|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2011-11-29, 16:32 | #1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 31
|
Menu na imprezę
Macie może jakieś sprawdzone, szybkie, nie wymagające dużo czasu przepisy, co można podać na imprezie na ciepło i na słodko? Bo chciałabym zrobić coś więcej niż kupić chipsy i ciastka, ale tez nie chcę spędzić większości imprezy w kuchni.
|
2011-11-30, 08:43 | #2 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
|
Dot.: Menu na imprezę
Z ostatnich imprez, na których byłam mam takie obserwacje: powrót do tradycji i prostota. Kanapki zamiast "zimnej płyty" - były dosłownie hitem imprezy, wszyscy się zajadali. W dodatku można zrobić je w różnych wersjach - z mięsem, bez mięsa, na słodko, słono. U kumpeli hitem były szaszłyki z serami pleśniowymi, winogronami etc. Parówki w cieście francuskim - szybkie, bardzo proste, pyszne; pieczone ziemniaki z mięsem mielonym (podgotowujemy, kroimy na połówki, dajemy na to wcześniej podsmażone z cebulką mięsko, pieczemy, podajemy z dipem czosnkowym, posypujemy natką pietruszki - apetyczne, sytne, proste). Naleśniki - można przygotować dzień wcześniej, do tego farsz mięsny, składamy je w kwadrat, dajemy na to plasterek sera żółtego, zapiekamy, posypujemy jakąś zieleniną - same naleśniki zajmują nieco czasu, ale złożyć to tuż przed imprezą, a potem zapiec w czasie to kwestia minut.
|
2011-11-30, 11:04 | #3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-05
Lokalizacja: Miejsce, w którym coś tworzę ;))
Wiadomości: 286
|
Dot.: Menu na imprezę
Proponuję trójkąciki z ciasta francuskiego nadziewane fetą i szpinakiem i do tego dip czosnkowy.Przepis: paczka mrożonego szpinaku (liście) ok. 400 do 500g kostka fety tej niebieskiej do tego wrzuc jedno surowego jajko i zabek czosnku przecisniety i troche pieprzu. Wymieszaj farsz. Na tą porcję farszu przypada 2 opakowania ciasta francuskiego, ktory kroisz na kwadraciki i nadziewasz farszem. I upiec 20 minut. Ok. 30 sztuk trojkacikow wyjdzie. I super sałatka szybka i prosta. Ugotowany brokuł pokroić w kostkę, wrzucić puszke kukurydzy, na patelni udus filet z kurczaka ( 1 pojedynczy duzy wystarczy) przyprawiony przyprawa do kurczaka i do tego jeszcze 2 paczki makaronu z zupek chinskich zalej 1,5 szkl. goracej wody i pozostaw pod przykryciem az wystygnie i potem wymieszaj. Udka z kurczaka mozesz upiec, wstawisz je 1,5 h wczesniej zanim goscie przyjda.
|
2011-11-30, 17:12 | #4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 31
|
Dot.: Menu na imprezę
Wielkie dzięki za podrzucenie pomysłów Już myślałam, że zostanę z tym sama. Podobają mi się parówki w cieście francuskim, a sałatkę zrzucę na głowę chłopakowi, bo ja nie jadam. Tak, no i kanapki może też rzeczywiście szybko się zrobi
A co myślicie o skrzydełkach zapiekanych zamiast udek? Jest sens? Czy tyle samo pracy co przy udkach, a nikt się nie naje? |
2011-12-01, 11:54 | #5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 445
|
Dot.: Menu na imprezę
Moim zdaniem skrzydełka to będzie lepszy pomysł. Myślę że udek ludzie mogą się bać...że nie zjedzą na raz (zwłaszcza kobitki), więc w tym wypadku raczej postawiłabym na skrzydełka. Fajnym pomysłem na przystawkę są też ślimaki z tortilli- placek smarujesz jakimś serkiem kanapkowym, kładziesz na to liść sałaty, plastry szynki, sera, może być jeszcze jakieś warzywko i zawijasz to wszystko w rulon. Później ostrym nożem kroisz rulon w krążki, które wyglądają jak ślimaczki. Zawsze kiedy przygotowywałam coś takiego, zaraz obok kolorowych kanapek cieszyło się wieeeelkim powodzeniem Oprócz tego w minutkę można przygotować krakersy posmarowane jakąś pastą, zrobioną własnoręcznie albo kupną ewentualnie kupić w sklepie spody do babeczek i nałożyć na nie dowolny farsz...ja kiedyś zrobiłam paprykowy. Zachęcam do połączenia smaków słodki-słony (w przypadku dwóch ostatnich propozycji) bo to jest zawsze jakaś alternatywa i miła odmiana w stosunku do chipsów czy paluszków
__________________
Nasz Żuczek 01.02.2011 inż
|
2011-12-01, 16:26 | #6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 4 722
|
Dot.: Menu na imprezę
Ja często robię takie mini zapiekanki - idealne jeśli zostały jakieś bułki czerstwe, których nikt nie ma ochoty zjeść najpierw robię masło czosnkowe - miękkie masło mieszam z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wsypuję paprykę słodką w proszku i mieszam dokładnie. Takim masełkiem smaruję bułki poporcjowane na mniejsze kawałki, takie na jeden albo dwa kęsy, posypuję tartym serem mozzarella i do piekarnika idealne na ciepło jak i zimno.
