![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Uczulenia czyli ? Strach ...?
Własnie to mnie ciekawi czy wy równiez czujecie strach ? Bo ja ogromny . Od kiedy wiem że jestem bardzo uczulona na ukąszenia osy . Jesli teraz mnie ugryzie ( oczeiwscie w lato ) mogę nie przeżyć . Jesli nie dostanę w ciągu kilku minut zatrzyku z adrenaliny . Boję się tak osy że dostaje szału jak ją widze i zaczynam czsami płakac . Boję się isc na miasto z koleznką . bo co jak mnie ugryzie . Naprawdę to straszne a jak wy macie ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Uczulenia czyli ? Strach ...?
nie chcący nacisnelam 2 razy i sie zacielo mi i zalozyl sie 2 razy wątek . wiedzialam ze od razu mi zwrocicie uwagę . ale to nie chcący . sorki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
czy ktos jest moze jeszcze uczulony . naprawde chcialbym zobaczyc jak wy sobie radzicie z uczuleniem . pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jestem uczulona na mleko, soję, pszenicę, marchew, jabłka, sierść kota, psa, wieele różnych grzybów, mleko krowie, kozie, wszelkie konserwanty i wiele innych rzeczy. Łącznie ok. 50 alergenów.
Odczulałam się, złagodziło to wyłącznie skutki, opisane poniżej. Przyjmowalam leki homeopatyczne, zbyt tanie nie były, ale chyba się opłacało, chociaż cały ten syf lubi powracać co jakiś czas. Jesień jest pod tym względem najgorsza. Wtedy w powietrzu jest dużo grzybów i wilgoci, na co ja reaguję najgorzej. W zeszłych latach wokół ust pojawiała mi się skorupa, dosłownie. Nie dałam rady otworzyć ust, uczucie było piekielne. W niektórych miejsach były 'prześwity' do żywej skóry. Męczę się tak od szóstego roku życia. Koszmar, nie życze tego nikomu.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak wogóle to ja jestem uczulona na kurz,a sobie tak z tym radze ze omijam miejsca typu biblioteki,jakies sklepy meblowe,piwnice,strychy itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja też jestem uczulona na jad os. Gdy byłam malutka wlazłam w ich gniazdo i skończyło się reanimacją na ostrym dyżurze. No i niby każde następne ukąszenie może być moim ostatnim- ale jakoś nie bardzo mnie to przeraża i nie zamierzam się z tego powodu zadręczać. Wszak teoretycznie każde wyjście z domu czy jazda samochodem mogą się skończyć tragicznie.
![]() Anul3k - biedactwo, bardzo Ci współczuję! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba wtedy nauczyłam się doceniać to, co mam. I chociaż narzekam na trądzik, to czasami kiedy przypominam sobie o tym, co działo się każdej jesieni przez 7-8 lat, uważam się za szczęściarę.
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
dzięki dziewczyny za odpowiedź . Ja też wlazlam w gniazdo os i niestety stalam tak jak nieżywa 5 minut . Osy wylecialy ... nic nie widzialam tylko żółte i słyszalam ten ich dźwięk ... nienawidzę tego dźwięku . Ja jednak boję się ich bo często w lato wlatują . U mnie też wystąpiły najsilniejsze obiawy . Dobrze że powiedzialam rodzicom że mnie swędzi całe ciało . Zaczełam płakać jakbym miala na oczach kawałki obranej świeżej cebuli ...
