|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
Miałam wcześniej poodpisywać, ale mój Ssaczek nie pozwolił
teraz wisi na cycu to lewą ręką popiszę ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A dzisiaj jeszcze gardło zaczyna mnie boleć Zdrówka Cytat:
![]() Cytat:
A jak byłaś w ciąży to jak było? Cytat:
Brawa za główkę i męską decyzję mamusi o dokarmianiu ![]() Mówię Ci, kup jakąś inną buteleczkę, moze podpasuje, jak nie to następną. Czytałam ostatnio, że niedobrze wprowadzać butlę za wcześnie, ale jak za późno się poda to dziecko też może mieć problem z przestawieniem się. Od razu pomyślałam o Tobie Cytat:
Matko, pisałam tego posta chyba ze 2 godziny....
|
|||||||
|
|
|
#4142 |
|
Zakorzenienie
|
Całe szczęście, że moja dzidzia lubi jeść. Ma to pewnie po mamusi
Nie muszę ją namawiać do jedzenia. Co do smoczka to bez niego w dzień się nie obędziemy, ale w nocy jest nam nie potrzebny. Szkoda tylko, że mała go stale wypluwa. A za chwilę otwiera buzie. Ostatnio tak się ślini, że szok. Może to już ząbki zaczynają się odzywać. Nie lubi leżeć na brzuszku, chwila i płacz. Choć głowę podnosi wysoko. W bujaczku-leżaczku się unosi, aż zdziwiona byłam, że tak szybko. Najchętniej to by już siedzieć chciała.Dziękuje dziewczyny
Edytowane przez aniula47 Czas edycji: 2011-12-27 o 14:39 |
|
|
|
#4143 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4144 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzisz Twój tato choć do zdjęcia chętny, teściu nawet głowy nie podniósł jak nad nim stałam :/ a jak robiliśmy takie wspólne zdjęcie to odwrócił się do choinki ![]() Cytat:
![]() a jaką witaminę dajesz? bo nam na czole jeszcze zostały krosteczki i nie chcą znikać Cytat:
i te krosteczki się też pojawiają i znikają, no zwariować można ![]() nie czułaś nigdy ja prawie co miesiąc czuję, że mam owu, znaczy się czułam przed ciążą teraz nie wiem do końca, niby okres mam ale nie czuję jajników a ja jeszcze czułam dokładnie moment zagnieżdżania zarodka nawet do męża mówiłam,że coś chyba jest nie tak bo owu była wcześniej a to mi się Juliś gnieździła ![]() Cytat:
![]() Dzięki dziewczyny ja sobie jakoś poradzę z tym,mówi się trudno ... ważne że drugich dziadków ma takich co zwariowali na jej punkcie. Szkoda mi tylko męża w tym wszystkim
|
|
#4145 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziś i jutro podam zobaczymy czy wyjdzie znowu chce mieć 100% pewność owulację ? Tak ja zawsze potrafiłam powiedzieć którego dnia , bolał mnie wtedy brzuch jak na okres przez 2-3 godziny. Cytat:
kurna zgubiłam kabel do aparatu czekam na brata aż wróci i lece do niego po kabel bo ma podobny aparat to a nóż pasuje
|
|
|
#4146 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kupię chyba TT na początek, bo czytałam bdb opinie na ich temat (że nie zaburzają ssania cyca np )Cytat:
i tylko dlatego, że zażywałam taki ziołowy lek castagnus...ja od 19. grudnia zeszłego roku jeszcze nie miałam @ ![]() ciekawe kiedy mnie nawiedzi
|
||
|
|
|
#4147 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
Cytat:
bardzo ładna dziewczynkaCytat:
oby ten kryzys minął jak najszybciej i Szymek byl radośniejszy i spokojniejszy![]() Cytat:
nie ma co się zastanawiać, jak dziecko głodne to podać mm i już
|
|
|
#4148 |
|
Zakorzenienie
|
moja ostatnia @ przed ciążą też była od 19grudnia
|
