Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-27, 17:33   #1831
agunia82
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Nie ma za co

Mama TŻ dzwoniła i pytała o ginekologów i mam do wyboru dwóch, po Nowym Roku do któregoś z nich pójdę. No i z krwią wyszło tak jak myślałam, czyli ja mam A1Rh- a TŻ A1Rh+. Muszę na zastrzyk iść
Ale na jaki zastrzyk? Szczepionkę przeciwko przeciwciałom dają dopiero, jak te przeciwciała się we krwi pojawią (najczęściej przy porodzie, chyba że wcześniej dojdzie z jakichś powodów do zmieszania krwi płodu z krwią matki, ale na początku ciąży nie ma na to szans). I to najpierw zawsze sprawdzają, czy te przeciwciała są obecne we krwi matki

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 17:38   #1832
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Ale na jaki zastrzyk? Szczepionkę przeciwko przeciwciałom dają dopiero, jak te przeciwciała się we krwi pojawią (najczęściej przy porodzie, chyba że wcześniej dojdzie z jakichś powodów do zmieszania krwi płodu z krwią matki, ale na początku ciąży nie ma na to szans). I to najpierw zawsze sprawdzają, czy te przeciwciała są obecne we krwi matki
Rozmawiałam przez tel z lekarzem i powiedział, że po jakichś tam badaniach powinnam wziąć zastrzyk. O co chodzi nie wiem, będę dopytywać na miejscu. No, ale z tego co kiedyś się uczyłam w szkole, to przy pierwszym dziecku dostawało się zastrzyk jakiś tam podczas porodu Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd bo sama się nie znam. Po prostu tak usłyszałam

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 17:42   #1833
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Rozmawiałam przez tel z lekarzem i powiedział, że po jakichś tam badaniach powinnam wziąć zastrzyk. O co chodzi nie wiem, będę dopytywać na miejscu. No, ale z tego co kiedyś się uczyłam w szkole, to przy pierwszym dziecku dostawało się zastrzyk jakiś tam podczas porodu Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd bo sama się nie znam. Po prostu tak usłyszałam
Ja z mężem też mam konflikt serologiczny więc wiem co i jak. Powinni Ci zrobić badanie krwi na obecność tych przeciwciał i dopiero kiedy wyjdzie, że są obecne potrzebna jest szczepionka (u mnie ich nie było i żadnej szczepionki nie potrzebuję). Badanie to powtarza się przy każdej możliwości wymieszania krwi płodu z krwią matki (poronienie, jakiś uraz brzucha, przy punkcji czasem może do tego dojść) i po porodzie. Wystąpienie konfliktu wcale nie oznacza, że organizm matki zacznie wytwarzać przeciwciała, z tego co kojarzę, nawet jeśli dziecko odziedziczy Rh+ po ojcu (bo jak odziedziczy Rh- to nie ma żadnego niebezpieczeństwa), to niekoniecznie organizm matki zaczyna wytwarzać te przeciwciała. Dlatego dopóki nie wykryje się tych przeciwciał u matki nie ma sensu podawać żadnych zastrzyków czy szczepionek.

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2011-12-27 o 17:44
Stary 2011-12-27, 18:07   #1834
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja z mężem też mam konflikt serologiczny więc wiem co i jak. Powinni Ci zrobić badanie krwi na obecność tych przeciwciał i dopiero kiedy wyjdzie, że są obecne potrzebna jest szczepionka (u mnie ich nie było i żadnej szczepionki nie potrzebuję). Badanie to powtarza się przy każdej możliwości wymieszania krwi płodu z krwią matki (poronienie, jakiś uraz brzucha, przy punkcji czasem może do tego dojść) i po porodzie. Wystąpienie konfliktu wcale nie oznacza, że organizm matki zacznie wytwarzać przeciwciała, z tego co kojarzę, nawet jeśli dziecko odziedziczy Rh+ po ojcu (bo jak odziedziczy Rh- to nie ma żadnego niebezpieczeństwa), to niekoniecznie organizm matki zaczyna wytwarzać te przeciwciała. Dlatego dopóki nie wykryje się tych przeciwciał u matki nie ma sensu podawać żadnych zastrzyków czy szczepionek.
Dziękuję za informację Lepiej wiedzieć na zaś niż żebym później nie wiedziała co i jak