![]() ![]() ![]() Anulk - jejku kobieto ty się musisz męczyć . tyle uczuleń ? współczuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
jastin śliczna dziewczynka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Igusiu, są ludzie dożywający wieku sędziwego, których w życiu osa nie dziabnęła. Mnie osobiście kilkanaście razy (dobrze, że nie jestem uczulona) a mojej mamy, mimo iż pochodzi z gór, a na polach same gniazda - nigdy. Pomyśl, że one nie atakują bez powodu. Jedynie gdy człowiek zbliży się do gniazda, nadepnie itp. Wszystkie przypadki moich ukąszeń również były usprawiedliwiające dla os (nadepnięcie bosą nogą ip). Nigdy juz nie chodzę po trawniku boso. Nie piję też nic na powietrzu, jedzenie oglądam dokładnie (moja przyszła teściowa zjadła osę na drożdżówce i udziabała - na szcęście w wargę). Nic im nie robiąc - mała szansa - chyba, że trafi się na jakąś wściekłą
![]() Mimo, że nie jestem uczulona, równiez się boję i uciekam z pokoju jak zla osa szuka z niego wyjścia. Mój M. zawija w ścierkę i wypuszcza. Juz kilka razy, gdy byłam sama, przesiedziałam pół dnia w kuchni, bo zabić nie umiem, a boję się bardzo.
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Mi trudno jest powiedzieć czy jestem uczulona na jad osy bo zaliczam się do tych (jak wspomniała taszkin), których w życiu osa nie dziabnęła
![]() Jedyna alergia z jaką miałam do tej pory "przyjemność" to alergia na truskawki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
agness - uwielbiam truskawki szkoda ze jestes na nie uczulona . ale teraz takie sztuczne są ze sie nie dziwie jak ktos ich nie lubi albo ma uczulenia . moze to nie wina truskawek tylko chemikali . ktore są na nich i w nich |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
no to szkoda .. wiem tez ze nic sie nie poradzi . szkoda ze nie mozesz pic koktajlu bo nawet jak brzydkie truskawki są to w koktajlu wyglądają cudnie hehe .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
nie ma za co !
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
ktos jeszcze uczulony ? hmm ..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
hehe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
ktos moze jeszcze jest uczulony ? Chetnie sie dowiem na co i jak sobie radzicie z tym //.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja tez jestem uczulona na pszczeli jad, jakoś nie panikuję, mimo że już raz wylądowałam w szpitalu i musieli mi robić tracheotomię, tak spuchłam zanim zadziałał lek. Może to kwestia usposobienia, w ogóle się tym nie przejmuję, ale takie mam podejście do większosci spraw w życiu
![]() W pogotowiu nauczyli mnie jak zrobić sobie zastrzyk i w porach roku, kiedy istnieje zagrożenie po prostu noszę ze sobą adrenalinę i strzykawkę, choć notorycznie o nich zapominam. Dostałam je po znajomości, wiem że normalnie by nikomu tego nie dali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem uczulona na pyłki (strasznie) - wiosna, to dla mnie udręka.
Na sierść też jestem uczulona. Na pleśń, grzyby. Dodatkowo mam AZS i to wszystko składa się na to, że czasem swoich alergii mam serdecznie dosyć. Ale już się przyzwyczaiłam. Anulek ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Rambo
![]() Zaczęło się od tego, że w wieku 6 lat zachorowalam na ospę wietrzną. Później, przez ponad rok dwa tygodnie chorowałam na anginę, tydzień byłam zdrowa - i tak w kółko. Przez ten cały czas przyjmowałam antybiotyki, a jak wiadomo, grzyby 'biorĄ się' wlaśnie od takiego czegoś. ![]()
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam alergię od zawsze. A AZS - dlatego, że męczyli mi jakieś uczulenie sterydami jak byłam mała ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
współczuję Wam alergiczki
ja mam jedynie katar uczuleniowy (na rózne pyłki i niektóre potrawy) - ale on nie grozi śmiercią i czesto wystarczy łyknąć alertec pewnie tez bym się bała ugryzienia i chodziła zawsze z odczulaczem ![]()
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
dzięki za odpowiedź . łączmy się alergiczki !
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Juz się w sumie przywzwyczaiłam - ale... Najgorsza jest wiosna. Moim znajomi śmieją się, że jestem jak wyczuwacz wiosny. Pod koniec zimy zawsze jest kilka wiosennych przebłysków. Jak zaczynam kichać, to wiedzą, że wiosna zawitała na dobre ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.