|
|||||||
| Notka |
|
| Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ekstrakcja ósemek...
Cytat:
Same przygotowania do świąt to będzie Tobie okres najgorszy po ekstrakcji. Myślę że nawet nosząc aparat nic się nie stanie jak poczekasz tydzień.
|
|
|
|
#2792 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No właśnie nie poczekam tydzień, tylko miesiąc Ale i tak mam radochę, że przełożyłam
|
|
|
#2793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ekstrakcja nie zając nie ucieknie.
|
|
|
|
#2794 |
|
Zadomowienie
|
Ja już po usunięciu pierwszej ósemki
Dostałam antybiotyk i ketonal, którego na szczęście nie było potrzeby brać. Nie powiem żeby w ogóle mnie nie bolało, ale był to ból, który dało się wytrzymać. Po 12 godzinach pojawiła się opuchlizna i utrzymuje się cały czas. Przykładam sobie lód, ale to nic nie daje Dodatkowo wkurza mnie nitka, która pałęta mi się pod językiem A zdjęcie szwów dopiero 29.12. Sam zabieg na totalnym luzie. Chyba faktycznie to znieczulenie ma jakieś właściwości uspokajające i przeciwlękowe Byłam bardzo ciekawa co i jak będzie robić, ale mało widziałam bo pani chirurg tak trzymała rękę, że zasłaniała mi cały widok Jak już wyrwała mi tego zęba to tylko powiedziała, że dziwny. Hm. Myślałam, że dostanę go na pamiątkę, chciałam zobaczyć chociaż jak wygląda, ale jak założyła szwy to zęba już nie było ![]() Mam nadzieję, że do świąt opuchlizna zniknie
|
|
|
#2795 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć.
Mi wyrosły 4 ósemki, najgorsza jest ta górna po lewej stronie żyć mi nie daje. Po nowym roku wybiorę się do stoma niech coś poradzi. Pewnie i tak czeka mnie wyrwanie a ja już koszmary u dentystów przechodziłam
|
|
#2796 |
|
Przyczajenie
|
witam wzystkich od pewnego czasu boli mnie prawa gorna osemka i czytam wasz temat bo chce sie jak najwiecej dowiedziec poniewaz mam zamiar sie jej pozbyc juz kiedys czytalam ze 8 trzeba wyrwac , ale ostatnio daje mi sie fest we znaki a najgorsze sa zmiany temperatury jak wejde do chlodniejszego albo zbyt goracego pomieszczenia to jak chwyci bol to po scianach mozna chodzic na szczescie po jakims czasie odpuszcza ale tak sie nie da zyc
![]() i chcialabym zapytac czy jest mozliwosc zrobienia tego pod narkoza na nfz? bo ja panicznie boje sie dentystow bo jak bylam ostatnio to 2 znieczulenia na mnie na 1 zab wogole niezadzialaly i po meczonnym wyrywaniu pekajacego zeba wyszlam blada i slaba i juz wiecej nieposzlam do dentysty |
|
|
|
|
#2797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2798 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
wiec jednak wolalabym zeby moja osemeczka zajal sie ktos wykwalifikowany dzis dowiedzialam sie od kolezanki ze jej znajomy dostal od naszej dentystki( ta co rwie zeby dzieciom na zywca) skierownie na wyrwanie 8 bo ona sie tego niepodejmoje i najpierw dala mu recepte na antybiotyk i ze ponoc robia to w grudziadzu wiec niedaleko mnie i ponoc dali mu znieczulenia i glupiego jasia i ponoc niewiele z tamtego zdarzenia pameta wiec bylabym rada gdyby i ze mna tak bylo bo jesli chodzi o dentystow to panikara ze mnie :-( ,bylam dzis u niej ale jej niebylo wiec ide jutro jak co to wam napisze czy dostalam skierowanie pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
|
#2799 |
|
Rozeznanie
|
Cześć!
![]() We wtorek miałam usuniętą lewą dolną ósemkę. Sam zabieg niemiło wspominam, dentystka trochę musiała się namęczyć z wyrwaniem, ale nie o to chodzi. Dostałam znieczulenie i do dnia dzisiejszego nie puściło. Mam odrętwiały kawałek brody i wargi. Czy da radę coś zrobić, aby tego znieczulenia się pozbyć?
|
|
#2800 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i nie martw się na zapas!