#4149 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4150 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
No kurde zlośliwośc rzeczy martwych. ale my nie zapomnimy oj nie nie :P Cytat:
|
|
#4151 | ||||||
|
kosmitka
|
Cytat:
Moja mama też teraz znów bardziej nauczyła Franka noszenia i mam problem, bo już był lekko odzwyczajony. Cytat:
Mamy wspólne marzenia. Cytat:
I na filmik czekamy .Cytat:
Franek też lubi widzieć wszystko, jakieś ciekawskie te nasze dzieci . Z noszeniem to nic nie mów, ręce opadają.A leży z zabawkami, beirze w ręce itp. Oczywiście nie za długo, żeby się mamie w główce nie przewróciło. Cytat:
Jestem ciekawa jego miny, bo strasznie krzywi się przy podawaniu leków, paść ze śmiechu można. Cytat:
|
|
|
#4152 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Kolędę już mieliśmy, oczywiście Szymon dał popis : wszedł ksiądz, pomodliliśmy się i nastała taka chwila ciszy i w tym momencie słychać takie donośne prrrr w pieluchęmadzialena-lublin zdrówka życzę Cytat:
![]() mooonik współczuję sytuacji z teściami U mnie jest totalnie odwrotnie i też nie jest fajnie W niedzielę tak mnie rodzinka tż wkurzyła, że brak słów![]() Cytat:
Bardzo Cytat:
), a tak to narazie tylko owoce jako deserek i może soczek. Z obiadkami poczekam do skończenia 6 mcWczoraj i dzisiaj jest jakby lepiej, domyślam się, że Szymek bał się tego harmidru i nowego miejsca i stąd ta histeria w niedzielę ![]() Skok się jeszcze nie skończył, ale faktycznie z dnia na dzień robi coś nowego - dzisiaj cały dzień cmoka ustami tak fajnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Choinka mi się chyli ku upadkowi |
|||||
|
|
|
#4153 |
|
kosmitka
|
Natka to mnie zabiłaś. Po pierwsze tym jabłkiem, dałaś te z paczki Hippa? Bo chyba Szymek nie ma jeszcze 4 miesięcy? A tam jest napisane, że chyba od 4?
A po drugi tym pomysłem na karmienie. Też myślałam, by zacząć od kaszki na wieczór, by dłużej pospał, ale planowałam też wprowadzić obiadki. A piersią chcę karmić do roku i dłużej. Czemu wprowadzenie obiadków ma temu przeszkodzić? Nie kojarzę kaszek od 4 miesiąca, ale zaraz poszukam.
|
|
#4154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Są kaszki z hippa Obiadki nie przeszkadzają chciałabym zrobić tak: do końca 6mc cyc i owoce, soczki na deser, a po skończonym 6 mc zastępować powoli cyca obiadkami i mlekiem następnym - to jest taka moja wizja/plan, muszę jeszcze to z lekarzem skonsultować
|
|
|
|
|
#4155 |
|
kosmitka
|
W sumie ma to sens, dobrze, że myślisz o glutenie bo go najpóźniej w 6 miesiącu chyba można wprowadzać.
Co do rozszerzania to ja mam tylko jedną uwagę - gdzieś czytałam, że jak sie od takich rzeczy zaczyna, to dziecko lubi potem słodkie, słodycze i ciężko go przekonać do warzyw, nie wiem, na ile to prawda. ---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Znalazłam tą kaszkę, ale ona jest bez glutenu, o tu.
|
|
#4156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekko kwaśne nawet bym powiedziałaOo faktycznie bez glutenu To poszukam innej w takim razie. O glutenie pisze, że nie wcześniej niż w 5 mc ale nie później niż w 6---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- A TA ma gluten
|
|
|
|
|
#4157 |
|
kosmitka
|
O Natka, Ty to masz głowę
też nad tym pomyślę.Ale zupki też mi sie już marzyły. A pozostałe mamcie piersiowe, jak będziecie robić??