W ogóle zdecydowałam, że po Nowym Roku zmienię ginekologa na ordynatora ginekologii u mnie w mieście. Podobno jest bardzo dobry, tylko to starszy Pan. No, ale zawsze jest na miejscu i będę mogła podejść do szpitala

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 18:46   #1835
phdwao
Zakorzenienie

ale mi sie maruda załączyłajestem na nie i wszytsko mnie wkurza
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 19:12   #1836
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny.
Czy mogę się przyłączyć?
Jestem w 10 tc -tp 29.07.2012
To moja druga ciąża i jestem troche przerażona, choc powoli przyzwyczajam się do tej myśli :rolleyes
Tż za to jest przeszczęśliwy
Mamy juz 15 miesięczna Zosieńkę rozrabiaka
Mam na imię Marysia , mam 27 lata.
Witaj! Gratuluję

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
o jak fajnieklask i: kiedy masz/miałas wizytę z usg moze uda sie porównac wielkosc maluszków

Miałam usg w 9t1d ciąży i maluszek miał 24 mm. Ginka powiedziała, że idealnie. Ruszał główką i rączką A Ty kiedy miałaś badanko? Jaki wtedy był bobasek?

---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
Witam

Jestem Kasia mam 27 lat i chciałam dopisać się do listy oczekujących mamusiek . Termin porodu mam wyznaczony na 1.07.2012 .
Pozdrawim
Witaj i gratuluję

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
A właśnie, jak najlepiej rozwiązac sytuacje ze spaniem dziecka? wiem, ze to jeszcze czas, ale zastanawiam sie, a wlasciwie rodzina zastanawia się, jak to najlepiej rozegrac. Mamy 3 pokoje. Małą sypialnie, w ktorej na 100% nie zmiesci sie lozeczko dziecka. Jeden pokoj obecnie jest przeznaczony wlasnie dla dziecka. A pytanie brzmi - czy dziecko powinno spac przy rodzicach, czy nalezy je przyzwyczajac do spania w oddzielnym pokoju, majac ewentualnie "podsluch" do pokoju ?
U nas dzidziuś od początku będzie spał w swoim pokoju. Na początku będziemy zostawiać otwarte drzwi do sypialni i pokoju dziecięcego. Kupimy też elektroniczną nianię. Tak zdecydowaliśmy jeszcze przed ciążą. Ale czas pokaże czy to się sprawdzi
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 19:19   #1837
pumas
Zakorzenienie

Dziewczyny, dzisiaj miałam odebrać wyniki prenatalnych i wiecie co się okazało ? Normalnie prawie wyszłam z siebie. Ze wynikow nie ma, bo tak namieszali, ze zrobili mi inne badania, niz na skierowaniu i teraz juz nie są w stanie mi ich zrobić na jutro. A ja jutro miałam przynieść te badania na usg. I jestem w kropce, bo usg nie da sie przesunac, bo zapisałam sie na nie prywatnie 2 miesiace temu, kolejny termin byłby na za 2 miesiace, a to juz za pozno na genetyczne, no i taki klops.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 19:24   #1838
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja genetyczne mam za 2 dni, 12 tydzień, więc pewnie nic nie zobaczę...chociaż się łudzę
A powiedzcie mi, czy takie usg jest dopochwowe czy zwykłe? Ja do tej pory miałam same dopochwowe, nawet lekarz nie proponował innego. Na genetyczne wybieram się z moim facetem i (nie zrozumcie mnie zle), ale wolałabym, aby było normalne, żeby on się nie krępował, bo dla nas kobiet to raczej standard.
Ja genetyczne miałam mieć przez brzuch,ale że dzidziuś był za mały to gin powiedział,że spróbujemy na nastepnej wizycie.