Świetne są też krążki cebulowe - w misce mieszam mąkę, jajko, troszkę papryki słodkiej w proszku i rozrzedzam piwem. W takim cieście maczam krążki z cebuli i wrzucam na głęboki olej idealne z dipem czosnkowym. Tanie, bo potrzebna jest tak naprawdę tylko cebula a wszyscy się zajadają |
2011-12-01, 20:59 | #7 |
astro-loszka
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 7 507
|
Dot.: Menu na imprezę
Kiedyś na domówkowego sylwestra przyniosłam ogromny gar chińszyzny własnej roboty (pierś kurza w kostkę, warzywa chińskie z mrożonki, przyprawy typu pięć smaków, imbir, czosnek i sos sojowy, wszystko wymieszane z ryżem), potrawa świetnie się sprawdziła jako ciepłe danie, goście zjedli wszystko, wylizali gar do czysta i żądali kolejnych porcji
Na innej imprezie w charakterze ciepłego dania występowały naleśniki - oddzielnie były podane placki i dwa różne farsze: z mielonego mięsa a la chilli con carne oraz wegetariański, serowo-szpinakowy. Goście sami nadziewali sobie placki i zwijali w naleśniki. Zawsze sprawdzają się mini kanapeczki, koreczki z sera i czegoś kwaśnego, śliwki owinięte w plaster boczku i zapieczone, pomidory z mozarellą, jakieś sałatki
__________________
Kpię i o drogę nie pytam. |
2011-12-01, 21:09 | #8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-09
Wiadomości: 5 462
|
Dot.: Menu na imprezę
a to ma być impreza z alkoholem?
1. tosty o ile masz toster, jak nie to pojedynczy chlebki/bułeczki zapiekane w piekarniku 2. sajgonki 3. makaron z sosem szpinakowym 4. ciasto francuskie nadziewane serem i berlinką 5. zapiekane oscypki z żurawinowym dżemem 6. kanapki 7. zapiekanka ryżowa z warzywami, mięsem... |
2011-12-02, 13:37 | #9 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2011-11
Lokalizacja: ...
Wiadomości: 1 679
|
Dot.: Menu na imprezę
pasta z awokado, czosnku i limonki..... PYCHA
super dodatek do chipsów, paluszków i do jedzenia palcami przepis 1 awokado, przekroić na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórkę, pokroić a następnie ugniatać widelcem na papkę i do miseczki czosnek przez praskę i jeszcze tak nożem pojeździć po nim żeby też był starty na pakę, posolić wtedy puści sok i będzie płynny i do miseczki do tego wycisnąć sok z całej limonki i doprawić do smaku można dodać chilli dla zaostrzeni ważne żeby było wszystko jak najdokładniej przetarte |
2011-12-14, 10:29 | #10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-11
Wiadomości: 36
|
Dot.: Menu na imprezę
Proponuję zamówić pizze i piwko.
