|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat na nowy wątek! | |||
| Letnie bobasy robią wygibasy.VII-VIII 2011 |
|
3 | 5,26% |
| Mamo, Tato spójrzcie na mnie - siadam, wstaje już tak ładnie! |
|
7 | 12,28% |
| Letnie bobasy i ich mamy radosne z niecierpliwością czekają na wiosnę. |
|
0 | 0% |
| Płatki śniegu i czerwone noski- a letnie maluszki są poprostu boskie. |
|
2 | 3,51% |
| Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkujac czekamy na wiosnę. |
|
25 | 43,86% |
| Na pierwsze ząbki czekamy, przez co spać mamie czasem nie damy. |
|
3 | 5,26% |
| Sześć miesięcy już prawie wszyscy mamy, ale na sanki się jeszcze w tym roku nie wybieramy. |
|
4 | 7,02% |
| Siadam, wstaje, podskakuje - czasem mamie dokazuje ! |
|
13 | 22,81% |
| Pierwsze ząbki już mamy i pięknie już siadamy. |
|
0 | 0% |
| Ząbki się już pokazują i radośnie mamy podskakują. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r
Shira a dziękuję mała dobrze, rozrabia jak rozrabiała, nie śpi, wariuje, smokiem pluje
. Ucałuj Żbika od teściowej i narzeczonej, życz zdrówka . Cytat:
. Tż się dowiedział, że musimy jechać i poprosić księdza o kolędę, bo inaczej nie przyjdzie... (nowo wybudowany dom )Cytat:
grunt to dobre tłumaczenie ![]() Brumek a żebyś wiedziała. Może nie w szlafroku, ale w dresach, bez makijażu, zazwyczaj poplamiona (Zuza ulewa a ja co 5 minut nie będę się przebierać). Szkoda gadać... wyglądam jak własna mama ( nic obraźliwego, ale obiecałam kiedyś sobie, że ja po urodzeniu dzieci się nie zapuszczę ).Plecy mnie bolą. I brzuch.
|
|
|
#1592 |
|
Wtajemniczenie
|
Iustyna, Brumku nie odgryzlam sie bo moja wina była, ale nie musiał od razu wrzeszczec. Wystarczy spokojnie powiedzieć
Eveewe Moj z reguły na mnie nie krzyczy i rzadko sie klocimy (ale ma wybuchowy charakter) Nie pamietam ostatnio kiedy sie klocilismy o cokolwiek. Po urodzeniu Wiki nasze relacje nie zmieniły sie na gorsze jak co u niektórych dziewczyn. Moge powiedzieć ze sie nawet zaciesnily. Iustyna dziekuje za Odp w sprawie materaca. Czy ktos jeszcze Moze sie wypowiedzieć na ten temat? BIGOS Ja gotuje na zeberkach. Surowe lub wedzone. Kroje w paski, zalewam Troche wody i zagotowuje. Dodaje pól na pól: kapusty kiszonej ( przed wsadzeniem do gara plucze w zimnej wodzie i Kroje), kapusty świeżej poszatkowanej. Do tego liść, ziele. Zalewam woda, ale nie za duzo. Powinno byc widac wode dopiero jak sie ugniecie kapuste w garze. Podsmazam na patelni boczek, kawałki mięsa gulaszowego ( Moze byc szynka, lopatka) i pozniej do gara. Czasami daje tez grzyby. Daje tez przyprawe do bigosu. No i gotuje. Jak sie te zeberka ugotuja to wyciagam z gara, oddzielam od kosci, mieso kroje w kostke i spowrotem do gara. Dosmaczam według uznania (sól, pieprz, ostra papryka). Gotuje do momentu az kapustą Bedzie miękka. Mozna dodać Troche przecieru pomidorowego jeśli Bedzie mało kwasne. To wsio |
|
|
|
#1593 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r
Tak jest Pepti (7,06 zł ma kosztować, węc z tego co kojarze to ztaniało), z mlekozastępcych będzie jeszcze isomil za 5 zł i humana sl za niecałe 8 zł - te dwa ostatnie to mleka sojowe)
Cytat:
Enfamil będzie bo jest bez recepty, podobno producent nie dogadał się z Nfz i nie będzie, super ze informują o tym 7 dni przed Nowym Rokiem ![]() Nie będzie konkurencji, rabatów, ja kupowałam Nutre za 9,9 bo dostawałam w aptece rabat (chociaz normalnie kosztuje 14 zł na przewlekłe) a po nowym roku wszedzie będą wszędzie takie same ceny) |
|
|
|
|
#1594 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Cytat:
Brawo dla Dominisia, że już taki silny jest ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Bo Ty mi (ze zdjęć) raczej na taką superzadbaną laskę wyglądasz, co to i rano i w środku nocy jest piekna i zadbana ![]() ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Dziewczyny, które "znają się" na ćwiczeniach - czy takie sprzęty są fajne? Znacie, lubicie, warto? Któryś lepszy (czyt. skuteczniejszy na pozbycie się cm w talii ):http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl...ndex_23673.htm http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl...ndex_23681.htm