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja też mam wizytę 4 stycznia Będę miała USG genetyczne.

Cytat:
Niestety na kasę No ale dla mnie to porażka, bo większość mam ma od razu robiony zestaw badań łącznie z usg. U mnie nic... Żadnych pytań, żadnych badań, żadnych informacji. Dobrze, że sama coś w internecie podczytałam, bo pewnie bym nawet nie wiedziała, że trzeba badania krwi i moczu zrobić...

A jak to jest z ustalaniem grupy krwi? Bo z tego co wiem ja mam A1Rh-, znowu nie wiem jaką TŻ ma grupę i on sam też tego kurde nie wie
Powinnaś zrobić tzw. Odczyn Coombsa.Ja robiłam, bo ja mam 0 Rh- , a mąż ARh+ . Na wynik czekałam jeden dzień.

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny.
Czy mogę się przyłączyć?
Jestem w 10 tc -tp 29.07.2012
To moja druga ciąża i jestem troche przerażona, choc powoli przyzwyczajam się do tej myśli :rolleyes
Tż za to jest przeszczęśliwy
Mamy juz 15 miesięczna Zosieńkę rozrabiaka
Mam na imię Marysia , mam 27 lata.
Cześć

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
witaj i gratuluje

ja sie witam juz po swietach' teraz jeszcze sylwester i znowu rok od poczatku.
Ja niestety poklucilam sie z tz i narazie niemam najmniejszej ochoty sie godzic.

powiedzcie mi jak sie ma jazda powoli oczywiscie na rowerku do ciazy? macie zamiar jakos sie ruszac przez te miesiace????

niejestem aktywna zabardzo ostatnio bo dalej niemam neta pisze z komorki i mnie to denerwuje bardzo mam nadz ze na dniach juz bede miala i nadrobie wsio
Ja powiem szczerze,że nawet nie myślałam o jakiejś aktywności fizycznej. Nie licząc spacerów oczywiście.

Cytat:
Co do ćwiczeń, to najlepiej skonsultować to z ginekologiem. Każda ciąża jest inna i to, co jednej wolno u drugiej będzie niewskazane. Wiem, że generalnie rower (nie rowerek) się odradza ale ze względu na możliwość upadku, zaleca się spacery, truchtanie (ale już nie bieganie) i basen.

Co do poznawania płci na genetycznym - mi gin na ostatnim usg (11tydz 4 dzień ciąży) podał płeć na 80% i powiedział, że zweryfikujemy to jeszcze na genetycznym (bo będzie dokładniejsze), więc jest szansa poznać. Tylko, że szybciej zwykle wiadomo że chłopak, bo wcześniej się narządy płciowe wykształcają.

Jeśli chodzi o ryby, to zaleca się jedzenie ryb morskich, odradza rzeczne i hodowlane. O śledziach słyszałam, że są wręcz bardzo ciężarnym polecane, ale piszą, że nie surowe. Rozbieżne opinie są na temat tego, czy śledź w oleju to jeszcze surowy czy już nie, i bądź tu człowieku mądry...
Na pewno wystrzegajcie się ryb typu panga czy tilapia, bo one zazwyczaj pochodzą z wietnamu, ze strasznie zanieczyszczonych wód i do tego są karmione syfem żeby szybko rosły. To są najgorsze ryby do jedzenia jakie mogą być w ogóle.
Z tego co wiem niewskazane są też wędzone na zimno ryby i tuńczyk.
A czy mogę jeść np. makrele w sosie pomidorowym?? (chodzi mi o tą z puszki)

Cytat:
Napisane przez edit23 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ratujcie choróbsko mnie bierze... zaczyna mnie boleć gardło
Musisz się wygrzać, stopy wymoczyć w ciepłej wodzie z solą.

