![]() |
#31 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: Nasze domowe zwyczaje
Cytat:
Nie do końca to zdrowe, jeśli Cię to męczy ale musisz. Cytat:
Nigdy nie ścielę łóżka. Potrafię wrócić do domu z uczelni, zdjąć buty i kurtkę i tak jak stoję walnąć się spać na kilka godzin. Nie myjąc rąk ![]() Odkurzam jak mi się przypomni. Sprzątam jak mi się zachce. Naczyń nie zmywam, wstawiam do zmywarki. Ale nie zawsze od razu. Jeśli gotowałam to najpierw sobie na spokojnie to zjem a potem posprzątam kuchnię. Często też jem coś przy komputerze i nie odnoszę naczyń do zmywarki od razu tylko odstawiam na bok i zabieram tuż przed włączeniem zmywarki na noc. Ręcznik piorę jak mi się złoży. Pościel zmieniam jak kot za bardzo obkłaczy. Zjem czekoladę, która mi upadła na podłogę. W domu siedzę w tym w czym chodzę normalnie, daję radę w jeansach zrobić szpagat więc chyba mam fajne jeansy. Dzień brudasa mam raz w miesiącu, kiedy mam pierwszy dzień okresu i nie jestem w stanie się ruszyć. Fuuuuuuuuuuuuuuuuuu ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
- jak wracam do domu i wiem, że juz nigdzie nie bedę wychodzić, to zmieniam wyjściowe ciuchy na dres
- ciuchy, w których ostatnio byłam mam na krzesle i dopiero po prau dniach chowam je do szafy - łóżko zazwyczaj ścielę i daję koc, bo nie lubię siedzieć na pościeli - odkurzam raz w tygodniu - reczniki zmieniam raz w tygodniu, pościel raz na miesiąc - dzień brudasa mam tylko wtedy gdy jestem chora, nie lubię chodzić cały dzień w piżamie
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Mnie nie rusza.
A moje fe było ironią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
w sumie.. to skoro mam w domu psa [ba! śpię z nim w 1 łóżku] który robi pod siebie to chyba też ciężko mnie przebić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
załapałam, trochę z opóźnieniem
![]()
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
ja spie z kotem, przytulam, całuje, gdy jem obiad kot siedzi na stole z głową nad moim talerzem, czasem dostanie kawałek kotleta to kładę na skrawku talerza i sobie chrupie z niego. jakos pusto jak podczas obiadu nie ma kociaka przy stole
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja nie zmieniam recznikow raz na tydzien tylko rzadziej, jak mi sie zechce ![]() ![]() Edytowane przez raz2trzy Czas edycji: 2011-12-28 o 23:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Jeszcze raz masło.
Jak się mieszka z rodziną, to sposób przechowywania masła nie stwarza problemów- leży sobie na wierzchu- miękkie i w pełnej gotowości do użycia. Ale co gdy prowadzisz pojedyncze gospodarstwo domowe i uważasz, że masłopodobne produkty, to wymysł Szatana? Nie zużyjesz całej kostki w ciągu jednego dnia, więc chowasz. Ja np myślę przebiegle zawczasu o tym, że będę robić kanapki i że trzeba wyjąć, czasami też rozmrażam masło na kaloryferze. W praktyce, gdy idę robić kanapki, to okazuje się, że są tylko dwie możliwości: 1. Masło jest nadal w lodówce zamarznięte na kamień, bo owszem myślałam, że trzeba wyjąć, ale jak poszłam do kuchni, to napiłam się coli i zapomniałam o pierwotnym celu swej misji. 2. Masło od 12 godzin pływa po kaloryferze i okolicach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Ja używam krówek masłówek i innych delm więc to nie mój problem aaaleee... Nie lepiej tak, że cała kostka masła jest w lodówce a w małej maselniczce (najlepiej kamionkowej emaliowanej bo wiecznie to zimne) kawałek, który się zużywa w ciągu dnia jest na oknie?