|
|
|
|
|
|
#2801 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: szpara/y miedzy zębami
Witam Was wszystkie serdecznie
![]() Nawet nie wiecie jak moje nastawienie co do moich ząbków się zmieniło .Ja mam okropny problem. Mam 18 lat i ogromną przerwę między "jedynkami" i wcale nie przesadzam. Do tej pory sądziłam, że nic już z tym nie da się zrobić, bo na aparat mnie nie stać, więc już się pogodziłam z tym. Aż to taka miła wiadomość mam nadzieję, ze uda mi się częściowo choć trochę zmniejszyć tą przerwę, bo wiem, że całkowicie to jest niemożliwe, ponieważ jak już wspomniałam moja przerwa jest gigantyczna(nawet jej nie będę mierzyć), ponadto są one lekko wysunięte z czego lewa dużo bardziej.Jedna z Nas posiadaczek takowych ząbków napisała, ze poprawić można to uciskając ząbki. U mnie to jest tak, ze jak przed chwilą tak zrobiłam( wcale nie mocno) to mnie dziąsło bolało, a teraz jak językiem dotykam miejsca ze zębem to mam takie dziwne uczucie jakbym się ruszał. Prosiłabym o jakąś pomoc czy w związku moją dużą przerwą i tym wysunięciem jedynek kompozyt jest możliwy ( tylko taką opcję dopuszczam, żadne licówki)
|
|
|
|
|
#2802 |
|
Przyczajenie
|
Masz dość duże jedynki więc można spróbować kompozytem coś zdziałać tylko wtedy te jedynki będą jeszcze większe a to już nie będzie wyglądało. Zastanów się nad założeniem licówek kompozytowych na 1 i 2 . Kompozytowe są o połowę tańsze niż porcelanowe. Ja na twoim miejscu wzieła bym nawet kredyt i założyła aparat. U mnie udało się szparę zakleić kompozytem i pierwszy widok moich nowych jedynek BEZCENNY. Teraz cały czas się uśmiecham i nie odwracam głowy gdy do kogoś mówię. Wyżej znajdziesz moje zdjęcia. Powodzenia pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2803 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję bardzo
Niestety dalej trzyma ale uzbroiłam się w witaminy i codziennie je łykam, oby pomogło Pozdrawiam.
|
|
#2804 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem zmartwiona, bo chyba mnie to czeka.
Dwie górne ósemki się dziwnie wyrzynają. Jedna naciska na 7dmkę, nie ma jak wyjść, tylko spory kikut w dziąśle wystaje. A z drugiej strony jakiś taki mały guzek mi się pojawił też nad zębami, jest biały, więc chyba to ząb. Gdzie się pierw wybrać? Na jakieś konsultacje, do chirurga szczękowego? |
|
|
|
|
#2805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2806 |
|
Zakorzenienie
|
mam rtg panoramiczne ale rok temu robione. widać już tam ósemki.
będę szła na uniwersytet medyczny chyba do chirurga, tylko boję się że mi powiedzą to za 2 tygodnie wyrywamy, a sesja przecież. też Was bolała głowa często? |
|
|
|
|
#2807 |
|
Zakorzenienie
|
RTG jest ważne do roku czasu, więc dobrze by było mieć nowe. Zwłaszcza, że przez ten czas ósemki zaczęły o sobie dawać znak. Zmusić Cię do wyrywania nie mogą, więc spokojnie możesz odmówić i powiedzieć, że chcesz to załatwić po sesji. Tylko z planowaniem terminu tak dużo do przodu może być problem bo nie możesz mieć w tym czasie okresu.
|
|
|
|
|
#2808 |
|
Zakorzenienie
|
No dzisiaj to mnie pół twarzy rwie, więc muszę szybko się zarejestrować na konsultacje.
|
|
|
|
|
#2809 |
|
Przyczajenie
|
U Ciebie wyszło idealnie
![]() Wiem, że mojej szpaki całkowicie nie zakryję, myślałam nawet o częściowym. Kredytu na razie wziąć nie mogę ponieważ jeszcze się uczę. Dziękuję. |
|
|
|
|
#2810 |
|
Raczkowanie
|
Witam a ja już na jednej konsultacji byłam, chciałam usunąć ósemki na nfz ale pan doktor stwierdził że one mi nie przeszkadzają , ewentualnie usunie mi lewą jak zdejmę aparat bo z aparatem to nie da rady i błędne koło, nie pozbędę się 8 to nie ułożymy dołu bo cholerne wyrzynające się 8 wszystko krzywią i nie możemy zdjąć złomka. Tak więc jestem zmuszona iść prywatnie, na lewą 8 umówiłam się na 23 stycznia, ile mnie to będzie kosztować okaże się jeszcze, mam nadzieje że nie więcej niż 400 zł. Jak już będzie po wszystkim to dam znać. Pozdrawiam cieplutko
góra aparat bezligaturowy 15-02-2010 dół 31-05-2010 koniec przygody z aparatem 21-11-2012 foto #1752 .....bo każdy ma swojego anioła i jest dla kogoś aniołem... |
|
|
|
|
#2811 |
|
Przyczajenie
|
Możesz spróbować zakleić boki kompozytem. Ja nie jestem dentystą więc nie wiem jak to będzie wyglądało. Moja pani dentystka najpierw zakleiła mi diastemę zostawiając maleńką szparę bo się bała że będę mieć za duże te jedynki i z lekką szparę naprawdę fajnie to wyglądało . Zapytaj paru dentystów co oni myślą na ten temat może będzie się dało coś zrobić. Wiem po sobie jaki to jest ból mieć diastemę choć moja miała 2 mm. Pozdrawiam i nie trać nadziei bo napewno trafisz na normalnego dentystę tak jak ja.