Cytat:
Witam

Jestem Kasia mam 27 lat i chciałam dopisać się do listy oczekujących mamusiek . Termin porodu mam wyznaczony na 1.07.2012 .
Pozdrawim
Cytat:
Cześć dziewczyny

Jestem tu nowa i może opowiem kilka słów o sobie . O dziecko zaczęliśmy starać się w październiku i już tego samego miesiąca doszło do zapłodnienia, nie myślałam , ze tak szybko Nam się uda . Jestem w 13 tygodniu ciąży , 22.12 miałam badanie prenatalne i wszystko jest w porządku, już dwa razy słyszałam na USG bicie serduszka( jejku jakie to wzruszające ) .Dziecko ma już 6,5 cm i jest już wielkości cytryny .

Pozdrawiam wszystkie mamuśki
Witaj

Jeju chwile mnie nie było a już tyle naskrobałyście
Ja się zaczełam zastanawiać bo moje USG genetyczne wychodzi w 13 t.c.+5 dni. Czyli można powiedzieć , że w ostatnim momencie. . .troche mi się to nie podoba . Ogólnie Wam powiem ,że przytyłam 1 kg i dzisiaj weszłam na wage i co? Mam o 1 kg mniej,czyli można powiedzieć ,że nie przytyłam nic a nic. Wręcz przeciwnie. Brzuszka też nie mam. Może delikatnie widoczne zgrubienie ,ale to trzeba się dokładnie przyjrzeć. Myśle o tej mojej wadze,bo wszędzie zalecają żeby przytyć 1-3 kg w I trymestrze. A ja chudne , i to nawet teraz gdy jem. Mam nadzieje,że to się zmieni.Oby

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 19:36   #1839
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, dzisiaj miałam odebrać wyniki prenatalnych i wiecie co się okazało ? Normalnie prawie wyszłam z siebie. Ze wynikow nie ma, bo tak namieszali, ze zrobili mi inne badania, niz na skierowaniu i teraz juz nie są w stanie mi ich zrobić na jutro. A ja jutro miałam przynieść te badania na usg. I jestem w kropce, bo usg nie da sie przesunac, bo zapisałam sie na nie prywatnie 2 miesiace temu, kolejny termin byłby na za 2 miesiace, a to juz za pozno na genetyczne, no i taki klops.
Nie wiem co Ci poradzić. Ja mam tylko przyjść na usg genetyczne. Bez żadnych badań. Ale nieźle narobili zamieszania w tym laboratorium

asia665 nic się nie martw wagą. W I trymestrze można wcale nie przytyć a nawet można schudnąć i nic się nie dzieje. Najważniejsze, że maluszek rośnie i ma się dobrze. U mnie w jednym tygodniu wychodzi + 1 kg a w następnym -1 kg i bądź tu mądry
Stary 2011-12-27, 19:49   #1840
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
ale mi sie maruda załączyłajestem na nie i wszytsko mnie wkurza
ja tak jestem caly czas maruda i na nie od jakis... 6 tygodni? moj tz do glowy dostaje.

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Nie wiem co Ci poradzić. Ja mam tylko przyjść na usg genetyczne. Bez żadnych badań. Ale nieźle narobili zamieszania w tym laboratorium

asia665 nic się nie martw wagą. W I trymestrze można wcale nie przytyć a nawet można schudnąć i nic się nie dzieje. Najważniejsze, że maluszek rośnie i ma się dobrze. U mnie w jednym tygodniu wychodzi + 1 kg a w następnym -1 kg i bądź tu mądry
ja schudlam jakies 2 kg bo apetutu brak i mdlosci caly dzien wiec tragednia byla ale juz jest troche lepiej, mdlosci tylko troche rano ale z apetytem dalej nie tak dobrz, po prostu nic mi nie smakuje na nic nie mam smaka ani ochoty...

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 19:49   #1841
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
ja tak jestem caly czas maruda i na nie od jakis... 6 tygodni? moj tz do glowy dostaje.
A ja nie mam żadnych objawów i zaczynam się już martwić. 3 dni temu bolał mnie od czasu do czasu brzuch, a od wczoraj może ze 2 razy pobolał.

Apetyt mam jak zawsze. Tyle tylko, że źle mi się śpi.

