lniany piję od jakiegoś czasu- łyżka stołowa rano i wieczorem-fajnie wyregulował mi m.in.pracę jelit ![]() Jestem nawykła do różnego rodzaju dziwnych specyfików od najmłodszych lat, więc smak mi nie przeszkadza. Jest to dobra alternatywa dla siemienia w formie zbożowego kisielu- nie trzeba stać nad garem i pilnować, żeby nie wykipiało ![]() Poza tym ma troszkę inne właściwości. Ważne żeby olej był dobrze pozyskiwany- nie może być gorzkawy! jeśli takowy posiadasz oznacza to, że słowo 'zimnotłoczony' to bullshit. Olej należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu miesiąca od dnia otwarcia. Po ok 2 miesiącach od otwarcia zachodzą reakcje, które powodują, że olej zamiast pomagać -szkodzi, wytrącają się szkodliwe substancje i olej jest toksyczny [!] Jeśli chodzi o właściwości jest to najlepszy sposób aby wzbogacić dietę we wszystkie omega- są one przyswajane na poziomie komórkowym aż w 50% ![]() Jeśli interesujesz się olejami w ogóle, ze swej strony polecam jeszcze olej z orzecha włoskiego- bardzo stymuluje układ nerwowy. Jedna z klientek mojej Mamy przychodzi i kupuje ten olej z myślą o córce, która w wypadku straciła smak i węch- to powolny proces, ale widać poprawę. Co do chleba- tak jak pisze hanusia, najlepiej piec samemu ![]() A automat do wypieku chleba nie jest elementem niezbędnym - u mnie sprawdza się dobrze piekarnik ![]() Petycję odnośnie psiaków podpisałam ![]() Sam, trzymaj się Kochana i zacznij dbać o siebie ![]() Dziewczyny mądrze piszą- kompetentny dietetyk, trochę dobrej woli i będziesz śmigać ![]() ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1190 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Teraz mam w ogóle fabrycznie zamknięty. Firmy Oleofarm, więc raczej dobry ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1191 | |
Lux Mundi
|
Cytat:
Nie ufam firmie Oleofarm- miałam od nich sok z aloesu, miał być naturalny, 100%- okazało się, że dodatkowo w składzie był również benzoesan sodu, kwas cytrynowy i sorbinian potasu. Poza tym były przypadki, że uczulił kilka osób ![]() Oleju lnianego z tej firmy nie piłam, ale po niekorzystnych doświadczeniach omijam tego producenta szerokim łukiem. A olej lniany piję ten ==> http://apteka. doz. pl/apteka/p57302-Olej_lniany_dieta_Dr.Budw ig__500_ml?gclid=COmutuSS la0CFUUPfAodYFhsmg A wracając do soku aloesowego i soków w ogóle, to mam sprawdzoną firmę [http://eko-medica.pl/] - soki są na prawdę 100% i to nie dlatego, że papier wszystko przyjmie... Poza tym nie są pasteryzowane- polecane dla alergików, diabetyków, kobiet w ciąży, malutkich dzieci. Z ich oferty piłam żurawinę, aloes, noni, malinę, czarny bez, aronię, rokitnik i pokrzywę. Czaję się teraz na mango [pod kątem oczu], różę i głóg. Poza tym ludzie piją, pomaga im to i wracają po jeszcze ![]() Olej z orzecha włoskiego ma szerokie spektrum działania. Jak wspominałam bardzo dobrze działa na ośrodkowy układ nerwowy, jest przede wszystkim bogatym źródłem vit. E, betakarotenu, lecytyny, mg, cynku oraz NNKT, pomaga też zwalczać stany przewlekłego zmęczenia, depresję oraz problemy skórne na bazie alergii. Wypróbowane oleje, m.in. kukurydziany, z pestek dyni, sezamowy czy też właśnie z orzecha włoskiego produkuje wielkopolska firma Vitacorn http://www.vitacorn.com.pl/
Edytowane przez Cindy28 Czas edycji: 2011-12-22 o 07:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1192 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
http://alma24.pl/produkt/142556031/olej-z-orzechow-wloskich http://alma24.pl/produkt/21515083/olej-z-orzechow-wloskich Któryś byłby odpowiedni?
![]() |
![]() |
#1193 |
ma zielone pojęcie
|
Ale tu cisza ![]() Jeśli kogoś to interesuje — reanimowałam mojego bloga kucharskiego. Tutaj nowy przepis: http://kotekucharzy.blogspot.com/2012/01/makarono-verde-ze-szpinakiem.html
![]() |
#1194 |
Zakorzenienie
|
no, cisza przeraża
![]() |
#1195 | |
Lux Mundi
|
Hello
![]() Coś Nam wątek chwilowo umarł;/ U mnie padła ładowarka do lapa, a później moje osobiste baterie ![]() Aktualnie wygrzebuję się z paskudnego przeziębienia ![]() Cytat:
Ale myślę, że jeśli znalazłabyś dobrą zielarnię, to są w stanie sprowadzić Ci olej takich firm, jakich potrzebujesz. Jako, że sparzyłam się na Oleofarmia, wybrałabym ten pierwszy olej. Dobrze byłoby też zerknąć na skład i zobaczyć z którego tłoczenia etc. ~~ Cieszę się bardzo, że reaktywowałaś bloga ![]() ![]() Od dziś jestem na diecie,więc nowe przepisy są na wagę złota ![]()
Edytowane przez Cindy28 Czas edycji: 2012-01-09 o 11:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1196 |
ma zielone pojęcie
|
Moje potrawy niestety dietetyczne nie są...
A byłoby to wskazane. Teraz myślę o tym jaką fajną, niskokaloryczną i smaczną imprezową przekąskę mogłabym zrobić. No i do tego tanią... Pomysłów niestety bark ![]()
![]() |
#1197 | |
Lux Mundi
|
Cytat:
![]() Dlatego poddaję je modyfikacji ![]() Jedyne co mi przychodzi do głowy w kwestii niskokalorycznych i niedrogich przekąsek, to koreczki ![]() Ewentualnie sałatki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1198 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1199 | |
Lux Mundi
|
Cytat:
żółty ser/feta, korniszon/kiszony, małe cebulki w occie, kukurydza [dobrze się nabija ![]() ![]() Z papryki bym zrezygnowała o ile to impreza 'zakrapiana'- skórki lubią się przyklejać i później pawie lecą ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1200 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:15.