|
|
|
|
|
#2812 |
|
Zakorzenienie
|
No nie gadaj, że jeszcze problemy z usuwaniem na nfz. Jasna cholera, co się dzieje z tą Polską...
|
|
|
|
|
#2813 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem jak jest gdzie indziej ale tu u mnie okazuje się że tylko jeden doktorek ma podpisaną umowę z nfz , a reszta tylko prywatnie :-(
Może ja mam tylko takiego pecha... a może to znak że mam do niego nie iść ;-)
góra aparat bezligaturowy 15-02-2010 dół 31-05-2010 koniec przygody z aparatem 21-11-2012 foto #1752 .....bo każdy ma swojego anioła i jest dla kogoś aniołem... |
|
|
|
|
#2814 |
|
Zakorzenienie
|
Na NFZ są z tym problemy. Ja miałam tylko jedną usuwaną na NFZ, bo bolała. Reszta, mimo że się pchała na inne zęby, a jedna pod siódemkę wchodziła nie kwalifikowały się do usuwania ze względów chirurgicznych - nie bolało i nie było stanu zapalnego. Powiedzieli, że tylko ze skierowaniem od ortodonty mi usuną, a do ortodonty poszłam ale do prywatnego gabinetu dwa lata później (takiego który nie ma z NFZ podpisanej umowy) i zęby usuwałam też prywatnie. Przynajmniej nie stałam w kolejce i nie czekałam na termin.
|
|
|
|
|
#2815 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za te słowa
one mi bardzo dużo dają. Jeśli chodzi o moją"szparkę" to nawet częściowe jej usunięcie będzie mnie bardzo cieszyło, bo nie jest to wcale mała "wada". Jeszcze raz bardzo dziękujęEdytowane przez mini15 Czas edycji: 2012-01-09 o 18:27 |
|
|
|
|
#2816 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zęby - brak "dwójek" jak skorygować usmiech???
hej a mam do ciebie pytanie , powiedz jak to wygladalo jak mialam zalozony aparat i miedzy jedynka a trojka mialas szpare :/ musialo to niezbyt ladnie wygladac ? czy moze mialas zamocowane do aparatu jakies sztuczne zęby, zeby zretuszowac te szpary ?
|
|
|
|
|
#2817 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Zęby - brak "dwójek" jak skorygować usmiech???
kingaiaga - tak niezbyt ładnie.. szpara byla ogromna. i starałam sie śmiać bez otwarcia ust, w sumie do tej pory tak robie.. ale wiesz zakładał mi orto łańcuszek to troche mniej to było widać .. ale czas zlecial ii pokaze ci postepy
prawie juz nie widać.
Edytowane przez ejzii Czas edycji: 2012-09-23 o 15:19 |
|
|
|
|
#2818 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wyrwana ósemka, co jeść i kiedy?
Hej, byłam w zeszły czwartek na wyrwaniu kolejnej ósemki. Tym razem obyło się bez zabiegu. Do chirurga szłam jak a ścięcie głowy... a tu raz dwa i po wszystkim. Od razu wróciłam do domku po wizycie. Przespałam 4 godziny. I NIC mnie tym razem nie bolało... A po ostatnim miałam dość wszystkiego.
Niestety kolejne 2 ósemki + dziewiątka to już zabieg z rozcinaniem
|
|
|
#2819 |
|
Raczkowanie
|
witam,
pół roku temu miałam wyrwaną niewyrośniętą ósemkę, i przyznam, że wyrywanie nie bolało, ale w nocy ciężko było spać, po prostu niekomfortowo no i wolałam jeść jogurty tak nawet na wszelki wypadek zeby wszystko ladnie sie zagoilo a teraz muszę wyrwać kolejną, tylko ta 8 jest wyrośnięta, i nie wiem czemu ale boję się, że może boleć i że opuchlizna będzie jakaś bardzo widoczna, w sumie poprzednio nie mialam prawie wcale więc chcę się dowiedzieć czy któraś z was ma doświadczenia z wyrywania ósemek wyrośnietych i niewyrośnietych jednocześnie? I które były dla was gorsze
|
|
|
|
|
#2820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.

Same przygotowania do świąt to będzie Tobie okres najgorszy po ekstrakcji. Myślę że nawet nosząc aparat nic się nie stanie jak poczekasz tydzień.

Ale i tak mam radochę, że przełożyłam 
Dostałam antybiotyk i ketonal, którego na szczęście nie było potrzeby brać. Nie powiem żeby w ogóle mnie nie bolało, ale był to ból, który dało się wytrzymać. Po 12 godzinach pojawiła się opuchlizna i utrzymuje się cały czas. Przykładam sobie lód, ale to nic nie daje
A zdjęcie szwów dopiero 29.12. 

( tylko taką opcję dopuszczam, żadne licówki)