|
2011-12-26, 19:45 | #11 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 226
|
Dot.: Menu na imprezę
Widziałam ostatnio fajną rzecz w charakterze przekąski - do foremki na muffinki wkładasz po plasterku szynki w każdą "dziurkę", do środka wbijasz jajko i wsadzasz do piecyka. Jak się upiecze - masz fajnie wyglądające sadzone jajka w szynce
__________________
https://wizaz.pl/Mikroreklama |
2011-12-26, 21:25 | #12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 836
|
Dot.: Menu na imprezę
u mnie zawsze sprawdza się "żelazny" zestaw: ciasto francuskie, mozarella i ....parówka
ciasto kroję na kwadraty, do środka kilka krążków parówki, mozarella, zwijam w kopertę, piękę 20 minut/200c szybko, tanio,pysznie, dobre też na zimno |
2011-12-27, 20:49 | #13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 251
|
Dot.: Menu na imprezę
mówię na to 'suflaki' ale tak naprawde to zwykly filet z kurczaka pokrojony w dluzsze paski i nawiniety na dluga wykalaczke jak szaszlyk. oczywiscie wczesniej zamarynowany w ulubionych przyprawach - u mnie bazylia i slodka papryka, plus gotowa mieszanka do kurczaka. i do tego sos czosnkowy. piec w rekawie foliowym, 160 st jakies 15 min. u mnie hit
|
2011-12-28, 12:06 | #14 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Menu na imprezę
Ja też myslałam nad tym co można przyrządzić na imprezę i sałatka gyros jest ok Różne przekąski z ciasta francuskiego też jak najbardziej. Polecam koperty z ciasta francuskiego z salami i żółtym serem Ale dodatki mogą być wg uznania Praktycznie wszystko tam można włożyć ;D
__________________
Nigdy nie jest za późno stać się tym czym mogłbyś się stać. George Eliot Człowiek ma w życiu albo wymówki, albo wyniki. Jack Canfield i Mark Victor Hansen |
2011-12-28, 14:21 | #15 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 1 671
|
Dot.: Menu na imprezę
ja robię takie zawijasy z ciastka francuskiego z serem kozim i pesto (wycinam trójkąciki z ciasta, każdy trójkącik smaruję pesto, nakładam kawałek sera koziego, zawijam, smaruję na wierzchu rozbełtanym żółtkiem i do piekarnika). Polecam przygotować także półmisek serów i oliwek, położyć przy tym wykałaczki i każdy wcina kiedy ma ochotę. Robiłam też pieczarki jako przystawkę czyli : obcinasz nóżki pieczarkom, siekasz na drobno. Posiekane nóżki mieszasz z bułką tarta i przyprawami (wedle smaku) oraz ze startym serem, taką mieszankę wkładasz do pieczarek (na miejsce nóżek) i wrzucasz na patelnie, smażysz z obu stron.
Możesz też zrobić faszerowane jajka, ale z tym jest trochę więcej roboty. Albo grube paluszki słone owinięte w szynkę parmeńską - pychota. Albo kawałek świeżego ogórka, jeden paluszek krabowy, kawałek papryki kładę na dużym kawałku szynki i smaruję majonezem, szynkę zawijam i spinam wykałaczką. A i jeszcze mój ukochany specjał : na tarce o drobnych oczach ścierasz ser żółty, mieszasz z dużą ilością czosnku i z małą ilością majonezu (by dip się 'zbił') i nakładasz na krakersy, a na każdy tak przygotowany krakers nakładasz kawałek orzecha. Pyszne A z szybkich sałatek polecam : ser feta pokrojony w kostki (może być niedbale), ananas pokrojony w kostkę, dużo majonezu i dużo czosnku. |
2011-12-29, 18:21 | #16 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 48
|
Dot.: Menu na imprezę
dobry jest łosoś jako przystawka i smażony camembert z żurawiną
|
2015-11-12, 19:27 | #17 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2015-01
Wiadomości: 2 049
|
Dot.: Menu na imprezę
Żeby nie tworzyć nowego wątku podepnę się pod ten
Robię imprezę z alkoholem dla znajomych, w sumie 13 osób (7 panów, 6 pań) i zastanawiam się czy starczy jedzenia, pomożecie ocenić? - sałatka z makaronem i tuńczykiem - pomidory z mozzarellą i bakłażanem - sałatka owocowa - sałatka śledziowa - ciasto - paluszki - wędliny(szynka, kabanosy, ser) - na ciepło kurczak z warzywami Oprócz tego jedna koleżanka ma przynieść koreczki mini hamburgerki, a druga paszteciki z pieczarkami i szpinakiem. Sałatek chcę przygotować po jednej misce bez opcji dokładania. I jeszcze nie wiem ile kupić filetów z kurczaka do dania na ciepło - ma być z kukurydzą, czerwoną fasolą, pomidorami, doradzicie?
__________________
2020: 41/52 WWCz: 25/25 Za rok będziesz żałowała, że nie zaczęłaś dzisiaj Zapisz
Edytowane przez muszynianka26 Czas edycji: 2015-11-12 o 19:45 |
2015-11-19, 17:41 | #19 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2015-10
Wiadomości: 45
|
Dot.: Menu na imprezę
jasne ze wystarczy oczywiście zalezy w jakich ilościach to podasz. Ja na imprezy cześto robię parówki z cieście francuskim, sałatkę gyros, a do mięsa jakieś ziemniaki. W niektórych sklepach można znaleźć takie fajne ćwiartki ziemniaczane z przyprawą chili.
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.