Edytowane przez edit23
Czas edycji: 2011-12-27 o 19:50
edit23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 19:53   #1842
ivoncia16
Wtajemniczenie

a moj lekarz nawet nie wspominal o jakims USG genetycznym ;/
ivoncia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 19:54   #1843
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
A ja nie mam żadnych objawów i zaczynam się już martwić. 3 dni temu bolał mnie od czasu do czasu brzuch, a od wczoraj może ze 2 razy pobolał.

a u mnie ze snem tez jest kiepsko tzn teraz troche lepiej ale bywaja takie noce ze spie moze po 3-4 godziny a reszte sie krece bo nie umiem spac.

Amelcia
Stary 2011-12-27, 19:54   #1844
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:

Prawdopodobnie wszystko przed Tobą. Mnie zaczęło mdlić, robić się słabo i inne takie atrakcje w 6 tyg i to trwa do dziś. Choć teraz już nie codziennie.

Ja śpię dużo...
Stary 2011-12-27, 19:55   #1845
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivoncia16 Pokaż wiadomość
w polsce przy pierwszym usg lekarz zaproponowal badania genetyczne oczywiscie prywatnie. z racji tego ze mieszkam w uk odmowilam. jak sie okazalo tutaj przy pierwszym usg ktore odbywa sie miedzy 11 a 14 tyg polozna proponuje czy chcesz miec usg genetyczne czy tylko zwykle. wybor nalezy do Ciebie.

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ----------

Cytat:
Prawdopodobnie wszystko przed Tobą. Mnie zaczęło mdlić, robić się słabo i inne takie atrakcje w 6 tyg i to trwa do dziś. Choć teraz już nie codziennie.

Ja śpię dużo...
w ktorym teraz jestes tyg.?

Amelcia
Stary 2011-12-27, 19:57   #1846
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Może dlatego, że jesteś młodziutka. Generalnie to badanie powinny wykonywać kobiety po 35 roku życia, ale coraz częściej lekarze polecają je wszystkim pacjentkom.

Chce być mamą jutro kończę 10 tydzień

Edytowane przez Irmusia81
Czas edycji: 2011-12-27 o 19:58
Stary 2011-12-27, 20:00   #1847
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Może dlatego, że jesteś młodziutka. Generalnie to badanie powinny wykonywać kobiety po 35 roku życia, ale coraz częściej lekarze polecają je wszystkim pacjentkom.

Chce być mamą jutro kończę 10 tydzień
to troszke mniej ode mnie u mnie w tym tyg jest lepiej jezeli chodzi o mdlosci i inne dolegliwosci. Brak apetytu i smaku w dalszym ciagu ale brak snu i mdlosci troche odpuscily

Amelcia
Stary 2011-12-27, 20:01   #1848
pumas
Zakorzenienie

Iwona, usg genetyczne robi sie jakos między 11 a 13 tygodniem. Prawie każdy je zlecia, bo mierzy się dziecko dokładnie, oglada z kazdej strony i ogolnie sprawdza, czy nie ma wad genetycznych i zespolu Downa oraz innych zespolow.

Ja tyję, widzę po ubraniach, że piersi mi rosną, brzuch okrągły, lekko wystajacy, a co do wagi to tak ze 2 kg do przodu, tak mi sie wydaje.

O dziwo mam apetyt, ale nie mam zachcianek. Spię zle, nie mam mdłości, brzuch też mnie już nie boli. Oby tak dalej...

Jestem strasznie zła na te badania, nie wiem co mam zrobić. Wiem, ze nie są one konieczne, ale skoro już je zrobiłąm i zapłaciłam, to lekarz kazał mi je przynieść na genetyczne, bo wtedy wrzuci wyniki do komputera i powie mi dzięki temu duzo wiecej niz przy zwyklym genetycznym.

Edytowane przez pumas
Czas edycji: 2011-12-27 o 20:03
Stary 2011-12-27, 20:02   #1849
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:

Czyli to nie jest prawda z tym tyciem?Jak dobrze .

