|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
Pokaż wyniki sondy: Jak długo poszukujesz pracy? | |||
od niedawna (mniej niż 3 miesiące) |
![]() ![]() ![]() ![]() |
78 | 28,89% |
3 - 6 miesięcy |
64 | 23,70% |
Ponad pół roku |
38 | 14,07% |
Ponad rok |
49 | 18,15% |
Ponad 2 lata |
20 | 7,41% |
Ponad 3 i dłużej |
21 | 7,78% |
Głosujący: 270. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 |
Zakorzenienie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się. Część IV
A ja już od godziny 6 rano jutrzejszego dnia będę oficjalnie bezrobotna. Do tej pory miałam umowę zlecenie na produkcji. Niestety końcówka i początek roku są najgorsze i zleceniobiorcom umów nie przedłużają. Nie wiadomo czy dalej będą przyjmować. W poniedziałek idę do Pupu się rejestrować- podobno przysługuje mi zasiłek (umowa zlecenie bez odprowadzanych składek?- bo studentka). Przy okazji pewnie podjadę do kilku firm i spróbuję uderzyć do 'góry', może akurat się uda że od nowego roku będą kogoś potrzebować.
Gdybym nie miała jeszcze pół roku studiów to bym wyjechała pewnie za granicę. Mam kilkoro znajomych w Anglii i Irlandii, możliwe że by mi pomogli przy szukaniu pracy. A od kiedy wiem (czyli dziś) wysyłam CV po mieście i okolicznych miejscowościach ale na razie cisza. Pocieszeniem jest to że będę mieć czas na napisanie pracy licencjackiej i naukę do sesji. ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Szakal, korzystaj z okazji. Masz możliwość to jej nie przepaść! Sama bym chętnie z czegoś takiego skorzystała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#722 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Cytat:
Sama oburzam sie na prace po znajomosci, ale wiadomo gdybym miala znajomosci to skorzystalabym z okazji ![]() Ktos tu napisal, ze i tak nic nie zmienimy narzekaniem na znajomosci. kto wie ![]() ale w budzetowce, powinny jednak obowiazywac jakies zasady i mysle, ze naglasnianie takich sytuacji moze cos zmienic...chociaz troche. Edytowane przez pepsikolakokakola Czas edycji: 2011-12-29 o 18:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#723 |
Konto usunięte
|
Chciałabym rzec, że dzisiaj dostałam dwie bardzo miłe informacje:
1)zadzwoniła do mnie babka z rekrutacji, sprzed 2.miesięcy, czy byłabym dalej zainteresowana ich ofertą pracy, bo wypadałam na rozmowie najlepiej. Dlaczego mnie nie przyjęli? Bo znajomości, tylko okazało się, że osoba polecona się nie sprawdziła. Rozmowa już miałaby być jutro. 2)Dostałam pracę ![]() I tu info w szczególności do Tajkuny: wymagano 3.letniego doświadczenia i biegłego angielskiego. Cóż, nie spełniam tych wymagań, ale jak widać nadrobiłam czym innym. Bezrobotna byłam (jestem) równo 3 miesiące. |
![]() ![]() |
![]() |
#724 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#725 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() gratuluję z całego serca!
#726 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
gratuluje hmmmm...... znowu te znajomosci;/ a tak z ciekawosci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#727 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#728 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
GRATULACJE!! A nie mówiłam? ![]() Miała rację Pumas że na tym etapie rozmowa to formalność...mówiłam że nie będziesz długo bezrobotna ![]() ![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-12-29 o 19:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Zakorzenienie
|
A Ty nie szukałaś w zawodzie?
