|
|
#151 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: kombiwar - czy to się do czegoś nadaje w ogóle?
nie ogarniam :/ wam wszystko pięknie wychodzi a mi nic sie nie dopieka... robiłam dzisiaj pizze, 1 na tortownicy - nie dopiekło sie ciasto, ale wymyśliłyśmy z mama ze zrobimy na papierze do pieczenia.. ciasto od góry spieczone, od dolu surowe... no to zrobimy na foli aluminowej.. i co? gucio.. trzeba otworzyc lodówke i zrobic sobie kanapke :/
robiłam kiedyś ciasto.. upiekłam i zostawiłam, na drugi dzień przyszli goście,.. ja pewna ze mam ciasto kroje a tam ciasto surowe :/ co robic zeby tak nie było? piec w czymś specjalnym czy jak?
|
|
#152 |
|
Zadomowienie
|
ja mam podobne doświadczenie, dlatego nie lubie tego urządzenia a korzystać z piekarnika nie mam możliwości
jak próbowałam kiedyś zrobić ciasto tylko, że w całej misie kombiwarowej to też górę przypiekło a reszta surowa. Jedyne co dobrze wychodzi to pieczone udka kurczaka z ziemniakami pizza mrożona ze sklepu przyrządzona w kombiwarze za ciekawie nie smakuje
|
|
#153 |
|
Raczkowanie
|
ogólnie zastanawiam sie czy jeszcze kiedyś będę cokolwiek próbować piec ;/ bo bardzo mnie to zniechęca :/
|
|
#154 |
|
Zakorzenienie
|
Satie, Pyska, nie wiem
Ciasta w niższych temp. ale najpierw piekę normalnie, a później od góry przykrywam folią żeby się nie przypaliło i dół i środek zawsze dopieczony. |
|
|
|
|
#155 |
|
Zadomowienie
|
u mnie to ze starości już się starły zegary i temperatura i mam białe pokrętła nawet nie wiem na jaką temp. ustawiam zawsze na oko, natomiast jeśli chodzi o czas pieczenia zawsze kręcę na maxa bo tak najłatwiej odliczyć godzinę
a wracając do tych naklejek na kombiwar już w tym wątku wcześniej gdzieś pisałam może ktoś wie gdzie można kupić te naklejki z temperaturą i godziną?
|
|
#156 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama jak piecze ciasto, w połowie obraca je o 180 stopni, bo inaczej zawsze wychodzi surowy dół
|
|
#157 |
|
Raczkowanie
|
Ja ostatnio piekłam jabłecznik na raty
![]() 15 minut ciasto(spód), potem wysypałam starte jabłka z cynamonem i znów piekłam około 20 minut, posypałam kruszonką i wyłożyłam pianę z białek i dopiekałam kolejne 15 minut. Wyszło elegancko. Wiem, że jest z tym trochę zabawy i nie każde ciasto da się tak piec, ale nie mam piekarnika a ciasta lubię ![]() Dodam, że piekłam w 200stopniach |
|
|
|
|
#158 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny, próbowała któraś upiec w kombiwarze zwykłe ciastka? znaczy takie małe, pojedyncze?
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
Tak robiłam, chodzi Ci o takie wycinane z foremek? Bardzo smaczne wyszły.
|
|
|
|
|
#160 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dzięki za odpowiedź bo już się miałam poddać i załamać
|
|
|
#161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pamiętam ile minut, aż się upiekły i były złote. Tylko ja mam mały kombiwar, więc sporo tego nie weszło na raz - na kilka tur rozkładałam. |
|
|
|
|
|
#162 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#163 |
|
DobraRada-NieGłaszczGada.
|
Kochane, a ja kombiwara używam głównie do pieczenia kurczaka, udek z kurczaka, pałek i do podpiekania na następny dzień potraw, które poprzedniego dnia miałam z grilla - doskonale podgrzane i jednocześnie zachowujące smak i zapach, o ile wcześniej upieczone kąski pokropię oliwą
![]() Mam kombiwar z (kurcze, żebym nie pomieszała nazwy) halogenem - coś w tym stylu ![]() I tak np. całego kurczaczka (najlepszy do 1,5 kg włącznie) poprzedniego wieczoru porządnie myję, nacieram solą i oliwą - każdy jego zakamarek . Odstawiam na noc w misie, do lodówki. Następnego dnia rano myję dokładnie i wtedy dopiero przyprawiam wszystkim co mam pod ręką, a co się do tego nadaje Może być to wegeta, przyprawa do kurczaka, słodka papryka w proszku, sól, pieprz, sos sojowy, majeranek, bazylia,,, itd. - co kto lubi. Ja lubię pod skórkę wcisnąć gdzie-niegdzie plasterki czosnku.Kuraka skrapiam obficie oliwą i ponownie odstawiam albo do lodówki, albo zostawiam nawet w temp. pokojowej - wtedy lepiej "przechodzi" przyprawami. Związuję mu pięknie nóżki aby się nieprzyzwoicie nie rozkraczyły w trakcie pieczenia i aby równomiernie się dopiekały ![]() I potem do kombiwaru - mniej więcej ponad godzinkę, ok. 220 st. - praktycznie na maksa . Pamiętam o tym aby po ok. pół godzinie "zmienić kurakowi pozycję" - odwrócić go na drugą stronę (jeśli na początku plecki były pod lampą to teraz będzie grzać się brzuszek) ![]() Tak przygotowany kurczaczek wychodzi wyśmienicie, nie jest ani za suchy ani za bardzo rozlazły, skórka jest chrupiąca jak z rożna, wnętrze soczyste i smaczne ![]() Prawie identycznie postępuję z udkami, pałkami, skrzydełkami itd,.. tyle, że tych kawałków juz nie trzeba poprzedniego wieczora nacierać i oliwić, po prostu wystarczy to zrobić rano w dniu pieczenia - czasem jakieś 15 min. przed końcem pieczenia nakładam na udka plastry cebuli - aromat jest super.... Polecam ![]() Nie polecam natomiast tego urządzenia do ciast, bo wypróbowaliśmy z mężem przeróżne opcje i niestety - zawsze jedna strona dopieczona, spód zaś nie - i na odwrót ![]() Polecam do zapiekanek, pizzy i kurczaka, którego robię właśnie w kombiwarze w tej chwili ![]()
|
|
#164 |
|
Raczkowanie
|
Ja też nie piekę w nim ciast bo mi nie wychodzą
Ale do mięs jest rewelacyjny,często piekę w nim też żeberka lub szaszłyki ale to zawijam w rękaw bo inaczej lubi się wysuszyć
|
|
|
|
|
#165 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() Chciałabym kupić jakiś sprzęt, abym mogła smażyć bez tłuszczu, piec itp., itd..Zastanawiam się więc właśnie nad zakupem kombiwaru, lub patelni elektrycznej ?? Możecie mi pomóc? Co powinnam kupić ? Z góry bardzo dziękuje
|
|
|
|
|
#166 |
|
Raczkowanie
|
hej, jestem z krakowa i pare dni temu widziałam gazetke ze w realu w poniedzialek jest promocja na kombiwar za 99 złotych.
czekam z niecierpliwością
|
|
|
|
|
#167 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny jakiej firmy albo gdzie kupiony kombiwar polecacie? Boję się żeby nie kupić jakiegoś szajsu
|
|
#168 |
|
Przyczajenie
|
a zaglądacie tutaj? http://telezakupy.blogspot.com/ nie wiem czy wszystkie kombiwary sa takie same czy roznia sie czyms ale jesli ktos ma kombiwar to tam sa przepisy wlasnie dla tego urzadzenia : )
|
|
|
|
|
#169 |
|
Zadomowienie
|
Z kombiwaru najlepsze wychodzą udka z kurczaka i pizza, mniam
Ciasta też wychodzą dobre, tylko trzeba pilnować, by obie strony były dopieczone. Kombiwar należy traktować jako zwykły piekarnik Do gotowania (?) warzyw raczej nie polecam. W każdym razie jest to ogromna pomoc w kuchni, gdy pragniemy ograniczyć kalorie i przygotowywać posiłki beztłuszczowo
|
|
|
#170 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie,
od wczoraj jestem posiadaczką kombiwara firmy mpm. Szczerze mówiąc, po przeczytaniu wpisów na forum, powinnam napisać, że szczęśliwą posiadaczką. Jednak jestem zielona w kwestii gotowania czy pieczenia w tym urządzeniu. Przepisy z książeczki producenta nie oddają chyba w pełni możliwości maszyny. Rzucałam okiem na Wasze przepisy. Jedni piszą, że ciasta super, inni że nie dopiekają się. Pomóżcie!!! Jakie ciasta Wam się udały, poproszę o przepis. Sama mam super przepis na "sernik na śmietanie", ale nie wiem, czy kombi będzie w stanie zastąpić tradycyjny piekarnik. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#171 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
U mnie najlepiej wychodzą takie kruche ciasteczka i babka piaskowa Przepisy takie tradycyjne
|
||
|
|
|
|
#172 |
|
Konto usunięte
|
Czy ktoś z Was jest może szczęśliwym (?) posiadaczem kombiwaru Kalorik? Widzę, że reklamują go m.in. jako beztłuszczową frytkownicę. Robiliście może kiedyś w tym lub innym kombiwarze frytki bez tłuszczu?
|
|
|
|
|
#173 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!
|
Moja mama już kilka lat gotuje i piecze w kombiwarze
![]() Babkę piecze 40 minut, a wychodzi przepyszna! ale ona nic nie przestawia, folią nie przykrywa, nic i żadnego zakalca, czy surowego ciasta nie ma.Na dniach przeprowadzamy się z TZ do naszego M i dostałam własnego Ovena już nie mogę się doczekać przepysznego kurczaka
|
|
#174 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
posypuję przyprawą do ziemniaków, do tego keczup i mmmm
|
|
|
|
|
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawe czy wyjdą normalne, mrożone fryty ale upieczone bez tłuszczu w kombiwarze. Nie chce mi się za każdym razem wyjmować frytkownicy, grzac oleju - potem "pachnie" w całym domu
![]() W końcu te gotowe fryty są już lekko podpieczone. |
|
|
|
|
#177 |
|
Konto usunięte
|
Tylko, że te mrożone są już oblepione tłuszczem, najczęściej niezbyt dobrej jakości. Lepiej jednak robić po prostu z ziemniaków.
|
|
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie dlatego pytałam czy ktoś robił już z gotowców
Czasem najdzie mnie ochota na kilka frytek a muszę zużyć "zapasy" z lodówy ![]() Mi domowe frytki wychodziły takie flapowate :/ |
|
|
|
|
#179 |
|
Raczkowanie
|
a pytanie takie mam do osob ktore piekly w tym ciato? robicie to dodatkowo w foremce? bo kiedy ja pieke w nim chociazby ziemniaki, te ktore spadna z rusztu na dno sa surowe. do kombiwaru wklada sie ciasto w formie. i stawia na ruszt
|
|
|
#180 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!
|
Cytat:
najczęściej babkę robi ciasto, mikser miesza, potem Oven na 40 minut i ciasto gotowe. Zawsze, jak goście mają przyjść, a nic słodkiego nie ma, to bierze się za babkę i wychodzi palce lizać!!!Taką foremkę bierze, jakby miała piec w piekarniku. Do babki bierze tę z "kominkiem", zeby ciasto nie było surowe, Ziemniaczki też piekłyśmy, Lepiej je podgotować w mundurkach, bo inaczej będą piekły się z godzinę. I bez tłuszczu
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:40.

... zaczynam od nowa xD

pizza mrożona ze sklepu przyrządzona w kombiwarze za ciekawie nie smakuje

ale ona nic nie przestawia, folią nie przykrywa, nic