Warto też sprawdzić gdzie w lodówce jest najcieplej (z reguły najdalej od zamrażalnika) i zobaczyć czy tam nie zrobi się z niego kamień. BTW pamiętam z dzieciństwa jak babcia kroiła plasterki masła i tak kładła na kanapki. Było go bardzo dużo na chlebie i jeszcze długo było zimne ![]() Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-12-28 o 23:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja jestem bałaganiarzem z czym wbrew sobie walczę. Po domu zawsze chodzę w domowych ubraniach (często tragicznie brzydkie i dziwne AŁTFITY), zdarza mi się nie pościelić łózka, ale to rano, jak wrócę to ścielę, czasem zostawię kubek w pokoju i zapomnę go zmyć. Z zamiłowaniem rozkładam setki rzeczy na podłodze, zwłaszcza książki. Ale poza tym nie mam jakiegoś wielkiego syfu, kurzu itd - raczej tylko rzeczy walają się w nieładzie. Pracuję nad tym, ale skłonności bywają silniejsze ![]() Masło - trzymam w lodówce i też mnie drażni jak nie da się rozsmarować, grr. I tu akurat wykażę "małą pojemność mojej głowy": nie rozumiem jak można po kocie/innym zwierzaku coś zjeść... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Wiesz szukałam na youtubie fragmentu
No masło no musisz je tak skrobać bo jest zmarznięte ale nie znalazłam ![]() ---------- Dopisano o 00:44 ---------- Poprzedni post napisano o 00:43 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=1000days;31279026 Nie lepiej tak, że cała kostka masła jest w lodówce a w małej maselniczce (najlepiej kamionkowej emaliowanej bo wiecznie to zimne) kawałek, który się zużywa w ciągu dnia jest na oknie?
[/QUOTE] Rozwiązanie proste i logiczne, wręcz genialne, ale się nie sprawdza! Ale dlaczego? Nie wiadomo. Jak się przystępuje do robienia kanapek to okazuje się, że pływa i/lub jest zjełczałe. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
Mój kot jest kotem domowym
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
No ja też nie piorę ręczników po 2 czy 3 użyciach. To jest chore, przecież to są czyste ręczniki. Jak ktoś tu napisał, wycieramy nim czyste ciało. Piorę ręcznik, jak przestaję pachnieć świeżością
![]() ![]() I co do całowania zwierzą i jedzenia a z nimi posiłków... ja ze swoim ukochanym psem zawsze się całuję na przywitanie, jak mieszkała ze mną uwielbiałam z nią spać i nawet loda na patyku nieraz wspólnie jadłyśmy! Przecież to mój pies. Jak ja mogłabym się go brzydzić? Kocham moją suczkę nad życie i takie rzeczy mnie nie brzydzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
zabiłaś mnie ![]() chociaż masła po kocie nie zjadłabym. na usprawiedliwienie powiem że trzymam dziada na kolanach przy jedzeniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
BAN stały
|
Chyba jednak nie byłabym najgorszą współlokatorką...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
U mnie masło zawsze w lodówce, trudno, poskrobię jak mamuśka Adasia M. bo zmarznięte...
![]() W ogóle mam manię świeżości : świeżości jedzenia, kosmetyków...od dziecka dyskretnie sprawdzam czym to pachnie zanim zjem, zanim się posmaruję malowidłem itp. oczywiście w 100% hamuję się "przy ludziach" , nie tracąc czujności ![]() Wnętrza mam czarno-białe, czarne elementy wielkopowierzchniowe przyprawiają mnie o ból głowy (w momencie zakupu wiedziałam, że tak będzie "Ale przecież są takie ładneee! ![]() Tak, lubię porządek. Ale nie zmuszam TŻ-a i innych, by tak samo go lubili, więc chyba jestem nieszkodliwym pedantem. Zwierząt nie posiadam, ze wzgl. na alergika na pokładzie, jednak wiem jakby się to skończyło - odkurzacz nie byłby nawet chowany ;-) Dzień brudasa? nie, to nie dla mnie. Niezależnie od stanu zdrowia - kąpiel musi być, nawet w gorączce porządnej w pobliżu 39' +. TŻ tego nie rozumie, mówi, że swoje trzeba odchorować, a potem wziąć się w garść, heh. Makijaż - jak najbardziej, śmiało chodzę bez, nie mając idealnej cery. Lubię dać skórze, oczom odpocząć, choć mój codzienny, do pracy i tak nie jest mocny. Domowe ciuchy - i owszem, w jeansach, marynarce - nie odpoczywam - bojówki, koszulka, bluza. Po kąpieli wieczornej - super ciepły szlafrok ![]() Łóżko - zawsze posłane, lubię wrócić do uporządkowanego domu. Naczynia - na bieżąco, ale po posiłku - tu nie szaleję. Nie mam odświeżaczy powietrza, bo alergik, ale lubię wietrzyć - nie lubię domowego "zaduchu", kiszonej atmosfery, zapachu wczorajszego obiadu - musi być świeżo, rześko ![]() To chyba tyle z domowych przyzwyczajeń...w sumie fajny wątek i nie kłócić mi się tu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
- odkurzam raz w tygodniu, chyba ze mam wolne albo urlop to czesciej
- naczynia myje codziennie - tż robi pranie codziennie lub co drugi dzień w zależności od potrzeby - pościel, ręczniki zmieniam co tydzień - podłogi myje co tydzień - mamy sypialnie więc tylko przed wyjściem do pracy poprawiam poduszki i kołdrę - po przebudzeniu i przed snem zawsze wietrzymy sypialnie nawet jak mróz na zewnątrz, jakoś lepiej mi się wtedy śpi, - masła nie trzymam w lodówce, bo szlag by mnie trafił robiąc kanapki, - jak gotuję zawsze uchylam albo chociaż rozszczelniam okno, - nie zmywam odrazu po zjedzeniu, muszę chwilę odpocząć, - jak nie idę do pracy to się nie maluję, chyba że idziemy/ idę gdzieś ze znajomymi - wracam z pracy przebieram się w dresy bądź getry i tunikę (jak zresztą dziś) - w domu chodzę w kapciach, - nie prasuje bielizny, - nie zdaża mi się chodzić w piżamie cały dzień bo na spacer/y z psem muszę się przebrać, - jem w łóżku gdy mam na to ochotę, - dwa koce naszego psa piorę co tydzień w temp 60C
''Moda przemija, styl pozostaje'' Coco Chanel Wielkie oszczędzanie ![]() książki przeczytane 25/2012 Edytowane przez Lunitka Czas edycji: 2011-12-29 o 08:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
-po przyjściu do domu zawsze myję ręce, dodatkowo jeżeli wracam z zakupów to po ich rozpakowaniu również
-wycieram buty o wycieraczkę przed drzwiami wejściowymi i w drugą wycieraczke po wejściu do domu (przy czym tą domową codziennie wytrzepuję) -po domu chodzę w legginsach lub cienkim dresie - zawsze się przebieram -w salonie i kuchni musi być zawsze super porządek - okruch na podłodze wystarczy żebym wyciągnęła odkurzacz -w pokoju dziennym/sypialni mam zawsze syf - łóżko ścielę wtedy gdy ktoś ma przyjść, na biurku przy kompie zawsze jest armagedon (dzieło TŻta) -do obiadu oglądamy jakiś film na kompie, więc zmywam po filmie -w domu chodzę w kapciach lub grubych skarpetach -kota nie mam ale mogę jeść z kotem z jednego talerza ![]() ![]()
![]() |
#56 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
W domu nie chodzę w tym co poza domem
![]() Nie lubię jak zbiera się pełen zlew naczyń, ale też nie popadam w paranoję żeby co chwile zmywać. Generalnie lubię porządek, ale potrafię wyluzować zamiast ciągle latać ze ścierą. W mieszkaniu rodziców nie wpuszczałam psa do pokoju, ani na swoje łóżko..i zawsze mnie dziwiło jak ludzie mogą spać z psami, które latają po dworze..brr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cuchy zmieniam na domowe tylko latem, chyba wydaje mi się, że w inne pory roku się nie pocę ![]() Z psami śpię(królik niestety nie chce ![]() ![]() ![]() Notorycznie roznoszę kubki po domu. Jak coś wypiję, to kubek stoi w miejscu, aż sobie uzbieram pokaźną kolekcję i nie mam z czego pić ![]() Łóżko ścielę tylko w weekendy, bo wtedy mam czas
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
na drugie mam Irena
|
wygląda mi to na wątek pt. kto kiedy sprząta
a nie na domowe zwyczaje moim zwyczajem jest kładzenie nóg na stół gdy oglądam tv
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.