|
|
#4158 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wy już myślicie o obiadkach, deserkach, glutenie ja to jeszcze nic nie czytałam nawet o tym kiedy co choc mama mi przywiozła marchewkę z bobowity już ![]() nasze dziecię rozgadało się na całego ma też już większy zasób sylab - do eeee yyy uuuu dołączyło ma-ma-mu-my-miiii-muuuu ejjjjjj., niiiiiiii, baaaa lub paaaaa plus popiskiwanie, cmokanie i wkładanie do buzi wszystkiego co się napatoczy- wczoraj ssała na głos pieluchę co ma pod główką I jeszcze cwana bestia zarzuca nóżki na przewijak(mamy na łóżeczku) i tak sobie trzyma w górze - komicznie to wygląda i też leży na pleckach i trzyma nóżki w górze jak Ancia pisałaś o Franiu, że robi, że też ich tak nie boli takie trzymanie w górze
Julitka ![]() Edytowane przez mooonik Czas edycji: 2011-12-27 o 19:09 |
||
|
|
|
#4159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem ze na niektórych jest napisane PO 4 miesiącuna mleku jest wyraźnie: 3-4 miesiąc a nie 3-4 miesiące |
|
|
|
|
#4160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jak jest inaczej to nie bijcie jak źle myślę to mnie doinformujcie proszę |
|
|
|
|
#4162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chociaż jeszcze do jabłka nawet daleko dlatego jak coś to wypowiem się za 2-3 tygodnie- o ile wytrwam w karmieniu ![]() Tak czytam o tym zarzucaniu nóżek- faktycznie musi to komicznie wyglądać. Mój nie piszczy, czasami pogada, ale to najchętniej z dwoma paluszkami w buzi ostatnio namiętnie wystawia język, dużo się śmieje i uśmiecha, ale to na tyle... Nie cmoka, nie piszczy, jakoś szczególnie dużo nie gada muszę go przycisnąć coby prędzej mamie atrakcje pozapewniał
|
|
|
|
|
#4163 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żartuję, ja po prostu mam mamę pielęgniarkę i ona mi podsuwa różne pomysły - coś tam wie kobieta Ja do tego czytam gazety, artykuły i wyciągam z tego jakiś sens![]() Cytat:
rozwija się dziecię ładnie![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4165 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no posprawdzałam właśnie i jest PO 4m Ancia wprowadziła zamieszanie bo napisała OD ![]() moja mamcia też szpitalna i mi powiedziała wczoraj, że pewnie nam pediatra pozwoli na jabłuszko wkrótce ![]() Cytat:
Sprytne te dzieciaki nasze ![]() a do siedzenia się nie rwie jeszcze, przyjdzie na nią pora ja siedziałam sama jak miałam 3m ciekawe jak z nią będzie
|
|
#4166 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a może codziennie byś próbowała mu po troszku mleczka z butelki dawać, może by się znowu nauczył. A długo Cię nie będzie?? może zamiast mleka własnie jakąś kaszkę albo deserek??Cytat:
![]() Ale już macie fajnie, pierwsze jabłuszka, soczki też już bym chciała, a moje dziecię dopiero 2,5 miesiącaMooonik dla malutkiej za urządzanie "pogadanek" fajnie tak móc obserwować jak nasze dzieciaczki się rozwijają![]() Cytat:
pięknie Julka sobie "rozmawia" i złośnica mała
|
|
|
#4167 |
|
Zakorzenienie
|
Moonik - Prawdopodobnie mam alergię, która uaktywniła się pod koniec tamtego roku, albo na początku tego ( nie pamiętam). Pierw myślałam, że może to jeden z dodatków do ciąży - gdzieś wyczytałam, że tak może być- ale po 3 miesiącach od porodu- to samo, więc poszłam do lekarza i przepisał mi leki. Oczywiście niewskazane podczas karmienia. I o ile długo to wytrzymywałam to od 3 dni jest jakieś apogeum, leje mi się z nosa, kicham po 10 razy, swędzi mnie przeokrutnie nos w środku i zużyłam już dwa wielkie opakowania chusteczek w te dni. Poza tym tak mnie zapycha, że nic nie czuję, nawet smaku potraw
Jest jeszcze opcja, że to krzywa przegroda lub zatoki, ale raczej wszyscy obstawiają alergię ;/Nooo i chodzi właśnie o to, żebym mogła brać te leki i zobaczyć czy działają. Wtedy alergolok jakieś dalsze badania i może w końcu ulga Edytowane przez cotynato Czas edycji: 2011-12-27 o 20:36 |
|
|
|
#4168 | ||||
|
kosmitka
|
Cytat:
.Śmiesznie wygląda tak z nóżkami w górze, prawda? I to guganie jest boskie Cytat:
Jednocześnie jest też zalecenie, by najpóźniej w 6 miesiącu przy dzieciach karmionych piersią wprowadzać gluten. Co prawda nie oznacza to nowych posiłków, bo rownie dobrze można go wprowadzać w swoim mleku. Się wymądrzyłam .Cytat:
Franek piszczy, robi rrrrrrr, śpiewa, uśmiecha się i chichra w głos. Reaguje na glos, wołanie, odwraca głowę. I jak powiem chodź do mamy i wyciągam ręce to od razu wyciąga ręce swoje ![]() Cytat:
Gazet nie czytam, tylko te poradniki różnych firm o karmieniu, o rozszerzaniu diety. Wiem, że na pewno gdzieś czytałam o tych kaszkach, że są po 6 miesiącu, dlatego planowałam najpierw zupki, a kaszki potem. Jak to przeczytałam, że są po 6 mcu, to aż się załamałam, bo tak chciałam dawać mu jakąś kaszę na noc, by spał lepiej... Ale potem pomyślalam, że nie ma tego złego... że jak się w dzień lepiej i porządniej naje, to mu może na noc starczy. Teraz tak myślę jeszcze Natko, czy nowy produkt na noc to dobry pomysł pod kątem trawienia - w sensie czy mu nie będzie ciężko na żołądku, brzuszku jak w dzień tylko lajtowe jedzenie, a potem na noc konkretna kasza. I dziś po kąpieli myślałam, czy to karmienie powinno być przed kąpaniem czy po, bo jak po, to przecież znów się umaże tą kaszą. I cały nasz rytuał wieczorny musiałby się zmienić. W ogole jeszcze muszę pochwalić Franka, że jak wieczorem idziemy na górę na kąpiel i kłade go na przewijak, to on już wie, co go czeka i tak się cieszy, że szok.
|
|
|
#4169 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z jednej strony szkoda, żebyś zaprzestała karmienie skoro tyle czasu walczylaś, ale z drugiej jeśli miałoby Ci to pomóc i ulżyć to chyba warto spróbować. A może tak na kilka dni małemu byś podawała mm i sprawdziła czy leki działają?
|
|
|
#4170 | ||
|
kosmitka
|
Cytat:
hhihi Cytat:
Bo skąd taka zmiana -pił a teraz nie chce. Wymyśliłam, ze to ma coś wspólnego z antybiotykiem, od kiedy bierze antybiotyk, to odrzucił butlę. Coś w tym musi być.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.

teraz wisi na cycu to lewą ręką popiszę 

nawet raz nie spojrzał(!) na wnuczkę, teściowa tez średnio zainteresowana, nawet raz nie podeszła do małej.... Przykre to... tylko jedno powiedziałam- jak podeszłam do teścia i chciałam, żeby wziął małą na ręce i zrobił sobie zdjęcie, a ten nic, nawet głowy nie podniósł- odwróciłam się i powiedziałam chodź kochanie do tych drugich dziadków co cię kochają....

ja sobie jakoś poradzę z tym,mówi się trudno ... ważne że drugich dziadków ma takich co zwariowali na jej punkcie. Szkoda mi tylko męża w tym wszystkim

U mnie rączki, raczki i jeszcze raz raczki