|
|
#1595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to urządzili ludzi na cacy... ![]() dobrze,ze mam zapas... około 20 puszek ![]() no na miesiąc starczy a co potem
|
|
#1596 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Maluję się tylko jak wychodzę, albo jak mam dobry dzień. Nigdy w życiu nie byłam u kosmetyczki, do fryzjera chodzę raz w roku, jak już muszę ( nie lubię tam chodzić, bo nigdy nie wyszłam zadowolona). Maseczki i inne pierdoły też nie. Eeeee szkoda gadać .
|
|
|
#1597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sprzęt z 2 linka (tylko bez linek ) mam i jest ok , ale na samą talię wydaje mi sie , że lepiej zadziała coś obrotowego -więc chyba sprzęt z 1 linka. |
|
|
|
|
#1598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1599 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1600 | ||
|
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
wieczorami też przy małym świetle, ale ostatnio robił maratony do północy, 1 lub 2 w nocy dzisiaj tez był strasznie zabawowy więc pasł baranki a potem wygłupiał się w łóżeczku, zrobiłam parę zdjęć i dałam do klubu ![]() Cytat:
pomimo zwyczaju że jak chcesz księdza na kolędzie to masz stać przed domem i czekać na niego w innym przypadku odczytuje to jako brak zaproszeniawyobraźcie sobie jak stoję przed domem z dzieckiem na ręku i czekam na palanta... no bo jeśli trafi na dzień że będę sama to jak niby go "zaproszę"????????/ale mam pika na niego ![]() brumek, nie doradzę Dawid jest głownie na cycu ale czasami nie nadążam z produkcją i dostaje bebilon, to też drogie mleko i coraz szybciej puszki się kończą
|
|
#1601 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam dzisiaj wieczór pytań
Już kiedyś o to pytałam, ale minęło trochę czasu, dzieci podrosły i ciekawa jestem, jak to u Was jest teraz: ile razy dziennie jedzą Wasze dzieci UU? Chodzi mi tylko o te całkiem piersiowe?
|
#1602 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oj mi też się podnosi ciśnienie na samą myśl...
|
|
|
#1603 |
|
Wtajemniczenie
|
brumek moja piersiowa + sloiczki, to jak tam patrzeć to w ciągu doby karmię Natalę 7-8, jakos tak+ ok 12 pół sloiczka zupki lub obiadku i ok 15-16 deserek w zależności raz cały raz pół+ 2-3x herbatka tak na przeliczenie moję 2 wieksze łyki, to nie wiem ok 100 ml?, może troszkę mniej
ale teraz jest przeciębiona i bardziej preferuje cysia, choć dzisiaj zjadła zupkę marchewkową z ryżem ale herbatki już nie bardzo |
|
|
|
#1604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
edit. jeszcze 12-13 dostaje jakąś zupkę i o 17 owoce. ups... pytałaś tylko o piersiowe. Edytowane przez Natka_ Czas edycji: 2011-12-29 o 23:49 |
|
|
|
|
#1605 |
|
Zakorzenienie
|
Agadus - to bardzo często ona je, tak? W nocy wstaje?
Natko - no o piersiowe, ale plus słoiczki może być Chodzi o to, że nie MM. A zanim zaczęłaś podawać słoiczki to ile karmień było?
|
#1606 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Już wiem skąd ból głowy - zatrułam się, ale po
przeszło.Cytat:
.U nas kolęda bardzo miła - młody ksiądz, widać było, że chce poznać rodzinę, popytał, pocieszył - dobre wrażenie na mnie zrobił. Malwinka obrazek dostała, jej kuzynka Jula też (ma 8 miesięcy ) i od razu chciała kształt obrazka zmienić .Cytat:
Cytat:
). Chyba się zdecydujemy, jeśli trochę niższą cenę wynegocjujemy. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Sama nie wiem. Ostatnio bardzo dużo czasu spędza przy piersi. Do południa jeszcze jakoś w miarę regularnie co 1,5h dostaje z jednej piersi, ale już od 17 to cały czas woła. Choć "powiem" szczerze zastanawiam się czy to nie moja wina, że tak ją przyzwyczaiłam? Z drugiej strony UU to karmienie na żądanie, sama nie wiem gdzie tkwi problem. |