![]() |
#730 |
Zakorzenienie
|
Pinkswan, gratulacje!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#731 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak doświadczenia Pinkswan w tej kwestii ale napiszę co to wiem od taty (który jest chemikiem). Nie jest wcale tak łatwo o pracę w chemii - tzn. nie jest to niewykonalne ofkors, ale może potrwać. Chyba warto próbować zaczepienia np. w ciechu. Zastanawiałam się kiedyś nad prywatnymi firmami dostosowującymi do wymogów HACCP, sanepidu etc. Pomysł ten nasunął mi fakt że koleżanka moja po chemii pracuje w sanepidzie właśnie, a na Zachodzie tego rodzaju firmy robią naprawdę górę $$$ (coś tam miałam z tym styczność). Wydaje mi się też, że ten rynek w Pl jest nieprzesycony jeszcze.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#732 |
Zakorzenienie
|
Pytam ją, bo coś mi tak się przypomina. I chcę się upewnić czy nie pomyliło mi się z inną osobą
![]()
![]() |
#733 |
Zakorzenienie
|
Pinkswan, ogromne gratulacje, bardzo sie cieszę, że jednak moj scenariusz się sprawdził
![]() Zdradz choć trochę, jaka to praca, czym będziesz się zajmować itd. Jestem bardzo ciekawa! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#734 |
Zakorzenienie
|
Pinkswan pewnie już w trakcie popijawy celebracyjnej jest
![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-12-29 o 19:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#735 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#736 |
Raczkowanie
|
Pinkswan - gratulacje, jak Ty to zrobiłaś, że w 3 miesiące znalazłaś pracę? Mi od 3 lat się nie udaje - fakt, mieszkam w bardzo małym mieście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#737 |
Zakorzenienie
|
Pinkswan gratuluję!!!Jesteś dowodem na to,jak działanie i pozytywne nastawienie przekładają się na sukces
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#738 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cieszę się tym bardziej, że odpadłaś mi z konkurencji, Wrocławianko ![]() ![]()
![]() |
#739 | |||
Konto usunięte
|
Dziękuje za wszystkie gratulacje
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#740 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oby Nas więcej dołączyło do tego grona szczęśliwców. Ale będziesz miała szczęśliwy sylwester. Wkroczysz w nowy rok z myślą, że masz pracę. Zazdrocha ![]() ![]()
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2011-12-29 o 20:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#741 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Trudno chodzić pozytywnie nastawionym na rozmowy jak się jest ponad 2 lata bez pracy, a nie 3 miesiące, jest różnica, wtedy, to się jeszcze chce szukać tej pracy, po 2 latach już nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#742 |
Zakorzenienie
|
Myrcella, a propos Twojego pytania - w prywatnych firmach na pewno nie, ale w urzędach wydaje mi się że powinni uzasadnić pisemnie na pewno wybór / a może i odrzucenie kandydata. Wyślij pismo, co Ci szkodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#743 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiecie,co? ja jestem widocznie za głupia na to,żeby pracować ![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Cytat:
![]() ps. nie dziwota,że ona znalazła pracę.Ja nie mam studiów. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#744 |
BAN stały
|
anka_res to był dom dziecka, wiesz mogłam się spytać, ale mam to w nosie i tak by mi prawdy chyba nie powiedzieli, tym bardziej, że to chyba było ustawione, ta cała rekrutacja. Może do nich jeszcze kiedyś złoże, ale na pewno nie prędko, może w ramach tzw. robót publicznych z PUP.
szakal165 ja pracowałam z osobami chorymi na schizofrenię, lekko nie jest, łagodnie mówiąc, a ktoś by został z tą osobą jakbyś pracowała? Jeśli Cię pocieszę, to ja mam 2 kierunki studiów i co z tego? Ponad 2 lata bez pracy, to żadnej gwarancji dziś nie daje. Jedyna gwarancja to układy i znajomości. Edytowane przez myrcella Czas edycji: 2011-12-29 o 20:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#745 |
Zakorzenienie
|
To już za przeproszeniem głupotę je.łaś.
![]() |
#746 |
Kawaii strona mocy
|
Oj Szakal, nie dobijaj się takimi tekstami, tylko wykorzystaj szansę, którą masz, a nie szukasz różnych problemów. Trzeba się przemóc, a nie się bać i tworzyć jednak sztuczne problemy, z tego co czytałam, w tym wypadku.
![]() Matura, studia, ludzie w różnych sytuacjach mogą albo nie mogę znaleźć pracy. Pinskwan, gratuluję, zdolna i Ambitna dziewczyna ![]() ![]() Myrcella, a nie myślałaś,żeby poszukać pracy gdzieś indziej niż tylko w zawodzie, skoro po takim czasie nic nie znalazłaś? Jak Pinskawan pisała, znajomości jak widać też nic nie dają, skoro ktoś się do czegoś nie nadaje. Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2011-12-29 o 20:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#747 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- A ja myślę że Twój problem leży zupełnie nie w braku studiów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#748 |
Zakorzenienie
|
Szakal,mój TŻ dopiero robi studia,a nie miał problemu ze znalezieniem pracy-więc nie wmawiaj sobie nic takiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#749 |
BAN stały
|
szakal165 wydaje mi się, że właśnie teraz, to chyba lepiej tych studiów nie mieć, tylko być wykwalifikowanym pracownikiem w danej dziedzinie. Studentów to teraz chcą głównie u nas w mieście do pracy w usługach czy w handlu np. w sieciówkach i to tyle. Ja byłam na szkoleniu i nas stażu w MOPRZE 4 m-ce, wybrali nas 15 osób, każdy musiał mieć mgr, nikomu pracy nie dali- powód: nie mają kasy. Jedna Pani z tego szkolenia-bezrobotna 3 lata ponad, miała 4 kierunki studiów podyplomowych. Dasz wiarę? Ona się już do nich nawet nigdzie nie przyznaje. Zrobiła tyle, bo jej były zakład pracy jej to finansował.
Maguda_ nie chcę gdzieś indziej, próbowałam w sklepie z ciuchami, ale to nie dla mnie, w ogóle żadne sklepy typu Lidl, monopolowy itp. Już wolę iść na sprzątanie. Edytowane przez myrcella Czas edycji: 2011-12-29 o 20:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#750 |
Zakorzenienie
|
Pinkswan, gratulacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:26.