Cytat:

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

ja schudlam jakies 2 kg bo apetutu brak i mdlosci caly dzien wiec tragednia byla ale juz jest troche lepiej, mdlosci tylko troche rano ale z apetytem dalej nie tak dobrz, po prostu nic mi nie smakuje na nic nie mam smaka ani ochoty...
A mi okres marudzenia przeszedł jakieś 2-3 tygodnie temu. Chociaż bywają dni , że mogę cały dzień być marudna

Cytat:

Mnie np.czasami brzuch pobolewa cały dzień,czasami tylko wieczorem,a czasami wcale- i bądź tu człowieku mądry

Dlatego nic się nie martw
Cytat:
Hmm ,powiem Ci że mi mój ginekolog chciał zrobić to USG bez mojej wiedzy, po prostu po fakcie dowiedziałam się o tym. A to USG genetyczne to przezierność karkowa i czy jest kość nosowa.

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 20:04   #1850
chce_byc_mama
Zakorzenienie

to zloz skarge do miejsca w ktorym robilas badania. wiem ze to nic nie zmeini ale bedziesz miala satysfakcje moze Ci je powtorza i wtedy usg genetyczne bedziesz mogla zrobic za pare dni. dogadaj sie z lekarzem.

Amelcia
Stary 2011-12-27, 20:05   #1851
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
to troszke mniej ode mnie u mnie w tym tyg jest lepiej jezeli chodzi o mdlosci i inne dolegliwosci. Brak apetytu i smaku w dalszym ciagu ale brak snu i mdlosci troche odpuscily
Na ostatniej wizycie ginka uspokoiła mnie, że te dolegliwości będą sobie teraz zanikać i trzeba się z tego cieszyć, a nie martwić. Po 13 tygodniu podobno powinnam już ciążę rozpoznawać tylko po powiększającym się brzuszku i piersiach. Reszta powinna ustąpić. Także pewnie nasze samopoczucie będzie coraz lepsze

Zmykam na dziś, bo mąż woła.

Dobranoc wszystkim!
Stary 2011-12-27, 20:07   #1852
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Na ostatniej wizycie ginka uspokoiła mnie, że te dolegliwości będą sobie teraz zanikać i trzeba się z tego cieszyć, a nie martwić. Po 13 tygodniu podobno powinnam już ciążę rozpoznawać tylko po powiększającym się brzuszku i piersiach. Reszta powinna ustąpić. Także pewnie nasze samopoczucie będzie coraz lepsze

Zmykam na dziś, bo mąż woła.

Dobranoc wszystkim!
ja dzisiaj mam 11 tyg i 4 dni i faktycznie dolegliwosci uciekaja

Amelcia

Edytowane przez chce_byc_mama
Czas edycji: 2011-12-27 o 20:09
Stary 2011-12-27, 20:20   #1853
edit23
Zakorzenienie

No to uspokoiłyście mnie. Dzięki

ps. a jak u was z farbowaniem włosów? Mam zamiar jutro je farbować, tylko ciekawa jestem czy kolor złapie
Jak miałam @ i farbowałam, to kolor nie łapał
Stary 2011-12-27, 20:20   #1854
luby957
Raczkowanie

Co do usg to ja pierwsze miałam w 10 tc wg OM i miałam przez brzuch, bo lekrz stwierdził ze jak na poczatku krwawilam to sprobujemy normalnie zeby tam za abrdzo nie ingerowac i normalnie wyszło usg i wszytko było widac. Chodze normalnie na NFZ i nie mgoe narzekać na swojego lekarza, wszytko mi mówi co się dzieje, robi badania, i na prawde nie moge narzekac. A co do jedzenia w święta to powiedział ze oczywiście wszytkiego mogę spróbowac ale w normalnych ilościach, ale z surowym mięsem oczywiście uważać i że jak możemy sie oprzeć to żeby nie jeść.
teraz mam nastepny termin usg na 3 stycznia czyli dokładnie za tydz i juz nie moge sie doczekac. TZ cchailby przyjsc bo na ostatnim nie był ale chyba bedzie pracowal i niestety raczej nie uda mu sie załatwić wolnego

Ogólnie dizs zaczynam właśnie 13 tydz wg OM i niestety musze z przykrością stqierdzić że dalej męcza mnei nudności i wymioty. W piętek przed śwętami myślam że z kibla nie wyjde i wziełam się dopiero ze wypieki po południu jak już troszke odżyłam. Przez święta było spoko ale dzis znowu mnie muliło ale na szczęście położyłąm się, wypiłam trohe ciepłej herbaty i mi przeszło po około godz.