||||||
|
|
|
#1607 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez mam pytanie. Wasze dzieci śpią w nocy na boczku? Zostawiacie je tak czy lepiej na pleckach?
|
|
|
|
#1608 |
|
Zadomowienie
|
A miałam pytać Brumku: kiedy i jak zaczynasz wprowadzać gluten? Ja jestem zielona jeśli chodzi o rozszerzanie diety, nie wiem jak to ugryźć.
|
|
|
|
#1609 |
|
Zakorzenienie
|
Moja się kręci, troche śpi na boku, troche na placach, kręciuch jest okropny bo rano albo w drugą stronę, albo przy dobrych wiatrach w poprzek.
|
|
|
|
#1610 |
|
Zadomowienie
|
Stronczku Malwinka śpi tylko na pleckach. Co prawda przy piersi przysypia na boczku, ale potem się sama przekręca. A w łóżeczku jak ją ułożę na plecach, to tak też się budzi.
|
|
|
|
#1611 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1612 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zwariuje! Mala jak wstala o 18 tak zrobila sobie 15 min drzemkę i śpiewa do teraz!!! Aaaaaaaaaaaa
|
|
|
|
#1613 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak, tak garderoba to rewelacja Cytat:
Cytat:
. Moja się ostatnio z nocnym wariowaniem uspokoiła (ale nie zapeszam
|
|
|
#1614 |
|
Wtajemniczenie
|
tylko u nas ze 2-3 x jest tylko takie ciumkanie, napije się 2-3 łyki i koniec, nie opróżni piersi do końca, a w nocy 2 x wstaje, w tym całą pierś opróżni,
|
|
|
|
#1615 |
|
Wtajemniczenie
|
No ja do tej pory tez kladlam Wiki na pleckach i sama na boczek sie jeszcze Nie odwraca. Zauwazylam ze jak ja sama poloze na bok to lubi tak spać i lepiej wtedy jej sie śpi. Nie mniej jednak boje sie ja zostawić tak na noc. Boje sie żeby mi sie nie przydusila.
|
|
|
|
#1616 |
|
Wtajemniczenie
|
jeżeli chodzi o spanie na boczku to w nocy śpi na pleckach, w dzień woli zasypiać na boczku, nieraz sama ja przekręce, a nieraz sama się przekręci
---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:16 ---------- lepiej żeby spała w nocy na pleckach, a w dziń na boczku jak lubi |
|
|
|
#1617 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zatrułam się jakąś sałatką z majonezem. Edit: idę spać. Do jutra Edytowane przez DaKaro Czas edycji: 2011-12-30 o 00:26 |
|
|
|
|
#1618 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() My ze starszakiem chorzy. tylko się modlić żeby na Majcię nie przeszło.
|
|
#1619 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozmawiałam jeszcze o tym ze swoją pediatrą, ale chcę zacząć podawać w 6 miesiącu (czyli jak skończy 5.). Te nowe wytyczne WHO tak mówią. Tu masz ciekawy artykułNa razie tak planuję. Cytat:
Cytat:
|
|
#1620 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wtedy po przebudzeniu dostaje cyca (czyli ok 10), drugi cyc ok 12, pozniej już z obu o 14, 16-17, 20 zasypia ok polnocy, czyli ok 6 razy Cytat:
na pewno nie będę sterczeć przed domem i go wypatrywać dobrze że Ci przeszło ![]() też polecam garderobę obok sypialni, wszystko w jednym miejscu, strefa całkowicie prywatna tylko butów tam nie przechowuję, jakoś mi to nie pasuje Cytat:
aaaa tak mi się przypomniało, Dawid znacznie ciszej śpi jak leży na boku, na plecach oddycha głośniej, ale nie jest to chrapanie dzisiaj zauważyłam odrobinkę krwi na pieluszce, było to po tym jak zagryzał pieluszkę, pewnie z dziąsełek, obejrzałam mu buzie, ale nie było widać żadnej ranki, czy coś ząbka tez jeszcze nie ma to normalne takie krwawienie? dobrej nocy
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:39.

. Ucałuj Żbika od teściowej i narzeczonej, życz zdrówka
. 

. Tż się dowiedział, że musimy jechać i poprosić księdza o kolędę, bo inaczej nie przyjdzie... (nowo wybudowany dom
)
Tłumaczę sobie że mi skóra wtedy oddycha i odpoczywa od makijażu 

Enfamil będzie bo jest bez recepty, podobno producent nie dogadał się z Nfz i nie będzie, super ze informują o tym 7 dni przed Nowym Rokiem
Brawo dla Dominisia, że już taki silny jest 

w innym przypadku odczytuje to jako brak zaproszenia

przeszło.