|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy?
moja teściowa to próbuje nas zmanipulować ale i tak robimy ostatecznie jak chcemy tylko ona jest nie zadowolona wręcz rozczarowana.. jeżeli chodzi o wódkę moja teściowa też nie pijąca ale za to naliczyła wódki za dużo chciała kupić 50 pólitrówek na 50 osób gdzie mamy sporo dzieci i będzie inny alkohol np. bimber ale i tak kupimy ile chcemy
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
To mój TŻ planuje kupić 120 półlitrówek na 60 osób, a też będzie dodatkowo inny alkohol i sporo osób niepijących. Wesele oczywiście jednodniowe. Nie sądzę, aby półlitra na osobę, to było za dużo, to raczej standard.
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
My mieliśmy pół litra na osobę, a i tak sporo zostało. Ale tak, to raczej standard. Z tego, co zauważyłam dużo osób liczy pół litra na osobę.
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie 0,5 na osobe trzeba liczyc.
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
Dokładnie. Sytuacja, kiedy na weselu skończyły się butelki jest chyba najgorsza.
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
A ile wydaliście lub planujecie wydać na cała uroczystość wraz z zabawą
|
|
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
my mniej więcej do 13 tysięcy zakładamy ale jeszcze nie wiemy ile ksiądz zażąda i czy pojedziemy w podróż poślubną...
a wy macie w planach podróż poślubną? jak tak to gdzie jedziecie? |
|
|
|
#39 |
|
Przyczajenie
|
do mojego ślubu kawałek czasu , jezcze. Bo nie jestesmy zaręczeni ( i nie spieszno nam do tego gdyż mam szkołe, a chciałabym tez trochę sama zarobić na wesele) ale myśleliśmy o pradze bo jest podobno bardzo sliczna. hmm... przeglądamy również często group.pl bo na prawdę jest wiele ciekawych rzeczy
|
|
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
my planujemy wydać około 16 tys
wesele ok 50 osób i nie do rana bo mało kto wytrzyma, cześć gości będzie z dziećmi a druga to starszyzna, myślimy że może do 24? sala 120 za os ale w tym napoje bez ograniczeń, 2 gorące posiłki i jeszcze dużo jedzenia na stołach plus tort a już był gdzieś ten wątek poruszany zaraz go odszukam może coś pomoże [COLOR="Silver"]---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=144146 |
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Ja jak zdecyduje się z TŻ to myślę ,że wcale bym nie chciała poprawin bo większość osób i tak nie przyjdzie a płacić trzeba więc bym wolała jechać za te pieniądze w podróż poślubną
No i bym chciała tylko cywilny, bez kościelnego bo nie czuję takiej potrzeby.. :P ale to się jeszcze okaże co i jak .. a bym przewidywała jakoś do 12 tys.
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Dołączam się do grona tych, którzy nie mają majątku do wydania na ślub i wesele. Z TŻ-em planujemy zaprosić ok. 50 osób i zastanawiamy się właśnie czy 10 tys. (ewentualnie nieco więcej - ale bez szaleństw) nam starczy
Z tymże ze sporych wydatków alkohol nam odejdzie - bo my najwyżej symbolicznie jakieś winko do obiadu.Cytat:
![]() A możesz podrzucić jakieś info o tym fotografie? Bo z tym będziemy mieć największy problem
Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2011-12-27 o 21:09 |
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Wyślę Ci, Lea, link do jego bloga na PW
Jasne, koleś nie jest Bóg wie jaki wspaniały i na pewno ma mniejsze umiejętności niż wypasieni fotografowie z 20letnim stażem za jedyne 5 tysięcy, ale na nasze skromne potrzeby spokojnie wystarczy no i koszt pakietu max(bodaj ślub, obiad weselny, plener, przygotowania) to, dla nas, 750 zł ![]() Dla Warszawy jest mnóstwo ślubnych ofert! Widziałam mnóstwo na kieckę ślubną, makijaż okolicznościowy, na manikjur i pedikjur, fryzjera, pierścionki zaręczynowe, fotografa, tort weselny (teraz na buzzindze jest! 109 zł za 3 kg torcika. Własnie to mamy, tylko mysmy utrafili wczesniejszą wersje tegoż 10 zł tańszą ). Że nie wspomne o wyjazdowych gruponach idealnych na podróż poślubną tak, jestem gruponowym maniakiem, ale dzięki temu oszczędziłam tysiaka na sukni, 200 zł na torcie, ze 300 zł na winach, 120 na koloryzacji i masce regenerującej włosy(ustrzeliłam niedawno, muahahaha ). Mam zamiar polować dalej ![]() My mamy zamiar zamknąć się w 10 tysiącach, ale to i tak horrendalna suma. Niepotrzebny nam taki duzy obiad, ale matka sie uparła, więc...lista gości zwiększyła się o 100%. Miało być ok 20, będzie ok. 40
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
Co innego jak płacą rodzice , bądź sie dozucaja.. bo jezeli miałabym sama placic za cała impreze i zapraszac tłumy ludzi .. bo ktos tam chce.. to bym gdzies to miala..
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
U nas się dorzucają tylko na szczęście,co nie zmienia faktu, że matka i tak swoje odwala. A to zaproszenia za wcześnie - nie ważne, że tata kolejny raz będzie koło Wielkanocy w PL, bo pracuje za granicą, nie ważne, że nam sie takie podobają - grunt, że nie ma koloru fioletowego na nich,a to zbrodnia nie do przeżycia. Zwariować mozna. A im bliżej ślubu, tym będzie gorzej
|
|
|
|
#47 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tego własnie bym nie chciała..boje się ,że u mnie będzie też z tym problem..a dokładnie ,że przyszła teściowa bedzie robić cyrki jak się dowie ,że chcemy tylko cywilny a nie wydawac kase na księdza ..;/ Boje sie ze bedzie gadac ze wszytskie jej dzieci miały i bla bla i rozpeta sie wojna.. |
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
My specjalnie wyjścia nie mieliśmy. TŻ stracił pracę, więc oszczędzamy co miesiąc niewiele. Zrezygnowaliśmy już z wesela na rzecz obiadu, stąd mnóstwo tych oszczędności o których pisałam. Mama więc postanowiła się dorzucić niewiele - miało być niewiele, wyjdzie wiele, bo jak sobie sama kupiłam suknię to focha strzeliła jak stąd do Kanady (przez allegro, taniocha. ta sie uparła na salonową. oczywiście fason sama se wybrałam, ale po co płacić za coś 1600 zł jak można mieć bardzo podobną za 400 zł?!). Stwierdziłam - dobra, w tym jednym ustąpię. resztę robię po swojemu, ale non stop słysze jakies komentarze właśnie: że a to welon nie taki, a to zaproszenia, a to coś tam, coś tam. Grrr
Potrzebującaciebie - jak sami będziecie sobie wszystko finansować to może się w pompkę cmoknąć. Nic Wam nie zrobi. Zyczę wytrwałości
Edytowane przez Gajaa Czas edycji: 2011-12-28 o 12:07 |
|
|
|
#49 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za organistę, klarnecistę i solistkę daliśmy 200 zł, więc też niedużo. Dekoracja kościoła wyniosła nas 150 zł, z nikim nie dzieliliśmy kosztów bo tylko my braliśmy ślub tego dnia, ale dekorowaliśmy tylko ołtarz, ambonę, nasze krzesła i nic więcej. |
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Książa niestety sobie liczą. W poprzednim kościele w którym się wywiadywaliśmy co i jak, ksiądz chciał 800 zł + dekoracja + nauki + kasa za te wszystkie świstki (odpis aktu bierzmowania, chrztu, czegos tam jeszcze). Spokojnie by wyszło ponad tysiąc.
Moja kosmetyczka mi opowiadała, że w kościele u miasteczku jej kolezanki czy jakoś tak, gdzie był jeden jedyny kościół, ksiądz liczył sobie bodaj 1500 zł. Teraz mamy kościółek na uboczu i ksiądz chce"cołaski" (+ dekoracja + nauki + kasa za te wszystkie świstki (odpis aktu bierzmowania, chrztu, czegos tam jeszcze))
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
My za ślub zapłaciliśmy 500 zł
dekoracje które były zrobione z kilku mieczyków 200 zł (w tym dniu były 3 śluby) nauki niby bezpłatne ale spotkanie z psycholożką 30 zł akt chrztu 50 zł u mnie TŻ za darmo bierzmowanie ja 25 zł TŻ 25 zł Zgoda na ślub w innej parafii 100 zł Opłata za nie granie przez organistę + zamówione przez nas skrzypce 350 zł I ani razu nie usłyszeliśmy 'co łaska'.
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
My dalismy 200 zł za nauki.
Zespół będziemy mieć za darmo - utalentowani przyjaciele O dekoracji nic jeszcze nie wiem. Całej reszcie też nie. koleżanka teraz brała ślub i wyciagała akt chrztu etc z tej samej parafii, z której ja będę - dała cołaski za jedno, a za drugie nic - bo zapomniała kasy z domu. Ksiądz był niepocieszony, ale wydał co trza ![]() kilka mieczyków 200 zł i to dzielone przez 3? ![]() Mam grupon na oczyszczanie ryjka przed ślubem! |
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Każda z par zapłaciła 200zł
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
to miałam na myśli
koszt dzielony na trzy wychodził 200 zł na parę. masakra jakaś |
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I założe się, że kwiaty pochodziły z ogrodu zakonnic
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
A ile czasu wcześniej wywiadywaliście sie o to ile par w Waszym dniu bierze ślub? tez mamy plan podziału kosztów i nie wiem kiedy księdza molestować
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miały być 4 ale w końcu były 3. Nie uzgadniałam nic z tamtymi parami, bo nie dało się nic zrobić po swojemu. Ksiądz nie pozwalał na dodatkowe dekoracje a kwiaty mogły być tylko od nich. Nawet rodzaju nie można było wybrać. To cud że się zgodziła na skrzypka. Ale i tak organista się wpieprzał i nie było mojego ulubionego kawałka
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale u nas nikt nie brał w tym samym dniu, więc bez większego znaczenia to było.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.

Z tymże ze sporych wydatków alkohol nam odejdzie - bo my najwyżej symbolicznie jakieś winko do obiadu.
), wina wyszły 18 zł/butla x 24 (bo zamiast wesela robimy tylko obiad na 5h i ok 40 osób), zaproszenia i biżuteria z allegro, obrączki przetapiane, restauracja 110 zł/osoba, bez Dja/orkiestry. Mamy też taniego i dobrego fotografa. Będzie w porzo