Na Sylwestra jesteśmy zaproszeni do kolegi TŻ'ta i mamy zamiar pójść o ile TŻ skoczy wmaire wczesnie prace;/ rodzice powiedzieli ze z checia zaopiekuja sie Mała, a że od rodziców do tego kolegi mam mozze z 20 min drogi na piechote to w razie co zawsze bedziemy mogli wyjsc i wrocic do domu.

Chciałabym już czuć ruchy maluszka żeby sprawdzać w pewnein sposób czy nic się nie dzieje licząc jego ruchy i ogólnie miec namacalny dowód w formie kopniaczków że jest ktos w brzuszku.
W trakcie świąt czytałam taki pamiętnik mamy która straciła swoje malenstwo i to nie raz, oisywała jak swoje uczucia ic o ją denerwował. Może nei jest to za dobra lektura teraz w tym wyjątkowym stanie w którym powinnyśmy sie tylko cieszyć to dała mi dużo do myślenia, i choć nei mogłam wszytkiego przeczytać na raz po łzy spływały po twarzy i rozmazywał się tekst to na prawde polecam
http://www.poronienie.pl/pamietnik_ani.html
Nie chciałabym żebyście odebrały źle to że Wam ten tekst przesłałam ale mi pozwolił inaczej spojrzec na ciąże i to co przezywamy każdego dnia.
Ostrzegam jednak że trzeba mieć na prawde mocne nerwy przynajmniej ja tak uważam.

Co do sportu w ciązy to ja w pierwszej sporo pływałam ale teraz troche boje się, bo w sumei zagrożona ciąza, ruch i tak mam w domu z Amcią a na spacery wychodze prawie codzienni o ile dobre się czuje.

Falka ja tam nie iwem jak tp jest na prawde z tymi mięśniami brzucha, ale jak byłam w pierwsej ciąży to byłam wysportowana i umięśniona(bo dopóki nie dowiedziąłm się ze jestem w stawnie błogosławionym) to ostro trenowałam. I narmalnie nie było żadnego problemu żeby mieć usg przez brzuch czy żebym rodzilam siłami natury. więcaj ja nie iwem o co chodzi.
gooha 3 ja bym była bardzo chętna na tego pdf, więc przesyła swojego emeila luby_957@wp.pl

a ja pochwale sie ze mam ksiązke "Uśnij wreszcie" dr Eduard Estivill,
Sylvia de Bejar na pdf i jak ktoś chętny to moge przesłać
Co do tej ksiązki to pwoiem że może nei dokońca zgadzam się z ich metodą usypania dziecka ale użo ciekawych rzeczy można sie dowiedzieć
Stary 2011-12-27, 20:42   #1855
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
to zloz skarge do miejsca w ktorym robilas badania. wiem ze to nic nie zmeini ale bedziesz miala satysfakcje moze Ci je powtorza i wtedy usg genetyczne bedziesz mogla zrobic za pare dni. dogadaj sie z lekarzem.
złożyłam, zobaczymy, co to da.

Cytat:

ps. a jak u was z farbowaniem włosów? Mam zamiar jutro je farbować, tylko ciekawa jestem czy kolor złapie
Ja farbowałam tydzień temu i mie wszystko ładnie złapało. Nie wyobrażam sobie chodzić z odrostem na kilometr.
Stary 2011-12-27, 20:43   #1856
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam usg w 9t1d ciąży i maluszek miał 24 mm. Ginka powiedziała, że idealnie. Ruszał główką i rączką A Ty kiedy miałaś badanko? Jaki wtedy był bobasek?
ja byłam na usg według suwaczka w 6tc i dzidzia miała 6mm, tez lekarka mowiła że wzorowo, a jutro mam kolejną wizytę to będzie według suwaczka 10 tc(według OM 11tc) to mamy troche rozne czasy badania

Cytat:
hheheh, moj sie ze mnie nabija
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 20:45   #1857
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Ja farbowałam tydzień temu i mie wszystko ładnie złapało. Nie wyobrażam sobie chodzić z odrostem na kilometr.
Mam zamiar jutro farbować, chyba że choróbsko się bardzo rozkręci.
Stary 2011-12-27, 20:56   #1858
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
mi juz puchnie puchnie...
A c do objawow to mi polozna tlumazyla ze jedne maja mnustwo inne jakby nie to ze okresu nie maja i piersi bola strasznie to by nie odczuwaly ze w ciazy sa

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Cytat:

uzywaj farby bez amoniaku.
ja zrezygnowalam z farbowania, ostatni raz farbowalam przed zajsciem w ciaze na kolor bardzo zblizony do naturalnego i teraz prawie mi w ogole nie widac odrostow a mam juz z 5 cm a w ogole nie rzuca sie w oczy.

Amelcia
Stary 2011-12-27, 21:08   #1859
pumas
Zakorzenienie

Ja 3 miesiace nie farbowałam i też w ogole nie było widać odrostów, ale jednak wolę odswiezać kolor co jakiś czas dla lepszego samopoczucia.
Stary 2011-12-27, 21:08   #1860
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
A czy mogę jeść np. makrele w sosie pomidorowym?? (chodzi mi o tą z puszki)

Ja się zaczełam zastanawiać bo moje USG genetyczne wychodzi w 13 t.c.+5 dni. Czyli można powiedzieć , że w ostatnim momencie. . .troche mi się to nie podoba . Ogólnie Wam powiem ,że przytyłam 1 kg i dzisiaj weszłam na wage i co? Mam o 1 kg mniej,czyli można powiedzieć ,że nie przytyłam nic a nic. Wręcz przeciwnie. Brzuszka też nie mam. Może delikatnie widoczne zgrubienie ,ale to trzeba się dokładnie przyjrzeć. Myśle o tej mojej wadze,bo wszędzie zalecają żeby przytyć 1-3 kg w I trymestrze. A ja chudne , i to nawet teraz gdy jem. Mam nadzieje,że to się zmieni.Oby
Te w puszkach są zwykle pasteryzowane więc raczej tak.

Jeśli chodzi o usg genetyczne, mi gin ostatnio powiedział, że najlepiej robić jak płód ma około 11cm (tylko ja nie wiem jak on to dokładnie liczył, bo mi powiedział ostatnio, że płód ma 7cm a na usg pomiar CRL był mniejszy) bo wtedy najlepiej wszystko widać. Mi tydzień temu terminy wyznaczył wstępnie dwa do wyboru, 31.12 i 07.01 (w tym drugim terminie to wychodzi pierwszy dzień 15 tyg ciąży wg OM (ale ciąża jest na pewno kilka dni młodsza), i powiedział, że oba są ok a zależy tylko od nas który wybierzemy i jak nam wygodniej), jutro mam termin dogadać. Z tego co pamiętam, Twój dzieciaczek był mniejszy niż mój a wiek ciąży mamy podobny, więc myślę, że nie ma co się martwić o to USG.
Co do tycia, ja jeszcze nic nie przytyłam i gin nic nie mówił, żeby się tym martwić, więc się nie martwię. Dopiero jak w II trymestrze nie zacznie się nabierać ciała można się zacząć martwić.

Co do objawów - dziewczyny, nie nakręcajcie się ich brakiem, bo znam sporo mamuś, które bezobjawowo ciążę przeszły.
Ja weszłam w 13 tydzień i objawy prawie całkiem u mnie ustąpiły

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2011-12-27 o 21:14
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości